Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

Ciasta tortowe, rolady, torty, przekładańce

wtorek, 09 czerwca 2015

Torcik rabarbarowy to smaczne, lekkie, nie za słodkie, aromatyczne ciasto biszkoptowe z lekko winną masą, dobrze sprawdzające się zwłaszcza na ciepłe wiosenno - letnie dni.

Bazą do wykonania masy jest krem rabarbarowy, którego przepis opublikowałam poprzednio na blogu.

Gdy mamy już wcześniej zrobiony krem  (można przechowywać go w lodówce ok. 1 tydzień) wówczas wykonanie ciasta nie wymaga dużego nakładu pracy. 

Ciasto jest raczej proste  w wykonaniu, a krem rabarbarowy można zastąpić innym tego typu np. cytrynowym, malinowym, pomarańczowym, itp.

To ciasto rabarbarowe jest moim kolejnym kulinarnym eksperymentem, który jak ocenili moi najbliżsi mogę zaliczyć  do udanych, więc i Wam polecam  

 

torcik rabarbarowy

 

Składniki biszkoptu (na formę o wym. 28 x 40 cm):

  • 8 jajek (duże, L)
  • 1¼ szklanki cukru
  • 1½ szklanki mąki pszennej 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 

 

Składniki masy śmietanowo - rabarbarowej:

  • 250g rabarbaru (najlepiej czerwonego, malinowego)
  • 1 mała cytryna 
  • 1 szklanka cukru + 2 łyżki do zasypania rabarbaru
  • ½ szklanki wody
  • 100g masła
  • 2 jajka (duże L)
  • 1 żółtko 
  • 600 ml śmietanki 30% do ciast i deserów
  • 1 galaretka o smaku truskawkowym (ew. malinowym) + ½ szklanki wrzątku  

 

Składniki polewy rabarbarowej:

  • 250g rabarbaru (najlepiej czerwonego, malinowego) + 2 łyżki do zasypania rabarbaru
  • ½ szklanki wody
  • 5-6 łyżek cukru 
  • 1 galaretka o smaku truskawkowym (ew. malinowym) + 1 szklanka wrzątku

 

Wykonanie biszkoptu

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy, aż cukier prawie rozpuści się. Wlewamy żółtka stale ubijając do uzyskania puszystej, jednolitej masy.

Wsiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie najlepiej ręcznie za pomocą dużej łyżki bądź łopatki mieszamy.

Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy i pieczemy ok. 40 minut w temp. 180°C.

Najlepiej upiec w przeddzień przekładania ciasta.

Przed przełożeniem masą biszkopt kroimy wzdłuż na dwa blaty.  

 

Wykonanie masy śmietanowo - rabarbarowej

Rabarbar myjemy (nie obieramy), kroimy na ok. 1cm kawałki, zasypujemy w rondelku najlepiej o grubym dnie 2 łyżkami cukru i odstawiamy na ok. 30 minut, po czym ustawiamy na małym ogniu, na siatce chroniącej od przypalenia, wlewamy ok. ½ szklanki wody i gotujemy, prawie stale mieszając, do chwili, aż całkowicie rozpadnie się.

Rondelek z rabarbarem zestawiamy z ognia.

Cytrynę dokładnie myjemy szczoteczką i sparzamy wrzątkiem. Na tarce o małych oczkach ścieramy tylko żółtą część skórki, wyciskamy sok.

W rondelku najlepiej o grubym dnie, ustawionym na małym ogniu, na siatce chroniącej od przypalenia rozpuszczamy 100 g masła. 

Do rozpuszczonego masła wlewamy sok ze startą skórką z cytryny, dokładnie mieszamy, dodajemy rozgotowany rabarbar nie przerywając mieszania.

Po ok. 2 minutach wsypujemy 1 szklankę cukru i dalej mieszamy. 

Po ok. 10 min. wlewamy zmiksowane żółta z jajkami i trzymamy na ogniu jeszcze 15 minut, mieszając prawie stale.

Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na krótko do częściowego ostudzenia, po czym przecieramy przez sitko i przekładamy do słoika i zamykamy. Jeżeli nie przeszkadzają nam włókienka rabarbaru i skórka cytrynowa możemy pominąć przecieranie przez sitko.

Po całkowitym ostudzeniu wkładamy  otrzymany krem do lodówki.

Krem rabarbarowy najlepiej wykonać co najmniej w przeddzień wykonania masy śmietanowo-rabarbarowej.

Galaretkę rozpuszczamy w ½ szklanki wrzątku (gdyby nie chciała się rozpuścić dolewamy nieco wrzątku i delikatnie podgrzewamy stale mieszając, ale nie dopuszczamy do zagotowania).

Ubijamy na sztywno dobrze schłodzoną śmietankę. Stale mieszając dużą łyżką lub łopatką, małymi porcjami dodajemy do niej schłodzony krem rabarbarowy, a następnie cienkim strumieniem lub małą łyżeczką  jeszcze ciepłą galaretkę. 

Połowę masy wykładamy na dolny blat biszkoptu, równomiernie rozprowadzamy, na krótko wkładamy do lodówki, aby masa nieco stężała, po czym przykrywamy drugim blatem biszkoptowym.

Na biszkopt wykładamy pozostałą porcję masy, równomiernie rozprowadzamy i ponownie wkładamy do lodówki.

 

Wykonanie polewy rabarbarowej:

Podobnie jak przy wykonywaniu masy śmietanowo - rabarbarowej,  rabarbar myjemy (nie obieramy), kroimy na ok. 1cm kawałki, zasypujemy w rondelku najlepiej o grubym dnie 2 łyżkami cukru i odstawiamy na ok. 30 minut, po czym ustawiamy na małym ogniu, na siatce chroniącej od przypalenia, wlewamy ok. ½ szklanki wody i gotujemy , prawie stale mieszając, do chwili, aż całkowicie rozpadnie się. Rondelek z rabarbarem zestawiamy z ognia. Miksujemy i ewentualnie przecieramy przez sitko.

Te czynności możemy wykonać łącznie tzn. rozgotować 500g rabarbaru w ½ ( w razie potrzeby można dolać nieco wody)  i podzielić na dwie równe części: jedną do masy , drugą do polewy.

Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku i stale mieszając wlewamy do zmiksowanego rabarbaru, odstawiamy do chwili aż zacznie tężeć.

Tężejącą polewę wylewamy delikatnie (ewentualnie wykładamy łyżką) na schłodzoną masę śmietanowo - rabarbarową, równomiernie rozprowadzamy i ponownie wstawiamy do lodówki najlepiej na noc.

 

 

torcik rabarbarowy

 

 

torcik rabarbarowy 

 

 

 Polecam również:

 

 Sernik czekoladowy na zimno  Torcik śmietankowo-malinowy z porzeczkami Ciasto z kremem cytrynowym   Jabłecznik z kremem cappucino

 

 

 

 

 

sobota, 08 listopada 2014

Chcąc nieco odmienić tradycyjny włoski deser tiramisu postanowiłam dodać do niego spód

z pieczonego biszkoptu kakaowego, a krem z mascarpone wykonać w dwóch wariantach: jedna część z brzoskwiniami, a druga z czekoladą i kakao.

Uzyskałam lekkie, puszyste, nie za słodkie ciasto i co najważniejsze pyszne jak sadzę, bo zniknęło ze stołu w oka mgnieniu. Polecam

 

 

ciasto tiramisu z brzoskwiniami 

 

 

Składniki ciasta biszkoptowego (forma o wym. 28x40 cm):

  • 4 jajka (duże, L)
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • 3 płaskie łyżki kakao 
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki ponczu:

  • 4 - 5 łyżeczek  kawy rozpuszczalnej czekoladowej
  • ¼ szklanki wódki lub likieru amaretto
  • 1 szklanka wrzątku

 

 Składniki masy serowej:

  • 800 g serka mascarpone (można zastąpić serkiem śmietankowym kremowym)
  • 6 żółtek
  • ½ szklanki cukru
  • 500 ml śmietanki  30% do ciast i deserów
  • 3 - 5 łyżek cukru pudru
  • 16 g cukru wanilinowego lub z naturalną wanilią 
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie (850g)
  • 1oo g czekolady mlecznej
  • 3 łyżki kakao 

 

 ponadto:

  • 21 szt. podłużnych biszkoptów
  • 500 ml śmietanki
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyzeczki cukru wanilinowego lub z naturalna wanilią
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • kakao do posypania wierzchu ciasta

 

Wykonanie biszkoptu

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy, aż cukier prawie rozpuści się.  Wlewamy żółtka stale ubijając  do uzyskania puszystej, jednolitej masy.

Wsiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz  kakao i delikatnie najlepiej ręcznie za pomocą dużej łyżki bądź łopatki  mieszamy.

Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy  i pieczemy ok. 25 minut w temp. 180°C.

Po całkowitym ostudzeniu nasączamy biszkopt ok.  ⅓  szklanki ponczu.

 

Wykonanie ponczu

Kawę zalewamy wrzątkiem i gdy ostygnie wlewamy alkohol, mieszamy i odstawiamy. 

 

Wykonanie masy serowej i układanie warstw ciasta:

 

Brzoskwinie dokładnie osączamy z syropu i kroimy w drobną kostkę.  

Żółtka ucieramy z cukrem na parze i odstawiamy do ostudzenia.  Stopniowo dodajemy do masy żółtkowej po łyżce serka mascarpone i mieszamy, ale nie za długo, tylko do połączenia się składników.  

Dobrze schłodzoną śmietanę miksujemy na sztywno dodając pod koniec cukier puder i cukier wanilinowy. Odstawiamy do momentu, aż osiągnie temperaturę zbliżoną do masy serowej. Delikatnie, najlepiej łyżką łączymy z masą serową.

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody (ok. ¼ szklanki) i odstawiamy do napęcznienia, po czym dodajemy trochę wrzątku (ok. ¼ szklanki) i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny, ewentualnie lekko podgrzewamy, gdy nie zechce się rozpuścić (nie gotujemy!).

 

Masę serową dzielimy na dwie części i do jednej wlewamy połowę ilości jeszcze lekko ciepłej, płynnej żelatyny, delikatnie mieszając łyżką lub robotem ręcznym na najmniejszych obrotach.

Dodajemy pokrojone brzoskwinie, delikatnie mieszamy i wykładamy na  kakaowy biszkopt nasączony wcześniej ponczem.

 

Podłużne biszkopty nasaczamy,  zanurzając pojedynczo  dosłownie na moment  w pozostałej ilości ponczu, układamy na masie serowo - brzoskwiniowej.

Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy 3-4 łyżki ciepłej, przegotowanej  wody

i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszając.

 

Do drugiej części masy serowej wsiewamy 3 łyżki kakao, delikatnie mieszamy, najlepiej łyżką, wlewamy przestudzoną czekoladę i na koniec cienkim struminiem podgrzaną, przestudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę.

Całość delikatnie mieszamy i wykładamy na biszkopty. Równomiernie rozprowadzamy masę na całej powierzchni i umieszczamy ciasto w lodówce.

 

Dobrze schłodzoną śmietankę miksujemy na sztywno dodając pod koniec cukier puder i cukier wanilinowy.  Żelatynę zalewamy jak najmniejszą ilością zimnej wody  i odstawiamy do napęcznienia, po czym dodajemy trochę wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny, ewentualnie lekko podgrzewamy, gdy nie zechce się rozpuścić (nie gotujemy!). Jeszcze lekko ciepłą, płynną żelatynę wlewamy do ubitej śmietanki, delikatnie mieszając łyżką lub robotem ręcznym na najmniejszych obrotach.

 

Gdy masa śmietanowa nieco stężeje wykonujemy na powierzchni ciasta wzorek ząbkowana szpatułką (niekoniecznie) i schładzamy w lodówce. Przed podaniem ciasto posypujemy obficie kakao. 

 

 

 

ciasto tiramisu z brzoskwiniami 

 

 

 

 

ciasto tiramisu z brzoskwiniami 

 

 

 

 

 ciasto tiramisu z brzoskwiniami

 

 

 

 

 

Polecam również

 

Biszkopt kakaowy z masą budyniowo-jabłkową Ciasto Nocka  Szybki sernik na zimno z ajerkoniakiem i ciasteczkami amaretti Sernik cappuccino z pomarańczą

 

 

 

 

 

 

czwartek, 06 listopada 2014

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam przepis na szarlotkę królewską, którą przed laty bardzo często robiłam, a która jakoś tak poszła w zapomnienie.

Już nie pierwszy raz przekonałam się ( i Wy również, tak sądzę), że  warto powracać, odświeżać  dawne, zazwyczaj  proste w wykonaniu przepisy na ciasta.

Ta szarlotka ma biszkoptowy spód, uprażone jabłka zagęszczone są galaretką owocową, a na nich warstwa kremu budyniowego. Dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku do masy budyniowej można dodać sok z cytryny i alkohol, ale i bez tych dodatków (zwłaszcza z myślą o dzieciach) szarlotka świetnie się sprawdza.  Polecam Wam tą smaczną szarlotkę, bo jej wykonanie jest stosunkowo szybkie i proste, nawet dla początkujących.

 

 

szarlotka królewska 

 

 

Składniki biszkoptu (forma o wym. 28x40 cm):

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny lub ¾ łyżki octu 10%

 

Składniki masy jabłkowej:

  • 1,5 kg jabłek (u mnie szara reneta)
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 - 2 galaretki (np. cytrynowa, pomarańczowa lub ananasowa, ja dałam 1 galaretkę o smaku pina colada i ½ op. galaretki pomarańczowej) 

 

Składniki masy budyniowej:

  • 1 op. budyniu śmietankowego na  ½ l mleka
  • ½ l mleka
  • ¾ szklanki cukru
  • 200 g masła
  • ok. 75 ml soku z cytryny 
  • ok. 100 ml spirytusu (niekoniecznie)

dodatkowo:

100 g  czekolady mlecznej 

 

Wykonanie biszkoptu

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier, a następnie utarte z 1 łyżką soku z cytryny żółtka. 
Mąkę dokładnie mieszamy z proszkiem do pieczenia i  powoli wsiewamy małymi porcjami do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając dużym widelcem lub łyżką. Ciasto wykładamy do dużej prostokątnej formy o wym. 28 x 40 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180°C ok. 30 min.

 

Wykonanie masy jabłkowej

Obrane i pokrojone na małe kawałki jabłka rozprażamy w rondelku z niewielką ilością wody. Dodajemy cukier i mieszamy. Maksymalnie zmniejszamy ogień, wsypujemy galaretki i stale mieszamy do chwili ich rozpuszczenia (nie gotujemy).  Odstawiamy do całkowitego ostudzenia najlepiej do lodówki. Gdy zacznie tężeć smarujemy nią przygotowany wcześniej biszkopt. Ciasto wstawiamy do lodówki.

 

Wykonanie masy budyniowej

Odlewamy ok. ½ szklanki zimnego mleka i mieszamy w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko gotujemy, dodajemy pod koniec cukier, a następnie zawiesinę budyniową, stale mieszając. Gdy budyń straci smak surowizny, zestawiamy z ognia i pozostawiamy pod pokrywką do całkowitego ostudzenia. 

Masło ucieramy do białości i dodajemy porcjami przestudzony budyń.  Pod koniec ucierania wlewamy małymi porcjami sok z cytryny, a następnie spirytus. Całość mieszamy nie za długo, tylko do uzyskania jednolitej masy.

 

Na stężonej masie  jabłkowej rozprowadzamy równomiernie masę budyniową. Wierzch posypujemy  grubą warstwą tartej czekolady.   Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki. 

 

 

 szarlotka królewska

  

 

 

szarlotka królewska 

 

 

 

szarlotka królewska 

 

 

 

 

Polecam również

 

 

Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową Ciasto orzechowe z jabłkami i bitą śmietanąJabłecznik z kremem cappucinoBiszkopt kakaowy z masą budyniowo-jabłkową

 

 

 

 

 

 

 

piątek, 10 stycznia 2014

To mocno kakaowe ciasto jest ciemne jak noc, stąd zapewne jego nazwa "NOCKA".

Wbrew pozorom ciasto jest łatwe w przygotowaniu i nie pochłania zbyt wiele czasu. Ten dość długi wpis nie wynika z dużej ilości wykonywanych czynności, ale z dodatkowych informacji, które dla początkujących mogą okazać się niezbędne.

Ciasto NOCKA jest bardzo smaczne, delikatne, niezbyt słodkie, a połączenie  smaków czarnej porzeczki i czekolady jak najbardziej trafne. 

Przepis, który nieznacznie zmodyfikowałam  pochodzi z ulubionego przeze mnie miesięcznika Babeczka nr 2/2008. 

 

 

ciasto nocka

 

Składniki ciasta biszkoptowego (forma o wym. 28x40 cm):

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1½ łyżki mąki pszennej
  • 1½ łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki kremu:

  • 1l śmietanki  kremowej do ciast i deserów 30%
  • 5 - 6 łyżek cukru pudru 
  • 5 - 6 łyżek kakao 
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody

 

Składniki warstwy galaretkowej

  • 4 opakowania galaretki o smaku czarnej porzeczki
  • 1½ l wrzącej wody

 

dodatkowo

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady 

 

Wykonanie ciasta biszkoptowego:

Obie mąki dokładnie mieszamy z kakao i  proszkiem do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy robotem ręcznym na sztywną pianę, powoli wsypujemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Pod koniec wsiewamy małymi porcjami przygotowaną wcześniej mieszankę mączno-kakaową i delikatnie mieszamy łyżką lub robotem ręcznym na zmniejszonych obrotach.

Ciasto wylewamy do prostokątnej formy (28x40cm) wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez ok. 25 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy upieczone, jeżeli tak, to wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i po 2 - 3 minutach wyjmujemy z piekarnika. Następnie wyjmujemy z formy, odciągamy brzegi papieru (ciasto wówczas nie kurczy się) i po lekkim przestudzeniu zdejmujemy papier do pieczenia.

 

Przygotowanie galaretki:

4 opakowania galaretki rozpuszczamy  w 1½ litra wrzącej wody i odstawiamy w chłodne miejsce do przestudzenia. Rozlewamy do dwóch naczyń (np. słoików) po równej części. Zwracamy uwagę, aby za dużo nie stężała. Powinna być gęsta, ale dająca się wylać i rownomiernie rozprowadzić. 

 

Wykonanie kremu:

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy porcjami cukier, wsiewamy porcjami kakao i dokładnie mieszamy. Krem dzielimy na dwie równe części.  

Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 5 minut, aby napęczniała. Następnie dodajemy jak najmniejszą ilość wrzątku (ok. ¼ szklanki) i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny, jeżeli się nie rozpuści, podgrzewamy delikatnie, stale mieszając ( nie gotujemy!), aż do całkowitego rozpuszczenia.

 

Przekładanie ciasta

Ciasto ponownie umieszczamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wylewamy galaretkę z jednego słoika (naczynia).

Do jednej części kremu wlewamy cienkim strumieniem połowę jeszcze ciepłej żelatyny i dokładnie, a zarazem delikatnie mieszamy robotem na małych obrotach. Wykładamy krem na warstwę galaretki i schładzamy w lodówce, tak, aby warstwa kremu na tyle stężała, aby można było wylać galaretkę.

Na krem wylewamy galaretkę z drugiego naczynia i równomiernie rozprowadzamy. Do pozostałego kremu wlewamy cienkim strumieniem drugą połowę ciepłej żelatyny (podgrzanej, bo zapewne stężała) i tak jak jak wcześniej mieszamy, wykładamy na galaretkę i schładzamy w lodówce.

Przed podaniem posypujemy grubą warstwą tartej czekolady.  

 

 

ciasto nocka

 

ciasto nocka

 

 

 

 Polecam również: 

 

Sernik czekoladowy na zimno Ciasto czekoladowo-serowe  Ciasto z kremem cytrynowym  Biszkopt kakaowy z masą budyniowo-jabłkową

 

 

 

 

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12

uwaga autorska





przepisy kulinarne z rabarbarem

 

 przepisy na szybkie i latwe ciasta

 przepisy_kulinarne_z_truskawkami

przepisy na ciasta przekładane

przepisy na serniki i ciasta z serem

przepisy na torty i torciki

przepisy na ciasta bez pieczenia

przepisy na ciasta z kremem, masą

przepisy na ciasta i inne wypieki drożdżowe

przepisy na ciasta biszkoptowe

przepisy na ciasta z owocami

przepisy na zupy

przepisy na szybkie i proste dania

przepisy na sałatki

przepisy na surówki

przepisy na placuszki

przepisy na dania z makaronem

przepisy na naleśniki

 

 






kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 






Akcja: Nie kradnij zdjęć!





Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi