Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

Wpisy z tagiem: kruszonka

piątek, 30 maja 2014

Po dłuższej przerwie w blogowaniu zapraszam Was do wykonania  łatwego i niezbyt pracochłonnego ciasta z dodatkiem rabarbaru. Placek drożdżowy z rabarbarem jest bardzo puszysty, smaczny i zdrowy. Słodka kruszonka świetnie komponuje się z kwaśnym smakiem rabarbaru. Ciasto zrobiłam w oparciu o niezawodny przepis  na drożdżówkę z książki "Ciasta Siostry Leonilli" dodając od siebie rabarbar i posypując go znacznie słodszą kruszonką. 

 

placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką 

 

Składniki ciasta (na formę o wym. 28x40 cm):

  • 500g mąki pszennej
  • 50g drożdży + 1 łyżka cukru 
  • 1 jajko i 2 żółtka 
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • 1 łyżka oliwy lub oleju 
  • ¾ szklanki cukru
  • ¼ łyżeczki soli 
  • ok. 800g rabarbaru

 

Składniki kruszonki

  • 100g mąki pszennej
  • 60 g masła schłodzonego
  • 150 - 200 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego 
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany

 

 

Wykonanie ciasta:

Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło roztapiamy, dodajemy do niego łyżkę oliwy lub oleju. Mleko podgrzewamy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy sól i jeszcze trochę ubijamy. Wszystko to dodajemy do przesianej mąki (mleko powinno być lekko ciepłe, a masło przestudzone, ale płynne). Całość mieszamy grubą, drewnianą łyżką do równomiernego połączenia się składników i pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, nakrywając ściereczką. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Osobiście nie spieszę się, pozwalam mu wyrosnąć dużo więcej.

W tym czasie przygotowujemy rabarbar, płuczemy, osuszamy, usuwamy skórkę i kroimy na 3-4 cm kawałki. Gdy ciasto podrośnie i przynajmniej podwoi swoją objętość (a jeszcze lepiej, gdy więcej) ponownie mieszamy drewnianą łyżką, niekoniecznie długo tak ok. 1 minuty. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod ściereczką do ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto dobrze podrośnie, wykładamy do prostokątnej natłuszczonej formy, ewentualnie z papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.  Wciskamy w ciasto kawałki rabarbaru i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia ok. 30 minut.

W tym czasie wykonujemy kruszonkę* i posypujemy równomiernie wierzch ciasta. 

Ciasto pieczemy w temperaturze 190°C ok. 45 minut (sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone).

 

* Wykonanie kruszonki:

Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o grubych oczkach  bezpośrednio do przesianej mąki. Dajemy cukier puder, cukier wanilinowy, śmietanę. Ciasto zagniatamy, po czym palcami rozcieramy grudki masła, ponownie zagniatamy dłońmi, rozcieramy palcami i tak kilkakrotnie powtarzamy te czynności na przemian. Można kruszonkę zrobić wcześniej i schłodzić w lodówce.

 

 placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką

 

placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką 

 

placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką

 

 

 

 

Polecam również: 

 

 

 Ciasto drożdżowe z jabłkami   Ciasto drożdżowe ze   śliwkami i kruszonką  Szybkie ciasto z rabarbarem  Placuszki biszkoptowe z rabarbarem

 

 

 

 

 

piątek, 20 września 2013

To ciasto ostatnio robię na okrągło. Kończy się jedno piekę następne. Po prostu taka jest tego potrzeba, jest bardzo smaczne, więc moi najbliżsi domagają się ciągłości.

Piekę je z chęcią, bo spośród ciast drożdżowych, to jest mało wymagające, przede wszystkim odchodzi żmudne jego wyrabianie, które z pewnością wielu zniechęca. To ciasto nie wymaga długotrwałego miętoszenia, lubi gdy się da mu spokój, aby mogło sobie wypocząć i wyrosnąć. Im dłużej, tym lepiej. Gdy pójdzemy na taki układ z pewnością odpłaci się nam pięknym, puszystym wypiekiem. 

Od kiedy znalazłam w niepokaźnej książeczce  "Ciasta Siostry Leonilli" przepis na drożdżówkę z kruszonką od tej pory wszelkie drożdżowe wypieki robię przeważnie właśnie w poniżej przedstawiony sposób.

 

 

ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 

 

Składniki ciasta (na formę o wym. 28x40 cm):

  • 500g mąki pszennej
  • 50g drożdży + 1 łyżka cukru 
  • 1 jajko i 2 żółtka 
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • 1 łyżka oliwy lub oleju 
  • ¾ szklanki cukru
  • ¼ łyżeczki soli 
  • ok.1 kg śliwek węgierek

 

Składniki kruszonki

  • 100g mąki pszennej
  • 60 g masła schłodzonego
  • 60 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego 

 

 

Wykonanie ciasta:

Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło roztapiamy, dodajemy do niego łyżkę oliwy lub oleju. Mleko podgrzewamy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy sól i jeszcze trochę ubijamy. Wszystko to dodajemy do przesianej mąki (mleko powinno być lekko ciepłe, a masło przestudzone, ale płynne). Całość mieszamy grubą, drewnianą łyżką do równomiernego połączenia się składników i pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, nakrywając ściereczką. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Osobiście nie spieszę się, pozwalam mu wyrosnąć dużo więcej.

W tym czasie przygotowujemy śliwki, płuczemy, osuszamy i przepoławiamy wzdłuż i  usuwamy pestki. Gdy ciasto podrośnie i przynajmniej podwoi swoją objętość (a jeszcze lepiej, gdy więcej) ponownie mieszamy drewnianą łyżką, niekoniecznie długo tak ok. 1 minuty. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod ściereczką do ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto dobrze podrośnie, wykładamy do prostokątnej natłuszczonej formy, ewentualnie z papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.  Wciskamy w ciasto połówki śliwek skórkami do dołu i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia ok. 30 minut.

W tym czasie wykonujemy kruszonkę* i posypujemy równomiernie wierzch ciasta. 

Ciasto pieczemy w temperaturze 190°C ok. 45 minut (sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone).

 

* Wykonanie kruszonki:

Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno kroimy nożem bezpośrednio do przesianej mąki. Palcami rozcieramy grudki masła, po czym zagniatamy dłońmi, ponownie rozcieramy palcami i tak kilkakrotnie powtarzamy te czynności na przemian. Pod koniec dodajemy oba cukry jeszcze przez chwilę rozcieramy palcami. Można kruszonkę zrobić wcześniej i schłodzić w lodówce.

 

 

ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

 

 

 

ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

 

 

ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

 

 

 

 

Polecam również

 

 

 ciasto drożdżowe z kremem grysikowym i śliwkamiCiasto drożdżowe z jabłkami Drożdżówki z dżemem morelowym Bawarski placek ze śliwkami

 

 

 

 

 

 

 

wtorek, 13 lipca 2010

Sezon jagodowy trwa już od jakiegoś czasu. Na wielu blogach sukcesywnie pojawiają się różne pyszności z tymi apetycznymi leśnymi owocami. U mnie..... małe jagodowe bułeczki z kruszonką. Mają mięciutką skórkę i są bardzo pulchne. Szczególnie smakują nam ze świeżymi owocami.  Po sezonie robię je również, ale  z konfiturą. Przepis pochodzi z książki "124 nowe przepisy Siostry Leonilli" Trochę zmodyfikowałam.

 

jagodzianki

 

Składniki na ciasto (na ok. 60 sztuk):

  • 75 dag mąki pszennej
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 10 dag drożdży + 1 łyżeczka cukru + 1 łyżka mąki pszennej + ½ szklanki mleka
  • 15 dag masła
  • ¾ szklanki cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 7 żółtek

 

Składniki na nadzienie:

  • ½ l jagód
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Składniki na kruszonkę:

  • 7 dag mąki pszennej
  • 3 dag masła
  • 3 dag cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

 

dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane w ¼ szklanki wody

 

jagodzianki

 

Wykonanie nadzienia:

Opłukane jagody odsączamy z wody, mieszamy z cukrami i 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej.

 

Wykonanie kruszonki:

Schłodzone masło ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wsypujemy mąkę, cukier i cukier waniliowy. Zagniatamy ciasto i rozkruszamy palcami podsypując ewentualnie dodatkowo niewielką  ilością mąki.

 

Wykonanie jagodzianek:

Robimy rozczyn z drożdży, cukru, mąki i mleka. Żółtka z cukrem i solą ubijamy w garnku na parze do momentu powstania  pulchnej masy. Mieszamy z rozczynem, 1 szklanką letniego mleka i mąką. Ciasto dobrze wyrabiamy. Pod koniec dajemy roztopione masło. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Z ciasta formujemy owalne, małe bułeczki, wkładając do środka po 1 łyżeczce nadzienia. Układamy na blasze, smarujemy jajkiem roztrzepanym z wodą i posypujemy kruszonką. Gdy trochę podrosną wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i pieczemy przez ok. 25 minut.

 

jagodzianki

środa, 09 czerwca 2010

Smaczne, puszyste bułeczki, doskonale na śniadanie. Przepis pochodzi z książki Teresy Miazgowskiej  "Pizze, chleby, foccacie", który nieznacznie zmodyfikowałam.

 

bułki maślane

 

Składniki ciasta :

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 3 dag drożdży
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 jajka
  • 8 dag masła
  • ¹/³ szklanki cukru
  • ¼ łyżeczki soli

 

Składniki kruszonki :

  • 8 dag mąki pszennej
  • 8 dag masła
  • 5 dag cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

 

do posmarowania ciasta:

  • 3 łyżki mleka
  • 1 jajko

 

 

Wykonanie kruszonki:

Wszystkie składniki kruszonki mieszamy. Zagniatamy ciasto i rozcieramy dłońmi na drobne okruszki.

 

Wykonanie bułek:

2 szklanki mąki pszennej przesiewamy, robimy wgłębienie, dodajemy pokruszone drożdże, pół szklanki letniego mleka i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut.

Jajka ubijamy z cukrem. Do pozostałej mąki dodajemy rozczyn, resztę letniego mleka, ubite jajka, stopione i przestudzone masło oraz  sól.

Całość dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, ponownie krótko wyrabiamy i na posypanej mąką stolnicy formujemy lekko spłaszczone kulki o średnicy ok. 5 cm. Układamy na wyłożoną pergaminem blachę w odstępach.

Smarujemy powierzchnie każdej bułki jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy kruszonką. Odstawiamy na 10 minut. Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.

 

bułki maślane

 

bułki maślane

 

 
1 , 2

Uwaga autorska:

Zamieszczone na tym blogu zdjęcia i teksty są mojego autorstwa. Kopiowanie ich i jakiekolwiek wykorzystywanie  na  stronach internetowych lub w innych środkach publicznego przekazu bez mojej zgody jest zabronione w myśl Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83).




 ciasta z owocami

 

przepisy na ciasta i inne słodkości z jabłkami


 

przepisy na ciasta przekładane

przepisy na ciasta biszkoptowe

 

przepisy na pączki, oponki i faworki(chrusty)


przepisy na torty i torciki

 

 

ogórki, cukinia-potrawy i przetwory

 

szbkie i proste dania

 przepisy na szybkie i łatwe ciasta

 

pomidory,papryka-potrawy i przetwory

 

Przepisy na ciasta bez pieczenia

 

kapusta, kalafior, brokuły -  przepisy kulinarne

 

zupy-przepisy


Przepisy na sałatki

 

przepisy na surówki

 

przepisy na serniki i ciasta z serem

 

przepisy na ciasta z kremem, masą


Przepisy na placuszki


naleśniki-przepisy

 






kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 








Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi