Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.
piątek, 11 września 2015
W sezonie śliwkowym to ciasto piekę często. Jest to ciasto na oleju, ucierane, z owocami na wierzchu, posypane cukrem pudrem.
Ten przepis na  placek ze śliwkami jest bardzo prosty i szybki do wykonania.
Ciasto jest lekkie, puszyste, nie za słodkie i szybko się zjada. Polecam
 
 
ciasto ze śliwkami
 

Składniki (na formę o wymiarach  28x40 cm):

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • ¾ szklanki kwaśnej śmietany
  • ¾ szklanki oleju
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:

  • ok. 700 g śliwek
  • cukier puder do posypania 

 

Wykonanie

Śliwki myjemy, osuszamy, przepoławiamy i usuwamy pestki.

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając porcjami cukier. Dodajemy po jednym żółtku,  miksujemy. Stale mieszając ręcznie  łyżką lub robotem na małych obrotach, dodajemy kolejno porcjami śmietanę, cienkim strumieniem wlewamy olej, wsypujemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Nie mieszamy długo, tylko do połączenia się składników.

Ciasto wykładamy do formy, wyrównujemy szpatułką powierzchnię, układamy  połówki śliwek, jedna przy drugiej, skórkami do dołu.

Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180ºC. Spawdzamy metodą suchego patyczka, czy jest już upieczone, jeżeli tak, to wyłączamy ogrzewanie i przy otwartym piekarniku trzymamy jeszcze przez ok. 5 minut.

Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestudzenia. Posypujemy cukrem pudrem. 

 

szybkie ciasto ze śliwkami

 

 

szybkie ciasto ze śliwkami

 

 

ciasto ze śliwkami

 

 

 

Polecam również:

 

 

Placek ze śliwkami Ciasto drożdżowe ze   śliwkami i kruszonką Ciasto śliwkowo-kokosowe Placek migdałowy ze śliwkami i kruszonką orzechową

 

 

 

 

 

 

czwartek, 10 września 2015

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam bardzo smaczną, łatwą w wykonaniu potrawę z kurczaka.

Połączenie musztardy z miodem i przyprawami daje świetny efekt smakowy. Marynata, którą w ten sposób uzyskujemy jest znakomita  do różnych dań z kurczaka.

Filety z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym możemy podać jako drugie danie obiadowe z ziemniakami i surówką lub samodzielne danie gorące z pieczywem.

Przepis, który nieznacznie zmodyfikowałam pochodzi  z Babeczki nr 12/2010.

Polecam ♥

 


 filety z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym

 

 

Składniki:

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • ¾ szklanki płynnego miodu
  • ¾ szklanki musztardy
  • ¾szklanki oleju
  • ½ - ¾ łyżki soli
  • 1 duża pałka czosnku
  • 1½ łyżeczki oregano
  • 1½ łyżeczki bazylii
  • ¼ - 1 łyżeczka chilli

 

Wykonanie:

Dokładnie umyte, okrojone z błon i chrząstek filety z kurczaka oprószamy solą i umieszczamy w naczyniu z pokrywką.

W drugim naczyniu mieszamy miód, musztardę i przyprawy. Jeżeli chcemy uzyskać potrawę mocno ostrą dodajemy 1 łyżeczkę chilli. Zwykle dodaję ¼ łyżeczki i uzyskuję lekko ostry smak. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie mieszamy i zalewamy mięso.

Odstawiamy pod szczelną pokrywką do lodówki, najlepiej na noc. Wyjmujemy z lodówki, a gdy osiągnie temperaturę pokojową przekładamy do naczynia żaroodpornego lub rondla do pieczenia. Jeżeli zależy nam na czasie pomijamy marynowanie. Wówczas filety umieszczamy bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym (rondlu), zalewamy sosem i lekko unosimy każdy filet, aby zalewa mogła wypełnić również dno naczynia.

Jednakże dzięki dłuższemu marynowaniu uzyskujemy bardziej kruche i przeniknięte aromatem zalewy mięso.  

Pieczemy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (ok. 1 godziny w temperaturze 190ºC).

Jeżeli lubimy lekko przyrumienione pieczemy odkryte, jeszcze przez krótki czas - do zarumienienia. 

 

filety z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym

 

 

 

filety z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym

 

 

 

Polecam również:

 

Kurczak w krakersach Udka z kurczaka w morelowej marynacieWątróbka drobiowa z cebulką  Kotlety drobiowe oszczędnościowe

 

 

 

 

 

środa, 09 września 2015

Fale Dunaju  to jedno z bardzo popularnych od dawna ciast.

Jest to dwukolorowe ciasto z zatopionymi owocami (wiśniami, jabłkami, śliwkami, czy tak jak tutaj morelami lub brzoskwiniami). Górną warstwę ciasta stanowi masa budyniowa zwieńczona polewą czekoladową. 

Przepis na ciasto Fale Dunaju jest prosty, a efekt końcowy zaskakuje zarówno swoim wyglądem jak i smakiem. Polecam 

 

 

fale dunaju z morelami(brzoskwiniami)

 

 

 Składniki (na  formę o wym. 28x40 cm):

  • 4 jajka
  • 1½ szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ¾ szklanki oleju
  • ¾ szklanki kwaśnej śmietany
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 - 2 łyżki kakao + ew. 1 łyżka śmietany, gdyby ciasto  było zbyt gęste
  • ok. 600 g moreli lub ok. 800 g brzoskwiń

 

Składniki masy budyniowej:

  • ¾ litra mleka
  • 1½ szklanka cukru
  • 1 budyń śmietankowy  bez cukru (na ¾ l mleka)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 300 g masła

 

Składniki polewy czekoladowej:

  • 1 tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 -2 łyżki kakao
  • 15 g masła
  • 6 łyżek mleka

 

 

Wykonanie ciasta

Morele lub brzoskwinie myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestki. Brzoskwinie kroimy na ósemki.

Białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z sokiem cytrynowym i wlewamy cienkim strumieniem do ubitych białek, stale miksując na średnich obrotach robotem ręcznym.

Wlewamy porcjami olej, a następnie śmietanę i dalej miksujemy na tych samych obrotach. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy porcjami stale mieszając robotem na małych obrotach, tylko do połączenia się składników.

Ok. 2/3 ciasta wykładamy do formy i równomiernie rozprowadzamy. Do pozostałej części wsiewamy kakao, mieszamy, ewentualnie dodajemy śmietanę, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Delikatnie wykładamy łyżką  na jasne ciasto małe kupki ciemnego ciasta w niewielkich odległościach jedna od drugiej. Na wierzchu każdej kupki układamy wcześniej przygotowane połówki moreli (ósemki brzoskwiń) skórką do powierzchni ciasta.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone i jeżeli tak, to wyłączamy ogrzewanie i trzymamy ciasto ok. 5 minut, po czym wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

 

Wykonanie masy budyniowej:

Odlewamy ok. ¾ szklanki mleka, wsypujemy budyń, mąkę pszenną, dodajemy żółtka i krótko miksujemy do uzyskania jednolitej zawiesiny.

Pozostałe mleko gotujemy z cukrem i wlewamy zawiesinę budyniową stale mieszając. Gotujemy budyń krótko, do utraty surowizny, po czym odstawiamy pod przykryciem do całkowitego ostudzenia ( może być lekko ciepły, ale nie na tyle, aby rozpuszczał masło).

Masło ucieramy do białości.  Dodajemy porcjami budyń, stale ucierając na zmniejszonych obrotach robota do uzyskania kremowej konsystencji.

Masę równomiernie rozprowadzamy na  cieście, lekko ugniatamy w dołkach z owocami, wygładzamy powierzchnię i umieszczamy w lodówce do schłodzenia.

 

Wykonanie polewy czekoladowej:

Do rondelka wsypujemy cukier puder, kakao, zalewamy mlekiem, mieszamy i podgrzewamy do zagotowania się mieszaniny. Dajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia  masła. Wyłączamy ogrzewanie, wrzucamy kostki czekolady i stale mieszamy do jej rozpuszczenia.

Przestudzoną polewę rozprowadzamy równomiernie na powierzchni ciasta, najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego i ponownie umieszczamy w lodówce.

 

 

 

fale dunaju z morelami(brzoskwiniami)

 

 

fale dunaju z morelami(brzoskwiniami)

 

 

 

 

 

Polecam również

 

 

Biszkopt kakaowy z masą budyniowo-jabłkową Placek ze śliwkamiCiasto Zebra   Ciasto fale dunaju z wiśniami

 

 

 

 

piątek, 19 czerwca 2015

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam kolejne ciasto z truskawkami i kolejny udany (jak ocenili moi najbliżsi)  mój kulinarny ekspertyment.

Ten sernik na zimno nie wymaga w warstwie serowej żelatyny.  Ser w połączeniu z masłem i ajerkoniakiem daje po schłodzeniu zwartą konsystencję. Bazą do  wykonania ciasta jest ser poczyniony domowym sposobem z mleka, śmietany i jajek. 

Oczywiście można wykonać sernik z dobrego półtłustego twarogu, jednakże  warto poświęcić nie tak dużo przecież czasu, aby nasz finalny produkt był smaczniejszy.

Spód ciasta stanowi blat biszkoptowy, na którym położona jest warstwa masy truskawkowej wykonana z prażonych truskawek zagęszczonych galaretką truskawkową. Wierzchnią warstwą jest lekko alkoholizowana ajerkoniakiem masa serowa z zatopionymi drobnymi wiórkami gorzkiej czekolady. Walorów estetycznych dodają ułożone na obwodzie sernika połówki truskawek ozdobione  czekoladą.

Sernik na zimno stracciatella z truskawkami jest bardzo smaczny, nie za słodki i lekki w jedzeniu. Warto się skusić, polecam  

 

 sernik stracciatella na zimno z truskawkami

 

Składniki biszkoptu

  • 4 jajka (duże, L) 
  • 4 łyżki wody
  • 125 g cukru
  • 125 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia 

 

Składniki warstwy truskawkowej:

  • 800 g truskawek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 3 łyżki cukru

 

Składniki warstwy serowej:

  • 2 l mleka wiejskiego świeżego 3.2%
  • 600 g śmietany 18% (gęsta, kwaśna)
  • 5 jajek (duże, L) 
  • 200 g masła
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1½ szklanki  ajerkoniaku
  • ok. 1/3  tabliczki gorzkiej czekolady 

 

dodatkowo:

  • 100 g białej czekolady
  • 25 g gorzkiej czekolady 
  • połówki truskawek do dekoracji 

 

 

Wykonanie biszkoptu:

Żółtka ucieramy z cukrem i gorącą wodą do uzyskania pulchnej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodajemy do masy żółtkowej. Delikatnie mieszając wsiewamy porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 28 cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 30 minut.  Z upieczonego biszkoptu ostrożnie ściągamy przyrumienioną "skórkę" i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.

 

 

 Wykonanie warstwy serowej:

Mleko, śmietanę i jajka miksujemy i wlewamy do garnka. Garnek stawiamy na siatce zabezpieczajacej przed przypaleniem i ogrzewamy na małym ogniu. Mieszamy od czasu do czasu, szczególnie szurajac delikatnie łopatką po dnie garnka.

 

Gdy powstanie ser, a serwatka stanie się klarowna jeszcze chwilę trzymamy na ogniu do zagotowania, po czym zestawiamy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia. Przekładamy całą zawartość garnka na gęste sitko i pozostawiamy ser do osiąknięcia z serwatki (możemy delikatnie ugnieść ser np. łyżką, aby usunąć resztki serwatki, lub zrobić go w przeddzień pozostawiając na sitku na noc).

Masło miksujemy końcówkami miksującymi robota z cukrem pudrem do kremowej konsystencji, dajemy porcjami otrzymany ser, a następnie wlewamy małymi porcjami ajerkoniak, mieszając  na zmniejszonych obrotach.

Na końcu dodajemy zwiórkowaną gorzką czekoladę delikatnie mieszając.

 

 

Wykonanie warstwy truskawkowej:

Truskawki płuczemy i kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny.

Dajemy do rondelka najlepiej z grubym dnem i rozprażamy na średnim ogniu. Wsypujemy cukier i stale mieszając  trzymamy na ogniu do zagotowania. Wsypujemy galaretki, wyłączamy ogrzewanie i stale mieszamy do rozpuszczenia się galaretek. Nie gotujemy, ewentualnie lekko podgrzewamy, gdyby nie chciały się rozpuścić.

Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostudzenia (najlepiej w lodówce).

 

 

Nakładanie warstw na biszkopt:

Gęstniejącą masę truskawkową wykładamy na biszkopt i równomiernie rozprowadzamy na całej powierzchni.

Jeżeli będzie  dość gęsta możemy od razu delikatnie wyłożyć masę serową, jeżeli nie to schładzamy w lodówce, ale nie za długo.

Sernik wkładamy do lodówki do całkowitego schłodzenia.

Przed podaniem posypujemy wierzch sernika zwiórkowaną białą czekoladą i układamy  

na jego obwodzie  połówki dorodnych świeżych truskawek wraz z szypułkami.  

Truskawki ozdabiamy roztopioną gorzką czekoladą za pomocą rękawa z koncówką o bardzo małym otworku. Na środku możemy wykonać delikatną krateczkę lub ozdobić wg własnego uznania.

 

 

 sernik stracciatella na zimno z truskawkami

 

 

sernik stracciatella na zimno z truskawkami

 

 

sernik stracciatella na zimno z truskawkami

 

  

sernik stracciatella na zimno z truskawkami

 

 

sernik stracciatella na zimno z truskawkami

 

 

 

 

Polecam również

 

sernik ananasowo-truskawkowy(na zimno) Torcik jagodowy z ajerkoniakiem  Torcik stracciatella z truskawkami Szybki sernik na zimno z ajerkoniakiem i ciasteczkami amaretti

 

 

 



 

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 109

uwaga autorska





przepisy kulinarne z rabarbarem

 

 przepisy na szybkie i latwe ciasta

 przepisy_kulinarne_z_truskawkami

przepisy na ciasta przekładane

przepisy na serniki i ciasta z serem

przepisy na torty i torciki

przepisy na ciasta bez pieczenia

przepisy na ciasta z kremem, masą

przepisy na ciasta i inne wypieki drożdżowe

przepisy na ciasta biszkoptowe

przepisy na ciasta z owocami

przepisy na zupy

przepisy na szybkie i proste dania

przepisy na sałatki

przepisy na surówki

przepisy na placuszki

przepisy na dania z makaronem

przepisy na naleśniki

 

 






kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 






Akcja: Nie kradnij zdjęć!





Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi