Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

Wpisy otagowane : na-slodko

PLACUSZKI NA JOGURCIE Z DŻEMEM (KONFITURĄ)

dagmara_65

Placuszki na jogurcie są przede wszystkim bardzo puszyste i wcale nie wymagają spulchniaczy.

Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Te placuszki są bardzo smaczne i szybko znikają ze stołu, zwłaszcza gdy będą podane z ulubionym dżemem lub konfiturą.

A w tego typu dodatki  zostałam ostatnio obficie wyposażona dzięki firmie Stovit.

 

placuszki na jogurcie z dżemem (konfiturą)

 

Składniki (na ok. 12 sztuk) :

  • 3 jajka (duże, L )
  • 1 i 1/2  -  2 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki gęstego naturalnego jogurtu
  • dżem lub konfitura (użyłam z firmy Stovit)
  • olej do smażenia

 

Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier i sól, a następnie dajemy po jednym żółtku. Jogurt dokładnie mieszamy i dodajemy małymi porcjami do ubitych jajek, delikatnie mieszając łyżką.

Mąkę wsiewamy porcjami i dalej mieszamy (delikatnie i nie za długo, tylko do uzyskania jednolitego ciasta o konsystencji jak na biszkopt).

Rozgrzewamy olej na patelni (np. do pancakes, do naleśników lub zwykłej) i delikatnie wykładamy porcje ciasta. Smażymy na małym ogniu z obu stron na złoty kolor.

Po usmażeniu wykładamy na papierowy ręcznik dla osiąknięcia z nadmiaru tłuszczu.

Podajemy z ulubionym dodatkiem.

Użyłam produkty  firmy Stovit:

  • Konfiturę z malin
  • Konfiturę z moreli
  • Dżem z kiwi z limonką i białym winogronem

 

placuszki na jogurcie z dżemem (konfiturą)

 

 

placuszki na jogurcie z dżemem (konfiturą)

 

Jako dodatek do naleśników, omletów, placuszków, gofrów, ciast, deserów, do smarowania pieczywa mogą posłużyć również inne produkty firmy Stovit.

Są to:

  • Śliwka prażona z czekoladą
  • Powidła korzenne
  • Dżem z wiśni
  • Dżem pomarańczowy z imbirem, kardamonem i cynamonem
  • Dżem z czarnych porzeczek
  • Dżem z truskawek
  • Dżem figa z pomarańczą
  • Dżem malina z aronią

 

produkty firmy Stovit

 

 Stovit proponuje również dodatki:

 —  do mięs i serów, a są to:

  • Czerwoną cebula
  • Jarzębina
  • Borówka

— oraz jako dystrybutor hiszpańskich smaków:

  • Oliwki czarne drylowane
  • Paprykę Piri Piri

 

produkty firmy Stovit i Bulerias

 

Produkty firmy Stovit są smaczne i aromatyczne:

 

produkty firmy Stovit i Bulerias

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

KREM RABARBAROWY (Rhubarb curd)

dagmara_65

Krem rabarbarowy (Rhubarb curd) obok kremu malinowego (raspberry curd)  i kremu cytrynowego (lemon curd)  jest nie tylko wspaniałym dodatkiem do deserów , ciast, ale i pieczywa śniadaniowego.

Świetny jest również, ot tak, do podjadania łyżeczką prosto ze schłodzonego w lodówce słoiczka :)

Do wykonania kremu rabarbarowego (rhubarb curd) najlepiej użyć rabarbaru czerwonego lub malinowego, które to nadają orzeżwiającego, aromatycznego smaku i bardziej intensywnego, łososiowego lub ciemnoróżowego koloru niż odmiany zielone, czy czerwono-zielone.

 

 

 krem rabarbarowy (rhubarb curd)

 

Składniki:

  • 400g rabarbaru (najlepiej czerwonego, malinowego)
  • 1 cytryna 
  • 2 szklanki cukru + 3 łyżki do zasypania rabarbaru
  • 200g masła
  • 4 jajka (duże L)
  • 2 żółtka 

 

Wykonanie:

Rabarbar myjemy (nie obieramy), kroimy na ok. 1cm kawałki, zasypujemy w rondelku najlepiej o grubym dnie, 3 łyżkami cukru i odstawiamy na ok. 30 minut, po czym ustawiamy na małym ogniu, na siatce chroniącej od przypalenia, wlewamy ok. ½ szklanki wody

i gotujemy , prawie stale mieszając, do chwili, aż  całkowicie rozpadnie się (dolewamy jeszcze niewielką ilość wody, gdyby mieszanina była zbyt gęsta) 

 

Cytrynę dokładnie myjemy szczoteczką i sparzamy wrzątkiem. Na tarce o małych oczkach ścieramy tylko żółtą część skórki, wyciskamy sok.  

W rondelku najlepiej o grubym dnie, ustawionym na małym ogniu, na siatce chroniącej od przypalenia rozpuszczamy 200 g masła.

Do rozpuszczonego masła wlewamy sok ze startą skórką z cytryny, dokładnie mieszamy, dodajemy rozgotowany rabarbar nie przerywając mieszania.  

Po ok. 2 minutach wsypujemy 2 szklanki cukru i dalej mieszamy.

Po ok. 10 minutach wlewamy zmiksowane żółta z jajkami i trzymamy na ogniu jeszcze 15 - 20 minut, mieszając prawie stale.

Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na krótko do częściowego ostudzenia, po czym przecieramy przez sitko i przekładamy do słoika i zamykamy. Jeżeli nie przeszkadzają nam włókienka rabarbaru i skórka cytrynowa możemy pominąć przecieranie przez sitko.

Po całkowitym ostudzeniu wkładamy do lodówki. Przechowujemy do tygodnia, oczywiście jeżeli dotrwa, bo jest bardzo kuszący.

 

 

krem rabarbarowy (rhubarb curd) 

 

  

krem rabarbarowy (rhubarb curd) 

 

 

 krem rabarbarowy (rhubarb curd) 

 

 

 

Polecam również: 

 

Krem cytrynowy (lemon curd)  Krem malinowy (raspberry curd)  

 

 

 

 

 

PRZEPISY NA PLACUSZKI

dagmara_65

Dzisiaj  W KUCHENNYM OKNIE linki ze zdjęciami do przepisów na placuszki na słodko jak i wytrawnie w ramach cyklu "Przepisy na śniadanie, kolację".

Myślę, że będą one dla Was pomocne w ustalaniu codziennego menu. 

 

 

przepisy na placuszki 

 

Placuszki na słodko

 

foto Placuszki ananasowe z polewą truskawkową

foto Placuszki bananowe

foto Placuszki biszkoptowe z kaki

foto Placuszki biszkoptowe z rabarbarem

foto Placuszki biszkoptowe z serem i rodzynkami

foto Placuszki cynamonowe z morelami

foto Placuszki gryczane z konfiturą jeżynową

foto Placuszki łaciate z kiwi

fotoPlacuszki na sodzie i maślance 

foto Placuszki pomarańczowe z jabłkami

foto Placuszki z truskawkami

foto Talarki jabłkowe w cieście biszkoptowym  

 

 Placuszki wytrawne

 

foto Placuszki jajeczne z kiełbasą 

foto Placuszki z cukinią 

foto Pomidory smażone w cieście

 

 

 

Polecam również:

 

foto Placki ziemniaczane nadziewane pieczarkami z kapustą

foto Placki ziemniaczane z gulaszem

 

 

 

 


 

PLACUSZKI NA SODZIE I MAŚLANCE

dagmara_65

 

Te placuszki to jedne ze smaków mojego dzieciństwa. Puszyste, lekkie w jedzeniu, smakowite. Lubią je zarówno dzieci jak i dorośli. Generalnie znane, ale zamieszczam je jako kolejny wpis porządkujący moje kulinarne zapiski. A może przyda się również tym,  którzy ich jeszcze nie smakowali ?   

 

placuszki na sodzie i maślance 

 

 

Składniki ( na 30-40 średniej wielkości placuszków) :

  • 500 ml maślanki lub zsiadłego mleka
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej 

 

dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder
  • dżem owocowy

 

Wykonanie:

Maślankę miksujemy z jajkami, cukrem, solą i sodą. Wsiewamy stopniowo mąkę stale miksując. Odstawiamy na ok. 30 minut, aby mące dać czas "rozkleić się". Ciasto nie powinno być zbyt gęste, powinno lekko rozpływać się po nałożeniu jego porcji na patelnię. Smażymy na rozgrzanym oleju średniej wielkości placuszki z obu stron na złoty kolor. Podajemy bezpośrednio po usmażeniu posypane cukrem pudrem i dodatkiem kleksów dżemu owocowego.

 

 

placuszki na sodzie i maślance

 

placuszki na sodzie i maślance

 

 

Polecam również

 

 Placuszki jajeczne z kiełbasą Puszysty omlet z brokułami  Placuszki z truskawkamiPlacuszki biszkoptowe z rabarbarem

 

 

 

W kuchni na wesoło:

 

Wchodzi chłop do restauracji i siada przy stoliku.

- Szampan?

Nie, z żoną. 

 

 

 

CIASTO SŁONECZNE

dagmara_65

 

Dzisiaj dość ciekawa słodka propozycja - taka kulinarna hybrydyzacja szarlotki z sernikiem. Na półkruchym placku położona jest warstwa farszu jabłkowego z karmelizowaną marchewką, a to przykryte jest kremem serowo - budyniowym i polane pomarańczowo- marchewkowym syropem.  Smaczne, delikatne ciasto, nie za słodkie, które szybko się zjada. 

Przepis pochodzi z ulubionego przeze mnie miesięcznika "Ciasta za grosik" nr 01/2012. Oczywiście trochę zmodyfikowałam. 

 

 

ciasto słoneczne 

 

Składniki spodu  (na dużą formę o wym. 28x40cm):

  • 150 - 200 g masła
  • 100 - 150 g cukru
  • 3 duże jajka
  • 1½ szklanki mąki pszennej
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu cytrynowego lub tartej skórki cytrynowej

 

Składniki warstwy jabłkowej:

  • 500 - 700 g jabłek (u mnie koksa królewska)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 g marchewki
  • 100 g cukru
  • sok z 1 pomarańczy (ok. 100ml) 
  • sok z 1 cytryny (ok. 50 ml) 

 

Składniki warstwy kremowej

  • 500 g serka śmietankowego
  • 1¼ szklanki  mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 2 budynie waniliowe (bez cukru) na ½ l mleka 
  • sok z 1 pomarańczy (ok. 100ml)
  • ¼ szklanki wody

 

Wykonanie spodu:

Masło ucieramy z cukrem do białości, dodajemy po 1 jajku, aromat cytrynowy i porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przekładamy do dużej prostokątnej formy i pieczemy  15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C. Odstawiamy do przestudzenia.

 

 

Wykonanie  farszu:

Sok z pomarańczy wlewamy do rondelka, wsypujemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i dajemy do gotującego się soku. Gotujemy 10-12 minut do zeszklenia się marchewki i zagęszczenia powstałego  syropu. Odstawiamy do przestudzenia, marchewkę zgarniamy na ściankę rondelka, a tenże przechylamy tak, aby syrop swobodnie ściekał. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały i mieszamy z jabłkami. Gotowy farsz rozprowadzamy rownomiernie na przestudzonym spodzie ciasta.

 

 

Wykonanie kremu:

Proszek budyniowy mieszamy z wodą i sokiem pomarańczowym. Mleko gotujemy z cukrem, wlewamy budyniową zawiesinę. Stale mieszając gotujemy budyń, po czym zestawiamy z ognia do przestudzenia (aby przyspieszyć umieściłam  rondelek w zimnej wodzie).  Po przestudzeniu miksujemy na małych obrotach z serkiem i wykładamy na farsz jabłkowo- marchewkowy.

 

Skrapiamy syropem z gotowania marchewki i pieczemy w nagrzanym do temp. 180°C piekarniku ok. 45 minut przy włączonym termoobiegu. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

 

ciasto słoneczne 

 

 

ciasto słoneczne 

 

 

Polecam również:

 

Sernik jabłkowy z sosem toffi Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową Ciasto orzechowe z jabłkami i bitą śmietanąTarta ananasowo-porzeczkowa

 

 

W kuchni na wesoło:

 

W szpitalu dla psychicznie chorych ordynator robiący obchód spostrzega,  że jeden z pacjentów siedzi na brzegu wanny z wędką.

- Co, łowi pan ryby?

- Zwariował pan? W wannie?! 

 

 

 

 

 

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci