Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

Ciasta kruche, półkruche, tarty

sobota, 01 lutego 2014

Bakaliowiec to  wykwintne ciasto na kruchym spodzie, bogate w bakalie, bardzo smaczne i dość szybkie w przygotowaniu.

Warstwa nadzienia nie powinna być zbyt wysoka. Ciasto będzie smaczne i miękkie, gdy użyjemy  miękkich, nie wysuszonych bakalii. Jest trwałe i może poleżeć, wówczas  zyskuje na smaku. Ciasto wykonałam  z niewielką modyfikacją na podstawie przepisu zamieszczonego w ulubionej przeze mnie Babeczce nr 5/97.

 

ciasto na kruchym spodzie bakaliowiec

 

Składniki ciasta (na formę o wym. 28 x 40 cm): 

  • 3 szklanki mąki 
  • 5 żółtek
  • 200 g masła dobrze schłodzonego 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 - 5 łyżek kwaśnej śmietany 

 

Składniki nadzienia  

  • 600 g bakalii ( w oryginale: rodzynki, orzechy*, migdały, figi, suszone morele, daktyle w równych ilościach)
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 300 g gotowych galaretek ( mogą być w czekoladzie lub cukrze) 
  • ok. 300 g powideł śliwkowych
  • pokruszony jeden z blatów ciasta

 

ponadto:

  • gotowa polewa czekoladowa lub własnej roboty 
  • wiórki białej czekolady  lub wiórki kokosowe

 

 

* ostatnio zastąpiłam orzechy, migdały i figi suszonymi śliwkami kalifornijskimi (250g)

   i mieszanką kandyzowanych owoców ananasa, papai i melona (100g).

   To połączenie jest równie smaczne jak oryginał. 

 

Wykonanie ciasta:

Do przesianej mąki (na stolnicy lub w misce) ścieramy dobrze schłodzone masło, delikatnie mieszamy, a następnie rozcieramy dłońmi, aż nie będzie widocznych grudek. Jeżeli robimy na stolnicy możemy siekać nożem. Ja  rozcieram dłońmi, ale warunkiem udanego ciasta jest bardzo dobrze schłodzone masło.

Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.  Następnie dodajemy żółtka, 3 łyżki kwaśnej śmietany i zagniatamy ciasto. Jeżeli okaże się za suche dodajemy jeszcze 1-2 łyżki śmietany i ponownie zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części, okręcamy w folię spożywczą i schładzamy ok. 60 minut w lodówce.

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką i wykładamy na dwie formy jednakowej wielkości, wyścielone papierem do pieczenia (ja osobiście dzielę ciasto na małe kawałki, równomiernie rozkładam w formach i rozwałkowuję małym wałkiem z rączką).

Pieczemy pojedynczo, jeden po drugim w piekarniku  nagrzanym do temp. 200°C na złoty kolor ok. 15 minut.

 

Wykonanie nadzienia

Orzechy oraz sparzone i obrane migdały (można użyć słupków lub płatków migdałowych, wtedy odchodzi nam sparzanie i obieranie) rozdrabniamy najlepiej w rozdrabniaczu kuchennym. Rodzynki przepłukujemy na sitku gorącą wodą i odstawiamy do osączenia. Podobnie czynimy z morelami, figami, daktylami i śliwkami. Opłukane bakalie odstawiamy do osączenia z wody. Wszystkie bakalie oprócz rodzynek drobno kroimy (najlepiej kroić na przemian wszystkie bakalie, wówczas łatwiej się przemieszają).  

Następnie kroimy galaretkę i mieszamy z bakaliami.

Kruszymy jeden placek ciasta a otrzymane okruszyny dokładnie mieszamy z bakaliami i galaretką.

Dodajemy kakao, mieszamy, dodajemy śmietanę i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy.

Jeżeli składniki nie chcą się połączyć dodajemy jeszcze trochę śmietany (nadzienie jednak nie może być zbyt rzadkie, powinno być zwarte) 

Drugi placek kruchego ciasta smarujemy powidłami śliwkowymi i wykładamy przygotowane nadzienie równomiernie  je rozprowadzając, lekko ugniatamy.

Wierzch ciasta smarujemy polewą czekoladową i ewentualnie posypujemy wiórkami czekoladowymi lub kokosem. 

Ciasto schładzamy w lodówce. 

 

ciasto na kruchym spodzie bakaliowiec

 

ciasto na kruchym spodzie bakaliowiec

 

 

 

 

Polecam również: 

 

 Ciasto z jagodami i budyniem Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami w rumie Ciasto wawelskieKora orzechowa

 

 

 

 

 

 

sobota, 06 lipca 2013

Łatwe i dość szybkie  w wykonaniu ciasto z dodatkiem czarnych jagód. Na kruchym spodzie położona jest masa budyniowa, a na niej jagody. Całość pokryta jest drugą warstwą ciasta. Ciasto z jagodami i budyniem jest smaczne i apetycznie prezentuje się na stole. Jagody leśne zastąpiłam jagodą kamczacką, którą sukcesywnie zrywam w swoim ogrodzie.

Przepis pochodzi  z czasopisma Ciasta owocowe na lato nr 5-6/2013. Trochę zmodyfikowałam.

  

 ciasto z jagodami i budyniem

 

Składniki (na formę o wym. 22x28cm):

ciasto

  • 250g masła
  • 2 szklanki i 5 łyżek mąki pszennej
  • 10 łyżek cukru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

masa:

  • 2 opakowania budyniu malinowego z cukrem
  • 3 szklanki mleka 

 

ponadto

  • ok. 500g jagód (u mnie jagoda kamczacka) 
  • cukier puder do posypania
  • garść jagód do dekoracji

 

 

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o grubych oczkach wprost do mąki i szybko rozcieramy dłońmi, aby jak najbardziej je rozdrobnić  i połączyć z mąką. Czynność tą robimy nie za długo, aby zbytnio nie ogrzać dłońmi masła.  Dodajemy cukier, mieszamy, następnie żółtka, śmietanę i zagniatamy tylko do połączenia się składników.  Ciasto dzielimy na dwie równe części i zawijamy w folię. Jedną część  wkładamy do zamrażalnika, drugą tylko schładzamy. 

Dwie szklanki mleka gotujemy. W pozostałym rozprowadzamy budyń. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy, aż budyń zgęstnieje.

Do formy wyścielonej papierem do pieczenia  wykładamy ciasto schłodzone w lodówce. Na ciasto rozprowadzamy równomiernie jeszcze ciepły budyń, wysypujemy jagody (trochę zostawiamy do ozdoby). 

Na całość ścieramy na tarce o dużych oczkach schłodzone w zamrażalniku  ciasto.

Pieczemy ok. 50 minut w temp. 180°C.

Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy ewentualnie jagodami 

 

 

ciasto z jagodami i budyniem

 

 

ciasto z jagodami i budyniem 

 

 

 

 Polecam również:

 

Torcik jagodowy z ajerkoniakiem   Jabłecznik z kremem cappucinoTorcik cappucino z wiśniami Torcik jabłkowo-śmietankowy z rumem

 

 

 

 

  

 

 

środa, 17 kwietnia 2013

Pochodzenie Key Lime Pie sięga końca XIX wieku w Key West (Florida) i  dokładne  nie jest znana historia powstania receptury.  

Key lime pie to bardzo smaczne, orzeźwiające, proste i szybkie w wykonaniu ciasto (deser) na kruchym spodzie z herbatników. To za sprawą masy wykonanej z mleka skondensowanego, żółtek i soku limonkowego ciasto ma świeży, orzeźwiający smak. Powierzchnia tego smakołyku pokryta jest kołderką  z bitej śmietany. Przepis pochodzi z "Lubię gotować" nr 7/ 2011. Jak to u mnie zwykle się zdarza zmodyfikowałam. 

 

 

 

ciasto na kruchym spodzie key lime pie  

 

 

Składniki:

  • 250g półsłodkich herbatników (użyłam Bonitki pełnoziarniste z płatkami owsianymi)
  • 100g masła
  • ewentualnie 2 -3  łyżki letniej wody
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 4 żółtka
  • ok. 170 ml świeżo wyciśniętego soku z 4 niedużych limonek (można użyć cytryny) 
  • 300 ml śmietanki kremowej 30%

 

Wykonanie:

Herbatniki dokładnie kruszymy (robiłam to w rozdrabniaczu). Dodajemy roztopione i lekko ostudzone masło oraz ewentualnie 2 -3 łyżki letniej wody, gdyby uzyskana mieszanka zbyt mocno kruszyła się i nie dała się formować.

 

Całość dokładnie mieszamy i równomiernie oblepiamy boki oraz dno formy na tartę (najlepiej szklanej) o średnicy 26 cm. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 175°C. Wyjmujemy  i pozostawiamy do ostudzenia.

 

W tym czasie miksujemy mleko skondensowane z żółtkami. Wlewamy cienkim strumieniem sok z limonek (cytryn) i miksujemy na średnich obrotach krótko, tylko do połączenia się składników. Masę wylewamy na przestudzone ciasto i ponownie umieszczamy w piekarniku. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 175°C w środkowej części piekarnika. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia (dopiero ostudzona masa zaczyna tężeć), po czym wkładamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na noc.

 

Bezpośrednio przed podaniem ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę i delikatnie rozprowadzamy na powierzchni. Możemy posypać startą skórką z limonki lub cytryny.

 

 

ciasto na kruchym spodzie key lime pie

 

 

ciasto na kruchym spodzie key lime pie

 

 

 

 

 Polecam również:

 

 

 Tarta ananasowo-porzeczkowa Torcik malinowo-migdałowy Sernik z czarną porzeczką (na zimno)Sernik chałwowo- czekoladowy z brzoskwiniami (na zimno)

 

 

 

 

poniedziałek, 22 listopada 2010

To ciasto można praktycznie robić bez względu na porę roku. Jabłka można zastosować świeże, bądź gotowe, już uprażone. Ciasto jest delikatne, półkruche, ze słodko- winnym nadzieniem. Dodatek rozdrobnionych orzechów bardzo dobrze komponuje się z jabłkami i bitą śmietaną. Wykonanie nie jest trudne i nie pochłania dużo czasu, szczególnie wówczas, gdy mamy do dyspozycji gotowe uprażone już jabłka. Ciasto robiłam wielokrotnie i często do niego wracam, gdyż zawsze się udaje i jest pyszne! Najlepiej smakuje na następny dzień po zrobieniu.

Przepis pochodzi z miesięcznika Babeczka nr 11/97.

 

ciasto orzechowe z jabłkami i bitą śmietaną

 

Składniki na blaty orzechowe:

  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki cukru z naturalną wanilią lub 16 g cukru wanilinowego
  • 150 - 200 g orzechów włoskich lub laskowych

 

Składniki na nadzienie jabłkowo-śmietanowe:

  • 1,50 kg jabłek ( 1,20 kg obranych i pokrojonych w kostkę) lub 1 litr uprażonych
  • 1 galaretka wiśniowa
  • sok z 2 cytryn (ok. 100ml)
  • 3 łyżki wody
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 - 2 łyżeczki cukru z naturalną wanilią lub 16 g cukru wanilinowego

 

Wykonanie blatów:

Masło ucieramy mikserem do białości, dodajemy cukier, cukier z wanilią. Nadal ucierając wbijamy po jednym żółtku. Do utartej na krem masy dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i starta skórką z jednej cytryny (uprzednio umytą i sparzoną w gorącej wodzie). Całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Wykładamy na dwie formy o wym. 28x40cm wyścielone papierem do pieczenia. Wierzchy obu ciast posypujemy drobno posiekanymi lub zmielonymi orzechami. Pieczemy w nagrzanym do temp. 180°C piekarniku przez ok. 15 minut na złoty kolor. Blaty można upiec w przeddzień wykonywania ciasta.

 

Wykonanie nadzienia:

Jabłka obieramy, kroimy na ósemki i wydrążamy gniazda nasienne. Wkładamy do rondelka, wlewamy sok wyciśniety z 2 cytryn, 3 łyżki wody, 4 łyżki cukru i prażymy, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło. Gdy jabłka będą częściowo rozprażone (pozostaną jeszcze małe ich kawałeczki), zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do ostudzenia.

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno mikserem, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i cukier z wanilią.

 

Wykonanie ciasta:

Na jednym placku układamy "kupkami" przy pomocy łyżki tężejące uprażone jabłka. Przestrzeń między jabłkami wypełniamy ubitą śmietanką, ewentualnie pozostałą dajemy na jabłka. Układamy drugi placek orzechami do wierzchu i delikatnie go uciskamy. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem i wkładamy do chłodziarki. kroimy schłodzone, ale zjadamy gdy osiągnie temperaturę pokojową, wówczas jest najsmaczniejsze.

 

 

ciasto orzechowe z jabłkami i bitą śmietaną

 

ciasto orzechowe z jabłkami i bitą śmietaną

 
1 , 2

Uwaga autorska:

Zamieszczone na tym blogu zdjęcia i teksty są mojego autorstwa. Kopiowanie ich i jakiekolwiek wykorzystywanie  na  stronach internetowych lub w innych środkach publicznego przekazu bez mojej zgody jest zabronione w myśl Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83).




 ciasta z owocami

 

przepisy kulinarne z truskawkami

 

przepisy na ciasta i desry z jagodami, malinami i porzeczkami

 

 

przepisy na pączki, oponki i faworki(chrusty)


przepisy na torty i torciki

 

 

ogórki, cukinia-potrawy i przetwory

 

szbkie i proste dania

 

przepisy na ciasta i inne słodkości z jabłkami


 przepisy na szybkie i łatwe ciasta

 

pomidory,papryka-potrawy i przetwory

 

Przepisy na ciasta bez pieczenia

 

kapusta, kalafior, brokuły -  przepisy kulinarne

 

zupy-przepisy


Przepisy na sałatki

 

przepisy na surówki

 

przepisy na serniki i ciasta z serem

 

przepisy na ciasta z kremem, masą


Przepisy na placuszki


naleśniki-przepisy

 






kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 








Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi