Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

Ciasta tortowe, rolady, torty, przekładańce

sobota, 08 listopada 2014

Chcąc nieco odmienić tradycyjny włoski deser tiramisu postanowiłam dodać do niego spód

z pieczonego biszkoptu kakaowego, a krem z mascarpone wykonać w dwóch wariantach: jedna część z brzoskwiniami, a druga z czekoladą i kakao.

Uzyskałam lekkie, puszyste, nie za słodkie ciasto i co najważniejsze pyszne jak sadzę, bo zniknęło ze stołu w oka mgnieniu. Polecam

 

 

ciasto tiramisu z brzoskwiniami 

 

 

Składniki ciasta biszkoptowego (forma o wym. 28x40 cm):

  • 4 jajka (duże, L)
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • 3 płaskie łyżki kakao 
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki ponczu:

  • 4 - 5 łyżeczek  kawy rozpuszczalnej czekoladowej
  • ¼ szklanki wódki lub likieru amaretto
  • 1 szklanka wrzątku

 

 Składniki masy serowej:

  • 800 g serka mascarpone (można zastąpić serkiem śmietankowym kremowym)
  • 6 żółtek
  • ½ szklanki cukru
  • 500 ml śmietanki  30% do ciast i deserów
  • 3 - 5 łyżek cukru pudru
  • 16 g cukru wanilinowego lub z naturalną wanilią 
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie (850g)
  • 1oo g czekolady mlecznej
  • 3 łyżki kakao 

 

 ponadto:

  • 21 szt. podłużnych biszkoptów
  • 500 ml śmietanki
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyzeczki cukru wanilinowego lub z naturalna wanilią
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • kakao do posypania wierzchu ciasta

 

Wykonanie biszkoptu

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy, aż cukier prawie rozpuści się.  Wlewamy żółtka stale ubijając  do uzyskania puszystej, jednolitej masy.

Wsiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz  kakao i delikatnie najlepiej ręcznie za pomocą dużej łyżki bądź łopatki  mieszamy.

Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy  i pieczemy ok. 25 minut w temp. 180°C.

Po całkowitym ostudzeniu nasączamy biszkopt ok.  ⅓  szklanki ponczu.

 

Wykonanie ponczu

Kawę zalewamy wrzątkiem i gdy ostygnie wlewamy alkohol, mieszamy i odstawiamy. 

 

Wykonanie masy serowej i układanie warstw ciasta:

 

Brzoskwinie dokładnie osączamy z syropu i kroimy w drobną kostkę.  

Żółtka ucieramy z cukrem na parze i odstawiamy do ostudzenia.  Stopniowo dodajemy do masy żółtkowej po łyżce serka mascarpone i mieszamy, ale nie za długo, tylko do połączenia się składników.  

Dobrze schłodzoną śmietanę miksujemy na sztywno dodając pod koniec cukier puder i cukier wanilinowy. Odstawiamy do momentu, aż osiągnie temperaturę zbliżoną do masy serowej. Delikatnie, najlepiej łyżką łączymy z masą serową.

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody (ok. ¼ szklanki) i odstawiamy do napęcznienia, po czym dodajemy trochę wrzątku (ok. ¼ szklanki) i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny, ewentualnie lekko podgrzewamy, gdy nie zechce się rozpuścić (nie gotujemy!).

 

Masę serową dzielimy na dwie części i do jednej wlewamy połowę ilości jeszcze lekko ciepłej, płynnej żelatyny, delikatnie mieszając łyżką lub robotem ręcznym na najmniejszych obrotach.

Dodajemy pokrojone brzoskwinie, delikatnie mieszamy i wykładamy na  kakaowy biszkopt nasączony wcześniej ponczem.

 

Podłużne biszkopty nasaczamy,  zanurzając pojedynczo  dosłownie na moment  w pozostałej ilości ponczu, układamy na masie serowo - brzoskwiniowej.

Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy 3-4 łyżki ciepłej, przegotowanej  wody

i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszając.

 

Do drugiej części masy serowej wsiewamy 3 łyżki kakao, delikatnie mieszamy, najlepiej łyżką, wlewamy przestudzoną czekoladę i na koniec cienkim struminiem podgrzaną, przestudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę.

Całość delikatnie mieszamy i wykładamy na biszkopty. Równomiernie rozprowadzamy masę na całej powierzchni i umieszczamy ciasto w lodówce.

 

Dobrze schłodzoną śmietankę miksujemy na sztywno dodając pod koniec cukier puder i cukier wanilinowy.  Żelatynę zalewamy jak najmniejszą ilością zimnej wody  i odstawiamy do napęcznienia, po czym dodajemy trochę wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny, ewentualnie lekko podgrzewamy, gdy nie zechce się rozpuścić (nie gotujemy!). Jeszcze lekko ciepłą, płynną żelatynę wlewamy do ubitej śmietanki, delikatnie mieszając łyżką lub robotem ręcznym na najmniejszych obrotach.

 

Gdy masa śmietanowa nieco stężeje wykonujemy na powierzchni ciasta wzorek ząbkowana szpatułką (niekoniecznie) i schładzamy w lodówce. Przed podaniem ciasto posypujemy obficie kakao. 

 

 

 

ciasto tiramisu z brzoskwiniami 

 

 

 

 

ciasto tiramisu z brzoskwiniami 

 

 

 

 

 ciasto tiramisu z brzoskwiniami

 

 

 

 

 

Polecam również

 

Biszkopt kakaowy z masą budyniowo-jabłkową Ciasto Nocka  Szybki sernik na zimno z ajerkoniakiem i ciasteczkami amaretti Sernik cappuccino z pomarańczą

 

 

 

 

 

 

czwartek, 06 listopada 2014

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam przepis na szarlotkę królewską, którą przed laty bardzo często robiłam, a która jakoś tak poszła w zapomnienie.

Już nie pierwszy raz przekonałam się ( i Wy również, tak sądzę), że  warto powracać, odświeżać  dawne, zazwyczaj  proste w wykonaniu przepisy na ciasta.

Ta szarlotka ma biszkoptowy spód, uprażone jabłka zagęszczone są galaretką owocową, a na nich warstwa kremu budyniowego. Dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku do masy budyniowej można dodać sok z cytryny i alkohol, ale i bez tych dodatków (zwłaszcza z myślą o dzieciach) szarlotka świetnie się sprawdza.  Polecam Wam tą smaczną szarlotkę, bo jej wykonanie jest stosunkowo szybkie i proste, nawet dla początkujących.

 

 

szarlotka królewska 

 

 

Składniki biszkoptu (forma o wym. 28x40 cm):

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny lub ¾ łyżki octu 10%

 

Składniki masy jabłkowej:

  • 1,5 kg jabłek (u mnie szara reneta)
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 - 2 galaretki (np. cytrynowa, pomarańczowa lub ananasowa, ja dałam 1 galaretkę o smaku pina colada i ½ op. galaretki pomarańczowej) 

 

Składniki masy budyniowej:

  • 1 op. budyniu śmietankowego na  ½ l mleka
  • ½ l mleka
  • ¾ szklanki cukru
  • 200 g masła
  • ok. 75 ml soku z cytryny 
  • ok. 100 ml spirytusu (niekoniecznie)

dodatkowo:

100 g  czekolady mlecznej 

 

Wykonanie biszkoptu

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier, a następnie utarte z 1 łyżką soku z cytryny żółtka. 
Mąkę dokładnie mieszamy z proszkiem do pieczenia i  powoli wsiewamy małymi porcjami do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając dużym widelcem lub łyżką. Ciasto wykładamy do dużej prostokątnej formy o wym. 28 x 40 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180°C ok. 30 min.

 

Wykonanie masy jabłkowej

Obrane i pokrojone na małe kawałki jabłka rozprażamy w rondelku z niewielką ilością wody. Dodajemy cukier i mieszamy. Maksymalnie zmniejszamy ogień, wsypujemy galaretki i stale mieszamy do chwili ich rozpuszczenia (nie gotujemy).  Odstawiamy do całkowitego ostudzenia najlepiej do lodówki. Gdy zacznie tężeć smarujemy nią przygotowany wcześniej biszkopt. Ciasto wstawiamy do lodówki.

 

Wykonanie masy budyniowej

Odlewamy ok. ½ szklanki zimnego mleka i mieszamy w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko gotujemy, dodajemy pod koniec cukier, a następnie zawiesinę budyniową, stale mieszając. Gdy budyń straci smak surowizny, zestawiamy z ognia i pozostawiamy pod pokrywką do całkowitego ostudzenia. 

Masło ucieramy do białości i dodajemy porcjami przestudzony budyń.  Pod koniec ucierania wlewamy małymi porcjami sok z cytryny, a następnie spirytus. Całość mieszamy nie za długo, tylko do uzyskania jednolitej masy.

 

Na stężonej masie  jabłkowej rozprowadzamy równomiernie masę budyniową. Wierzch posypujemy  grubą warstwą tartej czekolady.   Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki. 

 

 

 szarlotka królewska

  

 

 

szarlotka królewska 

 

 

 

szarlotka królewska 

 

 

 

 

Polecam również

 

 

Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową Ciasto orzechowe z jabłkami i bitą śmietanąJabłecznik z kremem cappucinoBiszkopt kakaowy z masą budyniowo-jabłkową

 

 

 

 

 

 

 

piątek, 10 stycznia 2014

To mocno kakaowe ciasto jest ciemne jak noc, stąd zapewne jego nazwa "NOCKA".

Wbrew pozorom ciasto jest łatwe w przygotowaniu i nie pochłania zbyt wiele czasu. Ten dość długi wpis nie wynika z dużej ilości wykonywanych czynności, ale z dodatkowych informacji, które dla początkujących mogą okazać się niezbędne.

Ciasto NOCKA jest bardzo smaczne, delikatne, niezbyt słodkie, a połączenie  smaków czarnej porzeczki i czekolady jak najbardziej trafne. 

Przepis, który nieznacznie zmodyfikowałam  pochodzi z ulubionego przeze mnie miesięcznika Babeczka nr 2/2008. 

 

 

ciasto nocka

 

Składniki ciasta biszkoptowego (forma o wym. 28x40 cm):

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1½ łyżki mąki pszennej
  • 1½ łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki kremu:

  • 1l śmietanki  kremowej do ciast i deserów 30%
  • 5 - 6 łyżek cukru pudru 
  • 5 - 6 łyżek kakao 
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody

 

Składniki warstwy galaretkowej

  • 4 opakowania galaretki o smaku czarnej porzeczki
  • 1½ l wrzącej wody

 

dodatkowo

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady 

 

Wykonanie ciasta biszkoptowego:

Obie mąki dokładnie mieszamy z kakao i  proszkiem do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy robotem ręcznym na sztywną pianę, powoli wsypujemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Pod koniec wsiewamy małymi porcjami przygotowaną wcześniej mieszankę mączno-kakaową i delikatnie mieszamy łyżką lub robotem ręcznym na zmniejszonych obrotach.

Ciasto wylewamy do prostokątnej formy (28x40cm) wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez ok. 25 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy upieczone, jeżeli tak, to wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i po 2 - 3 minutach wyjmujemy z piekarnika. Następnie wyjmujemy z formy, odciągamy brzegi papieru (ciasto wówczas nie kurczy się) i po lekkim przestudzeniu zdejmujemy papier do pieczenia.

 

Przygotowanie galaretki:

4 opakowania galaretki rozpuszczamy  w 1½ litra wrzącej wody i odstawiamy w chłodne miejsce do przestudzenia. Rozlewamy do dwóch naczyń (np. słoików) po równej części. Zwracamy uwagę, aby za dużo nie stężała. Powinna być gęsta, ale dająca się wylać i rownomiernie rozprowadzić. 

 

Wykonanie kremu:

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy porcjami cukier, wsiewamy porcjami kakao i dokładnie mieszamy. Krem dzielimy na dwie równe części.  

Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 5 minut, aby napęczniała. Następnie dodajemy jak najmniejszą ilość wrzątku (ok. ¼ szklanki) i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny, jeżeli się nie rozpuści, podgrzewamy delikatnie, stale mieszając ( nie gotujemy!), aż do całkowitego rozpuszczenia.

 

Przekładanie ciasta

Ciasto ponownie umieszczamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wylewamy galaretkę z jednego słoika (naczynia).

Do jednej części kremu wlewamy cienkim strumieniem połowę jeszcze ciepłej żelatyny i dokładnie, a zarazem delikatnie mieszamy robotem na małych obrotach. Wykładamy krem na warstwę galaretki i schładzamy w lodówce, tak, aby warstwa kremu na tyle stężała, aby można było wylać galaretkę.

Na krem wylewamy galaretkę z drugiego naczynia i równomiernie rozprowadzamy. Do pozostałego kremu wlewamy cienkim strumieniem drugą połowę ciepłej żelatyny (podgrzanej, bo zapewne stężała) i tak jak jak wcześniej mieszamy, wykładamy na galaretkę i schładzamy w lodówce.

Przed podaniem posypujemy grubą warstwą tartej czekolady.  

 

 

ciasto nocka

 

ciasto nocka

 

 

 

 Polecam również: 

 

Sernik czekoladowy na zimno Ciasto czekoladowo-serowe  Ciasto z kremem cytrynowym  Biszkopt kakaowy z masą budyniowo-jabłkową

 

 

 

 

 

 

sobota, 07 grudnia 2013

Ten przekładany piernik jest szybki i łatwy w wykonaniu, bardzo smaczny, aromatyczny, miękki i wilgotny.

Przełożony jest masą krówkową i cienką warstwą  powideł śliwkowych. Te oba składniki bardzo dobrze komponują się z lekko korzennym smakiem ciasta i  polewą czekoladową.

Piernik tuż po upieczeniu jest bardzo puszysty i można się pokusić o szybkie jego przełożenie, gdy niejako zmuszają nas do tego okoliczności. Jednakże sugeruję, aby piernikowi dać trochę  wolnego czasu, aby sobie poleżał i dojrzał, a wówczas zachwyci nas swoim niepowtarzalnym smakiem i aromatem.  Ciasto upiekłam według receptury na piernik, zamieszczonej w Wielkiej Księdze Ciast Siostry Anastazji. Ciasto wzbogaciłam dodatkowo wspomianymi już powidłami i masą krówkową według własnej koncepcji. Polecam zwłaszcza na okres Świąt Bożego Narodzenia :)

 

szybki piernik przekładany

 

Składniki ciasta (u mnie keksówka 36x12 cm):

  • 3 jajka
  • 1½ szklanki cukru 
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200 g miodu naturalnego płynnego
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 op. gotowej przyprawy do piernika (u mnie 2 łyżki przyprawy do piernika własnej roboty )
  • 1 łyżka kakao

 

Składniki masy krówkowej:

  • 260g krówek mlecznych (u mnie Wawel)
  • ½ szklanki mleka
  • 100 g masła 

dodatkowo:

  • 300 - 350 g powideł śliwkowych 
  • gotowa polewa czekoladowa (u mnie własnej roboty (klik) )

 

Wykonanie ciasta:

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, ucieramy do połączenia się składników. Kolejno dodajemy miód, wodę, śmietanę stale ucierając. Mąkę mieszamy z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Wsiewamy za pomocą sitka do utartej masy stale ucierając. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem. Wykładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C ok. 50 minut. Sprawdzamy za pomocą patyczka, czy ciasto jest upieczone, jeżeli tak wyłączamy ogrzewanie, uchylamy drzwiczki i po 5 minutach wyjmujemy z piekarnika.

Piernik możemy przełożyć od razu (jeżeli chcemy podać do stołu po 1 - 2 dniach)   lub później po kilku dniach.

Przed przełożeniem piernik kroimy wzdłuż na 4 blaty. 

 

Wykonanie masy krówkowej:

Krówki dzielimy na kawałki, dajemy do rondelka, zalewamy mlekiem i ogrzewamy na średnim ogniu, stale mieszając. Gdy krówki rozpuszczą się, zdejmujemy z ognia i dalej mieszamy do ostudzenia i zagęszczenia się masy. Masło ucieramy do białości i dajemy stopniowo całkowicie ostudzoną masę krówkową.

 

Przekładanie piernika

Dolny blat  piernika smarujemy połową ilości powideł śliwkowych, najlepiej własnej roboty (klik), dajemy drugi blat, lekko dociskamy, rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni masę krówkową, dajemy trzeci blat, lekko dociskamy, smarujemy pozostałymi powidłami śliwkowymi, dalemy górny blat, lekko dociskamy. Jeżeli masa i powidła trochę nam wydostały się na zewnątrz, rozsmarowujemy szpatułką na powierzchni  ciasta.

Piernik polewamy polewą czekoladową, niekoniecznie od razu, np. w przeddzień podania do stołu. 

 

 szybki piernik przekładany

 

szybki piernik przekładany

 

szybki piernik przekładany

 

 

 

 

Polecam również

 

 

  domowa przyprawa do piernika Sernik dwukolorowy z kremem czekoladowo-rumowymPiernik biszkoptowy z kremem śmietanowym i owocem granatupolewa czekoladowa

 

 

 

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12
| < Grudzień 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Uwaga autorska:

Zamieszczone na tym blogu zdjęcia i teksty są mojego autorstwa. Kopiowanie ich i jakiekolwiek wykorzystywanie  na  stronach internetowych lub w innych środkach publicznego przekazu bez mojej zgody jest zabronione w myśl Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83).




 ciasta z owocami

 

przepisy na ciasta i inne słodkości z jabłkami


 

przepisy na ciasta przekładane

przepisy na ciasta biszkoptowe

 

przepisy na pączki, oponki i faworki(chrusty)


przepisy na torty i torciki

 

 

ogórki, cukinia-potrawy i przetwory

 

szbkie i proste dania

 przepisy na szybkie i łatwe ciasta

 

pomidory,papryka-potrawy i przetwory

 

Przepisy na ciasta bez pieczenia

 

kapusta, kalafior, brokuły -  przepisy kulinarne

 

zupy-przepisy


Przepisy na sałatki

 

przepisy na surówki

 

przepisy na serniki i ciasta z serem

 

przepisy na ciasta z kremem, masą


Przepisy na placuszki


naleśniki-przepisy

 






kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 








Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi