Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

Wpisy otagowane : slodkosci

CIASTO Z TRUSKAWKAMI DWUKOLOROWE (prosty przepis)

dagmara_65

Sezon na truskawki trwa, a więc jest to najlepszy czas na wykorzystanie tych pysznych owoców do rozmaitych przepisów kulinarnych, zwłaszcza ciast i deserów.

Ciasto z truskawkami dwukolorowe to szybki i prosty w wykonaniu, puszysty i aromatyczny placek owocowy, który uda się każdemu, kto zechce go upiec, nawet nowicjuszom! Polecam  

 

ciasto z truskawkami dwukolorowe (prosty przepis) 

 

 Składniki (na dużą, prostokątną formę o wym. 28x40 cm):

  • 4 jajka
  • 1½ szklanki cukru
  • ¾ szklanki oleju
  • ¾ szklanki kwaśnej śmietany
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 - 2 płaskie łyżki kakao 
  • ok. 700 g truskawek
  • cukier puder do posypania ciasta

 

Wykonanie

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i osuszamy na ręczniku papierowym.

Białka ubjamy ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z sokiem cytrynowym i wlewamy cienkim strumieniem do ubitych białek, stale miksując na średnich obrotach robotem ręcznym.

Wlewamy porcjami olej, a następnie śmietanę i dalej mieszamy na tych samych obrotach. Do mąki dodajemy  proszek do pieczenia i wsiewamy porcjami stale mieszając robotem na małych obrotach lub ręcznie, dużą łyżką, nie za długo, tylko do połączenia się składników. 

Ok. ¾ ciasta wykładamy do formy i równomiernie rozprowadzamy. Do pozostałej części wsiewamy kakao, mieszamy do połączenia się składników. Delikatnie wykładamy na jasne ciasto, robiąc esy floresy. Na wierzchu układamy   połówki truskawek (przekrojone wzdłuż) skórką do powierzchni ciasta.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone i jeżeli tak, to wyłączamy ogrzewanie i trzymamy ciasto ok. 5 minut, po czym wyjmujemy z piekarnika, posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.  

 

 

ciasto z truskawkami dwukolorowe (prosty przepis)

 

 

ciasto z truskawkami dwukolorowe (prosty przepis)

 

 

ciasto z truskawkami dwukolorowe (prosty przepis)  

 

 

 

 

Polecam również

 

Szybkie ciasto z rabarbarem  Najszybsze ciasto z truskawkami  Ciasto z białą czekoladą i truskawkami Torcik stracciatella z truskawkami

 

 

 

 

 

 

TORCIK RABARBAROWY

dagmara_65

Torcik rabarbarowy to smaczne, lekkie, nie za słodkie, aromatyczne ciasto biszkoptowe z lekko winną masą, dobrze sprawdzające się zwłaszcza na ciepłe wiosenno - letnie dni.

Bazą do wykonania masy jest krem rabarbarowy, którego przepis opublikowałam poprzednio na blogu.

Gdy mamy już wcześniej zrobiony krem  (można przechowywać go w lodówce ok. 1 tydzień) wówczas wykonanie ciasta nie wymaga dużego nakładu pracy. 

Ciasto jest raczej proste  w wykonaniu, a krem rabarbarowy można zastąpić innym tego typu np. cytrynowym, malinowym, pomarańczowym, itp.

To ciasto rabarbarowe jest moim kolejnym kulinarnym eksperymentem, który jak ocenili moi najbliżsi mogę zaliczyć  do udanych, więc i Wam polecam  

 

torcik rabarbarowy

 

Składniki biszkoptu (na formę o wym. 28 x 40 cm):

  • 8 jajek (duże, L)
  • 1¼ szklanki cukru
  • 1½ szklanki mąki pszennej 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 

 

Składniki masy śmietanowo - rabarbarowej:

  • 250g rabarbaru (najlepiej czerwonego, malinowego)
  • 1 mała cytryna 
  • 1 szklanka cukru + 2 łyżki do zasypania rabarbaru
  • ½ szklanki wody
  • 100g masła
  • 2 jajka (duże L)
  • 1 żółtko 
  • 600 ml śmietanki 30% do ciast i deserów
  • 1 galaretka o smaku truskawkowym (ew. malinowym) + ½ szklanki wrzątku  

 

Składniki polewy rabarbarowej:

  • 250g rabarbaru (najlepiej czerwonego, malinowego) + 2 łyżki do zasypania rabarbaru
  • ½ szklanki wody
  • 5-6 łyżek cukru 
  • 1 galaretka o smaku truskawkowym (ew. malinowym) + 1 szklanka wrzątku

 

Wykonanie biszkoptu

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy, aż cukier prawie rozpuści się. Wlewamy żółtka stale ubijając do uzyskania puszystej, jednolitej masy.

Wsiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie najlepiej ręcznie za pomocą dużej łyżki bądź łopatki mieszamy.

Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy i pieczemy ok. 40 minut w temp. 180°C.

Najlepiej upiec w przeddzień przekładania ciasta.

Przed przełożeniem masą biszkopt kroimy wzdłuż na dwa blaty.  

 

Wykonanie masy śmietanowo - rabarbarowej

Rabarbar myjemy (nie obieramy), kroimy na ok. 1cm kawałki, zasypujemy w rondelku najlepiej o grubym dnie 2 łyżkami cukru i odstawiamy na ok. 30 minut, po czym ustawiamy na małym ogniu, na siatce chroniącej od przypalenia, wlewamy ok. ½ szklanki wody i gotujemy, prawie stale mieszając, do chwili, aż całkowicie rozpadnie się.

Rondelek z rabarbarem zestawiamy z ognia.

Cytrynę dokładnie myjemy szczoteczką i sparzamy wrzątkiem. Na tarce o małych oczkach ścieramy tylko żółtą część skórki, wyciskamy sok.

W rondelku najlepiej o grubym dnie, ustawionym na małym ogniu, na siatce chroniącej od przypalenia rozpuszczamy 100 g masła. 

Do rozpuszczonego masła wlewamy sok ze startą skórką z cytryny, dokładnie mieszamy, dodajemy rozgotowany rabarbar nie przerywając mieszania.

Po ok. 2 minutach wsypujemy 1 szklankę cukru i dalej mieszamy. 

Po ok. 10 min. wlewamy zmiksowane żółta z jajkami i trzymamy na ogniu jeszcze 15 minut, mieszając prawie stale.

Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na krótko do częściowego ostudzenia, po czym przecieramy przez sitko i przekładamy do słoika i zamykamy. Jeżeli nie przeszkadzają nam włókienka rabarbaru i skórka cytrynowa możemy pominąć przecieranie przez sitko.

Po całkowitym ostudzeniu wkładamy  otrzymany krem do lodówki.

Krem rabarbarowy najlepiej wykonać co najmniej w przeddzień wykonania masy śmietanowo-rabarbarowej.

Galaretkę rozpuszczamy w ½ szklanki wrzątku (gdyby nie chciała się rozpuścić dolewamy nieco wrzątku i delikatnie podgrzewamy stale mieszając, ale nie dopuszczamy do zagotowania).

Ubijamy na sztywno dobrze schłodzoną śmietankę. Stale mieszając dużą łyżką lub łopatką, małymi porcjami dodajemy do niej schłodzony krem rabarbarowy, a następnie cienkim strumieniem lub małą łyżeczką  jeszcze ciepłą galaretkę. 

Połowę masy wykładamy na dolny blat biszkoptu, równomiernie rozprowadzamy, na krótko wkładamy do lodówki, aby masa nieco stężała, po czym przykrywamy drugim blatem biszkoptowym.

Na biszkopt wykładamy pozostałą porcję masy, równomiernie rozprowadzamy i ponownie wkładamy do lodówki.

 

Wykonanie polewy rabarbarowej:

Podobnie jak przy wykonywaniu masy śmietanowo - rabarbarowej,  rabarbar myjemy (nie obieramy), kroimy na ok. 1cm kawałki, zasypujemy w rondelku najlepiej o grubym dnie 2 łyżkami cukru i odstawiamy na ok. 30 minut, po czym ustawiamy na małym ogniu, na siatce chroniącej od przypalenia, wlewamy ok. ½ szklanki wody i gotujemy , prawie stale mieszając, do chwili, aż całkowicie rozpadnie się. Rondelek z rabarbarem zestawiamy z ognia. Miksujemy i ewentualnie przecieramy przez sitko.

Te czynności możemy wykonać łącznie tzn. rozgotować 500g rabarbaru w ½ ( w razie potrzeby można dolać nieco wody)  i podzielić na dwie równe części: jedną do masy , drugą do polewy.

Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku i stale mieszając wlewamy do zmiksowanego rabarbaru, odstawiamy do chwili aż zacznie tężeć.

Tężejącą polewę wylewamy delikatnie (ewentualnie wykładamy łyżką) na schłodzoną masę śmietanowo - rabarbarową, równomiernie rozprowadzamy i ponownie wstawiamy do lodówki najlepiej na noc.

 

 

torcik rabarbarowy

 

 

torcik rabarbarowy 

 

 

 Polecam również:

 

 Sernik czekoladowy na zimno  Torcik śmietankowo-malinowy z porzeczkami Ciasto z kremem cytrynowym   Jabłecznik z kremem cappucino

 

 

 

 

 

KREM RABARBAROWY (Rhubarb curd)

dagmara_65

Krem rabarbarowy (Rhubarb curd) obok kremu malinowego (raspberry curd)  i kremu cytrynowego (lemon curd)  jest nie tylko wspaniałym dodatkiem do deserów , ciast, ale i pieczywa śniadaniowego.

Świetny jest również, ot tak, do podjadania łyżeczką prosto ze schłodzonego w lodówce słoiczka :)

Do wykonania kremu rabarbarowego (rhubarb curd) najlepiej użyć rabarbaru czerwonego lub malinowego, które to nadają orzeżwiającego, aromatycznego smaku i bardziej intensywnego, łososiowego lub ciemnoróżowego koloru niż odmiany zielone, czy czerwono-zielone.

 

 

 krem rabarbarowy (rhubarb curd)

 

Składniki:

  • 400g rabarbaru (najlepiej czerwonego, malinowego)
  • 1 cytryna 
  • 2 szklanki cukru + 3 łyżki do zasypania rabarbaru
  • 200g masła
  • 4 jajka (duże L)
  • 2 żółtka 

 

Wykonanie:

Rabarbar myjemy (nie obieramy), kroimy na ok. 1cm kawałki, zasypujemy w rondelku najlepiej o grubym dnie, 3 łyżkami cukru i odstawiamy na ok. 30 minut, po czym ustawiamy na małym ogniu, na siatce chroniącej od przypalenia, wlewamy ok. ½ szklanki wody

i gotujemy , prawie stale mieszając, do chwili, aż  całkowicie rozpadnie się (dolewamy jeszcze niewielką ilość wody, gdyby mieszanina była zbyt gęsta) 

 

Cytrynę dokładnie myjemy szczoteczką i sparzamy wrzątkiem. Na tarce o małych oczkach ścieramy tylko żółtą część skórki, wyciskamy sok.  

W rondelku najlepiej o grubym dnie, ustawionym na małym ogniu, na siatce chroniącej od przypalenia rozpuszczamy 200 g masła.

Do rozpuszczonego masła wlewamy sok ze startą skórką z cytryny, dokładnie mieszamy, dodajemy rozgotowany rabarbar nie przerywając mieszania.  

Po ok. 2 minutach wsypujemy 2 szklanki cukru i dalej mieszamy.

Po ok. 10 minutach wlewamy zmiksowane żółta z jajkami i trzymamy na ogniu jeszcze 15 - 20 minut, mieszając prawie stale.

Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na krótko do częściowego ostudzenia, po czym przecieramy przez sitko i przekładamy do słoika i zamykamy. Jeżeli nie przeszkadzają nam włókienka rabarbaru i skórka cytrynowa możemy pominąć przecieranie przez sitko.

Po całkowitym ostudzeniu wkładamy do lodówki. Przechowujemy do tygodnia, oczywiście jeżeli dotrwa, bo jest bardzo kuszący.

 

 

krem rabarbarowy (rhubarb curd) 

 

  

krem rabarbarowy (rhubarb curd) 

 

 

 krem rabarbarowy (rhubarb curd) 

 

 

 

Polecam również: 

 

Krem cytrynowy (lemon curd)  Krem malinowy (raspberry curd)  

 

 

 

 

 

SZARLOTKA Z KRUSZONKĄ I PIANKĄ KISIELOWĄ

dagmara_65

Na  wstępie chciałabym Was powitać po mojej dłuższej przerwie w blogowaniu i przeprosić za brak mojej natychmiastowej reakcji na Wasze komentarze i zapytania. Zaległości udało mi się już w zasadzie nadrobić, jednakże zdaję sobie sprawę, że w niektórych przypadkach to już po przysłowiowej herbacie.

A może  to niżej przedstawione ciasto okaże się taką symboliczną, wirtualną rekompensatą za moje milczenie ♥

Szarlotka  z kruszonką i pianką kisielową jest prosta, bardzo szybka w wykonaniu i co najważniejsze smaczna. Uda się z pewnością każdemu, kto tylko zechce ją zrobić. 

 

szarlotka z kruszonką 

 

 

Składniki kruszonki:

  • 6 żółtek
  • 5 łyżek cukru drobnego kryształu
  • 2 łyżeczki cukru z naturalna wanilią
  • 200g masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

 

Składniki nadzienia: 

  • 1,5 kg jabłek (np. koksa królewska)
  • 6 białek 
  • 1 szklanka cukru drobnego kryształu
  • 4 op. kisielu jabłkowego ( 4x 30g)  lub o innym ulubionym smaku

 

dodatkowo:

  • 3-4 łyżki bułki tartej (najlepiej własnej roboty)

 

Wykonanie: 

 

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do miski. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o dużych  oczkach prosto do mąki. Rozcieramy dłońmi.

Dodajemy żółtka (najlepiej z jaj wyjętych prosto z lodówki, aby dodawane żółtka były jeszcze chłodne) i wsypujemy oba cukry. 

Zagniatamy ciasto i rozcieramy dłońmi robiąc kruszonkę.

Naczynie z kruszonką przykrywamy i wstawiamy do  lodówki. 

Na dno wyścielonej papierem do pieczenia prostokątnej formy (o wym. 32x24cm)  wykładamy równomiernie ok. ²/ᶾ ilości kruszonki i ponownie umieszczamy wraz z pozostałą ilością w lodówce. 

Obieramy jabłka ze skórki.

Do białek wsypujemy cukier i miksujemy na sztywną pianę. Wsypujemy cienkim strumieniem kisiele i mieszamy całość na zmniejszonych obrotach. Otrzymaną masę odstawiamy. 

Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach i wykładamy na schłodzoną kruszonkę, posypaną równomiernie bułką tartą. 

Na jabłka wykładamy masę białkowo-kisielową, delikatnie rozprowadzamy.

Na wierz dajemy pozostałą kruszonkę.

Pieczemy w dolnej części nagrzanego do temp. 180ºC piekarnika (2 poziom od dołu) przez ok. 45 minut. Sprawdzamy stan upieczenia za pomocą patyczka. Jeżeli nie ma na nim surowego ciasta, wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i po ok. 5 min. formę z ciastem wyjmujemy.

Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem. 

 

 

szarlotka z kruszonką

 

 szarlotka z kruszonką

 

 

Polecam również:

 

Ciasto słoneczne Torcik jabłkowo-śmietankowy z rumem Ciasto orzechowe z jabłkami i bitą śmietaną Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową

 

 

 

Zapisz

CIASTO Z MASĄ SEROWO-KRÓWKOWĄ I JABŁKAMI NA HERBATNIKACH ( bez pieczenia)

dagmara_65

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam przepis na apetyczne, proste w wykonaniu ciasto z dodatkiem masy krówkowej, nie wymagające pieczenia. 

Mieszając masę krówkową z serkiem mascarpone lub innym delikatnym śmietankowym i bitą śmietaną uzyskujemy bardzo smaczne połączenie, które w warstwach herbatnikowych świetnie komponuje się z lekko kwaśną masą jabłkową.

Jest to mój kolejny kulinarny eksperyment, który jak stwierdzili moi najbliżsi mogę zaliczyć do udanych. 

 

 

 ciasto z masą serowo-krówkową i jabłkami na herbatnikach 

 

Składniki (na formę o wym. 32 x 24 cm):

  • 100 szt. prostokątnych herbatników ( np.Elitki)
  • 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego 
  • 750 ml śmietanki 30% do ciast i deserów
  • 500 g serka kremowego śmietankowego lub mascarpone 
  • 1 kg jabłek (np. szara reneta, koksa królewska)
  • ½ szklanki cukru
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 100 g czekolady mlecznej lub deserowej 

 

Wykonanie

Puszkę z mlekiem  skondensowanym umieszczamy w garnku zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu, pod pokrywką ok. 2,5 godz. Pamiętamy, aby puszka była przez cały czas całkowicie zanurzona w wodzie, tak więc w razie potrzeby uzupełniamy poziom wody.

Po upływie w/w czasu pozostawiamy do  przestudzenia w wodzie, w której się gotowała lub wyjmujemy z wody i odstawiamy do przestudzenia.

Nie otwieramy gorącej puszki, gdyż panujące wewnątrz niej ciśnienie wyrzuciłoby z dużą intensywnością masę krówkową.

 

Obrane i pokrojone na małe kawałki jabłka prażymy w rondelku z niewielką ilością wody. Dodajemy cukier i mieszamy. Maksymalnie zmniejszamy ogień, wsypujemy galaretkę i stale mieszamy do chwili jej rozpuszczenia (nie gotujemy!).  

Odstawiamy do częściowego stężenia ( gdy ostygnie możemy wstawić do lodówki, jeżeli zależy nam na czasie, a gdy zacznie tężeć wyjmujemy).

 

Dno formy wyścielonej papierem do pieczenia wykładamy warstwą herbatników.

Na herbatniki dajemy połowę masy  krówkowej (najlepiej, gdy jest jeszcze lekko ciepła, wówczas łatwiej się rozsmarowuje), równomiernie rozprowadzamy i przykrywamy warstwą herbatników.

 

Odkładamy ok. 5 łyżek tężejącej masy jabłkowej, a pozostałą dzielimy na dwie równe części.

Jedną część rozprowadzamy równomiernie na herbatnikach przykrywających masę  krówkową i dajemy do lodówki.

 

Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Odkładamy ⅓ jej obj. i dajemy do lodówki. Pozostałą odstawiamy, aby osiągnęła temp. pokojową. 

 

Do serka (wyjętego wcześniej z lodówki, aby osiągnął temp. pokojową) dodajemy małymi porcjami pozostałą masę krówkową ( temp. pokojowa) i delikatnie mieszamy najlepiej łyżką.

Uzyskaną masę serowo-krówkową dodajemy małymi porcjami do ubitej śmietany i delikatnie mieszamy  łyżką, nie za długo, tylko do połączenia składników.

 

Żelatynę (3 łyżeczki) zalewamy jak najmniejszą ilością zimnej wody i odstawiamy na krótko, aby napęczniała.

Następnie dodajemy jak najmniejszą ilość wrzątku (ok. ¼ szklanki) i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny. Jeżeli się nie rozpuści, podgrzewamy delikatnie, stale mieszając ( nie gotujemy!), aż do całkowitego rozpuszczenia. 

Schłodzoną, ale jeszcze płynną żelatynę wlewamy cienkim strumieniem do masy serowo-krówkowej, delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

 

Połowę ilości masy serowo-krówkowej wykładamy na jabłka i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. 

Na herbatnikach rozprowadzamy równomiernie drugą część masy jabłkowej, na niej pozostałą masę serowo- krówkową, a następnie kolejną warstwę herbatników.

 

Herbatniki pokrywamy cienką warstwą odłożonej masy jabłkowej (5 łyżek).

 

1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy tak jak powyżej i cienkim strumieniem wlewamy do pozostałej ubitej śmietany (z lodówki), dokładnie mieszamy i natychmiast równomiernie rozprowadzamy na warstwie jabłkowej.

 

Wierzch ciasta posypujemy tartą czekoladą i schładzamy w lodówce.

 

 

 ciasto z masą serowo-krówkową i jabłkami na herbatnikach

 

 

 ciasto z masą serowo-krówkową i jabłkami na herbatnikach

 

 

ciasto z masą serowo-krówkową i jabłkami na herbatnikach

 

 

 

 

Polecam również: 

 

Sernik chałwowo- czekoladowy z brzoskwiniami (na zimno)   Sernik cappuccino z pomarańcząCiasto Nocka  Szybki sernik na zimno z ajerkoniakiem i ciasteczkami amaretti

 

 

 

 

 

 

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci