Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

Ciasta ucierane, babki, placki

wtorek, 09 września 2014

Przeglądając jakiś czas temu kulinarne zapiski mojej Mamy znalazłam   na to ciasto przepis, które przed laty często jadłam, a które jakoś tak poszło w zapomnienie.  

Placek amerykański,  to kakaowe ciasto z jabłkami.   Znane jest również pod nazwą ciasto salceson lub wiewiórka ( z dodatkiem rozdrobnionych orzechów). 

Placek amerykański to pyszne, wilgotne, bardzo puszyste ciasto, które jest bardzo łatwe do wykonania, szybko się robi i zawsze się udaje. Polecam !

 

placek amerykański(ciasto salceson) 

 

Składniki (na formę o wym. 28x40cm):

  • 5 jajek
  • 1½ szklanki cukru
  • 2½ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki oleju
  • 2 - 3 łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 0,7 - 1 kg jabłek pokrojonych w kostkę
  • ewentualnie 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki wody 

 

Wykonanie

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec porcjami cukier i po 1 żółtku. Mąkę łączymy z kakao i ewentualnie cynamonem, wsiewamy do masy jajecznej mieszając łyżką. Sodę mieszamy z wodą, wlewamy do ciasta i  mieszamy łyżką. Wlewamy olej, mieszamy. Na końcu dodajemy jabłka pokrojone w kostkę, delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy do formy o wym. 28x40 cm i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temp. 150°C. Tuż po włożeniu ciasta zwiększamy temp. do 190°C i pieczemy ok. 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone, jeżeli tak, to jeszcze przez ok. 5 minut trzymamy ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, po czym wyjmujemy i po lekkim ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

placek amerykański(ciasto salceson)

 

placek amerykański(ciasto salceson)

 

placek amerykański(ciasto salceson)

 

 

 

Polecam również:

 

  Placek ze śliwkamiCiasto marchewkowe  Szybkie ciasto łaciate z morelami (śliwkami)    Ciasto Zebra

 

 

 

 

piątek, 27 września 2013

Sezon na gruszki w pełni! Nie może więc zabraknąć ciasta z tymi smacznymi i soczystymi owocami.

Jakiś czas temu przeglądając lekturę o tematyce kulinarnej zaineresował mnie ciekawy i łatwy  przepis na ciasto z gruszkami w czasopiśmie  Przyjaciółka poleca "Ciasta i desery z owocami" nr 7/2010. Jak to się u mnie często zdarza nieznacznie zmodyfikowałam dostosowując do własnych upodobań.

Przepis jest na małą formę, ciasto jest dość cienkie, ale dzięki temu bardziej subtelne w smaku. Takie mi bardziej smakuje :)

Jeżeli jednak lubimy sobie pojeść warto podwoić składniki i upiec w dużej formie 28x40 cm.

Ciasto czekoladowe z gruszkami i bitą śmietaną jest szybkie w wykonaniu, lekkie i bardzo smaczne. Polecam :) 

 

 

szybkie ciasto czekoladowe z gruszkami 

 

 

Składniki ciasta* (na formę o wym. 23x32cm): 

  • 3 jajka
  • 100 g miękkiego masła 
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 3 dojrzałe gruszki
  • ½ tabliczka startej czekolady mlecznej

ponadto:

  • 1 szklanka dobrze schłodzonej śmietany kremówki
  • ½ - 1 łyżka cukru pudru do bitej śmietany (opcjonalnie) 
  • ok. ½ tabliczki startej czekolady mlecznej 

 

* Wszystkie składniki ucieranego ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, aby zapobiec tzw. zważeniu się ucieranej masy.

 

Wykonanie:

Gruszki myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki. Masło ucieramy na krem z cukrem. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość  ucieramy do chwili, aż składniki dokładnie połączą się.

Około połowę ciasta wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy po całym dnie. Do pozostałej części ciasta dodajemy kakao, połowę startej na wiórki czekolady, dokładnie mieszamy i wykładamy równomiernie  na jasnym cieście. 

Gruszki kroimy na dość cienkie plasterki i układamy na wierzchu ciasta jak dachówki.

Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C. Sprawdzamy patyczkiem czy upieczone, jeżeli tak, wyłączamy ogrzewanie. Trzymamy ciasto przy uchylonych drzwiczkach ok. 5 minut, po czym wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia.

Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy ewentualnie cukier puder do smaku, mieszamy  i wykładamy na wierzch ciasta. Pozostałą czekoladę wiórkujemy np. obieraczką do warzyw bezpośrednio na bitą śmietanę. 

 

 

szybkie ciasto czekoladowe z gruszkami 

 

 szybkie ciasto czekoladowe z gruszkami

 

 

 

Polecam również: 

 

 Tort czekoladowy z gruszkami Biszkopt kakaowy z masą budyniowo-jabłkowąCiasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwowąCiasto czekoladowo-serowe

 

 

 

 

 

 

 

środa, 07 sierpnia 2013

Szybkie w wykonaniu, a w efekcie końcowym bardzo smaczne, puszyste, lekkie w jedzeniu i ładnie prezentujące się na stole ciasto.

Przepis według własnego pomysłu. Morele można zastapić  innymi owocami np. śliwkami, jabłkami, gruszkami, malinami, truskawkami,  itd.

Szybkie ciasto łaciate z morelami (śliwkami)  jest tak dziecinnie  proste, że uda się każdemu, kto zechce je upiec. Polecam :)

 

szybkie ciasto łaciate z morelami1 

  

 Składniki (na dużą, prostokątną formę o wym. 28x40 cm):

  • 4 jajka
  • 1½ szklanki cukru
  • ¾ szklanki oleju
  • ¾ szklanki kwaśnej śmietany
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki kakao + 2 łyżki śmietany
  • ok. 600 g moreli 
  • cukier puder do posypania ciasta

 

Wykonanie

Morele myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestki.

Białka ubjamy ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z sokiem cytrynowym i wlewamy cienkim strumieniem do ubitych białek, stale miksując na średnich obrotach robotem ręcznym.

Wlewamy porcjami olej, a następnie śmietanę i dalej miksujemy na tych samych obrotach. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy porcjami stale ucierając najlepiej dużą łyżką, nie za długo, tylko do połączenia się składników.

Ok. 2/3 ciasta wykładamy do formy i równomiernie rozprowadzamy. Do pozostałej części wsiewamy kakao, mieszamy, dodajemy śmietanę, mieszamy do połączenia się składników. Delikatnie wykładamy na jasne ciasto, robiąc esy floresy. Na wierzchu układamy wcześniej przygotowane połówki moreli skórką do powierzchni ciasta.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone i jeżeli tak, to wyłączamy ogrzewanie i trzymamy ciasto ok. 5 minut, po czym wyjmujemy z piekarnika, posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.  

 

 

szybkie ciasto łaciate z morelami1 

 

szybkie ciasto łaciate z morelami

 

szybkie ciasto łaciate z morelami1

 

 

 

Polecam również:

 

Placek ze śliwkami    Ciasto śliwkowo-kokosowe Romby z rodzynkami i migdałami  Ciasto Zebra

 

 

 

 

 

 

środa, 31 lipca 2013

Generalnie to ciasto znane jest już od wielu lat. Można je robić z różnymi owocami.

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE mam dla Was tą słodką propozycję z dodatkiem wiśni.

Ciasto fale dunaju z wiśniami  jest bardzo smaczne, nie za słodkie i efektownie prezentuje się na stole.

 

ciasto fale dunaju z wiśniami  

 

Składniki ciasta (na formę o wym. 28x40cm):

  • 6 jajek
  • 1½ szklanki cukru drobnego kryształu
  • 2¾ szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki kakao + 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
  • ok. 600 g wiśni + 1 łyżka mąki pszennej *

 

Składniki masy budyniowej:

  • ½ l mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru na ½ l mleka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 kostka masła (200 g) 

 

Składniki polewy:

  • 1 tabliczka czekolady deserowej (100 g)
  • 5 łyżek mleka
  • 2 łyżki wcześniej zrobionej masy budyniowej

 

Wykonanie ciasta:

Białka ubjamy ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy porcjami cukier i dalej   ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z sokiem cytrynowym i wlewamy cienkim strumieniem do ubitych białek stale miksując na średnich lub małych obrotach robotem ręcznym. Wlewamy porcjami olej, a następnie śmietanę i dalej miksujemy na tych samych obrotach. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy porcjami stale ucierając, nie za długo, tylko do połączenia się składników.

Ok. 2/3 ciasta wykładamy do formy i równomiernie rozprowadzamy. Do pozostałej części wsiewamy kakao, mieszamy, dodajemy śmietanę mieszamy do połączenia się składników. Delikatnie wykładamy na jasne ciasto. Na wierzchu układamy wcześniej przygotowane, wydrelowane i oprószone mąką wiśnie.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone i jeżeli tak, to wyłączamy ogrzewanie i trzymamy ciasto 5 - 10 minut, po czym wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. 

 

* Wiśnie płuczemy, drylujemy i odkładamy na tacce wyścielonej papierowym ręcznikiem do osiąknięcia z wody i soku.  Tuż przed ułożeniem na cieście delikatnie oprószamy za pomocą sitka mąką pszenną, aby zapobiec opadaniu na dno.

 

Wykonanie masy budyniowej

Budyń mieszamy z mąką pszenną  i miksujemy z ½ szklanki mleka, dajemy 1 żółtko, miksujemy. Pozostałe mleko gotujemy, rozpuszczamy cukier, wlewamy zawiesinę budyniową stale mieszając, gotujemy na małym ogniu do utraty surowizny mąki. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostudzenia pod pokrywką. 

Masło ucieramy do białości, na puch. Dajemy porcjami przestudzony budyń i stale mieszamy w jedną stronę pałką lub dużą łyżką  (robię to ręcznie, gdyż mam wówczas pewność, że otrzymam jednolity krem, nierozwarstwiony).

Ewentualnie odkładamy  2 łyżki masy do wykonania polewy, pozostałą dajemy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto schładzamy w lodówce.

 

Wykonanie polewy

Połamaną na kawałki czekoladę zalewamy mlekiem i na bardzo małym ogniu podgrzewamy do jej rozpuszczenia, stale mieszając. Zdejmujemy z ognia, w dalszym ciągu mieszamy, a gdy nieco przestygnie dodajemy ewentualnie odłożone 2 łyżki masy budyniowej (dodanie do polewy masy budyniowej sprawia, że łatwiej wykonać jest fale). Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, a gdy zacznie gęstnieć wylewamy na   ciasto i wykonujemy esy floresy lub fale za pomocą widelca lub  ząbkowanej szpatułki do dekoracji. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

 

 

 ciasto fale dunaju z wiśniami

 

 

ciasto fale dunaju z wiśniami

 

 

 

 Polecam również:

 

 Tort stracciatella z bananami   Torcik jagodowy z ajerkoniakiem Ciasto Zebra   Tort czekoladowy z gruszkami

 

 

 

 

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5

Uwaga autorska:

Zamieszczone na tym blogu zdjęcia i teksty są mojego autorstwa. Kopiowanie ich i jakiekolwiek wykorzystywanie  na  stronach internetowych lub w innych środkach publicznego przekazu bez mojej zgody jest zabronione w myśl Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83).




 ciasta z owocami

 

przepisy na ciasta i inne słodkości z jabłkami


 

przepisy na ciasta przekładane

przepisy na ciasta biszkoptowe

 

przepisy na pączki, oponki i faworki(chrusty)


przepisy na torty i torciki

 

 

ogórki, cukinia-potrawy i przetwory

 

szbkie i proste dania

 przepisy na szybkie i łatwe ciasta

 

pomidory,papryka-potrawy i przetwory

 

Przepisy na ciasta bez pieczenia

 

kapusta, kalafior, brokuły -  przepisy kulinarne

 

zupy-przepisy


Przepisy na sałatki

 

przepisy na surówki

 

przepisy na serniki i ciasta z serem

 

przepisy na ciasta z kremem, masą


Przepisy na placuszki


naleśniki-przepisy

 






kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 








Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi