Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

dania jednogarnkowe

czwartek, 26 lipca 2012

 

Ekspresowa w wykonaniu i smaczna potrawa jednogarnkowa. Można ja podać zarówno na obiad jak i na kolację. Robię ją bez cebuli, ale kto lubi może ją dodać, podduszając w pierwszej kolejności, czyli przed papryką. Kontrowersyjne parówki można zastąpić inną ulubioną wedliną. 

 

cukinia z papryką i parówkami 

 

Składniki:

  • 1 kg młodej cukini zielonej
  • ok. 800 g papryki czerwonej o grubych ściankach
  • 500 g parówek lub innej kiełbasy
  • ¼ szklanki oleju
  • 1½ szklanki przecieru pomidorowego
  • sól, cukier, pieprz czarny mielony do smaku 
  • ulubione zioła ( u mnie majeranek i oregano) do smaku
  • ewentualnie 1 średnia cebula ( ja nie dawałam ) 

 

Wykonanie

W rondlu rozgrzewamy olej, podduszamy ewentualnie pokrojoną w kostkę cebulę, dajemy pokrojoną w  kostkę paprykę i dusimy do miękkości. Dodajemy obraną i pokrojoną  w słupki cukinię i dalej dusimy. Gdy cukinia zmięknie wrzucamy pokrojone w wąskie talarki parówki i jeszcze przez chwilę dusimy. Wlewamy przecier pomidorowy, chwilę dusimy. Dodajemy sól, cukier i pieprz mielony do smaku oraz ulubione zioła ( u mnie majeranek i oregano) i jeszcze przez moment trzymamy na ogniu. Podajemy na ciepło do pieczywa.

 

 

cukinia z papryką i parówkami

 

cukinia z papryką i parówkami 

 

 

 Polecam również:

 

 

Fasolka z kiełbasąMarchewka z groszkiem LeczoGulasz wieprzowy z papryką

 

 

 

 

sobota, 03 września 2011

Smaczna jednogarnkowa potrawa. Ostatnio robię ją dość często, chcąc wykorzystać warzywa z własnego ogrodu. Nie jest zbyt pracochłonna, a gdy się już pojawi w kuchni, to jest po prostu co pojeść. Najsmaczniejsza jest, gdy trochę postoi i przegryzie , ale z tym jest trochę problem, bo kusi niemiłosiernie! Leczo to robię według przepisu mojej Mamy i jest już sprawdzone multum razy. Polecam!

 

leczo

 

 

Składniki:

  • 1400 g cukinii (najlepsza zielona w paski)
  • ok. 1500 g papryki kolorowej 
  • 300g cebuli
  • 500g  kiełbasy zwyczajnej
  • ½ szklanki oleju
  • ok. 600 g pomidorów
  • 2 - 3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz, majeranek, cukier do smaku

 

Wykonanie:

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.  Pomidory myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, rozgotowujemy i przecieramy. W rondlu lub garnku z grubym dnem wlewamy olej (trochę zostawiamy do cukinii) i rozgrzewamy. Cebulę kroimy w dość grubą kostkę, wrzucamy na olej i podduszamy do zeszklenia, mieszając od czasu do czasu. Dajemy paprykę i dalej dusimy pod pokrywką do miękkości, pamiętając o mieszaniu co jakiś czas. 

Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.  Podduszamy w oddzielnym rondelku na pozostałym oleju, mieszamy. Gdy zmięknie wlewamy przecier pomidorowy i dalej podduszamy.

Z kiełbasy ściągamy skórkę i kroimy w kostkę. Dajemy do papryki z cebulą i w dalszym ciągu dusimy pod pokrywką ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas. Wsiewamy za pomocą sitka  mąkę, stale mieszając. Gdy mąka zeszkli się, wlewamy przecier z cukinią i mieszając od czasu do czasu gotujemy jeszcze ok. 8 minut. Pod koniec gotowania dajemy 1 -2 łyżki majeranku, sól, cukier, pieprz  do smaku. 

 

leczo

 

leczo

 

leczo 

 

 

Polecam również:

 

bigos staropolskigulasz wieprzowy z paprykąfasolka z kiełbasą gołąbki z mięsem i ryżem

 

 

 

W kuchni na wesoło:

 

- Niektórzy ludzie maja opory, aby hodować drób, który później mają zjeść.

Ja jestem na to odporny. Pewnego razu kupiliśmy indyka.

Stał się on niemal członkiem rodziny.  Mieszkał razem z nami, kupowaliśmy mu pszenicę, chodził z nami na spacery.

W końcu nadszedł czas wytwornej kolacji i wtedy nie wdawaliśmy się w żadne sentymentalne rozważania. Indyk był główną atrakcją tego przyjęcia.

Siedział koło mnie, po prawej stronie. 

 

 

 

 

środa, 05 stycznia 2011

Bigos według tego przepisu robię od wielu lat. Jest smaczny i sycący. Wychodzi tego spory gar, więc jest co pojeść. Z dnia na dzień zyskuje na smaku, a najlepszy jest, gdy przy nabieraniu kolejnych porcji przebłyskuje już dno tego gara.

 

bigos staropolski

 

Składniki:

  • ok. 2 kg kapusty kiszonej
  • ok. 1½ kg kapusty słodkiej białej
  • 350 g mięsa wieprzowego
  • 350 g mięsa wołowego
  • 500-700 g kiełbasy zwyczajnej
  • 500 g boczku wędzonego
  • 300 g cebuli
  • 50-60 g grzybów suszonych
  • 100-200 g suszonych śliwek
  • 1-2 kwaśne jabłka
  • 1 kiszony ogórek (100- 150g)
  • 3-5 łyżek oleju
  • 3-4 liście laurowe
  • 10 - 15 ziaren ziela angielskiego
  • 10-12 jagód jałowca
  • 2 -3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • cukier, sól, pieprz do smaku
  • ok. 1½ litra wody

 

Wykonanie:

Grzyby suszone dokładnie myjemy i moczymy w wodzie. Gdy napęcznieją gotujemy krótko w wodzie, w której się moczyły. Gdy zmiękną odstawiamy do przestudzenia, a następnie kroimy na cienkie paski ( wywaru nie wylewamy). Kapustę kiszoną płuczemy 1 raz w zimnej wodzie, wyciskamy, siekamy i przekładamy do dużego garnka. Zalewamy ok. 1 litrem wody i gotujemy.

 

Mięso wołowe i wieprzowe myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy ok. 10 minut na 2-3 łyżkach  oleju. Przekładamy do gotującej się kapusty. Dodajemy przygotowane wcześniej grzyby wraz z wywarem oraz umyte i pokrojone śliwki. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, jagody jałowca i gotujemy, co jakiś czas mieszając.

 

Kapustę słodką szatkujemy i gotujemy do miękkości w osobnym garnku w ok. ½ litra wody. Łączymy z kiszoną kapustą i gotujemy mieszając co jakiś czas, aby się nie przypaliła. Boczek kroimy w paseczki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy  zeszkli się cebula, to pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Całość jeszcze jakiś czas podsmażamy( nie za długo, aby nie przyrumienić cebuli) i dajemy do gotującej się kapusty. Dalej gotujemy, nie zapominając o mieszaniu (od czasu do czasu).

 

Po ok. 1 godzinie gotowania dodajemy starte jabłka i startego ogórka, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 1 godzinę. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy. Dosmakowujemy solą, cukrem, pieprzem i jeszcze trochę trzymamy na ogniu. Odstawiamy do "przegryzienia się" składników.

 

 

bigos staropolski

bigos staropolski

wtorek, 12 października 2010

Smaczne i pożywne danie jednogarnkowe. Zwykle robiłam kiedyś fasolkę po bretońsku, ale gdy natknęłam się przed kilkoma laty na ten przepis, wyparł ją on w mojej kuchni niemal całkowicie. Dodatek warzyw znacznie wzbogaca smakowo potrawę, a poza tym po prostu jest co pojeść, bo robi się tego jedzonka dzięki dodatkowym warzywom  naprawdę dużo!

Przepis pochodzi  z książki "Przepisy Czytelnków - lato" z serii Biblioteczka Poradnika Domowego Prószyński i S-ka. Trochę zmodyfikowałam.

 

fasolka z kiełbasą

 

Składniki:

  • 700 g fasoli Jaś
  • 350 g marchewki
  • 150 g pietruszki
  • 180 g selera
  • 180 g pora
  • 2 papryki czerwone ( ok. 300 g)
  • 4 - 5 łyżek oleju
  • 500 g kiełbasy zwyczajnej
  • 5 - 6 łyżek keczupu
  • 1 - 2 łyżki majeranku
  • sól, pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Fasolę namoczyć na noc w wodzie do napęcznienia ( nie moczyłam, ponieważ użyłam świeżej, młodej fasolki, wyłuskanej ze strąków tuż przed przyrządzeniem potrawy). Fasolę gotujemy w lekko osolonej  wodzie do chwili aż stanie się miękka ( w razie gdyby woda zbyt wyparowała uzupełniamy wrzątkiem). Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w kostkę, por w półtalarki a paprykę w drobne paski. Warzywa dajemy do rondla z olejem i pdduszamy pod pokrywką 10 - 15 minut. Dajemy fasolkę wraz z wywarem i gotujemy do chwili aż warzywa staną się miękkie. W tym czasie kroimy w drobną kostkę kiełbasę i dajemy do gotujących się warzyw. Dodajemy keczup, majeranek, sól i pieprz do smaku. Całość jeszcze przez krótki czas podduszamy. Gdyby potrawa była zbyt gęsta podlewamy gorącą wodą. Podajemy na gorąco z pieczywem.

 

fasolka z kiełbasą

 

fasolka z kiełbasą

 

fasolka z kiełbasą

 
1 , 2 , 3

Uwaga autorska:

Zamieszczone na tym blogu zdjęcia i teksty są mojego autorstwa. Kopiowanie ich i jakiekolwiek wykorzystywanie  na  stronach internetowych lub w innych środkach publicznego przekazu bez mojej zgody jest zabronione w myśl Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83).




 ciasta z owocami

 

przepisy na ciasta i inne słodkości z jabłkami


 

przepisy na ciasta przekładane

przepisy na ciasta biszkoptowe

 

przepisy na pączki, oponki i faworki(chrusty)


przepisy na torty i torciki

 

 

ogórki, cukinia-potrawy i przetwory

 

szbkie i proste dania

 przepisy na szybkie i łatwe ciasta

 

pomidory,papryka-potrawy i przetwory

 

Przepisy na ciasta bez pieczenia

 

kapusta, kalafior, brokuły -  przepisy kulinarne

 

zupy-przepisy


Przepisy na sałatki

 

przepisy na surówki

 

przepisy na serniki i ciasta z serem

 

przepisy na ciasta z kremem, masą


Przepisy na placuszki


naleśniki-przepisy

 






kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 








Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi