Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

Wpisy otagowane : ciasta

PRZEPISY NA CIASTA Z TRUSKAWKAMI

dagmara_65

 W ramach kontynuacji cyklu SEZON na....... przedstawiam Wam dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE linki ze zdjęciami do przepisów na ciasta z truskawkami, jakie dotychczas opublikowałam na blogu. Znajdziecie tutaj przepisy na proste, szybkie ciasta, serniki, placki, torciki z truskawkami, jak i te nieco bardziej pracochłonne. Polecam :)

 

 przepisy na ciasta z truskawkami

 

 

Ciasto a'la tiramisu z truskawkami Ciasto a'la tiramisu z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Ciasto z białą czekoladą i truskawkami Ciasto z białą czekoladą i truskawkami

Ciasto z truskawkami dwukolorowe (prosty przepis) Ciasto z truskawkami dwukolorowe (prosty przepis)

Najszybsze ciasto z truskawkami Najszybsze ciasto z truskawkami

Sernik ananasowo-truskawkowy (na zimno) Sernik ananasowo-truskawkowy (na zimno)

Sernik na zimno stracciatella z truskawkami Sernik na zimno stracciatella z truskawkami

Sernik na zimno stracciatella z truskawkami Sernik na zimno z truskawkami

Sernik śmietankowy z owocami Sernik śmietankowy z owocami

 Sernik truskawkowy na zimno Sernik truskawkowy na zimno

 Torcik stracciatella z truskawkami Torcik stracciatella z truskawkami

Tort jogurtowo-truskawkowy Tort jogurtowo - truskawkowy

Tort truskawkowo - rumowy Tort truskawkowo - rumowy

 

 

Ponadto polecam również:

 

deser truskawkowy z ajerkoniakiem Deser truskawkowy z ajerkoniakiem

deser truskawkowy z jagodami Deser truskawkowy z jagodami

kasza manna z truskawkami Kasza manna z truskawkami

placuszki z truskawkami Placuszki z truskawkami

truskawki zapiekane w zabajone Truskawki zapiekane w zabajone

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

CIASTO AMBASADOR

dagmara_65

Ciasto ambasador to jedno z moich ulubionych ciast. Na biszkopcie położone są dwie warstwy masy budyniowej jasna i ciemna. Nie jest to taka zwykła, tradycyjna masa budyniowa. Dodatek żółtek,  świeżego soku cytrynowego i alkoholu sprawia, że masa staje się wyrazista w swoim smaku, wykwintna.

Dodatkowo jasną masę wzbogaca dodatek ananasów, najlepiej świeżych, bo te z puszki, moim zdaniem od jakiegoś czasu, bardzo straciły na swojej jakości. Ciemna warstwa kakaowa zawiera rodzynki, ale można dać również rozdrobnione orzechy i kawałeczki czekolady.

Przed laty opublikowałam na blogu przepis na tort ambasador, dzisiejszy przepis to jego modyfikacja.

Ciasto ambasador jest przepyszne, atrakcyjnie prezentuje się na stole, jak najbardziej polecam na różne domowe przyjęcia. 

 

ciasto ambasador 

 

Składniki biszkoptu (na formę o wym. 32 x 24 cm):

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4/szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki masy budyniowo-żółtkowej:

  • 6 żółtek
  • 2½ szklanki mleka
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1½ szklanki cukru
  • 400 g masła
  • 100 ml soku cytrynowego (2 cytryny)
  • 100 - 125 ml spirytusu 96%
  • 2 -3 łyżki ciemnego kakao
  • ok. 250 g ananasa świeżego (ew. z puszki)
  • 100 g rodzynek ( przepłukane na sitku wrzątkiem i dokładnie osączone z wody)

 

 

Składniki polewy czekoladowej:

  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 -2 łyżki kakao
  • 15 g masła
  • 6 łyżek mleka

 

dodatkowo do ozdobienia:

  • wąskie paseczki świeżej skórki cytrynowej
  • cząsteczki kandyzowanej żurawiny 

 

 

Wykonanie ciasta biszkoptowego:

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy, aż cukier prawie rozpuści się. Dodajemy żółtka, stale ubijając do uzyskania puszystej, jednolitej masy.
Wsiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy delikatnie, najlepiej ręcznie za pomocą dużej łyżki, bądź łopatki.
Ciasto wykładamy do prostokątnej formy i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180°C.

Po upieczeniu odkładamy do całkowitego  ostudzenia. Możemy lekko ściąć nożem wierzch ciasta.

 

Wykonanie masy budyniowo-żółtkowej:

Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z ½ szklanki cukru. Odlewamy ok. ½ szklanki zimnego mleka, mieszamy w nim mąkę ziemniaczaną, wlewamy do utartych żółtek i dokładnie miksujemy. Pozostałe mleko gotujemy, dodajemy pod koniec 1 szklankę cukru, a następnie zawiesinę mączno-żółtkową, stale mieszając. Gdy otrzymany budyń straci smak surowizny, zestawiamy z ognia i pozostawiamy pod pokrywką do całkowitego ostudzenia.

Masło ucieramy do białości i dodajemy porcjami przestudzony budyń. Pamiętajmy, aby wszystkie składniki masy miały mniej więcej jednakową temperaturę. Pod koniec ucierania wlewamy małymi porcjami sok z cytryny, a następnie spirytus. Całość mieszamy nie za długo, tylko do uzyskania jednolitej masy.

Masę dzielimy na dwie mniej więcej równe części. Do jednej dodajemy pokrojonego w drobną kostkę ananasa i rozprowadzamy równomiernie na powierzchni biszkoptu. Formę z ciastem wkładamy do lodówki.

Do drugiej części wsiewamy kakao i miksujemy lub mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy rodzynki przepłukane  na sitku wrzątkiem (dokładnie osączone z wody), mieszamy i wykładamy na jasna masę. Formę z ciastem ponownie umieszczamy w lodówce.

 

Wykonanie polewy czekoladowej:

Do rondelka wsypujemy cukier puder, kakao, zalewamy mlekiem, mieszamy i podgrzewamy do zagotowania się mieszaniny. Dajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia masła. Wyłączamy ogrzewanie, wrzucamy kostki czekolady i stale mieszamy do jej rozpuszczenia.

Przestudzoną polewę rozprowadzamy równomiernie na powierzchni ciasta, najlepiej za pomocą dekoratora do ciast lub rękawa cukierniczego i ponownie umieszczamy w lodówce.

Przed podaniem ozdabiamy wąskimi paseczkami skórki cytrynowej i kandyzowaną żurawiną.

 

 ciasto ambasador

 

 

 ciasto ambasador

 

 

 ciasto ambasador 

 

 

ciasto ambasador

 

 

Polecam również:

 

Ciasto kakaowo-makowe z wiśniami i kremem kakaowym  Sernik czekoladowy z kremem wafelkowym i musem malinowym Ciasto tiramisu z brzoskwiniami Tort ambasador

 

 

Zapisz

MOJE CIASTA NOWOŚCI

dagmara_65

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam linki ze zdjęciami do przepisów na ciasta nowości, czyli ciasta mojego autorstwa.

Postanowiłam zebrać w jednym miejscu przepisy na ciasta będące moimi kulinarnymi eksperymentami, które dotychczas opublikowałam na blogu.

Sądzę, że to dobry pomysł :)

 

moje ciasta nowości, moje wypieki i ciasta bez pieczenia

 

 

 

Ciasto a'la tiramisu z trukawkamiCiasto a'la tiramisu z truskawkami

ciasto kakaowo-makowe z wiśniami i kremem kakaowymCiasto kakaowo-makowe z wiśniami i kremem kakaowym 

ciasto kokosowe z czarną porzeczką,kremem cytrynowym i bezą Ciasto kokosowe z czarną porzeczką, kremem cytrynowym i bezą  

ciasto marchewkowe z kremem brzoskwiniowym  Ciasto marchewkowe z kremem brzoskwiniowym 

  ciasto tiramisu z brzoskwiniami  Ciasto tiramisu z brzoskwiniami 

ciasto z kremem cytrynowym  Ciasto z kremem cytrynowym

Ciasto z malinami bitą śmietaną i bezą Ciasto z malinami bitą śmietaną i bezą 

Ciasto z masą serowo-krówkową i jabłkami na herbatnikach(bez pieczenia) Ciasto z masą serowo-krówkową i jabłkami na herbatnikach(bez pieczenia)   

Ciasto z truskawkami dwukolorowe (prosty przepis) Ciasto z truskawkami dwukolorowe (prosty przepis) 

foto Gościniec  

foto Jabłecznik z kremem cappuccino

Lekkie ciasto z musem malinowym i nutellą Lekkie ciasto z musem malinowym i nutellą 

Pierniczki, które nie twardnieją  Pierniczki, które nie twardnieją   

foto Przekładaniec serowy z galaretką malinową  

Sernik  ananasowo- truskawkowy (na zimno) Sernik ananasowo-truskawkowy (na zimno)   

Sernik czekoladowy z kremem wafelkowym i musem malinowym  Sernik czekoladowy z kremem wafelkowym i musem malinowym

sernik mascarpone z brzoskwiniami Sernik mascarpone z brzoskwiniami

Sernik morelowy  Sernik morelowy  

Sernik na zimno stracciatella z truskawkami Sernik na zimno stracciatella z truskawkami 

Sernik na zimno z galaretką Sernik na zimno z galaretką

sernik na zimno z truskawkami Sernik na zimno z truskawkami 

Sernik z ajerkoniakiem i owocami  Sernik z ajerkoniakiem i owocami   

szybki sernik na zimno z ajerkoniakiem i ciasteczkami amaretti Szybki sernik na zimno z ajerkoniakiem i ciasteczkami amaretti   

Szybkie ciasto łaciate z morelami (śliwkami)  Szybkie ciasto z morelami (ze śliwkami)

Szybkie ciasto ze śliwkami Szybkie ciasto ze śliwkami

foto Torcik jagodowy z ajerkoniakiem


 Torcik rabarbarowy Torcik rabarbarowy


 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

SERNIK MASCARPONE Z BRZOSKWINIAMI

dagmara_65

Sernik mascarpone z brzoskwiniami, którego przepis przedstawiam poniżej to sernik na zimno. Spód stanowi mieszanka ciastek hit o smaku czekoladowym, amarantusa ekspandowanego, puffinek, czyli chrupiącej pszenicy durum w miodzie i to wszystko  zatopione jest w czekoladzie deserowej. Warstwa serowa wykonana jest z serka mascarpone, bitej śmietany, galaretki pomarańczowej i tutaj również zatopione są puffinki. Wierzch sernika wieńczy warstwa galaretki, a w niej kawałeczki brzoskwiń. 

Ten sernik mascarpone nie wymagający pieczenia jest smaczny, nie jest za słodki, prosty, dość szybki w wykonaniu, uda się każdemu, kto zechce go zrobić. Jest to mój kolejny kulinarny eksperyment. Polecam :)

 

sernik mascarpone z brzoskwiniami

 

Składniki na spód (mała tortownica o średnicy 26 cm):

  • 1½ szklanki puffinek (chrupiącej pszenicy durum w miodzie)
  • 7 szt. ciastek hit o smaku czekoladowym (ok.100g)
  • 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
  • 100g  czekolady deserowej
  • 8 łyżek mleka

 

 Składniki masy serowej:

  • 250g sera mascarpone (najlepiej domowej roboty)*
  • 330ml śmietanki 30%
  • 2 szklanki puffinek
  • 1 galaretka pomarańczowa + 1 szklanka wrzątku
  • ½ szklanki cukru pudru 

 *http://wkuchennymoknie.blox.pl/2016/09/DOMOWY-SEREK-MASCARPONE.html

 

 Składniki warstwy owocowej:

  • 1 puszka brzoskwiń (820g)
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 500ml wrzącej wody

 

Wykonanie spodu:

Ciastka kroimy na drobno, mieszamy z amarantusem i puffinkami. Czekoladę dzielimy na kawałki, zalewamy mlekiem, podgrzewamy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gdy  czekolada rozpuści się, mieszamy stale do częściowego przestudzenia, dodajemy mieszankę sypkich składników i dalej mieszamy do uzyskania zwartej konsystencji. Wylepiamy dno tortownicy i odstawiamy.

 

Wykonanie masy serowej

Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Gdyby nie chciała całkowicie rozpuścić się, delikatnie podgrzewamy (nie gotujemy!). Ser mascarpone miksujemy. Dobrze schłodzoną śmietanę miksujemy na sztywno i dodajemy porcjami do sera, mieszając łyżką tylko do połączenia się składników. Dodajemy cukier puder, delikatnie mieszamy. Wlewamy cienkim strumieniem gęstniejącą galaretkę i delikatnie mieszamy łyżką, nie za długo, tylko do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy puffinki, mieszamy i całość wykładamy na przygotowany wcześniej spód. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

 

Wykonanie warstwy owocowej:

Galaretkę rozpuszczamy wg instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do chwili, aż zacznie gęstnieć ( można dać do lodówki). Brzoskwinie osączamy z syropu, kroimy w półksiężyce i układamy po okręgu tak, aby nieco na siebie nakładały się. Gęstniejącą  galaretkę wykładamy łyżką na brzoskwinie. Tak przygotowany sernik umieszczamy w lodówce. 

 

sernik mascarpone z brzoskwiniami 

 

 

 sernik mascarpone z brzoskwiniami

 

 

 sernik mascarpone z brzoskwiniami

 

 

 sernik mascarpone z brzoskwiniami

 

 

 

Polecam również:

 

Sernik czekoladowy z kremem wafelkowym i musem malinowym   Ciasto a'la tiramisu z truskawkamiCiasto tiramisu z brzoskwiniami  Sernik czekoladowy na zimno

 

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

PROSTA SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE

dagmara_65

Znanych  jest mi wiele przepisów na szarlotki i wiele z nich wypróbowałam, ale ta dosyć szybka w wykonaniu, prosta szarlotka jest  wśród nich  najlepsza pod każdym względem. Dlatego też poszukując stale idealnej szarlotki, powracam jednak do właśnie tego przepisu z książki Barbary Bytnerowiczowej "Ciasta domowe", książki sprzed wielu lat, bo wydanej w 1990r. Przepis nieco zmodyfikowałam dostosowując do własnych upodobań. 

Ta łatwa szarlotka  wykonana jest na kruchym cieście i jest bardzo smaczna.

Ciasto jest bardzo kruchutkie, rozpływajace się w ustach, aromatu dodaje dodatek otartej skórki cytrynowej. Nadzienie jabłkowe natomiast aromatyzowane jest kandyzowaną skórką pomarańczową i cynamonem. Polecam :) 

 

prosta i szybka szarlotka na kruchym cieście 

 

 

Składniki ciasta kruchego ( na formę o wym. 27x35 cm):

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 - 1 szklanka cukru drobnego kryształu
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 3 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
  • ewentualnie 1-2 łyżki gęstej śmietany 12 lub 18 %
  • 3 łyżki tartej bułki

 

Składniki nadzienia jabłkowego

  • ok. 2 kg jabłek (np. antonówka, szara reneta, koksa królewska)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3  dag kandyzowanej skórki pomarańczowej

 

ponadto:

  • cukier puder z naturalną wanilią do posypania wierzchu ciasta

 

 Wykonanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy na stolnicę lub do miski. Dobrze schłodzone masło siekamy z mąką nożem, siekaczem do kruchych ciast lub ścieramy na tarce o grubych oczkach  wprost do mąki.  Ścierałam na tarce, po czym dłońmi delikatnie rozcierałam powstałe grudki. 

Dodajemy cukier, skórkę otartą z wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem cytryny oraz jajka. Szybko zagniatamy ciasto, dodając  ewentualnie 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej  śmietany, aby uzyskać właściwą konsystencję.

Ciasto powinno być gęste i  nie powinno zbytnio kleić się do rąk.

Robimy gruby wałek  i dzielimy na dwie części ( 2/3 ciasta + 1/3 ciasta). Większą część ciasta schładzamy w lodówce, mniejszą w zamrażalniku (co najmniej 2 godziny).

W tym czasie przygotowujemy nadzienie jabłkowe.

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy delikatnie nadmiar soku, dodajemy drobno pokrojoną skórkę pomarańczową, cukier i cynamon. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem.

Większą część ciasta (2/3) kroimy na plastry i wykładamy nim spód formy wyścielonej papierem do pieczenia, sklejamy palcami brzegi, aby powstał jednolity placek.

Ciasto posypujemy bułką tartą i nakładamy wcześniej przygotowane nadzienie jabłkowe, lekko dociskamy. 

Schłodzoną w zamrażalniku  drugą część ciasta ścieramy na tarce z dużymi oczkami, bezpośrednio na jabłka, tak aby placek był równomiernie pokryty powstałą w ten sposób kruszonką.

Pieczemy w środkowej części piekarnika nagrzanego do temp. 200°C przez 20 minut, po czym zmniejszamy temp. do 180°C i pieczemy przez kolejne 25 minut na jasnozłoty kolor.

Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem z naturalną wanilią. 

 

prosta i szybka szarlotka na kruchym cieście

 

 

prosta i szybka szarlotka na kruchym cieście

 

 

prosta i szybka szarlotka na kruchym cieście

 

 

prosta i szybka szarlotka na kruchym cieście

 

 

Polecam również

 

Szarlotka z kruszonką i pianką kisielową    Szarlotka królewska    Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową   Jabłecznik z kremem cappuccino

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci