Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

Wpisy otagowane : czekolada

BAKALIOWIEC

dagmara_65

Bakaliowiec to  wykwintne ciasto na kruchym spodzie, bogate w bakalie, bardzo smaczne i dość szybkie w przygotowaniu.

Warstwa nadzienia nie powinna być zbyt wysoka. Ciasto będzie smaczne i miękkie, gdy użyjemy  miękkich, nie wysuszonych bakalii. Jest trwałe i może poleżeć, wówczas  zyskuje na smaku. Ciasto wykonałam  z niewielką modyfikacją na podstawie przepisu zamieszczonego w ulubionej przeze mnie Babeczce nr 5/97.

 

ciasto na kruchym spodzie bakaliowiec

Czytaj więcej .....

CIASTO NOCKA

dagmara_65

To mocno kakaowe ciasto jest ciemne jak noc, stąd zapewne jego nazwa "NOCKA".

Wbrew pozorom ciasto jest łatwe w przygotowaniu i nie pochłania zbyt wiele czasu. Ten dość długi wpis nie wynika z dużej ilości wykonywanych czynności, ale z dodatkowych informacji, które dla początkujących mogą okazać się niezbędne.

Ciasto NOCKA jest bardzo smaczne, delikatne, niezbyt słodkie, a połączenie  smaków czarnej porzeczki i czekolady jak najbardziej trafne. 

Przepis, który nieznacznie zmodyfikowałam  pochodzi z ulubionego przeze mnie miesięcznika Babeczka nr 2/2008. 

 

ciasto nocka

Czytaj więcej.......

POLEWA CZEKOLADOWA

dagmara_65

Polewa czekoladowa to bardzo popularny dodatek do ciast i ciasteczek, który nadaje wypiekom nie tylko estetycznego wyglądu, ale i poprawia ich walory smakowe. Przedstawiam Wam dzisiaj przepis na lśniącą, nie łamiącą się, o delikatnej konsystencji polewę czekoladową, która zawsze się udaje. Polecam :)

 

polewa czekoladowa Czytaj więcej ....

SZYBKIE CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI

dagmara_65

Sezon na gruszki w pełni! Nie może więc zabraknąć ciasta z tymi smacznymi i soczystymi owocami.

Jakiś czas temu przeglądając lekturę o tematyce kulinarnej zaineresował mnie ciekawy i łatwy  przepis na ciasto z gruszkami w czasopiśmie  Przyjaciółka poleca "Ciasta i desery z owocami" nr 7/2010. Jak to się u mnie często zdarza nieznacznie zmodyfikowałam dostosowując do własnych upodobań.

Przepis jest na małą formę, ciasto jest dość cienkie, ale dzięki temu bardziej subtelne w smaku. Takie mi bardziej smakuje :)

Jeżeli jednak lubimy sobie pojeść warto podwoić składniki i upiec w dużej formie 28x40 cm.

Ciasto czekoladowe z gruszkami i bitą śmietaną jest szybkie w wykonaniu, lekkie i bardzo smaczne. Polecam :) 

 

szybkie ciasto czekoladowe z gruszkamiCzytaj  więcej .....

SERNIK CZEKOLADOWY NA ZIMNO

dagmara_65

 

Tym razem wystawiam W KUCHENNYM OKNIE delikatny, kremowy, lekki sernik czekoladowy. Do wykonania spodu wykorzystałam przepis  na biszkopt kakaowy z masą budyniowo-jabłkową  wg.przepisu z czasopisma "Ciasta domowe" nr 232/2012. Masę serową zrobiłam według własnego pomysłu.

Ten sernik czekoladowy na zimno jest jak dla nas bardzo smaczny  i z pewnością jeszcze nie raz zagości na naszym stole.

 

sernik czekoladowy na zimno Czytaj więcej ......

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci