Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

Wpisy otagowane : sernik

PRZEPISY NA CIASTA Z TRUSKAWKAMI

dagmara_65

 W ramach kontynuacji cyklu SEZON na....... przedstawiam Wam dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE linki ze zdjęciami do przepisów na ciasta z truskawkami, jakie dotychczas opublikowałam na blogu. Znajdziecie tutaj przepisy na proste, szybkie ciasta, serniki, placki, torciki z truskawkami, jak i te nieco bardziej pracochłonne. Polecam :)

 

 przepisy na ciasta z truskawkami

 

 

Ciasto a'la tiramisu z truskawkami Ciasto a'la tiramisu z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Ciasto z białą czekoladą i truskawkami Ciasto z białą czekoladą i truskawkami

Ciasto z truskawkami dwukolorowe (prosty przepis) Ciasto z truskawkami dwukolorowe (prosty przepis)

Najszybsze ciasto z truskawkami Najszybsze ciasto z truskawkami

Sernik ananasowo-truskawkowy (na zimno) Sernik ananasowo-truskawkowy (na zimno)

Sernik na zimno stracciatella z truskawkami Sernik na zimno stracciatella z truskawkami

Sernik na zimno stracciatella z truskawkami Sernik na zimno z truskawkami

Sernik śmietankowy z owocami Sernik śmietankowy z owocami

 Sernik truskawkowy na zimno Sernik truskawkowy na zimno

 Torcik stracciatella z truskawkami Torcik stracciatella z truskawkami

Tort jogurtowo-truskawkowy Tort jogurtowo - truskawkowy

Tort truskawkowo - rumowy Tort truskawkowo - rumowy

 

 

Ponadto polecam również:

 

deser truskawkowy z ajerkoniakiem Deser truskawkowy z ajerkoniakiem

deser truskawkowy z jagodami Deser truskawkowy z jagodami

kasza manna z truskawkami Kasza manna z truskawkami

placuszki z truskawkami Placuszki z truskawkami

truskawki zapiekane w zabajone Truskawki zapiekane w zabajone

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

SERNIK MASCARPONE Z BRZOSKWINIAMI

dagmara_65

Sernik mascarpone z brzoskwiniami, którego przepis przedstawiam poniżej to sernik na zimno. Spód stanowi mieszanka ciastek hit o smaku czekoladowym, amarantusa ekspandowanego, puffinek, czyli chrupiącej pszenicy durum w miodzie i to wszystko  zatopione jest w czekoladzie deserowej. Warstwa serowa wykonana jest z serka mascarpone, bitej śmietany, galaretki pomarańczowej i tutaj również zatopione są puffinki. Wierzch sernika wieńczy warstwa galaretki, a w niej kawałeczki brzoskwiń. 

Ten sernik mascarpone nie wymagający pieczenia jest smaczny, nie jest za słodki, prosty, dość szybki w wykonaniu, uda się każdemu, kto zechce go zrobić. Jest to mój kolejny kulinarny eksperyment. Polecam :)

 

sernik mascarpone z brzoskwiniami

 

Składniki na spód (mała tortownica o średnicy 26 cm):

  • 1½ szklanki puffinek (chrupiącej pszenicy durum w miodzie)
  • 7 szt. ciastek hit o smaku czekoladowym (ok.100g)
  • 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
  • 100g  czekolady deserowej
  • 8 łyżek mleka

 

 Składniki masy serowej:

  • 250g sera mascarpone (najlepiej domowej roboty)*
  • 330ml śmietanki 30%
  • 2 szklanki puffinek
  • 1 galaretka pomarańczowa + 1 szklanka wrzątku
  • ½ szklanki cukru pudru 

 *http://wkuchennymoknie.blox.pl/2016/09/DOMOWY-SEREK-MASCARPONE.html

 

 Składniki warstwy owocowej:

  • 1 puszka brzoskwiń (820g)
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 500ml wrzącej wody

 

Wykonanie spodu:

Ciastka kroimy na drobno, mieszamy z amarantusem i puffinkami. Czekoladę dzielimy na kawałki, zalewamy mlekiem, podgrzewamy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gdy  czekolada rozpuści się, mieszamy stale do częściowego przestudzenia, dodajemy mieszankę sypkich składników i dalej mieszamy do uzyskania zwartej konsystencji. Wylepiamy dno tortownicy i odstawiamy.

 

Wykonanie masy serowej

Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Gdyby nie chciała całkowicie rozpuścić się, delikatnie podgrzewamy (nie gotujemy!). Ser mascarpone miksujemy. Dobrze schłodzoną śmietanę miksujemy na sztywno i dodajemy porcjami do sera, mieszając łyżką tylko do połączenia się składników. Dodajemy cukier puder, delikatnie mieszamy. Wlewamy cienkim strumieniem gęstniejącą galaretkę i delikatnie mieszamy łyżką, nie za długo, tylko do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy puffinki, mieszamy i całość wykładamy na przygotowany wcześniej spód. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

 

Wykonanie warstwy owocowej:

Galaretkę rozpuszczamy wg instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do chwili, aż zacznie gęstnieć ( można dać do lodówki). Brzoskwinie osączamy z syropu, kroimy w półksiężyce i układamy po okręgu tak, aby nieco na siebie nakładały się. Gęstniejącą  galaretkę wykładamy łyżką na brzoskwinie. Tak przygotowany sernik umieszczamy w lodówce. 

 

sernik mascarpone z brzoskwiniami 

 

 

 sernik mascarpone z brzoskwiniami

 

 

 sernik mascarpone z brzoskwiniami

 

 

 sernik mascarpone z brzoskwiniami

 

 

 

Polecam również:

 

Sernik czekoladowy z kremem wafelkowym i musem malinowym   Ciasto a'la tiramisu z truskawkamiCiasto tiramisu z brzoskwiniami  Sernik czekoladowy na zimno

 

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

DOMOWY TWARÓG (biały ser)

dagmara_65

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam jak zrobić domowy twaróg ze świeżego mleka. Przepis jest prosty i dość szybki w wykonaniu, że aż nie warto sięgać po wszelkie twarogi jakie nam oferują handlowcy. Zapewniam Was, że jest o wiele lepszy pod każdym względem od kupionego, a serniki z takiego sera są o wiele smaczniejsze, pulchne i wilgotne. Nie ma potrzeby mielenia twarogu na sernik.

Twaróg domowej roboty  jest tak pyszny, że z pewnością nie raz będziecie sobie sami jego produkować.

 

  domowy twaróg (biały ser)


 

Składniki:

  • 1 l mleka świeżego 2% lub 3,2%
  • 200 ml kwaśnej śmietany 12% lub 18%

 

Wykonanie:

Mleko miksujemy ze śmietaną w garnku najlepiej o grubym dnie.

Stawiamy na płytce i ogrzewamy powoli na małym ogniu, prawie do zagotowania.

Gdy wytrącą się grudki twarogu, a serwatka stanie się klarowna, dobrze jest po prostu  spróbować ser, aby mieć pewność, że należy przerwać ogrzewanie.

Jeżeli nie jest mazisty, możemy mieć pewność, że będzie dobry.

Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Wylewamy całość na sitko wyścielone podwójną gazą.

Gdy serwatka przestanie ściekać zawiązujemy przeciwległe rogi gazy i zawieszamy np. na trzonku drewnianej łyżki, tak aby serwatka swobodnie ściekała. Jeżeli potrzebujemy ser niezbyt odciśnięty, jest gotowy, jeżeli potrzebujemy bardziej zwarty dajemy między dwie deseczki i obciążamy, aby wycisnąć pozostałą serwatkę.

Zdejmujemy gazę, umieszczamy w pojemniku z zamknięciem. Otrzymujemy z tej ilości składników ok. 300 g twarogu. Przechowujemy w lodówce.  

 

domowy twaróg (biały ser)  

 

 domowy twaróg (biały ser)

 

domowy twaróg (biały ser)

 

 

 domowy twaróg (biały ser)

 

 

domowy twaróg (biały ser)

 

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

SERNIK CZEKOLADOWY Z KREMEM WAFELKOWYM I MUSEM MALINOWYM

dagmara_65

Sernik czekoladowy, którego przepis przedstawiam poniżej  to mój kolejny eksperyment kulinarny. Przepis na to ciasto jest dosyć łatwy.

Kakaowy blat nasączony jest alkoholizowanym ponczem czekoladowym. Drugą warstwę stanowi masa wykonana z nutelli i drobno pokrojonych wafelków, wzbogacona dodatkiem wódki. Kolejna warstwa to masa czekoladowa z serkiem mascarpone i bitej śmietany.  

Wierzchnią warstwą sernika czekoladowego z kremem wafelkowym  jest mus malinowy zagęszczony malinową galaretką udekorowany wiórkami białej czekolady.

Ten wykwintny, smaczny  sernik czekoladowy na zimno  jest dość kaloryczny, a więc  dla zaspokojenia apetytu na słodkości wystarczy delektować się raczej jego małą porcją.

 

sernik czekoladowy z kremem wafelkowym i musem malinowym 

 

Składniki biszkoptu (na formę o wym. 27 x 35 cm):

  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki  proszku do pieczenia

 

Składniki ponczu:

  • 60g czekolady gorzkiej
  • 10 łyżek wody (wrzątek)
  • 8 łyżek wódki 40% 

 

Składniki kremu wafelkowego:

  • 8 wafelków przekładanych kremem kakaowym w czekoladzie (8x36g) 
  • 300g kremu czekoladowego typu nutella
  • 3/4 szklanki wódki 40% 

 

Składniki masy serowej

  • 500g serka mascarpone ( najlepiej własnej roboty*)
  • 2 czekolady mleczne
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 l śmietanki do ciast i deserów 30%
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny

 

 * http://wkuchennymoknie.blox.pl/2016/09/DOMOWY-SEREK-MASCARPONE.html

 

Składniki musu malinowego

  • 500g malin
  • 1/2 l wody (wrzątek)
  • 2 galaretki malinowe
  • 1/2 szklanki cukru

 

dodatkowo:

  • wiórki białej czekolady 

 

Wykonanie biszkoptu:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy, aż cukier prawie rozpuści się.  Dodajemy  żółtka stale ubijając do uzyskania puszystej, jednolitej masy.
Wsiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.

Delikatnie, najlepiej ręcznie,  za pomocą dużej łyżki bądź łopatki mieszamy.
Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180°C.

Po upieczeniu pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Ściągamy wierzchnią warstwę (skórkę).  

 

 

Wykonanie ponczu:

Czekoladę łamiemy na kawałki, zalewamy wrzątkiem, mieszamy do jej  rozpuszczenia (ewentualnie lekko podgrzewamy).

Po przestudzeniu wlewamy wódkę, dokładnie mieszamy i nasączamy równomiernie cała powierzchnię  ciasta.

 

Wykonanie kremu wafelkowego

Wafelki kroimy nożem na cieniutkie kawałeczki, dodajemy nutellę, wódkę i dokładnie mieszamy. Krem dokładnie rozprowadzamy na powierzchni ciasta.

 

Wykonanie masy serowej

Czekolady łamiemy na małe kawałki, dajemy do rondelka o grubym dnie i zalewamy mlekiem. Podgrzewamy na małym ogniu, na płytce do rozpuszczenia się czekolady, prawie stale mieszając. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do przestudzenia. 

Serek miksujemy na małych obrotach (krótko), wlewamy porcjami czekoladę i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i odstawiamy, aż osiągnie temperaturę pokojową.

Śmietankę dodajemy porcjami do serka, mieszamy łyżką nie za długo, do uzyskania jednolitej masy.

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy niewielką ilością wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia (gdyby nie chciała się rozpuścić podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania).

Cienkim strumieniem wlewamy jeszcze ciepłą żelatynę do masy serowej, stale mieszając robotem na najmniejszych obrotach lub łyżką. 

Natychmiast wykładamy na warstwę kremu wafelkowego, wyrównujemy powierzchnię, schładzamy w lodówce. 

 

Wykonanie musu malinowego

Maliny płuczemy, odstawiamy do osiąkniecia z wody, zasypujemy cukrem, rozgniatamy owoce i przecieramy przez sitko.

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku (ewentualnie podgrzewamy, nie gotujemy!).

Dodajemy mus malinowy, mieszamy i odstawiamy do chwili, aż zacznie gęstnieć (można schłodzić w lodówce).

Wykładamy gęstniejący mus na schłodzoną masę serową i ponownie umieszczamy w lodówce. Przed podaniem posypujemy wiórkami białej czekolady. 

 

 

 sernik czekoladowy z kremem wafelkowym i musem malinowym

 

 

sernik czekoladowy z kremem wafelkowym i musem malinowym

 

 

sernik czekoladowy z kremem wafelkowym i musem malinowym

 

 

sernik czekoladowy z kremem wafelkowym i musem malinowym

 

 

 

 

Polecam również

 

domowy serek mascarponeCiasto a'la tiramisu z truskawkamiCiasto tiramisu z brzoskwiniami  Ciasto kakaowo-makowe z wiśniami i kremem kakaowym

 

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

DOMOWY SEREK MASCARPONE

dagmara_65

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam jak zrobić  serek mascarpone domowym sposobem.

Serek mascarpone to tłusty śmietankowy twarożek o jednorodnej, gęstej, kremowej konsystencji, słodkawym smaku i łagodnym, śmietankowym aromacie.

Można go kupić bez problemu w niemal każdym sklepie spożywczym, jednak  ten domowy jest bez porównania dużo , dużo lepszy pod każdym względem. 

Gdy do  sernika na zimno używam domowy ser mascarpone   mam pewność, że masa serowa wyjdzie mi doskonale puszysta i nie zważy się, jak to czasami bywa w przypadku sera kupionego.

Domowy serek mascarpone jest świetny do serników, zwłaszcza na zimno, do deserów (niezastąpiony do tiramisu), a także do pieczywa, makaronów i risotto. 

Polecam Wam pokusić się na taki domowy ser mascarpone, zwłaszcza, że przepis jest bardzo prosty i dość szybki. 

  

domowy serek mascarpone 

 

Składniki:

  • 3 kubki śmietany 30%  (3x 330ml)
  • 1 kubek śmietany 12% (1x 330ml)
  • 2 łyżki soku z cytryny 

 

Wykonanie:

Wszystkie śmietany wlewamy do garnka o grubym dnie, dodajemy sok z cytryny i miksujemy.

Stawiamy garnek na małym ogniu, na płytce zabezpieczającej przed przypaleniem i ogrzewamy do chwili wytrącenia się grudek serka, mieszając od czasu do czasu, aby nie przywarły do dna. Staramy się nie dopuścić do zagotowania, aczkolwiek kiedyś mi się to przydarzyło i w zasadzie serek nie stracił nic na swojej wartości. 

Odstawiamy do przestudzenia, po czym wylewamy na sitko wyścielone dwuwarstwową  gazą. Pozostawiamy na sitku do chwili, aż ścieknie serwatka, a serek uzyska gęstą konsystencję. Najlepiej odstawić na noc, aby serwatka swobodnie mogła sobie ściekać. Po tym czasie serek okręcamy tą samą  gazą,  wkładamy do pojemnika i dajemy do lodówki. Po schłodzeniu serek staje się gęsty, kremowy i nadaje się do spożycia. Otrzymujemy ok. 700g serka. 

 

domowy serek mascarpone 

 

 

domowy serek mascarpone 

 

  

domowy serek mascarpone

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci