Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

PROSTA SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE

dagmara_65

Znanych  jest mi wiele przepisów na szarlotki i wiele z nich wypróbowałam, ale ta dosyć szybka w wykonaniu, prosta szarlotka jest  wśród nich  najlepsza pod każdym względem. Dlatego też poszukując stale idealnej szarlotki, powracam jednak do właśnie tego przepisu z książki Barbary Bytnerowiczowej "Ciasta domowe", książki sprzed wielu lat, bo wydanej w 1990r. Przepis nieco zmodyfikowałam dostosowując do własnych upodobań. 

Ta łatwa szarlotka  wykonana jest na kruchym cieście i jest bardzo smaczna.

Ciasto jest bardzo kruchutkie, rozpływajace się w ustach, aromatu dodaje dodatek otartej skórki cytrynowej. Nadzienie jabłkowe natomiast aromatyzowane jest kandyzowaną skórką pomarańczową i cynamonem. Polecam :) 

 

prosta i szybka szarlotka na kruchym cieście 

 

 

Składniki ciasta kruchego ( na formę o wym. 27x35 cm):

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 - 1 szklanka cukru drobnego kryształu
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 3 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
  • ewentualnie 1-2 łyżki gęstej śmietany 12 lub 18 %
  • 3 łyżki tartej bułki

 

Składniki nadzienia jabłkowego

  • ok. 2 kg jabłek (np. antonówka, szara reneta, koksa królewska)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3  dag kandyzowanej skórki pomarańczowej

 

ponadto:

  • cukier puder z naturalną wanilią do posypania wierzchu ciasta

 

 Wykonanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy na stolnicę lub do miski. Dobrze schłodzone masło siekamy z mąką nożem, siekaczem do kruchych ciast lub ścieramy na tarce o grubych oczkach  wprost do mąki.  Ścierałam na tarce, po czym dłońmi delikatnie rozcierałam powstałe grudki. 

Dodajemy cukier, skórkę otartą z wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem cytryny oraz jajka. Szybko zagniatamy ciasto, dodając  ewentualnie 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej  śmietany, aby uzyskać właściwą konsystencję.

Ciasto powinno być gęste i  nie powinno zbytnio kleić się do rąk.

Robimy gruby wałek  i dzielimy na dwie części ( 2/3 ciasta + 1/3 ciasta). Większą część ciasta schładzamy w lodówce, mniejszą w zamrażalniku (co najmniej 2 godziny).

W tym czasie przygotowujemy nadzienie jabłkowe.

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy delikatnie nadmiar soku, dodajemy drobno pokrojoną skórkę pomarańczową, cukier i cynamon. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem.

Większą część ciasta (2/3) kroimy na plastry i wykładamy nim spód formy wyścielonej papierem do pieczenia, sklejamy palcami brzegi, aby powstał jednolity placek.

Ciasto posypujemy bułką tartą i nakładamy wcześniej przygotowane nadzienie jabłkowe, lekko dociskamy. 

Schłodzoną w zamrażalniku  drugą część ciasta ścieramy na tarce z dużymi oczkami, bezpośrednio na jabłka, tak aby placek był równomiernie pokryty powstałą w ten sposób kruszonką.

Pieczemy w środkowej części piekarnika nagrzanego do temp. 200°C przez 20 minut, po czym zmniejszamy temp. do 180°C i pieczemy przez kolejne 25 minut na jasnozłoty kolor.

Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem z naturalną wanilią. 

 

prosta i szybka szarlotka na kruchym cieście

 

 

prosta i szybka szarlotka na kruchym cieście

 

 

prosta i szybka szarlotka na kruchym cieście

 

 

prosta i szybka szarlotka na kruchym cieście

 

 

Polecam również

 

Szarlotka z kruszonką i pianką kisielową    Szarlotka królewska    Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową   Jabłecznik z kremem cappuccino

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

PRZEPISY NA CIASTA Z MASĄ BUDYNIOWĄ

dagmara_65

Kontynując cykl wpisów  "Przepisy na imprezy i przyjęcia domowe" przedstawiam Wam dzisiaj zbiór linków ze zdjęciami do  przepisów na ciasto z masą budyniową, jakie dotychczas opublikowałam na blogu W KUCHENNYM OKNIE. Polecam :)

 

 

Przepisy na ciasta z masą budyniową 

 

 

 

Biszkopt kakaowy z masą budyniowo-jabłkową Biszkopt kakaowy z masą budyniowo-jabłkową

ciasto 3Bit (bez pieczenia) Ciasto 3Bit (bez pieczenia)  

foto Ciasto architekta 

Ciasto fale dunaju z wiśniami Ciasto fale dunaju z wiśniami   

foto  Ciasto jabłkowo-orzechowe z kremem budyniowym i ananasami"Meduza" 

ciasto królewiec z brzoskwiniami Ciasto Królewiec z brzoskwiniami 

ciasto marchewkowe z kremem budyniowym Ciasto marchewkowe z kremem brzoskwiniowym

foto Ciasto śliwkowo-kokosowe  

foto Ciasto wawelskie

Ciasto z jagodami i budyniem Ciasto z jagodami i budyniem 

Fale dunaju z morelami(brzoskwiniami)  Fale Dunaju z morelami(brzoskwiniami)   

foto Kora orzechowa

fotoPrzekładaniec ananasowo-cytrynowy

szarlotka królewska  Szarlotka królewska 

fotoTort ambasador  

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

SOS MEKSYKAŃSKI - przepis do słoików i na teraz

dagmara_65

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam jak zrobić domowy sos meksykański. Przepis jest prosty, wymaga jednak trochę czasu, aby go sporządzić.  

Jeżeli ten sos nam smakuje i  mamy apetyt na wielokrotną jego konsumpcję, warto zrobić do słoików na zimę, wówczas zaoszczędzamy czas przy każdym jego zastosowaniu.

Sos meksykański ma wyrazisty, lekko ostry smak. Świetnie smakuje do mięsa pieczonego zwłaszcza drobiu.

Sos meksykański dobrze smakuje z ryżem, makaronem. Sprawdza się wyśmienicie jako dodatek do tortilli czy nuggetsów. Polecam :)

 

sos meksykański - przepis do słoików i na teraz

  

Składniki:

  • 3 kg pomidorów
  • 2 kg papryki kolorowej (czerwona, żółta, zielona)
  • 1 puszka brzoskwiń  (820g)     bez syropu
  • 1 puszka ananasów  (565g)     + syrop
  • 1 puszka  czerwonej fasoli  kidney w zalewie  
  • 300 g cebuli zwykłej
  • 400 g cebuli cukrowej
  • 2 strąki papryczki ostrej (ok.50g)
  • 2 ząbki czosnku (ok.10g) 
  • 8 - 10 łyżek oleju
  • 1-2 łyżki przyprawy meksykańskiej
  • 1/2 łyżeczki  pieprzu cayenne
  • 2 łyżki soli
  • 5-6 łyżek cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

Wykonanie:

Pomidory myjemy,  kroimy na małe kawałki, gotujemy  przez 8 -10 minut i odstawiamy do przestudzenia.

Cebulę obieramy i kroimy w mała kostkę (posiekałam w rozdrabniaczu).

Na patelnię wlewamy olej i podduszamy na nim cebulę do chwili jej zeszklenia.

Do dużego rondla  dajemy przetarte na sitku pomidory (przecier), cebulę i gotujemy bez pokrywki  ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając drewnianą łopatką.

Paprykę kolorową i ostre papryczki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę (ostrą kroimy w cieniutkie półobrączki).

Ananasy i brzoskwinie  odcedzamy z syropu i  kroimy w kostkę.

Kukurydzę  odcedzamy, fasolkę odcedzamy i przepłukujemy na sitku wodą.

Wszystkie tak przygotowane  składniki dajemy do gotujących się pomidorów z cebulą, dodajemy sól, cukier, syrop z ananasów, sok z cytryny i pozostawiamy na ogniu  jeszcze ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając i szurając po dnie, aby zapobiec ewentualnemu przywieraniu warzyw. 

W czasie gotowania dajemy pozostałe składniki: przepuszczony przez praskę czosnek, przyprawę meksykańską, pieprz cayenne i ewentualnie sól, cukier do smaku. Dokładnie mieszamy i jeszcze przez chwilę gotujemy. 

Przekładamy do wyparzonych słoików, zamykamy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.  Pasteryzujemy 30 minut. Po całkowitym ostudzeniu odstawiamy w chłodne miejsce.  

  

sos meksykański - przepis do słoików i na teraz 

 

 

sos meksykański - przepis do słoików i na teraz 

 

 

sos meksykański - przepis do słoików i na teraz

 

 

sos meksykański - przepis do słoików i na teraz

 

 

 

Polecam również

 

 Cukinia z papryką i parówkami  Przecier pomidorowy Sos słodko-kwaśny do słoików i na teraz   Leczo z cukinią do słoików na zimę

 

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

CIASTO KRÓLEWIEC Z BRZOSKWINIAMI

dagmara_65

Ciasto Królewiec to jedno z dawnych, dość popularnych ciast. Zwykle wierzch Królewca wieńczy polewa czekoladowa. Chcąc przełamać jego słodycz dodałam na wierzchu owoce, brzoskwinie i pestki granatu i  ... wyszło pyszne ciasto :)

Czyniąc taką dekorację zasugerowałam się zdjęciem zamieszczonym w  czasopiśmie Ciasta Domowe nr 169. Ponadto ciasto miodowe wykonałam również wg przepisu tam zamieszczonego. 

Pozostała część przepisu na to dość łatwe ciasto  Królewiec to własna inwencja.

Polecam :) 

 

ciasto królewiec z brzoskwiniami

 

Składniki ciasta miodowego (na formę o wym. 29x42 cm):

  • 3  szklanki mąki pszennej
  • 2/3  szklanki cukru
  • 250g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu naturalnego płynnego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Składniki  ciasta biszkoptowego:

  • 4 jajka
  • 3/4  szklanki cukru
  • 3/4  szklanki mąki pszennej
  • 3/4  łyżeczki proszku do pieczenia 

 

Składniki masy:

  • 3 szklanki mleka
  • 300g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1½ łyżki mąki pszennej
  • 2-3 łyżeczki cukru z naturalną wanilią
  • sok z połowy  cytryny (ok.25 ml)

 

Ponadto

  • 1 puszka brzoskwiń (820g) 
  • 1 owoc granatu
  • płatki czekoladowe 

 

 Wykonanie ciasta miodowego:

Mąkę mieszamy z sodą. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce  o grubych oczkach wprost do mąki i szybko rozcieramy dłońmi, aby jak najbardziej je rozdrobnić i połączyć z mąką. Czynność tą robimy nie za długo, aby zbytnio nie ogrzać dłońmi masła. Dodajemy cukier, mieszamy, następnie żółtko, miód i zagniatamy tylko do połączenia się składników. 

Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część ciasta przekładamy do formy o wym. 29x42 cm wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozwałkowujemy ( lub wylepiamy ręcznie). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 15-20 minut. 

Druga część ciasta pieczemy w ten sam sposób. 

Oba blaty odkładamy do całkowitego ostudzenia. 

 

Wykonanie ciasta biszkoptowego:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy, aż cukier prawie rozpuści się. Dodajemy żółtka, stale ubijając do uzyskania puszystej, jednolitej masy.
Wsiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie najlepiej ręcznie za pomocą dużej łyżki bądź łopatki mieszamy.
Ciasto wykładamy do dużej prostokątnej formy i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180°C.

Po upieczeniu odkładamy do całkowitego  ostudzenia.

 

Wykonanie masy budyniowej:

Obie mąki mieszamy, wsypujemy do ¾ szklanki zimnego mleka i miksujemy. Pozostałe mleko gotujemy, dodajemy oba cukry, mieszamy do ich rozpuszczenia, po czym wlewamy zawiesinę mączną, gotujemy, stale mieszając do utraty surowizny.

Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do przestudzenia.

Masło ucieramy do białości, dodajemy porcjami przestudzony budyń, na koniec sok z cytryny, stale ucierając. Masę dzielimy na trzy części,  dwie części jednakowe , trzecia nieco mniejsza, na wierzch  ciasta.

 

Przekładanie placka:

Jeden z blatów miodowych smarujemy jedną z dwóch jednakowych części masy budyniowej, przykrywamy ciastem biszkoptowym, lekko dociskamy, smarujemy drugą częścią masy. Dajemy drugi blat miodowy, lekko dociskamy i rozprowadzamy na nim pozostałą część masy.

Ciasto przechowujemy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy.  

Połówki brzoskwiń osączamy z syropu, kroimy na mniejsze kawałki i układamy wzdłuż (jak na zdjęciach), posypujemy płatkami czekoladowymi, a między rzędami brzoskwiń posypujemy pestki granatu.  

  

ciasto królewiec z brzoskwiniami

 

 

ciasto królewiec z brzoskwiniami

 

 

ciasto królewiec z brzoskwiniami

 

 

ciasto królewiec z brzoskwiniami

 

 

ciasto królewiec z brzoskwiniami 

 

 

 

Polecam również

 

 Ciasto wawelskieCiasto orzechowe z jabłkami i bitą śmietaną Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową Kora orzechowa

 

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

PRZEPISY NA SZARLOTKI I JABŁECZNIKI

dagmara_65

W ramach kontynuacji cyklu  SEZON na....... przedstawiam Wam zbiór linków ze zdjęciami do przepisów na szarlotki i jabłeczniki jakie dotychczas ukazały się na blogu.

Znajdziecie  wśród nich  dość łatwe  i szybkie przepisy na  szarlotki i jabłeczniki, ciasta orzechowe z jabłkami, szarlotki i jabłeczniki  na kruchym cieście, z kruszonką, na biszkopcie, jabłeczniki z budyniem, kremem, bitą śmietaną, bez pieczenia, ciasta drożdżowe z jabłkami. Polecam :)

 

 przepisy kulinarne na szarlotki i jabłeczniki,szybka i prosta szarlotka

 

 

 

Biszkopt kakaowy z masą budyniowo-jabłkową Biszkopt kakaowy z masą budyniowo-jabłkową  

ciasto drożdzowe z jabłkami Ciasto drożdżowe z jabłkami 

ciasto drożdżowe z jabłkami i budyniem  Ciasto drożdżowe z jabłkami i budyniem   

foto Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową  

ciasto jabłkowo-orzechowe z kremem budyniowym i ananasami "Meduza" Ciasto jabłkowo-orzechowe z kremem budyniowym i ananasami "Meduza"


foto Ciasto orzechowe z jabłkami i bitą śmietaną

foto Ciasto słoneczne 

Ciasto z masą serowo-krówkową i jabłkami na herbatnikach (bez pieczenia)Ciasto z masą serowo-krówkową i jabłkami na herbatnikach (bez pieczenia)

foto Jabłecznik z kremem cappuccino  

kilimandżaroKilimandżaro

 placek amerykański (ciasto salceson) Placek amerykański (ciasto salceson)

prosta szarlotka na kruchym cieście Prosta szarlotka na kruchym cieście 

rolada jabłkowa z polewą czekoladową Rolada jabłkowa z polewą czekoladową   

Sernik jablkowy z sosem toffi Sernik jabłkowy z sosem toffi   

szybka i prosta szarlotkaSzarlotka

szarlotka królewska,szybka i prosta szarlotka  Szarlotka królewska   

Szarlotka  z kruszonką i pianką kisielową,szybka i prosta szarlotka Szarlotka z kruszonką i pianką kisielową  

torcik jablkowo-ananasowy Torcik jabłkowo-ananasowy 

torcik jabłkowo-orzechowy Torcik jabłkowo-orzechowy

foto Torcik jabłkowo-śmietankowy z rumem  

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci