Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

Kotlety, pulpety i roladki mięsne

wtorek, 04 czerwca 2013

Bardzo cenię sobie w swojej kuchni mięso indycze, głównie ze względu na delikatny smak i walory dietetyczne. Stosuję je zarówno do gotowania zup jak i do drugiego dania. Dzisiaj wystawiam W KUCHENNYM OKNIE pulpety z indyka w sosie koperkowym w których  ostatnio bardzo rozsmakowaliśmy się. Świetnie smakują z kaszą jęczmienną na sypko i sałatką z czerwonych buraczków. Polecam :) 

 

 

pulpety z indyka w sosie koperkowym 

 

 Składniki:

  • 500g mięsa mielonego indyczego
  • 1 jajko
  • 1 namoczona w zimnej wodzie duża  kajzerka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 średnia cebula 
  • ok. ½ łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • olej do smażenia

 

Składniki sosu koperkowego

  • 500ml wody
  • ½ szklanki mleka
  • 2-3 płaskie łyżki mąki 
  • 3 - 4 łyżki siekanego koperku
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • ½ łyżki masła 
  • sól do smaku

 

Wykonanie pulpetów

Do mielonego  mięsa dajemy namoczoną w wodzie bułkę dokładnie odciśniętą z wody, drobno posiekaną cebulkę, bułkę tartą, kaszę manną, jajko, zioła prowansalskie, pieprz i sól do smaku. Całość dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na ok. 15 minut, aby kasza i bułka tarta napęczniały. Wilgotną dłonią formujemy z tak przygotowanej masy mięsnej kulki i  smażymy na oleju na średnim ogniu po ok. 2 minuty z każdej strony. W rondelku gotujemy 500ml wody i wkładamy podsmażone pulpety ( daję  zwykle 8 sztuk, a pozostałe odkładam do całkowitego ostygnięcia i wkładam do lodówki lub zamrażam do kolejnego spożycia). Gotujemy pod pokrywką na średnim ogniu ok. 15 minut. Ugotowane pulpety wyjmujemy na półmisek a z wywaru robimy sos.

 

Wykonanie sosu koperkowego

Mąkę miksujemy w mleku i wlewamy do wywaru. Gotujemy przez krótki czas do zagęszczenia sosu. Dodajemy masło, śmietanę, drobno posiekany koperek, sól do smaku i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym sosem polewamy pulpety.

 

 

pulpety z indyka w sosie koperkowym

 

 

pulpety z indyka w sosie koperkowym

 

 

pulpety z indyka w sosie koperkowym

 

 

 

Polecam również:

 

 Kulki mięsne w warzywach Kotlety mielone z jajkiem sadzonymKotlety mielone z kapustą i kaszą manną podduszane Kotlety drobiowe oszczędnościowe

 

 

 

 

poniedziałek, 11 lipca 2011

Dobry sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu lub innej zupy. Kotleciki tanie i smaczne. Przepis pochodzi z "Dań za grosik" nr 9/2010.  

 

kotlety drobiowe oszczędnościowe 

 

Składniki

  • ok. 250g ugotowanego mięsa drobiowego z rosołu lub innej zupy
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 - 4 łyżki ulubionych ziół (szczypiorek, tymianek, lubczyk, natka pietruszki)
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia 

 

Wykonanie:

Ugotowane mięso z zupy obieramy z kości, mielemy w maszynce do mięsa. Cebule siekamy, podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym maśle, dodajemy do mięsa wraz z posiekanymi ziołami (użyłam natki pietruszki). Wbijamy jajko, wsypujemy 2 łyżki bułki tartej. Przyprawiamy masę solą i pieprzem. Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy niewielkie kotleciki, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy z ryżem i ulubioną surówką.

 

 

kotlety drobiowe oszczędnościowe 

 

 kotlety drobiowe oszczędnościowe

 

Polecam również:

 

kotlety mielone z jajkiem sadzonymkotlety mielone z kapustą i kaszą manną podduszane kulki mięsne w warzywachpierogi z mięsem i kapustą

 

 

 

W kuchni na wesoło:

 

Rozmawiają dwie przyjaciółki:

- Wczoraj dyrektor zaprosił mnie do siebie, jego żona była na wczasach.

Był koniak, od razu się upiłam. I wiesz co on mi zrobił?

-  .....   Noooo?!

-  .....  Herbatę!! 

 

 

 

czwartek, 02 grudnia 2010

Delikatne i smaczne danie obiadowe. Dobrze smakuje z ryżem na sypko. Polecane jest też z ziemniakami z wody, ale z tym dodatkiem jeszcze nie robiłam. Przepis pochodzi z Dań za grosik nr 10/2010. Trochę zmodyfikowałam.

 

kulki mięsne w warzywach

 

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 jajko
  • 1 cebula (ok. 50g)
  • 1 łyżeczka płynnej przyprawy maggi
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • 1 świeża żółta papryka (ok. 200g)
  • 4 marchewki (ok. 600g)
  • 2 szklanki bulionu warzywno-drobiowego ( ew. 2 kostki bulionu z indyka z warzywami + 500 ml wrzątku)
  • sól, pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Mięso mielone łączymy  z jajkiem, bułką tartą i przyprawą maggi. Dodajemy do smaku sól i pieprz.  Drobno posiekaną cebulę smażymy na  maśle do zeszklenia i łączymy z masą mięsną. Dokładnie wyrabiamy, aż składniki dobrze połączą się. Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Gotujemy w osolonym wrzątku  7 minut  od wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz. Paprykę kroimy w paski, marchew w słupki. Warzywa zalewamy bulionem ( w przypadku kostek rosołowych rozpuszczamy je w 500 ml wrzątku) i gotujemy do miękkości. Do wywaru wkładamy kulki mięsne, podgrzewamy chwilę razem na małym ogniu, by smaki połączyły się. Ewentualnie dosmakowujemy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko lub z ziemniakami z wody. Możemy posypać posiekaną zieleniną.

 

 

kulki mięsne w warzywach

kulki mięsne w warzywach

kulki miesne w warzywach z ryżem na sypko

czwartek, 01 lipca 2010

Tak jak zasygnalizowałam w poprzednim wpisie wystawiam dzisiaj w swoje kuchenne okno drugi wariant tych smacznych kotletów. Podduszałam je w bulionie z dodatkiem keczupu. Przyznam, że smakowały nam lepiej niż poprzednie, były bardziej aromatyczne i soczyste.

W przepisie na te kotlety we wspomnianych przeze mnie wczoraj "Daniach za grosik" właśnie ten wariant był polecany. Trochę go zmodyfikowałam.

 

kotlety mielone z kapustą i kaszą manną podduszane

 

Składniki i wykonanie kotletów podałam tutaj

 

Składniki sosu:

  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • ¹⁄³ szklanki keczupu

 

Wykonanie:

Mieszamy składniki sosu i zalewamy kotlety w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do zimnego piekarnika i dusimy ok. 15 minut od chwili gdy temp. osiągnie wartość 180°C.

Po wyłączeniu piekarnika nie wyjmujemy kotletów,  pozostawiamy  jeszcze przez ok. 30 minut (nabierają soczystości i lepszego smaku). Podałam z ziemniakami  i z surówką z białej kapusty .

Do surówki wtarłam jedno duże jabłko, przez co stała się smaczniejsza.

 

 

kotlety mielone z kapustą i kaszą manną podduszane


kotlety mielone z kapustą i kaszą manną podduszane

 
1 , 2 , 3

Uwaga autorska:

Zamieszczone na tym blogu zdjęcia i teksty są mojego autorstwa. Kopiowanie ich i jakiekolwiek wykorzystywanie  na  stronach internetowych lub w innych środkach publicznego przekazu bez mojej zgody jest zabronione w myśl Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83).




 ciasta z owocami

 

przepisy na ciasta i inne słodkości z jabłkami


 

przepisy kulinarne z truskawkami

 

przepisy na ciasta i desry z jagodami, malinami i porzeczkami

 

 

przepisy na pączki, oponki i faworki(chrusty)


przepisy na torty i torciki

 

 

ogórki, cukinia-potrawy i przetwory

 

szbkie i proste dania

 przepisy na szybkie i łatwe ciasta

 

pomidory,papryka-potrawy i przetwory

 

Przepisy na ciasta bez pieczenia

 

kapusta, kalafior, brokuły -  przepisy kulinarne

 

zupy-przepisy


Przepisy na sałatki

 

przepisy na surówki

 

przepisy na serniki i ciasta z serem

 

przepisy na ciasta z kremem, masą


Przepisy na placuszki


naleśniki-przepisy

 






kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 








Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi