Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

Wpisy z tagiem: truskawki

sobota, 18 czerwca 2011

Znakomita potrawa dietetyczna zarówno na śniadanie jak i na deser. Generalnie znana chyba każdemu od maleńkości. Goszcząc jakiś czas temu u Andzi na blogu Pyszne jedzonko natknęłam się właśnie na truskawkową kaszę manną . Szczerze mówiąc jadłam przeróżne wersje tej kaszki, ale..... co aż mnie zdziwiło.... z truskawkami jeszcze nie.... ;)))  No i koniecznie musiałam zrobić, póki truskawki są jeszcze w ogródku. Manna z tymi apetycznymi  owocami jest tak pyszna, że robiłam ją przez kilka kolejnych dni na śniadanie. 

 

kasza manna z truskawkami 

 

 Składniki (na 4 porcje):

  • 12 łyżek  (180 ml) kaszy manny błyskawicznej (użyłam Lubelli)
  • ¼ szklanki wody + ok. 1 szklanka wody z zalania manny
  • 1000 ml mleka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 3 płaskie łyżeczki cukru 
  • 2 łyżeczki masła
  • cukier z naturalną wanilią lub cukier wanilinowy
  • ok. 500g truskawek + cukier do smaku 

 

Wykonanie:

Połowę truskawek miksujemy z cukrem (do smaku), a pozostałą część kroimy wzdłuż na ćwiartki. 

Na dno rondelka wlewamy ¼ szklanki wody. Gdy zacznie się gotować wlewamy mleko. W tym czasie kaszę manną zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy do momentu, aż opadnie na dno naczynia. Zlewamy wodę. Ponownie zalewamy wodą , mieszamy, odstawiamy i zlewamy wodę do uzyskania objętości mieszaniny równej 400 ml. Do mleka dajemy 1 łyżeczkę soli i 3 łyżeczki cukru. Kaszę mieszamy i wylewamy na gotujące się mleko stale mieszając, aby nie powstały grudki i aby nie przywarła do dna. Gotujemy ok. 3 minuty. Zestawiamy z ognia, dajemy masło i mieszamy do jego rozpuszczenia się. 

Bezpośrednio po ugotowaniu rozlewamy do miseczek. Posypujemy do smaku cukrem z wanilią, dajemy kleksy zmiksowanych z cukrem truskawek. Dekorujemy ćwiartkami truskawek i listkami melisy. 

 

 kasza manna z truskawkami

 

 kasza manna z truskawkami

 

 

Polecam również

 

 

deser truskawkowy z jagodamiterrina brzoskwiniowo-porzeczkowa placuszki z truskawkamideser exotic

 

 

 

 W kuchni na wesoło: 

 

- Jesteś taki humorzasty, niekonsekwentny - narzeka żona do męża. 

- W poniedziałek chętnie jadłeś bób,  we wtorek też,  w środę i czwartek nie    odmówiłeś.

- A nagle w piątek nie chcesz jeść! Kto z tobą wytrzyma! 

 

 

 

wtorek, 07 czerwca 2011

Mój ulubiony deser. Łatwiutki i super szybki do wykonania. W sezonie truskawkowym mogłabym jeść go codziennie. Połączenie truskawek z bitą śmietaną i bezami jest pyszne! Jak to wszystko poleje się jeszcze ajerkoniakiem i doda listek mięty to dopiero jest uczta dla podniebienia ! 

 

deser truskawkowy z ajerkoniakiem

 

Składniki    ( na 4 pucharki): 

  • ok. 500 g truskawek
  • ok. 250 ml śmietanki kremowej 
  • 1 opakowanie małych bez ( 100 g) 
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru
  • ok. 75 ml ajerkoniaku
  • listki mięty
  • ekstrakt waniliowy lub cukier z naturalną wanilią do smaku

 

Wykonanie:

Odkładamy dorodniejsze truskawki (ok. 250 g). Do pozostałych dajemy 1 - 2 łyżki cukru pudru i miksujemy.  Śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec miksowania dajemy 1 łyżkę cukru pudru i trochę ekstraktu waniliowego lub cukru z naturalną wanilią do smaku.  Na dno każdego z pucharów dajemy po 5 - 6 bez. Za pomocą rękawa do dekorowania wyciskamy trochę bitej śmietany. Układamy połówki truskawek , ponownie wyciskamy bitą śmietaną, polewamy musem truskawkowym. Układamy pozostałe bezy, na to resztę bitej śmietany. Całość polewamy ajerkoniakiem. Ozdabiamy listkiem mięty. Nadaje on deserowi lekko miętowego, orzeźwiającego aromatu.   

  

deser truskawkowy z ajerkoniakiem 

 

deser truskawkowy z ajerkoniakiem

 

deser truskawkowy z ajerkoniakiem 

 

 

Polecam również: 

 

 

słoneczy deser z mangodeser exotic deser truskawkowy z jagodamiterrina brzoskwiniowo-porzeczkowa

 

 

 

W kuchni na wesoło:

 

Przyjechał kogut do miasta,  wchodzi do baru i widzi kury na rożnie.

Oburzony woła: 

-ładnie,  to tu się panie opalają,  a na wsi nie ma kto jajek nosić! 

 

 

 

piątek, 02 lipca 2010

Ten pyszny sernik zrobiłam z dodatkiem truskawek, które zerwałam ze swoich grządek. Niestety były to już ostatnie w tym roku. I nawet mi ich trochę zabrakło. Zmuszona więc byłam nadsztukować innymi owocami. Z tego też względu dodałam porzeczki czerwone.

W pierwszej wersji sernik planowałam całkowicie polać galaretką. Ale, że dodałam porzeczki, zdecydowałam się polać  je pianką truskawkową, natomiast galaretką tylko truskawki.

I wcale tego nie żałuję, bo wyszedł mi trochę inny i równie smaczny.

 

sernik śmietankowy z owocami

 

Składniki na kruchy spód:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ¾ kostki masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera (przekręcony przez maszynkę)
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 1½ szklanki cukru pudru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 łyżeczka esencji śmietankowej
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki oleju
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki na warstwę owocową:

  • ok. 50 dag truskawek
  • ok. 25 dag porzeczek czerwonych
  • ½ szklanki śmietanki kremowej 30%
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 galaretki truskawkowe
  • ¾ litra wrzątku

 

 

sernik śmietankowy z owocami

 

Wykonanie kruchego spodu:

Masło ucieramy do białości. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, a następnie porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia, stale ucierając. Na czas sporządzania masy serowej ciasto schładzamy w lodówce, po czym rozwałkowujemy w tortownicy o średnicy 28 cm. natłuszczonej i posypanej bułką tartą.

 

Wykonanie masy serowej:

Jajka, żółtka, cukier puder, cukier waniliowy ubijamy. Dodajemy budynie i proszek do pieczenia i dalej ubijamy. Zmieniamy ubijaki robota na końcówkę miksującą, dajemy porcjami ser, mleko, olej, esencję śmietankową i ucieramy do uzyskania jednolitej masy, pozbawionej grudek sera. (Masa serowa wychodzi dość rzadka, ale nie należy tym  przejmować się). Wylewamy ją na przygotowane w tortownicy ciasto i pieczemy w nagrzanym do temp. 180°C piekarniku przez ok. 50 minut. Gdyby wierzch sera zbyt przypiekał się  przykrywamy folią aluminiową. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy do wystudzenia.

 

Wykonanie warstwy owocowej:

Obie galaretki rozpuszczamy w ¾ litra wrzątku. Kilka truskawek odkładamy , pozostałe układamy dość ściśle  na przestudzonym serniku,  zaczynając od krawędzi. Nie wypełniamy nimi powierzchni do końca. To miejsce uzupełniamy połową ilości czerwonych porzeczek. Truskawki polewamy tężejącą galaretką. Odłożone truskawki rozgniatamy i przecieramy. Do 1 łyżeczki żelatyny dajemy niewielką ilość zimnej wody i gdy napęcznieje rozpuszczamy w małej ilości wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, mus truskawkowy i wlewamy przestudzoną żelatynę. Gdy masa zacznie tężeć wylewamy na porzeczki. Posypujemy piankę pozostałymi porzeczkami. Tak przygotowany sernik wkładamy do lodówki.

 

 

sernik śmietankowy z owocami

poniedziałek, 28 czerwca 2010

Kolejna propozycja deserowa z truskawkami w roli głównej. Tym razem z zastosowaniem jogurtu naturalnego.  Ten smakołyk zniknął z naszego gościnnego stołu w mgnieniu oka. Bardzo wszystkim posmakował ku mojej uciesze. To jest niezwykle miłe uczucie, gdy można za pomocą dobrego jedzonka wprowadzić gości w świetny nastrój.

 

Przepis pochodzi z "Najlepszych przepisów Claudii" z zeszytu "48 pomysłów na magiczne truskawki".

 

tort jogurtowo-truskawkowy

 

Składniki biszkoptu *:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 12,5 dag cukru
  • 12,5 dag mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia

 

*UWAGA: Ciasto możemy wykonać bez użycia piekarnika, wykorzystując gotowy spód tortowy.

Zazwyczaj ma on średnicę 24 cm, a więc robimy nadzienie z ¾ ilości składników podanych w przepisie lub bez zmian, wówczas uzyskamy tort nieco wyższy. 

 

 

Składniki masy jogurtowo - truskawkowej:

  • 50 dag truskawek + 5 dag cukru
  • 3 szklanki jogurtu naturalnego + 4 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki esencji waniliowej
  • 3 płaskie łyżki żelatyny
  • 1 szklanka śmietany kremowej 30 %

 

Składniki dekoracji:

  • 50 dag truskawek + 5 dag cukru
  • 2 galaretki truskawkowe + 1¾ szklanki wrzątku
  • 3 łyżki śmietany kremowej 30 %

 

tort jogurtowo-truskawkowy

 

Wykonanie biszkoptu:

Żółtka ucieramy z cukrem i gorącą wodą do uzyskania pulchnej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodajemy do masy żółtkowej. Delikatnie mieszając wsiewamy porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia.

Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 28 cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C  przez ok. 30 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia. Wierzch biszkoptu ścinamy.

 

Wykonanie tortu:

Całość truskawek (1 kg)  miksujemy z cukrem (10 dag) i przecieramy.

Jogurt miksujemy z cukrem, dodajemy esencję waniliową i rozpuszczoną w ½ szklanki wrzątku żelatynę (w razie potrzeby podgrzewamy, uwarzając, aby nie doprowadzić do wrzenia). Dzielimy na pół. Jedną część dodajemy do połowy zmiksowanych truskawek, drugą do ubitej śmietany, każdą dokładnie mieszając. Nim obie masy całkowicie stężeją, wkładamy je do woreczków foliowych.

Obcinamy rogi i wyciskamy na przemian biały i kolorowy mus, tworząc na biszkoptowym spodzie 2 warstwy okręgów. Wstawiamy do lodówki. Pozostałe zmiksowane truskawki dodajemy do galaretek rozpuszczonych w 1¾ szklanki wrzątku(w razie potrzeby podgrzewamy).

Lekko tężejące wylewamy na ciasto i wkładamy do lodówki. Gdy zastygnie, dekorujemy stróżkami śmietanki i ponownie umieszczamy w lodówce.

 

 

tort jogurtowo-truskawkowy

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5

uwaga autorska



przepisy kulinarne z rabarbarem

 

 przepisy na szybkie i latwe ciasta

 przepisy_kulinarne_z_truskawkami

przepisy na ciasta przekładane

przepisy na serniki i ciasta z serem

przepisy na torty i torciki

przepisy na ciasta bez pieczenia

przepisy na ciasta z kremem, masą

przepisy na ciasta i inne wypieki drożdżowe

przepisy na ciasta biszkoptowe

przepisy na ciasta z owocami

przepisy na zupy

przepisy na szybkie i proste dania

przepisy na sałatki

przepisy na surówki

przepisy na placuszki

przepisy na dania z makaronem

przepisy na naleśniki

 

 








kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 






Akcja: Nie kradnij zdjęć!





Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi