Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

Wpisy otagowane : ananasy

CIASTO AMBASADOR

dagmara_65

Ciasto ambasador to jedno z moich ulubionych ciast. Na biszkopcie położone są dwie warstwy masy budyniowej jasna i ciemna. Nie jest to taka zwykła, tradycyjna masa budyniowa. Dodatek żółtek,  świeżego soku cytrynowego i alkoholu sprawia, że masa staje się wyrazista w swoim smaku, wykwintna.

Dodatkowo jasną masę wzbogaca dodatek ananasów, najlepiej świeżych, bo te z puszki, moim zdaniem od jakiegoś czasu, bardzo straciły na swojej jakości. Ciemna warstwa kakaowa zawiera rodzynki, ale można dać również rozdrobnione orzechy i kawałeczki czekolady.

Przed laty opublikowałam na blogu przepis na tort ambasador, dzisiejszy przepis to jego modyfikacja.

Ciasto ambasador jest przepyszne, atrakcyjnie prezentuje się na stole, jak najbardziej polecam na różne domowe przyjęcia. 

 

ciasto ambasador 

 

Składniki biszkoptu (na formę o wym. 32 x 24 cm):

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4/szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki masy budyniowo-żółtkowej:

  • 6 żółtek
  • 2½ szklanki mleka
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1½ szklanki cukru
  • 400 g masła
  • 100 ml soku cytrynowego (2 cytryny)
  • 100 - 125 ml spirytusu 96%
  • 2 -3 łyżki ciemnego kakao
  • ok. 250 g ananasa świeżego (ew. z puszki)
  • 100 g rodzynek ( przepłukane na sitku wrzątkiem i dokładnie osączone z wody)

 

 

Składniki polewy czekoladowej:

  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 -2 łyżki kakao
  • 15 g masła
  • 6 łyżek mleka

 

dodatkowo do ozdobienia:

  • wąskie paseczki świeżej skórki cytrynowej
  • cząsteczki kandyzowanej żurawiny 

 

 

Wykonanie ciasta biszkoptowego:

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy, aż cukier prawie rozpuści się. Dodajemy żółtka, stale ubijając do uzyskania puszystej, jednolitej masy.
Wsiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy delikatnie, najlepiej ręcznie za pomocą dużej łyżki, bądź łopatki.
Ciasto wykładamy do prostokątnej formy i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180°C.

Po upieczeniu odkładamy do całkowitego  ostudzenia. Możemy lekko ściąć nożem wierzch ciasta.

 

Wykonanie masy budyniowo-żółtkowej:

Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z ½ szklanki cukru. Odlewamy ok. ½ szklanki zimnego mleka, mieszamy w nim mąkę ziemniaczaną, wlewamy do utartych żółtek i dokładnie miksujemy. Pozostałe mleko gotujemy, dodajemy pod koniec 1 szklankę cukru, a następnie zawiesinę mączno-żółtkową, stale mieszając. Gdy otrzymany budyń straci smak surowizny, zestawiamy z ognia i pozostawiamy pod pokrywką do całkowitego ostudzenia.

Masło ucieramy do białości i dodajemy porcjami przestudzony budyń. Pamiętajmy, aby wszystkie składniki masy miały mniej więcej jednakową temperaturę. Pod koniec ucierania wlewamy małymi porcjami sok z cytryny, a następnie spirytus. Całość mieszamy nie za długo, tylko do uzyskania jednolitej masy.

Masę dzielimy na dwie mniej więcej równe części. Do jednej dodajemy pokrojonego w drobną kostkę ananasa i rozprowadzamy równomiernie na powierzchni biszkoptu. Formę z ciastem wkładamy do lodówki.

Do drugiej części wsiewamy kakao i miksujemy lub mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy rodzynki przepłukane  na sitku wrzątkiem (dokładnie osączone z wody), mieszamy i wykładamy na jasna masę. Formę z ciastem ponownie umieszczamy w lodówce.

 

Wykonanie polewy czekoladowej:

Do rondelka wsypujemy cukier puder, kakao, zalewamy mlekiem, mieszamy i podgrzewamy do zagotowania się mieszaniny. Dajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia masła. Wyłączamy ogrzewanie, wrzucamy kostki czekolady i stale mieszamy do jej rozpuszczenia.

Przestudzoną polewę rozprowadzamy równomiernie na powierzchni ciasta, najlepiej za pomocą dekoratora do ciast lub rękawa cukierniczego i ponownie umieszczamy w lodówce.

Przed podaniem ozdabiamy wąskimi paseczkami skórki cytrynowej i kandyzowaną żurawiną.

 

 ciasto ambasador

 

 

 ciasto ambasador

 

 

 ciasto ambasador 

 

 

ciasto ambasador

 

 

Polecam również:

 

Ciasto kakaowo-makowe z wiśniami i kremem kakaowym  Sernik czekoladowy z kremem wafelkowym i musem malinowym Ciasto tiramisu z brzoskwiniami Tort ambasador

 

 

Zapisz

SERNIK ANANASOWO-TRUSKAWKOWY (na zimno)

dagmara_65

Upalne dni w sezonie truskawkowym zachęcają do zrobienia sernika na zimno

z truskawkami.

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam przepis  na tego typu ciasto - deser.

Jest to mój kolejny kulinarny eksperyment.   

Na biszkopcie kakaowym położona jest warstwa serowa z musem ananasowym, a na niej warstwa śmietanowo-truskawkowa z zatopionymi połówkami truskawek.

Połączenie tych dwóch smaków tzn. ananasów i truskawek jest jak najbardziej trafne.

Sernik  ananasowy z truskawkami  na zimno jest smaczny, nie za słodki, aromatyczny i dość łatwy w wykonaniu. Polecam

 

 

  sernik ananasowo-truskawkowy(na zimno)

 

  

Składniki biszkoptu (na formę o wym. 28 x 40 cm):

  • 4 jajka (duże, L)
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki  mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • ½  łyżeczki proszku do pieczenia 

 

Składniki warstwy serowo-ananasowej:

  • 1 kg serka o smaku waniliowym. z dodatkiem pokruszonej laski wanilii
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 puszka (565g) ananasów w lekkim syropie 
  • 200ml śmietanki 30% do ciast i deserów
  • ½ szklanki cukru pudru 

 

 

Składniki warstwy śmietanowo-truskawkowej

  • 1,5 kg truskawek
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 500 ml śmietanki  30% do ciast i deserów
  • ²/³ szklanki cukru lub do smaku

 

dodatkowo:

ok. 100g białej czekolady 

 

 

Wykonanie biszkoptu:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy, aż cukier prawie rozpuści się. Dajemy żółtka stale ubijając do uzyskania puszystej, jednolitej masy.

Wsiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie najlepiej ręcznie za pomocą dużej łyżki bądź łopatki mieszamy.

Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180°C.

 

 

Wykonanie  warstwy serowo-ananasowej:

Plastry ananasów wyjmujemy z syropu, dokładnie miksujemy i przecieramy przez sitko. 

Syrop podgrzewamy prawie do wrzenia i rozpuszczamy galaretki cytrynowe (gdyby nie chciały rozpuścić się, podgrzewamy, ale nie gotujemy!).

Dodajemy przetarte ananasy i odstawiamy do schłodzenia.

Serek mieszamy końcówkami miksującymi robota na małych obrotach i dajemy porcjami otrzymaną, lekko tężejącą galaretkę ananasowo-cytrynową. Następnie dodajemy porcjami ubitą na sztywno schłodzoną śmietankę.

Masę serowo-ananasową po lekkim schłodzeniu wykładamy na biszkopt, równomiernie rozprowadzamy i schładzamy w lodówce na tyle, aby można było ułożyć na nie niej truskawki. 

Jeżeli obawiamy się, że masa może nam nie zgęstnieć wykonujemy następujące doświadczenie: małą próbkę masy serowo-ananasowej wkładamy do lodówki, gdy zesztywnieje oznacza to, że otrzymana masa nadaje się do wyłożenia na biszkopt. Jeżeli nie należy dodać trochę rozpuszczonej żelatyny. U mnie nie było potrzeby dodawania żelatyny, masa po schłodzeniu była wystarczająco sztywna. 

 

 

Wykonanie warstwy śmietanowo-truskawkowej:

Truskawki płuczemy, osączamy z wody i osuszamy na papierowym ręczniku.

Dorodniejsze truskawki kroimy wzdłuż i układamy ściśle, jedna obok drugiej na zatężonej masie serowej. Pozostałą ilość truskawek zasypujemy cukrem i dokładnie miksujemy. Przecieramy ewentualnie przez sitko, jeżeli nie tolerujemy pesteczek.  

Żelatynę zalewamy jak najmniejszą ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia, po czym rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku ( podgrzewamy, ale nie gotujemy, jeżeli żelatyna nie zechce nam rozpuścić się)

Jeszcze ciepłą żelatynę wlewamy cienkim strumieniem do zmiksowanych truskawek, dokładnie mieszamy i odstawiamy do schłodzenia.

Dobrze schłodzoną śmietankę miksujemy na sztywno, dodajemy cukier puder, a następnie lekko tężejący mus  truskawkowy stale mieszając łyżką lub łopatką.

Masę wylewamy na truskawki i schładzamy w lodówce.

Przed podaniem posypujemy wiórkami białej czekolady.

 

 

sernik ananasowo-truskawkowy(na zimno)

 

 

sernik ananasowo-truskawkowy(na zimno)

 

 

sernik ananasowo-truskawkowy(na zimno)

 

 

sernik ananasowo-truskawkowy(na zimno)

 

 

 

Polecam również

 

 

 Sernik z czarną porzeczką (na zimno)  Torcik jagodowy z ajerkoniakiem  Torcik śmietankowo-malinowy z porzeczkami  Torcik stracciatella z truskawkami

 

 

 

  

 

 

TORCIK JABŁKOWO - ANANASOWY

dagmara_65

Delikatne, nie za słodkie, lekko winne ciasto biszkoptowe przełożone cienkimi warstwami kremu ananasowego i  nadzienia jabłkowego z galaretką cytrynową. Wierzch posypany jest wiórkami białej czekolady. Lekkie, smaczne i efektownie prezentuje się na stole. Jest to jeden z moich kulinarnych eksperymentów, który mogę śmiało zaliczyć do udanych. Polecam :)

 

 torcik jablkowo-ananasowy

 

 

Składniki ciasta biszkoptowego * (na dużą prostokątną formę o wym. 28x40cm): 

  • 1 szkl. cukru
  • 8 jajek
  • 160 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżeczki cukru z naturalną wanilią (niekoniecznie)
  • 1  łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2  łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli

 

*UWAGA: Ciasto możemy wykonać bez użycia piekarnika, wykorzystując 3 gotowe spody tortowe.

Zazwyczaj mają one średnicę 24 cm, a więc robimy nadzienie z ½ ilości składników podanych w przepisie. 

 

 

Składniki nadzienia jabłkowego:

  • 1 kg tartych jabłek ( u mnie szara reneta) 
  • sok z 1 cytryny
  • 4 -6 łyżek cukru
  • 1 szklanka wody
  • 2 galaretki cytrynowe

 

 

Składniki kremu ananasowego:

  • 2 puszki ananasów w plastrach  w lekkim syropie (2x565g)
  • ¾ - 1 szkl. cukru drobnego kryształu
  • 4 żółtka
  • ½ szklanki mleka
  • 2 kostki masła
  • 4 lekko kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok z ½ cytryny
  • 50 ml spirytusu ( opcjonalnie)
  • woda uzupełniająca syrop do objętości 500 ml 

 

 

dodatkowo:

  • 1 tabliczka białej czekolady
  • gotowe elementy ozdobne do ciast i tortów 

 

 

Wykonanie biszkoptu:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier, cukier z wanilią, a następnie utarte z sokiem z cytryny żółtka.

Obie mąki i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy i powoli wsiewamy małymi porcjami do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy. Pieczemy w temp. 180°C ok. 40 min. Pozostawiamy na ok. 5 minut przy otwartym piekarniku. Wyjmujemy z piekarnika, okrawamy boki ciasta nożem, jeżeli nie "odeszły". Po całkowitym ostudzeniu (najlepiej następnego dnia) kroimy na 3 placki. 

 

 

Wykonanie nadzienia jabłkowego:


Tarte jabłka dajemy do rondelka, zalewamy sokiem z cytryny, wodą i delikatnie prażymy mieszając, aby nie przypaliły się. Gdy się rozprażą dodajemy cukier, jeszcze przez jakiś czas ogrzewamy i dajemy galaretkę. Zdejmujemy z ognia i stale mieszamy do rozpuszczenia się galaretki. Odstawiamy, od czasu do czasu mieszamy. 

 

Wykonanie kremu ananasowego:

Ananasy osączamy z syropu i kroimy w drobną kostkę. Syrop uzupełniamy do objętości 500 ml.  Trochę  ananasów ( ok. ¾ szklanki) miksujemy, dodajemy do syropu i zagotowujemy. Żółtka ucieramy z cukrem do białości, wlewamy mleko, miksujemy, dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy krótko do uzyskania jednolitej mieszaniny.

Tak uzyskaną zawiesinę budyniową wlewamy do gorącego syropu i ogrzewamy na małym ogniu stale mieszając do zagotowania, uzyskania gęstego budyniu i utraty jego surowizny. Należy przy tym dokładnie przesuwać łopatką lub łyżką po dnie naczynia, aby powstająca dość gęsta masa nie przywarła do dna i nie przypaliła się.Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia, najlepiej pod pokrywką, od czasu do czasu mieszając.

Masło ucieramy do białości. Dodajemy małymi porcjami przestudzony budyń stale ucierając na małych obrotach. Na koniec wlewamy sok z cytryny, delikatnie mieszamy, a następnie ewentualnie spirytus i ponownie mieszamy. Do kremu dodajemy pokrojone w kostkę ananasy.

 

Przekładanie placków:

Ok. 1/3 objetości nadzienia jabłkowgo  wykładamy na jeden z placków i równomiernie rozprowadzamy. Dajemy na to ok. 1/3 kremu ananasowego i delikatnie rozprowadzamy na na dzieniu. Wkładamy na krótko do lodówki ( masa może byc dość rzadka, zwłaszcza gdy dodamy sok z cytryny i spirytus, ale po schłodzeniu stężeje). Wyjmujemy z lodówki dajemy na to drugi placek, lekko dociskamy dłońmi i wykładamy kolejno po 1/3 nadzienia i kremu. Ponownie wkładamy na krótko do lodówki. Po krótkim schłodzeniu w lodówce kładziemy trzeci placek dociskamy delikatnie dłońmi, dajemy pozostałe nadzienie i krem. Ponownie wstawiamy do lodówki, ale teraz na dłużej, aby masa dobrze zakrzepła. Przed podaniem posypujemy wiórkami czekoladowymi i jeszcze ewentualnie ozdabiamy wedłu własnych upodobań.

 

 

torcik jablkowo-ananasowy

 

 

torcik jablkowo-ananasowy

 

 

Polecam również: 

 

Tort stracciatella z bananami   Tort wiosenny Jabłecznik z kremem cappucinoTorcik jabłkowo-śmietankowy z rumem

 

 

 

 

 

KREM ANANASOWY Z JEŻYNAMI

dagmara_65

 

Ekspresowy w wykonaniu, delikatny w smaku deser owocowy. Ponieważ  pojawiły się w moim ogrodzie jeżyny postanowiłam go zrobić. Jezeli ich nie mamy i trudno je nabyć, można zastąpić malinami lub innymi owocami jak: porzeczki, truskawki, poziomki, jagody. Krem wykonany jest z serka mascarpone ze zmiksowanymi ananasami. Dodatek bitej śmietany sprawia, że krem jest puszysty i lekki. Prażone płatki migdałowe dobrze komponują z całością deseru.

Przepis pochodzi z czasopisma "Ciasta i desery z owocami" nr 6/2010.  Nieznacznie zmodyfikowałam.

 

 

Krem ananasowy z jeżynami 

 

 

Składniki (na 4 porcje): 

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 6-7 plastrów ananasa z puszki lub świeżego
  • ½ szklanki  zalewy lub soku z ananasów
  • 300 - 500 g jeżyn 
  • 3 -4 łyżki płatków migdałowych 

 

Wykonanie:

Płatki migdałowe delikatnie prażymy na patelni bez tłuszczu i pozostawiamy do ostudzenia. Jeżyny płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody (najlepiej na tyle wcześniej, aby całkowicie osiąkły). Ananasy miksujemy z sokiem (zalewą) i mieszamy delikatnie z serkiem (ewentualnie można zmiksować, gdy otrzymamy zbyt rzadką masę, wówczas ubije się podczas miksowania). Śmietanę ubijamy na sztywno , dodajemy cukier puder mieszając łyżką. Do ubitej smietany dodajemy porcjami masę serowo-ananasową, delikatnie mieszamy. Na dno pucharków kładziemy 6-8  jeżyn, posypujemy porcją płatków migdałowych dajemy trochę kremu, znowu jeżyny, płatki migdałowe, krem i tak do wyczerpania składnków ( do każdego pucharka wrzuciłam 3 - 4 maliny). Można ozdobić listkami melisy  Deser podajemy zaraz po przygotowaniu. 

 

  

Krem ananasowy z jeżynami

 

 

 Krem ananasowy z jeżynami

 

 

Polecam również:

 

 

 Deser exotic .....na dzień dobry !Deser truskawkowy z jagodamiSłoneczny deser z mangoDeser truskawkowy z ajerkoniakiem

 

 

 

 

SURÓWKA Z SELERA I JABŁEK

dagmara_65

 

Łatwa, szybka w wykonaniu i przede wszystkim smaczna jest ta surówka.Przepis pochodzi z książeczki "Nie tylko sałatki Siostry Leonilli".

Trochę zmodyfikowałam, dostosowując do naszych rodzinnych upodobań.  Dodałam więcej rodzynek i ubogaciłam smakowo plastrami ananasa. 

Najlepiej pasuje do potraw z drobiu i wołowiny. 

 

 

surówka z selera i jabłek

 

 

Składniki:

  • 1 duży korzeń selera (ok. 400 g)
  • 2 duże jabłka 
  • 2 - 3 łyżki rodzynek
  • 2 plastry ananasa
  • 3-4 łyżki śmietany lub oleju
  • sok z cytryny, sól, cukier do smaku

 

Wykonanie:

Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na  tarce  o grubych oczkach. Dodajemy śmietanę, sparzone wrzątkiem rodzynki. Umyty i obrany korzeń selera ścieramy na tarce o grubych oczkach (częściowo możemy zetrzeć na małych oczkach) i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Plastry ananasa kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy z selerem i łączymy  z jabłkami w śmietanie. Dodajemy do smaku sól, ewentualnie cukier i sok z cytryny. Odstawiamy w chłodne miejsce do "przegryzienia się składników" .

 

 

 surówka z selera i jabłek

 

surówka z selera i jabłek 

 

 

Polecam również:

 

Surówka wielowarzywnaSurówka porowa z brzoskwiniami Surówka z białej i czerwonej kapusty Surówka z marchewki z jabłkiem i chrzanem

 

 

 

W kuchni na wesoło

 

Wnuczek mówi do babci:

- Babciu, czy kupiłaś mi mój ulubiony soczek wiśniowy?

- Nie,  Jasiu,  zapomniałam,  mam sklerozę.

- No trudno,  to nalej mi tej sklerozy. 

 

 

 

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci