Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.
piątek, 30 września 2016

Ciasto Królewiec to jedno z dawnych, dość popularnych ciast. Zwykle wierzch Królewca wieńczy polewa czekoladowa. Chcąc przełamać jego słodycz dodałam na wierzchu owoce, brzoskwinie i pestki granatu i  ... wyszło pyszne ciasto :)

Czyniąc taką dekorację zasugerowałam się zdjęciem zamieszczonym w  czasopiśmie Ciasta Domowe nr 169. Ponadto ciasto miodowe wykonałam również wg przepisu tam zamieszczonego. 

Pozostała część przepisu na to dość łatwe ciasto  Królewiec to własna inwencja.

Polecam :) 

 

ciasto królewiec z brzoskwiniami

 

Składniki ciasta miodowego (na formę o wym. 29x42 cm):

  • 3  szklanki mąki pszennej
  • 2/3  szklanki cukru
  • 250g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu naturalnego płynnego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Składniki  ciasta biszkoptowego:

  • 4 jajka
  • 3/4  szklanki cukru
  • 3/4  szklanki mąki pszennej
  • 3/4  łyżeczki proszku do pieczenia 

 

Składniki masy:

  • 3 szklanki mleka
  • 300g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1½ łyżki mąki pszennej
  • 2-3 łyżeczki cukru z naturalną wanilią
  • sok z połowy  cytryny (ok.25 ml)

 

Ponadto

  • 1 puszka brzoskwiń (820g) 
  • 1 owoc granatu
  • płatki czekoladowe 

 

 

Wykonanie ciasta miodowego:

Mąkę mieszamy z sodą. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce  o grubych oczkach wprost do mąki i szybko rozcieramy dłońmi, aby jak najbardziej je rozdrobnić i połączyć z mąką. Czynność tą robimy nie za długo, aby zbytnio nie ogrzać dłońmi masła. Dodajemy cukier, mieszamy, następnie żółtko, miód i zagniatamy tylko do połączenia się składników. 

Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część ciasta przekładamy do formy o wym. 29x42 cm wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozwałkowujemy ( lub wylepiamy ręcznie). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 15-20 minut. 

Druga część ciasta pieczemy w ten sam sposób. 

Oba blaty odkładamy do całkowitego ostudzenia. 

 

 

Wykonanie ciasta biszkoptowego:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy, aż cukier prawie rozpuści się. Dodajemy żółtka, stale ubijając do uzyskania puszystej, jednolitej masy.
Wsiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie najlepiej ręcznie za pomocą dużej łyżki bądź łopatki mieszamy.
Ciasto wykładamy do dużej prostokątnej formy i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180°C.

Po upieczeniu odkładamy do całkowitego  ostudzenia.

 

 

Wykonanie masy budyniowej:

Obie mąki mieszamy, wsypujemy do ¾ szklanki zimnego mleka i miksujemy. Pozostałe mleko gotujemy, dodajemy oba cukry, mieszamy do ich rozpuszczenia, po czym wlewamy zawiesinę mączną, gotujemy, stale mieszając do utraty surowizny.

Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do przestudzenia.

Masło ucieramy do białości, dodajemy porcjami przestudzony budyń, na koniec sok z cytryny, stale ucierając. Masę dzielimy na trzy części,  dwie części jednakowe , trzecia nieco mniejsza, na wierzch  ciasta.

 

Przekładanie placka:

Jeden z blatów miodowych smarujemy jedną z dwóch jednakowych części masy budyniowej, przykrywamy ciastem biszkoptowym, lekko dociskamy, smarujemy drugą częścią masy. Dajemy drugi blat miodowy, lekko dociskamy i rozprowadzamy na nim pozostałą część masy.

Ciasto przechowujemy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy.  

Połówki brzoskwiń osączamy z syropu, kroimy na mniejsze kawałki i układamy wzdłuż (jak na zdjęciach), posypujemy płatkami czekoladowymi, a między rzędami brzoskwiń posypujemy pestki granatu.  

  

 

ciasto królewiec z brzoskwiniami

 

 

ciasto królewiec z brzoskwiniami

 

 

ciasto królewiec z brzoskwiniami

 

 

ciasto królewiec z brzoskwiniami

 

 

ciasto królewiec z brzoskwiniami 

 

 

 

Polecam również

 

 Ciasto wawelskieCiasto orzechowe z jabłkami i bitą śmietaną Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową Kora orzechowa

 

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

piątek, 23 września 2016

W ramach kontynuacji cyklu  SEZON na....... przedstawiam Wam zbiór linków ze zdjęciami do przepisów na szarlotki i jabłeczniki jakie dotychczas ukazały się na blogu.

Znajdziecie  wśród nich  dość łatwe  i szybkie przepisy na  szarlotki i jabłeczniki, ciasta orzechowe z jabłkami, szarlotki i jabłeczniki  na kruchym cieście, z kruszonką, na biszkopcie, jabłeczniki z budyniem, kremem, bitą śmietaną, bez pieczenia, ciasta drożdżowe z jabłkami. Polecam :)

 

 przepisy kulinarne na szarlotki i jabłeczniki,szybka i prosta szarlotka

 

 

 

Biszkopt kakaowy z masą budyniowo-jabłkową Biszkopt kakaowy z masą budyniowo-jabłkową  

ciasto drożdzowe z jabłkami Ciasto drożdżowe z jabłkami 

ciasto drożdżowe z jabłkami i budyniem  Ciasto drożdżowe z jabłkami i budyniem   

foto Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową  

foto  Ciasto jabłkowo-orzechowe z kremem budyniowym i ananasami"Meduza"   

foto Ciasto orzechowe z jabłkami i bitą śmietaną

foto Ciasto słoneczne 

Ciasto z masą serowo-krówkową i jabłkami na herbatnikach(bez pieczenia)  Ciasto z masą serowo-krówkową i jabłkami na herbatnikach(bez pieczenia)  

foto Jabłecznik z kremem cappuccino  

kilimandżaroKilimandżaro

 placek amerykański (ciasto salceson) Placek amerykański (ciasto salceson)  

rolada jabłkowa z polewą czekoladową Rolada jabłkowa z polewą czekoladową   

Sernik jablkowy z sosem toffi Sernik jabłkowy z sosem toffi   

szybka i prosta szarlotka Szarlotka

szarlotka królewska,szybka i prosta szarlotka  Szarlotka królewska   

Szarlotka  z kruszonką i pianką kisielową,szybka i prosta szarlotka Szarlotka z kruszonką i pianką kisielową  

torcik jablkowo-ananasowy Torcik jabłkowo-ananasowy 

torcik jabłkowo-orzechowy Torcik jabłkowo-orzechowy

foto Torcik jabłkowo-śmietankowy z rumem  

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

czwartek, 22 września 2016

Sernik czekoladowy, którego przepis przedstawiam poniżej  to mój kolejny eksperyment kulinarny. Przepis na to ciasto jest dosyć łatwy.

Kakaowy blat nasączony jest alkoholizowanym ponczem czekoladowym. Drugą warstwę stanowi masa wykonana z nutelli i drobno pokrojonych wafelków, wzbogacona dodatkiem wódki. Kolejna warstwa to masa czekoladowa z serkiem mascarpone i bitej śmietany.  

Wierzchnią warstwą sernika czekoladowego z kremem wafelkowym  jest mus malinowy zagęszczony malinową galaretką udekorowany wiórkami białej czekolady.

Ten wykwintny, smaczny  sernik czekoladowy na zimno  jest dość kaloryczny, a więc  dla zaspokojenia apetytu na słodkości wystarczy delektować się raczej jego małą porcją.

 

sernik czekoladowy z kremem wafelkowym i musem malinowym 

 

Składniki biszkoptu (na formę o wym. 27 x 35 cm):

  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki  proszku do pieczenia

 

Składniki ponczu:

  • 60g czekolady gorzkiej
  • 10 łyżek wody (wrzątek)
  • 8 łyżek wódki 40% 

 

Składniki kremu wafelkowego:

  • 8 wafelków przekładanych kremem kakaowym w czekoladzie (8x36g) 
  • 300g kremu czekoladowego typu nutella
  • 3/4 szklanki wódki 40% 

 

Składniki masy serowej

  • 500g serka mascarpone ( najlepiej własnej roboty*)
  • 2 czekolady mleczne
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 l śmietanki do ciast i deserów 30%
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny

 

 * http://wkuchennymoknie.blox.pl/2016/09/DOMOWY-SEREK-MASCARPONE.html

 

Składniki musu malinowego

  • 500g malin
  • 1/2 l wody (wrzątek)
  • 2 galaretki malinowe
  • 1/2 szklanki cukru

 

dodatkowo:

  • wiórki białej czekolady 

 

Wykonanie biszkoptu:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy, aż cukier prawie rozpuści się.  Dodajemy  żółtka stale ubijając do uzyskania puszystej, jednolitej masy.
Wsiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.

Delikatnie, najlepiej ręcznie,  za pomocą dużej łyżki bądź łopatki mieszamy.
Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180°C.

Po upieczeniu pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Ściągamy wierzchnią warstwę (skórkę).  

 

 

Wykonanie ponczu:

Czekoladę łamiemy na kawałki, zalewamy wrzątkiem, mieszamy do jej  rozpuszczenia (ewentualnie lekko podgrzewamy).

Po przestudzeniu wlewamy wódkę, dokładnie mieszamy i nasączamy równomiernie cała powierzchnię  ciasta.

 

Wykonanie kremu wafelkowego

Wafelki kroimy nożem na cieniutkie kawałeczki, dodajemy nutellę, wódkę i dokładnie mieszamy. Krem dokładnie rozprowadzamy na powierzchni ciasta.

 

Wykonanie masy serowej

Czekolady łamiemy na małe kawałki, dajemy do rondelka o grubym dnie i zalewamy mlekiem. Podgrzewamy na małym ogniu, na płytce do rozpuszczenia się czekolady, prawie stale mieszając. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do przestudzenia. 

Serek miksujemy na małych obrotach (krótko), wlewamy porcjami czekoladę i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i odstawiamy, aż osiągnie temperaturę pokojową.

Śmietankę dodajemy porcjami do serka, mieszamy łyżką nie za długo, do uzyskania jednolitej masy.

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy niewielką ilością wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia (gdyby nie chciała się rozpuścić podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania).

Cienkim strumieniem wlewamy jeszcze ciepłą żelatynę do masy serowej, stale mieszając robotem na najmniejszych obrotach lub łyżką. 

Natychmiast wykładamy na warstwę kremu wafelkowego, wyrównujemy powierzchnię, schładzamy w lodówce. 

 

Wykonanie musu malinowego

Maliny płuczemy, odstawiamy do osiąkniecia z wody, zasypujemy cukrem, rozgniatamy owoce i przecieramy przez sitko.

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku (ewentualnie podgrzewamy, nie gotujemy!).

Dodajemy mus malinowy, mieszamy i odstawiamy do chwili, aż zacznie gęstnieć (można schłodzić w lodówce).

Wykładamy gęstniejący mus na schłodzoną masę serową i ponownie umieszczamy w lodówce. Przed podaniem posypujemy wiórkami białej czekolady. 

 

 

 sernik czekoladowy z kremem wafelkowym i musem malinowym

 

 

sernik czekoladowy z kremem wafelkowym i musem malinowym

 

 

sernik czekoladowy z kremem wafelkowym i musem malinowym

 

 

sernik czekoladowy z kremem wafelkowym i musem malinowym

 

 

 

 

Polecam również

 

domowy serek mascarponeCiasto a'la tiramisu z truskawkamiCiasto tiramisu z brzoskwiniami  Ciasto kakaowo-makowe z wiśniami i kremem kakaowym

 

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

poniedziałek, 19 września 2016

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam jak zrobić  serek mascarpone domowym sposobem.

Serek mascarpone to tłusty śmietankowy twarożek o jednorodnej, gęstej, kremowej konsystencji, słodkawym smaku i łagodnym, śmietankowym aromacie.

Można go kupić bez problemu w niemal każdym sklepie spożywczym, jednak  ten domowy jest bez porównania dużo , dużo lepszy pod każdym względem. 

Gdy do  sernika na zimno używam domowy ser mascarpone   mam pewność, że masa serowa wyjdzie mi doskonale puszysta i nie zważy się, jak to czasami bywa w przypadku sera kupionego.

Domowy serek mascarpone jest świetny do serników, zwłaszcza na zimno, do deserów (niezastąpiony do tiramisu), a także do pieczywa, makaronów i risotto. 

Polecam Wam pokusić się na taki domowy ser mascarpone, zwłaszcza, że przepis jest bardzo prosty i dość szybki. 

  

domowy serek mascarpone 

 

Składniki:

  • 3 kubki śmietany 30%  (3x 330ml)
  • 1 kubek śmietany 12% (1x 330ml)
  • 2 łyżki soku z cytryny 

 

Wykonanie:

Wszystkie śmietany wlewamy do garnka o grubym dnie, dodajemy sok z cytryny i miksujemy.

Stawiamy garnek na małym ogniu, na płytce zabezpieczającej przed przypaleniem i ogrzewamy do chwili wytrącenia się grudek serka, mieszając od czasu do czasu, aby nie przywarły do dna. Staramy się nie dopuścić do zagotowania, aczkolwiek kiedyś mi się to przydarzyło i w zasadzie serek nie stracił nic na swojej wartości. 

Odstawiamy do przestudzenia, po czym wylewamy na sitko wyścielone dwuwarstwową  gazą. Pozostawiamy na sitku do chwili, aż ścieknie serwatka, a serek uzyska gęstą konsystencję. Najlepiej odstawić na noc, aby serwatka swobodnie mogła sobie ściekać. Po tym czasie serek okręcamy tą samą  gazą,  wkładamy do pojemnika i dajemy do lodówki. Po schłodzeniu serek staje się gęsty, kremowy i nadaje się do spożycia. Otrzymujemy ok. 700g serka. 

 

domowy serek mascarpone 

 

 

domowy serek mascarpone 

 

  

domowy serek mascarpone

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 112
| < Wrzesień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

uwaga autorska

przepisy na przetwory domowe na zimę do słoików

 

serniki na zimno-przepisy

 

przepisy na szarlotki i jabłeczniki,szypka i prosta szarlotka

 

 przepisy na szybkie i latwe ciasta

przepisy na ciasta przekładane

przepisy na serniki i ciasta z serem

przepisy na torty i torciki

przepisy na ciasta bez pieczenia

przepisy na ciasta z kremem, masą

przepisy na ciasta i inne wypieki drożdżowe

przepisy na ciasta biszkoptowe

przepisy na ciasta z owocami

przepisy na zupy

przepisy na szybkie i proste dania

przepisy na sałatki

przepisy na surówki

przepisy na placuszki

przepisy na dania z makaronem

przepisy na naleśniki

 

 

myTaste.pl

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych