Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

Ciasta tortowe, rolady, torty, przekładańce

piątek, 10 stycznia 2014

To mocno kakaowe ciasto jest ciemne jak noc, stąd zapewne jego nazwa "NOCKA".

Wbrew pozorom ciasto jest łatwe w przygotowaniu i nie pochłania zbyt wiele czasu. Ten dość długi wpis nie wynika z dużej ilości wykonywanych czynności, ale z dodatkowych informacji, które dla początkujących mogą okazać się niezbędne.

Ciasto NOCKA jest bardzo smaczne, delikatne, niezbyt słodkie, a połączenie  smaków czarnej porzeczki i czekolady jak najbardziej trafne. 

Przepis, który nieznacznie zmodyfikowałam  pochodzi z ulubionego przeze mnie miesięcznika Babeczka nr 2/2008. 

 

 

ciasto nocka

 

Składniki ciasta biszkoptowego (forma o wym. 28x40 cm):

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1½ łyżki mąki pszennej
  • 1½ łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki kremu:

  • 1l śmietanki  kremowej do ciast i deserów 30%
  • 5 - 6 łyżek cukru pudru 
  • 5 - 6 łyżek kakao 
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody

 

Składniki warstwy galaretkowej

  • 4 opakowania galaretki o smaku czarnej porzeczki
  • 1½ l wrzącej wody

 

dodatkowo

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady 

 

Wykonanie ciasta biszkoptowego:

Obie mąki dokładnie mieszamy z kakao i  proszkiem do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy robotem ręcznym na sztywną pianę, powoli wsypujemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Pod koniec wsiewamy małymi porcjami przygotowaną wcześniej mieszankę mączno-kakaową i delikatnie mieszamy łyżką lub robotem ręcznym na zmniejszonych obrotach.

Ciasto wylewamy do prostokątnej formy (28x40cm) wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez ok. 25 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy upieczone, jeżeli tak, to wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i po 2 - 3 minutach wyjmujemy z piekarnika. Następnie wyjmujemy z formy, odciągamy brzegi papieru (ciasto wówczas nie kurczy się) i po lekkim przestudzeniu zdejmujemy papier do pieczenia.

 

Przygotowanie galaretki:

4 opakowania galaretki rozpuszczamy  w 1½ litra wrzącej wody i odstawiamy w chłodne miejsce do przestudzenia. Rozlewamy do dwóch naczyń (np. słoików) po równej części. Zwracamy uwagę, aby za dużo nie stężała. Powinna być gęsta, ale dająca się wylać i rownomiernie rozprowadzić. 

 

Wykonanie kremu:

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy porcjami cukier, wsiewamy porcjami kakao i dokładnie mieszamy. Krem dzielimy na dwie równe części.  

Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 5 minut, aby napęczniała. Następnie dodajemy jak najmniejszą ilość wrzątku (ok. ¼ szklanki) i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny, jeżeli się nie rozpuści, podgrzewamy delikatnie, stale mieszając ( nie gotujemy!), aż do całkowitego rozpuszczenia.

 

Przekładanie ciasta

Ciasto ponownie umieszczamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wylewamy galaretkę z jednego słoika (naczynia).

Do jednej części kremu wlewamy cienkim strumieniem połowę jeszcze ciepłej żelatyny i dokładnie, a zarazem delikatnie mieszamy robotem na małych obrotach. Wykładamy krem na warstwę galaretki i schładzamy w lodówce, tak, aby warstwa kremu na tyle stężała, aby można było wylać galaretkę.

Na krem wylewamy galaretkę z drugiego naczynia i równomiernie rozprowadzamy. Do pozostałego kremu wlewamy cienkim strumieniem drugą połowę ciepłej żelatyny (podgrzanej, bo zapewne stężała) i tak jak jak wcześniej mieszamy, wykładamy na galaretkę i schładzamy w lodówce.

Przed podaniem posypujemy grubą warstwą tartej czekolady.  

 

 

ciasto nocka

 

ciasto nocka

 

 

 

 Polecam również: 

 

Sernik czekoladowy na zimno Ciasto czekoladowo-serowe  Ciasto z kremem cytrynowym  Biszkopt kakaowy z masą budyniowo-jabłkową

 

 

 

 

 

 

sobota, 07 grudnia 2013

Ten przekładany piernik jest szybki i łatwy w wykonaniu, bardzo smaczny, aromatyczny, miękki i wilgotny.

Przełożony jest masą krówkową i cienką warstwą  powideł śliwkowych. Te oba składniki bardzo dobrze komponują się z lekko korzennym smakiem ciasta i  polewą czekoladową.

Piernik tuż po upieczeniu jest bardzo puszysty i można się pokusić o szybkie jego przełożenie, gdy niejako zmuszają nas do tego okoliczności. Jednakże sugeruję, aby piernikowi dać trochę  wolnego czasu, aby sobie poleżał i dojrzał, a wówczas zachwyci nas swoim niepowtarzalnym smakiem i aromatem.  Ciasto upiekłam według receptury na piernik, zamieszczonej w Wielkiej Księdze Ciast Siostry Anastazji. Ciasto wzbogaciłam dodatkowo wspomianymi już powidłami i masą krówkową według własnej koncepcji. Polecam zwłaszcza na okres Świąt Bożego Narodzenia :)

 

szybki piernik przekładany

 

Składniki ciasta (u mnie keksówka 36x12 cm):

  • 3 jajka
  • 1½ szklanki cukru 
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200 g miodu naturalnego płynnego
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 op. gotowej przyprawy do piernika (u mnie 2 łyżki przyprawy do piernika własnej roboty )
  • 1 łyżka kakao

 

Składniki masy krówkowej:

  • 260g krówek mlecznych (u mnie Wawel)
  • ½ szklanki mleka
  • 100 g masła 

dodatkowo:

  • 300 - 350 g powideł śliwkowych 
  • gotowa polewa czekoladowa (u mnie własnej roboty (klik) )

 

Wykonanie ciasta:

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, ucieramy do połączenia się składników. Kolejno dodajemy miód, wodę, śmietanę stale ucierając. Mąkę mieszamy z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Wsiewamy za pomocą sitka do utartej masy stale ucierając. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem. Wykładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C ok. 50 minut. Sprawdzamy za pomocą patyczka, czy ciasto jest upieczone, jeżeli tak wyłączamy ogrzewanie, uchylamy drzwiczki i po 5 minutach wyjmujemy z piekarnika.

Piernik możemy przełożyć od razu (jeżeli chcemy podać do stołu po 1 - 2 dniach)   lub później po kilku dniach.

Przed przełożeniem piernik kroimy wzdłuż na 4 blaty. 

 

Wykonanie masy krówkowej:

Krówki dzielimy na kawałki, dajemy do rondelka, zalewamy mlekiem i ogrzewamy na średnim ogniu, stale mieszając. Gdy krówki rozpuszczą się, zdejmujemy z ognia i dalej mieszamy do ostudzenia i zagęszczenia się masy. Masło ucieramy do białości i dajemy stopniowo całkowicie ostudzoną masę krówkową.

 

Przekładanie piernika

Dolny blat  piernika smarujemy połową ilości powideł śliwkowych, najlepiej własnej roboty (klik), dajemy drugi blat, lekko dociskamy, rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni masę krówkową, dajemy trzeci blat, lekko dociskamy, smarujemy pozostałymi powidłami śliwkowymi, dalemy górny blat, lekko dociskamy. Jeżeli masa i powidła trochę nam wydostały się na zewnątrz, rozsmarowujemy szpatułką na powierzchni  ciasta.

Piernik polewamy polewą czekoladową, niekoniecznie od razu, np. w przeddzień podania do stołu. 

 

 szybki piernik przekładany

 

szybki piernik przekładany

 

szybki piernik przekładany

 

 

 

 

Polecam również

 

 

  domowa przyprawa do piernika Sernik dwukolorowy z kremem czekoladowo-rumowymPiernik biszkoptowy z kremem śmietanowym i owocem granatupolewa czekoladowa

 

 

 

 

 

poniedziałek, 07 października 2013

Śliwki zwłaszcza węgierki świetnie się sprawdzają we wszelkich słodkościach, zarówno tych pieczonych jak i na zimno.

Przeglądając jakiś czas temu czasopisma kulinarne, zainteresował mnie przepis  na bardzo oryginalny torcik z owocami i bitą śmietaną na zimno, konkretnie  z węgierkami w roli głównej, zamieszczony w "Ciasta i desery ze śliwkami" nr 3/2011. Oryginalny, ponieważ  mus śliwkowy dla uzyskania subtelnego, niepowtarzalnego smaku wzbogacony został dodatkiem czerwonego wina, świeżego korzenia imbiru i gwiazdeczki anyżu. Przepis trochę zmodyfikowałam, dostosowując do własnych upodobań.

Biszkoptowy torcik z musem śliwkowym jest prosty, dość szybki w wykonaniu, nie wymaga pieczenia i przede wszystkim jest bardzo smaczny. Polecam!

 

 

 biszkoptowy torcik z musem śliwkowym (bez pieczenia)

 

 

Składniki spodu i brzegów (na tortownicę o średnicy 24 cm):

  • 400 g podłużnych biszkoptów
  • 150 g masła

 

Składniki musu śliwkowego

  • 750 g śliwek wegierek
  • 50 g świeżego korzenia imbiru
  • 1 gwazdka anyżu
  • 125 g cukru
  • skórka z 1 aromatycznej cytryny
  • 250 ml czerwonego wina półsłodkiego
  • 4½ łyżeczki żelatyny
  • 400 ml śmietany 30% do tortów  i deserów

 

Składniki dekoracji

  • 400 ml śmietany 30% do tortów i deserów
  • 1½  łyżeczki żelatyny
  • 1  łyżka cukru pudru
  •  1-2 łyżeczki cukru wanilinowego 
  • 40 g czekolady mlecznej 

 

Wykonanie:

Część biszkoptów (24-28 sztuk, tak aby wystarczyło na obłożenie obręczy tortownicy) przycinamy na jednym końcu i odkładamy. 200g biszkoptów rozkruszamy. Masło rozpuszczamy, przestudzamy i zagniatamy z okruchami. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wyścielamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę biszkoptową, równomiernie rozprowadzamy i przyciskamy do dna tortownicy. Wstawiamy do lodówki na czas wykonania musu śliwkowego.

Śliwki myjemy, przepoławiamy, usuwamy pestki. Imbir obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do rondla śliwki, imbir, gwiazdkę anyżu, cukier i  aromatyczną skórkę z umytej i sparzonej wrzątkiem cytryny. Dodajemy wino i dusimy całość na małym ogniu przez ok. 10 minut. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Wyjmujemy gwiazdkę anyżu i miksujemy.

Przycięte na jednym końcu biszkopty układamy jeden przy drugim wzdłuż obręczy tortownicy. (Aby ułatwić sobie pracę i aby biszkopty łatwiej przylegały do formy, delikatnie posmarowałam bitą śmietaną zastygłą masę biszkoptową na krawędzi dna, czyli te miejsca, na których układałam biszkopty).  

Ubijamy na sztywno dobrze schłodzoną śmietanę i dodajemy małymi porcjami mus śliwkowy, delikatnie mieszając najlepiej ręcznie łyżką. 

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody odstawiamy do napęcznienia, po czym rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku. Jeszcze ciepłą wlewamy do musu śliwkowego, dokładnie mieszając. Jeżeli mus jest rzadki wkładamy do lodówki do lekkiego zatężenia, ale na tyle, aby można było go swobodnie wyłożyć do tortownicy z biszkoptami. Wygładzamy patką jego powierzchnię i wstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki.

Przed podaniem ubijamy na sztywno dobrze schłodzoną śmietanę, dodajemy oba cukry i rozpuszczoną, jeszcze ciepłą żelatynę (rozpuszczamy ją w ten sam sposób jak do musu). Całość dokładnie mieszamy i napełniamy nią rękaw. Na powierzchni ciasta wykonujemy ozdobne rozetki z bitej śmietany i zeskrobujemy na nią wiórki czekolady, bezpośrednio za pomocą obieraczki do warzyw. Do momentu podania przechowujemy w lodówce.

 

 

biszkoptowy torcik z musem śliwkowym (bez pieczenia)

 

 

biszkoptowy torcik z musem śliwkowym (bez pieczenia)

 

 

  

 Polecam również:

 

Torcik malinowo-migdałowy  Sernik z czarną porzeczką (na zimno)Sernik cappuccino z pomarańcząSernik chałwowo- czekoladowy z brzoskwiniami (na zimno)

 

 

 

 

 

 

środa, 18 września 2013

W tym roku maliny w moim ogrodzie niespodziewanie bardzo obrodziły. Sezon na te aromatyczne i bardzo smaczne owoce u mnie w dalszym ciągu trwa, a gdy warunki pogodowe będą sprzyjające zbiór malin może jeszcze potrwać.

Korzystam więc z tych darów natury i wykorzystuję je maksymalnie w mojej kuchni.

Oczywiście nie może zabraknąć ciast z malinami.

Dzisiaj wystawiam W KUCHENNYM OKNIE proste w wykonaniu, lekkie, biszkoptowe ciasto z musem malinowym i bitą śmietaną. Aby ciasto mogło uzyskać postać torcika do warstwy owocowej jak i  śmietanowej dodałam żelatyny, natomiast biszkopt przed jego upieczeniem posypałam pokruszonymi bezami dzięki czemu uzyskałam kruchą, smaczną bezową kruszonkę.

Ten biszkoptowy torcik z malinami, bitą śmietaną i bezami jest moim kolejnym kulinarnym eksperymentem, który śmiało mogę zaliczyć do udanych. Jest smaczny i szybko znika ze stołu. Polecam ! 

 

 

ciasto z malinami, bitą śmietaną i bezą 

  

Składniki biszkoptu (forma o wym.28x40cm):

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 12 dag mąki pszennej
  • 7 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ok. 100g pokruszonych bez

 

 

Składniki warstwy malinowej:

  • 600g malin
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 galaretki malinowe 

 

 

Składniki warstwy śmietanowej:

  • 800 ml śmietanki
  •  3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 3 - 4 łyżeczki żelatyny 

 

 

Wykonanie biszkoptu:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier i 2 łyżeczki cukru z wanilią, a następnie utarte z 1 łyżką soku z cytryny żółtka. 
Obie mąki i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy i powoli wsiewamy małymi porcjami do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając (ja odstawiam mikser i mieszam za pomocą dużej łyżki). Ciasto wylewamy delikatnie do dużej prostokątnej formy o wym. 28 x 40 cm wyłożonej pergaminem. Wyrównujemy powierzchnię i posypujemy pokruszonymi bezami. Pieczemy w temp. 180°C ok. 40 min. Po ostudzeniu  kroimy wzdłuż na dwa blaty. Biszkopt łatwiej kroi się, gdy upieczemy go wcześniej, np. w przeddzień przekładania.

 

Wykonanie warstwy malinowej:

Maliny oczyszczamy , płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody. Przecieramy przez sitko. Przecier uzupełniamy wodą do objętości 1 litra, dodajemy cukier, zagotowujemy. Zestawiamy z ognia i natychmiast  rozpuszczamy galaretki stale mieszając.  Po dokładnym rozpuszczeniu się galaretek odstawiamy do przestudzenia. Gdy przecier malinowy zacznie wyraźnie tężeć wykładamy na dolny blat biszkoptowy i wkładamy do lodówki do całkowitego zatężenia.

 

Wykonanie warstwy śmietanowej

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy pod koniec cukier  puder i cukier wanilinowy. 

Żelatynę zalewamy jak najmniejszą ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy jak najmniejsża ilością wrzątku  i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny (ewentualnie delikatnie podgrzewamy, gdyby żelatyna nie chciała się rozpuścić). Jeszcze ciepłą wlewamy cienkim strumyczkiem do ubitej śmietamy, mieszając łyżką lub robotem ręcznym na małych obrotach.

Natychmiast wylewamy na zatężałą galaretkę i wkładamy ponownie do lodówki.

Gdy bita śmietana wyraźnie stężeje, nakładamy delikatnie biszkoptowy blat z bezą, leciutko dociskamy palcami. Ciasto wkładamy do lodówki. 

Najlepiej smakuje, gdy na jakiś czas przed podaniem wyjmiemy z lodówki, aby  uzyskało temperaturę pokojową. 

 

 

 ciasto z malinami, bitą śmietaną i bezą

 

 

ciasto z malinami, bitą śmietaną i bezą

 

 

 ciasto z malinami, bitą śmietaną i bezą

 

 

 

 

 Polecam również:

 

 

 Torcik śmietankowo-malinowy z porzeczkami  Rolada biszkoptowa z kremem malinowym Przekładaniec serowy z galaretką malinową  Tort malinowy ślimaczek

 

 

 

 

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11

Uwaga autorska:

Zamieszczone na tym blogu zdjęcia i teksty są mojego autorstwa. Kopiowanie ich i jakiekolwiek wykorzystywanie  na  stronach internetowych lub w innych środkach publicznego przekazu bez mojej zgody jest zabronione w myśl Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83).




 ciasta z owocami

 

przepisy na ciasta i inne słodkości z jabłkami


 

przepisy na ciasta przekładane

 

przepisy na ciasta i desry z jagodami, malinami i porzeczkami

 

 

przepisy na pączki, oponki i faworki(chrusty)


przepisy na torty i torciki

 

 

ogórki, cukinia-potrawy i przetwory

 

szbkie i proste dania

 przepisy na szybkie i łatwe ciasta

 

pomidory,papryka-potrawy i przetwory

 

Przepisy na ciasta bez pieczenia

 

kapusta, kalafior, brokuły -  przepisy kulinarne

 

zupy-przepisy


Przepisy na sałatki

 

przepisy na surówki

 

przepisy na serniki i ciasta z serem

 

przepisy na ciasta z kremem, masą


Przepisy na placuszki


naleśniki-przepisy

 






kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 








Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi