Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

Wpisy z tagiem: truskawki

piątek, 25 czerwca 2010

Sezon truskawkowy  wykorzystuję  maksymalnie. Niestety truskawki w moim ogrodzie kończą się nieubłaganie, a i na bazarze też. Te pyszne owoce goszczą w mojej kuchni codziennie. Zjadamy je nie tylko  na surowo, ale też pod postacią deserów bądź ciast. Dzisiaj wystawiam w swoje kuchenne okno tort  truskawkowo - rumowy. Jest bardzo smaczny, delikatny, trochę pracochłonny, ale warto chociaż raz zrobić.

Przepis pochodzi z czasopisma Ciasta i desery nr 2/2010. Minimalnie zmodyfikowałam.

 

tort truskawkowo - rumowy

 

Składniki na biszkopt kakaowy:

  • 4 jajka
  • 12o g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 15 g  ciemnego kakao

 

Składniki kremu truskawkowego:

  • 300g truskawek
  • 150 g cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 400 ml śmietanki kremowej 30%

 

Składniki kremu rumowego:

  • 3 żółtka
  • 40 g cukru
  • 50 ml mleka
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 30 ml rumu
  • 350 ml śmietanki kremowej 30%

 

Składniki polewy czekoladowo - karmelowej :

  • 2 tabliczki czekolady deserowej (200 g)
  • 65 g cukru
  • 2 łyżki wody
  • 60 ml mleka
  • 40 ml śmietanki kremowej 30%

 

Składniki do dekoracji:

  • 1 małe opakowanie płatków migdałowych
  • 150 ml śmietanki kremowej 30%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • kilkanaście ładnych truskawek

 

tort truskawkowo - rumowy

 

Wykonanie biszkoptu:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy sól, cukier porcjami, a następnie po 1 żółtku. Ubijajamy na puszysty krem. Mieszamy obie mąki z kakao i wsiewamy stopniowo do masy jajecznej delikatnie mieszając.

Przekładamy do tortownicy o średnicy 28 cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C  przez ok. 25 minut. Ciasto odstawiamy do przestudzenia.

Najlepiej upiec w przeddzień wykonywania tortu. Wierz biszkoptu ścinamy przed położeniem masy truskawkowej.

 

Wykonanie kremu truskawkowego:

Truskawki miksujemy z cukrem. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody do napęcznienia, po czym rozpuszczamy w ¼ wrzątku. Śmietanę miksujemy na sztywno. Małymi porcjami dajemy zmiksowane truskawki i wlewamy przestudzoną płynną żelatynę. Tak przygotowaną masę wykładamy na biszkopt i schładzamy w lodówce.

 

Wykonanie kremu rumowego:

Żółtka ucieramy z cukrem. Zagotowujemy mleko z solą. Stale mieszając, wlewamy do mleka żółtkową masę. Podgrzewamy na małym ogniu, aż krem stężeje (stale mieszamy). Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody do napęcznienia. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy przestudzoną masę żółtkową i rum. Na końcu wlewamy płynną żelatynę. Całość jeszcze raz dokładnie mieszamy i wykładamy na masę truskawkową. Ponownie wstawiamy do lodówki.

 

Wykonanie polewy czekoladowo - karmelowej:

Doprowadzamy do wrzenia 2 łyżki wody, dodajemy cukier i podgrzewamy, aż masa zgęstnieje i uzyska jasnobrązową barwę. Dodajemy mleko i śmietanę. Gdyby masa stwardniała delikatnie podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia, stale mieszając. Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i  mieszając podgrzewamy na malutkim ogniu. Gdy czekolada rozpuści się, zestawiamy z ognia i dalej mieszamy.

Przestudzoną i zagęszczoną polewę wylewamy na wierzch schłodzonego tortu. Dekorujemy kleksami ubitej z cukrami śmietany, połówkami truskawek i płatkami migdałowymi  wg upodobań.

 

 

tort truskawkowo - rumowy

 

piątek, 18 czerwca 2010

Sernik jest smaczny, szybki do wykonania i jak sama nazwa wskazuje nie wymaga pieczenia. Do jego wykonania wykorzystałam ulubione truskawki, bo warto, póki jeszcze są w ogrodzie. Zrobienie tego sernika nie pochłania wiele czasu.

Jest to więc dobre rozwiązanie dla tych co nie mają cierpliwości do skomplikowanych

i czasochłonnych przepisów na coś słodkiego.

 

sernik truskawkowy na zimno

 

Składniki:

  • 40 dag herbatników
  • 15 dag masła
  • 40 dag serka o smaku waniliowym
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1,50 kg truskawek
  • 2 galaretki cytrynowe + 1 szklanka wrzątku
  • 2 galaretki truskawkowe + ½ litra wrzątku
  • 5 łyżek cukru pudru
  • sok z 1 cytryny

 

 

Wykonanie:

Herbatniki miksujemy z masłem na jednolitą masę. W razie potrzeby zagniatamy. Wylepiamy nią dno tortownicy o średnicy 28 cm.

Schładzamy w lodówce. 50 dag truskawek miksujemy na "papkę" z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, a 30 dag kroimy w talarki o grubości ½ - 1 cm. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.

Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku (jeżeli nie rozpuszczą się lekko podgrzewamy stale mieszając, nie dopuszczając jednak do wrzenia).  Lekko ciepłą wylewamy do truskawkowej papki stale miksując. Dodajemy porcjami serek, miksujemy, a na końcu  dodajemy porcjami ubitą śmietanę. Całość miksujemy robotem na najmniejszych obrotach. Połowę tak przygotowanej masy serowo-truskawkowej wykładamy na przygotowany wcześniej blat herbatnikowy.  Rozkładamy równomiernie pokrojone truskawki i wykładamy pozostałą masę. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do przestudzenia.

Gdy masa serowo-truskawkowa stężeje, układamy ściśle pokrojone na pół pozostałe truskawki, zalewamy tężejącą galaretką i schładzamy w lodówce.

 

 

sernik truskawkowy na zimno

 

sernik truskawkowy na zimno

 

wtorek, 15 czerwca 2010

Dzisiaj wystawiam w swoje kuchenne okno smaczny i delikatny deser truskawkowy

z dodatkiem jagód. Desery z  soczystymi owocami to prawdziwy raj dla podniebienia.

Lubi takie słodkości moja rodzinka. Ja też, bo są nie tylko smaczne ale i szybkie do zrobienia.


deser truskawkowy z jagodami

 

Składniki (na 10 pucharków o poj. 250 ml ) :

  • 1,50 kg truskawek
  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (411g )
  • 1 galaretka truskawkowa + ½ szklanki wrzątku
  • 1 szklanka jagód (u mnie jagoda kamczacka)
  • cukier do smaku


deser truskawkowy z jagodami


Wykonanie:

Odszypułkowane i umyte truskawki miksujemy z cukrem.

Galaretkę rozpuszczamy w ½ szklanki wrzątku i odstawiamy do przestudzenia.

Mleko skondensowane ubijamy na pianę mikserem i stopniowo wlewamy tężejącą galaretkę. Dodajemy ¹⁄³ zmiksowanych truskawek i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Pozostałą część zmiksowanych truskawek rozlewamy do pucharków, a następnie delikatnie nakładamy tężejącą piankę truskawkową. Posypujemy po wierzchu jagodami.

 

deser truskawkowy z jagodami

deser truskawkowy z jagodami

poniedziałek, 14 czerwca 2010

Soczyste truskawki kuszą barwą i zapachem.

Cieszymy się nimi póki można zerwać je z grządki lub kupić na bazarze. Sezon truskawkowy wykorzystuję na maxa.

Tym razem upiekłam ciasto z truskawkami i  dodałam do niego białą czekoladę. 

Wyszło bardzo puszyste i smaczne. Szkoda tylko, że sezon na te wspaniałe, aromatyczne  owoce trwa tak krótko.

 


ciasto z białą czekoladą i truskawkami

 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 5 jajek
  • ½ szklanki cukru
  • 10 dag masła
  • 2 tabliczki białej czekolady (200g)
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 60 dag truskawek
  • cukier puder do posypania ciasta

 

Wykonanie:

Odszypułkowane i umyte truskawki osuszamy na papierowym ręczniku. Połamane na mniejsze kawałki tabliczki czekolady rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy z cukrem i wlewamy przestudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę. Miksujemy ok. 10 minut. Dodajemy po 1 żółtku, a następnie wsiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Gdy ciasto będzie już gęste rozrzedzamy śmietaną i wsiewamy pozostałą mąkę, stale ucierając mikserem. Na końcu dajemy ubitą pianę z białek. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Wykładamy na blachę o wym. 28x40cm. Układamy na wierzchu truskawki (horyzontalnie) i pieczemy w nagrzanym do temp.200°C piekarniku przy włączonym termoobiegu.

Po 10 minutach zmniejszamy temp. do 180° i pieczemy kolejne 15 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem.

 

ciasto z białą czekoladą i truskawkami

 

 

 ciasto z białą czekoladą i truskawkami

Uwaga autorska:

Zamieszczone na tym blogu zdjęcia i teksty są mojego autorstwa. Kopiowanie ich i jakiekolwiek wykorzystywanie  na  stronach internetowych lub w innych środkach publicznego przekazu bez mojej zgody jest zabronione w myśl Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83).




 

Przepisy na Wielkanoc

 

 

 

przepisy na pączki, oponki i faworki(chrusty)


przepisy na torty i torciki

 

szbkie i proste dania

 

przepisy na ciasta i inne słodkości z jabłkami


 przepisy na szybkie i łatwe ciasta

 

pomidory,papryka-potrawy i przetwory

 

Przepisy na ciasta bez pieczenia

 

kapusta, kalafior, brokuły -  przepisy kulinarne

 

zupy-przepisy


Przepisy na sałatki

 

przepisy na surówki

 

przepisy na serniki i ciasta z serem

 

przepisy na ciasta z kremem, masą


Przepisy na placuszki


przepisy na ciasta biszkoptowe


naleśniki-przepisy

 






kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 








Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi