Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

Wpisy otagowane : sniadanie

PLACUSZKI NA JOGURCIE Z DŻEMEM (KONFITURĄ)

dagmara_65

Placuszki na jogurcie są przede wszystkim bardzo puszyste i wcale nie wymagają spulchniaczy.

Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Te placuszki są bardzo smaczne i szybko znikają ze stołu, zwłaszcza gdy będą podane z ulubionym dżemem lub konfiturą.

A w tego typu dodatki  zostałam ostatnio obficie wyposażona dzięki firmie Stovit.

 

placuszki na jogurcie z dżemem (konfiturą)

 

Składniki (na ok. 12 sztuk) :

  • 3 jajka (duże, L )
  • 1 i 1/2  -  2 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki gęstego naturalnego jogurtu
  • dżem lub konfitura (użyłam z firmy Stovit)
  • olej do smażenia

 

Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier i sól, a następnie dajemy po jednym żółtku. Jogurt dokładnie mieszamy i dodajemy małymi porcjami do ubitych jajek, delikatnie mieszając łyżką.

Mąkę wsiewamy porcjami i dalej mieszamy (delikatnie i nie za długo, tylko do uzyskania jednolitego ciasta o konsystencji jak na biszkopt).

Rozgrzewamy olej na patelni (np. do pancakes, do naleśników lub zwykłej) i delikatnie wykładamy porcje ciasta. Smażymy na małym ogniu z obu stron na złoty kolor.

Po usmażeniu wykładamy na papierowy ręcznik dla osiąknięcia z nadmiaru tłuszczu.

Podajemy z ulubionym dodatkiem.

Użyłam produkty  firmy Stovit:

  • Konfiturę z malin
  • Konfiturę z moreli
  • Dżem z kiwi z limonką i białym winogronem

 

placuszki na jogurcie z dżemem (konfiturą)

 

 

placuszki na jogurcie z dżemem (konfiturą)

 

Jako dodatek do naleśników, omletów, placuszków, gofrów, ciast, deserów, do smarowania pieczywa mogą posłużyć również inne produkty firmy Stovit.

Są to:

  • Śliwka prażona z czekoladą
  • Powidła korzenne
  • Dżem z wiśni
  • Dżem pomarańczowy z imbirem, kardamonem i cynamonem
  • Dżem z czarnych porzeczek
  • Dżem z truskawek
  • Dżem figa z pomarańczą
  • Dżem malina z aronią

 

produkty firmy Stovit

 

 Stovit proponuje również dodatki:

 —  do mięs i serów, a są to:

  • Czerwoną cebula
  • Jarzębina
  • Borówka

— oraz jako dystrybutor hiszpańskich smaków:

  • Oliwki czarne drylowane
  • Paprykę Piri Piri

 

produkty firmy Stovit i Bulerias

 

Produkty firmy Stovit są smaczne i aromatyczne:

 

produkty firmy Stovit i Bulerias

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

NALEŚNIKI - przepisy

dagmara_65

W ramach kontynuacji cyklu "Przepisy na śniadanie i kolację" przedstawiam Wam zbiór linków ze zdjęciami do przepisów na naleśniki zarówno na słodko jak i wytrawne. Myślę, że znajdą one Wasze zainteresowanie :)

 

 

naleśniki-przepisy

 

 

 

naleśniki-przepis podstawowy Naleśniki - przepis podstawowy

 

 

 

Naleśniki na słodko

 

foto Naleśniki z budyniem i winogronami

naleśniki z jabłkami  Naleśniki z jabłkami 

foto Naleśniki w paski z serem, rodzynkami i konfiturą brzoskwiniową

foto Naleśniki z serkiem waniliowym, malinami i polewą jagodową

 

 

 

 Naleśniki wytrawne

 

foto Naleśniki z farszem mięsno-pieczarkowym i mozzarellą

foto Naleśniki z ryżem i jajecznicą 

foto Naleśnikowy przekładaniec  

 

 

Polecam również:

 

foto Omlet na słodko z czekoladą i jabłkiem

foto Pizza chłopska z patelni  

foto Puszysty omlet z brokułami  

 

 

 

 

 

PRZEPISY NA PLACUSZKI

dagmara_65

Dzisiaj  W KUCHENNYM OKNIE linki ze zdjęciami do przepisów na placuszki na słodko jak i wytrawnie w ramach cyklu "Przepisy na śniadanie, kolację".

Myślę, że będą one dla Was pomocne w ustalaniu codziennego menu. 

 

 

przepisy na placuszki 

 

Placuszki na słodko

 

foto Placuszki ananasowe z polewą truskawkową

foto Placuszki bananowe

foto Placuszki biszkoptowe z kaki

foto Placuszki biszkoptowe z rabarbarem

foto Placuszki biszkoptowe z serem i rodzynkami

foto Placuszki cynamonowe z morelami

foto Placuszki gryczane z konfiturą jeżynową

foto Placuszki łaciate z kiwi

fotoPlacuszki na sodzie i maślance 

foto Placuszki pomarańczowe z jabłkami

foto Placuszki z truskawkami

foto Talarki jabłkowe w cieście biszkoptowym  

 

 Placuszki wytrawne

 

foto Placuszki jajeczne z kiełbasą 

foto Placuszki z cukinią 

foto Pomidory smażone w cieście

 

 

 

Polecam również:

 

foto Placki ziemniaczane nadziewane pieczarkami z kapustą

foto Placki ziemniaczane z gulaszem

 

 

 

 


 

NALEŚNIKI Z JABŁKAMI

dagmara_65

Naleśniki z jabłkami to smaczna i szybka w wykonaniu  potrawa na każdą porę dnia. Wykonanie nadzienia jabłkowego nie wymaga dużego nakładu pracy. Jeżeli opanuje się umiejętność wykonania  czynności  naleśniki-przepis podstawowy reszta to już drobnostka.

 

 

naleśniki z jabłkami

 

Składniki i wykonanie ciasta podstawowego patrz wpis:

 

Naleśniki - przepis podstawowy (klik)

 

 

 

Składniki nadzienia jabłkowego:

  • 700 g jabłek (u mnie szara reneta)*
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • ok. ¼ szklanki wody
  • 1-2 łyżki cukru 
  • 1-2 szczypty soli
  • cynamon do smaku (opcjonalnie) 

 

* można zastąpić gotowymi jabłkami prażonymi w słoiku dostepnymi w sprzedaży, ale takie własnoręcznie wykonane nadzienie jest  smaczniejsze.

 

 

Wykonanie nadzienia i nadziewanie naleśników

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i  skrapaimy sokiem cytrynowym, aby nie ściemniały. Przekładamy do rondelka, dodajemy cukier, 1-2 szczypty soli, wodę i prazymy na srednim ogniu stale mieszając. Gdy częściowo rozprażą się (pozostaną jeszcze małe cząsteczki jabłek) dodajemy do smaku cynamon, chwileczkę prażymy i zestawiamy z ognia do całkowitego wystudzenia.  

Smarujemy powierzchnię naleśników cienką warstwą nadzienia (ok. 1 łyżka), rolujemy i ewentualnie posypujemy delikatnie cukrem pudrem.

Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu. 

  

 

naleśniki z jabłkami

 

 

naleśniki z jabłkami

 

 

 

Polecam również

 

 

naleśniki - przepis podstawowy Naleśniki w paski z serem, rodzynkami i konfiturą brzoskwiniowąNaleśniki z budyniem i winogronamiNaleśniki z serkiem waniliowym, malinami i polewą jagodową

 

 

 

 

 

NALEŚNIKI - PRZEPIS PODSTAWOWY

dagmara_65

Naleśniki to ulubiona potrawa zarówno dzieci jak i dorosłych. Z farszem słodkim lub wytrawnym można jeść na śniadanie, obiad jak i kolację.

Dobry dla naleśników przepis podstawowy to połowa sukcesu.  Farsz można sobie już dobierać dowolnie, w zależności od upodobań smakowych.

 

 

 naleśniki - przepis podstawowy

 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1½ szklanki mleka 
  • 1½ szklanki wody 
  • 2 szklanki mąki pszennej (280 g)
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżka cukru (jeżeli nadzienie jest wytrawne można dać tylko szczyptę)
  • 1 łyżka oleju 

 

dodatkowo:

  • schłodzone kosteczki  smalcu do smażenia 

Do smażenia stosuję małe kosteczki smalcu uprzednio schłodzonego w lodówce, nasadzam na widelec i smaruję patelnię tylko tak, aby błyszczała. 

 

 

Wykonanie

Mieszamy wodę z mlekiem i połowę ilości wlewamy do naczynia. Wbijamy jajka, dodajemy sól, ewentualnie cukier i miksujemy. W trakcie miksowania wsypujemy porcjami przesianą mąkę i dokładnie miksujemy. Ciasto nie powinno zawierać grudek, powinno być gładkie. Odstawiamy na 5 minut, po czym wlewamy pozostałą mieszaninę mleka z wodą, łyżkę oleju  i miksujemy. Ponownie odstawimy na co najmniej 5 minut, aby mąka rozkleiła się.

Nagrzaną patelnię (używam starej, wysłużonej, stalowej patelni cygańskiej) smarujemy cienką warstewką tłuszczu. Nalewamy jak najcieńszą warstwę ciasta. Smażymy z obu stron (ok. 50 sekund jedną stronę)  do lekkiego przyrumienienia na średnim ogniu. Pamiętajmy by każdorazowo przed wylaniem na patelnię ciasto dokładnie wymieszać dla uzyskania jednolitej konsystencji.

 

 

  naleśniki - przepis podstawowy

 

 

 

 naleśniki - przepis podstawowy

 

 

 

 

 

Polecam również

 

 

 Naleśniki z farszem mięsno-pieczarkowym i mozzarellą Naleśniki z ryżem i jajecznicą Naleśniki w paski z serem, rodzynkami i konfiturą brzoskwiniowąNaleśnikowy przekładaniec

 

 

 

 

 

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci