Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

MINITORCIKI BEZOWE

dagmara_65

Inspiracją do wykonania ich były sympatyczne bezowe bałwanki, które jakiś czas temu zobaczyłam na blogu Moje wypieki.

Ponieważ w lodówce przechowywałam białka  postanowiłam wypróbować ten przepis. Minimalnie go zmodyfikowałam do własnych potrzeb, bo okazało się, że w moim przypadku bezy były nieco grubsze i po godzinnym pieczeniu w piekarniku w niezmienionej temperaturze 140° C w środku były jeszcze nieco wilgotne.

Dlatego też wypiekałam je w piekarniku dodatkowo 30 minut.  Wyszły niezłe, kruche. Postanowiłam je nieco uatrakcyjnić i natychmiast znalazły swoich amatorów.

Dobrze, że zdążyłam utrwalić swoją kulinarną twórczość na zdjęciach.

 

minitorciki bezowe

 

 

minitorciki bezowe


Bezy upiekłam wg. przepisu podanego na blogu Moje wypieki .

 

Jak już wyżej wspomniałam, piekłam je o 30 min. dłużej ponieważ miały inny kształt

i objętościowo były większe.


Do ozdobienia ich użyłam:

  • bitą śmietanę lekko osłodzoną cukrem pudrem
  • półplasterki kiwi
  • obrane ze skórki kawałeczki mandarynek
  • startą czekoladę gorzką

 

minitorciki bezowe

 

 

Zapisz

ZAPIEKANKI Z ŻÓŁTYM SEREM

dagmara_65

Robię je wówczas gdy nieopatrznie nazbiera się w domu trochę czerstwych bułek,

a w lodówce znajdę kawałek żółtego sera.

Lubię ten przepis, bo robię sobie przy okazji porządek i w chlebaku i w lodówce.

Zapiekanki są dosyć kaloryczne, co widać po poniżej zamieszczonych składnikach.

Jednak warto je od czasu do czasu zrobić bo są apetyczne, smaczne, a co za tym idzie 

szybko znikają z talerza.

 

zapiekanki z żółtym serem


Składniki:

  • 3 bułki kajzerki
  • 25 dag żółtego sera
  • 2 jajka
  • mała cebulka
  • papryka ostra w proszku
  • olej do smażenia

 

Wykonanie:

Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka do ubitej piany i dokładnie mieszamy.

Porcjami dodajemy ser, mieszając łyżką. Powinna powstać gęsta papka.

Jeżeli jest zbyt rzadka dodajemy jeszcze trochę sera.

Papkę serową rozprowadzamy na połówkach kajzerek.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy warstwę serową na złoty kolor.

Następnie odwracamy zapiekanki i jeszcze króciutko podsmażamy.

Przenosimy na talerz i posypujemy drobno pokrojoną cebulką oraz papryką.


A tak wyglądały przed wylądowaniem na patelni:

 

zapiekanki z żóltym serem

 

 

Zapisz

DESER EXOTIC .....na DZIEŃ DOBRY !

dagmara_65

Jest to mój pierwszy blog. Dlatego też wypadałoby w jakiś szczególny sposób zainaugurować swoje  wpisy. Przede wszystkim pragnę wszystkich cieplutko powitać. Ponieważ deser to takie coś, co chętnie jest widziane i zjadane przez wielu amatorów słodkości, stąd ten oto taki nieco egzotyczny smakołyk. Jest całkiem niezły w smaku, niezbyt słodki, a co również ważne apetyczny w wyglądzie. Tak oceniają  Ci wszyscy, którym go serwuję.

Tak więc do rzeczy.  Proszę śmiało sięgać po pucharki.

Trochę ich tu wystawiłam w swoim kuchennym oknie. Życzę smacznego!

 

deser exotic

 

Składniki (na 6 porcji):

  • 3 różnokolorowe galaretki owocowe ( czarna porzeczka, cytryna, malina)
  • 100g małych gotowych bez
  • 1 pomarańcza
  • 2 kiwi
  • 2 banany
  • 1 kaki
  • 1 mała kiść winogrona
  • pół grejfruta
  • 40g startej czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • ½ l śmietanki kremowej 30% ubitej i lekko osłodzonej cukrem pudrem
  • ½ l sorbetu truskawkowego

 

Wykonanie:

Do każdego z pucharków wrzucić na dno po 3-4 bezy. Galaretkę przygotowaną w/g przepisu na opakowaniu rozdrobnić widelcem i dać po 1 łyżce z każdego koloru na bezy. Owoce umyć, obrać i pokroić na cząstki. Układać z każdego rodzaju  na przemian z bitą śmietaną, sorbetem*, galaretkami i bezami do wyczerpania składników. Posypać wierzchnią warstwę startą czekoladą i.. gotowe!

* użyłam  mrożonych truskawek, które głównie ze względu na ten deser przygotowuję letnią porą. Rozgniatam je, lekko słodzę cukrem i trzymam w zamrażarce w kubkach po kupionym jogurcie. W przeddzień  przyrządzania deseru wyjmuję truskawki do rozmrożenia.

Przygotowując deser, miksuję je i lekko słodzę cukrem, ale  tylko dla podkreślenia smaku.

 

deser exotic

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci