Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

PRZEPISY NA CIASTA Z TRUSKAWKAMI

dagmara_65

 W ramach kontynuacji cyklu SEZON na....... przedstawiam Wam dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE linki ze zdjęciami do przepisów na ciasta z truskawkami jakie dotychczas opublikowałam na blogu. Znajdziecie tutaj przepisy na proste, szybkie ciasta, serniki, placki, torciki z truskawkami, jak i te nieco bardziej pracochłonne. Polecam :)

 

 przepisy na ciasta z truskawkami

 

 

Ciasto a'la tiramisu z truskawkami Ciasto a'la tiramisu z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Ciasto z białą czekoladą i truskawkami Ciasto z białą czekoladą i truskawkami

Ciasto z truskawkami dwukolorowe (prosty przepis) Ciasto z truskawkami dwukolorowe (prosty przepis)

Najszybsze ciasto z truskawkami Najszybsze ciasto z truskawkami

Sernik ananasowo-truskawkowy (na zimno) Sernik ananasowo-truskawkowy (na zimno)

Sernik na zimno stracciatella z truskawkami Sernik na zimno stracciatella z truskawkami

Sernik na zimno stracciatella z truskawkami Sernik na zimno z truskawkami

Sernik śmietankowy z owocami Sernik śmietankowy z owocami

 Sernik truskawkowy na zimno Sernik truskawkowy na zimno

 Torcik stracciatella z truskawkami Torcik stracciatella z truskawkami

Tort jogurtowo-truskawkowy Tort jogurtowo - truskawkowy

Tort truskawkowo - rumowy Tort truskawkowo - rumowy

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

PLACUSZKI NA JOGURCIE Z DŻEMEM (KONFITURĄ)

dagmara_65

Placuszki na jogurcie są przede wszystkim bardzo puszyste i wcale nie wymagają spulchniaczy.

Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Te placuszki są bardzo smaczne i szybko znikają ze stołu, zwłaszcza gdy będą podane z ulubionym dżemem lub konfiturą.

A w tego typu dodatki  zostałam ostatnio obficie wyposażona dzięki firmie Stovit.

 

placuszki na jogurcie z dżemem (konfiturą)

 

Składniki (na ok. 12 sztuk) :

  • 3 jajka (duże, L )
  • 1 i 1/2  -  2 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki gęstego naturalnego jogurtu
  • dżem lub konfitura (użyłam z firmy Stovit)
  • olej do smażenia

 

Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier i sól, a następnie dajemy po jednym żółtku. Jogurt dokładnie mieszamy i dodajemy małymi porcjami do ubitych jajek, delikatnie mieszając łyżką.

Mąkę wsiewamy porcjami i dalej mieszamy (delikatnie i nie za długo, tylko do uzyskania jednolitego ciasta o konsystencji jak na biszkopt).

Rozgrzewamy olej na patelni (np. do pancakes, do naleśników lub zwykłej) i delikatnie wykładamy porcje ciasta. Smażymy na małym ogniu z obu stron na złoty kolor.

Po usmażeniu wykładamy na papierowy ręcznik dla osiąknięcia z nadmiaru tłuszczu.

Podajemy z ulubionym dodatkiem.

Użyłam produkty  firmy Stovit:

  • Konfiturę z malin
  • Konfiturę z moreli
  • Dżem z kiwi z limonką i białym winogronem

 

placuszki na jogurcie z dżemem (konfiturą)

 

 

placuszki na jogurcie z dżemem (konfiturą)

 

Jako dodatek do naleśników, omletów, placuszków, gofrów, ciast, deserów, do smarowania pieczywa mogą posłużyć również inne produkty firmy Stovit.

Są to:

  • Śliwka prażona z czekoladą
  • Powidła korzenne
  • Dżem z wiśni
  • Dżem pomarańczowy z imbirem, kardamonem i cynamonem
  • Dżem z czarnych porzeczek
  • Dżem z truskawek
  • Dżem figa z pomarańczą
  • Dżem malina z aronią

 

produkty firmy Stovit

 

 Stovit proponuje również dodatki:

 —  do mięs i serów, a są to:

  • Czerwoną cebula
  • Jarzębina
  • Borówka

— oraz jako dystrybutor hiszpańskich smaków:

  • Oliwki czarne drylowane
  • Paprykę Piri Piri

 

produkty firmy Stovit i Bulerias

 

Produkty firmy Stovit są smaczne i aromatyczne:

 

produkty firmy Stovit i Bulerias

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

CIASTO AMBASADOR

dagmara_65

Ciasto ambasador to jedno z moich ulubionych ciast. Na biszkopcie położone są dwie warstwy masy budyniowej jasna i ciemna. Nie jest to taka zwykła, tradycyjna masa budyniowa. Dodatek żółtek,  świeżego soku cytrynowego i alkoholu sprawia, że masa staje się wyrazista w swoim smaku, wykwintna.

Dodatkowo jasną masę wzbogaca dodatek ananasów, najlepiej świeżych, bo te z puszki, moim zdaniem od jakiegoś czasu, bardzo straciły na swojej jakości. Ciemna warstwa kakaowa zawiera rodzynki, ale można dać również rozdrobnione orzechy i kawałeczki czekolady.

Przed laty opublikowałam na blogu przepis na tort ambasador, dzisiejszy przepis to jego modyfikacja.

Ciasto ambasador jest przepyszne, atrakcyjnie prezentuje się na stole, jak najbardziej polecam na różne domowe przyjęcia. 

 

ciasto ambasador 

 

Składniki biszkoptu (na formę o wym. 32 x 24 cm):

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4/szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki masy budyniowo-żółtkowej:

  • 6 żółtek
  • 2½ szklanki mleka
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1½ szklanki cukru
  • 400 g masła
  • 100 ml soku cytrynowego (2 cytryny)
  • 100 - 125 ml spirytusu 96%
  • 2 -3 łyżki ciemnego kakao
  • ok. 250 g ananasa świeżego (ew. z puszki)
  • 100 g rodzynek ( przepłukane na sitku wrzątkiem i dokładnie osączone z wody)

 

 

Składniki polewy czekoladowej:

  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 -2 łyżki kakao
  • 15 g masła
  • 6 łyżek mleka

 

dodatkowo do ozdobienia:

  • wąskie paseczki świeżej skórki cytrynowej
  • cząsteczki kandyzowanej żurawiny 

 

 

Wykonanie ciasta biszkoptowego:

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy, aż cukier prawie rozpuści się. Dodajemy żółtka, stale ubijając do uzyskania puszystej, jednolitej masy.
Wsiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy delikatnie, najlepiej ręcznie za pomocą dużej łyżki, bądź łopatki.
Ciasto wykładamy do prostokątnej formy i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180°C.

Po upieczeniu odkładamy do całkowitego  ostudzenia. Możemy lekko ściąć nożem wierzch ciasta.

 

Wykonanie masy budyniowo-żółtkowej:

Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z ½ szklanki cukru. Odlewamy ok. ½ szklanki zimnego mleka, mieszamy w nim mąkę ziemniaczaną, wlewamy do utartych żółtek i dokładnie miksujemy. Pozostałe mleko gotujemy, dodajemy pod koniec 1 szklankę cukru, a następnie zawiesinę mączno-żółtkową, stale mieszając. Gdy otrzymany budyń straci smak surowizny, zestawiamy z ognia i pozostawiamy pod pokrywką do całkowitego ostudzenia.

Masło ucieramy do białości i dodajemy porcjami przestudzony budyń. Pamiętajmy, aby wszystkie składniki masy miały mniej więcej jednakową temperaturę. Pod koniec ucierania wlewamy małymi porcjami sok z cytryny, a następnie spirytus. Całość mieszamy nie za długo, tylko do uzyskania jednolitej masy.

Masę dzielimy na dwie mniej więcej równe części. Do jednej dodajemy pokrojonego w drobną kostkę ananasa i rozprowadzamy równomiernie na powierzchni biszkoptu. Formę z ciastem wkładamy do lodówki.

Do drugiej części wsiewamy kakao i miksujemy lub mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy rodzynki przepłukane  na sitku wrzątkiem (dokładnie osączone z wody), mieszamy i wykładamy na jasna masę. Formę z ciastem ponownie umieszczamy w lodówce.

 

Wykonanie polewy czekoladowej:

Do rondelka wsypujemy cukier puder, kakao, zalewamy mlekiem, mieszamy i podgrzewamy do zagotowania się mieszaniny. Dajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia masła. Wyłączamy ogrzewanie, wrzucamy kostki czekolady i stale mieszamy do jej rozpuszczenia.

Przestudzoną polewę rozprowadzamy równomiernie na powierzchni ciasta, najlepiej za pomocą dekoratora do ciast lub rękawa cukierniczego i ponownie umieszczamy w lodówce.

Przed podaniem ozdabiamy wąskimi paseczkami skórki cytrynowej i kandyzowaną żurawiną.

 

 ciasto ambasador

 

 

 ciasto ambasador

 

 

 ciasto ambasador 

 

 

ciasto ambasador

 

 

Polecam również:

 

Ciasto kakaowo-makowe z wiśniami i kremem kakaowym  Sernik czekoladowy z kremem wafelkowym i musem malinowym Ciasto tiramisu z brzoskwiniami Tort ambasador

 

 

Zapisz

GROCHÓWKA WOJSKOWA

dagmara_65

Grochówka wojskowa to apetyczna i bardzo pożywna zupa. Koniecznie musi być pożywna, z wkładką mięsną, zwłaszcza dla tych, co na poligonie ćwiczą w mroźne dni zimowe.

Dla tych co na poligonie nie ćwiczą, grochówkę można nieco odchudzić i podać bez wkładki mięsnej.

Przepis na grochówkę jaki przedstawiam poniżej pochodzi z dawnych domowych zapisków kulinarnych i zwykle nim się posługuję, gdy tylko nas nachodzi apetyt na tą smaczną zupę. Grochówkę gotuję na boczku wędzonym i cienkiej wędzonej kiełbasie, dodaję ziemniaki i niedużą marchewkę, no i koniecznie z dodatkiem czosnku i majeranku. Okres zimowy to właśnie ten czas, kiedy mamy na nią największy apetyt.

Grochówka wojskowa jest rozgrzewająca, sycąca, aromatyczna, przepyszna. Polecam :)

 

 grochówka wojskowa na boczku i kiełbasie

 

 

Składniki:

  • 400g grochu łuskanego (połówki)
  • 400 - 500g chudego boczku wędzonego
  • ok. 300 g chudej, cienkiej kiełbasy wędzonej
  • 1 marchewka (100g)
  • 500g ziemniaków
  • 1 duży ząb czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku tartego  (lepszy jest świeży)
  • sól, pieprz czarny mielony do smaku
  • woda

 

Wykonanie:

Groch przebieramy, dokładnie myjemy, zalewamy w dużym garnku (ok. 6 litrowym)  zimną wodą.  Odstawiamy na ok. 1 godzinę  (można też na noc, ale nie jest to konieczne w przypadku połówek grochu łuskanego).

Uzupełniamy wodą do obj. ok.4 litrów, stawiamy na ogniu i mieszając od czasu do czasu gotujemy ok. 90 minut, bez pokrywki (wytwarzająca się piana białkowa lubi kipieć! , można ją zbierać, ale ja tego nie robię).

Gdy groch stanie się miękki i wyraźnie rozleci się możemy zmiksować i przetrzeć przez sitko, ale możemy pominąć tę czynność, gdy uznamy, że nie jest to konieczne. Uzupełniamy ciepłą wodą do obj. ok. 4 litrów i dalej gotujemy.

Marchewkę  kroimy w półkrążki, ziemniaki w drobną kostkę i wrzucamy do zupy.

Gdy warzywa będą półmiękkie, dodajemy boczek pokrojony  w wąskie paseczki, kiełbasę pokrojoną w półkrążki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec dodajemy przyprawy tzn. majeranek, sól i pieprz czarny mielony do smaku. Jeszcze przez chwilę gotujemy,  zdejmujemy z ognia i przykrywamy pokrywką.

I w zasadzie można już jeść, ale  lepiej smakuje, gdy postoi. Najsmaczniejsza jest na drugi dzień.

 

 

pyszna zupa grochówka wojskowa na boczku i kiełbasie 

 

 

pyszna zupa grochówka wojskowa na boczku i kiełbasie

 

 

pyszna zupa grochówka wojskowa na boczku i kiełbasie

 

 

Polecam również:

 

krupnik rosółKapuśniak z kiszonej kapusty - dziadKartoflanka z boczkiem i kiełbasą

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

MOJE CIASTA NOWOŚCI

dagmara_65

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam linki ze zdjęciami do przepisów na ciasta nowości, czyli ciasta mojego autorstwa.

Postanowiłam zebrać w jednym miejscu przepisy na ciasta będące moimi kulinarnymi eksperymentami, które dotychczas opublikowałam na blogu.

Sądzę, że to dobry pomysł :)

 

moje ciasta nowości, moje wypieki i ciasta bez pieczenia

 

 

 

Ciasto a'la tiramisu z trukawkamiCiasto a'la tiramisu z truskawkami

ciasto kakaowo-makowe z wiśniami i kremem kakaowymCiasto kakaowo-makowe z wiśniami i kremem kakaowym 

ciasto kokosowe z czarną porzeczką,kremem cytrynowym i bezą Ciasto kokosowe z czarną porzeczką, kremem cytrynowym i bezą  

ciasto marchewkowe z kremem brzoskwiniowym  Ciasto marchewkowe z kremem brzoskwiniowym 

  ciasto tiramisu z brzoskwiniami  Ciasto tiramisu z brzoskwiniami 

ciasto z kremem cytrynowym  Ciasto z kremem cytrynowym

Ciasto z malinami bitą śmietaną i bezą Ciasto z malinami bitą śmietaną i bezą 

Ciasto z masą serowo-krówkową i jabłkami na herbatnikach(bez pieczenia) Ciasto z masą serowo-krówkową i jabłkami na herbatnikach(bez pieczenia)   

Ciasto z truskawkami dwukolorowe (prosty przepis) Ciasto z truskawkami dwukolorowe (prosty przepis) 

foto Gościniec  

foto Jabłecznik z kremem cappuccino

Lekkie ciasto z musem malinowym i nutellą Lekkie ciasto z musem malinowym i nutellą 

Pierniczki, które nie twardnieją  Pierniczki, które nie twardnieją   

foto Przekładaniec serowy z galaretką malinową  

Sernik  ananasowo- truskawkowy (na zimno) Sernik ananasowo-truskawkowy (na zimno)   

Sernik czekoladowy z kremem wafelkowym i musem malinowym  Sernik czekoladowy z kremem wafelkowym i musem malinowym

sernik mascarpone z brzoskwiniami Sernik mascarpone z brzoskwiniami

Sernik morelowy  Sernik morelowy  

Sernik na zimno stracciatella z truskawkami Sernik na zimno stracciatella z truskawkami 

Sernik na zimno z galaretką Sernik na zimno z galaretką

sernik na zimno z truskawkami Sernik na zimno z truskawkami 

Sernik z ajerkoniakiem i owocami  Sernik z ajerkoniakiem i owocami   

szybki sernik na zimno z ajerkoniakiem i ciasteczkami amaretti Szybki sernik na zimno z ajerkoniakiem i ciasteczkami amaretti   

Szybkie ciasto łaciate z morelami (śliwkami)  Szybkie ciasto z morelami (ze śliwkami)

Szybkie ciasto ze śliwkami Szybkie ciasto ze śliwkami

foto Torcik jagodowy z ajerkoniakiem


 Torcik rabarbarowy Torcik rabarbarowy


 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci