Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

Ciasta kruche, półkruche, tarty

poniedziałek, 09 lutego 2015

Na  wstępie chciałabym Was powitać po mojej dłuższej przerwie w blogowaniu i przeprosić za brak mojej natychmiastowej reakcji na Wasze komentarze i zapytania. Zaległości udało mi się już w zasadzie nadrobić, jednakże zdaję sobie sprawę, że w niektórych przypadkach to już po przysłowiowej herbacie.

A może  to niżej przedstawione ciasto okaże się taką symboliczną, wirtualną rekompensatą za moje milczenie ♥

Szarlotka  z kruszonką i pianką kisielową jest prosta, bardzo szybka w wykonaniu i co najważniejsze smaczna. Uda się z pewnością każdemu, kto tylko zechce ją zrobić. 

 

szarlotka z kruszonką 

 

 

Składniki kruszonki:

  • 6 żółtek
  • 5 łyżek cukru drobnego kryształu
  • 2 łyżeczki cukru z naturalna wanilią
  • 200g masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

 

Składniki nadzienia: 

  • 1,5 kg jabłek (np. koksa królewska)
  • 6 białek 
  • 1 szklanka cukru drobnego kryształu
  • 4 op. kisielu jabłkowego ( 4x 30g)  lub o innym ulubionym smaku

 

dodatkowo:

  • 3-4 łyżki bułki tartej (najlepiej własnej roboty)

 

Wykonanie

 

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do miski. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o dużych  oczkach prosto do mąki. Rozcieramy dłońmi.

Dodajemy żółtka (najlepiej z jaj wyjętych prosto z lodówki, aby dodawane żółtka były jeszcze chłodne) i wsypujemy oba cukry. 

Zagniatamy ciasto i rozcieramy dłońmi robiąc kruszonkę.

Naczynie z kruszonką przykrywamy i wstawiamy do  lodówki. 

Na dno wyścielonej papierem do pieczenia prostokątnej formy (o wym. 32x24cm)  wykładamy równomiernie ok. ²/ᶾ ilości kruszonki i ponownie umieszczamy wraz z pozostałą ilością w lodówce. 

Obieramy jabłka ze skórki.

Do białek wsypujemy cukier i miksujemy na sztywną pianę. Wsypujemy cienkim strumieniem kisiele i mieszamy całość na zmniejszonych obrotach. Otrzymaną masę odstawiamy. 

Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach i wykładamy na schłodzoną kruszonkę, posypaną równomiernie bułką tartą. 

Na jabłka wykładamy masę białkowo-kisielową, delikatnie rozprowadzamy.

Na wierz dajemy pozostałą kruszonkę.

Pieczemy w dolnej części nagrzanego do temp. 180ºC piekarnika (2 poziom od dołu) przez ok. 45 minut. Sprawdzamy stan upieczenia za pomocą patyczka. Jeżeli nie ma na nim surowego ciasta, wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i po ok. 5 min. formę z ciastem wyjmujemy.

Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem. 

 

 

szarlotka z kruszonką

 

 szarlotka z kruszonką

 

 

Polecam również:

 

Ciasto słoneczne Torcik jabłkowo-śmietankowy z rumem Ciasto orzechowe z jabłkami i bitą śmietaną Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową

 

 

 

 

 

 

sobota, 01 lutego 2014

Bakaliowiec to  wykwintne ciasto na kruchym spodzie, bogate w bakalie, bardzo smaczne i dość szybkie w przygotowaniu.

Warstwa nadzienia nie powinna być zbyt wysoka. Ciasto będzie smaczne i miękkie, gdy użyjemy  miękkich, nie wysuszonych bakalii. Jest trwałe i może poleżeć, wówczas  zyskuje na smaku. Ciasto wykonałam  z niewielką modyfikacją na podstawie przepisu zamieszczonego w ulubionej przeze mnie Babeczce nr 5/97.

 

ciasto na kruchym spodzie bakaliowiec

 

Składniki ciasta (na formę o wym. 28 x 40 cm): 

  • 3 szklanki mąki 
  • 5 żółtek
  • 200 g masła dobrze schłodzonego 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 - 5 łyżek kwaśnej śmietany 

 

Składniki nadzienia  

  • 600 g bakalii ( w oryginale: rodzynki, orzechy*, migdały, figi, suszone morele, daktyle w równych ilościach)
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 300 g gotowych galaretek ( mogą być w czekoladzie lub cukrze) 
  • ok. 300 g powideł śliwkowych
  • pokruszony jeden z blatów ciasta

 

ponadto:

  • gotowa polewa czekoladowa lub własnej roboty 
  • wiórki białej czekolady  lub wiórki kokosowe

 

 

* ostatnio zastąpiłam orzechy, migdały i figi suszonymi śliwkami kalifornijskimi (250g)

   i mieszanką kandyzowanych owoców ananasa, papai i melona (100g).

   To połączenie jest równie smaczne jak oryginał. 

 

Wykonanie ciasta:

Do przesianej mąki (na stolnicy lub w misce) ścieramy dobrze schłodzone masło, delikatnie mieszamy, a następnie rozcieramy dłońmi, aż nie będzie widocznych grudek. Jeżeli robimy na stolnicy możemy siekać nożem. Ja  rozcieram dłońmi, ale warunkiem udanego ciasta jest bardzo dobrze schłodzone masło.

Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.  Następnie dodajemy żółtka, 3 łyżki kwaśnej śmietany i zagniatamy ciasto. Jeżeli okaże się za suche dodajemy jeszcze 1-2 łyżki śmietany i ponownie zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części, okręcamy w folię spożywczą i schładzamy ok. 60 minut w lodówce.

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką i wykładamy na dwie formy jednakowej wielkości, wyścielone papierem do pieczenia (ja osobiście dzielę ciasto na małe kawałki, równomiernie rozkładam w formach i rozwałkowuję małym wałkiem z rączką).

Pieczemy pojedynczo, jeden po drugim w piekarniku  nagrzanym do temp. 200°C na złoty kolor ok. 15 minut.

 

Wykonanie nadzienia

Orzechy oraz sparzone i obrane migdały (można użyć słupków lub płatków migdałowych, wtedy odchodzi nam sparzanie i obieranie) rozdrabniamy najlepiej w rozdrabniaczu kuchennym. Rodzynki przepłukujemy na sitku gorącą wodą i odstawiamy do osączenia. Podobnie czynimy z morelami, figami, daktylami i śliwkami. Opłukane bakalie odstawiamy do osączenia z wody. Wszystkie bakalie oprócz rodzynek drobno kroimy (najlepiej kroić na przemian wszystkie bakalie, wówczas łatwiej się przemieszają).  

Następnie kroimy galaretkę i mieszamy z bakaliami.

Kruszymy jeden placek ciasta a otrzymane okruszyny dokładnie mieszamy z bakaliami i galaretką.

Dodajemy kakao, mieszamy, dodajemy śmietanę i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy.

Jeżeli składniki nie chcą się połączyć dodajemy jeszcze trochę śmietany (nadzienie jednak nie może być zbyt rzadkie, powinno być zwarte) 

Drugi placek kruchego ciasta smarujemy powidłami śliwkowymi i wykładamy przygotowane nadzienie równomiernie  je rozprowadzając, lekko ugniatamy.

Wierzch ciasta smarujemy polewą czekoladową i ewentualnie posypujemy wiórkami czekoladowymi lub kokosem. 

Ciasto schładzamy w lodówce. 

 

ciasto na kruchym spodzie bakaliowiec

 

ciasto na kruchym spodzie bakaliowiec

 

 

 

 

Polecam również: 

 

 Ciasto z jagodami i budyniem Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami w rumie Ciasto wawelskieKora orzechowa

 

 

 

 

 

 

sobota, 06 lipca 2013

Łatwe i dość szybkie  w wykonaniu ciasto z dodatkiem czarnych jagód. Na kruchym spodzie położona jest masa budyniowa, a na niej jagody. Całość pokryta jest drugą warstwą ciasta. Ciasto z jagodami i budyniem jest smaczne i apetycznie prezentuje się na stole. Jagody leśne zastąpiłam jagodą kamczacką, którą sukcesywnie zrywam w swoim ogrodzie.

Przepis pochodzi  z czasopisma Ciasta owocowe na lato nr 5-6/2013. Trochę zmodyfikowałam.

  

 ciasto z jagodami i budyniem

 

Składniki (na formę o wym. 22x28cm):

ciasto

  • 250g masła
  • 2 szklanki i 5 łyżek mąki pszennej
  • 10 łyżek cukru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

masa:

  • 2 opakowania budyniu malinowego z cukrem
  • 3 szklanki mleka 

 

ponadto

  • ok. 500g jagód (u mnie jagoda kamczacka) 
  • cukier puder do posypania
  • garść jagód do dekoracji

 

 

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o grubych oczkach wprost do mąki i szybko rozcieramy dłońmi, aby jak najbardziej je rozdrobnić  i połączyć z mąką. Czynność tą robimy nie za długo, aby zbytnio nie ogrzać dłońmi masła.  Dodajemy cukier, mieszamy, następnie żółtka, śmietanę i zagniatamy tylko do połączenia się składników.  Ciasto dzielimy na dwie równe części i zawijamy w folię. Jedną część  wkładamy do zamrażalnika, drugą tylko schładzamy. 

Dwie szklanki mleka gotujemy. W pozostałym rozprowadzamy budyń. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy, aż budyń zgęstnieje.

Do formy wyścielonej papierem do pieczenia  wykładamy ciasto schłodzone w lodówce. Na ciasto rozprowadzamy równomiernie jeszcze ciepły budyń, wysypujemy jagody (trochę zostawiamy do ozdoby). 

Na całość ścieramy na tarce o dużych oczkach schłodzone w zamrażalniku  ciasto.

Pieczemy ok. 50 minut w temp. 180°C.

Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy ewentualnie jagodami 

 

 

ciasto z jagodami i budyniem

 

 

ciasto z jagodami i budyniem 

 

 

 

 Polecam również:

 

Torcik jagodowy z ajerkoniakiem   Jabłecznik z kremem cappucinoTorcik cappucino z wiśniami Torcik jabłkowo-śmietankowy z rumem

 

 

 

 

  

 

 

środa, 17 kwietnia 2013

Pochodzenie Key Lime Pie sięga końca XIX wieku w Key West (Florida) i  dokładne  nie jest znana historia powstania receptury.  

Key lime pie to bardzo smaczne, orzeźwiające, proste i szybkie w wykonaniu ciasto (deser) na kruchym spodzie z herbatników. To za sprawą masy wykonanej z mleka skondensowanego, żółtek i soku limonkowego ciasto ma świeży, orzeźwiający smak. Powierzchnia tego smakołyku pokryta jest kołderką  z bitej śmietany. Przepis pochodzi z "Lubię gotować" nr 7/ 2011. Jak to u mnie zwykle się zdarza zmodyfikowałam. 

 

 

 

ciasto na kruchym spodzie key lime pie  

 

 

Składniki:

  • 250g półsłodkich herbatników (użyłam Bonitki pełnoziarniste z płatkami owsianymi)
  • 100g masła
  • ewentualnie 2 -3  łyżki letniej wody
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 4 żółtka
  • ok. 170 ml świeżo wyciśniętego soku z 4 niedużych limonek (można użyć cytryny) 
  • 300 ml śmietanki kremowej 30%

 

Wykonanie:

Herbatniki dokładnie kruszymy (robiłam to w rozdrabniaczu). Dodajemy roztopione i lekko ostudzone masło oraz ewentualnie 2 -3 łyżki letniej wody, gdyby uzyskana mieszanka zbyt mocno kruszyła się i nie dała się formować.

 

Całość dokładnie mieszamy i równomiernie oblepiamy boki oraz dno formy na tartę (najlepiej szklanej) o średnicy 26 cm. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 175°C. Wyjmujemy  i pozostawiamy do ostudzenia.

 

W tym czasie miksujemy mleko skondensowane z żółtkami. Wlewamy cienkim strumieniem sok z limonek (cytryn) i miksujemy na średnich obrotach krótko, tylko do połączenia się składników. Masę wylewamy na przestudzone ciasto i ponownie umieszczamy w piekarniku. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 175°C w środkowej części piekarnika. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia (dopiero ostudzona masa zaczyna tężeć), po czym wkładamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na noc.

 

Bezpośrednio przed podaniem ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę i delikatnie rozprowadzamy na powierzchni. Możemy posypać startą skórką z limonki lub cytryny.

 

 

ciasto na kruchym spodzie key lime pie

 

 

ciasto na kruchym spodzie key lime pie

 

 

 

 

 Polecam również:

 

 

 Tarta ananasowo-porzeczkowa Torcik malinowo-migdałowy Sernik z czarną porzeczką (na zimno)Sernik chałwowo- czekoladowy z brzoskwiniami (na zimno)

 

 

 

 

 
1 , 2

uwaga autorska



przepisy kulinarne z rabarbarem

 

 przepisy na szybkie i latwe ciasta

 przepisy_kulinarne_z_truskawkami

przepisy na ciasta przekładane

przepisy na serniki i ciasta z serem

przepisy na torty i torciki

przepisy na ciasta bez pieczenia

przepisy na ciasta z kremem, masą

przepisy na ciasta i inne wypieki drożdżowe

przepisy na ciasta biszkoptowe

przepisy na ciasta z owocami

przepisy na zupy

przepisy na szybkie i proste dania

przepisy na sałatki

przepisy na surówki

przepisy na placuszki

przepisy na dania z makaronem

przepisy na naleśniki

 

 








kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 






Akcja: Nie kradnij zdjęć!





Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi