Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

Wpisy otagowane : dodatki-do-ciast-i-deserow

KREM MALINOWY raspberry curd

dagmara_65

KREM MALINOWY raspberry curd to  nie tylko pyszny dodatek do pieczywa, ale i  wspaniały składnik mas tortowych lub deserów. Najlepszy ze świeżych owoców, ale gdy zabezpieczymy się na zimę w przecier malinowy, możemy się nim delektować również i zimową porą. Polecam!

 

Krem malinowy (Raspberry curd)

 

 

Składniki:

  • 600 - 700g malin (ok. 600 ml soku)
  • 1 cytryna ( ok. 50 ml soku)
  • 200 g masła
  • 2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 żółtka

 

Wykonanie:

Maliny płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody. Miksujemy i przecieramy przez gęste sitko. Do garnka o grubym dnie wkładamy masło, stawiamy na płytce i ogrzewamy na małym ogniu. Gdy masło rozpuści się, uruchamiamy końcówki miksujące robota ręcznego (średnia prędkość) i wlewamy cienkim strumieniem sok z cytryny przelany przez gęste sitko, a następnie przecier malinowy.

Po upływie 2 minut wsypujemy porcjami cukier nie przerywając miksowania, a gdy się rozpuści (po ok. 2 minutach) wlewamy cienkim strumieniem zmiksowane wcześniej jajka z żółtkami i miksujemy jeszcze ok.1 minuty.

Odstawiamy miksowanie mechaniczne i dalej często  mieszamy (np. dużą łyżką) ok. 20 minut (krem powinien zgęstnieć i uzyskać konsystencje kisielu). 

Garnek  z kremem  odstawiamy do ostudzenia. Jeżeli uznamy, że krem nawet po schłodzeniu w lodówce będzie za rzadki ponownie ogrzewamy 10 - 20 minut. Przecieramy ewentualnie przez sitko jeszcze ciepły, bo później jest bardzo trudno przecierać.  Krem przekładamy do słoiczka, zamykamy i wstawiamy do lodówki.

Krem zaraz po przygotowaniu może wydawać sie zbyt słodki, ale po schłodzeniu w lodówce i "przegryzieniu się" składników nabiera pysznego, słodko-winnego smaku i malinowego aromatu. Tak schłodzony  znacznie gęstnieje.

Krem możemy przechowywać w lodówce ponad tydzień, ale u smakoszy tego specyjału z pewnością tyle nie postoi.

 

Krem malinowy (Raspberry curd)

 

Krem malinowy (Raspberry curd)

 

Krem malinowy (Raspberry curd) 

 

 

 

 

Polecam również

 

 Rolada biszkoptowa z kremem malinowym  Tort malinowy ślimaczek Przecier malinowy mrożonyLemon curd krem cytrynowy

 

 

 

 

 

LEMON CURD krem cytrynowy

dagmara_65

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE wystawiam coś bardzo kuszącego nie tylko swoim wyglądem, ale i zniewalającym smakiem. Kto pokusił się  na wykonanie tego kremu z pewnością nie poprzestaje na tym jednym razie, bo  jest on tak mega smaczny, że  nie da się inaczej, tylko trzeba sukcesywnie robić kolejne jego porcje. Krem robię w oparciu o przepis pochodzący ze strony www.couponclippingcook.com. Zmodyfikowałam co nieco dostosowując do własnych upodobań.

Jak zauważyłam ważna  jest kolejność dodawania składników, właśnie taka, jak na wspomnianej stronie. Pierwsze co trzeba zrobić to potraktować tłuszcz kwasem, czyli do masła dodać sok cytrynowy, wówczas dzięki takiej reakcji otrzymamy gęsty krem, bez konieczności dodawania zagęszczaczy.

Lemon curd to przepyszny krem cytrynowy, wspaniały  dodatek do ciast, deserów,  pieczywa. Świetny również, ot tak, do podjadania łyżeczką prosto ze schłodzonego w lodówce słoiczka :)

 

lemon curd krem cytrynowy

 

Składniki:

  • sok z 4 aromatycznych cytryn (ok. 250 ml)
  • starta skórka z 4 aromatycznych cytryn
  • starta skórka z 1 aromatycznej pomarańczy (opcjonalnie)
  • 200 g masła
  • 2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 żółtka

 

Wykonanie:

Cytryny (i ewentualnie pomarańczę) dokładnie myjemy (szorujemy szczoteczką) i sparzamy dużą ilością wrzątku. Jeżeli podczas sparzania cytryn wydzieli się przyjemny aromat  limonenu oznacza to, że uzyskany krem będzie najsmaczniejszy.

Sparzone cytryny  (i ewentualnie pomarańczę) osuszamy i ścieramy skórkę (tylko jej zewnętrzną żółtą część, bo wewnętrzna, biała jest gorzka). Cytryny kroimy wszerz na pół i wyciskamy sok.

Do garnka o grubym dnie wkładamy kostkę masła. Garnek umieszczamy w większym garnku  z gotującą się wodą. Gdy masło rozpuści się, uruchamiamy końcówki miksujące robota ręcznego (średnia prędkość) i wlewamy cienkim strumieniem sok z cytryn, a następnie wsypujemy startą skórkę cytrynową i ewentualnie startą skórkę pomarańczową.

Po upływie 2 minut wsypujemy porcjami cukier nie przerywając miksowania, a gdy się rozpuści (po ok. 2 minutach) wlewamy cienkim strumieniem zmiksowane wcześniej jajka z żółtkami i miksujemy jeszcze ok.1 minuty.

Odstawiamy miksowanie mechaniczne i dalej mieszamy np. dużą łyżką ok. 10 minut (krem powinien zgęstnieć i uzyskać konsystencje kisielu). Można stale miksować mechanicznie lub pod koniec, jak kto woli.

Wyjmujemy z kąpieli wodnej garnek  z kremem i odstawiamy do ostudzenia. Przecieramy przez sitko, aby usunąć startą skórkę. Krem przekładamy do słoiczka, zamykamy i wstawiamy do lodówki.

Krem zaraz po przygotowaniu może wydawać sie zbyt słodki, ale po schłodzeniu w lodówce i "przegryzieniu się" składników nabiera pysznego, słodko-winnego smaku i cytrynowego aromatu. Tak schłodzony  znacznie gestnieje.

Krem możemy przechowywać w lodówce ponad tydzień, ale nigdy nie pozwoliliśmy mu na tak długie bytowanie.  Jest nadzwyczaj smaczny, by mógł dotrwać do  tego czasu :)

 

lemon curd krem cytrynowy

 

lemon curd krem cytrynowy

 

lemon curd krem cytrynowy

 

 

 

 

POLEWA CZEKOLADOWA

dagmara_65

Polewa czekoladowa to bardzo popularny dodatek do ciast i ciasteczek, który nadaje wypiekom nie tylko estetycznego wyglądu, ale i poprawia ich walory smakowe. Przedstawiam Wam dzisiaj przepis na lśniącą, nie łamiącą się, o delikatnej konsystencji polewę czekoladową, która zawsze się udaje. Polecam :)

 

 

polewa czekoladowa 

 

Składniki:

  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek wody
  • 50 g  masła
  • 1 tabliczka czekolady deserowej lub mlecznej (100g)

 

Wykonanie:

Do rondelka wsypujemy cukier puder, kakao i dokładnie mieszamy. Dodajemy wodę stawiamy na małym ogniu i stale mieszając ogrzewamy do zagotowania. Zmniejszamy do minimum ogrzewanie, dodajemy masło i dalej mieszamy do jego rozpuszczenia się.  Następnie dajemy połamaną na małe kawałki czekoladę, stale mieszamy, a gdy się rozpuści zdejmujemy z ognia i dalej mieszamy do ostudzenia się masy. Gdy polewa zrobi się gęsta natychmiast polewamy ciasto równomiernie rozprowadzając po całej powierzchni szpatułką.

 

 

polewa czekoladowa

 

 

polewa czekoladowa

 

 

 

 

Polecam również

 

polewa czekoladowa z żelatyną skórka pomarańczowa kandyzowana  domowa przyprawa do piernika

 

 

 

 

 

DOMOWA PRZYPRAWA DO PIERNIKA

dagmara_65

Warto zrobić sobie  domową przyprawę do piernika. Sporządzona ze świeżo zmielonych składników jest znacznie  bardziej aromatyczna, niż ta zakupiona w sklepie.

Warto eksperymentować w doborze ilości składników jak również użyć tylko tych, które nam smakowo odpowiadają. 

Moja przyprawa do piernika właśnie w ten sposób powstała. Zachęcam do takiego domowego jej sporządzania,  a piernikowe wypieki odpłacą się nam wspaniałym smakiem i niepowtarzalnym aromatem :) 

 

przyprawa do piernika

 

Składniki:

  • 4 łyżeczki mielonego cynamonu ( 2 - 3 kawałki kory ok. 14 g) 
  • 3 łyżeczki mielonych goździków ( 2,5 łyżeczki całych)
  • 3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 3 łyżeczki  świeżo startej gałki muszkatołowej (ok. 2 gałki)
  • 2,5 łyżeczki kardamonu  ( 1,5 łyżeczki wyłuskanych nasion) 
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego (ok. 20 dużych ziaren )
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry ( 3/4 łyżeczki nasion )
  • 1/5 łyżeczki mielonego kminku (4 szczypty) 
  • 3 - 4 szczypty mielonego anyżu ( 2 - 3 ziarnka wyłuskane z gwiazdek ) 

 

Wykonanie

Cynamon owijamy w ściereczkę i rozgniatamy za pomocą wałka lub rozbijamy tłuczkiem. Nasiona kardamonu wyłuskujemy z łupinek. Z gwiazdki anyżu wyłuskujemy ziarenka, owijamy w ściereczkę i rozbijamy tłuczkiem.

Gałkę muszkatołową ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Pozostałe składniki mielemy kolejno za pomocą młynka ręcznego lub rozcieramy w moździeżu.

Możemy również posłużyć się elektrycznym młynkiem do mielenia kawy, pamietając jednak o tym, że jego wnętrze nabiera intensywnego aromatu mielonych przypraw. Ale jeżeli lubimy kawę z nutą piernikową, to  po sprawie. Z czasem aromat zanika. Możemy również zmielić nieco ryżu, który częściowo eliminuje zapach.

Jeżeli korzystamy z moździeża, wówczas  roztarte składniki przesiewamy przez sitko i to co nam zostanie na nim ponownie rozcieramy.

Zmielone składniki dokładnie mieszamy, przesypujemy do słoiczka i szczelnie zamykamy.

Z podanych wyżej ilości otrzymujemy 45g przyprawy (7 łyżek).

 

przyprawa do piernika 

 

 przyprawa do piernika

 

przyprawa do piernika

 

 

 

Polecam również: 

 

polewa czekoladowa z żelatyną skórka pomarańczowa kandyzowana

 

 

 

 

 

POLEWA CZEKOLADOWA Z ŻELATYNĄ

dagmara_65

Polewa, która zawsze się udaje. Jest lśniąca i elastyczna za sprawą dodatku żelatyny.  Przepis znany mi od dawna, ale jakoś tak poszedł w zapomnienie. Warto było odświeżyć !

 

 polewa czekoladowa z żelatyną

 

Składniki:

  • 125 g dobrego, naturalnego masła lub margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao 
  • 3 łyżki mleka 
  • 2 łyżeczki żelatyny 
  • 3 łyżki zimnej wody
  • ½ - 1 łyżeczka spirytusu (opcjonalnie)
  • kilka kropel aromatu rumowego (opcjonalnie)  

 

Wykonanie:

Cukier mieszamy z kakao, dodajemy mleko i ucieramy łyżką na papkę. Żelatynę moczymy w małym garnuszku  w zimnej wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Delikatnie ogrzewamy, tylko do jej rozpuszczenia, dodajemy masło. Dalej delikatnie ogrzewamy do rozpuszczenia się masła i natychmiast zdejmujemy z ognia.  Wlewamy do kakaowej papki gorące jeszcze masło z żelatyną i stale mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy ewentualnie aromat i spirytus. Gdy nieco ostygnie, ale nie za dużo, wylewamy na ciasto. Gdyby zrobiła się zbyt gęsta i nie dała się ładnie rozprowadzać, dodajemy 1 łyzke mleka i ponownie leciutko podgrzewamy, zestawiamy z ognia i po lekim ostygnięciu pokrywamy powierzchnię ciasta. 

Uwaga: czasami polewa nie trzyma się dobrze powierzchni ciasta, zwłaszcza gdy posypiemy zbyt dużą ilością cukru pudru. Nadmiar cukru dobrze jest usunąć za pomocą pędzelka. Można też powierzchnię ciasta powlec cieniutką warstwą rozgrzanej konfitury lub dżemu i dopiero dać polewę, wówczas ładnie przywiera i nie odchodzi od ciasta. 

 

 

polewa czekoladowa z żelatyną

 

 

 polewa czekoladowa z żelatyną

 

 

 

 

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci