Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

Wpisy otagowane : kolacja

PLACUSZKI NA JOGURCIE Z DŻEMEM (KONFITURĄ)

dagmara_65

Placuszki na jogurcie są przede wszystkim bardzo puszyste i wcale nie wymagają spulchniaczy.

Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Te placuszki są bardzo smaczne i szybko znikają ze stołu, zwłaszcza gdy będą podane z ulubionym dżemem lub konfiturą.

A w tego typu dodatki  zostałam ostatnio obficie wyposażona dzięki firmie Stovit.

 

placuszki na jogurcie z dżemem (konfiturą)

 

Składniki (na ok. 12 sztuk) :

  • 3 jajka (duże, L )
  • 1 i 1/2  -  2 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki gęstego naturalnego jogurtu
  • dżem lub konfitura (użyłam z firmy Stovit)
  • olej do smażenia

 

Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier i sól, a następnie dajemy po jednym żółtku. Jogurt dokładnie mieszamy i dodajemy małymi porcjami do ubitych jajek, delikatnie mieszając łyżką.

Mąkę wsiewamy porcjami i dalej mieszamy (delikatnie i nie za długo, tylko do uzyskania jednolitego ciasta o konsystencji jak na biszkopt).

Rozgrzewamy olej na patelni (np. do pancakes, do naleśników lub zwykłej) i delikatnie wykładamy porcje ciasta. Smażymy na małym ogniu z obu stron na złoty kolor.

Po usmażeniu wykładamy na papierowy ręcznik dla osiąknięcia z nadmiaru tłuszczu.

Podajemy z ulubionym dodatkiem.

Użyłam produkty  firmy Stovit:

  • Konfiturę z malin
  • Konfiturę z moreli
  • Dżem z kiwi z limonką i białym winogronem

 

placuszki na jogurcie z dżemem (konfiturą)

 

 

placuszki na jogurcie z dżemem (konfiturą)

 

Jako dodatek do naleśników, omletów, placuszków, gofrów, ciast, deserów, do smarowania pieczywa mogą posłużyć również inne produkty firmy Stovit.

Są to:

  • Śliwka prażona z czekoladą
  • Powidła korzenne
  • Dżem z wiśni
  • Dżem pomarańczowy z imbirem, kardamonem i cynamonem
  • Dżem z czarnych porzeczek
  • Dżem z truskawek
  • Dżem figa z pomarańczą
  • Dżem malina z aronią

 

produkty firmy Stovit

 

 Stovit proponuje również dodatki:

 —  do mięs i serów, a są to:

  • Czerwoną cebula
  • Jarzębina
  • Borówka

— oraz jako dystrybutor hiszpańskich smaków:

  • Oliwki czarne drylowane
  • Paprykę Piri Piri

 

produkty firmy Stovit i Bulerias

 

Produkty firmy Stovit są smaczne i aromatyczne:

 

produkty firmy Stovit i Bulerias

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

PRZEPISY NA DANIA Z MAKARONEM

dagmara_65

Kontynując cykl ŚNIADANIA, OBIADY, KOLACJE przedstawiam Wam zbiór linków ze zdjęciami pt. Przepisy na dania z makaronem.                   

 

 

przepisy na dania z makaronem

 

 

 

foto Łazanki z młodą kapustą  

foto Makaron z kiełbasą i żółtym serem  

Makaron z sosem serowo-brokułowym Makaron z sosem serowo-brokułowym 

foto Sałatka makaronowa z ogórkiem i szynką

Sałatka makaronowa z salami Sałatka makaronowa z salami 

foto Sałatka toscani  

foto Świderki z kapustą  

foto Zapiekanka z fasolką szparagową  

 

foto Rosół

foto Sycąca zupa porowa z pulpecikami i makaronem

foto Zupa jarzynowa z kokardkami  

foto Zupa neapolitańska  

foto Zupa pomidorowa z makaronem

foto Zupa rabarbarowa z makaronem

 

 

 

 

 

PRZEPISY NA PLACUSZKI

dagmara_65

Dzisiaj  W KUCHENNYM OKNIE linki ze zdjęciami do przepisów na placuszki na słodko jak i wytrawnie w ramach cyklu "Przepisy na śniadanie, kolację".

Myślę, że będą one dla Was pomocne w ustalaniu codziennego menu. 

 

 

przepisy na placuszki 

 

Placuszki na słodko

 

foto Placuszki ananasowe z polewą truskawkową

foto Placuszki bananowe

foto Placuszki biszkoptowe z kaki

foto Placuszki biszkoptowe z rabarbarem

foto Placuszki biszkoptowe z serem i rodzynkami

foto Placuszki cynamonowe z morelami

foto Placuszki gryczane z konfiturą jeżynową

foto Placuszki łaciate z kiwi

fotoPlacuszki na sodzie i maślance 

foto Placuszki pomarańczowe z jabłkami

foto Placuszki z truskawkami

foto Talarki jabłkowe w cieście biszkoptowym  

 

 Placuszki wytrawne

 

foto Placuszki jajeczne z kiełbasą 

foto Placuszki z cukinią 

foto Pomidory smażone w cieście

 

 

 

Polecam również:

 

foto Placki ziemniaczane nadziewane pieczarkami z kapustą

foto Placki ziemniaczane z gulaszem

 

 

 

 


 

PASZTET Z KURCZAKA Z WARZYWAMI

dagmara_65

Pasztet z kurczaka z warzywami jest smaczny, delikatny i ładnie prezentuje się na stole.

Dobrze komponuje się z sosem serowo-chrzanowym. Można podać go z pieczywem na kolację, a z dodatkiem ryżu na sypko sprawdza się jako danie obiadowe. 

Przepis pochodzi z Biblioteczki Poradnika Domowego "Mięso w duecie z ziemniakami i warzywami" Barbary Adamczewskiej. Trochę zmodyfikowałam.

 

 

pasztet z kurczaka z warzywami

 

 

Składniki warstwy mięsnej:

  • 300g fileta z kurczaka
  • 1 - 2 marchewki ( ok. 200 g) 
  • 1 jajko
  • 1½ - 2 szklanki bulionu warzywnego
  • sól, pieprz do smaku 

 

Składniki warstwy warzywnej:

  • ½ kalafiora (ok.600 g)
  • ½ dużego brokuła (ok.600 g)
  • ½ szklanki śmietany kremówki
  • 2 -3 łyżki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • ok. 1½ szjklanki bułki tartej
  • sól, pieprz, cukier do smaku 
  • tłuszcz, bułka tarta do posypania formy

 

Wykonanie:

Marchewkę obieramy, myjemy, kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości w bulionie warzywnym (gotowałam w rozcieńczonym rosole jaki pozostał mi z obiadu). Odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. Mięso kurczaka kroimy na drobne kawałki, miksujemy razem z marchewką, dodajemy jajko, sól i pieprz do smaku.

Brokuł i kalafior myjemy, dzielimy na drobne  różyczki, sparzamy wrzątkiem i po chwili odcedzamy. Różyczki brokuła i kalafiora gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną cukru, odcedzamy i miksujemy. Do zmiksowanych warzyw dodajemy 3 jajka, śmietanę, mąkę, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy dosypując tyle  tartej bułki,  aby masa była zwarta, ale nie za gęsta.

Długą foremkę keksówkę ( użyłam tortownicy z kominkiem) smarujemy tłuszczem, obsypujemy bułką tartą i wykładamy 1/3 masy brokułowo - kalafiorowej. Na to wykładamy połowę masy mięsnej, ponownie 1/3 masy warzywnej, pozostałą masę mięsną i na wierzch pozostałą masę warzywną.

W piekarniku nagrzanym do temp. 180°C umieszczamy naczynie żaroodporne nieco dłuższe od keksówki (użyłam szerokiego, niskiego rondla z metalowymi rączkami) i wkładamy do niego keksówkę ( tortownicę). Do  naczynia żaroodpornego wlewamy tyle wrzącej wody, aby sięgała do 3/4 wysokości keksówki (tortownicy)  i pieczemy w wodnej kąpieli 60 - 70 minut. Wyłączamy piekarnik, pozostawiamy do częściowego ostudzenia, po czym wyjmujemy formę z pasztetem. Pasztet wyjmujemy z formy i kroimy po zupełnym zastygnięciu.

 

 

pasztet z kurczaka z warzywami 

 

 

pasztet z kurczaka z warzywami

 

 

 

Polecam również

 

 

 Kalafior i brokuły pod beszamelem  Pasztet z cukiniiKotlety z kalafiora Puszysty omlet z brokułami

 

 

 

 

 

 

PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z SZYNKĄ I SEREM

dagmara_65

Już od dłuższego czasu te paszteciki były w polu mojego zainteresowania. Apetyczne zdjęcie, prosty przepis zamieszczony  w książeczce "Z kuchennej półeczki 120 wypieków" bardzo zachęcały do ich zrobienia. I przyznam, że warto było je upiec.

Jest to szybka w wykonaniu i smaczna przekąska, a najlepiej smakuje tuż po upieczeniu. 

Paszteciki można również przygotować wcześniej, zamrozić i upiec tuż przed podaniem.

  

paszteciki z ciasta francuskiego z szynką i serem  

 

Składniki:

  • 2 opakowania (2 x 275g) gotowego ciasta francuskiego
  • 100 g drobno posiekanej szynki
  • 250 g tłustego białego sera
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 jajko
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz do smaku 

 

Wykonanie

W misce mieszamy drobno posiekaną szynkę, ser i posiekany szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Oba płaty ciasta francuskiego dzielimy na 12 równych  prostokątów. 

Rozsmarowujemy farsz pośrodku 12 kawałków ciasta, pozostawiając dookoła brzeg ok. 1,5 cm.

Rozmąconym jajkiem z dodatkiem niewielkiej ilości wody smarujemy za pomocą pędzelka brzegi ciasta.

Pozostałe 12 kawałków ciasta oprószamy delikatnie mąką i składamy wzdłuż na pół. Pośrodku ciasta robimy nożem równoległe nacięcia co 0.5 cm pozostawiając brzegi ok. 1,5 cm. 

Rozkładamy plastry ciasta i przykrywamy nimi  wcześniej przygotowane prostokąty z farszem.

Dociskamy brzegi, aby zakleić paszteciki, smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy parmezanem. Wstawiamy na ok. 30 minut do lodówki.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C  ok. 20 minut. Podajemy zaraz po upieczeniu, bo takie są najsmaczniejsze.

 

 

paszteciki z ciasta francuskiego z szynką i serem

 

paszteciki z ciasta francuskiego z szynką i serem 

 

 

 

 

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci