Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.
wtorek, 15 lipca 2014

W ramach kontynuacji cyklu "SEZON na ......." przedstawiam Wam zbiór wybranych i ulubionych przeze mnie przepisów ze zdjęciami na Ciasta z owocami, jakie dotychczas opublikowałam na blogu.

 

 

ciasta z owocami

 

 

 

foto Babka pistacjowa z malinami 

bawarski placek ze śliwkami Bawarski placek ze śliwkami  

fotoCiasteczka serowe z morelami  

ciasto drożdzowe z jabłkami Ciasto drożdżowe z jabłkami 

Ciasto drożdżowe z kremem grysikowym i śliwkami  Ciasto drożdżowe z kremem grysikowym i śliwkami 

Ciasto drożdżowe ze   śliwkami i kruszonką  Ciasto drożdżowe ze   śliwkami i kruszonką 

Ciasto fale dunaju z wiśniami Ciasto fale dunaju z wiśniami 

foto Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową

foto Ciasto orzechowe z jabłkami i bitą śmietaną  

foto Ciasto słoneczne 

foto Ciasto śliwkowo-kokosowe

foto Ciasto z białą czekoladą i truskawkami

Ciasto z jagodami i budyniem Ciasto z jagodami i budyniem 

foto Jabłecznik z kremem cappucino

foto Jagodzianki  

kilimandżaro Kilimandżaro

foto Muffinki malinow

foto Muffiny z ajerkoniakiem i porzeczkami 

szybkie ciasto z truskawkami  Najszybsze ciasto z truskawkami   

placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką   

foto Placek migdałowy ze śliwkami i kruszonką orzechową   

foto Placek ze śliwkami

foto Szarlotka

Szybkie ciasto czekoladowe z gruszkami Szybkie ciasto czekoladowe z gruszkami 

Szybkie ciasto łaciate z morelami (śliwkami)  Szybkie ciasto łaciate z morelami (śliwkami)   

Szybkie ciasto z rabarbarem  Szybkie ciasto z rabarbarem 

foto Tarta ananasowo-porzeczkowa  

foto Torcik cappucino z wiśniami 

torcik jablkowo-ananasowy Torcik jablkowo-ananasowy 

torcik jabłkowo-orzechowy Torcik jabłkowo-orzechowy

foto Torcik jabłkowo-śmietankowy z rumem

foto Torcik jagodowy z ajerkoniakiem 

foto Torcik "Porzeczkowa fantazja

foto Torcik stracciatella z truskawkami   

foto Torcik śmietankowo-malinowy z porzeczkami 

foto Tort czekoladowy z gruszkami   

foto Tort serowo - śmietanowy z wiśniami   

foto Tort stracciatella z bananami   

foto Tort waniliowy z malinami  

 

 

 

 

 

 

 

piątek, 11 lipca 2014

Od dłuższego czasu chodziło mi po głowie zmodyfikowanie mojego ulubionego sernika  z brzoskwiniami i pianką bezową, który zawsze się udaje i jest bardzo smaczny. Eksperyment okazał się absolutnie trafiony! 

Tym razem użyłam sezonowych owoców jakimi są czerwone porzeczki (mogą być też inne owoce). Dodatek ajerkoniaku do warstwy serowej bardzo ubogaca smak sernika i świetnie komponuje się z kwaskowatymi owocami. Polecam!

 

 sernik z ajerkoniakiem i owocami

 

 

Składniki na kruche ciasto (forma o wym. 28x40 cm):

  • 2 szklanki mąki
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 200 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki masy serowej:

  • 1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego 
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 1 szklanki cukru pudru
  • 2 budynie śmietankowe
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki oleju
  • 1 szklanka ajerkoniaku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 aromat śmietankowy

 

Składniki warstwy owocowo - bezowej:

  • 500 g porzeczek czerwonych lub innych owoców (jagody, poziomki, truskawki, pokrojone na małe kawałki brzoskwinie, itp)
  • 6 białek
  • 1½ szklanki cukru pudru

dodatkowo:

  • ok. 1/2 tabliczki zwiórkowanej czekolady białej 

 

 

Wykonanie kruchego ciasta:

Masło ucieramy do białości. Dodajemy porcjami cukier puder, żółtka, mąkę dokładnie wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i dalej  ucieramy na jednolitą masę do całkowitego polączenia sie składników. Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę, po czym równomiernie rozprowadzamy na dnie formy o wym. 28x40 cm.

 

Wykonanie warstwy serowej:

Jajka, żółtka i cukier puder ucieramy do białości. Dodajemy budynie z proszkiem do pieczenia, a następnie porcjami ser. Gdy masa stanie się gęsta rozrzedzamy ajerkoniakiem i blenderujemy, dodając pozostały ser. Wlewamy  mleko porcjami i dalej blenderujemy do chwili uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Na końcu dodajemy olej i aromat śmietankowy. Masa serowa powinna być rzadka. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 50 minut.

 

Wykonanie warstwy owocowo - bezowej:

Porzeczki płuczemy, odszypułkowujemy, ponownie płuczemy i odstawiamy do odsączenia z wody. Na 10 minut przed ukończeniem pieczenia sernika białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Sernik wyjmujemy z piekarnika, wierzch delikatnie pokrywamy cienką warstwą piany i posypujemy ją równomiernie porzeczkami lub innymi owocami, a następnie rozprowadzamy równomiernie pozostałą pianę z białek. Szpatułką delikatnie wyrownujemy powierzchnię, wkładamy ponownie do piekarnika i zapiekamy 20 - 25 minut. Po tym czasie sernik pozostawiamy w wyłączonym piekarniku na ok. 15 minut przy uchylonych drzwiczkach.

Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Przed podaniem posypujemy wierzch sernika wiórkami białej czekolady. 

 

 

sernik z ajerkoniakiem i owocami

 

sernik z ajerkoniakiem i owocami

 

sernik z ajerkoniakiem i owocami

 

 

 

 

Polecam również

 

 Sernik w cieście kakaowym  Puszysty sernik z bakaliami na herbatnikach  Sernik z brzoskwiniami i pianką bezowąSernik śmietankowy z owocami

 

 

 

 

 

piątek, 30 maja 2014

Po dłuższej przerwie w blogowaniu zapraszam Was do wykonania  łatwego i niezbyt pracochłonnego ciasta z dodatkiem rabarbaru. Placek drożdżowy z rabarbarem jest bardzo puszysty, smaczny i zdrowy. Słodka kruszonka świetnie komponuje się z kwaśnym smakiem rabarbaru. Ciasto zrobiłam w oparciu o niezawodny przepis  na drożdżówkę z książki "Ciasta Siostry Leonilli" dodając od siebie rabarbar i posypując go znacznie słodszą kruszonką. 

 

placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką 

 

Składniki ciasta (na formę o wym. 28x40 cm):

  • 500g mąki pszennej
  • 50g drożdży + 1 łyżka cukru 
  • 1 jajko i 2 żółtka 
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • 1 łyżka oliwy lub oleju 
  • ¾ szklanki cukru
  • ¼ łyżeczki soli 
  • ok. 800g rabarbaru

 

Składniki kruszonki

  • 100g mąki pszennej
  • 60 g masła schłodzonego
  • 150 - 200 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego 
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany

 

 

Wykonanie ciasta:

Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło roztapiamy, dodajemy do niego łyżkę oliwy lub oleju. Mleko podgrzewamy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy sól i jeszcze trochę ubijamy. Wszystko to dodajemy do przesianej mąki (mleko powinno być lekko ciepłe, a masło przestudzone, ale płynne). Całość mieszamy grubą, drewnianą łyżką do równomiernego połączenia się składników i pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, nakrywając ściereczką. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Osobiście nie spieszę się, pozwalam mu wyrosnąć dużo więcej.

W tym czasie przygotowujemy rabarbar, płuczemy, osuszamy, usuwamy skórkę i kroimy na 3-4 cm kawałki. Gdy ciasto podrośnie i przynajmniej podwoi swoją objętość (a jeszcze lepiej, gdy więcej) ponownie mieszamy drewnianą łyżką, niekoniecznie długo tak ok. 1 minuty. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod ściereczką do ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto dobrze podrośnie, wykładamy do prostokątnej natłuszczonej formy, ewentualnie z papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.  Wciskamy w ciasto kawałki rabarbaru i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia ok. 30 minut.

W tym czasie wykonujemy kruszonkę* i posypujemy równomiernie wierzch ciasta. 

Ciasto pieczemy w temperaturze 190°C ok. 45 minut (sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone).

 

* Wykonanie kruszonki:

Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o grubych oczkach  bezpośrednio do przesianej mąki. Dajemy cukier puder, cukier wanilinowy, śmietanę. Ciasto zagniatamy, po czym palcami rozcieramy grudki masła, ponownie zagniatamy dłońmi, rozcieramy palcami i tak kilkakrotnie powtarzamy te czynności na przemian. Można kruszonkę zrobić wcześniej i schłodzić w lodówce.

 

 placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką

 

placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką 

 

placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką

 

 

 

 

Polecam również: 

 

 

 Ciasto drożdżowe z jabłkami   Ciasto drożdżowe ze   śliwkami i kruszonką  Szybkie ciasto z rabarbarem  Placuszki biszkoptowe z rabarbarem

 

 

 

 

 

sobota, 19 kwietnia 2014
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 102

Uwaga autorska:

Zamieszczone na tym blogu zdjęcia i teksty są mojego autorstwa. Kopiowanie ich i jakiekolwiek wykorzystywanie  na  stronach internetowych lub w innych środkach publicznego przekazu bez mojej zgody jest zabronione w myśl Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83).




 ciasta z owocami

 

przepisy kulinarne z truskawkami

 

przepisy na ciasta i desry z jagodami, malinami i porzeczkami

 

 

przepisy na pączki, oponki i faworki(chrusty)


przepisy na torty i torciki

 

 

ogórki, cukinia-potrawy i przetwory

 

szbkie i proste dania

 

przepisy na ciasta i inne słodkości z jabłkami


 przepisy na szybkie i łatwe ciasta

 

pomidory,papryka-potrawy i przetwory

 

Przepisy na ciasta bez pieczenia

 

kapusta, kalafior, brokuły -  przepisy kulinarne

 

zupy-przepisy


Przepisy na sałatki

 

przepisy na surówki

 

przepisy na serniki i ciasta z serem

 

przepisy na ciasta z kremem, masą


Przepisy na placuszki


naleśniki-przepisy

 






kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 








Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi