Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

SERNIK CZEKOLADOWY Z KREMEM WAFELKOWYM I MUSEM MALINOWYM

dagmara_65

Sernik czekoladowy, którego przepis przedstawiam poniżej  to mój kolejny eksperyment kulinarny. Przepis na to ciasto jest dosyć łatwy.

Kakaowy blat nasączony jest alkoholizowanym ponczem czekoladowym. Drugą warstwę stanowi masa wykonana z nutelli i drobno pokrojonych wafelków, wzbogacona dodatkiem wódki. Kolejna warstwa to masa czekoladowa z serkiem mascarpone i bitej śmietany.  

Wierzchnią warstwą sernika czekoladowego z kremem wafelkowym  jest mus malinowy zagęszczony malinową galaretką udekorowany wiórkami białej czekolady.

Ten wykwintny, smaczny  sernik czekoladowy na zimno  jest dość kaloryczny, a więc  dla zaspokojenia apetytu na słodkości wystarczy delektować się raczej jego małą porcją.

 

sernik czekoladowy z kremem wafelkowym i musem malinowym 

 

Składniki biszkoptu (na formę o wym. 27 x 35 cm):

  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki  proszku do pieczenia

 

Składniki ponczu:

  • 60g czekolady gorzkiej
  • 10 łyżek wody (wrzątek)
  • 8 łyżek wódki 40% 

 

Składniki kremu wafelkowego:

  • 8 wafelków przekładanych kremem kakaowym w czekoladzie (8x36g) 
  • 300g kremu czekoladowego typu nutella
  • 3/4 szklanki wódki 40% 

 

Składniki masy serowej

  • 500g serka mascarpone ( najlepiej własnej roboty*)
  • 2 czekolady mleczne
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 l śmietanki do ciast i deserów 30%
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny

 

 * http://wkuchennymoknie.blox.pl/2016/09/DOMOWY-SEREK-MASCARPONE.html

 

Składniki musu malinowego

  • 500g malin
  • 1/2 l wody (wrzątek)
  • 2 galaretki malinowe
  • 1/2 szklanki cukru

 

dodatkowo:

  • wiórki białej czekolady 

 

Wykonanie biszkoptu:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy, aż cukier prawie rozpuści się.  Dodajemy  żółtka stale ubijając do uzyskania puszystej, jednolitej masy.
Wsiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.

Delikatnie, najlepiej ręcznie,  za pomocą dużej łyżki bądź łopatki mieszamy.
Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180°C.

Po upieczeniu pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Ściągamy wierzchnią warstwę (skórkę).  

 

 

Wykonanie ponczu:

Czekoladę łamiemy na kawałki, zalewamy wrzątkiem, mieszamy do jej  rozpuszczenia (ewentualnie lekko podgrzewamy).

Po przestudzeniu wlewamy wódkę, dokładnie mieszamy i nasączamy równomiernie cała powierzchnię  ciasta.

 

Wykonanie kremu wafelkowego

Wafelki kroimy nożem na cieniutkie kawałeczki, dodajemy nutellę, wódkę i dokładnie mieszamy. Krem dokładnie rozprowadzamy na powierzchni ciasta.

 

Wykonanie masy serowej

Czekolady łamiemy na małe kawałki, dajemy do rondelka o grubym dnie i zalewamy mlekiem. Podgrzewamy na małym ogniu, na płytce do rozpuszczenia się czekolady, prawie stale mieszając. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do przestudzenia. 

Serek miksujemy na małych obrotach (krótko), wlewamy porcjami czekoladę i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i odstawiamy, aż osiągnie temperaturę pokojową.

Śmietankę dodajemy porcjami do serka, mieszamy łyżką nie za długo, do uzyskania jednolitej masy.

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy niewielką ilością wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia (gdyby nie chciała się rozpuścić podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania).

Cienkim strumieniem wlewamy jeszcze ciepłą żelatynę do masy serowej, stale mieszając robotem na najmniejszych obrotach lub łyżką. 

Natychmiast wykładamy na warstwę kremu wafelkowego, wyrównujemy powierzchnię, schładzamy w lodówce. 

 

Wykonanie musu malinowego

Maliny płuczemy, odstawiamy do osiąkniecia z wody, zasypujemy cukrem, rozgniatamy owoce i przecieramy przez sitko.

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku (ewentualnie podgrzewamy, nie gotujemy!).

Dodajemy mus malinowy, mieszamy i odstawiamy do chwili, aż zacznie gęstnieć (można schłodzić w lodówce).

Wykładamy gęstniejący mus na schłodzoną masę serową i ponownie umieszczamy w lodówce. Przed podaniem posypujemy wiórkami białej czekolady. 

 

 

 sernik czekoladowy z kremem wafelkowym i musem malinowym

 

 

sernik czekoladowy z kremem wafelkowym i musem malinowym

 

 

sernik czekoladowy z kremem wafelkowym i musem malinowym

 

 

sernik czekoladowy z kremem wafelkowym i musem malinowym

 

 

 

 

Polecam również

 

domowy serek mascarponeCiasto a'la tiramisu z truskawkamiCiasto tiramisu z brzoskwiniami  Ciasto kakaowo-makowe z wiśniami i kremem kakaowym

 

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

DOMOWY SEREK MASCARPONE

dagmara_65

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam jak zrobić  serek mascarpone domowym sposobem.

Serek mascarpone to tłusty śmietankowy twarożek o jednorodnej, gęstej, kremowej konsystencji, słodkawym smaku i łagodnym, śmietankowym aromacie.

Można go kupić bez problemu w niemal każdym sklepie spożywczym, jednak  ten domowy jest bez porównania dużo , dużo lepszy pod każdym względem. 

Gdy do  sernika na zimno używam domowy ser mascarpone   mam pewność, że masa serowa wyjdzie mi doskonale puszysta i nie zważy się, jak to czasami bywa w przypadku sera kupionego.

Domowy serek mascarpone jest świetny do serników, zwłaszcza na zimno, do deserów (niezastąpiony do tiramisu), a także do pieczywa, makaronów i risotto. 

Polecam Wam pokusić się na taki domowy ser mascarpone, zwłaszcza, że przepis jest bardzo prosty i dość szybki. 

  

domowy serek mascarpone 

 

Składniki:

  • 3 kubki śmietany 30%  (3x 330ml)
  • 1 kubek śmietany 12% (1x 330ml)
  • 2 łyżki soku z cytryny 

 

Wykonanie:

Wszystkie śmietany wlewamy do garnka o grubym dnie, dodajemy sok z cytryny i miksujemy.

Stawiamy garnek na małym ogniu, na płytce zabezpieczającej przed przypaleniem i ogrzewamy do chwili wytrącenia się grudek serka, mieszając od czasu do czasu, aby nie przywarły do dna. Staramy się nie dopuścić do zagotowania, aczkolwiek kiedyś mi się to przydarzyło i w zasadzie serek nie stracił nic na swojej wartości. 

Odstawiamy do przestudzenia, po czym wylewamy na sitko wyścielone dwuwarstwową  gazą. Pozostawiamy na sitku do chwili, aż ścieknie serwatka, a serek uzyska gęstą konsystencję. Najlepiej odstawić na noc, aby serwatka swobodnie mogła sobie ściekać. Po tym czasie serek okręcamy tą samą  gazą,  wkładamy do pojemnika i dajemy do lodówki. Po schłodzeniu serek staje się gęsty, kremowy i nadaje się do spożycia. Otrzymujemy ok. 700g serka. 

 

domowy serek mascarpone 

 

 

domowy serek mascarpone 

 

  

domowy serek mascarpone

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

NALEWKA MALINOWA (malinówka)

dagmara_65

Maliny oprócz walorów  smakowych i kuszącego wyglądu, jak wszystkie owoce jagodowe są skarbnicą witamin i składników mineralnych.

Te przepyszne owoce są dosyć bogate w kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy, mniej salicylowego i mrówkowego), pektyny, cukry ( glukoza, fruktoza, niewiele  sacharozy), związki śluzowe, witaminy (C, B6, B2, B1, PP, prowitamina A), sole mineralne (żelazo, potas, magnez, wapń,fosfor, cynk, miedź) i olejek eteryczny.

Nalewka na wódce przygotowana z surowych malin zachowuje w pełni dobroczynne właściwości zdrowotne tych owoców. 

Nalewka malinowa zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym stanowi naturalny lek przeciwgrypowy, napotny, przeciwgorączkowy.

Warto nalewkę z malin stosować również w niedokrwistości, w dolegliwościach trawiennych, nieżytach żołądka i jelit.  Jednakże przetworów z malin i ich liści nie powinni używać chorzy na zapalenie nerek i skazę  moczanową, choć w ostatnich latach to stwierdzenie wydaje się być kontrowersyjne.

Ten przepis na nalewkę malinową stosuję rokrocznie, wykorzystując zapiski kulinarne  mojej Babci. Polecam :)

 

nalewka malinowa(malinówka), nalewka z malin 

 

 

Składniki:

  • 1 kg malin
  • 0.75l wódki 40%
  • 150 ml spirytusu 96% (opcjonalnie)
  • 300 - 400g cukru

 

Wykonanie:

Przebrane maliny  umieszczamy w słoju 2 litrowym, zalewamy wódką (jeżeli lubimy mocniejszą nalewkę to dodajemy spirytus) i zamykamy zakrętką. Dokładnie wstrząsamy zawartość słoja i odstawiamy w nasłonecznionym miejscu na 10-14 dni. Pamiętamy o codziennym wstrząsaniu zawartości słoja.

Po tym czasie zlewamy wytrawną nalewkę, przecedzając przez dwuwarstwową gazę do drugiego słoja lub butelki i szczelnie zamykamy.

Pozostałe w słoju maliny zasypujemy cukrem (i tutaj jest dowolność, możemy go dodać wg własnego uznania, jeżeli dodamy 400g nalewka wychodzi dość słodka), zamykamy zakrętką, wstrząsamy i odstawiamy na kolejne 10-14 dni.  Pamiętamy o codziennym wstrząsaniu zawartości słoja.

Po tym czasie zlewamy sok przecedzając przez kilkuwarstwową gazę do drugiego słoja lub butelki i łączymy z wcześniej zlaną wytrawną częścią nalewki. Owoce wyciskamy najlepiej przez lnianą ściereczkę, otrzymany przesącz łączymy z całością nalewki i dokładnie mieszamy. 

Przelewamy do butelek i szczelnie zamykamy. Przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu. Najlepsza jest po ok. 4 miesiącach, ale dla łasuchów dobra jest już bezpośrednio po rozlaniu do butelek :)

 

nalewka malinowa(malinówka)

 

 

nalewka malinowa(malinówka), nalewka z malin

 

nalewka malinowa(malinówka), nalewka z malin

 

 nalewka malinowa(malinówka), nalewka z malin

 

 

 

Polecam również

 

 Nalewka z aronii  (aroniówka) Domowe wino ciociosanbrandy z morelami i anyżkiem

 

 

 

 

 

Zapisz

PRZEPISY NA CIASTA ZE ŚLIWKAMI

dagmara_65

Kontynując cykl "SEZON na ......." przedstawiam Wam zbiór linków ze zdjęciami do przepisów na ciasta ze śliwkami, jakie dotychczas zamieściłam na blogu

W KUCHENNYM OKNIE. 

 

 

 przepisy na ciasta ze śliwkami

 

 

 

bawarski placek ze śliwkami  Bawarski placek ze śliwkami

Biszkoptowy torcik z musem śliwkowym (bez pieczenia)  Biszkoptowy torcik z musem śliwkowym (bez pieczenia)  

Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami w rumie  Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami w rumie  

Ciasto drożdżowe z kremem grysikowym i śliwkami   Ciasto drożdżowe z kremem grysikowym i śliwkami 

Ciasto drożdżowe ze   śliwkami i kruszonką   Ciasto drożdżowe ze   śliwkami i kruszonką   

ciasto śliwkowo-kokosowe  Ciasto śliwkowo-kokosowe

placek migdałowy ze śliwkami i kruszonką orzechową    Placek migdałowy ze śliwkami i kruszonką orzechową   

 placek ze śliwkami    Placek ze śliwkami  

Szybkie ciasto łaciate z morelami (śliwkami)   Szybkie ciasto z morelami (ze śliwkami)     

Szybkie ciasto ze śliwkami foto  Szybkie ciasto ze śliwkami    

 

 

 

Polecam również inne przepisy ze śliwkami:   

 

 knedle ze śliwkami    Knedle ze śliwkami  

Nutella śliwkowa  Nutella śliwkowa 

powidła śliwkowe  Powidła śliwkowe   

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

CIASTO KOKOSOWE Z CZARNĄ PORZECZKĄ, KREMEM CYTRYNOWYM I BEZĄ

dagmara_65

 Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam przepis na ciasto będące moim kolejnym kulinarnym eksperymentem.

Spód stanowi blat kokosowy. Na nim położona jest warstwa musu z czarnej porzeczki.

Kolejna warstwa to lekki, puszysty krem cytrynowy. Całość wieńczą pokruszone, kruchutkie bezy, kolorowe porzeczki i kleksy białej czekolady z cząstkami mango.

Ciasto jest smaczne, lekkie, aromatyczne. Lekko kwaśny smak musu porzeczkowego przełamuje słodycz  bezów i  czekolady. Cząstki mango zawarte w czekoladzie dodają apetycznego aromatu. Polecam

 

ciasto kokosowe z czarną porzeczką  kremem cytrynowym i bezą

 

Składniki ciasta kokosowego:

  • 150g wiórków kokosowych
  • 100g cukru pudru
  • 50g masła
  • 4 jajka
  • 120g kruchych ciasteczek o smaku czekoladowym
  • ¼ szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki musu porzeczkowego:

  • 400g czarnej porzeczki
  • ½ - ¾ szklanki cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny + zimna woda + wrzątek

 

Składniki kremu cytrynowego:

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 szklanka wrzątku
  • 660ml dobrze schłodzonej śmietanki 30% do deserów
  • 300g serka twarogowego waniliowego (z wiaderka)

 

Ponadto:

  • 1 tabliczka czekolady białej z cząstkami mango i chrupkami
  • pokruszone bezy
  • porzeczki czerwone i czarne do ozdoby

 

 

Wykonanie ciasta kokosowego:

 

Włączamy piekarnik na 190°C. Masło, cukier puder i żółtka ucieramy. Dodajemy wiórki kokosowe, drobno pokruszone ciasteczka wymieszane z proszkiem do pieczenia, mleko i dalej ucieramy ( ale nie za długo, tak do dokładnego połączenia się składników). Białka ubijamy na sztywno i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy z masą kokosową.

Wykładamy do formy (28x40cm) wyścielonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C  ok. 15 minut do lekkiego zarumienienia.

Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. 

 

Wykonanie musu porzeczkowego:

 

Opłukane wcześniej porzeczki, po osiąknięciu z wody rozgniatamy z cukrem,

blendujemy i ewentualnie przecieramy przez sitko, jeżeli przeszkadzają nam pesteczki.

Żelatynę zalewamy jak najmniejszą ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia, po czym rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku ( podgrzewamy, ale nie gotujemy, jeżeli żelatyna nie zechce nam rozpuścić się)

Jeszcze ciepłą żelatynę wlewamy cienkim strumieniem do zblendowanych porzeczek, dokładnie mieszamy i odstawiamy do schłodzenia w lodówce do momentu lekkiego zgęstnienia.

Wykładamy na ciasto kokosowe i schładzamy w lodówce do zakrzepniecia musu.

 

Wykonanie kremu cytrynowego:

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku (gdyby nie chciała się rozpuścić podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania).  Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i odstawiamy, aby osiągnęła temperaturę pokojową. 

Serek miksujemy i wlewamy cienkim strumieniem galaretkę. 

Delikatnie mieszamy z bitą śmietaną i natychmiast wykładamy na mus porzeczkowy.

Wstawiamy formę z ciastem do lodówki.

Przez podaniem posypujemy pokruszonymi bezami, porzeczkami i polewamy kleksami roztopionej, schłodzonej, ale jeszcze płynnej czekolady*. 

 

* Czekoladę łamiemy na kostki.

Zalewamy w naczyniu 4 łyżkami mleka i umieszczamy w drugim naczyniu z ciepłą wodą. Stawiamy na ogniu i delikatnie podgrzewamy stale mieszając.

Po rozpuszczeniu się  czekolady, zdejmujemy z ognia i dalej mieszamy. Gdy czekolada zacznie gęstnieć polewamy ciasto.  

 

 

ciasto kokosowe z czarną porzeczką  kremem cytrynowym i bezą

 

 

ciasto kokosowe z czarną porzeczką  kremem cytrynowym i bezą

 

 

ciasto kokosowe z czarną porzeczką  kremem cytrynowym i bezą

 

 

 ciasto kokosowe z czarną porzeczką  kremem cytrynowym i bezą

 

 

 

 

Polecam również:

 

SERNIK CHAŁWOWO - CZEKOLADOWY Z BRZOSKWINIAMI (na zimno) Torcik jagodowy z ajerkoniakiem  Torcik śmietankowo-malinowy z porzeczkami  Sernik z czarną porzeczką (na zimno)

 

 

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci