Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

sałatki, surówki, przystawki do obiadu

czwartek, 07 lutego 2013

Sałatki  na bazie makaronu są pożywne, smaczne i w zasadzie na każdą okazję. Można je spożywać o każdej porze dnia i roku. Można sobie dowolnie dobierać składniki w zależności od upodobań smakowych.

Moja sałatka makaronowa z salami zawiera oprócz podstawowych składników ogórki  kiszone i parykę. Doprawiona jest ziołami prowansalskimi i cząbrem. Aby sałatka ładnie przesuwała się przez gardło dodałam nieco majonezu. Ale równie dobrze można zastosować oliwę z oliwek.

 

 

sałatka makaronowa z salami 

 

 

Składniki

  • 250 g makaronu drobniutkie kolanka
  • 150 g salami (np. z papryką)
  • 150 g ogórków kiszonych
  • 100 g papryki marynowanej lub 150 g surowej 
  • sól, pieprz czarny mielony, cukier do smaku
  • ulubione zioła ( u mnie zioła prowansalskie, cząber)
  • 3 - 4 łyżki majonezu ( można zrobić na pół z jogurtem naturalnym)

 

Wykonanie

Makaron gotujemy do miękkości wg przepisu na opakowaniu. Po odcedzeniu i przelaniu go zimną wodą pozostawiamy na durszlaku do osiąknięcia. Salami kroimy w drobne paseczki, paprykę w drobną kosteczkę, a ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Składniki mieszamy, dodajemy majonez, mieszamy. Dodajemy do smaku sól, cukier, pieprz i odrobinę ziół. Ponownie delikatnie mieszamy i odstwiamy w chłodne miejsce (lodówka) do tzw. "przegryzienia się" składników.

 

 

sałatka makaronowa z salami

 

 

 sałatka makaronowa z salami

 

 

 

Polecam również: 

 

 

Sałatka makaronowa z ogórkiem i szynką Sałatka pieczarkowaSałatka toscaniSałatka z rzodkiewką i szynką

 

 

 

 

 

środa, 06 lutego 2013

Dzisiaj wystawiam w swoje kuchenne okno  surówkę, która jest jednym z naszych ulubionych dodatków do obiadu. Szczerze mówiąc ta surówka bardziej smakuje nam od tradycyjnej, której przepis i zdjęcia zamieściłam przed ponad rokiem na niniejszym blogu (klik).

Surówka z kiszonej kapusty i papryki nie tylko jest bardzo smaczna, ale też szybka w wykonaniu i ładnie prezentuje się na stole. To zastosowanie papryki w trzech kolorach bardzo ubogaca ją kolorystycznie. Jest doskonała zarówno do wielu potaw mięsnych jak i ryb.

 

 

surówka z kiszonej kapusty i papryki 

 

 

Składniki:

  • 500g kapusty kiszonej
  • po 100g świeżej papryki czerwonej, żółtej i zielonej
  • 100g ogórka kiszonego
  • nieduża cebula (ok. 50g)
  • sól, pieprz czarny mielony, cukier do smaku
  • 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego

 

Wykonanie:

Kapustę drobno kroimy (gdy ma zbyt dużo soku, delikatnie odciskamy, ale nie wylewamy go, gdyż może się okazać, że trzeba będzie jednak trochę dodać). Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Ogórek kiszony ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy do smaku sól, pieprz i cukier do smaku (daję 3 a nawet 4 płaskie łyżki cukru, bo taka nam najlepiej smakuje). Na koniec polewamy oliwą i jeszcze raz mieszamy. Odstawiamy na ok. 30 minut, aby składniki "przegryzły się". 

 

 

surówka z kiszonej kapusty i papryki

 

surówka z kiszonej kapusty i papryki 

 

 

Polecam również

 

 

surówka z kiszonej kapusty Surówka z białej i czerwonej kapusty Surówka z białej kapusty Kapusta kiszona do słoików

 

 

 

 

środa, 30 stycznia 2013

Obecnie, zimową porą na naszym stole bardzo często królują jako przystawki do obiadu  marchewka z groszkiem (klik) i buraczki, które robię w kilku wersjach zarówno na zimno jak i na ciepło. Na zimno buraczki bardzo smakują nam pod postacią sałatki(klik) lub jako marynowane(klik), które podaję w połówkach.

Buraczki na ciepło zasmażane robię według wypróbowanego, tradycyjnego przepisu mojej Babci i Mamy. Robiłam również według przepisów zamieszczonych w literaturze kulinarnej, ale ten nasz rodzinny, pokoleniowy, prosty, bez dodatków przepis najbardziej nam odpowiada.  

 

 tradycyjne buraczki na ciepło zasmażane

 

 

Składniki:

  • 1 kg buraków czerwonych ugotowanych i obranych ( 1,5 kg surowych)
  • 50 g smalcu wieprzowego
  • 3 - 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • ok. ½ szklanki przegotowanej letniej wody 
  • ewentualnie pieprz czarny mielony do smaku ( przeważnie  nie dodaję)

 

 Wykonanie:

Buraki dokładnie myjemy (najlepiej używając szczoteczki). Gotujemy do miękkości (w zwykłym garnku ok. 2,5 godziny). Przestudzone buraki  obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach ( ścieram rownież częściowo na jeszcze drobniejszych, przeznaczonych do ziemniaków lub tylko na tych do ziemniaków). Na patelni rozgrzewamy smalec, dajemy buraczki i mieszajac zasmażamy na średnim ogniu  do odparowania soku (trwa to zazwyczaj kilka minut), dajemy sok z cytryny, sól, cukier i stale mieszając (aby nie przywarły do dna patelni i nie przypaliły się)  zasmażamy ok. 1 minuty, po czym wsiewamy mąkę i dalej stale mieszając trzymamy na ogniu jeszcze przez chwilę, do utraty surowizny mąki.  Wlewamy wodę porcjami, dalej stale mieszamy i ewentualnie dajemy jeszcze do smaku sól, cukier, sok z cytryny i pieprz (opcjonalnie). Podajemy na ciepło.

Buraczki na ciepło zasmażane świetnie smakują do kotletów, bitek, gulaszy mięsnych.

 

tradycyjne buraczki na ciepło zasmażane

 

 

tradycyjne buraczki na ciepło zasmażane

 

 

 

Polecam również

 

 

 Marchewka z groszkiem Buraczki marynowane całe Sałatka z czerwonych buraczków (do obiadu)Surówka z białej i czerwonej kapusty

 

 

 

 

 

 

piątek, 16 listopada 2012

 

Troche wiosny jesienią wystawiam dzisiaj w swoje kuchenne okno :)

Ta jakże wiosennie kolorowa sałatka z pewnością poprawiłaby niejednemu smutasowi (choć troszeczkę) nastrój, gdyby sobie ją zrobił, a najlepiej jakby poprosił bliską sobie osobę o jej zrobienie. Wykonanie jest proste i szybkie. I chociaż przepis znalazłam w wiosennym wydaniu "Smacznego! " nr 1/2011, to polecam również na szare, jesienne dni :) 

 

 

 warstwowiec z jajkiem i szynką

  

 

Składniki

  • 6 jajek
  • 200 g pomidorków cherry lub małych pomidorów
  • 200 g szynki konserwowej*
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 1 - 2 garści rzeżuchy (opcjonalnie)
  • ½  łyżki octu winnego 
  • 1 -2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 małe ząbki czosnku
  • sól, pieprz,cukier do smaku
  • ¼ łyżeczki drobniutko startej skórki z cytryny (opcjonalnie)
  • kilka liści sałaty postrzępionej (można zastąpić zielonymi liśćmi kapusty pekińskiej)  

 

*można zastąpić żółtym serem lub tuńczykiem w sosie własnym 

 

 

Wykonanie

Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimną wodą, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w grube plastry. Pomidorki myjemy, wycieramy do sucha i kroimy w plastry. Szynkę kroimy w cienkie paseczki. Natkę i szczypiorek płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę.

Jogurt mieszamy z octem winnym i czosnkiem, dodajemy posiekaną natkę i szczypiorek (zostawiamy trochę do ozdoby). Dodajemy połowe rzeżuchy i ewentualnie skórkę cytrynową. Sos przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru.

W salaterce układamy warstwami pomidory, jajka i szynkę. Każdą warstwę przelewamy sosem jogurtowym.

Wierzch sałatki dekorujemy listkami sałaty (ewentualnie pietruszką karbowaną, szczypiorkiem) i pomidorkami. Posypujemy pozostałą rzeżuchą.

Podajemy z kawałkiem bagietki albo z francuskimi paluchami posypanymi grubą solą lub makiem. Najlepiej spożyć ją bezpośrednio po zrobieniu.

 

 

 warstwowiec z jajkiem i szynką

 

warstwowiec z jajkiem i szynką 

 

 

 

Polecam również

 

 Sałatka   Sałatka warstwowa z ananasemTradycyjna sałatka jarzynowaSałatka toscani

 

 

 

 

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9

Uwaga autorska:

Zamieszczone na tym blogu zdjęcia i teksty są mojego autorstwa. Kopiowanie ich i jakiekolwiek wykorzystywanie  na  stronach internetowych lub w innych środkach publicznego przekazu bez mojej zgody jest zabronione w myśl Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83).




 ciasta z owocami

 

przepisy na ciasta i inne słodkości z jabłkami


 

przepisy na ciasta przekładane

przepisy na ciasta biszkoptowe

 

przepisy na pączki, oponki i faworki(chrusty)


przepisy na torty i torciki

 

 

ogórki, cukinia-potrawy i przetwory

 

szbkie i proste dania

 przepisy na szybkie i łatwe ciasta

 

pomidory,papryka-potrawy i przetwory

 

Przepisy na ciasta bez pieczenia

 

kapusta, kalafior, brokuły -  przepisy kulinarne

 

zupy-przepisy


Przepisy na sałatki

 

przepisy na surówki

 

przepisy na serniki i ciasta z serem

 

przepisy na ciasta z kremem, masą


Przepisy na placuszki


naleśniki-przepisy

 






kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 








Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi