Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

Wpisy otagowane : tlusty-czwartek

PRZEPISY NA PĄCZKI, OPONKI I FAWORKI (CHRUSTY)

dagmara_65

Kontynując cykl SEZON na... przedstawiam Wam dzisiaj zbiór linków ze zdjęciami do przepisów na pączki, oponki i faworki (chrusty). Myślę, że będą one dla Was pomocne w kończącym się już karnawale, a zwłaszcza na zbliżający się tłusty czwartek.

 

 

 przepisy na pączki, oponki, faworki chrusty

 

 

 

 

foto Faworki

foto Luksusowe pączki i sposób na jasne obrączki 

foto Oponki 

foto Pączki mojej Mamy

pączki ptysiowe Pączki ptysiowe

 

 

 

 Polecam również:

 

 

 Sernik czekoladowy na zimno  Tort ambasadorCiasto czekoladowo-serowe  Kora orzechowa

 

 

 

 

 

PRZEPISY NA TŁUSTY CZWARTEK

dagmara_65

 

Jutro Tłusty Czwartek, ale myślę, że przypominanie o tej słodkiej tradycji jest zbyteczne. Wyrażę się krótko mam dla Was kilka propozycji, które tutaj zebrałam. Niewiele tego jest, ale może chętnie skorzystacie i z tego :)

 

 

 Oponki  

(Przepis po kliknięciu w zdjęcie)

Oponki są bardzo szybkie w wykonaniu, jak każde inne oponki na świecie i najsmaczniejsze zaraz po usmażeniu. Polecam :) 


oponki 

 

 

Luksusowe pączki i sposób na jasne obrączki 

(Przepis po kliknięciu w zdjęcie)

Na jutrzejszy Tłusty Czwartek robię po raz n-ty  pyszne luksusowe pączki, na których obrączka zawsze mi się udawała, myślę, że i teraz również pojawi się na obwodzie tych pyszności:) 

 

pączki 

 

 

 Faworki (przepis po kliknięciu w zdjęcie)

 

faworki(chrusty)

 

 

Pączki ptysiowe ( Przepis po kliknięciu w zdjęcie)

 

 

 pączki ptysiowe

 

 

Pączki mojej Mamy  (przepis po kliknięciu w zdjęcie)

 

pączki mojej Mamy

 

 

Smacznego :) 

 

 

 

 

LUKSUSOWE PĄCZKI i sposób na jasne obrączki

dagmara_65

 

Tak jak u wielu z Was w moim domu królowały w Tłusty czwartek pączki. Po długich zmaganiach się w kwestii uzyskania upragnionych obrączek na obwodzie pączków udała mi się ta sztuka. Bardzo pomocne były dla mnie notatki kulinarne sporządzone przez moją Mamę, oraz wszelkie uwagi co do dobrych pączków jakie usłyszałam od ludzi znających ten temat. 

Ostatnio robię pączki przeważnie według poniższego przepisu. Jeżeli  naleci Was Moi Drodzy ochota na moje pączki, to radzę, abyście przed  przystąpieniem do  czynności z tym związanych poczytali zamieszczone  poniżej uwagi nt. co  trzeba zrobić, aby uzyskać ciasto lekkie i dobrze spulchnione, a tym samym jasną obrączkę na obwodzie pączków.

Myślę, że chętnie skorzystają  z tych wskazówek zwłaszcza Ci, którzy stawiają swoje pierwsze kroki w tej kulinarnej  sztuce. 

Po usmażeniu pączki zwykle lukruję i daję na wierzch kandyzowaną skórkę pomarańczową, bądź drobno posiekane orzechy.

 

LUKSUSOWE PĄCZKI  i sposób na jasne obrączki Czytaj więcej .....

OPONKI

dagmara_65

 

Niebawem  tzw. tłusty czwartek. To nawet jest widoczne ostatnio na wielu blogach, forach i inych stronach internetowych, poświęconych głównie tematyce kulinarnej. Wiem, wiem, że te moje oponki nie dorównają pączkom, ale pomyślałam, że warto je wystawić w swoje kuchenne okno.  Zawsze to  jakieś wyjście awaryjne, zwłaszcza dla zapracowanych lub dla tych, co nie mają ochoty na długie spędzanie  w kuchni i smażenie bądź co bądź pracochłonnych pączków.

Oponki, którymi Was dzisiaj wirtualnie częstuję są bardzo szybkie w wykonaniu, jak każde inne oponki na świecie i najsmaczniejsze zaraz po usmażeniu. Polecam :)

 

A tak odbiegając od tego pączkowego tematu muszę się nieco pochwalić, z pewną taką nieśmiałością ;)

Otóż jestem już z Wami Moi Drodzy Czytelnicy  dwa lata ( dokładnie 8 lutego 2010r. zrobiłam pierwszy wpis). 

Serdecznie Wam dziękuję, że tutaj  zaglądacie, zostawiacie miłe komentarze i korzystacie z przepisów :)

Takim uwieńczeniem mojej dwuletniej działalności w blogosferze jest  niespodzianka, która mnie mile zaskoczyła. Kto ma ochotę coś więcej dowiedzieć się o mnie i o moim blogu zapraszam tutaj 

   

 

oponki 

 

Składniki ( na ok. 50 sztuk):

  • 400g serka waniliowego (użyłam dość gęstego, kremowego serka Vitello z Biedronki)
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 płaska łyżka cukru
  • ½ płaskiej łyżeczki soli 
  • 2 jajka 
  • 1 niepełna łyżka rumu lub  1 łyżka soku z cytryny
  • ok. 4 szklanek mąki tortowej (w zależności od  gęstości serka i wilgotności mąki)

 

dodatkowo:

ok. 750 g smalcu wieprzowego  lub więcej w zależności od wielkości rondelka ( można zastąpić olejem, jednakże wolę używać smalec)

 

Wykonanie:

Serek, cukier, sodę, sól i jajka dokładnie mieszamy w naczyniu za pomocą łyżki. Dodajemy rum, stopniowo wsiewamy 3 szklanki mąki i dokładnie mieszamy. Odmierzamy jeszcze jedną szklankę mąki. Częścią tej mąki opruszamy stolnicę i wykładamy ciasto. Zagniatamy ręcznie podsypując pozostałą mąką do uzyskania na tyle gęstego ciasta, aby można było je wałkować (im rzadsze ciasto, tym wilgotniejsze oponki, mi dokładnie wystarczyła ta odmierzona ilość mąki, ale jeżeli u Was okaże się, że ciasto jest za rzadkie  należy jeszcze trochę jej dodać ).

Ciasto wałkujemy na grubość 5 - 7 mm, wykrawamy szklanką krażki, a pośrodku każdego wycinamy kieliszkiem dziurkę. Pozostałe okrawki ponownie zagniatamy i wałkujemy do wykonania kolejnych oponek ( krążki ze środka możemy pozostawić do usmażenia).

Smażymy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym, głębokim tłuszczu ( nie ma potrzeby smażenia na  brąz), wyjmujemy na papierowy ręcznik  do osączenia z tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem. Dobrze smakują z dodatkiem kremu czekoladowego, konfitury owocowej lub dżemu. 

 

oponki 

 

oponki

 

oponki 

 

 

 

Polecam również:

 

Pączki mojej MamyFaworki Luksusowe pączki i sposób na jasne obrączki Pączki ptysiowe

 

 

W kuchni na wesoło:

 

Krzyś przyniósł do domu pączka.

- Skąd masz tego pączka? - pyta mama.

- Dała mi go koleżanka - odpowiada Krzyś.

- A jak ci go dawała to co powiedziała? - docieka dalej mama.

- Nic, tylko strasznie płakała - wyznaje pokornie Krzyś. 

 

  

 

 

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci