Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

Wpisy otagowane : jogurt-naturalny

PLACUSZKI NA JOGURCIE Z DŻEMEM (KONFITURĄ)

dagmara_65

Placuszki na jogurcie są przede wszystkim bardzo puszyste i wcale nie wymagają spulchniaczy.

Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Te placuszki są bardzo smaczne i szybko znikają ze stołu, zwłaszcza gdy będą podane z ulubionym dżemem lub konfiturą.

A w tego typu dodatki  zostałam ostatnio obficie wyposażona dzięki firmie Stovit.

 

placuszki na jogurcie z dżemem (konfiturą)

 

Składniki (na ok. 12 sztuk) :

  • 3 jajka (duże, L )
  • 1 i 1/2  -  2 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki gęstego naturalnego jogurtu
  • dżem lub konfitura (użyłam z firmy Stovit)
  • olej do smażenia

 

Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier i sól, a następnie dajemy po jednym żółtku. Jogurt dokładnie mieszamy i dodajemy małymi porcjami do ubitych jajek, delikatnie mieszając łyżką.

Mąkę wsiewamy porcjami i dalej mieszamy (delikatnie i nie za długo, tylko do uzyskania jednolitego ciasta o konsystencji jak na biszkopt).

Rozgrzewamy olej na patelni (np. do pancakes, do naleśników lub zwykłej) i delikatnie wykładamy porcje ciasta. Smażymy na małym ogniu z obu stron na złoty kolor.

Po usmażeniu wykładamy na papierowy ręcznik dla osiąknięcia z nadmiaru tłuszczu.

Podajemy z ulubionym dodatkiem.

Użyłam produkty  firmy Stovit:

  • Konfiturę z malin
  • Konfiturę z moreli
  • Dżem z kiwi z limonką i białym winogronem

 

placuszki na jogurcie z dżemem (konfiturą)

 

 

placuszki na jogurcie z dżemem (konfiturą)

 

Jako dodatek do naleśników, omletów, placuszków, gofrów, ciast, deserów, do smarowania pieczywa mogą posłużyć również inne produkty firmy Stovit.

Są to:

  • Śliwka prażona z czekoladą
  • Powidła korzenne
  • Dżem z wiśni
  • Dżem pomarańczowy z imbirem, kardamonem i cynamonem
  • Dżem z czarnych porzeczek
  • Dżem z truskawek
  • Dżem figa z pomarańczą
  • Dżem malina z aronią

 

produkty firmy Stovit

 

 Stovit proponuje również dodatki:

 —  do mięs i serów, a są to:

  • Czerwoną cebula
  • Jarzębina
  • Borówka

— oraz jako dystrybutor hiszpańskich smaków:

  • Oliwki czarne drylowane
  • Paprykę Piri Piri

 

produkty firmy Stovit i Bulerias

 

Produkty firmy Stovit są smaczne i aromatyczne:

 

produkty firmy Stovit i Bulerias

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

DOMOWY JOGURT NATURALNY

dagmara_65

 

Jogurt ten robię systematycznie odkąd usłyszałam przepis przed kilkoma laty, w programie kulinarnym Siostry Leonilli  na antenie Radia Maryja. Jednocześnie tym  wpisem inauguruję nowy cykl pt. MOJA DOMOWA MLECZARNIA.

Wykonanie jogurtu naturalnego jest tak proste, że warto robić, aby było i taniej i smaczniej. Dodając do niego zmiksowane ulubione owoce, otrzymujemy smaczne jogurty owocowe. Polecam :)

 

 

domowy jogurt naturalny

 

Składniki:

  • 1 litr mleka (najlepiej pełnotłustego)
  • 4 łyżki mleka granulowanego odtłuszczonego
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego (u mnie z Bakomy)

 

Wykonanie:

Mleko gotujemy, studzimy do temp. 40° - 45°C. Dobrej jakości  naturalny jogurt (o temp. pokojowej, nie bezpośrednio z lodówki, bo zbyt ochłodzi nam mleko)  wlewamy do mleka i dokładnie mieszamy. Dodajemy granulowane mleko odtłuszczone, ponownie mieszamy. Przykrywamy pokrywką, okręcamy w koc i odstawiamy na ok. 5 godzin. Po tym czasie usuwamy koc i odstawiamy na ok. 2 godziny w temp. ok. 20°C, po czym wkładamy do lodówki. Po ok. 4 godzinach jogurt gotowy jest do spożycia.  

Odkładamy 4 łyżki jogurtu do pojemniczka, do wykonania kolejnej porcji.

Jogurt przechowujemy w lodówce. 

  

 

domowy jogurt naturalny

 

 

domowy jogurt naturalny

 

 

 

 

 

WARSTWOWIEC Z JAJKAMI I SZYNKĄ

dagmara_65

 

Troche wiosny jesienią wystawiam dzisiaj w swoje kuchenne okno :)

Ta jakże wiosennie kolorowa sałatka z pewnością poprawiłaby niejednemu smutasowi (choć troszeczkę) nastrój, gdyby sobie ją zrobił, a najlepiej jakby poprosił bliską sobie osobę o jej zrobienie. Wykonanie jest proste i szybkie. I chociaż przepis znalazłam w wiosennym wydaniu "Smacznego! " nr 1/2011, to polecam również na szare, jesienne dni :) 

 

 

 warstwowiec z jajkiem i szynką

  

 

Składniki

  • 6 jajek
  • 200 g pomidorków cherry lub małych pomidorów
  • 200 g szynki konserwowej*
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 1 - 2 garści rzeżuchy (opcjonalnie)
  • ½  łyżki octu winnego 
  • 1 -2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 małe ząbki czosnku
  • sól, pieprz,cukier do smaku
  • ¼ łyżeczki drobniutko startej skórki z cytryny (opcjonalnie)
  • kilka liści sałaty postrzępionej (można zastąpić zielonymi liśćmi kapusty pekińskiej)  

 

*można zastąpić żółtym serem lub tuńczykiem w sosie własnym 

 

 

Wykonanie

Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimną wodą, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w grube plastry. Pomidorki myjemy, wycieramy do sucha i kroimy w plastry. Szynkę kroimy w cienkie paseczki. Natkę i szczypiorek płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę.

Jogurt mieszamy z octem winnym i czosnkiem, dodajemy posiekaną natkę i szczypiorek (zostawiamy trochę do ozdoby). Dodajemy połowe rzeżuchy i ewentualnie skórkę cytrynową. Sos przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru.

W salaterce układamy warstwami pomidory, jajka i szynkę. Każdą warstwę przelewamy sosem jogurtowym.

Wierzch sałatki dekorujemy listkami sałaty (ewentualnie pietruszką karbowaną, szczypiorkiem) i pomidorkami. Posypujemy pozostałą rzeżuchą.

Podajemy z kawałkiem bagietki albo z francuskimi paluchami posypanymi grubą solą lub makiem. Najlepiej spożyć ją bezpośrednio po zrobieniu.

 

 

 warstwowiec z jajkiem i szynką

 

warstwowiec z jajkiem i szynką 

 

 

 

Polecam również

 

 Sałatka   Sałatka warstwowa z ananasemTradycyjna sałatka jarzynowaSałatka toscani

 

 

 

 

 

 

TORCIK PORZECZKOWA FANTAZJA

dagmara_65

 

Smaczny, lekki owocowy torcik nie wymagający pieczenia. Jak w sam raz na letnie upalne dni. 

Przepis pochodzi z miesięcznika Babeczka nr 6/2004. Trochę zmodyfikowałam dostosowując do własnych upodobań. 

 

 torcik Porzeczkowa fantazja

 

 

Składniki spodu (na tortownicę o średnicy 27 cm): 

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 150 g płatków kukurydzianych z orzeszkami i miodem
  • 6 łyżek mleka 

 

Składniki warstwy śmietanowo - jogurtowej z porzeczkami:

  • 500 ml śmietanki kremowej 30% 
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 500 g porzeczek czerwonych
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe 
  • 1 szklanka wrzątku 

 

Składniki warstwy owocowej:

  • 300 g porzeczek czerwonych 
  • 1 galaretka truskawkowa lub malinowa
  • ¾ szklanki wrzątku
  • 2 łyżki cukru 

 

Wykonanie spodu:

Połamaną na kawałki  czekoladę z dodatkiem 6 łyżek mleka roztapiamy w kąpieli wodnej i mieszamy z płatkami kukurydzianymi. Tak przygotowaną masą wykładamy spód tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, równomiernie ją rozprowadzamy i schładzamy w lodówce ok. 30 minut.

 

Wykonanie  warstwy śmietanowo - jogurtowej z porzeczkami:

Z umytych i osączonych na sitku porzeczek usuwamy szypułki, ewentualnie przepłukujemy pod bieżącą wodą. Odkładamy trochę do ozdoby (ok. ½ szklanki). Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem ( ok. ½ szklanki odkładamy do ozdoby), po czym dodajemy małymi porcjami schłodzony jogurt, cukier puder i dalej miksujemy na zmniejszonych obrotach. Wlewamy małymi porcjami schłodzoną galaretkę cytrynową (najlepiej lekko zatężoną), jeszcze przez chwilę mieszamy na jednolitą masę. Na koniec dodajemy  porzeczki i delikatnie mieszamy łyżką. Jeżeli masa jest rzadka na chwilę odstawiamy, aby lekko zatężała, wówczas po przełożeniu do tortownicy porzeczki nie opadają na dno. Masę przekładamy na schłodzony spód, dokładnie rozprowadzamy i wkładamy do lodówki do zesztywnienia warstwy.

 

Wykonanie  warstwy owocowej:

Z umytych i osączonych na sitku porzeczek usuwamy szypułki, ewentualnie przepłukujemy pod bieżącą wodą.  Dokładnie miksujemy i przecieramy przez sitko.  Galaretkę rozpuszczamy w ¾ szklanki wrzątku i po przestudzeniu dodajemy do przecieru porzeczkowego. Dodajemy cukier do smaku i odstawiamy do lekkiego zatęzenia. Wylewamy na warstwę śmietanowo- jogurtowa i ponownie wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. Przed podaniem dowolnie ozdabiamy  bitą śmietaną i kuleczkami porzeczek.

 

 

 torcik Porzeczkowa fantazja

 

 

torcik Porzeczkowa fantazja

 

 

 

Polecam również:

 

Sernik z czarną porzeczką (na zimno) Torcik jagodowy z ajerkoniakiem  Tarta ananasowo-porzeczkowa Torcik śmietankowo-malinowy z porzeczkami

 

 

 

 

 

 

DESER GREJPFRUTOWY

dagmara_65

 

Delikatny i orzeźwiający deser. Moooże... raczej wskazany na letnie upały....

Nie wiem jak u Was, ale niejednokrotnie w moim domu mamy apetyt na coś orzeźwiającego również i teraz, zimową porą. Grejpfruty dostępne są niemal przez cały rok, a więc na wykonanie takiego deseru nie ma ograniczeń czasowych.

Przepis pochodzi z czasopisma " Smacznego! " nr 4/2011. Trochę zmodyfikowałam.

 

 

deser grejpfrutowy 

 

Składniki (na 4 pucharki o poj. 300ml) :

  • 2 żółte grejpruty lub 300 ml gotowego soku grejpfrutowego
  • 2 czerwone grejpfruty
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 50 - 80 g cukru
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego 
  • 300 ml śmietany  kremówki
  • świeża mięta lub melisa do dekoracji 

 

Wykonanie:

Czerwony grejpfrut sparzamy i kroimy na pół. Małą łyżeczką  delikatnie wydrążamy miąższ, starając się zachować cząstki w całości. Z żółtego grejpfruta wyciskamy sok lub odmierzamy 300 ml gotowego soku.

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, a gdy napęcznieje rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku.

 Jogurt naturalny łączymy z sokiem z żóltego grejpfruta, cukrem i cukrem wanilinowym. Stale mieszając dolewamy cienkim strumieniem lekko ciepłą   żelatynę.

Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy porcjami przygotowany  mus jogurtowo-grejfrutowy.

Do pucharków wkładamy kawałki czerwonego grejpfruta (zostawiamy trochę do dekoracji) oraz przygotowany krem śmietanowy.  Gdy deser nieco stężeje zanurzamy pozostałe kawałeczki grejpfruta.  Pucharki wstawiamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki, aby deser dobrze się schłodził i stężał. Przed podaniem na stół dekorujemy listkami świeżej mięty lub melisy. 

 

deser grejpfrutowy 

 

 deser grejpfrutowy

 

 

 

Polecam również:

 

 

Deser exotic .....na dzień dobry !Słoneczny deser z mango Deser truskawkowy z jagodamiDeser truskawkowy z ajerkoniakiem

 

 

 

W kuchni na wesoło

 

Dwie koleżanki wybrały się w podróż pociągiem. Na drogę wzięły banany.

Gdy jedna zaczęła jeść, pociąg wjechał do tunelu.

Ugryzłaś już swojego banana? - pyta przerażona koleżanka.

- Nie, jeszcze nie.

- To nie zaczynaj, bo ja ugryzłam i oślepłam. 

 

 


 

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci