Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

Wpisy otagowane : kruszonka

CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ

dagmara_65

To ciasto piekę często, przez cały sezon truskawkowy. Jest świetne na śniadanie do kubka ciepłego mleka, kawy  lub kakao.

Do jego wykonania wykorzystuję przepis na drożdżówkę z kruszonką z niepokaźnej książeczki "Ciasta Siostry Leonilli". 

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką  według poniższego przepisu jest łatwe do wykonania, puszyste, apetyczne w swoim wyglądzie i bardzo smaczne.

 

 

ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką 

 

 

Składniki ciasta (na formę o wym. 28x40 cm):

  • 500g mąki pszennej
  • 50g drożdży + 1 łyżka cukru +1 łyżeczka mąki + 1 łyżka mleka
  • 1 jajko i 2 żółtka 
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • 1 łyżka oliwy lub oleju 
  • ¾ szklanki cukru
  • ¼ łyżeczki soli 
  • ok. 700 g truskawek

 

Składniki kruszonki

  • 100g mąki pszennej
  • 70 g masła schłodzonego
  • 70 - 80 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego 

 

 

Wykonanie ciasta:

Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, dodajemy 1 łyżeczkę mąki, 1-2 łyżki mleka, ponownie rozcieramy i  i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masło roztapiamy, dodajemy do niego łyżkę oliwy lub oleju. Mleko podgrzewamy.

Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy sól i jeszcze trochę ubijamy.

Wszystko to dodajemy do przesianej mąki (mleko powinno być lekko ciepłe, a masło przestudzone, ale płynne).

Całość mieszamy grubą, drewnianą łyżką do równomiernego połączenia się składników i pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, nakrywając ściereczką. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Osobiście nie spieszę się, pozwalam mu wyrosnąć dużo więcej.

Można również wyrobić ciasto robotem ręcznym z końcówkami do wyrabiania. Zwykle wyrabiam ok. 10 minut do momentu, aż ciasto zacznie odchodzic od ścianek naczynia.  

W tym czasie przygotowujemy truskawki, płuczemy, osuszamy i przepoławiamy wzdłuż.

Gdy ciasto podrośnie i przynajmniej podwoi swoją objętość (a jeszcze lepiej, gdy więcej) ponownie mieszamy drewnianą łyżką, niekoniecznie długo tak ok. 1 minuty. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod ściereczką do ponownego wyrośnięcia.

Gdy wyrabiamy mechanicznie ponowne wyrabianie nie jest konieczne.  

Gdy ciasto dobrze podrośnie, wykładamy do prostokątnej natłuszczonej formy, wyścielonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.  Lekko wciskamy połówki truskawek skórkami do dołu i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia 20 - 30 minut.

W tym czasie wykonujemy kruszonkę* i posypujemy równomiernie wierzch ciasta. 

Ciasto pieczemy w temperaturze 190°C ok. 45 minut (sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone).

 

* Wykonanie kruszonki:

Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno kroimy nożem bezpośrednio do przesianej mąki. Palcami rozcieramy grudki masła, po czym zagniatamy dłońmi, ponownie rozcieramy palcami i tak kilkakrotnie powtarzamy te czynności na przemian. Pod koniec dodajemy oba cukry i ponownie  rozcieramy palcami. Można kruszonkę zrobić wcześniej i schłodzić w lodówce.

 

ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

 

 

ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

 

 

ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

 

 

 

Polecam również: 

 

 Ciasto drożdżowe ze   śliwkami i kruszonką Bawarski placek ze śliwkami Drożdżówki z dżemem morelowym Ciasto drożdżowe z jabłkami

 

 

 

 

 

PLACEK DROŻDŻOWY Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ

dagmara_65

Po dłuższej przerwie w blogowaniu zapraszam Was do wykonania  łatwego i niezbyt pracochłonnego ciasta z dodatkiem rabarbaru. Placek drożdżowy z rabarbarem jest bardzo puszysty, smaczny i zdrowy. Słodka kruszonka świetnie komponuje się z kwaśnym smakiem rabarbaru. Ciasto zrobiłam w oparciu o niezawodny przepis  na drożdżówkę z książki "Ciasta Siostry Leonilli" dodając od siebie rabarbar i posypując go znacznie słodszą kruszonką. 

 

placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką 

 

Składniki ciasta (na formę o wym. 28x40 cm):

  • 500g mąki pszennej
  • 50g drożdży + 1 łyżka cukru 
  • 1 jajko i 2 żółtka 
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • 1 łyżka oliwy lub oleju 
  • ¾ szklanki cukru
  • ¼ łyżeczki soli 
  • ok. 800g rabarbaru

 

Składniki kruszonki

  • 100g mąki pszennej
  • 60 g masła schłodzonego
  • 150 - 200 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego 
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany

 

 

Wykonanie ciasta:

Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło roztapiamy, dodajemy do niego łyżkę oliwy lub oleju. Mleko podgrzewamy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy sól i jeszcze trochę ubijamy. Wszystko to dodajemy do przesianej mąki (mleko powinno być lekko ciepłe, a masło przestudzone, ale płynne). Całość mieszamy grubą, drewnianą łyżką do równomiernego połączenia się składników i pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, nakrywając ściereczką. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Osobiście nie spieszę się, pozwalam mu wyrosnąć dużo więcej.

W tym czasie przygotowujemy rabarbar, płuczemy, osuszamy, usuwamy skórkę i kroimy na 3-4 cm kawałki. Gdy ciasto podrośnie i przynajmniej podwoi swoją objętość (a jeszcze lepiej, gdy więcej) ponownie mieszamy drewnianą łyżką, niekoniecznie długo tak ok. 1 minuty. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod ściereczką do ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto dobrze podrośnie, wykładamy do prostokątnej natłuszczonej formy, ewentualnie z papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.  Wciskamy w ciasto kawałki rabarbaru i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia ok. 30 minut.

W tym czasie wykonujemy kruszonkę* i posypujemy równomiernie wierzch ciasta. 

Ciasto pieczemy w temperaturze 190°C ok. 45 minut (sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone).

 

* Wykonanie kruszonki:

Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o grubych oczkach  bezpośrednio do przesianej mąki. Dajemy cukier puder, cukier wanilinowy, śmietanę. Ciasto zagniatamy, po czym palcami rozcieramy grudki masła, ponownie zagniatamy dłońmi, rozcieramy palcami i tak kilkakrotnie powtarzamy te czynności na przemian. Można kruszonkę zrobić wcześniej i schłodzić w lodówce.

 

 placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką

 

placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką 

 

placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką

 

 

 

 

Polecam również: 

 

 

 Ciasto drożdżowe z jabłkami   Ciasto drożdżowe ze   śliwkami i kruszonką  Szybkie ciasto z rabarbarem  Placuszki biszkoptowe z rabarbarem

 

 

 

 

 

CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ

dagmara_65

To ciasto ostatnio robię na okrągło. Kończy się jedno piekę następne. Po prostu taka jest tego potrzeba, jest bardzo smaczne, więc moi najbliżsi domagają się ciągłości.

Piekę je z chęcią, bo spośród ciast drożdżowych, to jest mało wymagające, przede wszystkim odchodzi żmudne jego wyrabianie, które z pewnością wielu zniechęca. To ciasto nie wymaga długotrwałego miętoszenia, lubi gdy się da mu spokój, aby mogło sobie wypocząć i wyrosnąć. Im dłużej, tym lepiej. Gdy pójdzemy na taki układ z pewnością odpłaci się nam pięknym, puszystym wypiekiem. 

Od kiedy znalazłam w niepokaźnej książeczce  "Ciasta Siostry Leonilli" przepis na drożdżówkę z kruszonką od tej pory wszelkie drożdżowe wypieki robię przeważnie właśnie w poniżej przedstawiony sposób.

 

 

ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 

 

Składniki ciasta (na formę o wym. 28x40 cm):

  • 500g mąki pszennej
  • 50g drożdży + 1 łyżka cukru 
  • 1 jajko i 2 żółtka 
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • 1 łyżka oliwy lub oleju 
  • ¾ szklanki cukru
  • ¼ łyżeczki soli 
  • ok.1 kg śliwek węgierek

 

Składniki kruszonki

  • 100g mąki pszennej
  • 60 g masła schłodzonego
  • 60 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego 

 

 

Wykonanie ciasta:

Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło roztapiamy, dodajemy do niego łyżkę oliwy lub oleju. Mleko podgrzewamy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy sól i jeszcze trochę ubijamy. Wszystko to dodajemy do przesianej mąki (mleko powinno być lekko ciepłe, a masło przestudzone, ale płynne). Całość mieszamy grubą, drewnianą łyżką do równomiernego połączenia się składników i pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, nakrywając ściereczką. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Osobiście nie spieszę się, pozwalam mu wyrosnąć dużo więcej.

W tym czasie przygotowujemy śliwki, płuczemy, osuszamy i przepoławiamy wzdłuż i  usuwamy pestki. Gdy ciasto podrośnie i przynajmniej podwoi swoją objętość (a jeszcze lepiej, gdy więcej) ponownie mieszamy drewnianą łyżką, niekoniecznie długo tak ok. 1 minuty. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod ściereczką do ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto dobrze podrośnie, wykładamy do prostokątnej natłuszczonej formy, ewentualnie z papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.  Wciskamy w ciasto połówki śliwek skórkami do dołu i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia ok. 30 minut.

W tym czasie wykonujemy kruszonkę* i posypujemy równomiernie wierzch ciasta. 

Ciasto pieczemy w temperaturze 190°C ok. 45 minut (sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone).

 

* Wykonanie kruszonki:

Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno kroimy nożem bezpośrednio do przesianej mąki. Palcami rozcieramy grudki masła, po czym zagniatamy dłońmi, ponownie rozcieramy palcami i tak kilkakrotnie powtarzamy te czynności na przemian. Pod koniec dodajemy oba cukry jeszcze przez chwilę rozcieramy palcami. Można kruszonkę zrobić wcześniej i schłodzić w lodówce.

 

 

ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

 

 

 

ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

 

 

ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

 

 

 

 

Polecam również

 

 

 ciasto drożdżowe z kremem grysikowym i śliwkamiCiasto drożdżowe z jabłkami Drożdżówki z dżemem morelowym Bawarski placek ze śliwkami

 

 

 

 

 

 

 

JAGODZIANKI

dagmara_65

Sezon jagodowy trwa już od jakiegoś czasu. Na wielu blogach sukcesywnie pojawiają się różne pyszności z tymi apetycznymi leśnymi owocami. U mnie..... małe jagodowe bułeczki z kruszonką. Mają mięciutką skórkę i są bardzo pulchne. Szczególnie smakują nam ze świeżymi owocami.  Po sezonie robię je również, ale  z konfiturą. Przepis pochodzi z książki "124 nowe przepisy Siostry Leonilli" Trochę zmodyfikowałam.

 

jagodzianki

 

Składniki na ciasto (na ok. 60 sztuk):

  • 75 dag mąki pszennej
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 10 dag drożdży + 1 łyżeczka cukru + 1 łyżka mąki pszennej + ½ szklanki mleka
  • 15 dag masła
  • ¾ szklanki cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 7 żółtek

 

Składniki na nadzienie:

  • ½ l jagód
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Składniki na kruszonkę:

  • 7 dag mąki pszennej
  • 3 dag masła
  • 3 dag cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

 

dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane w ¼ szklanki wody

 

jagodzianki

 

Wykonanie nadzienia:

Opłukane jagody odsączamy z wody, mieszamy z cukrami i 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej.

 

Wykonanie kruszonki:

Schłodzone masło ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wsypujemy mąkę, cukier i cukier waniliowy. Zagniatamy ciasto i rozkruszamy palcami podsypując ewentualnie dodatkowo niewielką  ilością mąki.

 

Wykonanie jagodzianek:

Robimy rozczyn z drożdży, cukru, mąki i mleka. Żółtka z cukrem i solą ubijamy w garnku na parze do momentu powstania  pulchnej masy. Mieszamy z rozczynem, 1 szklanką letniego mleka i mąką. Ciasto dobrze wyrabiamy. Pod koniec dajemy roztopione masło. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Z ciasta formujemy owalne, małe bułeczki, wkładając do środka po 1 łyżeczce nadzienia. Układamy na blasze, smarujemy jajkiem roztrzepanym z wodą i posypujemy kruszonką. Gdy trochę podrosną wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i pieczemy przez ok. 25 minut.

 

jagodzianki

BUŁKI MAŚLANE

dagmara_65

Smaczne, puszyste bułeczki, doskonale na śniadanie. Przepis pochodzi z książki Teresy Miazgowskiej  "Pizze, chleby, foccacie", który nieznacznie zmodyfikowałam.

 

bułki maślane

 

Składniki ciasta :

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 3 dag drożdży
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 jajka
  • 8 dag masła
  • ¹/³ szklanki cukru
  • ¼ łyżeczki soli

 

Składniki kruszonki :

  • 8 dag mąki pszennej
  • 8 dag masła
  • 5 dag cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

 

do posmarowania ciasta:

  • 3 łyżki mleka
  • 1 jajko

 

 

Wykonanie kruszonki:

Wszystkie składniki kruszonki mieszamy. Zagniatamy ciasto i rozcieramy dłońmi na drobne okruszki.

 

Wykonanie bułek:

2 szklanki mąki pszennej przesiewamy, robimy wgłębienie, dodajemy pokruszone drożdże, pół szklanki letniego mleka i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut.

Jajka ubijamy z cukrem. Do pozostałej mąki dodajemy rozczyn, resztę letniego mleka, ubite jajka, stopione i przestudzone masło oraz  sól.

Całość dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, ponownie krótko wyrabiamy i na posypanej mąką stolnicy formujemy lekko spłaszczone kulki o średnicy ok. 5 cm. Układamy na wyłożoną pergaminem blachę w odstępach.

Smarujemy powierzchnie każdej bułki jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy kruszonką. Odstawiamy na 10 minut. Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.

 

bułki maślane

 

bułki maślane

 

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci