Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

Wpisy z tagiem: truskawki

środa, 29 czerwca 2011

Bardzo apetyczny, łatwy i expresowy w wykonaniu deser. Truskawki niestety są owocem sezonowym i zbliża się już kres ich królowania na grządkach. Co prawda w sprzedaży będzie można je w dalszym ciągu spotkać, nawet i zimową porą, ale z własnego ogródka są najsmaczniejsze. Jakiś czas temu gościłam na blogu  Zielony stolik i właśnie  stąd pochodzi przepis na tą słodkość. Autorka o wdzięcznym nicku Trzcinowisko dodała płatki migdałowe, ja natomiast trochę białego rumu. Z pewnością z migdałami deser jest pyszny, ale nie miałam ich w swoich kuchennych zapasach. Aha  .... zrobiłam z podwójnej porcji i bardzo dobrze, bo smakowało wybornie.

 

truskawki zapiekane w zabajone 

 

Składniki (na 4 porcje):

  • ok. 600g truskawek 
  • 6 żółtek
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki białego rumu

 

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do  250°C (tylko górna grzałka).

Truskawki płuczemy, odszypułkowujemy  i kroimy na połówki. Układamy w płaskiej formie (u mnie ceramiczne foremki do zapiekania).

Żółtka ucieramy z cukrem, aż powstanie gładki, jasny krem. Naczynie z żółtkami umieszczamy w kąpieli z gotującą się wodą i ubijamy aż krem zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i w dalszym ciągu ubijając wlewamy cienkim strumieniem rum. Tak przygotowanym kremem delikatnie polewamy  truskawki.

Wkładamy do piekarnika i zapiekamy kilka minut ( zapiekałam 5 minut), aż powstanie "przyrumieniona skórka". Podajemy na ciepło.

 

truskawki zapiekane w zabajone  

 

truskawki zapiekane w zabajone 

 

 

Polecam również:

 

deser truskawkowy z jagodamiplacuszki z truskawkami deser truskawkowy z ajerkoniakiem czereśnie zapiekane w cieście naleśnikowym

 

 

W kuchni na wesoło: 

 

- Okropna jest ta babka, którą upiekłaś - krytykuje żonę mąż.

- Okropna? - dziwi się żona -

No popatrz, a wksiążce kucharskiej napisali, że jest pyszna! 

 

 

 

środa, 22 czerwca 2011

Lekki torcik z sezonowymi owocami. Pyszna masa serowo - śmietanowa z zatopionymi w niej truskawkami i  wiórkami czekolady. To wszystko leży sobie na biszkopcie i czeka na łakomczuszków. A teraz.... trzymajcie się mocno na fotelu, bo obawiam się, że może powalić Was ilość użytej śmietany. Ale... spoko!.... nie bójcie! , to tylko tak z pozoru wygląda strasznie! Ta dodatkowa ilość śmietany potrzebna mi była do wyprodukowania własnego sera!

Nie powiem, że ciasto jest dietetyczne, ale mimo wszystko jest lekkie w jedzeniu i pyszne! 

Alternatywnie, zamiast serka domowego można użyć  gotowy ser kremowy, najlepiej mascarpone (ok. 700 g). 

Inspiracją do wykonania torcika były pomysłowe kostki stracciatella z czasopisma "Pyszne ciasta z owocami" nr 2 /2011.

 

 torcik stracciatella z truskawkami

 

 Składniki na biszkopt (na dużą formę o wym. 28 x 40 cm)) :

    • ¾ szkl. cukru
    • 4 jajka
    • 80 g mąki pszennej
    • 50 g mąki ziemniaczanej
    • 1-2 łyżeczki cukru z naturalną wanilią
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • ½ łyżki soku z cytryny

 

Składniki masy serowej

  • 2 litry mleka
  • 1 litr kwaśnej śmietany najlepiej wiejskiej 
  • 6 jajek
  • 700 - 800 ml śmietany kremówki
  • 150 g cukru
  • 4 - 5  łyżeczek cukru z naturalną wanilią  
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1 tabliczka (100g) czekolady mlecznej wiórkowanej

 

dodatkowo:

  • ok. 1200g truskawek
  • 1 tabliczka (100g) czekolady gorzkiej wiórkowanej

 

Wykonanie biszkoptu:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier, cukier z wanilią, a następnie utarte z 1 łyżką soku z cytryny żółtka.
Obie mąki i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy i powoli wsiewamy małymi porcjami do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wylewamy do dużej formy. Pieczemy w temp. 180°C ok. 30 min. Po ostudzeniu odcinamy cienko wierzchnią warstwę.

Tuż przed  wylaniem masy serowej układamy na całej powierzchni truskawki, jedna przy drugiej odszypułkowaną stroną do spodu.

Aby truskawki lepiej się układały i nie było w końcowym efekcie wolnych przestrzeni, placek smarujemy cienką warstwą masy serowej (jeszcze przed dodaniem do niej czekolady i żelatyny).

 

Wykonanie masy serowej

Mleko, 1 litr śmietany i jajka miksujemy w garnku, a następnie ogrzewamy na ogniu. Mieszamy co jakiś czas tak, aby wytrącający się ser nie przywarł do dna garnka. Zagotowujemy do powstania twarogu i wyraźnego oddzielenia sie serwatki. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia w garnku. Odcedzamy, najlepiej pozostawiając na sitku na noc.

Na następny dzień serek miksujemy. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy oba cukry, Do serka dajemy porcjami połowę ubitej śmietany, mieszając delikatnie łyżką lub łopatką. Odwracamy sposób mieszania sładników i tym razem dodajemy porcjami połączony serek z bitą śmietaną do pozostałej ubitej śmietany, delikatnie mieszając.

Wiórkowaną czekoladę mleczną dodajemy do masy serowej. 

Żelatynę zalewamy ¼ szklanki zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy ¹⁄³ szklanki wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny (ewentualnie delikatnie podgrzewamy, gdyby żelatyna nie chciała się rozpuścić).  

Jeszcze ciepłą wlewamy cienkim strumyczkiem do masy serowej, dokładnie mieszamy i natychmiast wylewamy na truskawki. Rozprowadzamy równomiernie i posypujemy wiórkowaną gorzką czekoladą. Ozdabiamy połówkami truskawek i listkami melisy.

 

 torcik stracciatella z truskawkami

 

 torcik stracciatella z truskawkami

 

torcik stracciatella z truskawkami 

 

torcik stracciatella z truskawkami 

 

 

 Polecam również:

 

 

ciasto czekoladowo-serowe przekładaniec serowy z galaretką malinową sernik truskawkowy na zimnosernik śmietankowy z owocami

 

 

 

W kuchni na wesoło:

 

Młode małżeństwo je obiad. Mąż pyta:

- Kochanie, co to właściwie jest?

- Kurczak w sosie cytrynowym z pomidorami.

- A gdzie ten kurczak?

- Ojej! - złości się żona - Tyle gadania o jeden składnik! 

 

 

 

sobota, 18 czerwca 2011

Znakomita potrawa dietetyczna zarówno na śniadanie jak i na deser. Generalnie znana chyba każdemu od maleńkości. Goszcząc jakiś czas temu u Andzi na blogu Pyszne jedzonko natknęłam się właśnie na truskawkową kaszę manną . Szczerze mówiąc jadłam przeróżne wersje tej kaszki, ale..... co aż mnie zdziwiło.... z truskawkami jeszcze nie.... ;)))  No i koniecznie musiałam zrobić, póki truskawki są jeszcze w ogródku. Manna z tymi apetycznymi  owocami jest tak pyszna, że robiłam ją przez kilka kolejnych dni na śniadanie. 

 

kasza manna z truskawkami 

 

 Składniki (na 4 porcje):

  • 12 łyżek  (180 ml) kaszy manny błyskawicznej (użyłam Lubelli)
  • ¼ szklanki wody + ok. 1 szklanka wody z zalania manny
  • 1000 ml mleka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 3 płaskie łyżeczki cukru 
  • 2 łyżeczki masła
  • cukier z naturalną wanilią lub cukier wanilinowy
  • ok. 500g truskawek + cukier do smaku 

 

Wykonanie:

Połowę truskawek miksujemy z cukrem (do smaku), a pozostałą część kroimy wzdłuż na ćwiartki. 

Na dno rondelka wlewamy ¼ szklanki wody. Gdy zacznie się gotować wlewamy mleko. W tym czasie kaszę manną zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy do momentu, aż opadnie na dno naczynia. Zlewamy wodę. Ponownie zalewamy wodą , mieszamy, odstawiamy i zlewamy wodę do uzyskania objętości mieszaniny równej 400 ml. Do mleka dajemy 1 łyżeczkę soli i 3 łyżeczki cukru. Kaszę mieszamy i wylewamy na gotujące się mleko stale mieszając, aby nie powstały grudki i aby nie przywarła do dna. Gotujemy ok. 3 minuty. Zestawiamy z ognia, dajemy masło i mieszamy do jego rozpuszczenia się. 

Bezpośrednio po ugotowaniu rozlewamy do miseczek. Posypujemy do smaku cukrem z wanilią, dajemy kleksy zmiksowanych z cukrem truskawek. Dekorujemy ćwiartkami truskawek i listkami melisy. 

 

 kasza manna z truskawkami

 

 kasza manna z truskawkami

 

 

Polecam również

 

 

deser truskawkowy z jagodamiterrina brzoskwiniowo-porzeczkowa placuszki z truskawkamideser exotic

 

 

 

 W kuchni na wesoło: 

 

- Jesteś taki humorzasty, niekonsekwentny - narzeka żona do męża. 

- W poniedziałek chętnie jadłeś bób,  we wtorek też,  w środę i czwartek nie    odmówiłeś.

- A nagle w piątek nie chcesz jeść! Kto z tobą wytrzyma! 

 

 

 

wtorek, 07 czerwca 2011

Mój ulubiony deser. Łatwiutki i super szybki do wykonania. W sezonie truskawkowym mogłabym jeść go codziennie. Połączenie truskawek z bitą śmietaną i bezami jest pyszne! Jak to wszystko poleje się jeszcze ajerkoniakiem i doda listek mięty to dopiero jest uczta dla podniebienia ! 

 

deser truskawkowy z ajerkoniakiem

 

Składniki    ( na 4 pucharki): 

  • ok. 500 g truskawek
  • ok. 250 ml śmietanki kremowej 
  • 1 opakowanie małych bez ( 100 g) 
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru
  • ok. 75 ml ajerkoniaku
  • listki mięty
  • ekstrakt waniliowy lub cukier z naturalną wanilią do smaku

 

Wykonanie:

Odkładamy dorodniejsze truskawki (ok. 250 g). Do pozostałych dajemy 1 - 2 łyżki cukru pudru i miksujemy.  Śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec miksowania dajemy 1 łyżkę cukru pudru i trochę ekstraktu waniliowego lub cukru z naturalną wanilią do smaku.  Na dno każdego z pucharów dajemy po 5 - 6 bez. Za pomocą rękawa do dekorowania wyciskamy trochę bitej śmietany. Układamy połówki truskawek , ponownie wyciskamy bitą śmietaną, polewamy musem truskawkowym. Układamy pozostałe bezy, na to resztę bitej śmietany. Całość polewamy ajerkoniakiem. Ozdabiamy listkiem mięty. Nadaje on deserowi lekko miętowego, orzeźwiającego aromatu.   

  

deser truskawkowy z ajerkoniakiem 

 

deser truskawkowy z ajerkoniakiem

 

deser truskawkowy z ajerkoniakiem 

 

 

Polecam również: 

 

 

słoneczy deser z mangodeser exotic deser truskawkowy z jagodamiterrina brzoskwiniowo-porzeczkowa

 

 

 

W kuchni na wesoło:

 

Przyjechał kogut do miasta,  wchodzi do baru i widzi kury na rożnie.

Oburzony woła: 

-ładnie,  to tu się panie opalają,  a na wsi nie ma kto jajek nosić! 

 

 

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5
| < Sierpień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

uwaga autorska

serniki na zimno-przepisy

 

 przepisy na szybkie i latwe ciasta

 przepisy_kulinarne_z_truskawkami

przepisy na ciasta przekładane

przepisy na serniki i ciasta z serem

przepisy na torty i torciki

przepisy na ciasta bez pieczenia

przepisy na ciasta z kremem, masą

przepisy na ciasta i inne wypieki drożdżowe

przepisy na ciasta biszkoptowe

przepisy na ciasta z owocami

przepisy na zupy

przepisy na szybkie i proste dania

przepisy na sałatki

przepisy na surówki

przepisy na placuszki

przepisy na dania z makaronem

przepisy na naleśniki

 

 



kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 






Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi