Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

Wpisy otagowane : desery

SERNIK ANANASOWO-TRUSKAWKOWY (na zimno)

dagmara_65

Upalne dni w sezonie truskawkowym zachęcają do zrobienia sernika na zimno z truskawkami.

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam przepis  na tego typu ciasto - deser.

Jest to mój kolejny kulinarny eksperyment.   

Na biszkopcie kakaowym położona jest warstwa serowa z musem ananasowym,

a na niej warstwa śmietanowo-truskawkowa z zatopionymi połówkami truskawek.

Połączenie tych dwóch smaków tzn. ananasów i truskawek jest jak najbardziej trafne.

Sernik  ananasowy z truskawkami  na zimno jest smaczny, nie za słodki, aromatyczny i dość łatwy w wykonaniu. Polecam

 

  sernik ananasowo-truskawkowy(na zimno)

 Czytaj więcej ......

  

PRZEPISY KULINARNE Z RABARBAREM

dagmara_65

W ramach kontynuacji cyklu "SEZON na ......." przedstawiam Wam zbiór  przepisów kulinarnych z rabarbarem, jakie dotychczas opublikowałam na blogu.

 

 

przepisy kulinarne z rabarbarem 

 

 

 

 

foto Ciasto z rabarbarem i nadzieniem marcepanowym

Krem rabarbarowy(rhubarb curd)  Krem rabarbarowy (rhubarb curd) 

placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką 

foto Placuszki biszkoptowe z rabarbarem  

Szybkie ciasto z rabarbarem  Szybkie ciasto z rabarbarem 

torcik rabarbarowy Torcik rabarbarowy 

foto Zupa rabarbarowa z makaronem  

 

 

 

 

 

KREM RABARBAROWY (Rhubarb curd)

dagmara_65

Krem rabarbarowy (Rhubarb curd) obok kremu malinowego (raspberry curd)  i kremu cytrynowego (lemon curd)  jest nie tylko wspaniałym dodatkiem do deserów , ciast, ale i pieczywa śniadaniowego.

Świetny jest również, ot tak, do podjadania łyżeczką prosto ze schłodzonego w lodówce słoiczka :)

Do wykonania kremu rabarbarowego (rhubarb curd) najlepiej użyć rabarbaru czerwonego lub malinowego, które to nadają orzeżwiającego, aromatycznego smaku i bardziej intensywnego, łososiowego lub ciemnoróżowego koloru niż odmiany zielone, czy czerwono-zielone.

 

 

 krem rabarbarowy (rhubarb curd)

 

Składniki:

  • 400g rabarbaru (najlepiej czerwonego, malinowego)
  • 1 cytryna 
  • 2 szklanki cukru + 3 łyżki do zasypania rabarbaru
  • 200g masła
  • 4 jajka (duże L)
  • 2 żółtka 

 

Wykonanie:

Rabarbar myjemy (nie obieramy), kroimy na ok. 1cm kawałki, zasypujemy w rondelku najlepiej o grubym dnie, 3 łyżkami cukru i odstawiamy na ok. 30 minut, po czym ustawiamy na małym ogniu, na siatce chroniącej od przypalenia, wlewamy ok. ½ szklanki wody

i gotujemy , prawie stale mieszając, do chwili, aż  całkowicie rozpadnie się (dolewamy jeszcze niewielką ilość wody, gdyby mieszanina była zbyt gęsta) 

 

Cytrynę dokładnie myjemy szczoteczką i sparzamy wrzątkiem. Na tarce o małych oczkach ścieramy tylko żółtą część skórki, wyciskamy sok.  

W rondelku najlepiej o grubym dnie, ustawionym na małym ogniu, na siatce chroniącej od przypalenia rozpuszczamy 200 g masła.

Do rozpuszczonego masła wlewamy sok ze startą skórką z cytryny, dokładnie mieszamy, dodajemy rozgotowany rabarbar nie przerywając mieszania.  

Po ok. 2 minutach wsypujemy 2 szklanki cukru i dalej mieszamy.

Po ok. 10 minutach wlewamy zmiksowane żółta z jajkami i trzymamy na ogniu jeszcze 15 - 20 minut, mieszając prawie stale.

Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na krótko do częściowego ostudzenia, po czym przecieramy przez sitko i przekładamy do słoika i zamykamy. Jeżeli nie przeszkadzają nam włókienka rabarbaru i skórka cytrynowa możemy pominąć przecieranie przez sitko.

Po całkowitym ostudzeniu wkładamy do lodówki. Przechowujemy do tygodnia, oczywiście jeżeli dotrwa, bo jest bardzo kuszący.

 

 

krem rabarbarowy (rhubarb curd) 

 

  

krem rabarbarowy (rhubarb curd) 

 

 

 krem rabarbarowy (rhubarb curd) 

 

 

 

Polecam również: 

 

Krem cytrynowy (lemon curd)  Krem malinowy (raspberry curd)  

 

 

 

 

 

LEMON CURD krem cytrynowy

dagmara_65

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE wystawiam coś bardzo kuszącego nie tylko swoim wyglądem, ale i zniewalającym smakiem. Kto pokusił się  na wykonanie tego kremu z pewnością nie poprzestaje na tym jednym razie, bo  jest on tak mega smaczny, że  nie da się inaczej, tylko trzeba sukcesywnie robić kolejne jego porcje. Krem robię w oparciu o przepis pochodzący ze strony www.couponclippingcook.com. Zmodyfikowałam co nieco dostosowując do własnych upodobań.

Jak zauważyłam ważna  jest kolejność dodawania składników, właśnie taka, jak na wspomnianej stronie. Pierwsze co trzeba zrobić to potraktować tłuszcz kwasem, czyli do masła dodać sok cytrynowy, wówczas dzięki takiej reakcji otrzymamy gęsty krem, bez konieczności dodawania zagęszczaczy.

Lemon curd to przepyszny krem cytrynowy, wspaniały  dodatek do ciast, deserów,  pieczywa. Świetny również, ot tak, do podjadania łyżeczką prosto ze schłodzonego w lodówce słoiczka :)

 

lemon curd krem cytrynowy

 

Składniki:

  • sok z 4 aromatycznych cytryn (ok. 250 ml)
  • starta skórka z 4 aromatycznych cytryn
  • starta skórka z 1 aromatycznej pomarańczy (opcjonalnie)
  • 200 g masła
  • 2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 żółtka

 

Wykonanie:

Cytryny (i ewentualnie pomarańczę) dokładnie myjemy (szorujemy szczoteczką) i sparzamy dużą ilością wrzątku. Jeżeli podczas sparzania cytryn wydzieli się przyjemny aromat  limonenu oznacza to, że uzyskany krem będzie najsmaczniejszy.

Sparzone cytryny  (i ewentualnie pomarańczę) osuszamy i ścieramy skórkę (tylko jej zewnętrzną żółtą część, bo wewnętrzna, biała jest gorzka). Cytryny kroimy wszerz na pół i wyciskamy sok.

Do garnka o grubym dnie wkładamy kostkę masła. Garnek umieszczamy w większym garnku  z gotującą się wodą. Gdy masło rozpuści się, uruchamiamy końcówki miksujące robota ręcznego (średnia prędkość) i wlewamy cienkim strumieniem sok z cytryn, a następnie wsypujemy startą skórkę cytrynową i ewentualnie startą skórkę pomarańczową.

Po upływie 2 minut wsypujemy porcjami cukier nie przerywając miksowania, a gdy się rozpuści (po ok. 2 minutach) wlewamy cienkim strumieniem zmiksowane wcześniej jajka z żółtkami i miksujemy jeszcze ok.1 minuty.

Odstawiamy miksowanie mechaniczne i dalej mieszamy np. dużą łyżką ok. 10 minut (krem powinien zgęstnieć i uzyskać konsystencje kisielu). Można stale miksować mechanicznie lub pod koniec, jak kto woli.

Wyjmujemy z kąpieli wodnej garnek  z kremem i odstawiamy do ostudzenia. Przecieramy przez sitko, aby usunąć startą skórkę. Krem przekładamy do słoiczka, zamykamy i wstawiamy do lodówki.

Krem zaraz po przygotowaniu może wydawać sie zbyt słodki, ale po schłodzeniu w lodówce i "przegryzieniu się" składników nabiera pysznego, słodko-winnego smaku i cytrynowego aromatu. Tak schłodzony  znacznie gestnieje.

Krem możemy przechowywać w lodówce ponad tydzień, ale nigdy nie pozwoliliśmy mu na tak długie bytowanie.  Jest nadzwyczaj smaczny, by mógł dotrwać do  tego czasu :)

 

lemon curd krem cytrynowy

 

lemon curd krem cytrynowy

 

lemon curd krem cytrynowy

 

 

 

 

BISZKOPTOWY TORCIK Z MUSEM ŚLIWKOWYM (bez pieczenia)

dagmara_65

Śliwki zwłaszcza węgierki świetnie się sprawdzają we wszelkich słodkościach, zarówno tych pieczonych jak i na zimno.

Przeglądając jakiś czas temu czasopisma kulinarne, zainteresował mnie przepis  na bardzo oryginalny torcik z owocami i bitą śmietaną na zimno, konkretnie  z węgierkami w roli głównej, zamieszczony w "Ciasta i desery ze śliwkami" nr 3/2011. Oryginalny, ponieważ  mus śliwkowy dla uzyskania subtelnego, niepowtarzalnego smaku wzbogacony został dodatkiem czerwonego wina, świeżego korzenia imbiru i gwiazdeczki anyżu. Przepis trochę zmodyfikowałam, dostosowując do własnych upodobań.

Biszkoptowy torcik z musem śliwkowym jest prosty, dość szybki w wykonaniu, nie wymaga pieczenia i przede wszystkim jest bardzo smaczny. Polecam!

 

 

 biszkoptowy torcik z musem śliwkowym (bez pieczenia)

 

 

Składniki spodu i brzegów (na tortownicę o średnicy 24 cm):

  • 400 g podłużnych biszkoptów
  • 150 g masła

 

Składniki musu śliwkowego

  • 750 g śliwek wegierek
  • 50 g świeżego korzenia imbiru
  • 1 gwazdka anyżu
  • 125 g cukru
  • skórka z 1 aromatycznej cytryny
  • 250 ml czerwonego wina półsłodkiego
  • 4½ łyżeczki żelatyny
  • 400 ml śmietany 30% do tortów  i deserów

 

Składniki dekoracji

  • 400 ml śmietany 30% do tortów i deserów
  • 1½  łyżeczki żelatyny
  • 1  łyżka cukru pudru
  •  1-2 łyżeczki cukru wanilinowego 
  • 40 g czekolady mlecznej 

 

Wykonanie:

Część biszkoptów (24-28 sztuk, tak aby wystarczyło na obłożenie obręczy tortownicy) przycinamy na jednym końcu i odkładamy. 200g biszkoptów rozkruszamy. Masło rozpuszczamy, przestudzamy i zagniatamy z okruchami. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wyścielamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę biszkoptową, równomiernie rozprowadzamy i przyciskamy do dna tortownicy. Wstawiamy do lodówki na czas wykonania musu śliwkowego.

Śliwki myjemy, przepoławiamy, usuwamy pestki. Imbir obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do rondla śliwki, imbir, gwiazdkę anyżu, cukier i  aromatyczną skórkę z umytej i sparzonej wrzątkiem cytryny. Dodajemy wino i dusimy całość na małym ogniu przez ok. 10 minut. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Wyjmujemy gwiazdkę anyżu i miksujemy.

Przycięte na jednym końcu biszkopty układamy jeden przy drugim wzdłuż obręczy tortownicy. (Aby ułatwić sobie pracę i aby biszkopty łatwiej przylegały do formy, delikatnie posmarowałam bitą śmietaną zastygłą masę biszkoptową na krawędzi dna, czyli te miejsca, na których układałam biszkopty).  

Ubijamy na sztywno dobrze schłodzoną śmietanę i dodajemy małymi porcjami mus śliwkowy, delikatnie mieszając najlepiej ręcznie łyżką. 

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody odstawiamy do napęcznienia, po czym rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku. Jeszcze ciepłą wlewamy do musu śliwkowego, dokładnie mieszając. Jeżeli mus jest rzadki wkładamy do lodówki do lekkiego zatężenia, ale na tyle, aby można było go swobodnie wyłożyć do tortownicy z biszkoptami. Wygładzamy patką jego powierzchnię i wstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki.

Przed podaniem ubijamy na sztywno dobrze schłodzoną śmietanę, dodajemy oba cukry i rozpuszczoną, jeszcze ciepłą żelatynę (rozpuszczamy ją w ten sam sposób jak do musu). Całość dokładnie mieszamy i napełniamy nią rękaw. Na powierzchni ciasta wykonujemy ozdobne rozetki z bitej śmietany i zeskrobujemy na nią wiórki czekolady, bezpośrednio za pomocą obieraczki do warzyw. Do momentu podania przechowujemy w lodówce.

 

 

biszkoptowy torcik z musem śliwkowym (bez pieczenia)

 

 

biszkoptowy torcik z musem śliwkowym (bez pieczenia)

 

 

  

 Polecam również:

 

Torcik malinowo-migdałowy  Sernik z czarną porzeczką (na zimno)Sernik cappuccino z pomarańcząSernik chałwowo- czekoladowy z brzoskwiniami (na zimno)

 

 

 

 

 

 

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci