Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

Wpisy otagowane : czekolada

BAKALIOWIEC

dagmara_65

Bakaliowiec to  wykwintne ciasto na kruchym spodzie, bogate w bakalie, bardzo smaczne i dość szybkie w przygotowaniu.

Warstwa nadzienia nie powinna być zbyt wysoka. Ciasto będzie smaczne i miękkie, gdy użyjemy  miękkich, nie wysuszonych bakalii. Jest trwałe i może poleżeć, wówczas  zyskuje na smaku. Ciasto wykonałam  z niewielką modyfikacją na podstawie przepisu zamieszczonego w ulubionej przeze mnie Babeczce nr 5/97.

 

ciasto na kruchym spodzie bakaliowiec

 

Składniki ciasta (na formę o wym. 28 x 40 cm): 

  • 3 szklanki mąki 
  • 5 żółtek
  • 200 g masła dobrze schłodzonego 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 - 5 łyżek kwaśnej śmietany 

 

Składniki nadzienia  

  • 600 g bakalii ( w oryginale: rodzynki, orzechy*, migdały, figi, suszone morele, daktyle w równych ilościach)
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 300 g gotowych galaretek ( mogą być w czekoladzie lub cukrze) 
  • ok. 300 g powideł śliwkowych
  • pokruszony jeden z blatów ciasta

 

ponadto:

  • gotowa polewa czekoladowa lub własnej roboty 
  • wiórki białej czekolady  lub wiórki kokosowe

 

 

* ostatnio zastąpiłam orzechy, migdały i figi suszonymi śliwkami kalifornijskimi (250g)

   i mieszanką kandyzowanych owoców ananasa, papai i melona (100g).

   To połączenie jest równie smaczne jak oryginał. 

 

Wykonanie ciasta:

Do przesianej mąki (na stolnicy lub w misce) ścieramy dobrze schłodzone masło, delikatnie mieszamy, a następnie rozcieramy dłońmi, aż nie będzie widocznych grudek. Jeżeli robimy na stolnicy możemy siekać nożem. Ja  rozcieram dłońmi, ale warunkiem udanego ciasta jest bardzo dobrze schłodzone masło.

Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.  Następnie dodajemy żółtka, 3 łyżki kwaśnej śmietany i zagniatamy ciasto. Jeżeli okaże się za suche dodajemy jeszcze 1-2 łyżki śmietany i ponownie zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części, okręcamy w folię spożywczą i schładzamy ok. 60 minut w lodówce.

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką i wykładamy na dwie formy jednakowej wielkości, wyścielone papierem do pieczenia (ja osobiście dzielę ciasto na małe kawałki, równomiernie rozkładam w formach i rozwałkowuję małym wałkiem z rączką).

Pieczemy pojedynczo, jeden po drugim w piekarniku  nagrzanym do temp. 200°C na złoty kolor ok. 15 minut.

 

Wykonanie nadzienia

Orzechy oraz sparzone i obrane migdały (można użyć słupków lub płatków migdałowych, wtedy odchodzi nam sparzanie i obieranie) rozdrabniamy najlepiej w rozdrabniaczu kuchennym. Rodzynki przepłukujemy na sitku gorącą wodą i odstawiamy do osączenia. Podobnie czynimy z morelami, figami, daktylami i śliwkami. Opłukane bakalie odstawiamy do osączenia z wody. Wszystkie bakalie oprócz rodzynek drobno kroimy (najlepiej kroić na przemian wszystkie bakalie, wówczas łatwiej się przemieszają).  

Następnie kroimy galaretkę i mieszamy z bakaliami.

Kruszymy jeden placek ciasta a otrzymane okruszyny dokładnie mieszamy z bakaliami i galaretką.

Dodajemy kakao, mieszamy, dodajemy śmietanę i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy.

Jeżeli składniki nie chcą się połączyć dodajemy jeszcze trochę śmietany (nadzienie jednak nie może być zbyt rzadkie, powinno być zwarte) 

Drugi placek kruchego ciasta smarujemy powidłami śliwkowymi i wykładamy przygotowane nadzienie równomiernie  je rozprowadzając, lekko ugniatamy.

Wierzch ciasta smarujemy polewą czekoladową i ewentualnie posypujemy wiórkami czekoladowymi lub kokosem. 

Ciasto schładzamy w lodówce. 

 

ciasto na kruchym spodzie bakaliowiec

 

ciasto na kruchym spodzie bakaliowiec

 

 

 

 

Polecam również: 

 

 Ciasto z jagodami i budyniem Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami w rumie Ciasto wawelskieKora orzechowa

 

 

 

 

 

 

CIASTO NOCKA

dagmara_65

To mocno kakaowe ciasto jest ciemne jak noc, stąd zapewne jego nazwa "NOCKA".

Wbrew pozorom ciasto jest łatwe w przygotowaniu i nie pochłania zbyt wiele czasu. Ten dość długi wpis nie wynika z dużej ilości wykonywanych czynności, ale z dodatkowych informacji, które dla początkujących mogą okazać się niezbędne.

Ciasto NOCKA jest bardzo smaczne, delikatne, niezbyt słodkie, a połączenie  smaków czarnej porzeczki i czekolady jak najbardziej trafne. 

Przepis, który nieznacznie zmodyfikowałam  pochodzi z ulubionego przeze mnie miesięcznika Babeczka nr 2/2008. 

 

ciasto nocka

Czytaj więcej.......

POLEWA CZEKOLADOWA

dagmara_65

Polewa czekoladowa to bardzo popularny dodatek do ciast i ciasteczek, który nadaje wypiekom nie tylko estetycznego wyglądu, ale i poprawia ich walory smakowe. Przedstawiam Wam dzisiaj przepis na lśniącą, nie łamiącą się, o delikatnej konsystencji polewę czekoladową, która zawsze się udaje. Polecam :)

 

 

polewa czekoladowa 

 

Składniki:

  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek wody
  • 50 g  masła
  • 1 tabliczka czekolady deserowej lub mlecznej (100g)

 

Wykonanie:

Do rondelka wsypujemy cukier puder, kakao i dokładnie mieszamy. Dodajemy wodę stawiamy na małym ogniu i stale mieszając ogrzewamy do zagotowania. Zmniejszamy do minimum ogrzewanie, dodajemy masło i dalej mieszamy do jego rozpuszczenia się.  Następnie dajemy połamaną na małe kawałki czekoladę, stale mieszamy, a gdy się rozpuści zdejmujemy z ognia i dalej mieszamy do ostudzenia się masy. Gdy polewa zrobi się gęsta natychmiast polewamy ciasto równomiernie rozprowadzając po całej powierzchni szpatułką.

 

 

polewa czekoladowa

 

 

polewa czekoladowa

 

 

 

 

Polecam również

 

polewa czekoladowa z żelatyną skórka pomarańczowa kandyzowana  domowa przyprawa do piernika

 

 

 

 

 

SZYBKIE CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI

dagmara_65

Sezon na gruszki w pełni! Nie może więc zabraknąć ciasta z tymi smacznymi i soczystymi owocami.

Jakiś czas temu przeglądając lekturę o tematyce kulinarnej zaineresował mnie ciekawy i łatwy  przepis na ciasto z gruszkami w czasopiśmie  Przyjaciółka poleca "Ciasta i desery z owocami" nr 7/2010. Jak to się u mnie często zdarza nieznacznie zmodyfikowałam dostosowując do własnych upodobań.

Przepis jest na małą formę, ciasto jest dość cienkie, ale dzięki temu bardziej subtelne w smaku. Takie mi bardziej smakuje :)

Jeżeli jednak lubimy sobie pojeść warto podwoić składniki i upiec w dużej formie 28x40 cm.

Ciasto czekoladowe z gruszkami i bitą śmietaną jest szybkie w wykonaniu, lekkie i bardzo smaczne. Polecam :) 

 

szybkie ciasto czekoladowe z gruszkamiCzytaj  więcej .....

SERNIK CZEKOLADOWY NA ZIMNO

dagmara_65

 

Tym razem wystawiam W KUCHENNYM OKNIE delikatny, kremowy, lekki sernik czekoladowy. Do wykonania spodu wykorzystałam przepis  na biszkopt kakaowy z masą budyniowo-jabłkową  wg.przepisu z czasopisma "Ciasta domowe" nr 232/2012. Masę serową zrobiłam według własnego pomysłu.

Ten sernik czekoladowy na zimno jest jak dla nas bardzo smaczny  i z pewnością jeszcze nie raz zagości na naszym stole.

 

 

 

sernik czekoladowy na zimno 

 

Składniki biszkoptu * ( na dużą formę o wym. 28x40 cm):

  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 1½ łyżki kakao
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

 

*UWAGA: Ciasto możemy wykonać bez użycia piekarnika wykorzystując gotowy ciemny spód tortowy.

Zazwyczaj ma on średnicę 24 cm, a więc robimy nadzienie z ½ ilości składników podanych w przepisie. 

 

 

Masa serowa:

  • 1000g serka kremowego waniliowego (użyłam Vitello z naturalną wanilią)
  • 1000ml śmietanki kremowej 30%
  • 7 łyżeczek żelatyny + zimna woda i wrzątek (jak najmniejsza ilość)
  • 2 czekolady deserowe
  • 2 czekolady białe + 5 łyżek wody

 

Wykonanie biszkoptu:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy, aż cukier prawie rozpuści się. Wlewamy żółtka stale ubijając do uzyskania puszystej, jednolitej masy.

Wsiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie mieszamy najlepiej ręcznie za pomocą dużej łyżki bądź łopatki.

Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy i pieczemy ok. 35  minut w temp. 180°C. Po przestudzeniu  ścinamy nożem wierzchnią warstwę (skórkę), aby uzyskać większą przyczepność masy serowej.

 

Wykonanie masy serowej

Schłodzoną śmietankę kremową ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami serek waniliowy, delikatnie mieszając dużą łyżką. Dzielimy na dwie części.

Czekoladę deserową łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej (tzn. dajemy do niedużego rondelka, który umieszczamy w drugim naczyniu z gorącą wodą i stawiamy na małym ogniu, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się  czekolady). Zdejmujemy z ognia i po przestudzeniu, ale jeszcze płynną dajemy porcjami do masy serowej stale delikatnie mieszając. 

4 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy wrzątkiem (jak najmniejsza ilość)   i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia (jeżeli się nie rozpuści lekko podgrzewamy). Po krótkim przestudzeniu, ale jeszcze płynną wlewamy cienkim strumieniem do masy serowej, stale, delikatnie mieszając łyżką lub mikserem ręcznym na małych obrotach. Masę natychmiast wylewamy na ciasto, równomiernie rozprowadzamy za pomocą szpatułki i wkładamy do lodówki do zatężenia.

Do pozostałej masy serowej dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę w 5 łyżkach wody i rozpuszczone we wrzątku 3 łyżeczki żelatyny postępując analogicznie jak w przypadku poprzedniej, ciemnej warstwy.

Wylewamy natychmiast na zatężoną  ciemną masę, równomiernie rozprowadzamy i ponownie umieszczamy w lodówce. Przed podaniem leciutko posypujemy kakao.

 

 

 

sernik czekoladowy na zimno

 

sernik czekoladowy na zimno 

 

 

Polecam również

 

 

Torcik stracciatella z truskawkami  Torcik śmietankowo-malinowy z porzeczkami   Sernik truskawkowy na zimno Sernik z czarną porzeczką (na zimno)

 

 

 

 

 

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci