Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

Wpisy otagowane : ajerkoniak

SERNIK NA ZIMNO STRACIATELLA Z TRUSKAWKAMI

dagmara_65

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam kolejne ciasto z truskawkami i kolejny udany (jak ocenili moi najbliżsi)  mój kulinarny ekspertyment.

Ten sernik na zimno nie wymaga w warstwie serowej żelatyny.  Ser w połączeniu z masłem i ajerkoniakiem daje po schłodzeniu zwartą konsystencję. Bazą do  wykonania ciasta jest ser poczyniony domowym sposobem z mleka, śmietany i jajek. 

Oczywiście można wykonać sernik z dobrego półtłustego twarogu, jednakże  warto poświęcić nie tak dużo przecież czasu, aby nasz finalny produkt był smaczniejszy.

Spód ciasta stanowi blat biszkoptowy, na którym położona jest warstwa masy truskawkowej wykonana z prażonych truskawek zagęszczonych galaretką truskawkową. Wierzchnią warstwą jest lekko alkoholizowana ajerkoniakiem masa serowa z zatopionymi drobnymi wiórkami gorzkiej czekolady. Walorów estetycznych dodają ułożone na obwodzie sernika połówki truskawek ozdobione  czekoladą.

Sernik na zimno stracciatella z truskawkami jest bardzo smaczny, nie za słodki i lekki w jedzeniu. Warto się skusić, polecam  

 

 sernik stracciatella na zimno z truskawkami

 

Czytaj więcej .....

SERNIK NA ZIMNO Z MUSEM MALINOWYM

dagmara_65

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE wystawiam delikatny sernik na zimno z dodatkiem ajerkoniaku na biszkoptowym spodzie. Na warstwie serowej  położona jest galaretka wzbogacona musem malinowym, a na samym wierzchu kuleczki  bitej   śmietany lekko posypane kakao.

Ten sernik jest moim kolejnym kulinarnym eksperymentem i mogę śmiało zaliczyć go do udanych, bo jest bardzo smaczny. Polecam :) 

  sernik na zimno z galaretką

 Czytaj więcej .....

SERNIK Z AJERKONIAKIEM I OWOCAMI

dagmara_65

Od dłuższego czasu chodziło mi po głowie zmodyfikowanie mojego ulubionego sernika  z brzoskwiniami i pianką bezową, który zawsze się udaje i jest bardzo smaczny. Eksperyment okazał się absolutnie trafiony! 

Tym razem użyłam sezonowych owoców jakimi są czerwone porzeczki (mogą być też inne owoce). Dodatek ajerkoniaku do warstwy serowej bardzo ubogaca smak sernika i świetnie komponuje się z kwaskowatymi owocami. Polecam!

  sernik z ajerkoniakiem i owocami

 Czytaj więcej ....

SZYBKI SERNIK NA ZIMNO Z AJERKONIAKIEM I CIASTECZKAMI AMARETTI

dagmara_65

Ten sernik na zimno jest prosty i szybki w wykonaniu, bardzo smaczny i efektownie prezentuje się na stole. Oto co chcę Wam dzisiaj polecić na szare, jesienne dni. Jest to mój kolejny kulinarny eksperyment, który jak stwierdzili moi najbliżsi ku mojemu zadowoleniu, jest bardzo udany.  Polecam!

 

 

 szybki sernik na zimno z ajerkoniakiem i ciasteczkami amaretti

  

Składniki (na formę o wym 21x32 cm):

  • 150 g podłużnych biszkoptów (15 sztuk)
  • 200 g ciasteczek amaretti 
  • 250g serka mascarpone
  • 250g kremowego serka śmietankowego
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 3 kopiaste łyżki cukru pudru
  • 1½ szklanki ajerkoniaku
  • 4 łyżeczki żelatyny

na poncz:

  • ½ szklanki wrzątku
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2-3 łyżki spirytusu 
  • 2 łyżeczki cukru 

dodatkowo:

  • gotowa polewa czekoladowa

 

Wykonanie

Formę wykładamy papierem do pieczenia i układamy biszkopty. Kawę mieszamy z cukrem i rozpuszczamy we wrzątku. Po przestudzeniu dodajemy spirytus i nasączamy  biszkopty.

Serki krótko miksujemy z ajerkoniakiem, tylko do połączenia się składników. Dobrze schłodzoną śmietanę miksujemy na sztywno dodając pod koniec cukier puder i delikatnie, najlepiej łyżką łączymy  z serkami.

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody (ok. ¼ szklanki) i odstawiamy do napęcznienia, po czym dodajemy trochę wrzątku (ok.¼ szklanki) i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny, ewentualnie lekko podgrzewamy, gdy nie zechce się rozpuścić (nie gotujemy!). 

Jeszcze ciepłą wlewamy cienkim strumieniem do masy serowej delikatnie mieszając łyżką lub robotem ręcznym na małych obrotach. 

Połowę masy serowej wykładamy na biszkopty i układamy połowę ilości ciasteczek amaretti.

Przykrywamy pozostałą masą serową i układamy pozostałe ciasteczka. 

Sernik schładzamy w lodówce. Polewę czekoladową rozpuszczamy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu i po zatężeniu masy serowej ozdabiamy powierzchnię sernika.

   

 

szybki sernik na zimno z ajerkoniakiem i ciasteczkami amaretti

 

szybki sernik na zimno z ajerkoniakiem i ciasteczkami amaretti

 

szybki sernik na zimno z ajerkoniakiem i ciasteczkami amaretti

 

 

 

Polecam również:

 

Sernik z czarną porzeczką (na zimno) Sernik chałwowo- czekoladowy z brzoskwiniami (na zimno)  Sernik czekoladowy na zimno   Sernik cappuccino z pomarańczą

 

 

 

 

TORT WIOSENNY

dagmara_65

 

Pyszny, delikatny w smaku tort z kremem śmietanowo - ajerkoniakowym i kawałeczkami brzoskwiń. Blaty tortu stanowi ciasto ucierane, babkowe z dodatkiem drobno mielonych migdałów. Bezowa kruszonka  bardzo dobrze komponuje się z kremem i wzbogaca smakowo tort. Przepis pochodzi z czasopisma "Pyszne ciasta" nr 1/ 2012.

Jak to się u mnie często zdarza przepis zmodyfikowałam, dostosowując do upodobań oczywiście tej dorosłej części moich domowników. W wersji dla dzieci bez ajerkoniaku też jest smaczny.

Właśnie otworzyłam edycję, aby opublikować wpis po dłuższej niespodziewanej przerwie, a tu obok cieplutki, pełen zatroskania komentarz Madzi z bloga Majanowe pieczenie. 

Dopisuję więc jeszcze parę słów: 

Dziękuję Ci Madziu, takie słowa baaardzo krzepią i motywują do dalszego działania :)) 

Ta poniżej porcyjka tortu dla Ciebie :))

 

tort wiosenny 

 

 

Składniki ciasta (na dużą tortownicę o śrenicy 30 cm):

  • 200g masła
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 200 g drobno mielonych migdałów 
  • 6 jajek
  • 300 g mąki pszennej
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 4 - 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki likieru migdałowego np. amaretto (niekoniecznie)

 

Składniki kremu śmietanowo - ajerkoniakowego:

  • 1 l śmietanki 30% do kremów
  • 32 g cukru wanilinowego lub z naturalną wanilią
  • 5 łyżeczek żelatyny 
  • 500 ml ajerkoniaku

 

Oprócz tego:

  • 1 puszka brzoskwiń (ok. 800ml) 
  • 4 - 5 łyżek dżemu z czerwonej porzeczki (malinowego, truskawkowego) 
  • ok. 200 g bezowych ciastek*
  • gotowe elemnety ozdobne do tortów 

 

* Można użyć gotowe bezy lub własnej roboty. Ja wykorzystałam białka, które miałam w lodówce. Takie swoje są kruchutkie i o wiele smaczniejsze od kupnych. 

A wykonałam je w prosty sposób: 3 białka ubiłam na sztywno z 200g drobniutkiego cukru z dodatkiem szczypty soli. Masę wyłożyłam do wyścielonej papierem prostokątnej formy i piekłam w rozgrzanym do temperatury 150°C piekarniku przez ok. 60 minut. Po tym czasie nie wyjmowałm z piekarnika (przy wyłączonym dosuszały się).  Po całkowitym przestudzeniu pokruszyłam na drobne kawałeczki.

 

Wykonanie ciasta:

Masło ucieramy do białości z cukrem. Dodajemy drobno mielone migdały, szczyptę soli, po jednym jajku i dalej ucieramy. Wsiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, rozrzedzamy śmietaną. Na koniec dodajemy ewentualnie likier. Ucieramy w dalszym ciagu na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w  piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C  przez ok. 50 minut. Ciasto najlepiej jest upiec w przeddzień przekładania kremem.

Boczna powierzchnię ciasta leciutko ścinamy dzięki temu krem będzie miał możliwość pokryć boki tortu podczas jego nakładania w tortownicy. Ciasto kroimy w poziomie na dwa blaty. Spód smarujemy dżemem i ukladamy dokładnie osączone z zalewy i pokrojone na drobne kawałki brzoskwinie. 

 

Wykonanie kremu

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier wanilinowy i wlewamy cienkim strumieniem ajerkoniak, mieszając łyżką lub mikserem ręcznym na małych obrotach. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do spęcznienia. Dodajemy do niej jak najmniejszą ilość wrzątku i mieszamy aż się całkowicie rozpuści. Odkładamy troche kremu , mniej więcej ¾ szklanki (umieszczamy w lodówce), a do pozostałej ilości wlewamy cienkim strumyczkiem jeszcze ciepłą żelatynę, stale mieszając na najmniejszych obrotach ręcznego miksera. Natychmiast przystępujemy do przełożenia tortu

 

Przekładanie tortu:

Ciasto otaczamy obręczą tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Natychmiast po wykonaniu kremu dajemy na brzoskwinie trochę więcej niż połowę ilości, dokładnie rozprowadzamy na całej powierzchni i przykrywamy drugim blatem. Lekko dociskamy krazek ciasta, tak aby krem wypłynął na boki. Rozprowadzamy równomiernie na wierzchu ciasta pozostały krem i odstawiamy w chłodne miejsce do lekkiego zatężenia, po czym posypujemy delikatnie pokruszonymi bezami i wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Na drugi dzień zdejmujemy obręcz, smarujemy odłożonym kremem bez żelatyny  boczną powierzchnię tortu i posypujemy pokruszonymi bezami całą powierzchnię tortu ( boki i ponownie wierzch). Ozdabiamy dowolnie gotowymi elementami do tortów.

 

 

tort wiosenny 

 

tort wiosenny 

 

 

Polecam również:

 

Torcik jagodowy z ajerkoniakiem Tort czekoladowy Tort ambasadorTort czekoladowy z gruszkami

 

 

W kuchni na wesoło:

 

Co dziś będzie na obiad? - pyta żołnierz kucharza.

- Jeszcze nie wiem.

- Obiad ma być za pół godziny, a ty nie wiesz co ugotować?!

- Bo my nazwy nadajemy dopiero  wtedy, gdy potrawy są już gotowe. 

 

 

 

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci