Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

Wpisy otagowane : dla-dzieci

PLACUSZKI NA JOGURCIE Z DŻEMEM (KONFITURĄ)

dagmara_65

Placuszki na jogurcie są przede wszystkim bardzo puszyste i wcale nie wymagają spulchniaczy.

Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Te placuszki są bardzo smaczne i szybko znikają ze stołu, zwłaszcza gdy będą podane z ulubionym dżemem lub konfiturą.

A w tego typu dodatki  zostałam ostatnio obficie wyposażona dzięki firmie Stovit.

 

placuszki na jogurcie z dżemem (konfiturą)

 

Składniki (na ok. 12 sztuk) :

  • 3 jajka (duże, L )
  • 1 i 1/2  -  2 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki gęstego naturalnego jogurtu
  • dżem lub konfitura (użyłam z firmy Stovit)
  • olej do smażenia

 

Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier i sól, a następnie dajemy po jednym żółtku. Jogurt dokładnie mieszamy i dodajemy małymi porcjami do ubitych jajek, delikatnie mieszając łyżką.

Mąkę wsiewamy porcjami i dalej mieszamy (delikatnie i nie za długo, tylko do uzyskania jednolitego ciasta o konsystencji jak na biszkopt).

Rozgrzewamy olej na patelni (np. do pancakes, do naleśników lub zwykłej) i delikatnie wykładamy porcje ciasta. Smażymy na małym ogniu z obu stron na złoty kolor.

Po usmażeniu wykładamy na papierowy ręcznik dla osiąknięcia z nadmiaru tłuszczu.

Podajemy z ulubionym dodatkiem.

Użyłam produkty  firmy Stovit:

  • Konfiturę z malin
  • Konfiturę z moreli
  • Dżem z kiwi z limonką i białym winogronem

 

placuszki na jogurcie z dżemem (konfiturą)

 

 

placuszki na jogurcie z dżemem (konfiturą)

 

Jako dodatek do naleśników, omletów, placuszków, gofrów, ciast, deserów, do smarowania pieczywa mogą posłużyć również inne produkty firmy Stovit.

Są to:

  • Śliwka prażona z czekoladą
  • Powidła korzenne
  • Dżem z wiśni
  • Dżem pomarańczowy z imbirem, kardamonem i cynamonem
  • Dżem z czarnych porzeczek
  • Dżem z truskawek
  • Dżem figa z pomarańczą
  • Dżem malina z aronią

 

produkty firmy Stovit

 

 Stovit proponuje również dodatki:

 —  do mięs i serów, a są to:

  • Czerwoną cebula
  • Jarzębina
  • Borówka

— oraz jako dystrybutor hiszpańskich smaków:

  • Oliwki czarne drylowane
  • Paprykę Piri Piri

 

produkty firmy Stovit i Bulerias

 

Produkty firmy Stovit są smaczne i aromatyczne:

 

produkty firmy Stovit i Bulerias

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

KARPATKA Z MASĄ MALINOWĄ

dagmara_65

Dzisiaj przedstawiam Wam  W KUCHENNYM OKNIE przepis na dość łatwe w wykonaniu ciasto, lekkie, mięciutkie, lekko winne, niezbyt słodkie. Jest aromatyczne  za sprawą owoców jakimi są maliny.   Jeżeli użyjemy do ciasta wcześniej przygotowany krem malinowy (a może poleżeć w lodówce nawet do tygodnia) można je stosunkowo szybko zrobić. Polecam!

 

karpatka z masą malinową 

 

Składniki ciasta (na formę o wym. 28x40 cm):

  • 1 szklanka wody
  • 80g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 4 duże jajka (L) 
  • szczypta soli 

 

Składniki masy malinowej

  • 700ml śmietanki do ciast i tortów 30%
  • 700 g malin (ok. 700 ml soku)
  • 1 cytryna ( ok. 50 ml soku)
  • 200 g masła
  • 2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 5 łyżeczek żelatyny 
  • ew. cukier puder wg. uznania

 

dodatkowo:

  • cukier puder do posypania ciasta 

 

 

Wykonanie ciasta

W rondlu zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli. Wsypujemy mąkę i dokładnie rozcieramy drewnianą pałką zaparzając ciasto 3 - 4 minuty na mały ogniu.

Zdejmujemy rondel z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Do schłodzonego ciasta dodajemy po 1 jajku i ucieramy mikserem na  jednolitą masę.

Dwie duże formy (28x40 cm) lekko natluszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto dzielimy na dwie równe części i rozprowadzamy po dnie obu form. Możemy ciasto rozprowadzić równomiernie, ale gdy nam zależy na dużych wzniesieniach robimy nierówności. 

Pieczemy każdy blat oddzielnie w piekarniku nagrzanym do temp. 200ºC  ok. 30 minut na złoty kolor. Należy pamiętać, aby na początku przez ok. 15 minut nie otwierać piekarnika, ponieważ ciasto opadnie. 

Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i zaraz po wykonaniu masy możemy przekładać. 

 

 

Wykonanie masy malinowej

Maliny płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody. Miksujemy i przecieramy przez gęste sitko.

Odlewamy ok. ½ szklanki. 

Do garnka o grubym dnie wkładamy masło, stawiamy na płytce i ogrzewamy na małym ogniu.

Gdy masło rozpuści się, uruchamiamy końcówki miksujące robota ręcznego (średnia prędkość) i wlewamy cienkim strumieniem sok z cytryny przelany przez gęste sitko,

a następnie pozostały przecier malinowy.

Po upływie 2 min. wsypujemy porcjami cukier nie przerywając miksowania, a gdy się rozpuści (po ok. 2 min.) wlewamy cienkim strumieniem zmiksowane wcześniej jajka

z żółtkami i miksujemy jeszcze ok. 1 min.

Odstawiamy miksowanie mechaniczne i dalej często  mieszamy (np. dużą łyżką) ok. 20 min. (krem powinien zgęstnieć i uzyskać konsystencje kisielu). 

Garnek  z kremem  odstawiamy do ostudzenia.

Przekładamy do pojemniczka lub słoika, zamykamy i schładzamy w lodówce przynajmniej kilka godzin a najlepiej pozostawiamy na noc. Na krótko przed dalszym wykonywaniem masy wyjmujemy z lodówki, aby nie był zbyt zimny i uzyskał temp. zbliżoną do ubitej śmietanki.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.  Żelatynę zalewamy ok. ½ szklanki odlanego przecieru malinowego i pozostawiamy do napęcznienia, a następnie wlewamy jak najmniejszą ilość wrzątku i mieszamy. Gdyby żelatyna nie rozpuściła się całkowicie, podgrzewamy na bardzo małym ogniu, stale mieszając (nie gotujemy!).

Do kremu malinowego dodajemy porcjami bitą śmietanę i delikatnie mieszamy łyżką. Ewentualnie dosładzamy cukrem pudrem wg. uznania (ja nie dosładzałam). 

Na koniec wlewamy cienkim strumieniem lekko ciepłą żelatynę i mieszamy łyżką na jednolitą masę.

Natychmiast wykładamy masę malinową na jeden z blatów ptysiowych, równomiernie rozprowadzamy i przykrywamy drugim blatem. Wierzch ciasta lekko dociskamy i  wstawiamy do lodówki do zatężenia masy.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. 

 

 

karpatka z masą malinową

 

karpatka z masą malinową 

 

 

 

Polecam również

 

Rolada biszkoptowa z kremem malinowym  krem malinowy (raspberry curd) Przecier malinowy mrożonyTort malinowy ślimaczek

 

 

 

 

 

PLACEK AMERYKAŃSKI (ciasto salceson)

dagmara_65

Przeglądając jakiś czas temu kulinarne zapiski mojej Mamy znalazłam   na to ciasto przepis, które przed laty często jadłam, a które jakoś tak poszło w zapomnienie.  

Placek amerykański,  to kakaowe ciasto z jabłkami.   Znane jest również pod nazwą ciasto salceson lub wiewiórka ( z dodatkiem rozdrobnionych orzechów). 

Placek amerykański to pyszne, wilgotne, bardzo puszyste ciasto, które jest bardzo łatwe do wykonania, szybko się robi i zawsze się udaje. Polecam !

 

placek amerykański(ciasto salceson) 

 

Składniki (na formę o wym. 28x40cm):

  • 5 jajek
  • 1½ szklanki cukru
  • 2½ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki oleju
  • 2 - 3 łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 0,7 - 1 kg jabłek pokrojonych w kostkę
  • ewentualnie 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki wody 

 

Wykonanie

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec porcjami cukier i po 1 żółtku. Mąkę łączymy z kakao i ewentualnie cynamonem, wsiewamy do masy jajecznej mieszając łyżką. Sodę mieszamy z wodą, wlewamy do ciasta i  mieszamy łyżką. Wlewamy olej, mieszamy. Na końcu dodajemy jabłka pokrojone w kostkę, delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy do formy o wym. 28x40 cm i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temp. 150°C. Tuż po włożeniu ciasta zwiększamy temp. do 190°C i pieczemy ok. 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone, jeżeli tak, to jeszcze przez ok. 5 minut trzymamy ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, po czym wyjmujemy i po lekkim ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

placek amerykański(ciasto salceson)

 

placek amerykański(ciasto salceson)

 

placek amerykański(ciasto salceson)

 

 

 

Polecam również:

 

  Placek ze śliwkamiCiasto marchewkowe  Szybkie ciasto łaciate z morelami (śliwkami)    Ciasto Zebra

 

 

 

 

LEMON CURD krem cytrynowy

dagmara_65

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE wystawiam coś bardzo kuszącego nie tylko swoim wyglądem, ale i zniewalającym smakiem. Kto pokusił się  na wykonanie tego kremu z pewnością nie poprzestaje na tym jednym razie, bo  jest on tak mega smaczny, że  nie da się inaczej, tylko trzeba sukcesywnie robić kolejne jego porcje. Krem robię w oparciu o przepis pochodzący ze strony www.couponclippingcook.com. Zmodyfikowałam co nieco dostosowując do własnych upodobań.

Jak zauważyłam ważna  jest kolejność dodawania składników, właśnie taka, jak na wspomnianej stronie. Pierwsze co trzeba zrobić to potraktować tłuszcz kwasem, czyli do masła dodać sok cytrynowy, wówczas dzięki takiej reakcji otrzymamy gęsty krem, bez konieczności dodawania zagęszczaczy.

Lemon curd to przepyszny krem cytrynowy, wspaniały  dodatek do ciast, deserów,  pieczywa. Świetny również, ot tak, do podjadania łyżeczką prosto ze schłodzonego w lodówce słoiczka :)

 

lemon curd krem cytrynowy

 

Składniki:

  • sok z 4 aromatycznych cytryn (ok. 250 ml)
  • starta skórka z 4 aromatycznych cytryn
  • starta skórka z 1 aromatycznej pomarańczy (opcjonalnie)
  • 200 g masła
  • 2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 żółtka

 

Wykonanie:

Cytryny (i ewentualnie pomarańczę) dokładnie myjemy (szorujemy szczoteczką) i sparzamy dużą ilością wrzątku. Jeżeli podczas sparzania cytryn wydzieli się przyjemny aromat  limonenu oznacza to, że uzyskany krem będzie najsmaczniejszy.

Sparzone cytryny  (i ewentualnie pomarańczę) osuszamy i ścieramy skórkę (tylko jej zewnętrzną żółtą część, bo wewnętrzna, biała jest gorzka). Cytryny kroimy wszerz na pół i wyciskamy sok.

Do garnka o grubym dnie wkładamy kostkę masła. Garnek umieszczamy w większym garnku  z gotującą się wodą. Gdy masło rozpuści się, uruchamiamy końcówki miksujące robota ręcznego (średnia prędkość) i wlewamy cienkim strumieniem sok z cytryn, a następnie wsypujemy startą skórkę cytrynową i ewentualnie startą skórkę pomarańczową.

Po upływie 2 minut wsypujemy porcjami cukier nie przerywając miksowania, a gdy się rozpuści (po ok. 2 minutach) wlewamy cienkim strumieniem zmiksowane wcześniej jajka z żółtkami i miksujemy jeszcze ok.1 minuty.

Odstawiamy miksowanie mechaniczne i dalej mieszamy np. dużą łyżką ok. 10 minut (krem powinien zgęstnieć i uzyskać konsystencje kisielu). Można stale miksować mechanicznie lub pod koniec, jak kto woli.

Wyjmujemy z kąpieli wodnej garnek  z kremem i odstawiamy do ostudzenia. Przecieramy przez sitko, aby usunąć startą skórkę. Krem przekładamy do słoiczka, zamykamy i wstawiamy do lodówki.

Krem zaraz po przygotowaniu może wydawać sie zbyt słodki, ale po schłodzeniu w lodówce i "przegryzieniu się" składników nabiera pysznego, słodko-winnego smaku i cytrynowego aromatu. Tak schłodzony  znacznie gestnieje.

Krem możemy przechowywać w lodówce ponad tydzień, ale nigdy nie pozwoliliśmy mu na tak długie bytowanie.  Jest nadzwyczaj smaczny, by mógł dotrwać do  tego czasu :)

 

lemon curd krem cytrynowy

 

lemon curd krem cytrynowy

 

lemon curd krem cytrynowy

 

 

 

 

PRZEPISY NA PLACUSZKI

dagmara_65

Dzisiaj  W KUCHENNYM OKNIE linki ze zdjęciami do przepisów na placuszki na słodko jak i wytrawnie w ramach cyklu "Przepisy na śniadanie, kolację".

Myślę, że będą one dla Was pomocne w ustalaniu codziennego menu. 

 

 

przepisy na placuszki 

 

Placuszki na słodko

 

foto Placuszki ananasowe z polewą truskawkową

foto Placuszki bananowe

foto Placuszki biszkoptowe z kaki

foto Placuszki biszkoptowe z rabarbarem

foto Placuszki biszkoptowe z serem i rodzynkami

foto Placuszki cynamonowe z morelami

foto Placuszki gryczane z konfiturą jeżynową

foto Placuszki łaciate z kiwi

fotoPlacuszki na sodzie i maślance 

foto Placuszki pomarańczowe z jabłkami

foto Placuszki z truskawkami

foto Talarki jabłkowe w cieście biszkoptowym  

 

 Placuszki wytrawne

 

foto Placuszki jajeczne z kiełbasą 

foto Placuszki z cukinią 

foto Pomidory smażone w cieście

 

 

 

Polecam również:

 

foto Placki ziemniaczane nadziewane pieczarkami z kapustą

foto Placki ziemniaczane z gulaszem

 

 

 

 


 

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci