Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

MOJE CIASTA NOWOŚCI

dagmara_65

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam linki ze zdjęciami do przepisów na ciasta nowości, czyli ciasta mojego autorstwa.

Postanowiłam zebrać w jednym miejscu przepisy na ciasta będące moimi kulinarnymi eksperymentami, które dotychczas opublikowałam na blogu.

Sądzę, że to dobry pomysł :)

 

moje ciasta nowości, moje wypieki i ciasta bez pieczenia

 

 

 

Ciasto a'la tiramisu z trukawkamiCiasto a'la tiramisu z truskawkami

ciasto kakaowo-makowe z wiśniami i kremem kakaowymCiasto kakaowo-makowe z wiśniami i kremem kakaowym 

ciasto kokosowe z czarną porzeczką,kremem cytrynowym i bezą Ciasto kokosowe z czarną porzeczką, kremem cytrynowym i bezą  

ciasto marchewkowe z kremem brzoskwiniowym  Ciasto marchewkowe z kremem brzoskwiniowym 

  ciasto tiramisu z brzoskwiniami  Ciasto tiramisu z brzoskwiniami 

ciasto z kremem cytrynowym  Ciasto z kremem cytrynowym

Ciasto z malinami bitą śmietaną i bezą Ciasto z malinami bitą śmietaną i bezą 

Ciasto z masą serowo-krówkową i jabłkami na herbatnikach(bez pieczenia) Ciasto z masą serowo-krówkową i jabłkami na herbatnikach(bez pieczenia)   

Ciasto z truskawkami dwukolorowe (prosty przepis) Ciasto z truskawkami dwukolorowe (prosty przepis) 

foto Gościniec  

foto Jabłecznik z kremem cappuccino

Lekkie ciasto z musem malinowym i nutellą Lekkie ciasto z musem malinowym i nutellą 

Pierniczki, które nie twardnieją  Pierniczki, które nie twardnieją   

foto Przekładaniec serowy z galaretką malinową  

Sernik  ananasowo- truskawkowy (na zimno) Sernik ananasowo-truskawkowy (na zimno)   

Sernik czekoladowy z kremem wafelkowym i musem malinowym  Sernik czekoladowy z kremem wafelkowym i musem malinowym

sernik mascarpone z brzoskwiniami Sernik mascarpone z brzoskwiniami

Sernik morelowy  Sernik morelowy  

Sernik na zimno stracciatella z truskawkami Sernik na zimno stracciatella z truskawkami 

Sernik na zimno z galaretką Sernik na zimno z galaretką

sernik na zimno z truskawkami Sernik na zimno z truskawkami 

Sernik z ajerkoniakiem i owocami  Sernik z ajerkoniakiem i owocami   

szybki sernik na zimno z ajerkoniakiem i ciasteczkami amaretti Szybki sernik na zimno z ajerkoniakiem i ciasteczkami amaretti   

Szybkie ciasto łaciate z morelami (śliwkami)  Szybkie ciasto z morelami (ze śliwkami)

Szybkie ciasto ze śliwkami Szybkie ciasto ze śliwkami

foto Torcik jagodowy z ajerkoniakiem


 Torcik rabarbarowy Torcik rabarbarowy


 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

SERNIK MASCARPONE Z BRZOSKWINIAMI

dagmara_65

Sernik mascarpone z brzoskwiniami, którego przepis przedstawiam poniżej to sernik na zimno. Spód stanowi mieszanka ciastek hit o smaku czekoladowym, amarantusa ekspandowanego, puffinek, czyli chrupiącej pszenicy durum w miodzie i to wszystko  zatopione jest w czekoladzie deserowej. Warstwa serowa wykonana jest z serka mascarpone, bitej śmietany, galaretki pomarańczowej i tutaj również zatopione są puffinki. Wierzch sernika wieńczy warstwa galaretki, a w niej kawałeczki brzoskwiń. 

Ten sernik mascarpone nie wymagający pieczenia jest smaczny, nie jest za słodki, prosty, dość szybki w wykonaniu, uda się każdemu, kto zechce go zrobić. Jest to mój kolejny kulinarny eksperyment. Polecam :)

 

sernik mascarpone z brzoskwiniami

 

Składniki na spód (mała tortownica o średnicy 26 cm):

  • 1½ szklanki puffinek (chrupiącej pszenicy durum w miodzie)
  • 7 szt. ciastek hit o smaku czekoladowym (ok.100g)
  • 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
  • 100g  czekolady deserowej
  • 8 łyżek mleka

 

 Składniki masy serowej:

  • 250g sera mascarpone (najlepiej domowej roboty)*
  • 330ml śmietanki 30%
  • 2 szklanki puffinek
  • 1 galaretka pomarańczowa + 1 szklanka wrzątku
  • ½ szklanki cukru pudru 

 *http://wkuchennymoknie.blox.pl/2016/09/DOMOWY-SEREK-MASCARPONE.html

 

 Składniki warstwy owocowej:

  • 1 puszka brzoskwiń (820g)
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 500ml wrzącej wody

 

Wykonanie spodu:

Ciastka kroimy na drobno, mieszamy z amarantusem i puffinkami. Czekoladę dzielimy na kawałki, zalewamy mlekiem, podgrzewamy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gdy  czekolada rozpuści się, mieszamy stale do częściowego przestudzenia, dodajemy mieszankę sypkich składników i dalej mieszamy do uzyskania zwartej konsystencji. Wylepiamy dno tortownicy i odstawiamy.

 

Wykonanie masy serowej

Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Gdyby nie chciała całkowicie rozpuścić się, delikatnie podgrzewamy (nie gotujemy!). Ser mascarpone miksujemy. Dobrze schłodzoną śmietanę miksujemy na sztywno i dodajemy porcjami do sera, mieszając łyżką tylko do połączenia się składników. Dodajemy cukier puder, delikatnie mieszamy. Wlewamy cienkim strumieniem gęstniejącą galaretkę i delikatnie mieszamy łyżką, nie za długo, tylko do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy puffinki, mieszamy i całość wykładamy na przygotowany wcześniej spód. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

 

Wykonanie warstwy owocowej:

Galaretkę rozpuszczamy wg instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do chwili, aż zacznie gęstnieć ( można dać do lodówki). Brzoskwinie osączamy z syropu, kroimy w półksiężyce i układamy po okręgu tak, aby nieco na siebie nakładały się. Gęstniejącą  galaretkę wykładamy łyżką na brzoskwinie. Tak przygotowany sernik umieszczamy w lodówce. 

 

sernik mascarpone z brzoskwiniami 

 

 

 sernik mascarpone z brzoskwiniami

 

 

 sernik mascarpone z brzoskwiniami

 

 

 sernik mascarpone z brzoskwiniami

 

 

 

Polecam również:

 

Sernik czekoladowy z kremem wafelkowym i musem malinowym   Ciasto a'la tiramisu z truskawkamiCiasto tiramisu z brzoskwiniami  Sernik czekoladowy na zimno

 

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

DOMOWY TWARÓG (biały ser)

dagmara_65

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam jak zrobić domowy twaróg ze świeżego mleka. Przepis jest prosty i dość szybki w wykonaniu, że aż nie warto sięgać po wszelkie twarogi jakie nam oferują handlowcy. Zapewniam Was, że jest o wiele lepszy pod każdym względem od kupionego, a serniki z takiego sera są o wiele smaczniejsze, pulchne i wilgotne. Nie ma potrzeby mielenia twarogu na sernik.

Twaróg domowej roboty  jest tak pyszny, że z pewnością nie raz będziecie sobie sami jego produkować.

 

  domowy twaróg (biały ser)


 

Składniki:

  • 1 l mleka świeżego 2% lub 3,2%
  • 200 ml kwaśnej śmietany 12% lub 18%

 

Wykonanie:

Mleko miksujemy ze śmietaną w garnku najlepiej o grubym dnie.

Stawiamy na płytce i ogrzewamy powoli na małym ogniu, prawie do zagotowania.

Gdy wytrącą się grudki twarogu, a serwatka stanie się klarowna, dobrze jest po prostu  spróbować ser, aby mieć pewność, że należy przerwać ogrzewanie.

Jeżeli nie jest mazisty, możemy mieć pewność, że będzie dobry.

Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Wylewamy całość na sitko wyścielone podwójną gazą.

Gdy serwatka przestanie ściekać zawiązujemy przeciwległe rogi gazy i zawieszamy np. na trzonku drewnianej łyżki, tak aby serwatka swobodnie ściekała. Jeżeli potrzebujemy ser niezbyt odciśnięty, jest gotowy, jeżeli potrzebujemy bardziej zwarty dajemy między dwie deseczki i obciążamy, aby wycisnąć pozostałą serwatkę.

Zdejmujemy gazę, umieszczamy w pojemniku z zamknięciem. Otrzymujemy z tej ilości składników ok. 300 g twarogu. Przechowujemy w lodówce.  

 

domowy twaróg (biały ser)  

 

 domowy twaróg (biały ser)

 

domowy twaróg (biały ser)

 

 

 domowy twaróg (biały ser)

 

 

domowy twaróg (biały ser)

 

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

ŁATWA I SZYBKA SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ

dagmara_65

Surówkę z kapusty pekińskiej często podaję do obiadu. Jest znacznie delikatniejsza od białej kapusty i  łatwa do wykonania. W zasadzie nie korzystam z przepisów, zdaję się na własną kreatywność i  jak do tej pory nie miałam żadnych krytycznych uwag pod jej adresem.

Ta prosta i szybka surówka jest jak dla mnie jednym z najsmaczniejszych dodatków do drugiego dania i ostatnio dość często gości na moim stole. Przepis postanowiłam zapisać w tymże miejscu, aby służył nie tylko mi, gdyby uleciał  z głowy, ale także  i Wam gdybyście ewentualnie zechcieli z niego skorzystać :)  

 

 łatwa i szybka surówka z kapusty pekińskiej

 

 

Składniki:

  • 400g kapusty pekińskiej
  • 200-250g kolorowej papryki (czerwona, żółta, zielona)
  • 300-400g jabłek słodko - winnych
  • 1-1½ płaskiej łyżeczki soli
  • 2-3 płaskie łyżeczki  cukru
  • 2 -3 łyżki soku z cytryny
  • 2 -3 łyżki oleju 

 

Wykonanie:

Kapustę pekińską płuczemy, osuszamy i kroimy nożem w jak najcieńsze paseczki. Paprykę płuczemy, usuwamy gniazda nasienne i tniemy w bardzo drobne wiórki najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw typu julienne i  mieszamy z kapustą.

Dodajemy 1 łyżeczkę soli, 2 płaskie łyżeczki cukru, 2 łyżki soku z cytryny i dokładnie mieszamy. Jabłka po umyciu i osuszeniu (możemy obrać ze skórki, ale niekoniecznie, jak kto woli), ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do warzyw.

Wlewamy olej, ponownie mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie próbujemy surówkę i ewentualnie dodajemy sól, cukier i sok z cytryny. Odstawiamy do tzw. przegryzienia się składników (nie trzeba długo czekać).

  

łatwa i szybka surówka z kapusty pekińskiej 

 

 

łatwa i szybka surówka z kapusty pekińskiej

 

 

łatwa i szybka surówka z kapusty pekińskiej

 

 

 

Polecam również: 

 

 Surówka z kapusty pekińskiej z pomarańczą, marchewką i chrzanem Surówka z kapusty pekińskiej,papryką i pestkami granatu  Surówka z kapusty pekińskiej z ananasem i chrzanemSurówka z kapusty pekińskiej z brzoskwiniami i rodzynkami

 

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

PROSTA SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE

dagmara_65

Znanych  jest mi wiele przepisów na szarlotki i wiele z nich wypróbowałam, ale ta dosyć szybka w wykonaniu, prosta szarlotka jest  wśród nich  najlepsza pod każdym względem. Dlatego też poszukując stale idealnej szarlotki, powracam jednak do właśnie tego przepisu z książki Barbary Bytnerowiczowej "Ciasta domowe", książki sprzed wielu lat, bo wydanej w 1990r. Przepis nieco zmodyfikowałam dostosowując do własnych upodobań. 

Ta łatwa szarlotka  wykonana jest na kruchym cieście i jest bardzo smaczna.

Ciasto jest bardzo kruchutkie, rozpływajace się w ustach, aromatu dodaje dodatek otartej skórki cytrynowej. Nadzienie jabłkowe natomiast aromatyzowane jest kandyzowaną skórką pomarańczową i cynamonem. Polecam :) 

 

prosta i szybka szarlotka na kruchym cieście 

 

 

Składniki ciasta kruchego ( na formę o wym. 27x35 cm):

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 - 1 szklanka cukru drobnego kryształu
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 3 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
  • ewentualnie 1-2 łyżki gęstej śmietany 12 lub 18 %
  • 3 łyżki tartej bułki

 

Składniki nadzienia jabłkowego

  • ok. 2 kg jabłek (np. antonówka, szara reneta, koksa królewska)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3  dag kandyzowanej skórki pomarańczowej

 

ponadto:

  • cukier puder z naturalną wanilią do posypania wierzchu ciasta

 

 Wykonanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy na stolnicę lub do miski. Dobrze schłodzone masło siekamy z mąką nożem, siekaczem do kruchych ciast lub ścieramy na tarce o grubych oczkach  wprost do mąki.  Ścierałam na tarce, po czym dłońmi delikatnie rozcierałam powstałe grudki. 

Dodajemy cukier, skórkę otartą z wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem cytryny oraz jajka. Szybko zagniatamy ciasto, dodając  ewentualnie 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej  śmietany, aby uzyskać właściwą konsystencję.

Ciasto powinno być gęste i  nie powinno zbytnio kleić się do rąk.

Robimy gruby wałek  i dzielimy na dwie części ( 2/3 ciasta + 1/3 ciasta). Większą część ciasta schładzamy w lodówce, mniejszą w zamrażalniku (co najmniej 2 godziny).

W tym czasie przygotowujemy nadzienie jabłkowe.

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy delikatnie nadmiar soku, dodajemy drobno pokrojoną skórkę pomarańczową, cukier i cynamon. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem.

Większą część ciasta (2/3) kroimy na plastry i wykładamy nim spód formy wyścielonej papierem do pieczenia, sklejamy palcami brzegi, aby powstał jednolity placek.

Ciasto posypujemy bułką tartą i nakładamy wcześniej przygotowane nadzienie jabłkowe, lekko dociskamy. 

Schłodzoną w zamrażalniku  drugą część ciasta ścieramy na tarce z dużymi oczkami, bezpośrednio na jabłka, tak aby placek był równomiernie pokryty powstałą w ten sposób kruszonką.

Pieczemy w środkowej części piekarnika nagrzanego do temp. 200°C przez 20 minut, po czym zmniejszamy temp. do 180°C i pieczemy przez kolejne 25 minut na jasnozłoty kolor.

Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem z naturalną wanilią. 

 

prosta i szybka szarlotka na kruchym cieście

 

 

prosta i szybka szarlotka na kruchym cieście

 

 

prosta i szybka szarlotka na kruchym cieście

 

 

prosta i szybka szarlotka na kruchym cieście

 

 

Polecam również

 

Szarlotka z kruszonką i pianką kisielową    Szarlotka królewska    Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową   Jabłecznik z kremem cappuccino

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci