Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.
sobota, 08 listopada 2014

Chcąc nieco odmienić tradycyjny włoski deser tiramisu postanowiłam dodać do niego spód

z pieczonego biszkoptu kakaowego, a krem z mascarpone wykonać w dwóch wariantach: jedna część z brzoskwiniami, a druga z czekoladą i kakao.

Uzyskałam lekkie, puszyste, nie za słodkie ciasto i co najważniejsze pyszne jak sadzę, bo zniknęło ze stołu w oka mgnieniu. Polecam

 

 

ciasto tiramisu z brzoskwiniami 

 

 

Składniki ciasta biszkoptowego (forma o wym. 28x40 cm):

  • 4 jajka (duże, L)
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • 3 płaskie łyżki kakao 
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki ponczu:

  • 4 - 5 łyżeczek  kawy rozpuszczalnej czekoladowej
  • ¼ szklanki wódki lub likieru amaretto
  • 1 szklanka wrzątku

 

 Składniki masy serowej:

  • 800 g serka mascarpone (można zastąpić serkiem śmietankowym kremowym)
  • 6 żółtek
  • ½ szklanki cukru
  • 500 ml śmietanki  30% do ciast i deserów
  • 3 - 5 łyżek cukru pudru
  • 16 g cukru wanilinowego lub z naturalną wanilią 
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie (850g)
  • 1oo g czekolady mlecznej
  • 3 łyżki kakao 

 

 ponadto:

  • 21 szt. podłużnych biszkoptów
  • 500 ml śmietanki
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyzeczki cukru wanilinowego lub z naturalna wanilią
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • kakao do posypania wierzchu ciasta

 

Wykonanie biszkoptu

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy, aż cukier prawie rozpuści się.  Wlewamy żółtka stale ubijając  do uzyskania puszystej, jednolitej masy.

Wsiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz  kakao i delikatnie najlepiej ręcznie za pomocą dużej łyżki bądź łopatki  mieszamy.

Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy  i pieczemy ok. 25 minut w temp. 180°C.

Po całkowitym ostudzeniu nasączamy biszkopt ok.  ⅓  szklanki ponczu.

 

Wykonanie ponczu

Kawę zalewamy wrzątkiem i gdy ostygnie wlewamy alkohol, mieszamy i odstawiamy. 

 

Wykonanie masy serowej i układanie warstw ciasta:

 

Brzoskwinie dokładnie osączamy z syropu i kroimy w drobną kostkę.  

Żółtka ucieramy z cukrem na parze i odstawiamy do ostudzenia.  Stopniowo dodajemy do masy żółtkowej po łyżce serka mascarpone i mieszamy, ale nie za długo, tylko do połączenia się składników.  

Dobrze schłodzoną śmietanę miksujemy na sztywno dodając pod koniec cukier puder i cukier wanilinowy. Odstawiamy do momentu, aż osiągnie temperaturę zbliżoną do masy serowej. Delikatnie, najlepiej łyżką łączymy z masą serową.

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody (ok. ¼ szklanki) i odstawiamy do napęcznienia, po czym dodajemy trochę wrzątku (ok. ¼ szklanki) i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny, ewentualnie lekko podgrzewamy, gdy nie zechce się rozpuścić (nie gotujemy!).

 

Masę serową dzielimy na dwie części i do jednej wlewamy połowę ilości jeszcze lekko ciepłej, płynnej żelatyny, delikatnie mieszając łyżką lub robotem ręcznym na najmniejszych obrotach.

Dodajemy pokrojone brzoskwinie, delikatnie mieszamy i wykładamy na  kakaowy biszkopt nasączony wcześniej ponczem.

 

Podłużne biszkopty nasaczamy,  zanurzając pojedynczo  dosłownie na moment  w pozostałej ilości ponczu, układamy na masie serowo - brzoskwiniowej.

Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy 3-4 łyżki ciepłej, przegotowanej  wody

i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszając.

 

Do drugiej części masy serowej wsiewamy 3 łyżki kakao, delikatnie mieszamy, najlepiej łyżką, wlewamy przestudzoną czekoladę i na koniec cienkim struminiem podgrzaną, przestudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę.

Całość delikatnie mieszamy i wykładamy na biszkopty. Równomiernie rozprowadzamy masę na całej powierzchni i umieszczamy ciasto w lodówce.

 

Dobrze schłodzoną śmietankę miksujemy na sztywno dodając pod koniec cukier puder i cukier wanilinowy.  Żelatynę zalewamy jak najmniejszą ilością zimnej wody  i odstawiamy do napęcznienia, po czym dodajemy trochę wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny, ewentualnie lekko podgrzewamy, gdy nie zechce się rozpuścić (nie gotujemy!). Jeszcze lekko ciepłą, płynną żelatynę wlewamy do ubitej śmietanki, delikatnie mieszając łyżką lub robotem ręcznym na najmniejszych obrotach.

 

Gdy masa śmietanowa nieco stężeje wykonujemy na powierzchni ciasta wzorek ząbkowana szpatułką (niekoniecznie) i schładzamy w lodówce. Przed podaniem ciasto posypujemy obficie kakao. 

 

 

 

ciasto tiramisu z brzoskwiniami 

 

 

 

 

ciasto tiramisu z brzoskwiniami 

 

 

 

 

 ciasto tiramisu z brzoskwiniami

 

 

 

 

 

Polecam również

 

Biszkopt kakaowy z masą budyniowo-jabłkową Ciasto Nocka  Szybki sernik na zimno z ajerkoniakiem i ciasteczkami amaretti Sernik cappuccino z pomarańczą

 

 

 

 

 

 

piątek, 07 listopada 2014

Smaczne i zdrowe ciasto drożdżowe z dodatkiem jabłek zatopionych w budyniu, a na wierzchu lekko słodka kruszonka. Świetnie się sprawdza podane do kubka kakao na śniadanie, ale i na kolacje też można zaserwować sobie i przede wszystkim swoim najbliższym.

Polecam :)

 

 

ciasto drożdżowe z jabłkami i budyniem 

 

 

Składniki ciasta (na formę o wym. 28x40 cm) :

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g  masła
  • 50 g świeżych drożdży + 1 łyżka mąki + 1 łyżka cukru + 2 łyżki mleka   
  • 2 żółtka i 1 jajko (duże, L)
  • 2/3 szklanki cukru
  • ¼ łyżeczki soli

 

Składniki warstwy budyniowo-jabłkowej

  • 2 budynie waniliowe na ½ l mleka
  • 1 litr mleka
  • ¾ szklanki cukru
  • ok. 700 g jabłek (u mnie szara reneta)

 

Składniki kruszonki

  • 100g mąki pszennej
  • 60 g masła schłodzonego
  • 80 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego 

 

 

 Wykonanie ciasta:

Wykonujemy rozczyn mieszając drożdże z 1 łyżką mąki, 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mleka. Odstawiamy naczynie z rozczynem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W tym czasie ucieramy 2  żółtka i 1 jajko  z cukrem i solą do białości. Do przesianej mąki dodajemy utarte żółtka i wyrośnięty rozczyn.

Wyrabiamy ciasto ręcznie lub robotem z końcówkami do ugniatania wlewając lekko ciepłe mleko, a następnie schłodzone do temp. pokojowej roztopione masło. Wyrabiamy ciasto do chwili, aż przestanie się przyklejać do rąk lub naczynia.  

Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Gdy ciasto podrośnie i przynajmniej podwoi swoją objętość, wykładamy do prostokątnej natłuszczonej formy ewentualnie z papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia ok. 30 minut. 

Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na szesnastki, usuwając gniazda nasienne. 

Wciskamy w ciasto kawałeczki jabłek i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką. 

Odlewamy ok. ½ szklanki zimnego mleka i mieszamy w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko gotujemy, dodajemy pod koniec cukier, a następnie zawiesinę budyniową, stale mieszając. Gdy budyń straci smak surowizny, zestawiamy z ognia i pozostawiamy pod pokrywką do częściowego ostudzenia, ale nie za długo, gdyż w przeciwnym razie będzie trudno rozprowadzić zimny budyń na cieście.

Jabłka  pokrywamy jeszcze dobrze ciepłym budyniem, posypujemy kruszonką *  

Pieczemy w temperaturze 190°C ok. 45 minut ( gdy wierzch ciasta uzyska złoty kolor sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone).

Przed podaniem posypujemy wierzch ciasta cukrem pudrem.

 

* Wykonanie kruszonki:

Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o grubych oczkach  bezpośrednio do przesianej mąki. Dajemy cukier puder, cukier wanilinowy. Ciasto zagniatamy, po czym palcami rozcieramy grudki masła, ponownie zagniatamy dłońmi, rozcieramy palcami i tak kilkakrotnie powtarzamy te czynności na przemian.

Można kruszonkę zrobić wcześniej i schłodzić w lodówce.

 

ciasto drożdżowe z jabłkami i budyniem 

 

 

ciasto drożdżowe z jabłkami i budyniem 

 

 

 

 

Polecam również: 

 

Ciasto drożdżowe ze   śliwkami i kruszonką  Drożdzówka z serem i malinami Ciasto drożdżowe z kremem grysikowym i śliwkami Ciasto drożdżowe z jabłkami

 

 

 

 

 

 

czwartek, 06 listopada 2014

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam przepis na szarlotkę królewską, którą przed laty bardzo często robiłam, a która jakoś tak poszła w zapomnienie.

Już nie pierwszy raz przekonałam się ( i Wy również, tak sądzę), że  warto powracać, odświeżać  dawne, zazwyczaj  proste w wykonaniu przepisy na ciasta.

Ta szarlotka ma biszkoptowy spód, uprażone jabłka zagęszczone są galaretką owocową, a na nich warstwa kremu budyniowego. Dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku do masy budyniowej można dodać sok z cytryny i alkohol, ale i bez tych dodatków (zwłaszcza z myślą o dzieciach) szarlotka świetnie się sprawdza.  Polecam Wam tą smaczną szarlotkę, bo jej wykonanie jest stosunkowo szybkie i proste, nawet dla początkujących.

 

 

szarlotka królewska 

 

 

Składniki biszkoptu (forma o wym. 28x40 cm):

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny lub ¾ łyżki octu 10%

 

Składniki masy jabłkowej:

  • 1,5 kg jabłek (u mnie szara reneta)
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 - 2 galaretki (np. cytrynowa, pomarańczowa lub ananasowa, ja dałam 1 galaretkę o smaku pina colada i ½ op. galaretki pomarańczowej) 

 

Składniki masy budyniowej:

  • 1 op. budyniu śmietankowego na  ½ l mleka
  • ½ l mleka
  • ¾ szklanki cukru
  • 200 g masła
  • ok. 75 ml soku z cytryny 
  • ok. 100 ml spirytusu (niekoniecznie)

dodatkowo:

100 g  czekolady mlecznej 

 

Wykonanie biszkoptu

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier, a następnie utarte z 1 łyżką soku z cytryny żółtka. 
Mąkę dokładnie mieszamy z proszkiem do pieczenia i  powoli wsiewamy małymi porcjami do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając dużym widelcem lub łyżką. Ciasto wykładamy do dużej prostokątnej formy o wym. 28 x 40 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180°C ok. 30 min.

 

Wykonanie masy jabłkowej

Obrane i pokrojone na małe kawałki jabłka rozprażamy w rondelku z niewielką ilością wody. Dodajemy cukier i mieszamy. Maksymalnie zmniejszamy ogień, wsypujemy galaretki i stale mieszamy do chwili ich rozpuszczenia (nie gotujemy).  Odstawiamy do całkowitego ostudzenia najlepiej do lodówki. Gdy zacznie tężeć smarujemy nią przygotowany wcześniej biszkopt. Ciasto wstawiamy do lodówki.

 

Wykonanie masy budyniowej

Odlewamy ok. ½ szklanki zimnego mleka i mieszamy w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko gotujemy, dodajemy pod koniec cukier, a następnie zawiesinę budyniową, stale mieszając. Gdy budyń straci smak surowizny, zestawiamy z ognia i pozostawiamy pod pokrywką do całkowitego ostudzenia. 

Masło ucieramy do białości i dodajemy porcjami przestudzony budyń.  Pod koniec ucierania wlewamy małymi porcjami sok z cytryny, a następnie spirytus. Całość mieszamy nie za długo, tylko do uzyskania jednolitej masy.

 

Na stężonej masie  jabłkowej rozprowadzamy równomiernie masę budyniową. Wierzch posypujemy  grubą warstwą tartej czekolady.   Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki. 

 

 

 szarlotka królewska

  

 

 

szarlotka królewska 

 

 

 

szarlotka królewska 

 

 

 

 

Polecam również

 

 

Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową Ciasto orzechowe z jabłkami i bitą śmietanąJabłecznik z kremem cappucinoBiszkopt kakaowy z masą budyniowo-jabłkową

 

 

 

 

 

 

 

sobota, 18 października 2014
| < Wrzesień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

uwaga autorska

przepisy na przetwory domowe na zimę do słoików

 

serniki na zimno-przepisy

 

przepisy na szarlotki i jabłeczniki,szypka i prosta szarlotka

 

 przepisy na szybkie i latwe ciasta

przepisy na ciasta przekładane

przepisy na serniki i ciasta z serem

przepisy na torty i torciki

przepisy na ciasta bez pieczenia

przepisy na ciasta z kremem, masą

przepisy na ciasta i inne wypieki drożdżowe

przepisy na ciasta biszkoptowe

przepisy na ciasta z owocami

przepisy na zupy

przepisy na szybkie i proste dania

przepisy na sałatki

przepisy na surówki

przepisy na placuszki

przepisy na dania z makaronem

przepisy na naleśniki

 

 

myTaste.pl

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych