Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

Wpisy otagowane : przepisy-na-impreze

CIASTO AMBASADOR

dagmara_65

Ciasto ambasador to jedno z moich ulubionych ciast. Na biszkopcie położone są dwie warstwy masy budyniowej jasna i ciemna. Nie jest to taka zwykła, tradycyjna masa budyniowa. Dodatek żółtek,  świeżego soku cytrynowego i alkoholu sprawia, że masa staje się wyrazista w swoim smaku, wykwintna.

Dodatkowo jasną masę wzbogaca dodatek ananasów, najlepiej świeżych, bo te z puszki, moim zdaniem od jakiegoś czasu, bardzo straciły na swojej jakości. Ciemna warstwa kakaowa zawiera rodzynki, ale można dać również rozdrobnione orzechy i kawałeczki czekolady.

Przed laty opublikowałam na blogu przepis na tort ambasador, dzisiejszy przepis to jego modyfikacja.

Ciasto ambasador jest przepyszne, atrakcyjnie prezentuje się na stole, jak najbardziej polecam na różne domowe przyjęcia. 

 

ciasto ambasador 

 

Składniki biszkoptu (na formę o wym. 32 x 24 cm):

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4/szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki masy budyniowo-żółtkowej:

  • 6 żółtek
  • 2½ szklanki mleka
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1½ szklanki cukru
  • 400 g masła
  • 100 ml soku cytrynowego (2 cytryny)
  • 100 - 125 ml spirytusu 96%
  • 2 -3 łyżki ciemnego kakao
  • ok. 250 g ananasa świeżego (ew. z puszki)
  • 100 g rodzynek ( przepłukane na sitku wrzątkiem i dokładnie osączone z wody)

 

 

Składniki polewy czekoladowej:

  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 -2 łyżki kakao
  • 15 g masła
  • 6 łyżek mleka

 

dodatkowo do ozdobienia:

  • wąskie paseczki świeżej skórki cytrynowej
  • cząsteczki kandyzowanej żurawiny 

 

 

Wykonanie ciasta biszkoptowego:

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy, aż cukier prawie rozpuści się. Dodajemy żółtka, stale ubijając do uzyskania puszystej, jednolitej masy.
Wsiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy delikatnie, najlepiej ręcznie za pomocą dużej łyżki, bądź łopatki.
Ciasto wykładamy do prostokątnej formy i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180°C.

Po upieczeniu odkładamy do całkowitego  ostudzenia. Możemy lekko ściąć nożem wierzch ciasta.

 

Wykonanie masy budyniowo-żółtkowej:

Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z ½ szklanki cukru. Odlewamy ok. ½ szklanki zimnego mleka, mieszamy w nim mąkę ziemniaczaną, wlewamy do utartych żółtek i dokładnie miksujemy. Pozostałe mleko gotujemy, dodajemy pod koniec 1 szklankę cukru, a następnie zawiesinę mączno-żółtkową, stale mieszając. Gdy otrzymany budyń straci smak surowizny, zestawiamy z ognia i pozostawiamy pod pokrywką do całkowitego ostudzenia.

Masło ucieramy do białości i dodajemy porcjami przestudzony budyń. Pamiętajmy, aby wszystkie składniki masy miały mniej więcej jednakową temperaturę. Pod koniec ucierania wlewamy małymi porcjami sok z cytryny, a następnie spirytus. Całość mieszamy nie za długo, tylko do uzyskania jednolitej masy.

Masę dzielimy na dwie mniej więcej równe części. Do jednej dodajemy pokrojonego w drobną kostkę ananasa i rozprowadzamy równomiernie na powierzchni biszkoptu. Formę z ciastem wkładamy do lodówki.

Do drugiej części wsiewamy kakao i miksujemy lub mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy rodzynki przepłukane  na sitku wrzątkiem (dokładnie osączone z wody), mieszamy i wykładamy na jasna masę. Formę z ciastem ponownie umieszczamy w lodówce.

 

Wykonanie polewy czekoladowej:

Do rondelka wsypujemy cukier puder, kakao, zalewamy mlekiem, mieszamy i podgrzewamy do zagotowania się mieszaniny. Dajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia masła. Wyłączamy ogrzewanie, wrzucamy kostki czekolady i stale mieszamy do jej rozpuszczenia.

Przestudzoną polewę rozprowadzamy równomiernie na powierzchni ciasta, najlepiej za pomocą dekoratora do ciast lub rękawa cukierniczego i ponownie umieszczamy w lodówce.

Przed podaniem ozdabiamy wąskimi paseczkami skórki cytrynowej i kandyzowaną żurawiną.

 

 ciasto ambasador

 

 

 ciasto ambasador

 

 

 ciasto ambasador 

 

 

ciasto ambasador

 

 

Polecam również:

 

Ciasto kakaowo-makowe z wiśniami i kremem kakaowym  Sernik czekoladowy z kremem wafelkowym i musem malinowym Ciasto tiramisu z brzoskwiniami Tort ambasador

 

 

Zapisz

FILETY Z KURCZAKA W SOSIE MIODOWO - MUSZTARDOWYM

dagmara_65

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam bardzo smaczną, łatwą w wykonaniu potrawę z kurczaka.

Połączenie musztardy z miodem i przyprawami daje świetny efekt smakowy. Marynata, którą w ten sposób uzyskujemy jest znakomita  do różnych dań z kurczaka.

Filety z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym możemy podać jako drugie danie obiadowe z ziemniakami i surówką lub samodzielne danie gorące z pieczywem.

Przepis, który nieznacznie zmodyfikowałam pochodzi  z Babeczki nr 12/2010.

Polecam ♥

 filety z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym

 Czytaj więcej ..... 

PRZEPISY NA CIASTA PRZEKŁADANE

dagmara_65

Kontynując cykl "Przepisy na imprezy i przyjęcia domowe" przedstawiam Wam zbiór linków ze zdjęciami do przepisów na ciasta przekładane.

 

 

przepisy na ciasta przekładane

 

 

 

 

Biszkopt kakaowy z masą budyniowo-jabłkową Biszkopt kakaowy z masą budyniowo-jabłkową

Biszkopt -przepis podstawowy    Biszkopt - przepis podstawowy 

foto Biszkopt z ryżem

foto Ciasto architekta 

foto Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową

ciasto marchewkowe z kremem brzoskwiniowym  Ciasto marchewkowe z kremem brzoskwiniowym 

foto Ciasto orzechowe z jabłkami i bitą śmietaną

foto Ciasto wawelskie

Ciasto z jagodami i budyniem Ciasto z jagodami i budyniem

ciasto z kremem cytrynowym  Ciasto z kremem cytrynowy

Ciasto z malinami bitą śmietaną i bezą Ciasto z malinami bitą śmietaną i bezą

karpatka z kremem malinowym Karpatka z kremem malinowym

foto Kora orzechowa

Lekki tort z kremem porzeczkowym  Lekki tort z kremem porzeczkowym   

foto Piernik biszkoptowy z kremem śmietanowym i owocem granatu

foto Przekładaniec serowy z galaretką malinową  

foto Sernik cappuccino z pomarańczą  

foto Sernik dwukolorowy z kremem czekoladowo-rumowym  

Szybki piernik przekładany masą krówkową i powidłami śliwkowymi Szybki piernik przekładany masą krówkową i powidłami śliwkowymi 

torcik jablkowo-ananasowy Torcik jablkowo-ananasowy 

torcik jabłkowo-orzechowy Torcik jabłkowo-orzechowy

foto Torcik jagodowy z ajerkoniakiem 

foto Tort ananasowo-cytrynowy

foto Tort czekoladowy

foto Tort stracciatella z bananami  

foto Tort wiosenny 

Tort z masą maślaną Tort z masą maślaną

 

 

 

 

 

PRZEPISY NA CIASTA Z KREMEM (MASĄ)

dagmara_65

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE zbiór linków ze zdjęciami do przepisów na ciasta z kremem (masą). Jest to kontynuacja cyklu "Przepisy na imprezy i przyjęcia domowe".

 

 

przepisy na ciasta z kremem, masą 

 

Biszkopt kakaowy z masą budyniowo-jabłkową Biszkopt kakaowy z masą budyniowo-jabłkową

foto Biszkopt z ryżem

foto Ciasto architekta 

 

foto Ciasto czekoladowo-serowe "Dzień i Noc"

Ciasto fale dunaju z wiśniami Ciasto fale dunaju z wiśniami   

foto  Ciasto jabłkowo-orzechowe z kremem budyniowym i ananasami"Meduza" 

ciasto marchewkowe z kremem brzoskwiniowym  Ciasto marchewkowe z kremem brzoskwiniowym 

foto Ciasto wawelskie  

ciasto z kremem cytrynowym  Ciasto z kremem cytrynowy

foto Gościniec  

foto Jabłecznik z kremem cappucino 

Key Lime Pie Key Lime Pie   

foto Kora orzechowa

Lekki tort z kremem porzeczkowym  Lekki tort z kremem porzeczkowym 

foto Piernik biszkoptowy z kremem śmietanowym i owocem granatu

foto Przekładaniec ananasowo-cytrynowy

foto Przekładaniec serowy z galaretką malinową  

foto Rolada biszkoptowa z kremem malinowym 

foto Rolada z kremem mango

foto Tarta ananasowo-porzeczkowa  

foto Torcik cappucino z wiśniami 

torcik jablkowo-ananasowy Torcik jablkowo-ananasowy 

torcik jabłkowo-orzechowy Torcik jabłkowo-orzechowy

foto Torcik jabłkowo-śmietankowy z rumem

foto Torcik jagodowy z ajerkoniakiem 

foto Torcik stracciatella z truskawkami   

foto Torcik śmietankowo-malinowy z porzeczkami 

foto Tort ambasador

foto Tort ananasowo-cytrynowy

foto Tort bezowy ananasowo-cytrynowy

foto Tort czekoladowy z gruszkami 

foto Tort czekoladowy

foto Tort jogurtowo-truskawkowy

foto Tort malinowy ślimaczek 

foto Tort stracciatella z bananami 

foto Tort truskawkowo - rumowy

foto Tort waniliowy z malinami

foto  Tort wiosenny 

Tort z masą maślaną Tort z masą maślaną

 

 

 

 

PRZEPISY NA SERNIKI I CIASTA Z SEREM

dagmara_65

Dzisiaj kolejny wpis w ramach cyklu "Przepisy na imprezy i przyjęcia domowe"

Tym razem przedstawiam Wam zbiór linków ze zdjęciami do przepisów na serniki i ciasta z serem.

 

 

 przepisy na serniki i ciasta z serem

 

 

 

foto Ciasto architekta 

foto Ciasto czekoladowo-serowe "Dzień i Noc"

foto Gościniec

foto Przekładaniec serowy z galaretką malinową

foto Puszysty sernik z bakaliami na herbatnikach 

foto Sernik cappuccino z pomarańczą

foto Sernik chałwowo- czekoladowy z brzoskwiniami (na zimno) 

sernik czekoladowy na zimno Sernik czekoladowy na zimno 

foto Sernik dwukolorowy z kremem czekoladowo-rumowym

Sernik jablkowy z sosem toffi Sernik jabłkowy z sosem toffi 

foto Sernik marmurkowy

foto Sernik śmietankowy z owocami

foto Sernik truskawkowy na zimno 

sernik w cieście kakaowym Sernik w cieście kakaowym

foto Sernik z brzoskwiniami i pianką bezową

foto Sernik z czarną porzeczką (na zimno)

foto Sernik z ziemniakami

foto Torcik cappucino z wiśniami   

foto Torcik jabłkowo-śmietankowy z rumem  

foto Torcik malinowo-migdałowy 

foto Torcik stracciatella z truskawkami 

foto Tort czekoladowy z gruszkami   

foto Tort serowo - śmietanowy z wiśniami 

 

 

 

 

 

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci