Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

Wpisy otagowane : jablka

PROSTA SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE

dagmara_65

Znanych  jest mi wiele przepisów na szarlotki i wiele z nich wypróbowałam, ale ta dosyć szybka w wykonaniu, prosta szarlotka jest  wśród nich  najlepsza pod każdym względem. Dlatego też poszukując stale idealnej szarlotki, powracam jednak do właśnie tego przepisu z książki Barbary Bytnerowiczowej "Ciasta domowe", książki sprzed wielu lat, bo wydanej w 1990r. Przepis nieco zmodyfikowałam dostosowując do własnych upodobań. 

Ta łatwa szarlotka  wykonana jest na kruchym cieście i jest bardzo smaczna.

Ciasto jest bardzo kruchutkie, rozpływajace się w ustach, aromatu dodaje dodatek otartej skórki cytrynowej. Nadzienie jabłkowe natomiast aromatyzowane jest kandyzowaną skórką pomarańczową i cynamonem. Polecam :) 

 

prosta i szybka szarlotka na kruchym cieście 

 Czytaj więcej ....

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

SZARLOTKA Z KRUSZONKĄ I PIANKĄ KISIELOWĄ

dagmara_65

Na  wstępie chciałabym Was powitać po mojej dłuższej przerwie w blogowaniu i przeprosić za brak mojej natychmiastowej reakcji na Wasze komentarze i zapytania. Zaległości udało mi się już w zasadzie nadrobić, jednakże zdaję sobie sprawę, że w niektórych przypadkach to już po przysłowiowej herbacie.

A może  to niżej przedstawione ciasto okaże się taką symboliczną, wirtualną rekompensatą za moje milczenie ♥

Szarlotka  z kruszonką i pianką kisielową jest prosta, bardzo szybka w wykonaniu i co najważniejsze smaczna. Uda się z pewnością każdemu, kto tylko zechce ją zrobić. 

 

szarlotka z kruszonką 

 Czytaj więcej ......

Zapisz

CIASTO Z MASĄ SEROWO-KRÓWKOWĄ I JABŁKAMI NA HERBATNIKACH ( bez pieczenia)

dagmara_65

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam przepis na apetyczne, proste w wykonaniu ciasto z dodatkiem masy krówkowej, nie wymagające pieczenia. 

Mieszając masę krówkową z serkiem mascarpone lub innym delikatnym śmietankowym i bitą śmietaną uzyskujemy bardzo smaczne połączenie, które w warstwach herbatnikowych świetnie komponuje się z lekko kwaśną masą jabłkową.

Jest to mój kolejny kulinarny eksperyment, który jak stwierdzili moi najbliżsi mogę zaliczyć do udanych. 

  ciasto z masą serowo-krówkową i jabłkami na herbatnikach Czytaj więcej ....

CIASTO DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI I BUDYNIEM

dagmara_65

Smaczne i zdrowe ciasto drożdżowe z dodatkiem jabłek zatopionych w budyniu, a na wierzchu lekko słodka kruszonka. Świetnie się sprawdza podane do kubka kakao na śniadanie, ale i na kolacje też można zaserwować sobie i przede wszystkim swoim najbliższym.

Polecam :)

 

 

ciasto drożdżowe z jabłkami i budyniem 

 

 

Składniki ciasta (na formę o wym. 28x40 cm) :

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g  masła
  • 50 g świeżych drożdży + 1 łyżka mąki + 1 łyżka cukru + 2 łyżki mleka   
  • 2 żółtka i 1 jajko (duże, L)
  • 2/3 szklanki cukru
  • ¼ łyżeczki soli

 

Składniki warstwy budyniowo-jabłkowej

  • 2 budynie waniliowe na ½ l mleka
  • 1 litr mleka
  • ¾ szklanki cukru
  • ok. 700 g jabłek (u mnie szara reneta)

 

Składniki kruszonki

  • 100g mąki pszennej
  • 60 g masła schłodzonego
  • 80 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego 

 

 

 Wykonanie ciasta:

Wykonujemy rozczyn mieszając drożdże z 1 łyżką mąki, 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mleka. Odstawiamy naczynie z rozczynem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W tym czasie ucieramy 2  żółtka i 1 jajko  z cukrem i solą do białości. Do przesianej mąki dodajemy utarte żółtka i wyrośnięty rozczyn.

Wyrabiamy ciasto ręcznie lub robotem z końcówkami do ugniatania wlewając lekko ciepłe mleko, a następnie schłodzone do temp. pokojowej roztopione masło. Wyrabiamy ciasto do chwili, aż przestanie się przyklejać do rąk lub naczynia.  

Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Gdy ciasto podrośnie i przynajmniej podwoi swoją objętość, wykładamy do prostokątnej natłuszczonej formy ewentualnie z papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia ok. 30 minut. 

Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na szesnastki, usuwając gniazda nasienne. 

Wciskamy w ciasto kawałeczki jabłek i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką. 

Odlewamy ok. ½ szklanki zimnego mleka i mieszamy w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko gotujemy, dodajemy pod koniec cukier, a następnie zawiesinę budyniową, stale mieszając. Gdy budyń straci smak surowizny, zestawiamy z ognia i pozostawiamy pod pokrywką do częściowego ostudzenia, ale nie za długo, gdyż w przeciwnym razie będzie trudno rozprowadzić zimny budyń na cieście.

Jabłka  pokrywamy jeszcze dobrze ciepłym budyniem, posypujemy kruszonką *  

Pieczemy w temperaturze 190°C ok. 45 minut ( gdy wierzch ciasta uzyska złoty kolor sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone).

Przed podaniem posypujemy wierzch ciasta cukrem pudrem.

 

* Wykonanie kruszonki:

Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o grubych oczkach  bezpośrednio do przesianej mąki. Dajemy cukier puder, cukier wanilinowy. Ciasto zagniatamy, po czym palcami rozcieramy grudki masła, ponownie zagniatamy dłońmi, rozcieramy palcami i tak kilkakrotnie powtarzamy te czynności na przemian.

Można kruszonkę zrobić wcześniej i schłodzić w lodówce.

 

ciasto drożdżowe z jabłkami i budyniem 

 

 

ciasto drożdżowe z jabłkami i budyniem 

 

 

 

 

Polecam również: 

 

Ciasto drożdżowe ze   śliwkami i kruszonką  Drożdzówka z serem i malinami Ciasto drożdżowe z kremem grysikowym i śliwkami Ciasto drożdżowe z jabłkami

 

 

 

 

 

 

SZARLOTKA KRÓLEWSKA

dagmara_65

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam przepis na szarlotkę królewską, którą przed laty bardzo często robiłam, a która jakoś tak poszła w zapomnienie.

Już nie pierwszy raz przekonałam się ( i Wy również, tak sądzę), że  warto powracać, odświeżać  dawne, zazwyczaj  proste w wykonaniu przepisy na ciasta.

Ta szarlotka ma biszkoptowy spód, uprażone jabłka zagęszczone są galaretką owocową, a na nich warstwa kremu budyniowego. Dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku do masy budyniowej można dodać sok z cytryny i alkohol, ale i bez tych dodatków (zwłaszcza z myślą o dzieciach) szarlotka świetnie się sprawdza.  Polecam Wam tą smaczną szarlotkę, bo jej wykonanie jest stosunkowo szybkie i proste, nawet dla początkujących.

 

 

szarlotka królewska Czytaj więcej.....

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci