Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

Wpisy otagowane : ciasto-z-owocami

PRZEPISY NA CIASTA Z TRUSKAWKAMI

dagmara_65

 W ramach kontynuacji cyklu SEZON na....... przedstawiam Wam dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE linki ze zdjęciami do przepisów na ciasta z truskawkami, jakie dotychczas opublikowałam na blogu. Znajdziecie tutaj przepisy na proste, szybkie ciasta, serniki, placki, torciki z truskawkami, jak i te nieco bardziej pracochłonne. Polecam :)

 

 przepisy na ciasta z truskawkami

 

 

Ciasto a'la tiramisu z truskawkami Ciasto a'la tiramisu z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Ciasto z białą czekoladą i truskawkami Ciasto z białą czekoladą i truskawkami

Ciasto z truskawkami dwukolorowe (prosty przepis) Ciasto z truskawkami dwukolorowe (prosty przepis)

Najszybsze ciasto z truskawkami Najszybsze ciasto z truskawkami

Sernik ananasowo-truskawkowy (na zimno) Sernik ananasowo-truskawkowy (na zimno)

Sernik na zimno stracciatella z truskawkami Sernik na zimno stracciatella z truskawkami

Sernik na zimno stracciatella z truskawkami Sernik na zimno z truskawkami

Sernik śmietankowy z owocami Sernik śmietankowy z owocami

 Sernik truskawkowy na zimno Sernik truskawkowy na zimno

 Torcik stracciatella z truskawkami Torcik stracciatella z truskawkami

Tort jogurtowo-truskawkowy Tort jogurtowo - truskawkowy

Tort truskawkowo - rumowy Tort truskawkowo - rumowy

 

 

Ponadto polecam również:

 

deser truskawkowy z ajerkoniakiem Deser truskawkowy z ajerkoniakiem

deser truskawkowy z jagodami Deser truskawkowy z jagodami

kasza manna z truskawkami Kasza manna z truskawkami

placuszki z truskawkami Placuszki z truskawkami

truskawki zapiekane w zabajone Truskawki zapiekane w zabajone

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

PROSTA SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE

dagmara_65

Znanych  jest mi wiele przepisów na szarlotki i wiele z nich wypróbowałam, ale ta dosyć szybka w wykonaniu, prosta szarlotka jest  wśród nich  najlepsza pod każdym względem. Dlatego też poszukując stale idealnej szarlotki, powracam jednak do właśnie tego przepisu z książki Barbary Bytnerowiczowej "Ciasta domowe", książki sprzed wielu lat, bo wydanej w 1990r. Przepis nieco zmodyfikowałam dostosowując do własnych upodobań. 

Ta łatwa szarlotka  wykonana jest na kruchym cieście i jest bardzo smaczna.

Ciasto jest bardzo kruchutkie, rozpływajace się w ustach, aromatu dodaje dodatek otartej skórki cytrynowej. Nadzienie jabłkowe natomiast aromatyzowane jest kandyzowaną skórką pomarańczową i cynamonem. Polecam :) 

 

prosta i szybka szarlotka na kruchym cieście 

 

 

Składniki ciasta kruchego ( na formę o wym. 27x35 cm):

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 - 1 szklanka cukru drobnego kryształu
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 3 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
  • ewentualnie 1-2 łyżki gęstej śmietany 12 lub 18 %
  • 3 łyżki tartej bułki

 

Składniki nadzienia jabłkowego

  • ok. 2 kg jabłek (np. antonówka, szara reneta, koksa królewska)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3  dag kandyzowanej skórki pomarańczowej

 

ponadto:

  • cukier puder z naturalną wanilią do posypania wierzchu ciasta

 

 Wykonanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy na stolnicę lub do miski. Dobrze schłodzone masło siekamy z mąką nożem, siekaczem do kruchych ciast lub ścieramy na tarce o grubych oczkach  wprost do mąki.  Ścierałam na tarce, po czym dłońmi delikatnie rozcierałam powstałe grudki. 

Dodajemy cukier, skórkę otartą z wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem cytryny oraz jajka. Szybko zagniatamy ciasto, dodając  ewentualnie 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej  śmietany, aby uzyskać właściwą konsystencję.

Ciasto powinno być gęste i  nie powinno zbytnio kleić się do rąk.

Robimy gruby wałek  i dzielimy na dwie części ( 2/3 ciasta + 1/3 ciasta). Większą część ciasta schładzamy w lodówce, mniejszą w zamrażalniku (co najmniej 2 godziny).

W tym czasie przygotowujemy nadzienie jabłkowe.

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy delikatnie nadmiar soku, dodajemy drobno pokrojoną skórkę pomarańczową, cukier i cynamon. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem.

Większą część ciasta (2/3) kroimy na plastry i wykładamy nim spód formy wyścielonej papierem do pieczenia, sklejamy palcami brzegi, aby powstał jednolity placek.

Ciasto posypujemy bułką tartą i nakładamy wcześniej przygotowane nadzienie jabłkowe, lekko dociskamy. 

Schłodzoną w zamrażalniku  drugą część ciasta ścieramy na tarce z dużymi oczkami, bezpośrednio na jabłka, tak aby placek był równomiernie pokryty powstałą w ten sposób kruszonką.

Pieczemy w środkowej części piekarnika nagrzanego do temp. 200°C przez 20 minut, po czym zmniejszamy temp. do 180°C i pieczemy przez kolejne 25 minut na jasnozłoty kolor.

Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem z naturalną wanilią. 

 

prosta i szybka szarlotka na kruchym cieście

 

 

prosta i szybka szarlotka na kruchym cieście

 

 

prosta i szybka szarlotka na kruchym cieście

 

 

prosta i szybka szarlotka na kruchym cieście

 

 

Polecam również

 

Szarlotka z kruszonką i pianką kisielową    Szarlotka królewska    Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową   Jabłecznik z kremem cappuccino

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

PRZEPISY NA SZARLOTKI I JABŁECZNIKI

dagmara_65

W ramach kontynuacji cyklu  SEZON na....... przedstawiam Wam zbiór linków ze zdjęciami do przepisów na szarlotki i jabłeczniki jakie dotychczas ukazały się na blogu.

Znajdziecie  wśród nich  dość łatwe  i szybkie przepisy na  szarlotki i jabłeczniki, ciasta orzechowe z jabłkami, szarlotki i jabłeczniki  na kruchym cieście, z kruszonką, na biszkopcie, jabłeczniki z budyniem, kremem, bitą śmietaną, bez pieczenia, ciasta drożdżowe z jabłkami. Polecam :)

 

 przepisy kulinarne na szarlotki i jabłeczniki,szybka i prosta szarlotka

 

 

 

Biszkopt kakaowy z masą budyniowo-jabłkową Biszkopt kakaowy z masą budyniowo-jabłkową  

ciasto drożdzowe z jabłkami Ciasto drożdżowe z jabłkami 

ciasto drożdżowe z jabłkami i budyniem  Ciasto drożdżowe z jabłkami i budyniem   

foto Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową  

ciasto jabłkowo-orzechowe z kremem budyniowym i ananasami "Meduza" Ciasto jabłkowo-orzechowe z kremem budyniowym i ananasami "Meduza"


foto Ciasto orzechowe z jabłkami i bitą śmietaną

foto Ciasto słoneczne 

Ciasto z masą serowo-krówkową i jabłkami na herbatnikach (bez pieczenia)Ciasto z masą serowo-krówkową i jabłkami na herbatnikach (bez pieczenia)

foto Jabłecznik z kremem cappuccino  

kilimandżaroKilimandżaro

 placek amerykański (ciasto salceson) Placek amerykański (ciasto salceson)

prosta szarlotka na kruchym cieście Prosta szarlotka na kruchym cieście 

rolada jabłkowa z polewą czekoladową Rolada jabłkowa z polewą czekoladową   

Sernik jablkowy z sosem toffi Sernik jabłkowy z sosem toffi   

szybka i prosta szarlotkaSzarlotka

szarlotka królewska,szybka i prosta szarlotka  Szarlotka królewska   

Szarlotka  z kruszonką i pianką kisielową,szybka i prosta szarlotka Szarlotka z kruszonką i pianką kisielową  

torcik jablkowo-ananasowy Torcik jabłkowo-ananasowy 

torcik jabłkowo-orzechowy Torcik jabłkowo-orzechowy

foto Torcik jabłkowo-śmietankowy z rumem  

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

CIASTO KAKAOWO-MAKOWE Z WIŚNIAMI I KREMEM KAKAOWYM

dagmara_65

Ciasto kakaowo-makowe z wiśniami i kremem kakaowym to mój kolejny kulinarny eksperyment , który mogę zaliczyć do bardzo udanych.

Jak wiadomo wiśnie w czekoladzie z dodatkiem alkoholu są bardzo kuszące.

Dlatego też postanowiłam sprawdzić jak to będzie się miało w przypadku ciasta z tym apetycznym dodatkiem.

Ciasto jest babkowe dwukolorowe kakaowo- makowe. W nim zanurzone są wiśnie, lekko nasączone rumem. Na ciasto dany jest krem kakaowy z dodatkiem spirytusu. Całość posypana wiórkami gorzkiej czekolady. 

Można oczywiście wykonać ciasto bezalkoholowe, ale to już nie ten smak !

 

 ciasto kakaowo-makowe z wiśniami i kremem kakaowym

 

 

Składniki ciasta kakaowo-makowego:

  • 4 jajka (duże, L)
  • 1½ szklanki cukru
  • 2½ szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki oleju
  • ¾ szklanki  kwaśnej śmietany 12% 
  • 2-3 łyżki kakao
  • 5 łyżek suchego maku
  • ½ szklanki rumu
  • ok.600g wydrylowanych wiśni

 

Składniki kremu kakaowego:

  • 4 żółtka (duże, L)
  • 1 szklanka cukru
  • 300g masła
  • 2 szklanki mleka
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok z 1 cytryny
  • 100ml spirytusu
  • 4 -5 łyżek kakao

 

Ponadto:

  • wiórki czekolady gorzkiej

 

 

Wykonanie ciasta kakaowo-makowego:

Białka ubijamy, pod koniec dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy na sztywno. Dodajemy po jednym żółtku, stale miksując na średnich obrotach robotem ręcznym.

Wlewamy porcjami olej, a następnie śmietanę i dalej miksujemy na tych samych obrotach. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy porcjami stale ucierając na małych obrotach lub ręcznie, dużą łyżką, nie za długo, tylko do połączenia się składników.

Odkładamy trochę więcej niż połowę ciasta. Do pozostałej części wsiewamy porcjami kakao i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej barwy. Ciasto wykładamy do dużej formy (28x40cm) wyścielonej papierem do pieczenia (o ile jest to konieczne) i równomiernie rozprowadzamy.

Do pozostałej części wsypujemy porcjami mak, krótko mieszamy i wylewamy na ciasto kakaowe. Na wierzchu układamy wydrylowane wiśnie w małych odstępach jedna od drugiej na całej powierzchni ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp.190°C ok. 45 minut.

Sprawdzamy patyczkiem czy upieczone, jeżeli tak, wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i po 5 minutach wyjmujemy formę z ciastem. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Nasączamy ciasto rumem.

 

 Wykonanie kremu kakaowego:

Mleko gotujemy z cukrem. Żółtka miksujemy z zimnym mlekiem, dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy. Na gotujące się mleko wlewamy zaprawę budyniową i stale mieszamy, szczególnie zwracając uwagę, aby gęstniejący budyń nie przywarł do dna.

Gdy zatraci już smak surowizny, odstawiamy do wystudzenia pod przykryciem, aby nie dopuścić do powstania powierzchownej skórki.

W tym czasie miksujemy robotem ręcznym  masło do białości.

Wystudzony budyń dodajemy porcjami do masła i miksujemy na zmniejszonych obrotach.

Dodajemy stopniowo sok z cytryny, wlewamy strumieniem spirytus, a na końcu wsiewamy kakao stale miksując na zmniejszonych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Wylewamy (masa jest dość rzadka) na ciasto, równomiernie rozprowadzamy i schładzamy w lodówce (krem wówczas krzepnie).

Przed podaniem posypujemy wiórkami gorzkiej czekolady.

 

 

ciasto kakaowo-makowe z wiśniami i kremem kakaowym

 

 

 

ciasto kakaowo-makowe z wiśniami i kremem kakaowym 

 

 

ciasto kakaowo-makowe z wiśniami i kremem kakaowym

 

 

ciasto kakaowo-makowe z wiśniami i kremem kakaowym 

 

 

 ciasto kakaowo-makowe z wiśniami i kremem kakaowym

 

 

 

Polecam również

 

 Ciasto fale dunaju z wiśniami   Tort czekoladowy z gruszkami  Ciasto Nocka  Torcik cappucino z wiśniami

 

 

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

SERNIK MORELOWY

dagmara_65

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam przepis na sernik z  morelami. Jest to  mój kolejny kulinarny eksperyment.

Spód sernika stanowi ciasto babkowe kakaowe. 

Warstwa serowa wykonana jest tym razem z gotowego sera twarogowego z naturalną wanilią, wzbogacona połówkami moreli.  Całość zwieńczona  musem morelowym zagęszczonym galaretką brzoskwiniową. 

Sernik morelowy  okazał się bardzo smaczny. Nie jest za słodki, wilgotny i bardzo  aromatyczny za sprawą moreli. Polecam!

 

sernik z morelami 

 

Składniki spodu (na formę o wym. 28x40cm):

  • 3 jajka (M)
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • ½ szklanki śmietany

 

Składniki warstwy serowo - morelowej

  • 1 kg sera twarogowego waniliowego (z wiaderka)
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 budynie śmietankowe
  • ½ szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 600g moreli

 

Składniki musu morelowego:

  • 400g moreli
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 600 ml wrzątku

 

Wykonanie spodu:

Białka ubjamy, pod koniec dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy na sztywno.

Dodajemy po jednym żółtku, stale miksując na średnich obrotach robotem ręcznym.

Wlewamy porcjami olej, a następnie śmietanę i dalej mieszamy na tych samych obrotach (tylko do połączenia się składników).

Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, kakao i wsiewamy porcjami stale mieszając robotem na małych obrotach lub ręcznie, dużą łyżką, nie za długo, tylko do połączenia się składników.

Ciasto wykładamy do dużej, prostokątnej formy o wym 28x40cm i równomiernie rozprowadzamy. 

 

 

Wykonanie warstwy serowo - morelowej:

Wszystkie morele myjemy w zimnej wodzie i wycieramy z wilgoci ściereczką lub papierowym ręcznikiem. Przepoławiamy wzdłuz i usuwamy pestki. 

Jajka, żółtka i cukier puder ucieramy do białości.

Dodajemy budynie z proszkiem do pieczenia, a następnie porcjami ser i  blendujemy do chwili uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Na końcu dodajemy olej, krótko blendujemy do uzyskania jednolitej masy i wylewamy na ciasto.

Na wierzchu układamy wcześniej przygotowane połówki moreli skórką do spodu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 50 - 60 minut na jasnobrązowy kolor. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy sernik jest upieczony, jeżeli tak wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i po ok. 15 minutach wyjmujemy. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. 

 

 

Wykonanie musu morelowego

Pozostałe morele dzielimy na mniejsze części, mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy ½ szklanki cukru, blendujemy i ewentualnie przecieramy przez sitko, gdy przeszkadza nam rozdrobniona skórka.

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku (ewentualnie podgrzewamy, gdyby nie chciały się rozpuścić, ale nie gotujemy!).

Dodajemy do musu  morelowego, krótko podgrzewamy, stale mieszając ( nie gotujemy!). Ewentualnie dodajemy jeszcze cukier do smaku. 

Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Schładzamy w lodówce, aby lekko stężała i wykładamy na  ostudzony sernik i ponownie umieszczamy w  lodówce do całkowitego stężenia musu. 

 

 

sernik z morelami

 

 

 sernik z morelami

 

 

sernik z morelami 

 

 

sernik z morelami 

 

 

 

 

Polecam również

 

SERNIK Z AJERKONIAKIEM I OWOCAMI Sernik jabłkowy z sosem toffi  Ciasto czekoladowo-serowe  Harataniec

 

 

 

 

 

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci