Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

Wpisy otagowane : fasola

SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z CZERWONĄ FASOLĄ

dagmara_65

Smaczna, expresowa w wykonaniu sałatka, jak najbardziej stosowna na dzisiejszy dzień - ŚRODĘ POPIELCOWĄ. Przepis otrzymałam od swojej sympatycznej przyjaciółki Lenki, która specjalizuje się w sałatkach śledziowych.

sałatka śledziowa z czerwoną fasolą

Składniki:

  • ok. 500g matjasów
  • 1 puszka fasoli czerwonej (po odsączeniu 240g)
  • 150g  pora
  • 1 duże winne jabłko
  • 3 - 4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

Wykonanie:

Śledzie oczyszczamy, myjemy i moczymy w  zimnej wodzie ok. 3 godz. Ponownie myjemy, osuszamy i kroimy w jednocentymetrowe paseczki. Fasolkę przelewamy wodą i odcedzamy na sitku. Por myjemy i  kroimy w drobne półkrążki (można przelać wrzątkiem, wówczas będzie delikatniejszy). Jabłko obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy. Dodajemy majonez i dosmakowujemy solą, pieprzem i cukrem. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia i tzw. "przegryzienia się" składników.

sałatka śledziowa z czerwoną fasolą

sałatka śledziowa z czerwoną fasolą

 

Polecam również:

 

sałatka śledziowa z ziemniakami sałatka śledziowa na różowośledzie marynowane w occieryba po grecku

FASOLKA Z KIEŁBASĄ

dagmara_65

Smaczne i pożywne danie jednogarnkowe. Zwykle robiłam kiedyś fasolkę po bretońsku, ale gdy natknęłam się przed kilkoma laty na ten przepis, wyparł ją on w mojej kuchni niemal całkowicie. Dodatek warzyw znacznie wzbogaca smakowo potrawę, a poza tym po prostu jest co pojeść, bo robi się tego jedzonka dzięki dodatkowym warzywom  naprawdę dużo!

Przepis pochodzi  z książki "Przepisy Czytelnków - lato" z serii Biblioteczka Poradnika Domowego Prószyński i S-ka. Trochę zmodyfikowałam.

 

fasolka z kiełbasą

 

Składniki:

  • 700 g fasoli Jaś
  • 350 g marchewki
  • 150 g pietruszki
  • 180 g selera
  • 180 g pora
  • 2 papryki czerwone ( ok. 300 g)
  • 4 - 5 łyżek oleju
  • 500 g kiełbasy zwyczajnej
  • 5 - 6 łyżek keczupu
  • 1 - 2 łyżki majeranku
  • sól, pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Fasolę namoczyć na noc w wodzie do napęcznienia ( nie moczyłam, ponieważ użyłam świeżej, młodej fasolki, wyłuskanej ze strąków tuż przed przyrządzeniem potrawy). Fasolę gotujemy w lekko osolonej  wodzie do chwili aż stanie się miękka ( w razie gdyby woda zbyt wyparowała uzupełniamy wrzątkiem). Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w kostkę, por w półtalarki a paprykę w drobne paski. Warzywa dajemy do rondla z olejem i pdduszamy pod pokrywką 10 - 15 minut. Dajemy fasolkę wraz z wywarem i gotujemy do chwili aż warzywa staną się miękkie. W tym czasie kroimy w drobną kostkę kiełbasę i dajemy do gotujących się warzyw. Dodajemy keczup, majeranek, sól i pieprz do smaku. Całość jeszcze przez krótki czas podduszamy. Gdyby potrawa była zbyt gęsta podlewamy gorącą wodą. Podajemy na gorąco z pieczywem.

 

fasolka z kiełbasą

 

fasolka z kiełbasą

 

fasolka z kiełbasą

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci