Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

Ciasta ucierane, babki, placki

piątek, 11 września 2015
W sezonie śliwkowym to ciasto piekę często. Jest to ciasto na oleju, ucierane, z owocami
na wierzchu, posypane cukrem pudrem.
Ciasto jest lekkie, puszyste, nie za słodkie i szybko się zjada.  
To ciasto  ze śliwkami jest szybkie i łatwe do wykonania. Polecam
 
 
ciasto ze śliwkami
 

Składniki (na formę o wymiarach  28x40 cm):

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • ¾ szklanki kwaśnej śmietany
  • ¾ szklanki oleju
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:

  • ok. 700 g śliwek
  • cukier puder do posypania 

 

Wykonanie

Śliwki myjemy, osuszamy, przepoławiamy i usuwamy pestki.

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając porcjami cukier. Dodajemy po jednym żółtku,  miksujemy. Stale mieszając ręcznie  łyżką lub robotem na małych obrotach, dodajemy kolejno porcjami śmietanę, cienkim strumieniem wlewamy olej, wsypujemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Nie mieszamy długo, tylko do połączenia się składników.

Ciasto wykładamy do formy, wyrównujemy szpatułką powierzchnię, układamy  połówki śliwek, jedna przy drugiej, skórkami do dołu.

Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180ºC. Spawdzamy metodą suchego patyczka, czy jest już upieczone, jeżeli tak, to wyłączamy ogrzewanie i przy otwartym piekarniku trzymamy jeszcze przez ok. 5 minut.

Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestudzenia. Posypujemy cukrem pudrem. 

 

szybkie ciasto ze śliwkami

 

 

szybkie ciasto ze śliwkami

 

 

ciasto ze śliwkami

 

 

 

Polecam również:

 

 

Placek ze śliwkami Ciasto drożdżowe ze   śliwkami i kruszonką Ciasto śliwkowo-kokosowe Placek migdałowy ze śliwkami i kruszonką orzechową

 

 

 

 

 

 

środa, 09 września 2015

Fale Dunaju  to jedno z bardzo popularnych od dawna ciast.

Jest to dwukolorowe ciasto z zatopionymi owocami (wiśniami, jabłkami, śliwkami, czy tak jak tutaj morelami lub brzoskwiniami). Górną warstwę ciasta stanowi masa budyniowa zwieńczona polewą czekoladową. 

Przepis na ciasto Fale Dunaju jest prosty, a efekt końcowy zaskakuje zarówno swoim wyglądem jak i smakiem. Polecam 

 

 

fale dunaju z morelami(brzoskwiniami)

 

 

 Składniki (na  formę o wym. 28x40 cm):

  • 4 jajka
  • 1½ szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ¾ szklanki oleju
  • ¾ szklanki kwaśnej śmietany
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 - 2 łyżki kakao + ew. 1 łyżka śmietany, gdyby ciasto  było zbyt gęste
  • ok. 600 g moreli lub ok. 800 g brzoskwiń

 

Składniki masy budyniowej:

  • ¾ litra mleka
  • 1½ szklanka cukru
  • 1 budyń śmietankowy  bez cukru (na ¾ l mleka)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 300 g masła

 

Składniki polewy czekoladowej:

  • 1 tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 -2 łyżki kakao
  • 15 g masła
  • 6 łyżek mleka

 

 

Wykonanie ciasta

Morele lub brzoskwinie myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestki. Brzoskwinie kroimy na ósemki.

Białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z sokiem cytrynowym i wlewamy cienkim strumieniem do ubitych białek, stale miksując na średnich obrotach robotem ręcznym.

Wlewamy porcjami olej, a następnie śmietanę i dalej miksujemy na tych samych obrotach. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy porcjami stale mieszając robotem na małych obrotach, tylko do połączenia się składników.

Ok. 2/3 ciasta wykładamy do formy i równomiernie rozprowadzamy. Do pozostałej części wsiewamy kakao, mieszamy, ewentualnie dodajemy śmietanę, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Delikatnie wykładamy łyżką  na jasne ciasto małe kupki ciemnego ciasta w niewielkich odległościach jedna od drugiej. Na wierzchu każdej kupki układamy wcześniej przygotowane połówki moreli (ósemki brzoskwiń) skórką do powierzchni ciasta.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone i jeżeli tak, to wyłączamy ogrzewanie i trzymamy ciasto ok. 5 minut, po czym wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

 

Wykonanie masy budyniowej:

Odlewamy ok. ¾ szklanki mleka, wsypujemy budyń, mąkę pszenną, dodajemy żółtka i krótko miksujemy do uzyskania jednolitej zawiesiny.

Pozostałe mleko gotujemy z cukrem i wlewamy zawiesinę budyniową stale mieszając. Gotujemy budyń krótko, do utraty surowizny, po czym odstawiamy pod przykryciem do całkowitego ostudzenia ( może być lekko ciepły, ale nie na tyle, aby rozpuszczał masło).

Masło ucieramy do białości.  Dodajemy porcjami budyń, stale ucierając na zmniejszonych obrotach robota do uzyskania kremowej konsystencji.

Masę równomiernie rozprowadzamy na  cieście, lekko ugniatamy w dołkach z owocami, wygładzamy powierzchnię i umieszczamy w lodówce do schłodzenia.

 

Wykonanie polewy czekoladowej:

Do rondelka wsypujemy cukier puder, kakao, zalewamy mlekiem, mieszamy i podgrzewamy do zagotowania się mieszaniny. Dajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia  masła. Wyłączamy ogrzewanie, wrzucamy kostki czekolady i stale mieszamy do jej rozpuszczenia.

Przestudzoną polewę rozprowadzamy równomiernie na powierzchni ciasta, najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego i ponownie umieszczamy w lodówce.

 

 

 

fale dunaju z morelami(brzoskwiniami)

 

 

fale dunaju z morelami(brzoskwiniami)

 

 

 

 

 

Polecam również

 

 

Biszkopt kakaowy z masą budyniowo-jabłkową Placek ze śliwkamiCiasto Zebra   Ciasto fale dunaju z wiśniami

 

 

 

 

czwartek, 11 czerwca 2015

Sezon na truskawki trwa, a więc jest to najlepszy czas na wykorzystanie tych pysznych owoców do rozmaitych przepisów kulinarnych, zwłaszcza ciast i deserów.

Ciasto z truskawkami dwukolorowe to szybki i prosty w wykonaniu, puszysty i aromatyczny placek owocowy, który uda się każdemu, kto zechce go upiec, nawet nowicjuszom! Polecam  

 

ciasto z truskawkami dwukolorowe (prosty przepis) 

 

 Składniki (na dużą, prostokątną formę o wym. 28x40 cm):

  • 4 jajka
  • 1½ szklanki cukru
  • ¾ szklanki oleju
  • ¾ szklanki kwaśnej śmietany
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 - 2 płaskie łyżki kakao 
  • ok. 700 g truskawek
  • cukier puder do posypania ciasta

 

Wykonanie

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i osuszamy na ręczniku papierowym.

Białka ubjamy ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z sokiem cytrynowym i wlewamy cienkim strumieniem do ubitych białek, stale miksując na średnich obrotach robotem ręcznym.

Wlewamy porcjami olej, a następnie śmietanę i dalej mieszamy na tych samych obrotach. Do mąki dodajemy  proszek do pieczenia i wsiewamy porcjami stale mieszając robotem na małych obrotach lub ręcznie, dużą łyżką, nie za długo, tylko do połączenia się składników. 

Ok. ¾ ciasta wykładamy do formy i równomiernie rozprowadzamy. Do pozostałej części wsiewamy kakao, mieszamy do połączenia się składników. Delikatnie wykładamy na jasne ciasto, robiąc esy floresy. Na wierzchu układamy   połówki truskawek (przekrojone wzdłuż) skórką do powierzchni ciasta.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone i jeżeli tak, to wyłączamy ogrzewanie i trzymamy ciasto ok. 5 minut, po czym wyjmujemy z piekarnika, posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.  

 

 

ciasto z truskawkami dwukolorowe (prosty przepis)

 

 

ciasto z truskawkami dwukolorowe (prosty przepis)

 

 

ciasto z truskawkami dwukolorowe (prosty przepis)  

 

 

 

 

Polecam również

 

Szybkie ciasto z rabarbarem  Najszybsze ciasto z truskawkami  Ciasto z białą czekoladą i truskawkami Torcik stracciatella z truskawkami

 

 

 

 

 

 

wtorek, 09 września 2014

Przeglądając jakiś czas temu kulinarne zapiski mojej Mamy znalazłam   na to ciasto przepis, które przed laty często jadłam, a które jakoś tak poszło w zapomnienie.  

Placek amerykański,  to kakaowe ciasto z jabłkami.   Znane jest również pod nazwą ciasto salceson lub wiewiórka ( z dodatkiem rozdrobnionych orzechów). 

Placek amerykański to pyszne, wilgotne, bardzo puszyste ciasto, które jest bardzo łatwe do wykonania, szybko się robi i zawsze się udaje. Polecam !

 

placek amerykański(ciasto salceson) 

 

Składniki (na formę o wym. 28x40cm):

  • 5 jajek
  • 1½ szklanki cukru
  • 2½ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki oleju
  • 2 - 3 łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 0,7 - 1 kg jabłek pokrojonych w kostkę
  • ewentualnie 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki wody 

 

Wykonanie

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec porcjami cukier i po 1 żółtku. Mąkę łączymy z kakao i ewentualnie cynamonem, wsiewamy do masy jajecznej mieszając łyżką. Sodę mieszamy z wodą, wlewamy do ciasta i  mieszamy łyżką. Wlewamy olej, mieszamy. Na końcu dodajemy jabłka pokrojone w kostkę, delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy do formy o wym. 28x40 cm i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temp. 150°C. Tuż po włożeniu ciasta zwiększamy temp. do 190°C i pieczemy ok. 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone, jeżeli tak, to jeszcze przez ok. 5 minut trzymamy ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, po czym wyjmujemy i po lekkim ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

placek amerykański(ciasto salceson)

 

placek amerykański(ciasto salceson)

 

placek amerykański(ciasto salceson)

 

 

 

Polecam również:

 

  Placek ze śliwkamiCiasto marchewkowe  Szybkie ciasto łaciate z morelami (śliwkami)    Ciasto Zebra

 

 

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
| < Wrzesień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

uwaga autorska

przepisy na przetwory domowe na zimę do słoików

 

serniki na zimno-przepisy

 

przepisy na szarlotki i jabłeczniki,szypka i prosta szarlotka

 

 przepisy na szybkie i latwe ciasta

przepisy na ciasta przekładane

przepisy na serniki i ciasta z serem

przepisy na torty i torciki

przepisy na ciasta bez pieczenia

przepisy na ciasta z kremem, masą

przepisy na ciasta i inne wypieki drożdżowe

przepisy na ciasta biszkoptowe

przepisy na ciasta z owocami

przepisy na zupy

przepisy na szybkie i proste dania

przepisy na sałatki

przepisy na surówki

przepisy na placuszki

przepisy na dania z makaronem

przepisy na naleśniki

 

 

myTaste.pl

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych