Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

Wpisy otagowane : piernik

SZYBKI PIERNIK PRZEKŁADANY masą krówkową i powidłami śliwkowymi

dagmara_65

Ten przekładany piernik jest szybki i łatwy w wykonaniu, bardzo smaczny, aromatyczny, miękki i wilgotny.

Przełożony jest masą krówkową i cienką warstwą  powideł śliwkowych. Te oba składniki bardzo dobrze komponują się z lekko korzennym smakiem ciasta i  polewą czekoladową.

Piernik tuż po upieczeniu jest bardzo puszysty i można się pokusić o szybkie jego przełożenie, gdy niejako zmuszają nas do tego okoliczności. Jednakże sugeruję, aby piernikowi dać trochę  wolnego czasu, aby sobie poleżał i dojrzał, a wówczas zachwyci nas swoim niepowtarzalnym smakiem i aromatem.  Ciasto upiekłam według receptury na piernik, zamieszczonej w Wielkiej Księdze Ciast Siostry Anastazji. Ciasto wzbogaciłam dodatkowo wspomianymi już powidłami i masą krówkową według własnej koncepcji. Polecam zwłaszcza na okres Świąt Bożego Narodzenia :)

 

szybki piernik przekładany

 

Składniki ciasta (u mnie keksówka 36x12 cm):

  • 3 jajka
  • 1½ szklanki cukru 
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200 g miodu naturalnego płynnego
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 op. gotowej przyprawy do piernika (u mnie 2 łyżki przyprawy do piernika własnej roboty )
  • 1 łyżka kakao

 

Składniki masy krówkowej:

  • 260g krówek mlecznych (u mnie Wawel)
  • ½ szklanki mleka
  • 100 g masła 

dodatkowo:

  • 300 - 350 g powideł śliwkowych 
  • gotowa polewa czekoladowa (u mnie własnej roboty (klik) )

 

Wykonanie ciasta:

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, ucieramy do połączenia się składników. Kolejno dodajemy miód, wodę, śmietanę stale ucierając. Mąkę mieszamy z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Wsiewamy za pomocą sitka do utartej masy stale ucierając. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem. Wykładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C ok. 50 minut. Sprawdzamy za pomocą patyczka, czy ciasto jest upieczone, jeżeli tak wyłączamy ogrzewanie, uchylamy drzwiczki i po 5 minutach wyjmujemy z piekarnika.

Piernik możemy przełożyć od razu (jeżeli chcemy podać do stołu po 1 - 2 dniach)   lub później po kilku dniach.

Przed przełożeniem piernik kroimy wzdłuż na 4 blaty. 

 

Wykonanie masy krówkowej:

Krówki dzielimy na kawałki, dajemy do rondelka, zalewamy mlekiem i ogrzewamy na średnim ogniu, stale mieszając. Gdy krówki rozpuszczą się, zdejmujemy z ognia i dalej mieszamy do ostudzenia i zagęszczenia się masy. Masło ucieramy do białości i dajemy stopniowo całkowicie ostudzoną masę krówkową.

 

Przekładanie piernika

Dolny blat  piernika smarujemy połową ilości powideł śliwkowych, najlepiej własnej roboty (klik), dajemy drugi blat, lekko dociskamy, rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni masę krówkową, dajemy trzeci blat, lekko dociskamy, smarujemy pozostałymi powidłami śliwkowymi, dalemy górny blat, lekko dociskamy. Jeżeli masa i powidła trochę nam wydostały się na zewnątrz, rozsmarowujemy szpatułką na powierzchni  ciasta.

Piernik polewamy polewą czekoladową, niekoniecznie od razu, np. w przeddzień podania do stołu. 

 

 szybki piernik przekładany

 

szybki piernik przekładany

 

szybki piernik przekładany

 

 

 

 

Polecam również

 

 

  domowa przyprawa do piernika Sernik dwukolorowy z kremem czekoladowo-rumowymPiernik biszkoptowy z kremem śmietanowym i owocem granatupolewa czekoladowa

 

 

 

 

 

DOMOWA PRZYPRAWA DO PIERNIKA

dagmara_65

Warto zrobić sobie  domową przyprawę do piernika. Sporządzona ze świeżo zmielonych składników jest znacznie  bardziej aromatyczna, niż ta zakupiona w sklepie.

Warto eksperymentować w doborze ilości składników jak również użyć tylko tych, które nam smakowo odpowiadają. 

Moja przyprawa do piernika właśnie w ten sposób powstała. Zachęcam do takiego domowego jej sporządzania,  a piernikowe wypieki odpłacą się nam wspaniałym smakiem i niepowtarzalnym aromatem :) 

 

przyprawa do piernika

 

Składniki:

  • 4 łyżeczki mielonego cynamonu ( 2 - 3 kawałki kory ok. 14 g) 
  • 3 łyżeczki mielonych goździków ( 2,5 łyżeczki całych)
  • 3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 3 łyżeczki  świeżo startej gałki muszkatołowej (ok. 2 gałki)
  • 2,5 łyżeczki kardamonu  ( 1,5 łyżeczki wyłuskanych nasion) 
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego (ok. 20 dużych ziaren )
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry ( 3/4 łyżeczki nasion )
  • 1/5 łyżeczki mielonego kminku (4 szczypty) 
  • 3 - 4 szczypty mielonego anyżu ( 2 - 3 ziarnka wyłuskane z gwiazdek ) 

 

Wykonanie

Cynamon owijamy w ściereczkę i rozgniatamy za pomocą wałka lub rozbijamy tłuczkiem. Nasiona kardamonu wyłuskujemy z łupinek. Z gwiazdki anyżu wyłuskujemy ziarenka, owijamy w ściereczkę i rozbijamy tłuczkiem.

Gałkę muszkatołową ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Pozostałe składniki mielemy kolejno za pomocą młynka ręcznego lub rozcieramy w moździeżu.

Możemy również posłużyć się elektrycznym młynkiem do mielenia kawy, pamietając jednak o tym, że jego wnętrze nabiera intensywnego aromatu mielonych przypraw. Ale jeżeli lubimy kawę z nutą piernikową, to  po sprawie. Z czasem aromat zanika. Możemy również zmielić nieco ryżu, który częściowo eliminuje zapach.

Jeżeli korzystamy z moździeża, wówczas  roztarte składniki przesiewamy przez sitko i to co nam zostanie na nim ponownie rozcieramy.

Zmielone składniki dokładnie mieszamy, przesypujemy do słoiczka i szczelnie zamykamy.

Z podanych wyżej ilości otrzymujemy 45g przyprawy (7 łyżek).

 

przyprawa do piernika 

 

 przyprawa do piernika

 

przyprawa do piernika

 

 

 

Polecam również: 

 

polewa czekoladowa z żelatyną skórka pomarańczowa kandyzowana

 

 

 

 

 

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci