Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.
czwartek, 02 października 2014

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam przepis na sos brokułowy z dodatkiem serów. Można użyć serka topionego o dowolnym ulubionym smaku i sera mozzarella.

Robię różne warianty, z samą mozzarellą, z samym serkiem topionym, lub też mieszam oba. Bez dodatku sera sam sos brokułowy też jest smaczny.

Makaron z sosem brokułowym to proste i ekspresowe w wykonaniu, a przy tym smaczne danie jarskie. Czy trzeba większej rekomendacji ?

 

makaron z sosem brokułowo-serowym

 

Składniki sosu:

  • ok. 800 g różyczek brokuła
  • ok. 3 litry wody (do gotowania brokuła) 
  • 1 łyżka soli (do gotowania brokuła
  • 1 łyżka cukru (do gotowania brokuła)
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 100 g serka topionego śmietankowego 
  • 50 - 150 g sera mozzarella 
  • sól, pieprz czarny mielony do smaku

 

ponadto

  • makaron ugotowany wg. przepisu na opakowaniu 

 

Wykonanie:

Brokuła dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, odcinamy różyczki, wkładamy je do garnka, zalewamy wrzątkiem i po upływie ok. 3 minut wyjmujemy na półmisek.

W garnku gotujemy ok. 3 litry wody, wsypujemy 1 łyżkę soli i 1 łyżkę cukru.

Gdy woda zacznie wrzeć wkładamy różyczki brokuła i  gotujemy ok. 20 minut ( można gotować krócej, jeżeli lubimy twardszy).

Wodę odcedzamy, garnek z brokułem odstawiamy. Do rondelka, najlepiej o grubym dnie dajemy masło, stawiamy na średnim ogniu na płytce, a gdy masło roztopi się wsypujemy mąkę i stale mieszamy.

Po krótkim czasie, gdy mąka utraci surowiznę, wlewamy cienkim strumieniem mleko, stale mieszając, a następnie małymi porcjami wodę i w dalszym ciągu stale mieszamy.

Nie gotujemy długo, tylko do uzyskania jednolitej, niezbyt gęstej  konsystencji.

Dodajemy serek i dalej podgrzewamy do jego rozpuszczenia się. Jeżeli nie zechciałby się szybko  rozpuścić wówczas całość miksujemy.

Dodajemy różyczki ugotowanego brokuła i dokładnie mieszamy. Trzymamy na ogniu stale mieszając, aż sos stanie się dobrze gorący (nie gotujemy). Dodajemy ewentualnie sól, pieprz do smaku, jeżeli widzimy taką potrzebę.

Zestawiamy z ognia i ewentualnie dodajemy starty na grubych oczkach ser mozzarella (jeżeli nie lubimy serka topionego możemy dać do sosu wyłącznie mozzarellę w ilości jaka nam najbardziej odpowiada). Delikatnie mieszamy i natychmiast podajemy z makaronem. 

 

 makaron z sosem brokułowo-serowym

 

 makaron z sosem brokułowo-serowym

 

 

 

Polecam również:

 

 

 Kalafior i brokuły pod beszamelem Makaron z kiełbasą i żółtym seremNaleśnikowy przekładaniecŚwiderki z kapustą

 

 

 

 

 

 

środa, 24 września 2014

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE coś dla smakoszy ciast drożdżowych. Ciasto wzbogacone jest masa serową i zatopionymi w nim malinami. 

To ciasto  drożdżowe wykonałam na podstawie przepisu zamieszczonego w miesięczniku Babeczka nr 7/2005. Wprowadziłam modyfikacje dostosowując do własnych upodobań.

Drożdzówka z serem i malinami to ciasto dość łatwe w wykonaniu,  lekkie i aromatyczne. Polecam :)

 

drożdżówka z serem i malinami

 

Składniki ciasta (na formę o wym. 28x40 cm) :

  • 500 g mąki pszennej
  • ¾ szklanki mleka
  • 50 g  masła
  • 50 g świeżych drożdży 
  • 2 żółtka i 1 jajko (duże, L)
  • 2/3 szklanki cukru
  • ¼ łyżeczki soli

 

Składniki masy serowej

  • 2 szklanki mleka
  • ¾ szklanki cukru
  • 500 g sera białego półtłustego 
  • 1 budyń waniliowy na ½ l mleka
  • 4 jajka 
  • sok ( 30 -40 ml) i otarta skórka z ½ dużej cytryny (dokładnie wyszorowanej szczoteczką i sparzonej wrzątkiem )
  • 300 g malin świeżych lub mrożonych 

 

Wykonanie ciasta

Wykonujemy rozczyn mieszając drożdże z 1 łyżką mąki, 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mleka. Odstawiamy naczynie z rozczynem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W tym czasie ucieramy 2  żółtka i 1 jajko  z cukrem i solą do białości. Do przesianej mąki dodajemy utarte żółtka i wyrośnięty rozczyn.

Wyrabiamy ciasto ręcznie lub robotem z końcówkami do ugniatania wlewając lekko ciepłe mleko, a następnie schłodzone do temp. pokojowej roztopione masło. Wyrabiamy ciasto do chwili, aż przestanie się przyklejać do rąk lub naczynia.  

Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

 

Wykonanie masy serowej:

Maliny płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody i osuszenia. Jeżeli używamy mrożonych nie rozmrażamy ich.

Gotujemy na mleku budyń wg przepisu na opakowaniu i pozostawiamy do ostudzenia.  

Ser dwukrotnie mielemy i dodajemy do niego po 1 żółtku i porcjami cukier, ucierając mikserem na gładką masę.

Dodajemy po 1 łyżce ostudzonego budyniu, a następnie sok i otartą skórkę z cytryny.

Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy porcjami do masy serowej delikatnie mieszając.

 

Wykonanie drożdżówki: 

Wyrośnięte ciasto  wykładamy do dużej formy (28x40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia równomiernie rozprowadzamy po dnie.

Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Na wyrośnięte ciasto wykładamy masę serową i posypujemy  malinami.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180ºC ok. 45 minut na jasnozłoty kolor. 

 

drożdżówka z serem i malinami

 

 drożdżówka z serem i malinami

 

 

 

 

Polecam również: 

 

 Drożdżówki z dżemem morelowym  Ciasto drożdżowe z kremem grysikowym i śliwkami  Ciasto drożdżowe ze   śliwkami i kruszonką Ciasto drożdżowe z jabłkami

 

 

 

 

 

sobota, 20 września 2014
sobota, 13 września 2014

Dzisiaj przedstawiam Wam  W KUCHENNYM OKNIE przepis na dość łatwe w wykonaniu ciasto, lekkie, mięciutkie, lekko winne, niezbyt słodkie. Jest aromatyczne  za sprawą owoców jakimi są maliny.   Jeżeli użyjemy do ciasta wcześniej przygotowany krem malinowy (a może poleżeć w lodówce nawet do tygodnia) można je stosunkowo szybko zrobić. Polecam!

 

karpatka z masą malinową 

 

Składniki ciasta (na formę o wym. 28x40 cm):

  • 1 szklanka wody
  • 80g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 4 duże jajka (L) 
  • szczypta soli 

 

Składniki masy malinowej

  • 700ml śmietanki do ciast i tortów 30%
  • 700 g malin (ok. 700 ml soku)
  • 1 cytryna ( ok. 50 ml soku)
  • 200 g masła
  • 2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 5 łyżeczek żelatyny 
  • ew. cukier puder wg. uznania

 

dodatkowo:

  • cukier puder do posypania ciasta 

 

 

Wykonanie ciasta

W rondlu zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli. Wsypujemy mąkę i dokładnie rozcieramy drewnianą pałką zaparzając ciasto 3 - 4 minuty na mały ogniu.

Zdejmujemy rondel z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Do schłodzonego ciasta dodajemy po 1 jajku i ucieramy mikserem na  jednolitą masę.

Dwie duże formy (28x40 cm) lekko natluszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto dzielimy na dwie równe części i rozprowadzamy po dnie obu form. Możemy ciasto rozprowadzić równomiernie, ale gdy nam zależy na dużych wzniesieniach robimy nierówności. 

Pieczemy każdy blat oddzielnie w piekarniku nagrzanym do temp. 200ºC  ok. 30 minut na złoty kolor. Należy pamiętać, aby na początku przez ok. 15 minut nie otwierać piekarnika, ponieważ ciasto opadnie. 

Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i zaraz po wykonaniu masy możemy przekładać. 

 

 

Wykonanie masy malinowej

Maliny płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody. Miksujemy i przecieramy przez gęste sitko.

Odlewamy ok. ½ szklanki. 

Do garnka o grubym dnie wkładamy masło, stawiamy na płytce i ogrzewamy na małym ogniu.

Gdy masło rozpuści się, uruchamiamy końcówki miksujące robota ręcznego (średnia prędkość) i wlewamy cienkim strumieniem sok z cytryny przelany przez gęste sitko,

a następnie pozostały przecier malinowy.

Po upływie 2 min. wsypujemy porcjami cukier nie przerywając miksowania, a gdy się rozpuści (po ok. 2 min.) wlewamy cienkim strumieniem zmiksowane wcześniej jajka

z żółtkami i miksujemy jeszcze ok. 1 min.

Odstawiamy miksowanie mechaniczne i dalej często  mieszamy (np. dużą łyżką) ok. 20 min. (krem powinien zgęstnieć i uzyskać konsystencje kisielu). 

Garnek  z kremem  odstawiamy do ostudzenia.

Przekładamy do pojemniczka lub słoika, zamykamy i schładzamy w lodówce przynajmniej kilka godzin a najlepiej pozostawiamy na noc. Na krótko przed dalszym wykonywaniem masy wyjmujemy z lodówki, aby nie był zbyt zimny i uzyskał temp. zbliżoną do ubitej śmietanki.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.  Żelatynę zalewamy ok. ½ szklanki odlanego przecieru malinowego i pozostawiamy do napęcznienia, a następnie wlewamy jak najmniejszą ilość wrzątku i mieszamy. Gdyby żelatyna nie rozpuściła się całkowicie, podgrzewamy na bardzo małym ogniu, stale mieszając (nie gotujemy!).

Do kremu malinowego dodajemy porcjami bitą śmietanę i delikatnie mieszamy łyżką. Ewentualnie dosładzamy cukrem pudrem wg. uznania (ja nie dosładzałam). 

Na koniec wlewamy cienkim strumieniem lekko ciepłą żelatynę i mieszamy łyżką na jednolitą masę.

Natychmiast wykładamy masę malinową na jeden z blatów ptysiowych, równomiernie rozprowadzamy i przykrywamy drugim blatem. Wierzch ciasta lekko dociskamy i  wstawiamy do lodówki do zatężenia masy.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. 

 

 

karpatka z masą malinową

 

karpatka z masą malinową 

 

 

 

Polecam również

 

Rolada biszkoptowa z kremem malinowym  krem malinowy (raspberry curd) Przecier malinowy mrożonyTort malinowy ślimaczek

 

 

 

 

 

| < Sierpień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

uwaga autorska

serniki na zimno-przepisy

 

 przepisy na szybkie i latwe ciasta

 przepisy_kulinarne_z_truskawkami

przepisy na ciasta przekładane

przepisy na serniki i ciasta z serem

przepisy na torty i torciki

przepisy na ciasta bez pieczenia

przepisy na ciasta z kremem, masą

przepisy na ciasta i inne wypieki drożdżowe

przepisy na ciasta biszkoptowe

przepisy na ciasta z owocami

przepisy na zupy

przepisy na szybkie i proste dania

przepisy na sałatki

przepisy na surówki

przepisy na placuszki

przepisy na dania z makaronem

przepisy na naleśniki

 

 



kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 






Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi