Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.
wtorek, 18 listopada 2014

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam przepis na apetyczne, proste w wykonaniu ciasto z dodatkiem masy krówkowej, nie wymagające pieczenia. 

Mieszając masę krówkową z serkiem mascarpone lub innym delikatnym śmietankowym i bitą śmietaną uzyskujemy bardzo smaczne połączenie, które w warstwach herbatnikowych świetnie komponuje się z lekko kwaśną masą jabłkową.

Jest to mój kolejny kulinarny eksperyment, który jak stwierdzili moi najbliżsi mogę zaliczyć do udanych. 

 

 

 ciasto z masą serowo-krówkową i jabłkami na herbatnikach 

 

Składniki (na formę o wym. 32 x 24 cm):

  • 100 szt. prostokątnych herbatników ( np.Elitki)
  • 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego 
  • 750 ml śmietanki 30% do ciast i deserów
  • 500 g serka kremowego śmietankowego lub mascarpone 
  • 1 kg jabłek (np. szara reneta, koksa królewska)
  • ½ szklanki cukru
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 100 g czekolady mlecznej lub deserowej 

 

Wykonanie

Puszkę z mlekiem  skondensowanym umieszczamy w garnku zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu, pod pokrywką ok. 2,5 godz. Pamiętamy, aby puszka była przez cały czas całkowicie zanurzona w wodzie, tak więc w razie potrzeby uzupełniamy poziom wody.

Po upływie w/w czasu pozostawiamy do  przestudzenia w wodzie, w której się gotowała lub wyjmujemy z wody i odstawiamy do przestudzenia.

Nie otwieramy gorącej puszki, gdyż panujące wewnątrz niej ciśnienie wyrzuciłoby z dużą intensywnością masę krówkową.

 

Obrane i pokrojone na małe kawałki jabłka prażymy w rondelku z niewielką ilością wody. Dodajemy cukier i mieszamy. Maksymalnie zmniejszamy ogień, wsypujemy galaretkę i stale mieszamy do chwili jej rozpuszczenia (nie gotujemy!).  

Odstawiamy do częściowego stężenia ( gdy ostygnie możemy wstawić do lodówki, jeżeli zależy nam na czasie, a gdy zacznie tężeć wyjmujemy).

 

Dno formy wyścielonej papierem do pieczenia wykładamy warstwą herbatników.

Na herbatniki dajemy połowę masy  krówkowej (najlepiej, gdy jest jeszcze lekko ciepła, wówczas łatwiej się rozsmarowuje), równomiernie rozprowadzamy i przykrywamy warstwą herbatników.

 

Odkładamy ok. 5 łyżek tężejącej masy jabłkowej, a pozostałą dzielimy na dwie równe części.

Jedną część rozprowadzamy równomiernie na herbatnikach przykrywających masę  krówkową i dajemy do lodówki.

 

Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Odkładamy ⅓ jej obj. i dajemy do lodówki. Pozostałą odstawiamy, aby osiągnęła temp. pokojową. 

 

Do serka (wyjętego wcześniej z lodówki, aby osiągnął temp. pokojową) dodajemy małymi porcjami pozostałą masę krówkową ( temp. pokojowa) i delikatnie mieszamy najlepiej łyżką.

Uzyskaną masę serowo-krówkową dodajemy małymi porcjami do ubitej śmietany i delikatnie mieszamy  łyżką, nie za długo, tylko do połączenia składników.

 

Żelatynę (3 łyżeczki) zalewamy jak najmniejszą ilością zimnej wody i odstawiamy na krótko, aby napęczniała.

Następnie dodajemy jak najmniejszą ilość wrzątku (ok. ¼ szklanki) i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny. Jeżeli się nie rozpuści, podgrzewamy delikatnie, stale mieszając ( nie gotujemy!), aż do całkowitego rozpuszczenia. 

Schłodzoną, ale jeszcze płynną żelatynę wlewamy cienkim strumieniem do masy serowo-krówkowej, delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

 

Połowę ilości masy serowo-krówkowej wykładamy na jabłka i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. 

Na herbatnikach rozprowadzamy równomiernie drugą część masy jabłkowej, na niej pozostałą masę serowo- krówkową, a następnie kolejną warstwę herbatników.

 

Herbatniki pokrywamy cienką warstwą odłożonej masy jabłkowej (5 łyżek).

 

1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy tak jak powyżej i cienkim strumieniem wlewamy do pozostałej ubitej śmietany (z lodówki), dokładnie mieszamy i natychmiast równomiernie rozprowadzamy na warstwie jabłkowej.

 

Wierzch ciasta posypujemy tartą czekoladą i schładzamy w lodówce.

 

 

 ciasto z masą serowo-krówkową i jabłkami na herbatnikach

 

 

 ciasto z masą serowo-krówkową i jabłkami na herbatnikach

 

 

ciasto z masą serowo-krówkową i jabłkami na herbatnikach

 

 

 

 

Polecam również: 

 

Sernik chałwowo- czekoladowy z brzoskwiniami (na zimno)   Sernik cappuccino z pomarańcząCiasto Nocka  Szybki sernik na zimno z ajerkoniakiem i ciasteczkami amaretti

 

 

 

 

 

 

środa, 12 listopada 2014
sobota, 08 listopada 2014

Chcąc nieco odmienić tradycyjny włoski deser tiramisu postanowiłam dodać do niego spód

z pieczonego biszkoptu kakaowego, a krem z mascarpone wykonać w dwóch wariantach: jedna część z brzoskwiniami, a druga z czekoladą i kakao.

Uzyskałam lekkie, puszyste, nie za słodkie ciasto i co najważniejsze pyszne jak sadzę, bo zniknęło ze stołu w oka mgnieniu. Polecam

 

 

ciasto tiramisu z brzoskwiniami 

 

 

Składniki ciasta biszkoptowego (forma o wym. 28x40 cm):

  • 4 jajka (duże, L)
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • 3 płaskie łyżki kakao 
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki ponczu:

  • 4 - 5 łyżeczek  kawy rozpuszczalnej czekoladowej
  • ¼ szklanki wódki lub likieru amaretto
  • 1 szklanka wrzątku

 

 Składniki masy serowej:

  • 800 g serka mascarpone (można zastąpić serkiem śmietankowym kremowym)
  • 6 żółtek
  • ½ szklanki cukru
  • 500 ml śmietanki  30% do ciast i deserów
  • 3 - 5 łyżek cukru pudru
  • 16 g cukru wanilinowego lub z naturalną wanilią 
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie (850g)
  • 1oo g czekolady mlecznej
  • 3 łyżki kakao 

 

 ponadto:

  • 21 szt. podłużnych biszkoptów
  • 500 ml śmietanki
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyzeczki cukru wanilinowego lub z naturalna wanilią
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • kakao do posypania wierzchu ciasta

 

Wykonanie biszkoptu

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy, aż cukier prawie rozpuści się.  Wlewamy żółtka stale ubijając  do uzyskania puszystej, jednolitej masy.

Wsiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz  kakao i delikatnie najlepiej ręcznie za pomocą dużej łyżki bądź łopatki  mieszamy.

Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy  i pieczemy ok. 25 minut w temp. 180°C.

Po całkowitym ostudzeniu nasączamy biszkopt ok.  ⅓  szklanki ponczu.

 

Wykonanie ponczu

Kawę zalewamy wrzątkiem i gdy ostygnie wlewamy alkohol, mieszamy i odstawiamy. 

 

Wykonanie masy serowej i układanie warstw ciasta:

 

Brzoskwinie dokładnie osączamy z syropu i kroimy w drobną kostkę.  

Żółtka ucieramy z cukrem na parze i odstawiamy do ostudzenia.  Stopniowo dodajemy do masy żółtkowej po łyżce serka mascarpone i mieszamy, ale nie za długo, tylko do połączenia się składników.  

Dobrze schłodzoną śmietanę miksujemy na sztywno dodając pod koniec cukier puder i cukier wanilinowy. Odstawiamy do momentu, aż osiągnie temperaturę zbliżoną do masy serowej. Delikatnie, najlepiej łyżką łączymy z masą serową.

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody (ok. ¼ szklanki) i odstawiamy do napęcznienia, po czym dodajemy trochę wrzątku (ok. ¼ szklanki) i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny, ewentualnie lekko podgrzewamy, gdy nie zechce się rozpuścić (nie gotujemy!).

 

Masę serową dzielimy na dwie części i do jednej wlewamy połowę ilości jeszcze lekko ciepłej, płynnej żelatyny, delikatnie mieszając łyżką lub robotem ręcznym na najmniejszych obrotach.

Dodajemy pokrojone brzoskwinie, delikatnie mieszamy i wykładamy na  kakaowy biszkopt nasączony wcześniej ponczem.

 

Podłużne biszkopty nasaczamy,  zanurzając pojedynczo  dosłownie na moment  w pozostałej ilości ponczu, układamy na masie serowo - brzoskwiniowej.

Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy 3-4 łyżki ciepłej, przegotowanej  wody

i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszając.

 

Do drugiej części masy serowej wsiewamy 3 łyżki kakao, delikatnie mieszamy, najlepiej łyżką, wlewamy przestudzoną czekoladę i na koniec cienkim struminiem podgrzaną, przestudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę.

Całość delikatnie mieszamy i wykładamy na biszkopty. Równomiernie rozprowadzamy masę na całej powierzchni i umieszczamy ciasto w lodówce.

 

Dobrze schłodzoną śmietankę miksujemy na sztywno dodając pod koniec cukier puder i cukier wanilinowy.  Żelatynę zalewamy jak najmniejszą ilością zimnej wody  i odstawiamy do napęcznienia, po czym dodajemy trochę wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny, ewentualnie lekko podgrzewamy, gdy nie zechce się rozpuścić (nie gotujemy!). Jeszcze lekko ciepłą, płynną żelatynę wlewamy do ubitej śmietanki, delikatnie mieszając łyżką lub robotem ręcznym na najmniejszych obrotach.

 

Gdy masa śmietanowa nieco stężeje wykonujemy na powierzchni ciasta wzorek ząbkowana szpatułką (niekoniecznie) i schładzamy w lodówce. Przed podaniem ciasto posypujemy obficie kakao. 

 

 

 

ciasto tiramisu z brzoskwiniami 

 

 

 

 

ciasto tiramisu z brzoskwiniami 

 

 

 

 

 ciasto tiramisu z brzoskwiniami

 

 

 

 

 

Polecam również

 

Biszkopt kakaowy z masą budyniowo-jabłkową Ciasto Nocka  Szybki sernik na zimno z ajerkoniakiem i ciasteczkami amaretti Sernik cappuccino z pomarańczą

 

 

 

 

 

 

piątek, 07 listopada 2014

Smaczne i zdrowe ciasto drożdżowe z dodatkiem jabłek zatopionych w budyniu, a na wierzchu lekko słodka kruszonka. Świetnie się sprawdza podane do kubka kakao na śniadanie, ale i na kolacje też można zaserwować sobie i przede wszystkim swoim najbliższym.

Polecam :)

 

 

ciasto drożdżowe z jabłkami i budyniem 

 

 

Składniki ciasta (na formę o wym. 28x40 cm) :

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g  masła
  • 50 g świeżych drożdży + 1 łyżka mąki + 1 łyżka cukru + 2 łyżki mleka   
  • 2 żółtka i 1 jajko (duże, L)
  • 2/3 szklanki cukru
  • ¼ łyżeczki soli

 

Składniki warstwy budyniowo-jabłkowej

  • 2 budynie waniliowe na ½ l mleka
  • 1 litr mleka
  • ¾ szklanki cukru
  • ok. 700 g jabłek (u mnie szara reneta)

 

Składniki kruszonki

  • 100g mąki pszennej
  • 60 g masła schłodzonego
  • 80 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego 

 

 

 Wykonanie ciasta:

Wykonujemy rozczyn mieszając drożdże z 1 łyżką mąki, 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mleka. Odstawiamy naczynie z rozczynem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W tym czasie ucieramy 2  żółtka i 1 jajko  z cukrem i solą do białości. Do przesianej mąki dodajemy utarte żółtka i wyrośnięty rozczyn.

Wyrabiamy ciasto ręcznie lub robotem z końcówkami do ugniatania wlewając lekko ciepłe mleko, a następnie schłodzone do temp. pokojowej roztopione masło. Wyrabiamy ciasto do chwili, aż przestanie się przyklejać do rąk lub naczynia.  

Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Gdy ciasto podrośnie i przynajmniej podwoi swoją objętość, wykładamy do prostokątnej natłuszczonej formy ewentualnie z papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia ok. 30 minut. 

Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na szesnastki, usuwając gniazda nasienne. 

Wciskamy w ciasto kawałeczki jabłek i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką. 

Odlewamy ok. ½ szklanki zimnego mleka i mieszamy w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko gotujemy, dodajemy pod koniec cukier, a następnie zawiesinę budyniową, stale mieszając. Gdy budyń straci smak surowizny, zestawiamy z ognia i pozostawiamy pod pokrywką do częściowego ostudzenia, ale nie za długo, gdyż w przeciwnym razie będzie trudno rozprowadzić zimny budyń na cieście.

Jabłka  pokrywamy jeszcze dobrze ciepłym budyniem, posypujemy kruszonką *  

Pieczemy w temperaturze 190°C ok. 45 minut ( gdy wierzch ciasta uzyska złoty kolor sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone).

Przed podaniem posypujemy wierzch ciasta cukrem pudrem.

 

* Wykonanie kruszonki:

Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o grubych oczkach  bezpośrednio do przesianej mąki. Dajemy cukier puder, cukier wanilinowy. Ciasto zagniatamy, po czym palcami rozcieramy grudki masła, ponownie zagniatamy dłońmi, rozcieramy palcami i tak kilkakrotnie powtarzamy te czynności na przemian.

Można kruszonkę zrobić wcześniej i schłodzić w lodówce.

 

ciasto drożdżowe z jabłkami i budyniem 

 

 

ciasto drożdżowe z jabłkami i budyniem 

 

 

 

 

Polecam również: 

 

Ciasto drożdżowe ze   śliwkami i kruszonką  Drożdzówka z serem i malinami Ciasto drożdżowe z kremem grysikowym i śliwkami Ciasto drożdżowe z jabłkami

 

 

 

 

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 106
| < Grudzień 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Uwaga autorska:

Zamieszczone na tym blogu zdjęcia i teksty są mojego autorstwa. Kopiowanie ich i jakiekolwiek wykorzystywanie  na  stronach internetowych lub w innych środkach publicznego przekazu bez mojej zgody jest zabronione w myśl Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83).




 ciasta z owocami

 

przepisy na ciasta i inne słodkości z jabłkami


 

przepisy na ciasta przekładane

przepisy na ciasta biszkoptowe

 

przepisy na pączki, oponki i faworki(chrusty)


przepisy na torty i torciki

 

 

ogórki, cukinia-potrawy i przetwory

 

szbkie i proste dania

 przepisy na szybkie i łatwe ciasta

 

pomidory,papryka-potrawy i przetwory

 

Przepisy na ciasta bez pieczenia

 

kapusta, kalafior, brokuły -  przepisy kulinarne

 

zupy-przepisy


Przepisy na sałatki

 

przepisy na surówki

 

przepisy na serniki i ciasta z serem

 

przepisy na ciasta z kremem, masą


Przepisy na placuszki


naleśniki-przepisy

 






kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 








Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi