Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.
czwartek, 09 stycznia 2014
wtorek, 24 grudnia 2013
czwartek, 12 grudnia 2013

Te pierniczki są szybkie i łatwe w wykonaniu, bardzo smaczne  i nie twardnieją w krótkim czasie po upieczeniu. Nadają się do jedzenia zaraz po upieczeniu i w kolejne dni.  Amoniak, który świetnie spulchnia wypieki jest niewyczuwalny podczas jedzenia, a przypuszczam, właśnie dzięki niemu pierniczki pozostają miękkie.

Pierniczki mają czekoladowo-korzenny smak i warto zrobić ich dużo, bo są bardzo kuszące. Polecam zwłaszcza na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia.  

 

pierniczki które nie twardnieją

 

 Składniki:

  • 5 żółtek
  • 300 g miodu naturalnego (najlepiej akacjowego płynnego)
  • 50 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek wrzątku 
  • 500 g + 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki amoniaku
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki najlepiej domowej przyprawy do pierników (klik)
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany 

dodatkowo:

  • gotowa polewa czekoladowa lub wlasnej roboty (klik) 
  • cukier perlisty lub inne cukrowe ozdoby
  • 1 jajko rozmącone w wodzie do posmarowania pierniczków 

 

Wykonanie

Masło i miód dajemy do rondelka i ogrzewamy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy składniki połączą się  zestawiamy z ognia do ostudzenia. Żółtka zasypujemy cukrem, wlewamy 6 łyżek wrzątku i miksujemy na krem. Wlewamy strumieniem przestudzony miód i dalej miksujemy.

500 g mąki dokładnie mieszamy z amoniakiem, kakao i przyprawą do piernika. Wsiewamy porcjami do masy żółtkowo-miodowej i stale miksujemy. Dodajemy śmietanę (można ją dodać wcześniej w trakcie dodawania mąki) i dalej miksujemy, nie za długo, tylko do połączenia się składników.  Do miski przesiewamy 2 szklanki mąki, dajemy wcześniej przygotowane ciasto piernikowe i krótko zagniatamy do połączenia składników. Na stolnicę przesiewamy ½ szklanki mąki, dajemy ciasto z miski i ponownie zagniatamy na jednolitą masę (nie za długo). 

Ciasto wałkujemy na placek grubości 4 - 5 mm i wykrawamy różne kształty pierniczków, najprościej możemy posłużyć się małą szklanką. Aby ciasto nie przywierało do stolnicy i wałka posypujemy zarówno stolnicę jak i wierzch placka niewielką ilością mąki jaka nam pozostała (½ szklanki).

Układamy wykrawane ciastka na blasze, smarujemy cienką warstwą jajka rozmąconego w wodzie i pieczemy w nagrzanym do temp. 170°C piekarniku przez 12-14 minut. Obserwujemy zwłaszcza końcowy moment pieczenia i w  momencie, gdy pierniczki zaczną się rumienić wyjmujemy natychmiast z piekarnika. W przeciwnym razie będą zbyt wysuszone i mniej smaczne. Najsmaczniejsze są, gdy uda nam się wychwycić moment tuż przed zarumienieniem, a gdy będą już upieczone.

Po całkowitym ostudzeniu ozdabiamy polewą czekoladową i dowolnymi elementami cukrowymi np. cukrem perlistym. 

 

 

pierniczki które nie twardnieją

 

pierniczki które nie twardnieją

 

 

 

 

Polecam rownież:

 

domowa przyprawa do piernikapiernik przekładany masą krówkową i powidłami Kruche ciastka amoniaczki polewa czekoladowa


 





 

sobota, 07 grudnia 2013

Ten przekładany piernik jest szybki i łatwy w wykonaniu, bardzo smaczny, aromatyczny, miękki i wilgotny.

Przełożony jest masą krówkową i cienką warstwą  powideł śliwkowych. Te oba składniki bardzo dobrze komponują się z lekko korzennym smakiem ciasta i  polewą czekoladową.

Piernik tuż po upieczeniu jest bardzo puszysty i można się pokusić o szybkie jego przełożenie, gdy niejako zmuszają nas do tego okoliczności. Jednakże sugeruję, aby piernikowi dać trochę  wolnego czasu, aby sobie poleżał i dojrzał, a wówczas zachwyci nas swoim niepowtarzalnym smakiem i aromatem.  Ciasto upiekłam według receptury na piernik, zamieszczonej w Wielkiej Księdze Ciast Siostry Anastazji. Ciasto wzbogaciłam dodatkowo wspomianymi już powidłami i masą krówkową według własnej koncepcji. Polecam zwłaszcza na okres Świąt Bożego Narodzenia :)

 

szybki piernik przekładany

 

Składniki ciasta (u mnie keksówka 36x12 cm):

  • 3 jajka
  • 1½ szklanki cukru 
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200 g miodu naturalnego płynnego
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 op. gotowej przyprawy do piernika (u mnie 2 łyżki przyprawy do piernika własnej roboty )
  • 1 łyżka kakao

 

Składniki masy krówkowej:

  • 260g krówek mlecznych (u mnie Wawel)
  • ½ szklanki mleka
  • 100 g masła 

dodatkowo:

  • 300 - 350 g powideł śliwkowych 
  • gotowa polewa czekoladowa (u mnie własnej roboty (klik) )

 

Wykonanie ciasta:

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, ucieramy do połączenia się składników. Kolejno dodajemy miód, wodę, śmietanę stale ucierając. Mąkę mieszamy z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Wsiewamy za pomocą sitka do utartej masy stale ucierając. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem. Wykładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C ok. 50 minut. Sprawdzamy za pomocą patyczka, czy ciasto jest upieczone, jeżeli tak wyłączamy ogrzewanie, uchylamy drzwiczki i po 5 minutach wyjmujemy z piekarnika.

Piernik możemy przełożyć od razu (jeżeli chcemy podać do stołu po 1 - 2 dniach)   lub później po kilku dniach.

Przed przełożeniem piernik kroimy wzdłuż na 4 blaty. 

 

Wykonanie masy krówkowej:

Krówki dzielimy na kawałki, dajemy do rondelka, zalewamy mlekiem i ogrzewamy na średnim ogniu, stale mieszając. Gdy krówki rozpuszczą się, zdejmujemy z ognia i dalej mieszamy do ostudzenia i zagęszczenia się masy. Masło ucieramy do białości i dajemy stopniowo całkowicie ostudzoną masę krówkową.

 

Przekładanie piernika

Dolny blat  piernika smarujemy połową ilości powideł śliwkowych, najlepiej własnej roboty (klik), dajemy drugi blat, lekko dociskamy, rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni masę krówkową, dajemy trzeci blat, lekko dociskamy, smarujemy pozostałymi powidłami śliwkowymi, dalemy górny blat, lekko dociskamy. Jeżeli masa i powidła trochę nam wydostały się na zewnątrz, rozsmarowujemy szpatułką na powierzchni  ciasta.

Piernik polewamy polewą czekoladową, niekoniecznie od razu, np. w przeddzień podania do stołu. 

 

 szybki piernik przekładany

 

szybki piernik przekładany

 

szybki piernik przekładany

 

 

 

 

Polecam również

 

 

  domowa przyprawa do piernika Sernik dwukolorowy z kremem czekoladowo-rumowymPiernik biszkoptowy z kremem śmietanowym i owocem granatupolewa czekoladowa

 

 

 

 

 

| < Grudzień 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Uwaga autorska:

Zamieszczone na tym blogu zdjęcia i teksty są mojego autorstwa. Kopiowanie ich i jakiekolwiek wykorzystywanie  na  stronach internetowych lub w innych środkach publicznego przekazu bez mojej zgody jest zabronione w myśl Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83).




 ciasta z owocami

 

przepisy na ciasta i inne słodkości z jabłkami


 

przepisy na ciasta przekładane

przepisy na ciasta biszkoptowe

 

przepisy na pączki, oponki i faworki(chrusty)


przepisy na torty i torciki

 

 

ogórki, cukinia-potrawy i przetwory

 

szbkie i proste dania

 przepisy na szybkie i łatwe ciasta

 

pomidory,papryka-potrawy i przetwory

 

Przepisy na ciasta bez pieczenia

 

kapusta, kalafior, brokuły -  przepisy kulinarne

 

zupy-przepisy


Przepisy na sałatki

 

przepisy na surówki

 

przepisy na serniki i ciasta z serem

 

przepisy na ciasta z kremem, masą


Przepisy na placuszki


naleśniki-przepisy

 






kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 








Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi