Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.
sobota, 25 czerwca 2016
czwartek, 23 czerwca 2016

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam ciasto a'la tiramisu z dodatkiem zmiksowanych truskawek zagęszczonych galaretką truskawkową. Spód stanowi biszkopt,

a wierzch uwieńczony jest warstwą biszkoptów nasączonych rumem i obficie posypanych kakao. Na warstwie truskawkowej położona jest warstwa masy serowej z dodatkiem bitej śmietany, kakao, kawy i rumu. 

Jest to mój kolejny kulinarny eksperyment, który mogę zaliczyć do bardzo udanych.

Ciasto jest smaczne, lekkie w jedzeniu, nie za słodkie. Polecam  :)

 

 ciasto a'la tiramisu z truskawkami

 

 

Składniki biszkoptu (forma o wym. 28x40 cm):

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny lub ¾ łyżki octu 10% 

 

Składniki warstwy truskawkowej:

  • 1 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 4 łyżki cukru 
  • 1 szklanka wrzątku 

 

Składniki warstwy serowej:

  • 1 kg serka o smaku waniliowym Vitello
  • 330 ml śmietanki 30% 
  • ½ - ¾  szklanki rumu
  • 4 - 5 płaskich łyżeczek żelatyny
  • 6 łyżek kakao
  • 2 łyżeczki kawy espresso + 1 łyżeczka cukru

 

ponadto:

  • 35 szt. okrągłych biszkoptów o średnicy ok. 52 mmm 
  • ¾ szklanki rumu
  • ¾ szklanki wody mineralnej niegazowanej
  • kakao do posypania  

 

 

 Wykonanie biszkoptu:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier, a następnie utarte z 1 łyżką soku z cytryny żółtka.
Mąkę dokładnie mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli wsiewamy małymi porcjami

do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając dużym widelcem lub łyżką.

Ciasto wykładamy do dużej prostokątnej formy o wym. 28 x 40 cm wyścielonej papierem

do pieczenia. Pieczemy w temp. 180°C ok. 30 min.

Po całkowitym przestudzeniu ścinamy delikatnie wierzch biszkoptu. 

 

 

Wykonanie warstwy truskawkowej

 

Truskawki płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody.

Przekładamy do naczynia, mieszamy z cukrem i rozgniatamy  za pomocą tłuczka

do ziemniaków.

Galaretki zalewamy wrzątkiem i mieszamy. Gdyby nie chciały całkowicie rozpuścić się, podgrzewamy na mały ogniu tylko do rozpuszczenia się żelatyny (nie gotujemy!). 

Natychmiast dodajemy do rozpuszczonych galaretek rozgniecione truskawki i jeszcze ok. 5 min. podgrzewamy na małym ogniu ( nie gotujemy!). Odstawiamy, aby  częściowo stężała (gdy będzie chłodna, można umieścić w lodówce, aby przyśpieszyć proces).

Gęstniejącą masę truskawkową wykładamy na biszkopt i równomiernie rozprowadzamy

na całej powierzchni. Schładzamy w lodówce.

 

 

Wykonanie warstwy serowej

 

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. 

Serek miksujemy, wlewając małymi porcjami rum, następnie wsiewamy małymi porcjami kakao, stale mieszając na najmniejszych obrotach. Kawę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku, dodajemy cukier, przez chwilę gotujemy i po całkowitym ostudzeniu wlewamy cienkim strumieniem do masy serowej, stale mieszając. Dodajemy porcjami  ubitą śmietankę, delikatnie mieszając łyżką lub robotem na najmniejszych obrotach. 

Odstawiamy otrzymaną masę, aby osiągnęła temperaturę pokojową. 

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy niewielką ilością wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia (gdyby nie chciała się rozpuścić podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania).

Cienkim strumieniem wlewamy jeszcze ciepłą żelatynę do masy serowej, stale mieszając robotem na najmniejszych obrotach lub łyżką.

Wylewamy na  stężałą warstwę truskawkową, równomiernie rozprowadzamy i schładzamy

w lodówce.

 

Wykonanie wierzchniej warstwy ciasta

 

Rum rozcieńczamy wodą mineralną  i  na krótko zanurzamy w nim pojedynczo biszkopty

z obu stron. Układamy od razu jeden przy drugim na warstwie serowej.  

Posypujemy obficie kakao.

Smacznego! 

 

 

 ciasto a'la tiramisu z truskawkami

 

 

ciasto a'la tiramisu z truskawkami 

 

 

 

Polecam również

 

 Ciasto fale dunaju z wiśniami  Torcik jagodowy z ajerkoniakiem   Torcik stracciatella z truskawkami  Szybki sernik na zimno z ajerkoniakiem i ciasteczkami amaretti

 

 

 

 

 

wtorek, 21 czerwca 2016

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE, po długiej przerwie w blogowaniu przedstawiam Wam sernik na zimno z truskawkami. To mój kolejny kulinarny eksperyment. 

Spód sernika stanowi biszkopt, na nim położona jest warstwa rozgniecionych truskawek zagęszczona galaretką truskawkową.

Kolejną warstwą jest masa serowo-śmietanowa z dodatkiem rumu. Wierzch ciasta to połówki truskawek zatopione w galaretce truskawkowej.

Ten sernik na zimno jest lekki w jedzeniu, nie za słodki, jak na mój gust bardzo smaczny.

Dodatek rumu znacznie ubogaca i wyostrza smak sernika. Polecam ♥

 

sernik na zimno z truskawkami (owocami) 

 

Składniki biszkoptu (forma o wym. 28x40 cm):

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny lub ¾ łyżki octu 10% 

 

Składniki warstwy truskawkowej:

  • 600 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2-3 łyżki cukru 
  • ½ szklanki wrzątku 

 

Składniki warstwy serowo- śmietanowej:

  • 500 g serka o smaku waniliowym Vitello
  • 500 ml śmietanki 30% 
  • ½ szklanki rumu
  • 4 - 6 łyżek cukru pudru
  • 4 - 5 płaskich łyżeczek żelatyny 

 

Składniki warstwy galaretkowej:

  • ok. 700 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe 

 

 

 Wykonanie biszkoptu:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier, a następnie utarte z 1 łyżką soku z cytryny żółtka.
Mąkę dokładnie mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli wsiewamy małymi porcjami

do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając dużym widelcem lub łyżką.

Ciasto wykładamy do dużej prostokątnej formy o wym. 28 x 40 cm wyścielonej papierem

do pieczenia. Pieczemy w temp. 180°C ok. 30 min.

Po całkowitym przestudzeniu ścinamy delikatnie wierzch biszkoptu. 

 

 

Wykonanie warstwy truskawkowej

 

Truskawki płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody.

Przekładamy do naczynia, mieszamy z cukrem i rozgniatamy  za pomocą tłuczka

do ziemniaków.

Galaretki zalewamy wrzątkiem i mieszamy. Gdyby nie chciały całkowicie rozpuścić się, podgrzewamy na mały ogniu tylko do rozpuszczenia się żelatyny (nie gotujemy!).

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy niewielką ilością wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia. 

Natychmiast dodajemy do rozpuszczonych galaretek rozgniecione truskawki, rozpuszczoną żelatynę i jeszcze ok. 5 min. podgrzewamy na małym ogniu ( nie gotujemy!). Odstawiamy, aby  częściowo stężała (gdy będzie chłodna, można umieścić w lodówce, aby przyśpieszyć proces).

Gęstniejącą masę truskawkową wykładamy na biszkopt i równomiernie rozprowadzamy

na całej powierzchni. Schładzamy w lodówce.

 

 

Wykonanie warstwy serowo-śmietanowej

 

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. 

Serek miksujemy, wlewając małymi porcjami rum, po czym dodajemy porcjami do ubitej śmietanki, delikatnie mieszając łyżką lub robotem na najmniejszych obrotach. Wsiewamy  porcjami cukier puder najlepiej w takiej ilości jaka nam odpowiada, aby nie przesłodzić.

Odstawiamy otrzymaną masę, aby osiągnęła temperaturę pokojową. 

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy niewielką ilością wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia (gdyby nie chciała się rozpuścić podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania).

Cienkim strumieniem wlewamy jeszcze ciepłą żelatynę do masy serowo-śmietanowej, stale mieszając robotem na najmniejszych obrotach lub łyżką.

Wylewamy na  stężałą warstwę truskawkową, równomiernie rozprowadzamy i schładzamy

w lodówce.

 

 

Wykonanie wartwy galaretkowej:

 

Galaretki rozpuszczamy w 1 l wrzątku (wg podanej instrukcji na opakowaniu) i odstawiamy aby częściowo stężały. 

Opłukane i osuszone truskawki kroimy wzdłuż na pół i układamy "brzuszkami"  na warstwie serowo-śmietanowej.

Zalewamy tężejącą galaretką i schładzamy w lodówce.

Smacznego! 

 

 

sernik na zimno z truskawkami (owocami)

 

 

sernik na zimno z truskawkami (owocami)

 

 

sernik na zimno z truskawkami (owocami)

 

 

sernik na zimno z truskawkami (owocami) 

 

 

 

 

piątek, 11 września 2015
W sezonie śliwkowym to ciasto piekę często. Jest to ciasto na oleju, ucierane, z owocami na wierzchu, posypane cukrem pudrem.
Ten przepis na  placek ze śliwkami jest bardzo prosty i szybki do wykonania.
Ciasto jest lekkie, puszyste, nie za słodkie i szybko się zjada. Polecam
 
 
ciasto ze śliwkami
 

Składniki (na formę o wymiarach  28x40 cm):

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • ¾ szklanki kwaśnej śmietany
  • ¾ szklanki oleju
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:

  • ok. 700 g śliwek
  • cukier puder do posypania 

 

Wykonanie

Śliwki myjemy, osuszamy, przepoławiamy i usuwamy pestki.

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając porcjami cukier. Dodajemy po jednym żółtku,  miksujemy. Stale mieszając ręcznie  łyżką lub robotem na małych obrotach, dodajemy kolejno porcjami śmietanę, cienkim strumieniem wlewamy olej, wsypujemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Nie mieszamy długo, tylko do połączenia się składników.

Ciasto wykładamy do formy, wyrównujemy szpatułką powierzchnię, układamy  połówki śliwek, jedna przy drugiej, skórkami do dołu.

Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180ºC. Spawdzamy metodą suchego patyczka, czy jest już upieczone, jeżeli tak, to wyłączamy ogrzewanie i przy otwartym piekarniku trzymamy jeszcze przez ok. 5 minut.

Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestudzenia. Posypujemy cukrem pudrem. 

 

szybkie ciasto ze śliwkami

 

 

szybkie ciasto ze śliwkami

 

 

ciasto ze śliwkami

 

 

 

Polecam również:

 

 

Placek ze śliwkami Ciasto drożdżowe ze   śliwkami i kruszonką Ciasto śliwkowo-kokosowe Placek migdałowy ze śliwkami i kruszonką orzechową

 

 

 

 

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 109
| < Czerwiec 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

uwaga autorska





serniki na zimno-przepisy

 

 przepisy na szybkie i latwe ciasta

 przepisy_kulinarne_z_truskawkami

przepisy na ciasta przekładane

przepisy na serniki i ciasta z serem

przepisy na torty i torciki

przepisy na ciasta bez pieczenia

przepisy na ciasta z kremem, masą

przepisy na ciasta i inne wypieki drożdżowe

przepisy na ciasta biszkoptowe

przepisy na ciasta z owocami

przepisy na zupy

przepisy na szybkie i proste dania

przepisy na sałatki

przepisy na surówki

przepisy na placuszki

przepisy na dania z makaronem

przepisy na naleśniki

 

 






kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 






Akcja: Nie kradnij zdjęć!





Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi