Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

DOMOWY TWARÓG (biały ser)

dagmara_65

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam jak zrobić domowy twaróg ze świeżego mleka. Przepis jest prosty i dość szybki w wykonaniu, że aż nie warto sięgać po wszelkie twarogi jakie nam oferują handlowcy. Zapewniam Was, że jest o wiele lepszy pod każdym względem od kupionego, a serniki z takiego sera są o wiele smaczniejsze, pulchne i wilgotne. Nie ma potrzeby mielenia twarogu na sernik.

Twaróg domowej roboty  jest tak pyszny, że z pewnością nie raz będziecie sobie sami jego produkować.

 

  domowy twaróg (biały ser)


 

Składniki:

  • 1 l mleka świeżego 2% lub 3,2%
  • 200 ml kwaśnej śmietany 12% lub 18%

 

Wykonanie:

Mleko miksujemy ze śmietaną w garnku najlepiej o grubym dnie.

Stawiamy na płytce i ogrzewamy powoli na małym ogniu, prawie do zagotowania.

Gdy wytrącą się grudki twarogu, a serwatka stanie się klarowna, dobrze jest po prostu  spróbować ser, aby mieć pewność, że należy przerwać ogrzewanie.

Jeżeli nie jest mazisty, możemy mieć pewność, że będzie dobry.

Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Wylewamy całość na sitko wyścielone podwójną gazą.

Gdy serwatka przestanie ściekać zawiązujemy przeciwległe rogi gazy i zawieszamy np. na trzonku drewnianej łyżki, tak aby serwatka swobodnie ściekała. Jeżeli potrzebujemy ser niezbyt odciśnięty, jest gotowy, jeżeli potrzebujemy bardziej zwarty dajemy między dwie deseczki i obciążamy, aby wycisnąć pozostałą serwatkę.

Zdejmujemy gazę, umieszczamy w pojemniku z zamknięciem. Otrzymujemy z tej ilości składników ok. 300 g twarogu. Przechowujemy w lodówce.  

 

domowy twaróg (biały ser)  

 

 domowy twaróg (biały ser)

 

domowy twaróg (biały ser)

 

 

 domowy twaróg (biały ser)

 

 

domowy twaróg (biały ser)

 

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

ŁATWA I SZYBKA SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ

dagmara_65

Surówkę z kapusty pekińskiej często podaję do obiadu. Jest znacznie delikatniejsza od białej kapusty i  łatwa do wykonania. W zasadzie nie korzystam z przepisów, zdaję się na własną kreatywność i  jak do tej pory nie miałam żadnych krytycznych uwag pod jej adresem.

Ta prosta i szybka surówka jest jak dla mnie jednym z najsmaczniejszych dodatków do drugiego dania i ostatnio dość często gości na moim stole. Przepis postanowiłam zapisać w tymże miejscu, aby służył nie tylko mi, gdyby uleciał  z głowy, ale także  i Wam gdybyście ewentualnie zechcieli z niego skorzystać :)  

 

 łatwa i szybka surówka z kapusty pekińskiej

 

 

Składniki:

  • 400g kapusty pekińskiej
  • 200-250g kolorowej papryki (czerwona, żółta, zielona)
  • 300-400g jabłek słodko - winnych
  • 1-1½ płaskiej łyżeczki soli
  • 2-3 płaskie łyżeczki  cukru
  • 2 -3 łyżki soku z cytryny
  • 2 -3 łyżki oleju 

 

Wykonanie:

Kapustę pekińską płuczemy, osuszamy i kroimy nożem w jak najcieńsze paseczki. Paprykę płuczemy, usuwamy gniazda nasienne i tniemy w bardzo drobne wiórki najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw typu julienne i  mieszamy z kapustą.

Dodajemy 1 łyżeczkę soli, 2 płaskie łyżeczki cukru, 2 łyżki soku z cytryny i dokładnie mieszamy. Jabłka po umyciu i osuszeniu (możemy obrać ze skórki, ale niekoniecznie, jak kto woli), ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do warzyw.

Wlewamy olej, ponownie mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie próbujemy surówkę i ewentualnie dodajemy sól, cukier i sok z cytryny. Odstawiamy do tzw. przegryzienia się składników (nie trzeba długo czekać).

  

łatwa i szybka surówka z kapusty pekińskiej 

 

 

łatwa i szybka surówka z kapusty pekińskiej

 

 

łatwa i szybka surówka z kapusty pekińskiej

 

 

 

Polecam również: 

 

 Surówka z kapusty pekińskiej z pomarańczą, marchewką i chrzanem Surówka z kapusty pekińskiej,papryką i pestkami granatu  Surówka z kapusty pekińskiej z ananasem i chrzanemSurówka z kapusty pekińskiej z brzoskwiniami i rodzynkami

 

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

PROSTA SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE

dagmara_65

Znanych  jest mi wiele przepisów na szarlotki i wiele z nich wypróbowałam, ale ta dosyć szybka w wykonaniu, prosta szarlotka jest  wśród nich  najlepsza pod każdym względem. Dlatego też poszukując stale idealnej szarlotki, powracam jednak do właśnie tego przepisu z książki Barbary Bytnerowiczowej "Ciasta domowe", książki sprzed wielu lat, bo wydanej w 1990r. Przepis nieco zmodyfikowałam dostosowując do własnych upodobań. 

Ta łatwa szarlotka  wykonana jest na kruchym cieście i jest bardzo smaczna.

Ciasto jest bardzo kruchutkie, rozpływajace się w ustach, aromatu dodaje dodatek otartej skórki cytrynowej. Nadzienie jabłkowe natomiast aromatyzowane jest kandyzowaną skórką pomarańczową i cynamonem. Polecam :) 

 

prosta i szybka szarlotka na kruchym cieście 

 

 

Składniki ciasta kruchego ( na formę o wym. 27x35 cm):

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 - 1 szklanka cukru drobnego kryształu
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 3 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
  • ewentualnie 1-2 łyżki gęstej śmietany 12 lub 18 %
  • 3 łyżki tartej bułki

 

Składniki nadzienia jabłkowego

  • ok. 2 kg jabłek (np. antonówka, szara reneta, koksa królewska)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3  dag kandyzowanej skórki pomarańczowej

 

ponadto:

  • cukier puder z naturalną wanilią do posypania wierzchu ciasta

 

 Wykonanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy na stolnicę lub do miski. Dobrze schłodzone masło siekamy z mąką nożem, siekaczem do kruchych ciast lub ścieramy na tarce o grubych oczkach  wprost do mąki.  Ścierałam na tarce, po czym dłońmi delikatnie rozcierałam powstałe grudki. 

Dodajemy cukier, skórkę otartą z wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem cytryny oraz jajka. Szybko zagniatamy ciasto, dodając  ewentualnie 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej  śmietany, aby uzyskać właściwą konsystencję.

Ciasto powinno być gęste i  nie powinno zbytnio kleić się do rąk.

Robimy gruby wałek  i dzielimy na dwie części ( 2/3 ciasta + 1/3 ciasta). Większą część ciasta schładzamy w lodówce, mniejszą w zamrażalniku (co najmniej 2 godziny).

W tym czasie przygotowujemy nadzienie jabłkowe.

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy delikatnie nadmiar soku, dodajemy drobno pokrojoną skórkę pomarańczową, cukier i cynamon. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem.

Większą część ciasta (2/3) kroimy na plastry i wykładamy nim spód formy wyścielonej papierem do pieczenia, sklejamy palcami brzegi, aby powstał jednolity placek.

Ciasto posypujemy bułką tartą i nakładamy wcześniej przygotowane nadzienie jabłkowe, lekko dociskamy. 

Schłodzoną w zamrażalniku  drugą część ciasta ścieramy na tarce z dużymi oczkami, bezpośrednio na jabłka, tak aby placek był równomiernie pokryty powstałą w ten sposób kruszonką.

Pieczemy w środkowej części piekarnika nagrzanego do temp. 200°C przez 20 minut, po czym zmniejszamy temp. do 180°C i pieczemy przez kolejne 25 minut na jasnozłoty kolor.

Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem z naturalną wanilią. 

 

prosta i szybka szarlotka na kruchym cieście

 

 

prosta i szybka szarlotka na kruchym cieście

 

 

prosta i szybka szarlotka na kruchym cieście

 

 

prosta i szybka szarlotka na kruchym cieście

 

 

Polecam również

 

Szarlotka z kruszonką i pianką kisielową    Szarlotka królewska    Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową   Jabłecznik z kremem cappuccino

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

PRZEPISY NA CIASTA Z MASĄ BUDYNIOWĄ

dagmara_65

Kontynując cykl wpisów  "Przepisy na imprezy i przyjęcia domowe" przedstawiam Wam dzisiaj zbiór linków ze zdjęciami do  przepisów na ciasto z masą budyniową, jakie dotychczas opublikowałam na blogu W KUCHENNYM OKNIE. Polecam :)

 

 

Przepisy na ciasta z masą budyniową 

 

 

 

Biszkopt kakaowy z masą budyniowo-jabłkową Biszkopt kakaowy z masą budyniowo-jabłkową

ciasto 3Bit (bez pieczenia) Ciasto 3Bit (bez pieczenia)  

foto Ciasto architekta 

Ciasto fale dunaju z wiśniami Ciasto fale dunaju z wiśniami   

foto  Ciasto jabłkowo-orzechowe z kremem budyniowym i ananasami"Meduza" 

ciasto królewiec z brzoskwiniami Ciasto Królewiec z brzoskwiniami 

ciasto marchewkowe z kremem budyniowym Ciasto marchewkowe z kremem brzoskwiniowym

foto Ciasto śliwkowo-kokosowe  

foto Ciasto wawelskie

Ciasto z jagodami i budyniem Ciasto z jagodami i budyniem 

Fale dunaju z morelami(brzoskwiniami)  Fale Dunaju z morelami(brzoskwiniami)   

foto Kora orzechowa

fotoPrzekładaniec ananasowo-cytrynowy

szarlotka królewska  Szarlotka królewska 

fotoTort ambasador  

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

SOS MEKSYKAŃSKI - przepis do słoików i na teraz

dagmara_65

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam jak zrobić domowy sos meksykański. Przepis jest prosty, wymaga jednak trochę czasu, aby go sporządzić.  

Jeżeli ten sos nam smakuje i  mamy apetyt na wielokrotną jego konsumpcję, warto zrobić do słoików na zimę, wówczas zaoszczędzamy czas przy każdym jego zastosowaniu.

Sos meksykański ma wyrazisty, lekko ostry smak. Świetnie smakuje do mięsa pieczonego zwłaszcza drobiu.

Sos meksykański dobrze smakuje z ryżem, makaronem. Sprawdza się wyśmienicie jako dodatek do tortilli czy nuggetsów. Polecam :)

 

sos meksykański - przepis do słoików i na teraz

  

Składniki:

  • 3 kg pomidorów
  • 2 kg papryki kolorowej (czerwona, żółta, zielona)
  • 1 puszka brzoskwiń  (820g)     bez syropu
  • 1 puszka ananasów  (565g)     + syrop
  • 1 puszka  czerwonej fasoli  kidney w zalewie  
  • 300 g cebuli zwykłej
  • 400 g cebuli cukrowej
  • 2 strąki papryczki ostrej (ok.50g)
  • 2 ząbki czosnku (ok.10g) 
  • 8 - 10 łyżek oleju
  • 1-2 łyżki przyprawy meksykańskiej
  • 1/2 łyżeczki  pieprzu cayenne
  • 2 łyżki soli
  • 5-6 łyżek cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

Wykonanie:

Pomidory myjemy,  kroimy na małe kawałki, gotujemy  przez 8 -10 minut i odstawiamy do przestudzenia.

Cebulę obieramy i kroimy w mała kostkę (posiekałam w rozdrabniaczu).

Na patelnię wlewamy olej i podduszamy na nim cebulę do chwili jej zeszklenia.

Do dużego rondla  dajemy przetarte na sitku pomidory (przecier), cebulę i gotujemy bez pokrywki  ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając drewnianą łopatką.

Paprykę kolorową i ostre papryczki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę (ostrą kroimy w cieniutkie półobrączki).

Ananasy i brzoskwinie  odcedzamy z syropu i  kroimy w kostkę.

Kukurydzę  odcedzamy, fasolkę odcedzamy i przepłukujemy na sitku wodą.

Wszystkie tak przygotowane  składniki dajemy do gotujących się pomidorów z cebulą, dodajemy sól, cukier, syrop z ananasów, sok z cytryny i pozostawiamy na ogniu  jeszcze ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając i szurając po dnie, aby zapobiec ewentualnemu przywieraniu warzyw. 

W czasie gotowania dajemy pozostałe składniki: przepuszczony przez praskę czosnek, przyprawę meksykańską, pieprz cayenne i ewentualnie sól, cukier do smaku. Dokładnie mieszamy i jeszcze przez chwilę gotujemy. 

Przekładamy do wyparzonych słoików, zamykamy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.  Pasteryzujemy 30 minut. Po całkowitym ostudzeniu odstawiamy w chłodne miejsce.  

  

sos meksykański - przepis do słoików i na teraz 

 

 

sos meksykański - przepis do słoików i na teraz 

 

 

sos meksykański - przepis do słoików i na teraz

 

 

sos meksykański - przepis do słoików i na teraz

 

 

 

Polecam również

 

 Cukinia z papryką i parówkami  Przecier pomidorowy Sos słodko-kwaśny do słoików i na teraz   Leczo z cukinią do słoików na zimę

 

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci