Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

Wpisy otagowane : dzem

PLACUSZKI NA JOGURCIE Z DŻEMEM (KONFITURĄ)

dagmara_65

Placuszki na jogurcie są przede wszystkim bardzo puszyste i wcale nie wymagają spulchniaczy.

Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Te placuszki są bardzo smaczne i szybko znikają ze stołu, zwłaszcza gdy będą podane z ulubionym dżemem lub konfiturą.

A w tego typu dodatki  zostałam ostatnio obficie wyposażona dzięki firmie Stovit.

 

placuszki na jogurcie z dżemem (konfiturą)

 

Składniki (na ok. 12 sztuk) :

  • 3 jajka (duże, L )
  • 1 i 1/2  -  2 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki gęstego naturalnego jogurtu
  • dżem lub konfitura (użyłam z firmy Stovit)
  • olej do smażenia

 

Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier i sól, a następnie dajemy po jednym żółtku. Jogurt dokładnie mieszamy i dodajemy małymi porcjami do ubitych jajek, delikatnie mieszając łyżką.

Mąkę wsiewamy porcjami i dalej mieszamy (delikatnie i nie za długo, tylko do uzyskania jednolitego ciasta o konsystencji jak na biszkopt).

Rozgrzewamy olej na patelni (np. do pancakes, do naleśników lub zwykłej) i delikatnie wykładamy porcje ciasta. Smażymy na małym ogniu z obu stron na złoty kolor.

Po usmażeniu wykładamy na papierowy ręcznik dla osiąknięcia z nadmiaru tłuszczu.

Podajemy z ulubionym dodatkiem.

Użyłam produkty  firmy Stovit:

  • Konfiturę z malin
  • Konfiturę z moreli
  • Dżem z kiwi z limonką i białym winogronem

 

placuszki na jogurcie z dżemem (konfiturą)

 

 

placuszki na jogurcie z dżemem (konfiturą)

 

Jako dodatek do naleśników, omletów, placuszków, gofrów, ciast, deserów, do smarowania pieczywa mogą posłużyć również inne produkty firmy Stovit.

Są to:

  • Śliwka prażona z czekoladą
  • Powidła korzenne
  • Dżem z wiśni
  • Dżem pomarańczowy z imbirem, kardamonem i cynamonem
  • Dżem z czarnych porzeczek
  • Dżem z truskawek
  • Dżem figa z pomarańczą
  • Dżem malina z aronią

 

produkty firmy Stovit

 

 Stovit proponuje również dodatki:

 —  do mięs i serów, a są to:

  • Czerwoną cebula
  • Jarzębina
  • Borówka

— oraz jako dystrybutor hiszpańskich smaków:

  • Oliwki czarne drylowane
  • Paprykę Piri Piri

 

produkty firmy Stovit i Bulerias

 

Produkty firmy Stovit są smaczne i aromatyczne:

 

produkty firmy Stovit i Bulerias

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

DOMOWY DŻEM MALINOWY

dagmara_65

 

Prosty, expresowy w wykonaniu, pyszny, bezpestkowy dżem owocowy. Pestki usuwam podczas przyrządzania, przecierając maliny przez sitko, ponieważ moi domownicy ich nie tolerują. Ja mam podobne zdanie na ten temat. Sądzę, że usunięcie pestek sprawia, iż dżem ma bardziej delikatny smak, zwłaszcza, gdy dłużej jest przechowywany, a poza tym twarde pestki nie plączą się nam między zębami. Warto zrobić sobie taki malinowy dżem, bo jest wspaniały zarówno do pieczywa jak i do ciast, czy deserów. 

 

 domowy dżem malinowy

 

Składniki

  • 1200 g malin (1litr przecieru) 
  • 400 g cukru
  • 2 opakowania żelfixu 3:1  (2 x 40g)

 

Wykonanie:

Maliny przebieramy, delikatnie płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody. Przecieramy przez sitko wprost do garnka. Do przecieru dodajemy cukier, żelfix , dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 miunt. Stawiamy garnek na ogień i doprowadzamy do wrzenia, mieszamy. Gotujemy 2 minuty, stale mieszając. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do zaniku piany. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych wcześniej słoiczków, natychmiast zamykamy i układamy na ok. 5 minut dnem do góry. Przechowujemy najlepiej w chłodnym miejscu (np. w piwnicy).

 

 

domowy dżem malinowy

 

 

domowy dżem malinowy

 

 

domowy dżem malinowy

 

 

 

 Polecam również:

 

 

Dżem morelowy z limonką  Muffinki malinowe Torcik śmietankowo-malinowy z porzeczkami Torciki bezowe z kremem malinowym

 

 

 

 

 

DŻEM MORELOWY Z LIMONKĄ

dagmara_65

Pyszny, aromatyczny dżem własnej, domowej roboty. Jest on nieporównanie lepszy od tego zakupionego  w sklepie. W tym roku mogę sobie pozwolić na własny wyrób, bo morelowe drzewo wydało mnóstwo owoców. I chociaż deszczowa pogoda nie  sprzyja ich dojrzewaniu (niestety trochę podgniwają na gałęziach), to jednak jeszcze bardzo dużo z nich jest zdrowych i można  je spożywać na surowo, bądź też wykorzystać do przerobu.

Przepis pochodzi z Wielkiej Kolekcji Kulinarnej 2006 "Akademia dobrej kuchni" . Trochę zmodyfikowałam.

 

 dżem morelowy z limonką

 

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych, twardych jeszcze  moreli
  • 2 limonki ( można zastąpić cytryną )
  • 500 g cukru
  • 60 g żelfixu 3:1 

 

Wykonanie:

Morele myjemy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Limonki szorujemy szczoteczką, sparzamy wrzątkiem, kroimy na plasterki i dajemy do moreli.  Cukier mieszamy z żelfixem i zasypujemy pokrojone morele. Dokładnie mieszamy i odstwiamy na 5 - 10 minut. Gotujemy na małym ogniu przez 3 - 4 minuty stale mieszając, aby dżem  nie przywarł do dna. Zestawiamy z ognia, jeszcze chwilkę mieszamy do zaniku piany. Usuwamy  resztki wyciśniętych z soku plasterków limonek. Gorącym dżemem napełniamy wyparzone słoiki, zamykamy, pozostawiamy do góry dnem na 5 minut.  

 

 

dżem morelowy z limonką 

 

dżem morelowy z limonką

 

dżem morelowy z limonką

 

 

Polecam również

 

ciasteczka serowe z morelamiplacuszki cynamonowe z morelami tort jogurtowo - morelowy

 

 

W kuchni na wesoło

 

Po obiedzie żona , uśmiechając się do męża, mówi:

-  Jak ci smakowało?

- Moja droga - odpowiada zasadniczo mąż - dlaczego znów chcesz się kłócić.

 

 

 

DROŻDŻÓWKI Z DŻEMEM I KRUSZONKĄ

dagmara_65

Robię je z różnym dżemem, zwykle z takim jaki mam aktualnie w domu. W sezonie letnim dżem zastępuję świeżymi owocami. Te zrobiłam z niskosłodzonym dżemem z czarnej porzeczki. Wychodzą miękkie, puszyste i  co istotne wykonanie ich nie pochłania dużo czasu.

 

drożdżówki z dżemem i kruszonką


Składniki ciasta ( na 20 drożdżówek):

  • ½ kg mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 350 ml mleka (przegotowanego i przestudzonego do temp. pokojowej)
  • 70 g drożdży + 1 łyżka mąki pszennej + 1 łyżeczka cukru
  • ½ szklanki cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • ok. 150 g dżemu niskosłodzonego z czarnej porzeczki

 

Składniki kruszonki:

  • 3½ dag mąki pszennej (2 pełne łyżki )
  • 3½ dag cukru pudru (2 pełne łyżki )
  • 2 dag masła

 

dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane

 

 

Wykonanie:

Drożdże mieszamy z 1 łyżeczką cukru, 2 łyżkami mąki, 350ml letniego mleka i robimy rozczyn. Żółtka z cukrem i solą ubijamy w garnku na parze za pomocą miksera do chwili powstania  pulchnej masy pozbawionej kryształków cukru.

Do naczynia z mąką dajemy rozczyn drożdżowy i masę jajeczną ( jeżeli jest zbyt ciepła należy nieco przestudzić, zwykle nie ma takiej potrzeby).

Ciasto dobrze wyrabiamy  ( do chwili,  aż  będzie  odchodzić  z  łatwością  od  ścianek naczynia i dłoni). Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (stawiam na garnek z ciepłą wodą i przykrywam ściereczką).

W tym czasie wykonujemy kruszonkę z mąki , cukru pudru i masła, ręcznie lub za pomocą przystawki siekającej.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość formujemy małe, okrągłe drożdżówki. Urywamy małe porcje ciasta i układamy na stolnicę. W tym czasie nastawiamy piekarnik na temp. 200°C gdyż drożdżówki szybko rosną.

Na każdą porcję ciasta nakładamy 1 łyżeczkę dżemu i sklejamy robiąc tobołek.

Wszystkie przekręcamy sklejeniem do powierzchni stolnicy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Powierzchownie smarujemy roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka i posypujemy obficie kruszonką za pomocą widelca spłaszczając nim nieco drożdżówki.

Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200°C.

 

 

drożdżówki z dżemem i kruszonką

 

drożdżówki z dżemem i kruszonką

 

 

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci