Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.
czwartek, 14 listopada 2013

Dynia jest bardzo bogata w witaminy i składniki mineralne, szczególnie ta o pomarańczowym miąższu. Im bardziej intensywna barwa tym więcej witamin. 

Ze wzgledu na dobroczynne właściwości dietetyczne i lecznicze dyni warto ją spożywać w jak największej ilości w okresie jej wegetacji, a na okres późniejszy przetworzyć do słoików.

Jest to wspaniały dodatek do ciast, ciasteczek, zup i wielu innych potraw. Polecam!

 

puree, przecier z dyni do słoików i na teraz

 

Składniki:

dowolna ilość dojrzałej dyni ( u mnie odmiana bambino)

 

Wykonanie:

Dynię myjemy, osuszamy i kroimy na pół. Usuwamy gniazda nasienne*.  Jeżeli dynia jest duża kroimy na ćwiartki lub więcej kawałków.  Układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia skórką do góry i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Pieczemy ok. 60 minut.

Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia. Wydrążamy miąższ, miksujemy, ewentualnie przecieramy przez sitko. Przekładamy do wyparzonych niedużych słoików, zamykamy i dwukrotnie pasteryzujemy. Pierwszego dnia pasteryzujemy w kąpieli wodnej w temp. 80 - 90 °C przez 60 minut, po czym wyjmujemy z garnka i trzymamy pod kocykiem ok. 1 dobę. Następnego dnia powtarzamy tą czynność, pasteryzując krócej, bo 40 minut. Ponownie dajemy słoiki pod kocyk. Po całkowitym ostudzeniu przenosimy w chłodne miejsce. Taka dwukrotna pasteryzacja jest konieczna ze względu na  zawarte w dyni białko.

 

* Pestek nie wyrzucamy, bo są też bardzo wartościowe. Oczyszczamy je, płuczemy i dokładnie suszymy.  

 

 

puree, przecier z dyni do słoików i na teraz

 

puree, przecier z dyni do słoików i na teraz

 

 

 

 

środa, 06 listopada 2013

Ten sernik na zimno jest prosty i szybki w wykonaniu, bardzo smaczny i efektownie prezentuje się na stole. Oto co chcę Wam dzisiaj polecić na szare, jesienne dni. Jest to mój kolejny kulinarny eksperyment, który jak stwierdzili moi najbliżsi ku mojemu zadowoleniu, jest bardzo udany.  Polecam!

 

 

 szybki sernik na zimno z ajerkoniakiem i ciasteczkami amaretti

  

Składniki (na formę o wym 21x32 cm):

  • 150 g podłużnych biszkoptów (15 sztuk)
  • 200 g ciasteczek amaretti 
  • 250g serka mascarpone
  • 250g kremowego serka śmietankowego
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 3 kopiaste łyżki cukru pudru
  • 1½ szklanki ajerkoniaku
  • 4 łyżeczki żelatyny

na poncz:

  • ½ szklanki wrzątku
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2-3 łyżki spirytusu 
  • 2 łyżeczki cukru 

dodatkowo:

  • gotowa polewa czekoladowa

 

Wykonanie

Formę wykładamy papierem do pieczenia i układamy biszkopty. Kawę mieszamy z cukrem i rozpuszczamy we wrzątku. Po przestudzeniu dodajemy spirytus i nasączamy  biszkopty.

Serki krótko miksujemy z ajerkoniakiem, tylko do połączenia się składników. Dobrze schłodzoną śmietanę miksujemy na sztywno dodając pod koniec cukier puder i delikatnie, najlepiej łyżką łączymy  z serkami.

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody (ok. ¼ szklanki) i odstawiamy do napęcznienia, po czym dodajemy trochę wrzątku (ok.¼ szklanki) i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny, ewentualnie lekko podgrzewamy, gdy nie zechce się rozpuścić (nie gotujemy!). 

Jeszcze ciepłą wlewamy cienkim strumieniem do masy serowej delikatnie mieszając łyżką lub robotem ręcznym na małych obrotach. 

Połowę masy serowej wykładamy na biszkopty i układamy połowę ilości ciasteczek amaretti.

Przykrywamy pozostałą masą serową i układamy pozostałe ciasteczka. 

Sernik schładzamy w lodówce. Polewę czekoladową rozpuszczamy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu i po zatężeniu masy serowej ozdabiamy powierzchnię sernika.

   

 

szybki sernik na zimno z ajerkoniakiem i ciasteczkami amaretti

 

szybki sernik na zimno z ajerkoniakiem i ciasteczkami amaretti

 

szybki sernik na zimno z ajerkoniakiem i ciasteczkami amaretti

 

 

 

Polecam również:

 

Sernik z czarną porzeczką (na zimno) Sernik chałwowo- czekoladowy z brzoskwiniami (na zimno)  Sernik czekoladowy na zimno   Sernik cappuccino z pomarańczą

 

 

 

 

czwartek, 24 października 2013
wtorek, 22 października 2013

Ajvar to smakołyk kuchni serbskiej popularny głównie na Bałkanach. Można go kupić i u nas w Polsce, choć jak zauważyłam nie wszędzie jest do zdobycia, chyba że złożymy zamówienie w jakimś internetowym sklepie. 

Postanowiłam jednak nie składać żadnych zamówień i ajvar wyprodukowałam sobie sposobem domowym. 

Ten sposób pozyskania z pewnością okazał się droższy, ale sądzę, że opłacało się ponieść i koszty i trud ... trud, bo wykonanie jest niestety dość pracochłonne. 

Są różne sposoby wykonania tej wspaniałej w smaku pasty.

Generalnie ajvar przyrządza się z papryki słodkiej i bakłażanów i z dodatkiem pomidorów, czosnku oraz octu, przypraw (sól, pieprz, chili).  Bakłażany można zastąpić  kabaczkami. 

Głównymi składnikami oryginalnej, domowej pasty ajvar  jest  pieczona słodka papryka i bakłażany, bez dodatku pomidorów. Taka pasta  ma wówczas pomarańczowy kolor.

Ajvar jest  produkowany przez kilka firm spożywczych w formie łagodnej  i ostrej, bez pomidorów  i z pomidorami, a także z innymi wypełniaczami np. marchewką.

Pasta ajvar to pyszny dodatek do wielu potraw mięsnych, rybnych, makaronowych, wszelkich przekąsek, pieczywa, wędlin, sosów, itd. Warto się skusić i zrobić własnoręcznie :)

 

 

 Ajvar (pasta z papryki i bakłażanów)

 

Ilości poniższych składników dobrałam według własnych upodobań smakowych. Warto jednak podczas sporządzania pasty kosztować i dobierać  ilości przypraw kierując się swoim smakiem. Pastę najlepiej jest dosmakować gdy ma temp. pokojową.

Moja pasta ajvar jest mocno gęsta, jak  zresztą przystało na pastę, no i ma ostry smak.  

Taka właśnie najbardziej nam odpowiada. Jest przesmaczna!

 

Składniki:

  • 2 kg papryki czerwonej dobrze dojrzałej
  • 1 kg bakłażanów 
  • 100-150 ml koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy(oleju)
  • 2 ostre papryczki chili 
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 4-5 łyżeczek cukru 
  • 5 łyżeczek słodkiej papryki mielonej
  • 1-2  łyżeczki papryki ostrej mielonej 
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 2-3 duże ząbki czosnku 
  • 4 łyżki soku z cytryny

 

Wykonanie:

Papryki myjemy przepołowiamy wzdłuż i usuwamy gniazda nasienne. Układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia skórką do góry. Pieczemy w piekarniku ok. 30 minut nagrzanym do temp. 200°C. Ostrą papryczkę myjemy i dokładamy do pieczenia na 10-15 minut przed końcem pieczenia. Nie należy się przejmować, że skórka czernieje, właśnie taka łatwiej usuwa się. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy papierem do pieczenia i po kilku minutach bez problemu usuwamy skórkę. Ostrą papryczkę przepołowiamy i zeskrobujemy miąższ.

Bakłażany myjemy, przepołowiamy wzdłuż i dalej postępujemy podobnie jak przy papryce słodkiej, z tym, że pieczemy nieco dłużej, bo 40 minut.

Po usunięciu skórek bakłażany i papryki miksujemy, przekładamy do szerokiego rondla z grubym dnem (użyłam patelni z grubym, karbowanym dnem) i ogrzewamy na płytce, na małym  ogniu 60-80 minut, mieszając od czasu do czasu, zwracając uwagę, aby nie przypalić dość gęstej mieszaniny. 

Dodajemy koncentrat pomidorowy, oliwę lub olej, 1 łyżeczkę soli,  4 łyżeczki cukru, pieprz, paprykę słodką mieloną i 1 łyżeczkę papryki ostrej. Całość dokładnie mieszamy i jeszcze przez chwilę trzymamy na małym ogniu. Pod koniec dodajemy sok z cytryny i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostudzenia, po czym kosztujemy, czy odpowiada nam smak. Ewentualnie dodajemy do smaku pieprz, paprykę ostrą, czosnek, sól, cukier lub pozostałe przyprawy. Ponownie stawiamy na małym ogniu i stale mieszając ogrzewamy 10 minut.  Zestawiamy z ognia do całkowitego ostudzenia.  Jeżeli chcemy uzyskać pastę jeszcze bardziej gęstą ogrzewamy jeszcze dwukrotnie po 10 minut, ale możemy poprzestać na jednokrotnym ogrzewaniu.

Po tym czasie przekładamy do małych wyparzonych słoiczków, zamykamy i po całkowitym ostudzeniu przechowujemy w lodówce. W przypadku większej ilości pasteryzujemy w kąpieli wodnej przez ok. 15 minut).

Z podanej powyżej ilości składników otrzymujemy 700ml pasty. 

 

 

 Ajvar (pasta z papryki i bakłażanów)

 Ajvar (pasta z papryki i bakłażanów)

 

 

Ajvar (pasta z papryki i bakłażanów) 

 

 

 

 

Uwaga autorska:

Zamieszczone na tym blogu zdjęcia i teksty są mojego autorstwa. Kopiowanie ich i jakiekolwiek wykorzystywanie  na  stronach internetowych lub w innych środkach publicznego przekazu bez mojej zgody jest zabronione w myśl Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83).




 ciasta z owocami

 

przepisy na ciasta i inne słodkości z jabłkami


 

przepisy na ciasta przekładane

 

przepisy na ciasta i desry z jagodami, malinami i porzeczkami

 

 

przepisy na pączki, oponki i faworki(chrusty)


przepisy na torty i torciki

 

 

ogórki, cukinia-potrawy i przetwory

 

szbkie i proste dania

 przepisy na szybkie i łatwe ciasta

 

pomidory,papryka-potrawy i przetwory

 

Przepisy na ciasta bez pieczenia

 

kapusta, kalafior, brokuły -  przepisy kulinarne

 

zupy-przepisy


Przepisy na sałatki

 

przepisy na surówki

 

przepisy na serniki i ciasta z serem

 

przepisy na ciasta z kremem, masą


Przepisy na placuszki


naleśniki-przepisy

 






kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 








Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi