Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

Ciasta ucierane, babki, placki

czwartek, 11 czerwca 2015

Sezon na truskawki trwa, a więc jest to najlepszy czas na wykorzystanie tych pysznych owoców do rozmaitych przepisów kulinarnych, zwłaszcza ciast i deserów.

Ciasto z truskawkami dwukolorowe to szybki i prosty w wykonaniu, puszysty i aromatyczny placek owocowy, który uda się każdemu, kto zechce go upiec, nawet nowicjuszom! Polecam  

 

ciasto z truskawkami dwukolorowe (prosty przepis) 

 

 Składniki (na dużą, prostokątną formę o wym. 28x40 cm):

  • 4 jajka
  • 1½ szklanki cukru
  • ¾ szklanki oleju
  • ¾ szklanki kwaśnej śmietany
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 - 2 płaskie łyżki kakao 
  • ok. 700 g truskawek
  • cukier puder do posypania ciasta

 

Wykonanie

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i osuszamy na ręczniku papierowym.

Białka ubjamy ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z sokiem cytrynowym i wlewamy cienkim strumieniem do ubitych białek, stale miksując na średnich obrotach robotem ręcznym.

Wlewamy porcjami olej, a następnie śmietanę i dalej mieszamy na tych samych obrotach. Do mąki dodajemy  proszek do pieczenia i wsiewamy porcjami stale mieszając robotem na małych obrotach lub ręcznie, dużą łyżką, nie za długo, tylko do połączenia się składników. 

Ok. ¾ ciasta wykładamy do formy i równomiernie rozprowadzamy. Do pozostałej części wsiewamy kakao, mieszamy do połączenia się składników. Delikatnie wykładamy na jasne ciasto, robiąc esy floresy. Na wierzchu układamy   połówki truskawek (przekrojone wzdłuż) skórką do powierzchni ciasta.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone i jeżeli tak, to wyłączamy ogrzewanie i trzymamy ciasto ok. 5 minut, po czym wyjmujemy z piekarnika, posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.  

 

 

ciasto z truskawkami dwukolorowe (prosty przepis)

 

 

ciasto z truskawkami dwukolorowe (prosty przepis)

 

 

ciasto z truskawkami dwukolorowe (prosty przepis)  

 

 

 

 

Polecam również

 

Szybkie ciasto z rabarbarem  Najszybsze ciasto z truskawkami  Ciasto z białą czekoladą i truskawkami Torcik stracciatella z truskawkami

 

 

 

 

 

 

wtorek, 09 września 2014

Przeglądając jakiś czas temu kulinarne zapiski mojej Mamy znalazłam   na to ciasto przepis, które przed laty często jadłam, a które jakoś tak poszło w zapomnienie.  

Placek amerykański,  to kakaowe ciasto z jabłkami.   Znane jest również pod nazwą ciasto salceson lub wiewiórka ( z dodatkiem rozdrobnionych orzechów). 

Placek amerykański to pyszne, wilgotne, bardzo puszyste ciasto, które jest bardzo łatwe do wykonania, szybko się robi i zawsze się udaje. Polecam !

 

placek amerykański(ciasto salceson) 

 

Składniki (na formę o wym. 28x40cm):

  • 5 jajek
  • 1½ szklanki cukru
  • 2½ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki oleju
  • 2 - 3 łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 0,7 - 1 kg jabłek pokrojonych w kostkę
  • ewentualnie 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki wody 

 

Wykonanie

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec porcjami cukier i po 1 żółtku. Mąkę łączymy z kakao i ewentualnie cynamonem, wsiewamy do masy jajecznej mieszając łyżką. Sodę mieszamy z wodą, wlewamy do ciasta i  mieszamy łyżką. Wlewamy olej, mieszamy. Na końcu dodajemy jabłka pokrojone w kostkę, delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy do formy o wym. 28x40 cm i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temp. 150°C. Tuż po włożeniu ciasta zwiększamy temp. do 190°C i pieczemy ok. 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone, jeżeli tak, to jeszcze przez ok. 5 minut trzymamy ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, po czym wyjmujemy i po lekkim ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

placek amerykański(ciasto salceson)

 

placek amerykański(ciasto salceson)

 

placek amerykański(ciasto salceson)

 

 

 

Polecam również:

 

  Placek ze śliwkamiCiasto marchewkowe  Szybkie ciasto łaciate z morelami (śliwkami)    Ciasto Zebra

 

 

 

 

piątek, 27 września 2013

Sezon na gruszki w pełni! Nie może więc zabraknąć ciasta z tymi smacznymi i soczystymi owocami.

Jakiś czas temu przeglądając lekturę o tematyce kulinarnej zaineresował mnie ciekawy i łatwy  przepis na ciasto z gruszkami w czasopiśmie  Przyjaciółka poleca "Ciasta i desery z owocami" nr 7/2010. Jak to się u mnie często zdarza nieznacznie zmodyfikowałam dostosowując do własnych upodobań.

Przepis jest na małą formę, ciasto jest dość cienkie, ale dzięki temu bardziej subtelne w smaku. Takie mi bardziej smakuje :)

Jeżeli jednak lubimy sobie pojeść warto podwoić składniki i upiec w dużej formie 28x40 cm.

Ciasto czekoladowe z gruszkami i bitą śmietaną jest szybkie w wykonaniu, lekkie i bardzo smaczne. Polecam :) 

 

 

szybkie ciasto czekoladowe z gruszkami 

 

 

Składniki ciasta* (na formę o wym. 23x32cm): 

  • 3 jajka
  • 100 g miękkiego masła 
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 3 dojrzałe gruszki
  • ½ tabliczka startej czekolady mlecznej

ponadto:

  • 1 szklanka dobrze schłodzonej śmietany kremówki
  • ½ - 1 łyżka cukru pudru do bitej śmietany (opcjonalnie) 
  • ok. ½ tabliczki startej czekolady mlecznej 

 

* Wszystkie składniki ucieranego ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, aby zapobiec tzw. zważeniu się ucieranej masy.

 

Wykonanie:

Gruszki myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki. Masło ucieramy na krem z cukrem. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość  ucieramy do chwili, aż składniki dokładnie połączą się.

Około połowę ciasta wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy po całym dnie. Do pozostałej części ciasta dodajemy kakao, połowę startej na wiórki czekolady, dokładnie mieszamy i wykładamy równomiernie  na jasnym cieście. 

Gruszki kroimy na dość cienkie plasterki i układamy na wierzchu ciasta jak dachówki.

Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C. Sprawdzamy patyczkiem czy upieczone, jeżeli tak, wyłączamy ogrzewanie. Trzymamy ciasto przy uchylonych drzwiczkach ok. 5 minut, po czym wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia.

Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy ewentualnie cukier puder do smaku, mieszamy  i wykładamy na wierzch ciasta. Pozostałą czekoladę wiórkujemy np. obieraczką do warzyw bezpośrednio na bitą śmietanę. 

 

 

szybkie ciasto czekoladowe z gruszkami 

 

 szybkie ciasto czekoladowe z gruszkami

 

 

 

Polecam również: 

 

 Tort czekoladowy z gruszkami Biszkopt kakaowy z masą budyniowo-jabłkowąCiasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwowąCiasto czekoladowo-serowe

 

 

 

 

 

 

 

środa, 07 sierpnia 2013

Szybkie w wykonaniu, a w efekcie końcowym bardzo smaczne, puszyste, lekkie w jedzeniu i ładnie prezentujące się na stole ciasto.

Przepis według własnego pomysłu. Morele można zastapić  innymi owocami np. śliwkami, jabłkami, gruszkami, malinami, truskawkami,  itd.

Szybkie ciasto łaciate z morelami (śliwkami)  jest tak dziecinnie  proste, że uda się każdemu, kto zechce je upiec. Polecam :)

 

szybkie ciasto łaciate z morelami1 

  

 Składniki (na dużą, prostokątną formę o wym. 28x40 cm):

  • 4 jajka
  • 1½ szklanki cukru
  • ¾ szklanki oleju
  • ¾ szklanki kwaśnej śmietany
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki kakao + 2 łyżki śmietany
  • ok. 600 g moreli 
  • cukier puder do posypania ciasta

 

Wykonanie

Morele myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestki.

Białka ubjamy ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z sokiem cytrynowym i wlewamy cienkim strumieniem do ubitych białek, stale miksując na średnich obrotach robotem ręcznym.

Wlewamy porcjami olej, a następnie śmietanę i dalej miksujemy na tych samych obrotach. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy porcjami stale ucierając najlepiej dużą łyżką, nie za długo, tylko do połączenia się składników.

Ok. 2/3 ciasta wykładamy do formy i równomiernie rozprowadzamy. Do pozostałej części wsiewamy kakao, mieszamy, dodajemy śmietanę, mieszamy do połączenia się składników. Delikatnie wykładamy na jasne ciasto, robiąc esy floresy. Na wierzchu układamy wcześniej przygotowane połówki moreli skórką do powierzchni ciasta.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone i jeżeli tak, to wyłączamy ogrzewanie i trzymamy ciasto ok. 5 minut, po czym wyjmujemy z piekarnika, posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.  

 

 

szybkie ciasto łaciate z morelami1 

 

szybkie ciasto łaciate z morelami

 

szybkie ciasto łaciate z morelami1

 

 

 

Polecam również:

 

Placek ze śliwkami    Ciasto śliwkowo-kokosowe Romby z rodzynkami i migdałami  Ciasto Zebra

 

 

 

 

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
| < Sierpień 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

uwaga autorska



przepisy kulinarne z rabarbarem

 

 przepisy na szybkie i latwe ciasta

 przepisy_kulinarne_z_truskawkami

przepisy na ciasta przekładane

przepisy na serniki i ciasta z serem

przepisy na torty i torciki

przepisy na ciasta bez pieczenia

przepisy na ciasta z kremem, masą

przepisy na ciasta i inne wypieki drożdżowe

przepisy na ciasta biszkoptowe

przepisy na ciasta z owocami

przepisy na zupy

przepisy na szybkie i proste dania

przepisy na sałatki

przepisy na surówki

przepisy na placuszki

przepisy na dania z makaronem

przepisy na naleśniki

 

 








kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 






Akcja: Nie kradnij zdjęć!





Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi