Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.
sobota, 06 września 2014

Drzewa mirabelkowe można często spotkać nie tylko na prywatnych posesjach, ale i na terenach  publicznych. Mirabelki to owoce, które powoli odchodzą w zapomnienie. Tak bynajmniej wynika z moich corocznych obserwacji.

Spadają z drzew  tworząc pod nimi gęsto utkany żółty słoneczny  dywanik,  do pewnego czasu żółty słoneczny, bo niestety nie znajdują amatorów. Szkoda, bo są wartościowymi aromatycznymi owocami. Zawierają sporo witamin z grupy B, kwas foliowy, sole mineralne, pektyny.

Są dość kwaśne i to prawdopodobnie zniechęca do ich spożywania.

Na surowo nie są zachęcające, ale można z nich robić różne przetwory: kompoty, powidła, dżemy, nalewki i marynaty.

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE mam dla Was moją ciekawą propozycję mirabelkową.

Powidła z mirabelek i dyni wzbogacone kardamonem, wanilią i skórką pomarańczową są moim kolejnym kulinarnym eksperymentem. Są bardzo smaczne. Można je spożywać smarując pieczywo, można przekładać ciasta. Świetnie sprawdzają się w przekładanych piernikach lub jako nadzienie do  małych pierniczków. Polecam!

 

 powidła mirabelkowo-dyniowe

 

Składniki:

  • 2,5 kg mirabelek
  • 1 kg dyni
  • 1 kg cukru
  • 2-3 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżeczki aromatu pomarańczowego lub skórka pomarańczowa kandyzowana, suszona, świeża ( dobrze spażona, aromatyczna, pozbawiona albedo) z 1 pomarańczy
  • ok. 1½ szklanki wody 

 

Wykonanie:

Do garnka, najlepiej o grubym dnie wlewamy trochę wody, tak, aby przykryła dno, wsypujemy dokladnie umyte mirabelki.

Stawiamy na płytce zapobiegającej przypalaniu i ogrzewamy na średnim ogniu. Natychmiast rozpoczynamy rozgniatanie owoców tłuczkiem, najlepiej metalowym dziurkowanym.  

Po dokładnym rozgnieceniu mirabelek wyławiamy pestki (pestki bardzo trudno odchodzą od owoców, dlatego usuwam je w ten sposób).

Po 10 min. zestawiamy z ognia i odstawiamy do częściowego ostudzenia na tyle, aby można było przetrzeć przez sitko. W tym czasie możemy wyławiać pozostałe pestki. Usuwanie wszystkich pestek  nie jest konieczne, gdyż ich obecność na sitku ułatwia przecieranie. Staramy się przetrzeć  i  pozyskać jak najwięcej skórek, bo w nich znajdują się cenne pektyny.

Przestudzone owoce przecieramy przez sitko, ponownie dajemy do garnka i gotujemy na małym ogniu, na płytce ok. 1 godz.  Po tym czasie zestawiamy z ognia i odstawiamy  do całkowitego ostudzenia.

Ponownie stawiamy na mały ogień zabezpieczając płytką przed przypaleniem i powoli gotujemy ok. 1 godz. pamiętając o częstym mieszaniu. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. 

Kawałki dyni obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dajemy do garnka o grubym dnie, wlewamy trochę wody i ogrzewamy, często mieszając. Jeżeli jest taka potzeba dolewamy w trakcie ogrzewania wody, aby nie przypalić dyni.

Gdy dynia będzie już całkowicie rozprażona ( po ok. 30 min.) zestawiamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia.

Dalsze czynności możemy robic tego samego dnia lub pozostawić na noc.

Garnek z przetartymi mirabelkami stawiamy na płytce i ogrzewamy na małym ogniu często mieszając. Gdy będą już gorące i zaczną "pulpać" dodajemy porcjami dynię przetartą przez sitko  i mieszamy. 

Gotujemy ok. 1  godz. na małym ogniu często mieszając i w miarę potrzeby zmniejszając ogień. Po 30 minutach gotowania możemy dodać skórkę pomarańczową, jeżeli mamy aromat to dodajemy później.

Pod koniec gotowania dodajemy porcjami cukier, stale mieszając, zeskrobany miąższ wanili rozmieszany w niewielkiej ilości powideł, kardamon i ewentualnie aromat pomarańczowy. Całość dokładnie mieszamy, jeszcze przez krótki czas gotujemy i gorący przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zamykamy nakrętkami i odwracamy do góry dnem.

Po ok. 5 minutach odwracamy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu.  

 

 

powidła mirabelkowo-dyniowe

 

 

powidła mirabelkowo-dyniowe

 

powidła mirabelkowo-dyniowe

 

 

 

 

Polecam również

 

 Dżem morelowy z limonką   Powidła śliwkowe  Nutella śliwkowa  Domowy dżem malinowy

 

 

 

 

 

 

 

piątek, 05 września 2014

Aronia ma  cenne i wszechstronne właściwości lecznicze i odżywcze.  Spożywanie surowych, bądź przetworzonych owoców aronii pomaga na nadciśnienie tętnicze (skutecznie obniża), wzmacnia i uelastycznia naczynia krwinośne, wpływa na ich rozszerzenie, działa przeciwmiażdżycowo. Świeży sok z aronii ma działanie  ściągające i przyspieszające, gojenie ran po oparzeniach, likwiduje obrzęki. Sok z aronii neutralizuje działanie promieni radioaktywnych na organizm ludzki.

Dzisiaj W W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam przepis na sok z aronii. Różni się nieco od tego jaki już wcześniej zamieściłam na blogu (klik).  W tym roku zastanawiałam się jak zrobić sok z aronii bez tradycyjnych liści wiśni. Liście jakie wisiały na drzewie w moim ogrodzie były chore i nie nadawały się jako dodatek do soku. Postanowiłam wykorzystać owoce malin, które w tym roku bardzo obrodziły. Jak się okazało sok z aronii z dodatkiem malin to świetna alternatywa.  

 

sok z aronii (z dodatkiem malin) 

 

Składniki:

  • 2,5 kg odszypułkowanych owoców aronii
  • ok. 1,5  litra wody
  • 1 kg cukru
  • 1 szklanka soku z cytryn ( z 4 - 5 sztuk)
  • o,5 kg malin

 

Wykonanie:

Maliny oczyszczamy, płuczemy i pozostawiamy do osiąknięcia z wody.

Miksujemy i przecieramy przez sitko.

Owoce aronii myjemy, odszypułkowujemy, jeszcze raz płuczemy na durszlaku i dajemy do garnka.

Rozgniatamy  tłuczkiem i zalewamy zimną wodą, tak aby pokryła wszystkie owoce, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 50 minut. Odstawiamy do ostudzenia (można zostawić na noc).

Sok przecedzamy przez sitko, dodajemy przecier malinowy, cukier, sok z cytryny i gotujemy ok. 1 minuty.

Gorący sok wlewamy do słoiczków, butelek, zamykamy  i odwracamy do góry dnem

na ok. 5 minut. Przechowujemy w chłodnym miejscu, najlepiej w piwnicy. 

 

sok z aronii (z dodatkiem malin)

 

 

sok z aronii (z dodatkiem malin)

 

 

 

Polecam również:

 

sok z aronii Nalewka z aronii  (aroniówka)

 

 

 

 

 

środa, 03 września 2014

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE wystawiam delikatny sernik na zimno z dodatkiem ajerkoniaku na biszkoptowym spodzie. Na warstwie serowej  położona jest galaretka wzbogacona musem malinowym, a na samym wierzchu kuleczki  bitej   śmietany lekko posypane kakao.

Ten sernik jest moim kolejnym kulinarnym eksperymentem i mogę śmiało zaliczyć go do udanych, bo jest bardzo smaczny. Polecam :) 

 

 

 sernik na zimno z galaretką

 

Składniki na biszkopt * (na dużą formę o wym. 28 x 40 cm):

  • ¾ szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 80 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru z naturalną wanilią
  • ½  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

*UWAGA: Ciasto możemy wykonać bez użycia piekarnika wykorzystując gotowy spód tortowy.

Zazwyczaj ma on średnicę 24 cm, a więc robimy nadzienie z ½ ilości składników podanych w przepisie. 

 

Warstwa serowa:

  • 700g serka mascarpone lub kremowgo, śmietankowego o gęstej konsystencji
  • 1-1½ szklanki ajerkoniaku
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 6 łyżeczek żelatyny + zimna woda + wrzątek 

 

Warstwa owocowa:

  • 500 - 600 g świeżych malin (poza sezonem mogą być mrożone)
  • 5 łyżek cukru
  • 2 galaretki malinowe
  • woda jako uzupełnienie przecieru malinowego do obj. 1litra

 

Warstwa śmietanowa

  • 500ml śmietanki
  • 2 pełne łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 3 łyżeczki żelatyny 
  • kakao do posypania 

 

Wykonanie biszkoptu:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier, cukier z wanilią, a następnie utarte z 1 łyżką soku z cytryny żółtka.
Obie mąki i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy i powoli wsiewamy małymi porcjami do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wylewamy do dużej formy. Pieczemy w temp. 180°C ok. 30 min. Po ostudzeniu odcinamy cienko wierzchnią warstwę.    

 

Wykonanie warstwy serowej:

Serek miksujemy na małych obrotach, wlewając wąskim strumieniem ajerkoniak. Nie miksujemy zbyt długo, tylko do połączenia się składników i umieszczamy w lodówce. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia, po czym rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku (można ewentualnie podgrzać, gdyby nie chciała się rozpuścić, ale nie gotować!).

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Porcjami dodajemy do schłodzonego serka i delikatnie mieszamy łyżką. Na koniec wlewamy cieniutkim strumieniem jeszcze ciepłą, płynną żelatynę. Całość delikatnie, dokładnie mieszamy i wykładamy na biszkopt. Zanim włożymy do lodówki możemy wykonać za pomocą szpatułki z ząbkami wzorek (nie koniecznie), wówczas nasze ciasto będzie efektowniej wyglądać, a galaretka będzie mocniej trzymać się warstwy serowej.

 

Wykonanie warstwy owocowej

Maliny płuczemy, osączamy z wody, miksujemy i przecieramy przez sitko. Odmierzamy ilość uzyskanego przecieru. Do oddzielnego naczynia wsypujemy galaretki i zalewamy wrzątkiem w ilości  będącej uzupełnieniem przecieru do objętości 1 litra. Schładzamy w lodówce, a gdy zacznie tężeć wylewamy na warstwę serową. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego zatężenia galaretki.

 

Wykonanie warstwy śmietanowej

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia, po czym rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku ( ewentualnie podgrzewamy, gdyby nie chciała rozpuścić się, pamiętając o tym, aby nie doprowadzić do wrzenia). 

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dajemy cukier puder, cukier wanilinowy i cienkim strumieniem wlewamy jeszcze ciepłą żelatynę. Całość mieszamy na małych obrotach, tylko do dokładnego wymieszania się składników. Wkładamy do rękawa cukierniczego z końcówką o średncy otworu 9 mm.

Nakładamy na galaretkę kuleczki śmietanowe jedna obok drugiej. Wierzch opruszamy niewielką ilością kakao. Ciasto ponownie umieszczamy w lodówce.

 

 

 sernik na zimno z galaretką

 

 sernik na zimno z galaretką

 

 

sernik na zimno z galaretką

 

 

Polecam również

 

 Sernik czekoladowy na zimno  Sernik cappuccino z pomarańczą  Torcik stracciatella z truskawkami Ciasto czekoladowo-serowe

 

 

 

 

 

 

wtorek, 15 lipca 2014

W ramach kontynuacji cyklu "SEZON na ......." przedstawiam Wam zbiór wybranych i ulubionych przeze mnie przepisów ze zdjęciami na Ciasta z owocami, jakie dotychczas opublikowałam na blogu.

 

 

ciasta z owocami

 

 

 

foto Babka pistacjowa z malinami 

bawarski placek ze śliwkami Bawarski placek ze śliwkami  

fotoCiasteczka serowe z morelami  

ciasto drożdzowe z jabłkami Ciasto drożdżowe z jabłkami 

Ciasto drożdżowe z kremem grysikowym i śliwkami  Ciasto drożdżowe z kremem grysikowym i śliwkami 

Ciasto drożdżowe ze   śliwkami i kruszonką  Ciasto drożdżowe ze   śliwkami i kruszonką 

Ciasto fale dunaju z wiśniami Ciasto fale dunaju z wiśniami 

foto Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową

foto Ciasto orzechowe z jabłkami i bitą śmietaną  

foto Ciasto słoneczne 

foto Ciasto śliwkowo-kokosowe

foto Ciasto z białą czekoladą i truskawkami

Ciasto z jagodami i budyniem Ciasto z jagodami i budyniem 

foto Jabłecznik z kremem cappucino

foto Jagodzianki  

kilimandżaro Kilimandżaro

foto Muffinki malinowe

foto Muffiny z ajerkoniakiem i porzeczkami 

szybkie ciasto z truskawkami  Najszybsze ciasto z truskawkami   

placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką   

foto Placek migdałowy ze śliwkami i kruszonką orzechową   

foto Placek ze śliwkami

foto Szarlotka

Szybkie ciasto czekoladowe z gruszkami Szybkie ciasto czekoladowe z gruszkami 

Szybkie ciasto łaciate z morelami (śliwkami)  Szybkie ciasto łaciate z morelami (śliwkami)   

Szybkie ciasto z rabarbarem  Szybkie ciasto z rabarbarem 

foto Tarta ananasowo-porzeczkowa  

foto Torcik cappucino z wiśniami 

torcik jablkowo-ananasowy Torcik jablkowo-ananasowy 

torcik jabłkowo-orzechowy Torcik jabłkowo-orzechowy

foto Torcik jabłkowo-śmietankowy z rumem

foto Torcik jagodowy z ajerkoniakiem 

foto Torcik "Porzeczkowa fantazja

foto Torcik stracciatella z truskawkami   

foto Torcik śmietankowo-malinowy z porzeczkami 

foto Tort czekoladowy z gruszkami   

foto Tort serowo - śmietanowy z wiśniami   

foto Tort stracciatella z bananami   

foto Tort waniliowy z malinami  

 

 

 

 

 

 

 

| < Czerwiec 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

uwaga autorska





serniki na zimno-przepisy

 

 przepisy na szybkie i latwe ciasta

 przepisy_kulinarne_z_truskawkami

przepisy na ciasta przekładane

przepisy na serniki i ciasta z serem

przepisy na torty i torciki

przepisy na ciasta bez pieczenia

przepisy na ciasta z kremem, masą

przepisy na ciasta i inne wypieki drożdżowe

przepisy na ciasta biszkoptowe

przepisy na ciasta z owocami

przepisy na zupy

przepisy na szybkie i proste dania

przepisy na sałatki

przepisy na surówki

przepisy na placuszki

przepisy na dania z makaronem

przepisy na naleśniki

 

 






kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 






Akcja: Nie kradnij zdjęć!





Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi