Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.
sobota, 25 stycznia 2014

To przekładane ciasto serowe, sernik harataniec jest łatwe do przygotowania, zawsze się udaje i jest bardzo smaczne. Przepis, który nieznacznie zmodyfikowałam pochodzi z ulubionej przeze mnie Babeczki nr 5/2003.  

  

 ciasto harataniec, ciasto z serem, sernik

 

Składniki ciasta (na formę o wym. 32 x 24 cm):

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 -3 łyżki gęstej i kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki kakao 

 

Składniki masy serowej:

  • 500 g sera półtłustego
  • 4 żółtka
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 16 g  cukru wanilinowego lub własnej roboty z naturalną wanilią 

 

ponadto:

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kisiel brzoskwiniowy (bez cukru na  1/2 l wody)
  • drobno pokrojone i osączone z syropu brzoskwinie (z 1 puszki 850 g) 

 

Wykonanie ciasta:

Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, ścieramy na tarce o drobnych oczkach dobrze schłodzone masło i delikatnie mieszamy składniki. Rozcieramy dłońmi lub siekamy nożem, bądź specjalnym przyrządem, tak aby masło  połączyło się z mąką. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia  i dokładnie mieszamy. Dodajemy żółtka, 2 łyżki śmietany i zarabiamy  ciasto. Jeżeli okaże się za suche dodajemy jeszcze 1 łyżkę śmietany. 

Ciasto dzielimy na trzy części  - do jednej dodajemy kakao. Wszystkie trzy części owijamy w folię spożywczą i dobrze schładzamy w lodówce.

 

Wykonanie masy serowej:

Ser mielemy w maszynce do mięsa 2 - 3 krotnie. Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Ciągle ucierając dodajemy po jednym żółtku. Stopniowo dajemy ser, a następnie mąkę ziemniaczaną i dobrze ucieramy.

 

Układanie warstw ciasta

Do formy wyłożonej papierem do pieczenia ścieramy na tarce o dużych oczkach jedną część jasnego ciasta. Z drugiej części jasnego ciasta ścieramy jeszcze ok. ¼ ilości ciasta.

Na cieście rozkładamy połowę drobno pokrojonych i osączonych z syropu brzoskwiń. Na brzoskwinie ścieramy na dużych oczkach ciasto kakaowe. 

Na ciasto kakaowe wykładamy delikatnie masę serową i "posypujemy" pozostałymi drobno pokrojonymi brzoskwiniami.

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec cukier, a następnie kisiel. Otrzymaną sztywną masę wykładamy równomiernie na brzoskwinie.

Na wierzch  ścieramy pozostałą część ciasta jasnego.

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C przez ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone, jeżeli tak, wyłączamy piekarnik, po 3 - 5 minutach  uchylamy drzwiczki, a po ok. 10 minutach wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

 

ciasto harataniec, ciasto z serem, sernik 

 

ciasto harataniec, ciasto z serem, sernik

 

 

 

 

Polecam również: 

 

 

 Sernik dwukolorowy z kremem czekoladowo-rumowymPuszysty sernik z bakaliami na herbatnikach Sernik w cieście kakaowymSernik z brzoskwiniami i pianką bezową

 

 

 

 

 

niedziela, 12 stycznia 2014

W ramach kontynuacji cyklu "Przepisy na śniadanie i kolację" przedstawiam Wam zbiór linków ze zdjęciami do przepisów na naleśniki zarówno na słodko jak i wytrawne. Myślę, że znajdą one Wasze zainteresowanie :)

 

 

naleśniki-przepisy

 

 

 

naleśniki-przepis podstawowy Naleśniki - przepis podstawowy

 

 

 

Naleśniki na słodko

 

foto Naleśniki z budyniem i winogronami

naleśniki z jabłkami  Naleśniki z jabłkami 

foto Naleśniki w paski z serem, rodzynkami i konfiturą brzoskwiniową

foto Naleśniki z serkiem waniliowym, malinami i polewą jagodową

 

 

 

 Naleśniki wytrawne

 

foto Naleśniki z farszem mięsno-pieczarkowym i mozzarellą

foto Naleśniki z ryżem i jajecznicą 

foto Naleśnikowy przekładaniec  

 

 

Polecam również:

 

foto Omlet na słodko z czekoladą i jabłkiem

foto Pizza chłopska z patelni  

foto Puszysty omlet z brokułami  

 

 

 

 

 

piątek, 10 stycznia 2014

To mocno kakaowe ciasto jest ciemne jak noc, stąd zapewne jego nazwa "NOCKA".

Wbrew pozorom ciasto jest łatwe w przygotowaniu i nie pochłania zbyt wiele czasu. Ten dość długi wpis nie wynika z dużej ilości wykonywanych czynności, ale z dodatkowych informacji, które dla początkujących mogą okazać się niezbędne.

Ciasto NOCKA jest bardzo smaczne, delikatne, niezbyt słodkie, a połączenie  smaków czarnej porzeczki i czekolady jak najbardziej trafne. 

Przepis, który nieznacznie zmodyfikowałam  pochodzi z ulubionego przeze mnie miesięcznika Babeczka nr 2/2008. 

 

 

ciasto nocka

 

Składniki ciasta biszkoptowego (forma o wym. 28x40 cm):

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1½ łyżki mąki pszennej
  • 1½ łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki kremu:

  • 1l śmietanki  kremowej do ciast i deserów 30%
  • 5 - 6 łyżek cukru pudru 
  • 5 - 6 łyżek kakao 
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody

 

Składniki warstwy galaretkowej

  • 4 opakowania galaretki o smaku czarnej porzeczki
  • 1½ l wrzącej wody

 

dodatkowo

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady 

 

Wykonanie ciasta biszkoptowego:

Obie mąki dokładnie mieszamy z kakao i  proszkiem do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy robotem ręcznym na sztywną pianę, powoli wsypujemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Pod koniec wsiewamy małymi porcjami przygotowaną wcześniej mieszankę mączno-kakaową i delikatnie mieszamy łyżką lub robotem ręcznym na zmniejszonych obrotach.

Ciasto wylewamy do prostokątnej formy (28x40cm) wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez ok. 25 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy upieczone, jeżeli tak, to wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i po 2 - 3 minutach wyjmujemy z piekarnika. Następnie wyjmujemy z formy, odciągamy brzegi papieru (ciasto wówczas nie kurczy się) i po lekkim przestudzeniu zdejmujemy papier do pieczenia.

 

Przygotowanie galaretki:

4 opakowania galaretki rozpuszczamy  w 1½ litra wrzącej wody i odstawiamy w chłodne miejsce do przestudzenia. Rozlewamy do dwóch naczyń (np. słoików) po równej części. Zwracamy uwagę, aby za dużo nie stężała. Powinna być gęsta, ale dająca się wylać i rownomiernie rozprowadzić. 

 

Wykonanie kremu:

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy porcjami cukier, wsiewamy porcjami kakao i dokładnie mieszamy. Krem dzielimy na dwie równe części.  

Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 5 minut, aby napęczniała. Następnie dodajemy jak najmniejszą ilość wrzątku (ok. ¼ szklanki) i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny, jeżeli się nie rozpuści, podgrzewamy delikatnie, stale mieszając ( nie gotujemy!), aż do całkowitego rozpuszczenia.

 

Przekładanie ciasta

Ciasto ponownie umieszczamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wylewamy galaretkę z jednego słoika (naczynia).

Do jednej części kremu wlewamy cienkim strumieniem połowę jeszcze ciepłej żelatyny i dokładnie, a zarazem delikatnie mieszamy robotem na małych obrotach. Wykładamy krem na warstwę galaretki i schładzamy w lodówce, tak, aby warstwa kremu na tyle stężała, aby można było wylać galaretkę.

Na krem wylewamy galaretkę z drugiego naczynia i równomiernie rozprowadzamy. Do pozostałego kremu wlewamy cienkim strumieniem drugą połowę ciepłej żelatyny (podgrzanej, bo zapewne stężała) i tak jak jak wcześniej mieszamy, wykładamy na galaretkę i schładzamy w lodówce.

Przed podaniem posypujemy grubą warstwą tartej czekolady.  

 

 

ciasto nocka

 

ciasto nocka

 

 

 

 Polecam również: 

 

Sernik czekoladowy na zimno Ciasto czekoladowo-serowe  Ciasto z kremem cytrynowym  Biszkopt kakaowy z masą budyniowo-jabłkową

 

 

 

 

 

 

czwartek, 09 stycznia 2014
| < Maj 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

uwaga autorska





 

 przepisy na szybkie i latwe ciasta

 przepisy_kulinarne_z_truskawkami

przepisy na ciasta przekładane

przepisy na serniki i ciasta z serem

przepisy na torty i torciki

przepisy na ciasta bez pieczenia

przepisy na ciasta z kremem, masą

przepisy na ciasta i inne wypieki drożdżowe

przepisy na ciasta biszkoptowe

przepisy na ciasta z owocami

przepisy na ciasta i inne słodkości z jabłkami

przepisy na zupy

przepisy na szybkie i proste dania

przepisy na sałatki

przepisy na surówki

przepisy na placuszki

przepisy na dania z makaronem

przepisy na naleśniki

 

 






kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 






Akcja: Nie kradnij zdjęć!





Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi