Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.
środa, 02 października 2013

Pasztet z kurczaka z warzywami jest smaczny, delikatny i ładnie prezentuje się na stole.

Dobrze komponuje się z sosem serowo-chrzanowym. Można podać go z pieczywem na kolację, a z dodatkiem ryżu na sypko sprawdza się jako danie obiadowe. 

Przepis pochodzi z Biblioteczki Poradnika Domowego "Mięso w duecie z ziemniakami i warzywami" Barbary Adamczewskiej. Trochę zmodyfikowałam.

 

 

pasztet z kurczaka z warzywami

 

 

Składniki warstwy mięsnej:

  • 300g fileta z kurczaka
  • 1 - 2 marchewki ( ok. 200 g) 
  • 1 jajko
  • 1½ - 2 szklanki bulionu warzywnego
  • sól, pieprz do smaku 

 

Składniki warstwy warzywnej:

  • ½ kalafiora (ok.600 g)
  • ½ dużego brokuła (ok.600 g)
  • ½ szklanki śmietany kremówki
  • 2 -3 łyżki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • ok. 1½ szjklanki bułki tartej
  • sól, pieprz, cukier do smaku 
  • tłuszcz, bułka tarta do posypania formy

 

Wykonanie:

Marchewkę obieramy, myjemy, kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości w bulionie warzywnym (gotowałam w rozcieńczonym rosole jaki pozostał mi z obiadu). Odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. Mięso kurczaka kroimy na drobne kawałki, miksujemy razem z marchewką, dodajemy jajko, sól i pieprz do smaku.

Brokuł i kalafior myjemy, dzielimy na drobne  różyczki, sparzamy wrzątkiem i po chwili odcedzamy. Różyczki brokuła i kalafiora gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną cukru, odcedzamy i miksujemy. Do zmiksowanych warzyw dodajemy 3 jajka, śmietanę, mąkę, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy dosypując tyle  tartej bułki,  aby masa była zwarta, ale nie za gęsta.

Długą foremkę keksówkę ( użyłam tortownicy z kominkiem) smarujemy tłuszczem, obsypujemy bułką tartą i wykładamy 1/3 masy brokułowo - kalafiorowej. Na to wykładamy połowę masy mięsnej, ponownie 1/3 masy warzywnej, pozostałą masę mięsną i na wierzch pozostałą masę warzywną.

W piekarniku nagrzanym do temp. 180°C umieszczamy naczynie żaroodporne nieco dłuższe od keksówki (użyłam szerokiego, niskiego rondla z metalowymi rączkami) i wkładamy do niego keksówkę ( tortownicę). Do  naczynia żaroodpornego wlewamy tyle wrzącej wody, aby sięgała do 3/4 wysokości keksówki (tortownicy)  i pieczemy w wodnej kąpieli 60 - 70 minut. Wyłączamy piekarnik, pozostawiamy do częściowego ostudzenia, po czym wyjmujemy formę z pasztetem. Pasztet wyjmujemy z formy i kroimy po zupełnym zastygnięciu.

 

 

pasztet z kurczaka z warzywami 

 

 

pasztet z kurczaka z warzywami

 

 

 

Polecam również

 

 

 Kalafior i brokuły pod beszamelem  Pasztet z cukiniiKotlety z kalafiora Puszysty omlet z brokułami

 

 

 

 

 

 

piątek, 27 września 2013

Sezon na gruszki w pełni! Nie może więc zabraknąć ciasta z tymi smacznymi i soczystymi owocami.

Jakiś czas temu przeglądając lekturę o tematyce kulinarnej zaineresował mnie ciekawy i łatwy  przepis na ciasto z gruszkami w czasopiśmie  Przyjaciółka poleca "Ciasta i desery z owocami" nr 7/2010. Jak to się u mnie często zdarza nieznacznie zmodyfikowałam dostosowując do własnych upodobań.

Ciasto czekoladowe z gruszkami i bitą śmietaną jest szybkie w wykonaniu, lekkie i bardzo smaczne. Polecam :) 

 

 

szybkie ciasto czekoladowe z gruszkami 

 

 

Składniki ciasta* (na formę o wym. 23x32cm): 

  • 3 jajka
  • 100 g miękkiego masła 
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 3 dojrzałe gruszki
  • ½ tabliczka startej czekolady mlecznej

ponadto:

  • 1 szklanka dobrze schłodzonej śmietany kremówki
  • ½ - 1 łyżka cukru pudru do bitej śmietany (opcjonalnie) 
  • ok. ½ tabliczki startej czekolady mlecznej 

 

* Wszystkie składniki ucieranego ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, aby zapobiec tzw. zważeniu się ucieranej masy.

 

Wykonanie:

Gruszki myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki. Masło ucieramy na krem z cukrem. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość  ucieramy do chwili, aż składniki dokładnie połączą się.

Około połowę ciasta wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy po całym dnie. Do pozostałej części ciasta dodajemy kakao, połowę startej na wiórki czekolady, dokładnie mieszamy i wykładamy równomiernie  na jasnym cieście. 

Gruszki kroimy na dość cienkie plasterki i układamy na wierzchu ciasta jak dachówki.

Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C. Sprawdzamy patyczkiem czy upieczone, jeżeli tak, wyłączamy ogrzewanie. Trzymamy ciasto przy uchylonych drzwiczkach ok. 5 minut, po czym wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia.

Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy ewentualnie cukier puder do smaku, mieszamy  i wykładamy na wierzch ciasta. Pozostałą czekoladę wiórkujemy np. obieraczką do warzyw bezpośrednio na bitą śmietanę. 

 

 

szybkie ciasto czekoladowe z gruszkami 

 

 szybkie ciasto czekoladowe z gruszkami

 

 

 

Polecam również: 

 

 Tort czekoladowy z gruszkami Biszkopt kakaowy z masą budyniowo-jabłkowąCiasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwowąCiasto czekoladowo-serowe

 

 

 

 

 

 

 

wtorek, 24 września 2013
piątek, 20 września 2013

To ciasto ostatnio robię na okrągło. Kończy się jedno piekę następne. Po prostu taka jest tego potrzeba, jest bardzo smaczne, więc moi najbliżsi domagają się ciągłości.

Piekę je z chęcią, bo spośród ciast drożdżowych, to jest mało wymagające, przede wszystkim odchodzi żmudne jego wyrabianie, które z pewnością wielu zniechęca. To ciasto nie wymaga długotrwałego miętoszenia, lubi gdy się da mu spokój, aby mogło sobie wypocząć i wyrosnąć. Im dłużej, tym lepiej. Gdy pójdzemy na taki układ z pewnością odpłaci się nam pięknym, puszystym wypiekiem. 

Od kiedy znalazłam w niepokaźnej książeczce  "Ciasta Siostry Leonilli" przepis na drożdżówkę z kruszonką od tej pory wszelkie drożdżowe wypieki robię przeważnie właśnie w poniżej przedstawiony sposób.

 

 

ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 

 

Składniki ciasta (na formę o wym. 28x40 cm):

  • 500g mąki pszennej
  • 50g drożdży + 1 łyżka cukru 
  • 1 jajko i 2 żółtka 
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • 1 łyżka oliwy lub oleju 
  • ¾ szklanki cukru
  • ¼ łyżeczki soli 
  • ok.1 kg śliwek węgierek

 

Składniki kruszonki

  • 100g mąki pszennej
  • 60 g masła schłodzonego
  • 60 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego 

 

 

Wykonanie ciasta:

Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło roztapiamy, dodajemy do niego łyżkę oliwy lub oleju. Mleko podgrzewamy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy sól i jeszcze trochę ubijamy. Wszystko to dodajemy do przesianej mąki (mleko powinno być lekko ciepłe, a masło przestudzone, ale płynne). Całość mieszamy grubą, drewnianą łyżką do równomiernego połączenia się składników i pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, nakrywając ściereczką. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Osobiście nie spieszę się, pozwalam mu wyrosnąć dużo więcej.

W tym czasie przygotowujemy śliwki, płuczemy, osuszamy i przepoławiamy wzdłuż i  usuwamy pestki. Gdy ciasto podrośnie i przynajmniej podwoi swoją objętość (a jeszcze lepiej, gdy więcej) ponownie mieszamy drewnianą łyżką, niekoniecznie długo tak ok. 1 minuty. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod ściereczką do ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto dobrze podrośnie, wykładamy do prostokątnej natłuszczonej formy, ewentualnie z papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.  Wciskamy w ciasto połówki śliwek skórkami do dołu i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia ok. 30 minut.

W tym czasie wykonujemy kruszonkę* i posypujemy równomiernie wierzch ciasta. 

Ciasto pieczemy w temperaturze 190°C ok. 45 minut (sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone).

 

* Wykonanie kruszonki:

Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno kroimy nożem bezpośrednio do przesianej mąki. Palcami rozcieramy grudki masła, po czym zagniatamy dłońmi, ponownie rozcieramy palcami i tak kilkakrotnie powtarzamy te czynności na przemian. Pod koniec dodajemy oba cukry jeszcze przez chwilę rozcieramy palcami. Można kruszonkę zrobić wcześniej i schłodzić w lodówce.

 

 

ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

 

 

 

ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

 

 

ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

 

 

 

 

Polecam również

 

 

 ciasto drożdżowe z kremem grysikowym i śliwkamiCiasto drożdżowe z jabłkami Drożdżówki z dżemem morelowym Bawarski placek ze śliwkami

 

 

 

 

 

 

 

Uwaga autorska:

Zamieszczone na tym blogu zdjęcia i teksty są mojego autorstwa. Kopiowanie ich i jakiekolwiek wykorzystywanie  na  stronach internetowych lub w innych środkach publicznego przekazu bez mojej zgody jest zabronione w myśl Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83).




 ciasta z owocami

 

przepisy kulinarne z truskawkami

 

przepisy na ciasta i desry z jagodami, malinami i porzeczkami

 

 

przepisy na pączki, oponki i faworki(chrusty)


przepisy na torty i torciki

 

 

ogórki, cukinia-potrawy i przetwory

 

szbkie i proste dania

 

przepisy na ciasta i inne słodkości z jabłkami


 przepisy na szybkie i łatwe ciasta

 

pomidory,papryka-potrawy i przetwory

 

Przepisy na ciasta bez pieczenia

 

kapusta, kalafior, brokuły -  przepisy kulinarne

 

zupy-przepisy


Przepisy na sałatki

 

przepisy na surówki

 

przepisy na serniki i ciasta z serem

 

przepisy na ciasta z kremem, masą


Przepisy na placuszki


naleśniki-przepisy

 






kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 








Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi