Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.
środa, 04 grudnia 2013

Warto zrobić sobie  domową przyprawę do piernika. Sporządzona ze świeżo zmielonych składników jest znacznie  bardziej aromatyczna, niż ta zakupiona w sklepie.

Warto eksperymentować w doborze ilości składników jak również użyć tylko tych, które nam smakowo odpowiadają. 

Moja przyprawa do piernika właśnie w ten sposób powstała. Zachęcam do takiego domowego jej sporządzania,  a piernikowe wypieki odpłacą się nam wspaniałym smakiem i niepowtarzalnym aromatem :) 

 

przyprawa do piernika

 

Składniki:

  • 4 łyżeczki mielonego cynamonu ( 2 - 3 kawałki kory ok. 14 g) 
  • 3 łyżeczki mielonych goździków ( 2,5 łyżeczki całych)
  • 3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 3 łyżeczki  świeżo startej gałki muszkatołowej (ok. 2 gałki)
  • 2,5 łyżeczki kardamonu  ( 1,5 łyżeczki wyłuskanych nasion) 
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego (ok. 20 dużych ziaren )
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry ( 3/4 łyżeczki nasion )
  • 1/5 łyżeczki mielonego kminku (4 szczypty) 
  • 3 - 4 szczypty mielonego anyżu ( 2 - 3 ziarnka wyłuskane z gwiazdek ) 

 

Wykonanie

Cynamon owijamy w ściereczkę i rozgniatamy za pomocą wałka lub rozbijamy tłuczkiem. Nasiona kardamonu wyłuskujemy z łupinek. Z gwiazdki anyżu wyłuskujemy ziarenka, owijamy w ściereczkę i rozbijamy tłuczkiem.

Gałkę muszkatołową ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Pozostałe składniki mielemy kolejno za pomocą młynka ręcznego lub rozcieramy w moździeżu.

Możemy również posłużyć się elektrycznym młynkiem do mielenia kawy, pamietając jednak o tym, że jego wnętrze nabiera intensywnego aromatu mielonych przypraw. Ale jeżeli lubimy kawę z nutą piernikową, to  po sprawie. Z czasem aromat zanika. Możemy również zmielić nieco ryżu, który częściowo eliminuje zapach.

Jeżeli korzystamy z moździeża, wówczas  roztarte składniki przesiewamy przez sitko i to co nam zostanie na nim ponownie rozcieramy.

Zmielone składniki dokładnie mieszamy, przesypujemy do słoiczka i szczelnie zamykamy.

Z podanych wyżej ilości otrzymujemy 45g przyprawy (7 łyżek).

 

przyprawa do piernika 

 

 przyprawa do piernika

 

przyprawa do piernika

 

 

 

Polecam również: 

 

polewa czekoladowa z żelatyną skórka pomarańczowa kandyzowana

 

 

 

 

 

piątek, 15 listopada 2013
czwartek, 14 listopada 2013

Dynia jest bardzo bogata w witaminy i składniki mineralne, szczególnie ta o pomarańczowym miąższu. Im bardziej intensywna barwa tym więcej witamin. 

Ze wzgledu na dobroczynne właściwości dietetyczne i lecznicze dyni warto ją spożywać w jak największej ilości w okresie jej wegetacji, a na okres późniejszy przetworzyć do słoików.

Jest to wspaniały dodatek do ciast, ciasteczek, zup i wielu innych potraw. Polecam!

 

puree, przecier z dyni do słoików i na teraz

 

Składniki:

dowolna ilość dojrzałej dyni ( u mnie odmiana bambino)

 

Wykonanie:

Dynię myjemy, osuszamy i kroimy na pół. Usuwamy gniazda nasienne*.  Jeżeli dynia jest duża kroimy na ćwiartki lub więcej kawałków.  Układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia skórką do góry i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Pieczemy ok. 60 minut.

Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia. Wydrążamy miąższ, miksujemy, ewentualnie przecieramy przez sitko. Przekładamy do wyparzonych niedużych słoików, zamykamy i dwukrotnie pasteryzujemy. Pierwszego dnia pasteryzujemy w kąpieli wodnej w temp. 80 - 90 °C przez 60 minut, po czym wyjmujemy z garnka i trzymamy pod kocykiem ok. 1 dobę. Następnego dnia powtarzamy tą czynność, pasteryzując krócej, bo 40 minut. Ponownie dajemy słoiki pod kocyk. Po całkowitym ostudzeniu przenosimy w chłodne miejsce. Taka dwukrotna pasteryzacja jest konieczna ze względu na  zawarte w dyni białko.

 

* Pestek nie wyrzucamy, bo są też bardzo wartościowe. Oczyszczamy je, płuczemy i dokładnie suszymy.  

 

 

puree, przecier z dyni do słoików i na teraz

 

puree, przecier z dyni do słoików i na teraz

 

 

 

 

środa, 06 listopada 2013

Ten sernik na zimno jest prosty i szybki w wykonaniu, bardzo smaczny i efektownie prezentuje się na stole. Oto co chcę Wam dzisiaj polecić na szare, jesienne dni. Jest to mój kolejny kulinarny eksperyment, który jak stwierdzili moi najbliżsi ku mojemu zadowoleniu, jest bardzo udany.  Polecam!

 

 

 szybki sernik na zimno z ajerkoniakiem i ciasteczkami amaretti

  

Składniki (na formę o wym 21x32 cm):

  • 150 g podłużnych biszkoptów (15 sztuk)
  • 200 g ciasteczek amaretti 
  • 250g serka mascarpone
  • 250g kremowego serka śmietankowego
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 3 kopiaste łyżki cukru pudru
  • 1½ szklanki ajerkoniaku
  • 4 łyżeczki żelatyny

na poncz:

  • ½ szklanki wrzątku
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2-3 łyżki spirytusu 
  • 2 łyżeczki cukru 

dodatkowo:

  • gotowa polewa czekoladowa

 

Wykonanie

Formę wykładamy papierem do pieczenia i układamy biszkopty. Kawę mieszamy z cukrem i rozpuszczamy we wrzątku. Po przestudzeniu dodajemy spirytus i nasączamy  biszkopty.

Serki krótko miksujemy z ajerkoniakiem, tylko do połączenia się składników. Dobrze schłodzoną śmietanę miksujemy na sztywno dodając pod koniec cukier puder i delikatnie, najlepiej łyżką łączymy  z serkami.

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody (ok. ¼ szklanki) i odstawiamy do napęcznienia, po czym dodajemy trochę wrzątku (ok.¼ szklanki) i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny, ewentualnie lekko podgrzewamy, gdy nie zechce się rozpuścić (nie gotujemy!). 

Jeszcze ciepłą wlewamy cienkim strumieniem do masy serowej delikatnie mieszając łyżką lub robotem ręcznym na małych obrotach. 

Połowę masy serowej wykładamy na biszkopty i układamy połowę ilości ciasteczek amaretti.

Przykrywamy pozostałą masą serową i układamy pozostałe ciasteczka. 

Sernik schładzamy w lodówce. Polewę czekoladową rozpuszczamy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu i po zatężeniu masy serowej ozdabiamy powierzchnię sernika.

   

 

szybki sernik na zimno z ajerkoniakiem i ciasteczkami amaretti

 

szybki sernik na zimno z ajerkoniakiem i ciasteczkami amaretti

 

szybki sernik na zimno z ajerkoniakiem i ciasteczkami amaretti

 

 

 

Polecam również:

 

Sernik z czarną porzeczką (na zimno) Sernik chałwowo- czekoladowy z brzoskwiniami (na zimno)  Sernik czekoladowy na zimno   Sernik cappuccino z pomarańczą

 

 

 

 

Uwaga autorska:

Zamieszczone na tym blogu zdjęcia i teksty są mojego autorstwa. Kopiowanie ich i jakiekolwiek wykorzystywanie  na  stronach internetowych lub w innych środkach publicznego przekazu bez mojej zgody jest zabronione w myśl Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83).




 ciasta z owocami

 

przepisy na ciasta i inne słodkości z jabłkami


 

przepisy na ciasta przekładane

przepisy na ciasta biszkoptowe

 

przepisy na pączki, oponki i faworki(chrusty)


przepisy na torty i torciki

 

 

ogórki, cukinia-potrawy i przetwory

 

szbkie i proste dania

 przepisy na szybkie i łatwe ciasta

 

pomidory,papryka-potrawy i przetwory

 

Przepisy na ciasta bez pieczenia

 

kapusta, kalafior, brokuły -  przepisy kulinarne

 

zupy-przepisy


Przepisy na sałatki

 

przepisy na surówki

 

przepisy na serniki i ciasta z serem

 

przepisy na ciasta z kremem, masą


Przepisy na placuszki


naleśniki-przepisy

 






kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 








Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi