Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

PRZEPISY NA CIASTA ZE ŚLIWKAMI

dagmara_65

Kontynując cykl "SEZON na ......." przedstawiam Wam zbiór linków ze zdjęciami do przepisów na ciasta ze śliwkami, jakie dotychczas zamieściłam na blogu

W KUCHENNYM OKNIE. 

 

 

 przepisy na ciasta ze śliwkami

 

 

 

bawarski placek ze śliwkami  Bawarski placek ze śliwkami

Biszkoptowy torcik z musem śliwkowym (bez pieczenia)  Biszkoptowy torcik z musem śliwkowym (bez pieczenia)  

Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami w rumie  Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami w rumie  

Ciasto drożdżowe z kremem grysikowym i śliwkami   Ciasto drożdżowe z kremem grysikowym i śliwkami 

Ciasto drożdżowe ze   śliwkami i kruszonką   Ciasto drożdżowe ze   śliwkami i kruszonką   

ciasto śliwkowo-kokosowe  Ciasto śliwkowo-kokosowe

placek migdałowy ze śliwkami i kruszonką orzechową    Placek migdałowy ze śliwkami i kruszonką orzechową   

 placek ze śliwkami    Placek ze śliwkami  

Szybkie ciasto łaciate z morelami (śliwkami)   Szybkie ciasto z morelami (ze śliwkami)     

Szybkie ciasto ze śliwkami foto  Szybkie ciasto ze śliwkami    

 

 

 

Polecam również inne przepisy ze śliwkami:   

 

 knedle ze śliwkami    Knedle ze śliwkami  

Nutella śliwkowa  Nutella śliwkowa 

powidła śliwkowe  Powidła śliwkowe   

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

CIASTO KOKOSOWE Z CZARNĄ PORZECZKĄ, KREMEM CYTRYNOWYM I BEZĄ

dagmara_65

 Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam przepis na ciasto będące moim kolejnym kulinarnym eksperymentem.

Spód stanowi blat kokosowy. Na nim położona jest warstwa musu z czarnej porzeczki.

Kolejna warstwa to lekki, puszysty krem cytrynowy. Całość wieńczą pokruszone, kruchutkie bezy, kolorowe porzeczki i kleksy białej czekolady z cząstkami mango.

Ciasto jest smaczne, lekkie, aromatyczne. Lekko kwaśny smak musu porzeczkowego przełamuje słodycz  bezów i  czekolady. Cząstki mango zawarte w czekoladzie dodają apetycznego aromatu. Polecam

 

ciasto kokosowe z czarną porzeczką  kremem cytrynowym i bezą

 

Składniki ciasta kokosowego:

  • 150g wiórków kokosowych
  • 100g cukru pudru
  • 50g masła
  • 4 jajka
  • 120g kruchych ciasteczek o smaku czekoladowym
  • ¼ szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki musu porzeczkowego:

  • 400g czarnej porzeczki
  • ½ - ¾ szklanki cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny + zimna woda + wrzątek

 

Składniki kremu cytrynowego:

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 szklanka wrzątku
  • 660ml dobrze schłodzonej śmietanki 30% do deserów
  • 300g serka twarogowego waniliowego (z wiaderka)

 

Ponadto:

  • 1 tabliczka czekolady białej z cząstkami mango i chrupkami
  • pokruszone bezy
  • porzeczki czerwone i czarne do ozdoby

 

 

Wykonanie ciasta kokosowego:

 

Włączamy piekarnik na 190°C. Masło, cukier puder i żółtka ucieramy. Dodajemy wiórki kokosowe, drobno pokruszone ciasteczka wymieszane z proszkiem do pieczenia, mleko i dalej ucieramy ( ale nie za długo, tak do dokładnego połączenia się składników). Białka ubijamy na sztywno i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy z masą kokosową.

Wykładamy do formy (28x40cm) wyścielonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C  ok. 15 minut do lekkiego zarumienienia.

Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. 

 

Wykonanie musu porzeczkowego:

 

Opłukane wcześniej porzeczki, po osiąknięciu z wody rozgniatamy z cukrem,

blendujemy i ewentualnie przecieramy przez sitko, jeżeli przeszkadzają nam pesteczki.

Żelatynę zalewamy jak najmniejszą ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia, po czym rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku ( podgrzewamy, ale nie gotujemy, jeżeli żelatyna nie zechce nam rozpuścić się)

Jeszcze ciepłą żelatynę wlewamy cienkim strumieniem do zblendowanych porzeczek, dokładnie mieszamy i odstawiamy do schłodzenia w lodówce do momentu lekkiego zgęstnienia.

Wykładamy na ciasto kokosowe i schładzamy w lodówce do zakrzepniecia musu.

 

Wykonanie kremu cytrynowego:

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku (gdyby nie chciała się rozpuścić podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania).  Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i odstawiamy, aby osiągnęła temperaturę pokojową. 

Serek miksujemy i wlewamy cienkim strumieniem galaretkę. 

Delikatnie mieszamy z bitą śmietaną i natychmiast wykładamy na mus porzeczkowy.

Wstawiamy formę z ciastem do lodówki.

Przez podaniem posypujemy pokruszonymi bezami, porzeczkami i polewamy kleksami roztopionej, schłodzonej, ale jeszcze płynnej czekolady*. 

 

* Czekoladę łamiemy na kostki.

Zalewamy w naczyniu 4 łyżkami mleka i umieszczamy w drugim naczyniu z ciepłą wodą. Stawiamy na ogniu i delikatnie podgrzewamy stale mieszając.

Po rozpuszczeniu się  czekolady, zdejmujemy z ognia i dalej mieszamy. Gdy czekolada zacznie gęstnieć polewamy ciasto.  

 

 

ciasto kokosowe z czarną porzeczką  kremem cytrynowym i bezą

 

 

ciasto kokosowe z czarną porzeczką  kremem cytrynowym i bezą

 

 

ciasto kokosowe z czarną porzeczką  kremem cytrynowym i bezą

 

 

 ciasto kokosowe z czarną porzeczką  kremem cytrynowym i bezą

 

 

 

 

Polecam również:

 

SERNIK CHAŁWOWO - CZEKOLADOWY Z BRZOSKWINIAMI (na zimno) Torcik jagodowy z ajerkoniakiem  Torcik śmietankowo-malinowy z porzeczkami  Sernik z czarną porzeczką (na zimno)

 

 

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

CIASTO KAKAOWO-MAKOWE Z WIŚNIAMI I KREMEM KAKAOWYM

dagmara_65

Ciasto kakaowo-makowe z wiśniami i kremem kakaowym to mój kolejny kulinarny eksperyment , który mogę zaliczyć do bardzo udanych.

Jak wiadomo wiśnie w czekoladzie z dodatkiem alkoholu są bardzo kuszące.

Dlatego też postanowiłam sprawdzić jak to będzie się miało w przypadku ciasta z tym apetycznym dodatkiem.

Ciasto jest babkowe dwukolorowe kakaowo- makowe. W nim zanurzone są wiśnie, lekko nasączone rumem. Na ciasto dany jest krem kakaowy z dodatkiem spirytusu. Całość posypana wiórkami gorzkiej czekolady. 

Można oczywiście wykonać ciasto bezalkoholowe, ale to już nie ten smak !

 

 ciasto kakaowo-makowe z wiśniami i kremem kakaowym

 

 

Składniki ciasta kakaowo-makowego:

  • 4 jajka (duże, L)
  • 1½ szklanki cukru
  • 2½ szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki oleju
  • ¾ szklanki  kwaśnej śmietany 12% 
  • 2-3 łyżki kakao
  • 5 łyżek suchego maku
  • ½ szklanki rumu
  • ok.600g wydrylowanych wiśni

 

Składniki kremu kakaowego:

  • 4 żółtka (duże, L)
  • 1 szklanka cukru
  • 300g masła
  • 2 szklanki mleka
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok z 1 cytryny
  • 100ml spirytusu
  • 4 -5 łyżek kakao

 

Ponadto:

  • wiórki czekolady gorzkiej

 

 

Wykonanie ciasta kakaowo-makowego:

Białka ubijamy, pod koniec dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy na sztywno. Dodajemy po jednym żółtku, stale miksując na średnich obrotach robotem ręcznym.

Wlewamy porcjami olej, a następnie śmietanę i dalej miksujemy na tych samych obrotach. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy porcjami stale ucierając na małych obrotach lub ręcznie, dużą łyżką, nie za długo, tylko do połączenia się składników.

Odkładamy trochę więcej niż połowę ciasta. Do pozostałej części wsiewamy porcjami kakao i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej barwy. Ciasto wykładamy do dużej formy (28x40cm) wyścielonej papierem do pieczenia (o ile jest to konieczne) i równomiernie rozprowadzamy.

Do pozostałej części wsypujemy porcjami mak, krótko mieszamy i wylewamy na ciasto kakaowe. Na wierzchu układamy wydrylowane wiśnie w małych odstępach jedna od drugiej na całej powierzchni ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp.190°C ok. 45 minut.

Sprawdzamy patyczkiem czy upieczone, jeżeli tak, wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i po 5 minutach wyjmujemy formę z ciastem. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Nasączamy ciasto rumem.

 

 Wykonanie kremu kakaowego:

Mleko gotujemy z cukrem. Żółtka miksujemy z zimnym mlekiem, dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy. Na gotujące się mleko wlewamy zaprawę budyniową i stale mieszamy, szczególnie zwracając uwagę, aby gęstniejący budyń nie przywarł do dna.

Gdy zatraci już smak surowizny, odstawiamy do wystudzenia pod przykryciem, aby nie dopuścić do powstania powierzchownej skórki.

W tym czasie miksujemy robotem ręcznym  masło do białości.

Wystudzony budyń dodajemy porcjami do masła i miksujemy na zmniejszonych obrotach.

Dodajemy stopniowo sok z cytryny, wlewamy strumieniem spirytus, a na końcu wsiewamy kakao stale miksując na zmniejszonych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Wylewamy (masa jest dość rzadka) na ciasto, równomiernie rozprowadzamy i schładzamy w lodówce (krem wówczas krzepnie).

Przed podaniem posypujemy wiórkami gorzkiej czekolady.

 

 

ciasto kakaowo-makowe z wiśniami i kremem kakaowym

 

 

 

ciasto kakaowo-makowe z wiśniami i kremem kakaowym 

 

 

ciasto kakaowo-makowe z wiśniami i kremem kakaowym

 

 

ciasto kakaowo-makowe z wiśniami i kremem kakaowym 

 

 

 ciasto kakaowo-makowe z wiśniami i kremem kakaowym

 

 

 

Polecam również

 

 Ciasto fale dunaju z wiśniami   Tort czekoladowy z gruszkami  Ciasto Nocka  Torcik cappucino z wiśniami

 

 

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

SERNIK MORELOWY

dagmara_65

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam przepis na sernik z  morelami. Jest to  mój kolejny kulinarny eksperyment.

Spód sernika stanowi ciasto babkowe kakaowe. 

Warstwa serowa wykonana jest tym razem z gotowego sera twarogowego z naturalną wanilią, wzbogacona połówkami moreli.  Całość zwieńczona  musem morelowym zagęszczonym galaretką brzoskwiniową. 

Sernik morelowy  okazał się bardzo smaczny. Nie jest za słodki, wilgotny i bardzo  aromatyczny za sprawą moreli. Polecam!

 

sernik z morelami 

 

Składniki spodu (na formę o wym. 28x40cm):

  • 3 jajka (M)
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • ½ szklanki śmietany

 

Składniki warstwy serowo - morelowej

  • 1 kg sera twarogowego waniliowego (z wiaderka)
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 budynie śmietankowe
  • ½ szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 600g moreli

 

Składniki musu morelowego:

  • 400g moreli
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 600 ml wrzątku

 

Wykonanie spodu:

Białka ubjamy, pod koniec dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy na sztywno.

Dodajemy po jednym żółtku, stale miksując na średnich obrotach robotem ręcznym.

Wlewamy porcjami olej, a następnie śmietanę i dalej mieszamy na tych samych obrotach (tylko do połączenia się składników).

Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, kakao i wsiewamy porcjami stale mieszając robotem na małych obrotach lub ręcznie, dużą łyżką, nie za długo, tylko do połączenia się składników.

Ciasto wykładamy do dużej, prostokątnej formy o wym 28x40cm i równomiernie rozprowadzamy. 

 

 

Wykonanie warstwy serowo - morelowej:

Wszystkie morele myjemy w zimnej wodzie i wycieramy z wilgoci ściereczką lub papierowym ręcznikiem. Przepoławiamy wzdłuz i usuwamy pestki. 

Jajka, żółtka i cukier puder ucieramy do białości.

Dodajemy budynie z proszkiem do pieczenia, a następnie porcjami ser i  blendujemy do chwili uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Na końcu dodajemy olej, krótko blendujemy do uzyskania jednolitej masy i wylewamy na ciasto.

Na wierzchu układamy wcześniej przygotowane połówki moreli skórką do spodu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 50 - 60 minut na jasnobrązowy kolor. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy sernik jest upieczony, jeżeli tak wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i po ok. 15 minutach wyjmujemy. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. 

 

 

Wykonanie musu morelowego

Pozostałe morele dzielimy na mniejsze części, mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy ½ szklanki cukru, blendujemy i ewentualnie przecieramy przez sitko, gdy przeszkadza nam rozdrobniona skórka.

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku (ewentualnie podgrzewamy, gdyby nie chciały się rozpuścić, ale nie gotujemy!).

Dodajemy do musu  morelowego, krótko podgrzewamy, stale mieszając ( nie gotujemy!). Ewentualnie dodajemy jeszcze cukier do smaku. 

Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Schładzamy w lodówce, aby lekko stężała i wykładamy na  ostudzony sernik i ponownie umieszczamy w  lodówce do całkowitego stężenia musu. 

 

 

sernik z morelami

 

 

 sernik z morelami

 

 

sernik z morelami 

 

 

sernik z morelami 

 

 

 

 

Polecam również

 

SERNIK Z AJERKONIAKIEM I OWOCAMI Sernik jabłkowy z sosem toffi  Ciasto czekoladowo-serowe  Harataniec

 

 

 

 

 

FASOLKA SZPARAGOWA NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW

dagmara_65

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam przepis na fasolkę szparagową w słoikach na zimę.

Konserwując corocznie tę fasolkę opieram się na przepisie zamieszczonym w niepokaźnej książce  Siostry Leonilli "Nie tylko Sałatki".

Wykonanie fasolki szparagowej w słoikach jest proste, a zimową porą możemy cieszyć się jej smakiem, bo jest bardzo smaczna. 

 

 

fasolka szparagowa na zimę do słoików 

 

Składniki:

  • 2 kg fasolki szparagowej żółtej lub zielonej bez włókien
  • 1 płaska łyżka soli kamiennej niejodowanej
  • 4 -5 l wody 

Zalewa:

  • 3 l wody
  • 4½ płaskie łyżki soli
  • 1½ płaskie łyżki cukru

 

Wykonanie

Słoiki i zakrętki myjemy i wyparzamy we wrzącej wodzie.

Fasolkę oczyszczamy, dokładnie myjemy w zimnej wodzie, odcinamy końcówki. 

Ok. 5 litrów wody gotujemy z dodatkiem 1 łyżki soli.

Do gotującej się wody wkładamy fasolkę i gotujemy 3  minuty.

Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Układamy ciasno w słoikach, pozostawiając ok. 3 cm wolnej przestrzeni od góry słoika.

Wykonujemy zalewę, gotując wodę z dodatkiem soli i cukru. Po częściowym przestudzeniu zalewamy  nią fasolkę,  zamykamy słoiki i gotujemy   30 minut od momentu zagotowania.

Zdejmujemy pokrywę garnka, a słoiki  wyjmujemy  po całkowitym ostudzeniu.

Następnego dnia ponownie gotujemy 30 minut. Gorące słoiki wyjmujemy , odwracamy do góry dnem , po 5 minutach odwracamy zakrętką do góry. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia, przechowujemy w chłodnym miejscu. 

 

 

fasolka szparagowa na zimę do słoików

 

 

fasolka szparagowa na zimę do słoików

 

 

fasolka szparagowa na zimę do słoików 

 

 

 

 

Polecam również:

 

LECZO Z CUKINIĄ DO SŁOIKÓW NA ZIMĘ  Buraczki marynowane całe  Sałatka ogórkowa z pietruszką (na zimę)  Pikle ogórkowe w zalewie musztardowej

 

 

 

 

 

 

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci