Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

Wpisy otagowane : przyprawa-do-piernika

PIERNICZKI, KTÓRE NIE TWARDNIEJĄ

dagmara_65

Te pierniczki są szybkie i łatwe w wykonaniu, bardzo smaczne  i nie twardnieją  po upieczeniu. Nadają się do jedzenia zaraz po upieczeniu i w kolejne dni.  

Amoniak, który świetnie spulchnia wypieki jest niewyczuwalny podczas jedzenia, a przypuszczam, właśnie dzięki niemu pierniczki pozostają miękkie.

Pierniczki mają czekoladowo-korzenny smak i warto zrobić ich dużo, bo są bardzo kuszące. Polecam zwłaszcza na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia.

Jest to wielokrotnie  sprawdzony przepis na miękkie i pulchne pierniczki, więc śmiało mogę Wam polecić, zwłaszcza, gdy do świąt mamy już naprawdę niewiele czasu, czyli takie na ostatnią chwilę :) 

 

pierniczki które nie twardnieją

 

 Składniki:

  • 5 żółtek
  • 300 g miodu naturalnego (najlepiej akacjowego płynnego)
  • 50 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek wrzątku 
  • 500 g + 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki amoniaku
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki najlepiej domowej przyprawy do pierników (klik)
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany 

dodatkowo:

  • gotowa polewa czekoladowa lub wlasnej roboty (klik) 
  • cukier perlisty lub inne cukrowe ozdoby
  • 1 jajko rozmącone w wodzie do posmarowania pierniczków 

 

Wykonanie

Masło i miód dajemy do rondelka i ogrzewamy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy składniki połączą się  zestawiamy z ognia do ostudzenia. Żółtka zasypujemy cukrem, wlewamy 6 łyżek wrzątku i miksujemy na krem. Wlewamy strumieniem przestudzony miód i dalej miksujemy.

500 g mąki dokładnie mieszamy z amoniakiem, kakao i przyprawą do piernika. Wsiewamy porcjami do masy żółtkowo-miodowej i stale miksujemy. Dodajemy śmietanę (można ją dodać wcześniej w trakcie dodawania mąki) i dalej miksujemy, nie za długo, tylko do połączenia się składników.  Do miski przesiewamy 2 szklanki mąki, dajemy wcześniej przygotowane ciasto piernikowe i krótko zagniatamy do połączenia składników.

Na stolnicę przesiewamy ½ szklanki mąki, dajemy ciasto z miski i ponownie zagniatamy na jednolitą masę (nie za długo). 

Ciasto wałkujemy na placek grubości 4 - 5 mm i wykrawamy różne kształty pierniczków, najprościej możemy posłużyć się małą szklanką.

Aby ciasto nie przywierało do stolnicy i wałka posypujemy zarówno stolnicę jak i wierzch placka niewielką ilością mąki jaka nam pozostała (½ szklanki).

Układamy wykrawane ciastka na blasze, smarujemy cienką warstwą jajka rozmąconego w wodzie i pieczemy w nagrzanym do temp. 170°C piekarniku przez 12-14 minut. Obserwujemy zwłaszcza końcowy moment pieczenia i w  momencie, gdy pierniczki zaczną się rumienić wyjmujemy natychmiast z piekarnika.

W przeciwnym razie będą zbyt wysuszone i mniej smaczne. Najsmaczniejsze są, gdy uda nam się wychwycić moment tuż przed zarumienieniem, a gdy będą już upieczone.

Po całkowitym ostudzeniu ozdabiamy polewą czekoladową i dowolnymi elementami cukrowymi np. cukrem perlistym. 

 

 

pierniczki które nie twardnieją

 

pierniczki które nie twardnieją

 

 

 

 

Polecam również:

 

domowa przyprawa do piernikapiernik przekładany masą krówkową i powidłami Kruche ciastka amoniaczki polewa czekoladowa

Zapisz

Zapisz

Zapisz

SZYBKI PIERNIK PRZEKŁADANY masą krówkową i powidłami śliwkowymi

dagmara_65

Ten przekładany piernik jest szybki i łatwy w wykonaniu, bardzo smaczny, aromatyczny, miękki i wilgotny.

Przełożony jest masą krówkową i cienką warstwą  powideł śliwkowych. Te oba składniki bardzo dobrze komponują się z lekko korzennym smakiem ciasta i  polewą czekoladową.

Piernik tuż po upieczeniu jest bardzo puszysty i można się pokusić o szybkie jego przełożenie, gdy niejako zmuszają nas do tego okoliczności. Jednakże sugeruję, aby piernikowi dać trochę  wolnego czasu, aby sobie poleżał i dojrzał, a wówczas zachwyci nas swoim niepowtarzalnym smakiem i aromatem.  Ciasto upiekłam według receptury na piernik, zamieszczonej w Wielkiej Księdze Ciast Siostry Anastazji. Ciasto wzbogaciłam dodatkowo wspomianymi już powidłami i masą krówkową według własnej koncepcji. Polecam zwłaszcza na okres Świąt Bożego Narodzenia :)

 

szybki piernik przekładany

 

Składniki ciasta (u mnie keksówka 36x12 cm):

  • 3 jajka
  • 1½ szklanki cukru 
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200 g miodu naturalnego płynnego
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 op. gotowej przyprawy do piernika (u mnie 2 łyżki przyprawy do piernika własnej roboty )
  • 1 łyżka kakao

 

Składniki masy krówkowej:

  • 260g krówek mlecznych (u mnie Wawel)
  • ½ szklanki mleka
  • 100 g masła 

dodatkowo:

  • 300 - 350 g powideł śliwkowych 
  • gotowa polewa czekoladowa (u mnie własnej roboty (klik) )

 

Wykonanie ciasta:

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, ucieramy do połączenia się składników. Kolejno dodajemy miód, wodę, śmietanę stale ucierając. Mąkę mieszamy z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Wsiewamy za pomocą sitka do utartej masy stale ucierając. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem. Wykładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C ok. 50 minut. Sprawdzamy za pomocą patyczka, czy ciasto jest upieczone, jeżeli tak wyłączamy ogrzewanie, uchylamy drzwiczki i po 5 minutach wyjmujemy z piekarnika.

Piernik możemy przełożyć od razu (jeżeli chcemy podać do stołu po 1 - 2 dniach)   lub później po kilku dniach.

Przed przełożeniem piernik kroimy wzdłuż na 4 blaty. 

 

Wykonanie masy krówkowej:

Krówki dzielimy na kawałki, dajemy do rondelka, zalewamy mlekiem i ogrzewamy na średnim ogniu, stale mieszając. Gdy krówki rozpuszczą się, zdejmujemy z ognia i dalej mieszamy do ostudzenia i zagęszczenia się masy. Masło ucieramy do białości i dajemy stopniowo całkowicie ostudzoną masę krówkową.

 

Przekładanie piernika

Dolny blat  piernika smarujemy połową ilości powideł śliwkowych, najlepiej własnej roboty (klik), dajemy drugi blat, lekko dociskamy, rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni masę krówkową, dajemy trzeci blat, lekko dociskamy, smarujemy pozostałymi powidłami śliwkowymi, dalemy górny blat, lekko dociskamy. Jeżeli masa i powidła trochę nam wydostały się na zewnątrz, rozsmarowujemy szpatułką na powierzchni  ciasta.

Piernik polewamy polewą czekoladową, niekoniecznie od razu, np. w przeddzień podania do stołu. 

 

 szybki piernik przekładany

 

szybki piernik przekładany

 

szybki piernik przekładany

 

 

 

 

Polecam również

 

 

  domowa przyprawa do piernika Sernik dwukolorowy z kremem czekoladowo-rumowymPiernik biszkoptowy z kremem śmietanowym i owocem granatupolewa czekoladowa

 

 

 

 

 

DOMOWA PRZYPRAWA DO PIERNIKA

dagmara_65

Warto zrobić sobie  domową przyprawę do piernika. Sporządzona ze świeżo zmielonych składników jest znacznie  bardziej aromatyczna, niż ta zakupiona w sklepie.

Warto eksperymentować w doborze ilości składników jak również użyć tylko tych, które nam smakowo odpowiadają. 

Moja przyprawa do piernika właśnie w ten sposób powstała. Zachęcam do takiego domowego jej sporządzania,  a piernikowe wypieki odpłacą się nam wspaniałym smakiem i niepowtarzalnym aromatem :) 

 

przyprawa do piernika

 

Składniki:

  • 4 łyżeczki mielonego cynamonu ( 2 - 3 kawałki kory ok. 14 g) 
  • 3 łyżeczki mielonych goździków ( 2,5 łyżeczki całych)
  • 3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 3 łyżeczki  świeżo startej gałki muszkatołowej (ok. 2 gałki)
  • 2,5 łyżeczki kardamonu  ( 1,5 łyżeczki wyłuskanych nasion) 
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego (ok. 20 dużych ziaren )
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry ( 3/4 łyżeczki nasion )
  • 1/5 łyżeczki mielonego kminku (4 szczypty) 
  • 3 - 4 szczypty mielonego anyżu ( 2 - 3 ziarnka wyłuskane z gwiazdek ) 

 

Wykonanie

Cynamon owijamy w ściereczkę i rozgniatamy za pomocą wałka lub rozbijamy tłuczkiem. Nasiona kardamonu wyłuskujemy z łupinek. Z gwiazdki anyżu wyłuskujemy ziarenka, owijamy w ściereczkę i rozbijamy tłuczkiem.

Gałkę muszkatołową ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Pozostałe składniki mielemy kolejno za pomocą młynka ręcznego lub rozcieramy w moździeżu.

Możemy również posłużyć się elektrycznym młynkiem do mielenia kawy, pamietając jednak o tym, że jego wnętrze nabiera intensywnego aromatu mielonych przypraw. Ale jeżeli lubimy kawę z nutą piernikową, to  po sprawie. Z czasem aromat zanika. Możemy również zmielić nieco ryżu, który częściowo eliminuje zapach.

Jeżeli korzystamy z moździeża, wówczas  roztarte składniki przesiewamy przez sitko i to co nam zostanie na nim ponownie rozcieramy.

Zmielone składniki dokładnie mieszamy, przesypujemy do słoiczka i szczelnie zamykamy.

Z podanych wyżej ilości otrzymujemy 45g przyprawy (7 łyżek).

 

przyprawa do piernika 

 

 przyprawa do piernika

 

przyprawa do piernika

 

 

 

Polecam również: 

 

polewa czekoladowa z żelatyną skórka pomarańczowa kandyzowana

 

 

 

 

 

MUFFINKI Z ŻURAWINAMI DLA ŚWIĘTEGO MIKOŁAJA

dagmara_65

Muffinki te są moim prezentem dla....Świętego Mikołaja. Tak...! Oczywiście...! Dokładnie tak jak napisałam w pierwszych słowach tegoż postu.

 

muffinki z żurawinami dla Świętego Mikołaja

 

Pamiętam z dziecięcych lat jego postać, którą oglądałam wielokrotnie na obrazkach. Rokrocznie 6 grudnia miałam i ja to szczęście spotkać się ze Świętym Mikołajem, takim z mitrą na głowie i pastorałem w ręku. Z dziecięcą ufnością i przekonaniem, że to naprawdę On, ten z obrazków, przyjmowałam podarunek, choć skromny, ale wlewający w małe serce ogromną radość. Pamiętam jak moja Mama opowiadała mi o Nim. Tłumaczyła, że był biskupem i pochodził z bardzo bogatej rodziny. Gdy stracił nagle w wyniku wielkiej zarazy swoich rodziców, już jako gorliwy kapłan rozdawał majątek ubogim i potrzebującym, nie licząc na wdzięczność.

 

Henryk Przondziono/Agencja GN Święty Mikołaj Obraz nad ołtarzem w bielskiej katedrze pw. św. Mikołaja

autor:Henryk Przondziono/Agencja GN -Święty Mikołaj

Obraz nad ołtarzem w bielskiej katedrze pw. św. Mikołaja. Źródło:http://info. wiara.pl

 

Dzisiaj z perspektywy czasu tak sobie myślę, jak okrutnie zostało zszargane i sponiewierane dobre imię św. Mikołaja z Myry. W nie tak odległych przecież czasach, bo PRL-owskich został wyparty przez Dziadka Mroza ze Wschodu. Obecnie lansuje się inną marną podróbkę, a raczej pomyłkę, tym razem z Zachodu, jakże skomercjalizowaną. Postać tą, bajkową przecież, do celów reklamowych koncernu Coca-Coli, stworzył w latach dwudziestych ubiegłego stulecia amerykański artysta Fred Mizen, a krótko po nim niewielkie poprawki wprowadził Haddon Sundblom. Wyobraźnia tego ostatniego nie znała granic. Wystarczy spojrzeć na jego ostatnie dzieło. Ale to nie koniec. Oglądając w Google grafikę nt. Św. Mikołaja można wielokrotnie doznać wstrząsu. To, co podsuwa autorom rozum, a raczej jego brak jest przerażające. Zastanawia mnie fakt, jak daleko posunięta jest bezmyślność ludzka, bo bardziej przyjmuje się dzisiaj wymyślony, pękaty, o komicznym wyglądzie staruszek, odziany w czerwony uniform z przekrzywioną czapką z pomponem, niż autentyczny, święty przecież. Co taki wymyślony w minionym wieku przerośnięty, pyzaty krasnal ma wspólnego ze świętością? Dlaczego okrada z  dobrego imienia Świętego Biskupa z przełomu III-IV wieku, głosząc przy tym głupawe hasła i to już od połowy listopada?

I dlatego postanowiłam zrobić prezent prawdziwemu, zepchniętemu na margines przez komercję, Świętemu Mikołajowi .... chociaż taki wirtualny.....

Pocieszające jest to, że można Go nadal spotykać w kościołach, gdy w takim dniu jak dzisiejszy rozdaje milusińskim prezenty.

A dla czytających te słowa  mały prezencik ode mnie - przepis na tą smaczną słodkość :)   

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła
  • sok z 1 cytryny ( 60- 80 ml)
  • ¾ szklanki mąki razowej
  • 1½ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki przyprawy do pierników
  • ½ łyżeczki soli
  • 150g żurawin kandyzowanych przepłukanych wrzątkiem i osuszonych

 

Wykonanie:

Obie mąki mieszamy, dodajemy sodę, cynamon, sól, przyprawę do pierników i kandyzowane żurawiny. Jajka ucieramy z cukrami i  masłem na puszystą masę. Nadal ucierając dodajemy jogurt, sok z cytryny, a następnie porcjami przygotowaną wcześniej mieszankę suchych składników. Całość jeszcze raz dokładnie mieszamy. Do formy wyłożonej papilotkami nakładamy porcje ciasta, wstawiamy do rozgrzanego do 220°C piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut. Po 10 minutach od upieczenia muffinki wyjmujemy z formy i zostawiamy do ostygnięcia na kratce.

 

muffinki z żurawinami

muffinki z żurawinami

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci