Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

Wpisy otagowane : jablka

PROSTA SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE

dagmara_65

Znanych  jest mi wiele przepisów na szarlotki i wiele z nich wypróbowałam, ale ta dosyć szybka w wykonaniu, prosta szarlotka jest  wśród nich  najlepsza pod każdym względem. Dlatego też poszukując stale idealnej szarlotki, powracam jednak do właśnie tego przepisu z książki Barbary Bytnerowiczowej "Ciasta domowe", książki sprzed wielu lat, bo wydanej w 1990r. Przepis nieco zmodyfikowałam dostosowując do własnych upodobań. 

Ta łatwa szarlotka  wykonana jest na kruchym cieście i jest bardzo smaczna.

Ciasto jest bardzo kruchutkie, rozpływajace się w ustach, aromatu dodaje dodatek otartej skórki cytrynowej. Nadzienie jabłkowe natomiast aromatyzowane jest kandyzowaną skórką pomarańczową i cynamonem. Polecam :) 

 

prosta i szybka szarlotka na kruchym cieście 

 

 

Składniki ciasta kruchego ( na formę o wym. 27x35 cm):

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 - 1 szklanka cukru drobnego kryształu
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 3 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
  • ewentualnie 1-2 łyżki gęstej śmietany 12 lub 18 %
  • 3 łyżki tartej bułki

 

Składniki nadzienia jabłkowego

  • ok. 2 kg jabłek (np. antonówka, szara reneta, koksa królewska)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3  dag kandyzowanej skórki pomarańczowej

 

ponadto:

  • cukier puder z naturalną wanilią do posypania wierzchu ciasta

 

 Wykonanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy na stolnicę lub do miski. Dobrze schłodzone masło siekamy z mąką nożem, siekaczem do kruchych ciast lub ścieramy na tarce o grubych oczkach  wprost do mąki.  Ścierałam na tarce, po czym dłońmi delikatnie rozcierałam powstałe grudki. 

Dodajemy cukier, skórkę otartą z wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem cytryny oraz jajka. Szybko zagniatamy ciasto, dodając  ewentualnie 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej  śmietany, aby uzyskać właściwą konsystencję.

Ciasto powinno być gęste i  nie powinno zbytnio kleić się do rąk.

Robimy gruby wałek  i dzielimy na dwie części ( 2/3 ciasta + 1/3 ciasta). Większą część ciasta schładzamy w lodówce, mniejszą w zamrażalniku (co najmniej 2 godziny).

W tym czasie przygotowujemy nadzienie jabłkowe.

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy delikatnie nadmiar soku, dodajemy drobno pokrojoną skórkę pomarańczową, cukier i cynamon. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem.

Większą część ciasta (2/3) kroimy na plastry i wykładamy nim spód formy wyścielonej papierem do pieczenia, sklejamy palcami brzegi, aby powstał jednolity placek.

Ciasto posypujemy bułką tartą i nakładamy wcześniej przygotowane nadzienie jabłkowe, lekko dociskamy. 

Schłodzoną w zamrażalniku  drugą część ciasta ścieramy na tarce z dużymi oczkami, bezpośrednio na jabłka, tak aby placek był równomiernie pokryty powstałą w ten sposób kruszonką.

Pieczemy w środkowej części piekarnika nagrzanego do temp. 200°C przez 20 minut, po czym zmniejszamy temp. do 180°C i pieczemy przez kolejne 25 minut na jasnozłoty kolor.

Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem z naturalną wanilią. 

 

prosta i szybka szarlotka na kruchym cieście

 

 

prosta i szybka szarlotka na kruchym cieście

 

 

prosta i szybka szarlotka na kruchym cieście

 

 

prosta i szybka szarlotka na kruchym cieście

 

 

Polecam również

 

Szarlotka z kruszonką i pianką kisielową    Szarlotka królewska    Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową   Jabłecznik z kremem cappuccino

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

SZARLOTKA Z KRUSZONKĄ I PIANKĄ KISIELOWĄ

dagmara_65

Na  wstępie chciałabym Was powitać po mojej dłuższej przerwie w blogowaniu i przeprosić za brak mojej natychmiastowej reakcji na Wasze komentarze i zapytania. Zaległości udało mi się już w zasadzie nadrobić, jednakże zdaję sobie sprawę, że w niektórych przypadkach to już po przysłowiowej herbacie.

A może  to niżej przedstawione ciasto okaże się taką symboliczną, wirtualną rekompensatą za moje milczenie ♥

Szarlotka  z kruszonką i pianką kisielową jest prosta, bardzo szybka w wykonaniu i co najważniejsze smaczna. Uda się z pewnością każdemu, kto tylko zechce ją zrobić. 

 

szarlotka z kruszonką 

 

 

Składniki kruszonki:

  • 6 żółtek
  • 5 łyżek cukru drobnego kryształu
  • 2 łyżeczki cukru z naturalna wanilią
  • 200g masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

 

Składniki nadzienia: 

  • 1,5 kg jabłek (np. koksa królewska)
  • 6 białek 
  • 1 szklanka cukru drobnego kryształu
  • 4 op. kisielu jabłkowego ( 4x 30g)  lub o innym ulubionym smaku

 

dodatkowo:

  • 3-4 łyżki bułki tartej (najlepiej własnej roboty)

 

Wykonanie: 

 

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do miski. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o dużych  oczkach prosto do mąki. Rozcieramy dłońmi.

Dodajemy żółtka (najlepiej z jaj wyjętych prosto z lodówki, aby dodawane żółtka były jeszcze chłodne) i wsypujemy oba cukry. 

Zagniatamy ciasto i rozcieramy dłońmi robiąc kruszonkę.

Naczynie z kruszonką przykrywamy i wstawiamy do  lodówki. 

Na dno wyścielonej papierem do pieczenia prostokątnej formy (o wym. 32x24cm)  wykładamy równomiernie ok. ²/ᶾ ilości kruszonki i ponownie umieszczamy wraz z pozostałą ilością w lodówce. 

Obieramy jabłka ze skórki.

Do białek wsypujemy cukier i miksujemy na sztywną pianę. Wsypujemy cienkim strumieniem kisiele i mieszamy całość na zmniejszonych obrotach. Otrzymaną masę odstawiamy. 

Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach i wykładamy na schłodzoną kruszonkę, posypaną równomiernie bułką tartą. 

Na jabłka wykładamy masę białkowo-kisielową, delikatnie rozprowadzamy.

Na wierz dajemy pozostałą kruszonkę.

Pieczemy w dolnej części nagrzanego do temp. 180ºC piekarnika (2 poziom od dołu) przez ok. 45 minut. Sprawdzamy stan upieczenia za pomocą patyczka. Jeżeli nie ma na nim surowego ciasta, wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i po ok. 5 min. formę z ciastem wyjmujemy.

Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem. 

 

 

szarlotka z kruszonką

 

 szarlotka z kruszonką

 

 

Polecam również:

 

Ciasto słoneczne Torcik jabłkowo-śmietankowy z rumem Ciasto orzechowe z jabłkami i bitą śmietaną Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową

 

 

 

Zapisz

CIASTO Z MASĄ SEROWO-KRÓWKOWĄ I JABŁKAMI NA HERBATNIKACH ( bez pieczenia)

dagmara_65

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam przepis na apetyczne, proste w wykonaniu ciasto z dodatkiem masy krówkowej, nie wymagające pieczenia. 

Mieszając masę krówkową z serkiem mascarpone lub innym delikatnym śmietankowym i bitą śmietaną uzyskujemy bardzo smaczne połączenie, które w warstwach herbatnikowych świetnie komponuje się z lekko kwaśną masą jabłkową.

Jest to mój kolejny kulinarny eksperyment, który jak stwierdzili moi najbliżsi mogę zaliczyć do udanych. 

 

 

 ciasto z masą serowo-krówkową i jabłkami na herbatnikach 

 

Składniki (na formę o wym. 32 x 24 cm):

  • 100 szt. prostokątnych herbatników ( np.Elitki)
  • 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego 
  • 750 ml śmietanki 30% do ciast i deserów
  • 500 g serka kremowego śmietankowego lub mascarpone 
  • 1 kg jabłek (np. szara reneta, koksa królewska)
  • ½ szklanki cukru
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 100 g czekolady mlecznej lub deserowej 

 

Wykonanie

Puszkę z mlekiem  skondensowanym umieszczamy w garnku zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu, pod pokrywką ok. 2,5 godz. Pamiętamy, aby puszka była przez cały czas całkowicie zanurzona w wodzie, tak więc w razie potrzeby uzupełniamy poziom wody.

Po upływie w/w czasu pozostawiamy do  przestudzenia w wodzie, w której się gotowała lub wyjmujemy z wody i odstawiamy do przestudzenia.

Nie otwieramy gorącej puszki, gdyż panujące wewnątrz niej ciśnienie wyrzuciłoby z dużą intensywnością masę krówkową.

 

Obrane i pokrojone na małe kawałki jabłka prażymy w rondelku z niewielką ilością wody. Dodajemy cukier i mieszamy. Maksymalnie zmniejszamy ogień, wsypujemy galaretkę i stale mieszamy do chwili jej rozpuszczenia (nie gotujemy!).  

Odstawiamy do częściowego stężenia ( gdy ostygnie możemy wstawić do lodówki, jeżeli zależy nam na czasie, a gdy zacznie tężeć wyjmujemy).

 

Dno formy wyścielonej papierem do pieczenia wykładamy warstwą herbatników.

Na herbatniki dajemy połowę masy  krówkowej (najlepiej, gdy jest jeszcze lekko ciepła, wówczas łatwiej się rozsmarowuje), równomiernie rozprowadzamy i przykrywamy warstwą herbatników.

 

Odkładamy ok. 5 łyżek tężejącej masy jabłkowej, a pozostałą dzielimy na dwie równe części.

Jedną część rozprowadzamy równomiernie na herbatnikach przykrywających masę  krówkową i dajemy do lodówki.

 

Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Odkładamy ⅓ jej obj. i dajemy do lodówki. Pozostałą odstawiamy, aby osiągnęła temp. pokojową. 

 

Do serka (wyjętego wcześniej z lodówki, aby osiągnął temp. pokojową) dodajemy małymi porcjami pozostałą masę krówkową ( temp. pokojowa) i delikatnie mieszamy najlepiej łyżką.

Uzyskaną masę serowo-krówkową dodajemy małymi porcjami do ubitej śmietany i delikatnie mieszamy  łyżką, nie za długo, tylko do połączenia składników.

 

Żelatynę (3 łyżeczki) zalewamy jak najmniejszą ilością zimnej wody i odstawiamy na krótko, aby napęczniała.

Następnie dodajemy jak najmniejszą ilość wrzątku (ok. ¼ szklanki) i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny. Jeżeli się nie rozpuści, podgrzewamy delikatnie, stale mieszając ( nie gotujemy!), aż do całkowitego rozpuszczenia. 

Schłodzoną, ale jeszcze płynną żelatynę wlewamy cienkim strumieniem do masy serowo-krówkowej, delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

 

Połowę ilości masy serowo-krówkowej wykładamy na jabłka i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. 

Na herbatnikach rozprowadzamy równomiernie drugą część masy jabłkowej, na niej pozostałą masę serowo- krówkową, a następnie kolejną warstwę herbatników.

 

Herbatniki pokrywamy cienką warstwą odłożonej masy jabłkowej (5 łyżek).

 

1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy tak jak powyżej i cienkim strumieniem wlewamy do pozostałej ubitej śmietany (z lodówki), dokładnie mieszamy i natychmiast równomiernie rozprowadzamy na warstwie jabłkowej.

 

Wierzch ciasta posypujemy tartą czekoladą i schładzamy w lodówce.

 

 

 ciasto z masą serowo-krówkową i jabłkami na herbatnikach

 

 

 ciasto z masą serowo-krówkową i jabłkami na herbatnikach

 

 

ciasto z masą serowo-krówkową i jabłkami na herbatnikach

 

 

 

 

Polecam również: 

 

Sernik chałwowo- czekoladowy z brzoskwiniami (na zimno)   Sernik cappuccino z pomarańcząCiasto Nocka  Szybki sernik na zimno z ajerkoniakiem i ciasteczkami amaretti

 

 

 

 

 

 

CIASTO DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI I BUDYNIEM

dagmara_65

Smaczne i zdrowe ciasto drożdżowe z dodatkiem jabłek zatopionych w budyniu, a na wierzchu lekko słodka kruszonka. Świetnie się sprawdza podane do kubka kakao na śniadanie, ale i na kolacje też można zaserwować sobie i przede wszystkim swoim najbliższym.

Polecam :)

 

 

ciasto drożdżowe z jabłkami i budyniem 

 

 

Składniki ciasta (na formę o wym. 28x40 cm) :

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g  masła
  • 50 g świeżych drożdży + 1 łyżka mąki + 1 łyżka cukru + 2 łyżki mleka   
  • 2 żółtka i 1 jajko (duże, L)
  • 2/3 szklanki cukru
  • ¼ łyżeczki soli

 

Składniki warstwy budyniowo-jabłkowej

  • 2 budynie waniliowe na ½ l mleka
  • 1 litr mleka
  • ¾ szklanki cukru
  • ok. 700 g jabłek (u mnie szara reneta)

 

Składniki kruszonki

  • 100g mąki pszennej
  • 60 g masła schłodzonego
  • 80 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego 

 

 

 Wykonanie ciasta:

Wykonujemy rozczyn mieszając drożdże z 1 łyżką mąki, 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mleka. Odstawiamy naczynie z rozczynem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W tym czasie ucieramy 2  żółtka i 1 jajko  z cukrem i solą do białości. Do przesianej mąki dodajemy utarte żółtka i wyrośnięty rozczyn.

Wyrabiamy ciasto ręcznie lub robotem z końcówkami do ugniatania wlewając lekko ciepłe mleko, a następnie schłodzone do temp. pokojowej roztopione masło. Wyrabiamy ciasto do chwili, aż przestanie się przyklejać do rąk lub naczynia.  

Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Gdy ciasto podrośnie i przynajmniej podwoi swoją objętość, wykładamy do prostokątnej natłuszczonej formy ewentualnie z papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia ok. 30 minut. 

Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na szesnastki, usuwając gniazda nasienne. 

Wciskamy w ciasto kawałeczki jabłek i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką. 

Odlewamy ok. ½ szklanki zimnego mleka i mieszamy w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko gotujemy, dodajemy pod koniec cukier, a następnie zawiesinę budyniową, stale mieszając. Gdy budyń straci smak surowizny, zestawiamy z ognia i pozostawiamy pod pokrywką do częściowego ostudzenia, ale nie za długo, gdyż w przeciwnym razie będzie trudno rozprowadzić zimny budyń na cieście.

Jabłka  pokrywamy jeszcze dobrze ciepłym budyniem, posypujemy kruszonką *  

Pieczemy w temperaturze 190°C ok. 45 minut ( gdy wierzch ciasta uzyska złoty kolor sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone).

Przed podaniem posypujemy wierzch ciasta cukrem pudrem.

 

* Wykonanie kruszonki:

Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o grubych oczkach  bezpośrednio do przesianej mąki. Dajemy cukier puder, cukier wanilinowy. Ciasto zagniatamy, po czym palcami rozcieramy grudki masła, ponownie zagniatamy dłońmi, rozcieramy palcami i tak kilkakrotnie powtarzamy te czynności na przemian.

Można kruszonkę zrobić wcześniej i schłodzić w lodówce.

 

ciasto drożdżowe z jabłkami i budyniem 

 

 

ciasto drożdżowe z jabłkami i budyniem 

 

 

 

 

Polecam również: 

 

Ciasto drożdżowe ze   śliwkami i kruszonką  Drożdzówka z serem i malinami Ciasto drożdżowe z kremem grysikowym i śliwkami Ciasto drożdżowe z jabłkami

 

 

 

 

 

 

SZARLOTKA KRÓLEWSKA

dagmara_65

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam przepis na szarlotkę królewską, którą przed laty bardzo często robiłam, a która jakoś tak poszła w zapomnienie.

Już nie pierwszy raz przekonałam się ( i Wy również, tak sądzę), że  warto powracać, odświeżać  dawne, zazwyczaj  proste w wykonaniu przepisy na ciasta.

Ta szarlotka ma biszkoptowy spód, uprażone jabłka zagęszczone są galaretką owocową, a na nich warstwa kremu budyniowego. Dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku do masy budyniowej można dodać sok z cytryny i alkohol, ale i bez tych dodatków (zwłaszcza z myślą o dzieciach) szarlotka świetnie się sprawdza.  Polecam Wam tą smaczną szarlotkę, bo jej wykonanie jest stosunkowo szybkie i proste, nawet dla początkujących.

 

 

szarlotka królewska 

 

 

Składniki biszkoptu (forma o wym. 28x40 cm):

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny lub ¾ łyżki octu 10%

 

Składniki masy jabłkowej:

  • 1,5 kg jabłek (u mnie szara reneta)
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 - 2 galaretki (np. cytrynowa, pomarańczowa lub ananasowa, ja dałam 1 galaretkę o smaku pina colada i ½ op. galaretki pomarańczowej) 

 

Składniki masy budyniowej:

  • 1 op. budyniu śmietankowego na  ½ l mleka
  • ½ l mleka
  • ¾ szklanki cukru
  • 200 g masła
  • ok. 75 ml soku z cytryny 
  • ok. 100 ml spirytusu (niekoniecznie)

dodatkowo:

100 g  czekolady mlecznej 

 

Wykonanie biszkoptu

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier, a następnie utarte z 1 łyżką soku z cytryny żółtka. 
Mąkę dokładnie mieszamy z proszkiem do pieczenia i  powoli wsiewamy małymi porcjami do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając dużym widelcem lub łyżką. Ciasto wykładamy do dużej prostokątnej formy o wym. 28 x 40 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180°C ok. 30 min.

 

Wykonanie masy jabłkowej

Obrane i pokrojone na małe kawałki jabłka rozprażamy w rondelku z niewielką ilością wody. Dodajemy cukier i mieszamy. Maksymalnie zmniejszamy ogień, wsypujemy galaretki i stale mieszamy do chwili ich rozpuszczenia (nie gotujemy).  Odstawiamy do całkowitego ostudzenia najlepiej do lodówki. Gdy zacznie tężeć smarujemy nią przygotowany wcześniej biszkopt. Ciasto wstawiamy do lodówki.

 

Wykonanie masy budyniowej

Odlewamy ok. ½ szklanki zimnego mleka i mieszamy w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko gotujemy, dodajemy pod koniec cukier, a następnie zawiesinę budyniową, stale mieszając. Gdy budyń straci smak surowizny, zestawiamy z ognia i pozostawiamy pod pokrywką do całkowitego ostudzenia. 

Masło ucieramy do białości i dodajemy porcjami przestudzony budyń.  Pod koniec ucierania wlewamy małymi porcjami sok z cytryny, a następnie spirytus. Całość mieszamy nie za długo, tylko do uzyskania jednolitej masy.

 

Na stężonej masie  jabłkowej rozprowadzamy równomiernie masę budyniową. Wierzch posypujemy  grubą warstwą tartej czekolady.   Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki. 

 

 

 szarlotka królewska

  

 

 

szarlotka królewska 

 

 

 

szarlotka królewska 

 

 

 

 

Polecam również

 

 

Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową Ciasto orzechowe z jabłkami i bitą śmietanąJabłecznik z kremem cappucinoBiszkopt kakaowy z masą budyniowo-jabłkową

 

 

 

 

 

 

 

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci