Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

DOMOWY SEREK MASCARPONE

dagmara_65

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam jak zrobić  serek mascarpone domowym sposobem.

Serek mascarpone to tłusty śmietankowy twarożek o jednorodnej, gęstej, kremowej konsystencji, słodkawym smaku i łagodnym, śmietankowym aromacie.

Można go kupić bez problemu w niemal każdym sklepie spożywczym, jednak  ten domowy jest bez porównania dużo , dużo lepszy pod każdym względem. 

Gdy do  sernika na zimno używam domowy ser mascarpone   mam pewność, że masa serowa wyjdzie mi doskonale puszysta i nie zważy się, jak to czasami bywa w przypadku sera kupionego.

Domowy serek mascarpone jest świetny do serników, zwłaszcza na zimno, do deserów (niezastąpiony do tiramisu), a także do pieczywa, makaronów i risotto. 

Polecam Wam pokusić się na taki domowy ser mascarpone, zwłaszcza, że przepis jest bardzo prosty i dość szybki. 

  

domowy serek mascarpone 

 

Składniki:

  • 3 kubki śmietany 30%  (3x 330ml)
  • 1 kubek śmietany 12% (1x 330ml)
  • 2 łyżki soku z cytryny 

 

Wykonanie:

Wszystkie śmietany wlewamy do garnka o grubym dnie, dodajemy sok z cytryny i miksujemy.

Stawiamy garnek na małym ogniu, na płytce zabezpieczającej przed przypaleniem i ogrzewamy do chwili wytrącenia się grudek serka, mieszając od czasu do czasu, aby nie przywarły do dna. Staramy się nie dopuścić do zagotowania, aczkolwiek kiedyś mi się to przydarzyło i w zasadzie serek nie stracił nic na swojej wartości. 

Odstawiamy do przestudzenia, po czym wylewamy na sitko wyścielone dwuwarstwową  gazą. Pozostawiamy na sitku do chwili, aż ścieknie serwatka, a serek uzyska gęstą konsystencję. Najlepiej odstawić na noc, aby serwatka swobodnie mogła sobie ściekać. Po tym czasie serek okręcamy tą samą  gazą,  wkładamy do pojemnika i dajemy do lodówki. Po schłodzeniu serek staje się gęsty, kremowy i nadaje się do spożycia. Otrzymujemy ok. 700g serka. 

 

domowy serek mascarpone 

 

 

domowy serek mascarpone 

 

  

domowy serek mascarpone

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

NALEWKA MALINOWA (malinówka)

dagmara_65

Maliny oprócz walorów  smakowych i kuszącego wyglądu, jak wszystkie owoce jagodowe są skarbnicą witamin i składników mineralnych.

Te przepyszne owoce są dosyć bogate w kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy, mniej salicylowego i mrówkowego), pektyny, cukry ( glukoza, fruktoza, niewiele  sacharozy), związki śluzowe, witaminy (C, B6, B2, B1, PP, prowitamina A), sole mineralne (żelazo, potas, magnez, wapń,fosfor, cynk, miedź) i olejek eteryczny.

Nalewka na wódce przygotowana z surowych malin zachowuje w pełni dobroczynne właściwości zdrowotne tych owoców. 

Nalewka malinowa zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym stanowi naturalny lek przeciwgrypowy, napotny, przeciwgorączkowy.

Warto nalewkę z malin stosować również w niedokrwistości, w dolegliwościach trawiennych, nieżytach żołądka i jelit.  Jednakże przetworów z malin i ich liści nie powinni używać chorzy na zapalenie nerek i skazę  moczanową, choć w ostatnich latach to stwierdzenie wydaje się być kontrowersyjne.

Ten przepis na nalewkę malinową stosuję rokrocznie, wykorzystując zapiski kulinarne  mojej Babci. Polecam :)

 

nalewka malinowa(malinówka), nalewka z malin 

 

 

Składniki:

  • 1 kg malin
  • 0.75l wódki 40%
  • 150 ml spirytusu 96% (opcjonalnie)
  • 300 - 400g cukru

 

Wykonanie:

Przebrane maliny  umieszczamy w słoju 2 litrowym, zalewamy wódką (jeżeli lubimy mocniejszą nalewkę to dodajemy spirytus) i zamykamy zakrętką. Dokładnie wstrząsamy zawartość słoja i odstawiamy w nasłonecznionym miejscu na 10-14 dni. Pamiętamy o codziennym wstrząsaniu zawartości słoja.

Po tym czasie zlewamy wytrawną nalewkę, przecedzając przez dwuwarstwową gazę do drugiego słoja lub butelki i szczelnie zamykamy.

Pozostałe w słoju maliny zasypujemy cukrem (i tutaj jest dowolność, możemy go dodać wg własnego uznania, jeżeli dodamy 400g nalewka wychodzi dość słodka), zamykamy zakrętką, wstrząsamy i odstawiamy na kolejne 10-14 dni.  Pamiętamy o codziennym wstrząsaniu zawartości słoja.

Po tym czasie zlewamy sok przecedzając przez kilkuwarstwową gazę do drugiego słoja lub butelki i łączymy z wcześniej zlaną wytrawną częścią nalewki. Owoce wyciskamy najlepiej przez lnianą ściereczkę, otrzymany przesącz łączymy z całością nalewki i dokładnie mieszamy. 

Przelewamy do butelek i szczelnie zamykamy. Przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu. Najlepsza jest po ok. 4 miesiącach, ale dla łasuchów dobra jest już bezpośrednio po rozlaniu do butelek :)

 

nalewka malinowa(malinówka)

 

 

nalewka malinowa(malinówka), nalewka z malin

 

nalewka malinowa(malinówka), nalewka z malin

 

 nalewka malinowa(malinówka), nalewka z malin

 

 

 

Polecam również

 

 Nalewka z aronii  (aroniówka) Domowe wino ciociosanbrandy z morelami i anyżkiem

 

 

 

 

 

Zapisz

PRZEPISY NA CIASTA ZE ŚLIWKAMI

dagmara_65

Kontynując cykl "SEZON na ......." przedstawiam Wam zbiór linków ze zdjęciami do przepisów na ciasta ze śliwkami, jakie dotychczas zamieściłam na blogu

W KUCHENNYM OKNIE. 

 

 

 przepisy na ciasta ze śliwkami

 

 

 

bawarski placek ze śliwkami  Bawarski placek ze śliwkami

Biszkoptowy torcik z musem śliwkowym (bez pieczenia)  Biszkoptowy torcik z musem śliwkowym (bez pieczenia)  

Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami w rumie  Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami w rumie  

Ciasto drożdżowe z kremem grysikowym i śliwkami   Ciasto drożdżowe z kremem grysikowym i śliwkami 

Ciasto drożdżowe ze   śliwkami i kruszonką   Ciasto drożdżowe ze   śliwkami i kruszonką   

ciasto śliwkowo-kokosowe  Ciasto śliwkowo-kokosowe

placek migdałowy ze śliwkami i kruszonką orzechową    Placek migdałowy ze śliwkami i kruszonką orzechową   

 placek ze śliwkami    Placek ze śliwkami  

Szybkie ciasto łaciate z morelami (śliwkami)   Szybkie ciasto z morelami (ze śliwkami)     

Szybkie ciasto ze śliwkami foto  Szybkie ciasto ze śliwkami    

 

 

 

Polecam również inne przepisy ze śliwkami:   

 

 knedle ze śliwkami    Knedle ze śliwkami  

Nutella śliwkowa  Nutella śliwkowa 

powidła śliwkowe  Powidła śliwkowe   

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

CIASTO KOKOSOWE Z CZARNĄ PORZECZKĄ, KREMEM CYTRYNOWYM I BEZĄ

dagmara_65

 Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam przepis na ciasto będące moim kolejnym kulinarnym eksperymentem.

Spód stanowi blat kokosowy. Na nim położona jest warstwa musu z czarnej porzeczki.

Kolejna warstwa to lekki, puszysty krem cytrynowy. Całość wieńczą pokruszone, kruchutkie bezy, kolorowe porzeczki i kleksy białej czekolady z cząstkami mango.

Ciasto jest smaczne, lekkie, aromatyczne. Lekko kwaśny smak musu porzeczkowego przełamuje słodycz  bezów i  czekolady. Cząstki mango zawarte w czekoladzie dodają apetycznego aromatu. Polecam

 

ciasto kokosowe z czarną porzeczką  kremem cytrynowym i bezą

 

Składniki ciasta kokosowego:

  • 150g wiórków kokosowych
  • 100g cukru pudru
  • 50g masła
  • 4 jajka
  • 120g kruchych ciasteczek o smaku czekoladowym
  • ¼ szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki musu porzeczkowego:

  • 400g czarnej porzeczki
  • ½ - ¾ szklanki cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny + zimna woda + wrzątek

 

Składniki kremu cytrynowego:

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 szklanka wrzątku
  • 660ml dobrze schłodzonej śmietanki 30% do deserów
  • 300g serka twarogowego waniliowego (z wiaderka)

 

Ponadto:

  • 1 tabliczka czekolady białej z cząstkami mango i chrupkami
  • pokruszone bezy
  • porzeczki czerwone i czarne do ozdoby

 

 

Wykonanie ciasta kokosowego:

 

Włączamy piekarnik na 190°C. Masło, cukier puder i żółtka ucieramy. Dodajemy wiórki kokosowe, drobno pokruszone ciasteczka wymieszane z proszkiem do pieczenia, mleko i dalej ucieramy ( ale nie za długo, tak do dokładnego połączenia się składników). Białka ubijamy na sztywno i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy z masą kokosową.

Wykładamy do formy (28x40cm) wyścielonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C  ok. 15 minut do lekkiego zarumienienia.

Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. 

 

Wykonanie musu porzeczkowego:

 

Opłukane wcześniej porzeczki, po osiąknięciu z wody rozgniatamy z cukrem,

blendujemy i ewentualnie przecieramy przez sitko, jeżeli przeszkadzają nam pesteczki.

Żelatynę zalewamy jak najmniejszą ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia, po czym rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku ( podgrzewamy, ale nie gotujemy, jeżeli żelatyna nie zechce nam rozpuścić się)

Jeszcze ciepłą żelatynę wlewamy cienkim strumieniem do zblendowanych porzeczek, dokładnie mieszamy i odstawiamy do schłodzenia w lodówce do momentu lekkiego zgęstnienia.

Wykładamy na ciasto kokosowe i schładzamy w lodówce do zakrzepniecia musu.

 

Wykonanie kremu cytrynowego:

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku (gdyby nie chciała się rozpuścić podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania).  Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i odstawiamy, aby osiągnęła temperaturę pokojową. 

Serek miksujemy i wlewamy cienkim strumieniem galaretkę. 

Delikatnie mieszamy z bitą śmietaną i natychmiast wykładamy na mus porzeczkowy.

Wstawiamy formę z ciastem do lodówki.

Przez podaniem posypujemy pokruszonymi bezami, porzeczkami i polewamy kleksami roztopionej, schłodzonej, ale jeszcze płynnej czekolady*. 

 

* Czekoladę łamiemy na kostki.

Zalewamy w naczyniu 4 łyżkami mleka i umieszczamy w drugim naczyniu z ciepłą wodą. Stawiamy na ogniu i delikatnie podgrzewamy stale mieszając.

Po rozpuszczeniu się  czekolady, zdejmujemy z ognia i dalej mieszamy. Gdy czekolada zacznie gęstnieć polewamy ciasto.  

 

 

ciasto kokosowe z czarną porzeczką  kremem cytrynowym i bezą

 

 

ciasto kokosowe z czarną porzeczką  kremem cytrynowym i bezą

 

 

ciasto kokosowe z czarną porzeczką  kremem cytrynowym i bezą

 

 

 ciasto kokosowe z czarną porzeczką  kremem cytrynowym i bezą

 

 

 

 

Polecam również:

 

SERNIK CHAŁWOWO - CZEKOLADOWY Z BRZOSKWINIAMI (na zimno) Torcik jagodowy z ajerkoniakiem  Torcik śmietankowo-malinowy z porzeczkami  Sernik z czarną porzeczką (na zimno)

 

 

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

CIASTO KAKAOWO-MAKOWE Z WIŚNIAMI I KREMEM KAKAOWYM

dagmara_65

Ciasto kakaowo-makowe z wiśniami i kremem kakaowym to mój kolejny kulinarny eksperyment , który mogę zaliczyć do bardzo udanych.

Jak wiadomo wiśnie w czekoladzie z dodatkiem alkoholu są bardzo kuszące.

Dlatego też postanowiłam sprawdzić jak to będzie się miało w przypadku ciasta z tym apetycznym dodatkiem.

Ciasto jest babkowe dwukolorowe kakaowo- makowe. W nim zanurzone są wiśnie, lekko nasączone rumem. Na ciasto dany jest krem kakaowy z dodatkiem spirytusu. Całość posypana wiórkami gorzkiej czekolady. 

Można oczywiście wykonać ciasto bezalkoholowe, ale to już nie ten smak !

 

 ciasto kakaowo-makowe z wiśniami i kremem kakaowym

 

 

Składniki ciasta kakaowo-makowego:

  • 4 jajka (duże, L)
  • 1½ szklanki cukru
  • 2½ szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki oleju
  • ¾ szklanki  kwaśnej śmietany 12% 
  • 2-3 łyżki kakao
  • 5 łyżek suchego maku
  • ½ szklanki rumu
  • ok.600g wydrylowanych wiśni

 

Składniki kremu kakaowego:

  • 4 żółtka (duże, L)
  • 1 szklanka cukru
  • 300g masła
  • 2 szklanki mleka
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok z 1 cytryny
  • 100ml spirytusu
  • 4 -5 łyżek kakao

 

Ponadto:

  • wiórki czekolady gorzkiej

 

 

Wykonanie ciasta kakaowo-makowego:

Białka ubijamy, pod koniec dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy na sztywno. Dodajemy po jednym żółtku, stale miksując na średnich obrotach robotem ręcznym.

Wlewamy porcjami olej, a następnie śmietanę i dalej miksujemy na tych samych obrotach. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy porcjami stale ucierając na małych obrotach lub ręcznie, dużą łyżką, nie za długo, tylko do połączenia się składników.

Odkładamy trochę więcej niż połowę ciasta. Do pozostałej części wsiewamy porcjami kakao i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej barwy. Ciasto wykładamy do dużej formy (28x40cm) wyścielonej papierem do pieczenia (o ile jest to konieczne) i równomiernie rozprowadzamy.

Do pozostałej części wsypujemy porcjami mak, krótko mieszamy i wylewamy na ciasto kakaowe. Na wierzchu układamy wydrylowane wiśnie w małych odstępach jedna od drugiej na całej powierzchni ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp.190°C ok. 45 minut.

Sprawdzamy patyczkiem czy upieczone, jeżeli tak, wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i po 5 minutach wyjmujemy formę z ciastem. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Nasączamy ciasto rumem.

 

 Wykonanie kremu kakaowego:

Mleko gotujemy z cukrem. Żółtka miksujemy z zimnym mlekiem, dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy. Na gotujące się mleko wlewamy zaprawę budyniową i stale mieszamy, szczególnie zwracając uwagę, aby gęstniejący budyń nie przywarł do dna.

Gdy zatraci już smak surowizny, odstawiamy do wystudzenia pod przykryciem, aby nie dopuścić do powstania powierzchownej skórki.

W tym czasie miksujemy robotem ręcznym  masło do białości.

Wystudzony budyń dodajemy porcjami do masła i miksujemy na zmniejszonych obrotach.

Dodajemy stopniowo sok z cytryny, wlewamy strumieniem spirytus, a na końcu wsiewamy kakao stale miksując na zmniejszonych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Wylewamy (masa jest dość rzadka) na ciasto, równomiernie rozprowadzamy i schładzamy w lodówce (krem wówczas krzepnie).

Przed podaniem posypujemy wiórkami gorzkiej czekolady.

 

 

ciasto kakaowo-makowe z wiśniami i kremem kakaowym

 

 

 

ciasto kakaowo-makowe z wiśniami i kremem kakaowym 

 

 

ciasto kakaowo-makowe z wiśniami i kremem kakaowym

 

 

ciasto kakaowo-makowe z wiśniami i kremem kakaowym 

 

 

 ciasto kakaowo-makowe z wiśniami i kremem kakaowym

 

 

 

Polecam również

 

 Ciasto fale dunaju z wiśniami   Tort czekoladowy z gruszkami  Ciasto Nocka  Torcik cappucino z wiśniami

 

 

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci