Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

Wpisy otagowane : truskawki

PRZEPISY NA CIASTA Z TRUSKAWKAMI

dagmara_65

 W ramach kontynuacji cyklu SEZON na....... przedstawiam Wam dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE linki ze zdjęciami do przepisów na ciasta z truskawkami, jakie dotychczas opublikowałam na blogu. Znajdziecie tutaj przepisy na proste, szybkie ciasta, serniki, placki, torciki z truskawkami, jak i te nieco bardziej pracochłonne. Polecam :)

 

 przepisy na ciasta z truskawkami

 

 

Ciasto a'la tiramisu z truskawkami Ciasto a'la tiramisu z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Ciasto z białą czekoladą i truskawkami Ciasto z białą czekoladą i truskawkami

Ciasto z truskawkami dwukolorowe (prosty przepis) Ciasto z truskawkami dwukolorowe (prosty przepis)

Najszybsze ciasto z truskawkami Najszybsze ciasto z truskawkami

Sernik ananasowo-truskawkowy (na zimno) Sernik ananasowo-truskawkowy (na zimno)

Sernik na zimno stracciatella z truskawkami Sernik na zimno stracciatella z truskawkami

Sernik na zimno stracciatella z truskawkami Sernik na zimno z truskawkami

Sernik śmietankowy z owocami Sernik śmietankowy z owocami

 Sernik truskawkowy na zimno Sernik truskawkowy na zimno

 Torcik stracciatella z truskawkami Torcik stracciatella z truskawkami

Tort jogurtowo-truskawkowy Tort jogurtowo - truskawkowy

Tort truskawkowo - rumowy Tort truskawkowo - rumowy

 

 

Ponadto polecam również:

 

deser truskawkowy z ajerkoniakiem Deser truskawkowy z ajerkoniakiem

deser truskawkowy z jagodami Deser truskawkowy z jagodami

kasza manna z truskawkami Kasza manna z truskawkami

placuszki z truskawkami Placuszki z truskawkami

truskawki zapiekane w zabajone Truskawki zapiekane w zabajone

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

CIASTO A'LA TIRAMISU Z TRUSKAWKAMI

dagmara_65

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam ciasto a'la tiramisu z dodatkiem zmiksowanych truskawek zagęszczonych galaretką truskawkową. Spód stanowi biszkopt,

a wierzch uwieńczony jest warstwą biszkoptów nasączonych rumem i obficie posypanych kakao. Na warstwie truskawkowej położona jest warstwa masy serowej z dodatkiem bitej śmietany, kakao, kawy i rumu. 

Jest to mój kolejny kulinarny eksperyment, który mogę zaliczyć do bardzo udanych.

Ciasto jest smaczne, lekkie w jedzeniu, nie za słodkie. Polecam  :)

 

 ciasto a'la tiramisu z truskawkami

 

 

Składniki biszkoptu (forma o wym. 28x40 cm):

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny lub ¾ łyżki octu 10% 

 

Składniki warstwy truskawkowej:

  • 1 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 4 łyżki cukru 
  • 1 szklanka wrzątku 

 

Składniki warstwy serowej:

  • 1 kg serka o smaku waniliowym Vitello
  • 330 ml śmietanki 30% 
  • ½ - ¾  szklanki rumu
  • 4 - 5 płaskich łyżeczek żelatyny
  • 6 łyżek kakao
  • 2 łyżeczki kawy espresso + 1 łyżeczka cukru

 

ponadto:

  • 35 szt. okrągłych biszkoptów o średnicy ok. 52 mmm 
  • ¾ szklanki rumu
  • ¾ szklanki wody mineralnej niegazowanej
  • kakao do posypania  

 

 

 Wykonanie biszkoptu:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier, a następnie utarte z 1 łyżką soku z cytryny żółtka.
Mąkę dokładnie mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli wsiewamy małymi porcjami

do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając dużym widelcem lub łyżką.

Ciasto wykładamy do dużej prostokątnej formy o wym. 28 x 40 cm wyścielonej papierem

do pieczenia. Pieczemy w temp. 180°C ok. 30 min.

Po całkowitym przestudzeniu ścinamy delikatnie wierzch biszkoptu. 

 

 

Wykonanie warstwy truskawkowej

 

Truskawki płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody.

Przekładamy do naczynia, mieszamy z cukrem i rozgniatamy  za pomocą tłuczka

do ziemniaków.

Galaretki zalewamy wrzątkiem i mieszamy. Gdyby nie chciały całkowicie rozpuścić się, podgrzewamy na mały ogniu tylko do rozpuszczenia się żelatyny (nie gotujemy!). 

Natychmiast dodajemy do rozpuszczonych galaretek rozgniecione truskawki i jeszcze ok. 5 min. podgrzewamy na małym ogniu ( nie gotujemy!). Odstawiamy, aby  częściowo stężała (gdy będzie chłodna, można umieścić w lodówce, aby przyśpieszyć proces).

Gęstniejącą masę truskawkową wykładamy na biszkopt i równomiernie rozprowadzamy

na całej powierzchni. Schładzamy w lodówce.

 

 

Wykonanie warstwy serowej

 

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. 

Serek miksujemy, wlewając małymi porcjami rum, następnie wsiewamy małymi porcjami kakao, stale mieszając na najmniejszych obrotach. Kawę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku, dodajemy cukier, przez chwilę gotujemy i po całkowitym ostudzeniu wlewamy cienkim strumieniem do masy serowej, stale mieszając. Dodajemy porcjami  ubitą śmietankę, delikatnie mieszając łyżką lub robotem na najmniejszych obrotach. 

Odstawiamy otrzymaną masę, aby osiągnęła temperaturę pokojową. 

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy niewielką ilością wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia (gdyby nie chciała się rozpuścić podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania).

Cienkim strumieniem wlewamy jeszcze ciepłą żelatynę do masy serowej, stale mieszając robotem na najmniejszych obrotach lub łyżką.

Wylewamy na  stężałą warstwę truskawkową, równomiernie rozprowadzamy i schładzamy

w lodówce.

 

Wykonanie wierzchniej warstwy ciasta

 

Rum rozcieńczamy wodą mineralną  i  na krótko zanurzamy w nim pojedynczo biszkopty

z obu stron. Układamy od razu jeden przy drugim na warstwie serowej.  

Posypujemy obficie kakao.

Smacznego! 

 

 

 ciasto a'la tiramisu z truskawkami

 

 

ciasto a'la tiramisu z truskawkami 

 

 

 

Polecam również

 

 Ciasto fale dunaju z wiśniami  Torcik jagodowy z ajerkoniakiem   Torcik stracciatella z truskawkami  Szybki sernik na zimno z ajerkoniakiem i ciasteczkami amaretti

 

 

 

 

 

SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI

dagmara_65

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE, po długiej przerwie w blogowaniu przedstawiam Wam sernik na zimno z truskawkami. To mój kolejny kulinarny eksperyment. 

Spód sernika stanowi biszkopt, na nim położona jest warstwa rozgniecionych truskawek zagęszczona galaretką truskawkową.

Kolejną warstwą jest masa serowo-śmietanowa z dodatkiem rumu. Wierzch ciasta to połówki truskawek zatopione w galaretce truskawkowej.

Ten sernik na zimno jest lekki w jedzeniu, nie za słodki, jak na mój gust bardzo smaczny.

Dodatek rumu znacznie ubogaca i wyostrza smak sernika. Polecam ♥

 

sernik na zimno z truskawkami (owocami) 

 

Składniki biszkoptu (forma o wym. 28x40 cm):

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny lub ¾ łyżki octu 10% 

 

Składniki warstwy truskawkowej:

  • 600 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2-3 łyżki cukru 
  • ½ szklanki wrzątku 

 

Składniki warstwy serowo- śmietanowej:

  • 500 g serka o smaku waniliowym Vitello
  • 500 ml śmietanki 30% 
  • ½ szklanki rumu
  • 4 - 6 łyżek cukru pudru
  • 4 - 5 płaskich łyżeczek żelatyny 

 

Składniki warstwy galaretkowej:

  • ok. 700 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe 

 

 

 Wykonanie biszkoptu:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier, a następnie utarte z 1 łyżką soku z cytryny żółtka.
Mąkę dokładnie mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli wsiewamy małymi porcjami

do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając dużym widelcem lub łyżką.

Ciasto wykładamy do dużej prostokątnej formy o wym. 28 x 40 cm wyścielonej papierem

do pieczenia. Pieczemy w temp. 180°C ok. 30 min.

Po całkowitym przestudzeniu ścinamy delikatnie wierzch biszkoptu. 

 

 

Wykonanie warstwy truskawkowej

 

Truskawki płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody.

Przekładamy do naczynia, mieszamy z cukrem i rozgniatamy  za pomocą tłuczka

do ziemniaków.

Galaretki zalewamy wrzątkiem i mieszamy. Gdyby nie chciały całkowicie rozpuścić się, podgrzewamy na mały ogniu tylko do rozpuszczenia się żelatyny (nie gotujemy!).

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy niewielką ilością wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia. 

Natychmiast dodajemy do rozpuszczonych galaretek rozgniecione truskawki, rozpuszczoną żelatynę i jeszcze ok. 5 min. podgrzewamy na małym ogniu ( nie gotujemy!). Odstawiamy, aby  częściowo stężała (gdy będzie chłodna, można umieścić w lodówce, aby przyśpieszyć proces).

Gęstniejącą masę truskawkową wykładamy na biszkopt i równomiernie rozprowadzamy

na całej powierzchni. Schładzamy w lodówce.

 

 

Wykonanie warstwy serowo-śmietanowej

 

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. 

Serek miksujemy, wlewając małymi porcjami rum, po czym dodajemy porcjami do ubitej śmietanki, delikatnie mieszając łyżką lub robotem na najmniejszych obrotach. Wsiewamy  porcjami cukier puder najlepiej w takiej ilości jaka nam odpowiada, aby nie przesłodzić.

Odstawiamy otrzymaną masę, aby osiągnęła temperaturę pokojową. 

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy niewielką ilością wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia (gdyby nie chciała się rozpuścić podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania).

Cienkim strumieniem wlewamy jeszcze ciepłą żelatynę do masy serowo-śmietanowej, stale mieszając robotem na najmniejszych obrotach lub łyżką.

Wylewamy na  stężałą warstwę truskawkową, równomiernie rozprowadzamy i schładzamy

w lodówce.

 

 

Wykonanie wartwy galaretkowej:

 

Galaretki rozpuszczamy w 1 l wrzątku (wg podanej instrukcji na opakowaniu) i odstawiamy aby częściowo stężały. 

Opłukane i osuszone truskawki kroimy wzdłuż na pół i układamy "brzuszkami"  na warstwie serowo-śmietanowej.

Zalewamy tężejącą galaretką i schładzamy w lodówce.

Smacznego! 

 

 

sernik na zimno z truskawkami (owocami)

 

 

sernik na zimno z truskawkami (owocami)

 

 

sernik na zimno z truskawkami (owocami)

 

 

sernik na zimno z truskawkami (owocami) 

 

 

 

 

SERNIK NA ZIMNO STRACIATELLA Z TRUSKAWKAMI

dagmara_65

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam kolejne ciasto z truskawkami i kolejny udany (jak ocenili moi najbliżsi)  mój kulinarny ekspertyment.

Ten sernik na zimno nie wymaga w warstwie serowej żelatyny.  Ser w połączeniu z masłem i ajerkoniakiem daje po schłodzeniu zwartą konsystencję. Bazą do  wykonania ciasta jest ser poczyniony domowym sposobem z mleka, śmietany i jajek. 

Oczywiście można wykonać sernik z dobrego półtłustego twarogu, jednakże  warto poświęcić nie tak dużo przecież czasu, aby nasz finalny produkt był smaczniejszy.

Spód ciasta stanowi blat biszkoptowy, na którym położona jest warstwa masy truskawkowej wykonana z prażonych truskawek zagęszczonych galaretką truskawkową. Wierzchnią warstwą jest lekko alkoholizowana ajerkoniakiem masa serowa z zatopionymi drobnymi wiórkami gorzkiej czekolady. Walorów estetycznych dodają ułożone na obwodzie sernika połówki truskawek ozdobione  czekoladą.

Sernik na zimno stracciatella z truskawkami jest bardzo smaczny, nie za słodki i lekki w jedzeniu. Warto się skusić, polecam  

 

 sernik stracciatella na zimno z truskawkami

 

Składniki biszkoptu

  • 4 jajka (duże, L) 
  • 4 łyżki wody
  • 125 g cukru
  • 125 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia 

 

Składniki warstwy truskawkowej:

  • 800 g truskawek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 3 łyżki cukru

 

Składniki warstwy serowej:

  • 2 l mleka wiejskiego świeżego 3.2%
  • 600 g śmietany 18% (gęsta, kwaśna)
  • 5 jajek (duże, L) 
  • 200 g masła
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1½ szklanki  ajerkoniaku
  • ok. 1/3  tabliczki gorzkiej czekolady 

 

dodatkowo:

  • 100 g białej czekolady
  • 25 g gorzkiej czekolady 
  • połówki truskawek do dekoracji 

 

 

Wykonanie biszkoptu:

Żółtka ucieramy z cukrem i gorącą wodą do uzyskania pulchnej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodajemy do masy żółtkowej. Delikatnie mieszając wsiewamy porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 28 cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 30 minut.  Z upieczonego biszkoptu ostrożnie ściągamy przyrumienioną "skórkę" i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.

 

 

 Wykonanie warstwy serowej:

Mleko, śmietanę i jajka miksujemy i wlewamy do garnka. Garnek stawiamy na siatce zabezpieczajacej przed przypaleniem i ogrzewamy na małym ogniu. Mieszamy od czasu do czasu, szczególnie szurajac delikatnie łopatką po dnie garnka.

 

Gdy powstanie ser, a serwatka stanie się klarowna jeszcze chwilę trzymamy na ogniu do zagotowania, po czym zestawiamy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia. Przekładamy całą zawartość garnka na gęste sitko i pozostawiamy ser do osiąknięcia z serwatki (możemy delikatnie ugnieść ser np. łyżką, aby usunąć resztki serwatki, lub zrobić go w przeddzień pozostawiając na sitku na noc).

Masło miksujemy końcówkami miksującymi robota z cukrem pudrem do kremowej konsystencji, dajemy porcjami otrzymany ser, a następnie wlewamy małymi porcjami ajerkoniak, mieszając  na zmniejszonych obrotach.

Na końcu dodajemy zwiórkowaną gorzką czekoladę delikatnie mieszając.

 

 

Wykonanie warstwy truskawkowej:

Truskawki płuczemy i kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny.

Dajemy do rondelka najlepiej z grubym dnem i rozprażamy na średnim ogniu. Wsypujemy cukier i stale mieszając  trzymamy na ogniu do zagotowania. Wsypujemy galaretki, wyłączamy ogrzewanie i stale mieszamy do rozpuszczenia się galaretek. Nie gotujemy, ewentualnie lekko podgrzewamy, gdyby nie chciały się rozpuścić.

Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostudzenia (najlepiej w lodówce).

 

 

Nakładanie warstw na biszkopt:

Gęstniejącą masę truskawkową wykładamy na biszkopt i równomiernie rozprowadzamy na całej powierzchni.

Jeżeli będzie  dość gęsta możemy od razu delikatnie wyłożyć masę serową, jeżeli nie to schładzamy w lodówce, ale nie za długo.

Sernik wkładamy do lodówki do całkowitego schłodzenia.

Przed podaniem posypujemy wierzch sernika zwiórkowaną białą czekoladą i układamy  

na jego obwodzie  połówki dorodnych świeżych truskawek wraz z szypułkami.  

Truskawki ozdabiamy roztopioną gorzką czekoladą za pomocą rękawa z koncówką o bardzo małym otworku. Na środku możemy wykonać delikatną krateczkę lub ozdobić wg własnego uznania.

 

 

 sernik stracciatella na zimno z truskawkami

 

 

sernik stracciatella na zimno z truskawkami

 

 

sernik stracciatella na zimno z truskawkami

 

  

sernik stracciatella na zimno z truskawkami

 

 

sernik stracciatella na zimno z truskawkami

 

 

 

 

Polecam również

 

sernik ananasowo-truskawkowy(na zimno) Torcik jagodowy z ajerkoniakiem  Torcik stracciatella z truskawkami Szybki sernik na zimno z ajerkoniakiem i ciasteczkami amaretti

 

 

 



 

 

 

SERNIK ANANASOWO-TRUSKAWKOWY (na zimno)

dagmara_65

Upalne dni w sezonie truskawkowym zachęcają do zrobienia sernika na zimno

z truskawkami.

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam przepis  na tego typu ciasto - deser.

Jest to mój kolejny kulinarny eksperyment.   

Na biszkopcie kakaowym położona jest warstwa serowa z musem ananasowym, a na niej warstwa śmietanowo-truskawkowa z zatopionymi połówkami truskawek.

Połączenie tych dwóch smaków tzn. ananasów i truskawek jest jak najbardziej trafne.

Sernik  ananasowy z truskawkami  na zimno jest smaczny, nie za słodki, aromatyczny i dość łatwy w wykonaniu. Polecam

 

 

  sernik ananasowo-truskawkowy(na zimno)

 

  

Składniki biszkoptu (na formę o wym. 28 x 40 cm):

  • 4 jajka (duże, L)
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki  mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • ½  łyżeczki proszku do pieczenia 

 

Składniki warstwy serowo-ananasowej:

  • 1 kg serka o smaku waniliowym. z dodatkiem pokruszonej laski wanilii
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 puszka (565g) ananasów w lekkim syropie 
  • 200ml śmietanki 30% do ciast i deserów
  • ½ szklanki cukru pudru 

 

 

Składniki warstwy śmietanowo-truskawkowej

  • 1,5 kg truskawek
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 500 ml śmietanki  30% do ciast i deserów
  • ²/³ szklanki cukru lub do smaku

 

dodatkowo:

ok. 100g białej czekolady 

 

 

Wykonanie biszkoptu:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy, aż cukier prawie rozpuści się. Dajemy żółtka stale ubijając do uzyskania puszystej, jednolitej masy.

Wsiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie najlepiej ręcznie za pomocą dużej łyżki bądź łopatki mieszamy.

Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180°C.

 

 

Wykonanie  warstwy serowo-ananasowej:

Plastry ananasów wyjmujemy z syropu, dokładnie miksujemy i przecieramy przez sitko. 

Syrop podgrzewamy prawie do wrzenia i rozpuszczamy galaretki cytrynowe (gdyby nie chciały rozpuścić się, podgrzewamy, ale nie gotujemy!).

Dodajemy przetarte ananasy i odstawiamy do schłodzenia.

Serek mieszamy końcówkami miksującymi robota na małych obrotach i dajemy porcjami otrzymaną, lekko tężejącą galaretkę ananasowo-cytrynową. Następnie dodajemy porcjami ubitą na sztywno schłodzoną śmietankę.

Masę serowo-ananasową po lekkim schłodzeniu wykładamy na biszkopt, równomiernie rozprowadzamy i schładzamy w lodówce na tyle, aby można było ułożyć na nie niej truskawki. 

Jeżeli obawiamy się, że masa może nam nie zgęstnieć wykonujemy następujące doświadczenie: małą próbkę masy serowo-ananasowej wkładamy do lodówki, gdy zesztywnieje oznacza to, że otrzymana masa nadaje się do wyłożenia na biszkopt. Jeżeli nie należy dodać trochę rozpuszczonej żelatyny. U mnie nie było potrzeby dodawania żelatyny, masa po schłodzeniu była wystarczająco sztywna. 

 

 

Wykonanie warstwy śmietanowo-truskawkowej:

Truskawki płuczemy, osączamy z wody i osuszamy na papierowym ręczniku.

Dorodniejsze truskawki kroimy wzdłuż i układamy ściśle, jedna obok drugiej na zatężonej masie serowej. Pozostałą ilość truskawek zasypujemy cukrem i dokładnie miksujemy. Przecieramy ewentualnie przez sitko, jeżeli nie tolerujemy pesteczek.  

Żelatynę zalewamy jak najmniejszą ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia, po czym rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku ( podgrzewamy, ale nie gotujemy, jeżeli żelatyna nie zechce nam rozpuścić się)

Jeszcze ciepłą żelatynę wlewamy cienkim strumieniem do zmiksowanych truskawek, dokładnie mieszamy i odstawiamy do schłodzenia.

Dobrze schłodzoną śmietankę miksujemy na sztywno, dodajemy cukier puder, a następnie lekko tężejący mus  truskawkowy stale mieszając łyżką lub łopatką.

Masę wylewamy na truskawki i schładzamy w lodówce.

Przed podaniem posypujemy wiórkami białej czekolady.

 

 

sernik ananasowo-truskawkowy(na zimno)

 

 

sernik ananasowo-truskawkowy(na zimno)

 

 

sernik ananasowo-truskawkowy(na zimno)

 

 

sernik ananasowo-truskawkowy(na zimno)

 

 

 

Polecam również

 

 

 Sernik z czarną porzeczką (na zimno)  Torcik jagodowy z ajerkoniakiem  Torcik śmietankowo-malinowy z porzeczkami  Torcik stracciatella z truskawkami

 

 

 

  

 

 

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci