Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.
czwartek, 24 października 2013
wtorek, 22 października 2013

Ajvar to smakołyk kuchni serbskiej popularny głównie na Bałkanach. Można go kupić i u nas w Polsce, choć jak zauważyłam nie wszędzie jest do zdobycia, chyba że złożymy zamówienie w jakimś internetowym sklepie. 

Postanowiłam jednak nie składać żadnych zamówień i ajvar wyprodukowałam sobie sposobem domowym. 

Ten sposób pozyskania z pewnością okazał się droższy, ale sądzę, że opłacało się ponieść i koszty i trud ... trud, bo wykonanie jest niestety dość pracochłonne. 

Są różne sposoby wykonania tej wspaniałej w smaku pasty.

Generalnie ajvar przyrządza się z papryki słodkiej i bakłażanów i z dodatkiem pomidorów, czosnku oraz octu, przypraw (sól, pieprz, chili).  Bakłażany można zastąpić  kabaczkami. 

Głównymi składnikami oryginalnej, domowej pasty ajvar  jest  pieczona słodka papryka i bakłażany, bez dodatku pomidorów. Taka pasta  ma wówczas pomarańczowy kolor.

Ajvar jest  produkowany przez kilka firm spożywczych w formie łagodnej  i ostrej, bez pomidorów  i z pomidorami, a także z innymi wypełniaczami np. marchewką.

Pasta ajvar to pyszny dodatek do wielu potraw mięsnych, rybnych, makaronowych, wszelkich przekąsek, pieczywa, wędlin, sosów, itd. Warto się skusić i zrobić własnoręcznie :)

 

 

 Ajvar (pasta z papryki i bakłażanów)

 

Ilości poniższych składników dobrałam według własnych upodobań smakowych. Warto jednak podczas sporządzania pasty kosztować i dobierać  ilości przypraw kierując się swoim smakiem. Pastę najlepiej jest dosmakować gdy ma temp. pokojową.

Moja pasta ajvar jest mocno gęsta, jak  zresztą przystało na pastę, no i ma ostry smak.  

Taka właśnie najbardziej nam odpowiada. Jest przesmaczna!

 

Składniki:

  • 2 kg papryki czerwonej dobrze dojrzałej
  • 1 kg bakłażanów 
  • 100-150 ml koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy(oleju)
  • 2 ostre papryczki chili 
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 4-5 łyżeczek cukru 
  • 5 łyżeczek słodkiej papryki mielonej
  • 1-2  łyżeczki papryki ostrej mielonej 
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 2-3 duże ząbki czosnku 
  • 4 łyżki soku z cytryny

 

Wykonanie:

Papryki myjemy przepołowiamy wzdłuż i usuwamy gniazda nasienne. Układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia skórką do góry. Pieczemy w piekarniku ok. 30 minut nagrzanym do temp. 200°C. Ostrą papryczkę myjemy i dokładamy do pieczenia na 10-15 minut przed końcem pieczenia. Nie należy się przejmować, że skórka czernieje, właśnie taka łatwiej usuwa się. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy papierem do pieczenia i po kilku minutach bez problemu usuwamy skórkę. Ostrą papryczkę przepołowiamy i zeskrobujemy miąższ.

Bakłażany myjemy, przepołowiamy wzdłuż i dalej postępujemy podobnie jak przy papryce słodkiej, z tym, że pieczemy nieco dłużej, bo 40 minut.

Po usunięciu skórek bakłażany i papryki miksujemy, przekładamy do szerokiego rondla z grubym dnem (użyłam patelni z grubym, karbowanym dnem) i ogrzewamy na płytce, na małym  ogniu 60-80 minut, mieszając od czasu do czasu, zwracając uwagę, aby nie przypalić dość gęstej mieszaniny. 

Dodajemy koncentrat pomidorowy, oliwę lub olej, 1 łyżeczkę soli,  4 łyżeczki cukru, pieprz, paprykę słodką mieloną i 1 łyżeczkę papryki ostrej. Całość dokładnie mieszamy i jeszcze przez chwilę trzymamy na małym ogniu. Pod koniec dodajemy sok z cytryny i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostudzenia, po czym kosztujemy, czy odpowiada nam smak. Ewentualnie dodajemy do smaku pieprz, paprykę ostrą, czosnek, sól, cukier lub pozostałe przyprawy. Ponownie stawiamy na małym ogniu i stale mieszając ogrzewamy 10 minut.  Zestawiamy z ognia do całkowitego ostudzenia.  Jeżeli chcemy uzyskać pastę jeszcze bardziej gęstą ogrzewamy jeszcze dwukrotnie po 10 minut, ale możemy poprzestać na jednokrotnym ogrzewaniu.

Po tym czasie przekładamy do małych wyparzonych słoiczków, zamykamy i po całkowitym ostudzeniu przechowujemy w lodówce. W przypadku większej ilości pasteryzujemy w kąpieli wodnej przez ok. 15 minut).

Z podanej powyżej ilości składników otrzymujemy 700ml pasty. 

 

 

 Ajvar (pasta z papryki i bakłażanów)

 Ajvar (pasta z papryki i bakłażanów)

 

 

Ajvar (pasta z papryki i bakłażanów) 

 

 

 

 

piątek, 18 października 2013

To już ostatni dzwonek, jeżeli ten sos chcemy zrobić w większej ilości do słoików. Z podanej niżej ilości składników otrzymujemy 7 - 8 litrów dość gęstego pysznego sosu. Ale można też zmniejszając proporcjonalnie ilości składników zrobić na teraz, na bieżące zużycie.

Sos słodko-kwaśny warto jednakże zrobić do słoików, aby później dodając do niego np. podsmażone mięso z kurczaka uzyskać ekspresowe danie obiadowe. Wspaniale smakuje podany z ryżem również w wersji bez dodatku mięsa. Polecam :)

 

sos słodko-kwaśny

 

Składniki:

  • 3 kg pomidorów
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg papryki kolorowej
  • 1 puszka kukurydzy (340g)
  • 1 puszka ananasów (netto 340g)
  • 2-3 łyżki musztardy (np. sarepskiej)
  • 1 łyżka soli 
  • ½ szklanki soku z 2-3 cytryn
  • 1 łyżeczka  papryki słodkiej mielonej
  • ¼ - ½ łyżeczki papryki ostrej mielonej 
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1-2 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę (6-10g)
  • 1-2 łyżki oliwy (oleju) 
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Wykonanie

Pomidory myjemy, nacinamy, sparzamy wrzątkiem i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka ( posiekałam w rozdrabniaczu). 

Do dużego rondla dajemy pomidory, cebulę, łyżkę soli i gotujemy bez pokrywki 60 - 80 minut od czasu do czasu mieszając drewnianą łopatką i szurając po dnie, aby zapobiec ewentualnemu przywieraniu warzyw.

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Ananasy odcedzamy z syropu i również kroimy w kostkę. Oba składniki dajemy do  gotujących się pomidorów z cebulą i  gotujemy jeszcze 30 - 40 minut, od czasu do czasu mieszając. 

W czasie gotowania dajemy pozostałe składniki: musztardę, oliwę, sok z cytryny, czosnek, cukier, pieprz, obie papryki mielone i ewentualnie sól do smaku. Pod koniec gotowania wlewamy zawiesinę mąki ziemniaczanej w syropie z ananasów, dokładnie mieszamy i jeszcze przez chwilę gotujemy. 

Przekładamy do wyparzonych słoików, zamykamy i pasteryzujemy 25 minut. Po całkowitym przestudzeniu odstawiamy w chłodne miejsce. 

 

 

sos słodko-kwaśny

 

sos słodko-kwaśny 

 

 

Polecam również

 

 Przecier pomidorowy Leczo z cukinią do słoików na zimę   Buraczki marynowane całe Papryka marynowana

 

 

 

 

 

 

piątek, 11 października 2013

Uwaga autorska:

Zamieszczone na tym blogu zdjęcia i teksty są mojego autorstwa. Kopiowanie ich i jakiekolwiek wykorzystywanie  na  stronach internetowych lub w innych środkach publicznego przekazu bez mojej zgody jest zabronione w myśl Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83).




 ciasta z owocami

 

przepisy na ciasta i inne słodkości z jabłkami


 

przepisy kulinarne z truskawkami

 

przepisy na ciasta i desry z jagodami, malinami i porzeczkami

 

 

przepisy na pączki, oponki i faworki(chrusty)


przepisy na torty i torciki

 

 

ogórki, cukinia-potrawy i przetwory

 

szbkie i proste dania

 przepisy na szybkie i łatwe ciasta

 

pomidory,papryka-potrawy i przetwory

 

Przepisy na ciasta bez pieczenia

 

kapusta, kalafior, brokuły -  przepisy kulinarne

 

zupy-przepisy


Przepisy na sałatki

 

przepisy na surówki

 

przepisy na serniki i ciasta z serem

 

przepisy na ciasta z kremem, masą


Przepisy na placuszki


naleśniki-przepisy

 






kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 








Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi