Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

Wpisy otagowane : truskawki

PRZEPISY NA CIASTA Z TRUSKAWKAMI

dagmara_65

 W ramach kontynuacji cyklu SEZON na....... przedstawiam Wam dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE linki ze zdjęciami do przepisów na ciasta z truskawkami, jakie dotychczas opublikowałam na blogu. Znajdziecie tutaj przepisy na proste, szybkie ciasta, serniki, placki, torciki z truskawkami, jak i te nieco bardziej pracochłonne. Polecam :)

 

 przepisy na ciasta z truskawkami

 

 

Ciasto a'la tiramisu z truskawkami Ciasto a'la tiramisu z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Ciasto z białą czekoladą i truskawkami Ciasto z białą czekoladą i truskawkami

Ciasto z truskawkami dwukolorowe (prosty przepis) Ciasto z truskawkami dwukolorowe (prosty przepis)

Najszybsze ciasto z truskawkami Najszybsze ciasto z truskawkami

Sernik ananasowo-truskawkowy (na zimno) Sernik ananasowo-truskawkowy (na zimno)

Sernik na zimno stracciatella z truskawkami Sernik na zimno stracciatella z truskawkami

Sernik na zimno stracciatella z truskawkami Sernik na zimno z truskawkami

Sernik śmietankowy z owocami Sernik śmietankowy z owocami

 Sernik truskawkowy na zimno Sernik truskawkowy na zimno

 Torcik stracciatella z truskawkami Torcik stracciatella z truskawkami

Tort jogurtowo-truskawkowy Tort jogurtowo - truskawkowy

Tort truskawkowo - rumowy Tort truskawkowo - rumowy

 

 

Ponadto polecam również:

 

deser truskawkowy z ajerkoniakiem Deser truskawkowy z ajerkoniakiem

deser truskawkowy z jagodami Deser truskawkowy z jagodami

kasza manna z truskawkami Kasza manna z truskawkami

placuszki z truskawkami Placuszki z truskawkami

truskawki zapiekane w zabajone Truskawki zapiekane w zabajone

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

CIASTO A'LA TIRAMISU Z TRUSKAWKAMI

dagmara_65

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam ciasto a'la tiramisu z dodatkiem zmiksowanych truskawek zagęszczonych galaretką truskawkową. Spód stanowi biszkopt,

a wierzch uwieńczony jest warstwą biszkoptów nasączonych rumem i obficie posypanych kakao. Na warstwie truskawkowej położona jest warstwa masy serowej z dodatkiem bitej śmietany, kakao, kawy i rumu. 

Jest to mój kolejny kulinarny eksperyment, który mogę zaliczyć do bardzo udanych.

Ciasto jest smaczne, lekkie w jedzeniu, nie za słodkie. Polecam  :)

 

 ciasto a'la tiramisu z truskawkami

 

 

Składniki biszkoptu (forma o wym. 28x40 cm):

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny lub ¾ łyżki octu 10% 

 

Składniki warstwy truskawkowej:

  • 1 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 4 łyżki cukru 
  • 1 szklanka wrzątku 

 

Składniki warstwy serowej:

  • 1 kg serka o smaku waniliowym Vitello
  • 330 ml śmietanki 30% 
  • ½ - ¾  szklanki rumu
  • 4 - 5 płaskich łyżeczek żelatyny
  • 6 łyżek kakao
  • 2 łyżeczki kawy espresso + 1 łyżeczka cukru

 

ponadto:

  • 35 szt. okrągłych biszkoptów o średnicy ok. 52 mmm 
  • ¾ szklanki rumu
  • ¾ szklanki wody mineralnej niegazowanej
  • kakao do posypania  

 

 

 Wykonanie biszkoptu:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier, a następnie utarte z 1 łyżką soku z cytryny żółtka.
Mąkę dokładnie mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli wsiewamy małymi porcjami

do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając dużym widelcem lub łyżką.

Ciasto wykładamy do dużej prostokątnej formy o wym. 28 x 40 cm wyścielonej papierem

do pieczenia. Pieczemy w temp. 180°C ok. 30 min.

Po całkowitym przestudzeniu ścinamy delikatnie wierzch biszkoptu. 

 

 

Wykonanie warstwy truskawkowej

 

Truskawki płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody.

Przekładamy do naczynia, mieszamy z cukrem i rozgniatamy  za pomocą tłuczka

do ziemniaków.

Galaretki zalewamy wrzątkiem i mieszamy. Gdyby nie chciały całkowicie rozpuścić się, podgrzewamy na mały ogniu tylko do rozpuszczenia się żelatyny (nie gotujemy!). 

Natychmiast dodajemy do rozpuszczonych galaretek rozgniecione truskawki i jeszcze ok. 5 min. podgrzewamy na małym ogniu ( nie gotujemy!). Odstawiamy, aby  częściowo stężała (gdy będzie chłodna, można umieścić w lodówce, aby przyśpieszyć proces).

Gęstniejącą masę truskawkową wykładamy na biszkopt i równomiernie rozprowadzamy

na całej powierzchni. Schładzamy w lodówce.

 

 

Wykonanie warstwy serowej

 

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. 

Serek miksujemy, wlewając małymi porcjami rum, następnie wsiewamy małymi porcjami kakao, stale mieszając na najmniejszych obrotach. Kawę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku, dodajemy cukier, przez chwilę gotujemy i po całkowitym ostudzeniu wlewamy cienkim strumieniem do masy serowej, stale mieszając. Dodajemy porcjami  ubitą śmietankę, delikatnie mieszając łyżką lub robotem na najmniejszych obrotach. 

Odstawiamy otrzymaną masę, aby osiągnęła temperaturę pokojową. 

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy niewielką ilością wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia (gdyby nie chciała się rozpuścić podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania).

Cienkim strumieniem wlewamy jeszcze ciepłą żelatynę do masy serowej, stale mieszając robotem na najmniejszych obrotach lub łyżką.

Wylewamy na  stężałą warstwę truskawkową, równomiernie rozprowadzamy i schładzamy

w lodówce.

 

Wykonanie wierzchniej warstwy ciasta

 

Rum rozcieńczamy wodą mineralną  i  na krótko zanurzamy w nim pojedynczo biszkopty

z obu stron. Układamy od razu jeden przy drugim na warstwie serowej.  

Posypujemy obficie kakao.

Smacznego! 

 

 

 ciasto a'la tiramisu z truskawkami

 

 

ciasto a'la tiramisu z truskawkami 

 

 

 

Polecam również

 

 Ciasto fale dunaju z wiśniami  Torcik jagodowy z ajerkoniakiem   Torcik stracciatella z truskawkami  Szybki sernik na zimno z ajerkoniakiem i ciasteczkami amaretti

 

 

 

 

 

SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI

dagmara_65

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE, po długiej przerwie w blogowaniu przedstawiam Wam sernik na zimno z truskawkami. To mój kolejny kulinarny eksperyment. 

Spód sernika stanowi biszkopt, na nim położona jest warstwa rozgniecionych truskawek zagęszczona galaretką truskawkową.

Kolejną warstwą jest masa serowo-śmietanowa z dodatkiem rumu. Wierzch ciasta to połówki truskawek zatopione w galaretce truskawkowej.

Ten sernik na zimno jest lekki w jedzeniu, nie za słodki, jak na mój gust bardzo smaczny.

Dodatek rumu znacznie ubogaca i wyostrza smak sernika. Polecam ♥

 

sernik na zimno z truskawkami (owocami) 

 

Składniki biszkoptu (forma o wym. 28x40 cm):

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny lub ¾ łyżki octu 10% 

 

Składniki warstwy truskawkowej:

  • 600 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2-3 łyżki cukru 
  • ½ szklanki wrzątku 

 

Składniki warstwy serowo- śmietanowej:

  • 500 g serka o smaku waniliowym Vitello
  • 500 ml śmietanki 30% 
  • ½ szklanki rumu
  • 4 - 6 łyżek cukru pudru
  • 4 - 5 płaskich łyżeczek żelatyny 

 

Składniki warstwy galaretkowej:

  • ok. 700 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe 

 

 

 Wykonanie biszkoptu:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier, a następnie utarte z 1 łyżką soku z cytryny żółtka.
Mąkę dokładnie mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli wsiewamy małymi porcjami

do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając dużym widelcem lub łyżką.

Ciasto wykładamy do dużej prostokątnej formy o wym. 28 x 40 cm wyścielonej papierem

do pieczenia. Pieczemy w temp. 180°C ok. 30 min.

Po całkowitym przestudzeniu ścinamy delikatnie wierzch biszkoptu. 

 

 

Wykonanie warstwy truskawkowej

 

Truskawki płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody.

Przekładamy do naczynia, mieszamy z cukrem i rozgniatamy  za pomocą tłuczka

do ziemniaków.

Galaretki zalewamy wrzątkiem i mieszamy. Gdyby nie chciały całkowicie rozpuścić się, podgrzewamy na mały ogniu tylko do rozpuszczenia się żelatyny (nie gotujemy!).

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy niewielką ilością wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia. 

Natychmiast dodajemy do rozpuszczonych galaretek rozgniecione truskawki, rozpuszczoną żelatynę i jeszcze ok. 5 min. podgrzewamy na małym ogniu ( nie gotujemy!). Odstawiamy, aby  częściowo stężała (gdy będzie chłodna, można umieścić w lodówce, aby przyśpieszyć proces).

Gęstniejącą masę truskawkową wykładamy na biszkopt i równomiernie rozprowadzamy

na całej powierzchni. Schładzamy w lodówce.

 

 

Wykonanie warstwy serowo-śmietanowej

 

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. 

Serek miksujemy, wlewając małymi porcjami rum, po czym dodajemy porcjami do ubitej śmietanki, delikatnie mieszając łyżką lub robotem na najmniejszych obrotach. Wsiewamy  porcjami cukier puder najlepiej w takiej ilości jaka nam odpowiada, aby nie przesłodzić.

Odstawiamy otrzymaną masę, aby osiągnęła temperaturę pokojową. 

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy niewielką ilością wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia (gdyby nie chciała się rozpuścić podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania).

Cienkim strumieniem wlewamy jeszcze ciepłą żelatynę do masy serowo-śmietanowej, stale mieszając robotem na najmniejszych obrotach lub łyżką.

Wylewamy na  stężałą warstwę truskawkową, równomiernie rozprowadzamy i schładzamy

w lodówce.

 

 

Wykonanie wartwy galaretkowej:

 

Galaretki rozpuszczamy w 1 l wrzątku (wg podanej instrukcji na opakowaniu) i odstawiamy aby częściowo stężały. 

Opłukane i osuszone truskawki kroimy wzdłuż na pół i układamy "brzuszkami"  na warstwie serowo-śmietanowej.

Zalewamy tężejącą galaretką i schładzamy w lodówce.

Smacznego! 

 

 

sernik na zimno z truskawkami (owocami)

 

 

sernik na zimno z truskawkami (owocami)

 

 

sernik na zimno z truskawkami (owocami)

 

 

sernik na zimno z truskawkami (owocami) 

 

 

 

 

SERNIK NA ZIMNO STRACIATELLA Z TRUSKAWKAMI

dagmara_65

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam kolejne ciasto z truskawkami i kolejny udany (jak ocenili moi najbliżsi)  mój kulinarny ekspertyment.

Ten sernik na zimno nie wymaga w warstwie serowej żelatyny.  Ser w połączeniu z masłem i ajerkoniakiem daje po schłodzeniu zwartą konsystencję. Bazą do  wykonania ciasta jest ser poczyniony domowym sposobem z mleka, śmietany i jajek. 

Oczywiście można wykonać sernik z dobrego półtłustego twarogu, jednakże  warto poświęcić nie tak dużo przecież czasu, aby nasz finalny produkt był smaczniejszy.

Spód ciasta stanowi blat biszkoptowy, na którym położona jest warstwa masy truskawkowej wykonana z prażonych truskawek zagęszczonych galaretką truskawkową. Wierzchnią warstwą jest lekko alkoholizowana ajerkoniakiem masa serowa z zatopionymi drobnymi wiórkami gorzkiej czekolady. Walorów estetycznych dodają ułożone na obwodzie sernika połówki truskawek ozdobione  czekoladą.

Sernik na zimno stracciatella z truskawkami jest bardzo smaczny, nie za słodki i lekki w jedzeniu. Warto się skusić, polecam  

 

 sernik stracciatella na zimno z truskawkami

 

Czytaj więcej .....

SERNIK ANANASOWO-TRUSKAWKOWY (na zimno)

dagmara_65

Upalne dni w sezonie truskawkowym zachęcają do zrobienia sernika na zimno z truskawkami.

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam przepis  na tego typu ciasto - deser.

Jest to mój kolejny kulinarny eksperyment.   

Na biszkopcie kakaowym położona jest warstwa serowa z musem ananasowym,

a na niej warstwa śmietanowo-truskawkowa z zatopionymi połówkami truskawek.

Połączenie tych dwóch smaków tzn. ananasów i truskawek jest jak najbardziej trafne.

Sernik  ananasowy z truskawkami  na zimno jest smaczny, nie za słodki, aromatyczny i dość łatwy w wykonaniu. Polecam

 

  sernik ananasowo-truskawkowy(na zimno)

 Czytaj więcej ......

  

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci