Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.
sobota, 14 lutego 2015

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam przepis na kolejne ciasto na herbatnikach,

a więc nie wymagające pieczenia.

Generalnie ciasto 3bit jest znane od dawna  i lubiane. Lubiane, bo kusi nie tylko swoim apetycznym  wyglądem i niepowtarzalnym smakiem, ale również jest szybkie i proste w wykonaniu.

W mojej  wersji 3BIT-a  warstwa budyniowa wzbogacona jest żółtkami i pianą białkową, co daje jej bardziej kremową, lekką konsystencję.

Natomiast warstwę śmietanową ubogaca ajerkoniak. Wierzch ciasta wieńczą wiórki gorzkiej czekolady.

Wbrew pozorom ciasto nie jest za słodkie, jak w sam raz, zwłaszcza gdy pozwolimy mu nieco "przegryźć się"

 

 ciasto3bit /bez pieczenia/

 

 

Składniki (na formę o wym. 24 x 32 cm):

  • 75szt. herbatników niezbyt słodkich
  • 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego lub gotowej  masy krówkowej
  • 150 g masła 
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1-2 płaskie łyżki cukru
  • 500 ml śmietanki 30% do ciast i deserów 
  • ½ szklanki ajerkoniaku lub 1-2 łyżki cukru pudru
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny 
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej

 

Wykonanie

Puszkę z mlekiem skondensowanym umieszczamy w garnku zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu, pod pokrywką ok. 2,5 godz. Pamiętamy, aby puszka była przez cały czas całkowicie zanurzona w wodzie, tak więc w razie potrzeby uzupełniamy poziom wody.
Po upływie w/w czasu pozostawiamy do przestudzenia w wodzie, w której się gotowała lub wyjmujemy z wody i odstawiamy do przestudzenia.
Nie otwieramy gorącej puszki, gdyż panujące wewnątrz niej ciśnienie wyrzuciłoby z dużą intensywnością masę krówkową. 

 

Prostokątną formę o wym. 24 x 32 cm wyścielamy papierem do pieczenia i układamy ściśle jeden przy drugim herbatniki.

Na herbatniki dajemy  masę krówkową (najlepiej, gdy jest jeszcze lekko ciepła, wówczas łatwiej się rozsmarowuje), równomiernie rozprowadzamy i przykrywamy warstwą herbatników. 

 

Do  naczynia wlewamy ½ szklanki mleka, wsypujemy proszek budyniowy i dokładnie mieszamy łyżką, dodajemy 2 żółtka i ponownie mieszamy na jednolitą zawiesinę lub krótko miksujemy.

Pozostałe mleko ( 2 ½ szklanki) gotujemy, dodając pod koniec 1-2 płaskie łyżki cukru.

 

W tym czasie ubijamy białka na sztywno (zwracając uwagę, aby mleko nam nie wykipiało). Zmniejszamy ogień.  Zawiesinę budyniowo-żółtkową ponownie mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Stale mieszając gotujemy do zaniku surowizny. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i intensywnie mieszamy do jego rozpuszczenia.

 

Dodajemy pianę z białek i dalej intensywnie mieszamy do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji. Prawie natychmiast wykładamy masę budyniową na herbatniki, równomiernie rozprowadzamy i układamy na niej kolejną warstwę herbatników. 

Ciasto schładzamy w lodówce. 

 

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder, ewentualnie wlewamy cienkim strumieniem ajerkoniak mieszając łyżką. Jeżeli lubimy mniej słodko możemy nie dodawać  ani cukru pudru, ani ajerkoniaku.

 

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia, po czym dodajemy trochę wrzątku  i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny, ewentualnie lekko podgrzewamy, gdy nie zechce się rozpuścić (nie gotujemy!). 

 

Jeszcze ciepłą wlewamy cienkim strumieniem do ubitej śmietanki, delikatnie mieszając łyżką lub robotem ręcznym na małych obrotach.  Śmietankę równomiernie rozprowadzamy na herbatnikach i ponownie schładzamy w lodówce.

 

Przed podaniem posypujemy zwiórkowaną (np. za pomocą obieraczki do warzyw) gorzką czekoladą.

 

 

 ciasto3bit /bez pieczenia/

 

 

ciasto3bit /bez pieczenia/

 

 

 

 

Polecam również: 

 

 

ciasto3bit /bez pieczenia/ Sernik cappuccino z pomarańcząSzybki sernik na zimno z ajerkoniakiem i ciasteczkami amaretti  Sernik chałwowo- czekoladowy z brzoskwiniami (na zimno)

 

 

 

 

 

 

poniedziałek, 09 lutego 2015

Na  wstępie chciałabym Was powitać po mojej dłuższej przerwie w blogowaniu i przeprosić za brak mojej natychmiastowej reakcji na Wasze komentarze i zapytania. Zaległości udało mi się już w zasadzie nadrobić, jednakże zdaję sobie sprawę, że w niektórych przypadkach to już po przysłowiowej herbacie.

A może  to niżej przedstawione ciasto okaże się taką symboliczną, wirtualną rekompensatą za moje milczenie ♥

Szarlotka  z kruszonką i pianką kisielową jest prosta, bardzo szybka w wykonaniu i co najważniejsze smaczna. Uda się z pewnością każdemu, kto tylko zechce ją zrobić. 

 

szarlotka z kruszonką 

 

 

Składniki kruszonki:

  • 6 żółtek
  • 5 łyżek cukru drobnego kryształu
  • 2 łyżeczki cukru z naturalna wanilią
  • 200g masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

 

Składniki nadzienia: 

  • 1,5 kg jabłek (np. koksa królewska)
  • 6 białek 
  • 1 szklanka cukru drobnego kryształu
  • 4 op. kisielu jabłkowego ( 4x 30g)  lub o innym ulubionym smaku

 

dodatkowo:

  • 3-4 łyżki bułki tartej (najlepiej własnej roboty)

 

Wykonanie

 

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do miski. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o dużych  oczkach prosto do mąki. Rozcieramy dłońmi.

Dodajemy żółtka (najlepiej z jaj wyjętych prosto z lodówki, aby dodawane żółtka były jeszcze chłodne) i wsypujemy oba cukry. 

Zagniatamy ciasto i rozcieramy dłońmi robiąc kruszonkę.

Naczynie z kruszonką przykrywamy i wstawiamy do  lodówki. 

Na dno wyścielonej papierem do pieczenia prostokątnej formy (o wym. 32x24cm)  wykładamy równomiernie ok. ²/ᶾ ilości kruszonki i ponownie umieszczamy wraz z pozostałą ilością w lodówce. 

Obieramy jabłka ze skórki.

Do białek wsypujemy cukier i miksujemy na sztywną pianę. Wsypujemy cienkim strumieniem kisiele i mieszamy całość na zmniejszonych obrotach. Otrzymaną masę odstawiamy. 

Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach i wykładamy na schłodzoną kruszonkę, posypaną równomiernie bułką tartą. 

Na jabłka wykładamy masę białkowo-kisielową, delikatnie rozprowadzamy.

Na wierz dajemy pozostałą kruszonkę.

Pieczemy w dolnej części nagrzanego do temp. 180ºC piekarnika (2 poziom od dołu) przez ok. 45 minut. Sprawdzamy stan upieczenia za pomocą patyczka. Jeżeli nie ma na nim surowego ciasta, wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i po ok. 5 min. formę z ciastem wyjmujemy.

Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem. 

 

 

szarlotka z kruszonką

 

 szarlotka z kruszonką

 

 

Polecam również:

 

Ciasto słoneczne Torcik jabłkowo-śmietankowy z rumem Ciasto orzechowe z jabłkami i bitą śmietaną Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową

 

 

 

 

 

 

wtorek, 18 listopada 2014

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam przepis na apetyczne, proste w wykonaniu ciasto z dodatkiem masy krówkowej, nie wymagające pieczenia. 

Mieszając masę krówkową z serkiem mascarpone lub innym delikatnym śmietankowym i bitą śmietaną uzyskujemy bardzo smaczne połączenie, które w warstwach herbatnikowych świetnie komponuje się z lekko kwaśną masą jabłkową.

Jest to mój kolejny kulinarny eksperyment, który jak stwierdzili moi najbliżsi mogę zaliczyć do udanych. 

 

 

 ciasto z masą serowo-krówkową i jabłkami na herbatnikach 

 

Składniki (na formę o wym. 32 x 24 cm):

  • 100 szt. prostokątnych herbatników ( np.Elitki)
  • 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego 
  • 750 ml śmietanki 30% do ciast i deserów
  • 500 g serka kremowego śmietankowego lub mascarpone 
  • 1 kg jabłek (np. szara reneta, koksa królewska)
  • ½ szklanki cukru
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 100 g czekolady mlecznej lub deserowej 

 

Wykonanie

Puszkę z mlekiem  skondensowanym umieszczamy w garnku zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu, pod pokrywką ok. 2,5 godz. Pamiętamy, aby puszka była przez cały czas całkowicie zanurzona w wodzie, tak więc w razie potrzeby uzupełniamy poziom wody.

Po upływie w/w czasu pozostawiamy do  przestudzenia w wodzie, w której się gotowała lub wyjmujemy z wody i odstawiamy do przestudzenia.

Nie otwieramy gorącej puszki, gdyż panujące wewnątrz niej ciśnienie wyrzuciłoby z dużą intensywnością masę krówkową.

 

Obrane i pokrojone na małe kawałki jabłka prażymy w rondelku z niewielką ilością wody. Dodajemy cukier i mieszamy. Maksymalnie zmniejszamy ogień, wsypujemy galaretkę i stale mieszamy do chwili jej rozpuszczenia (nie gotujemy!).  

Odstawiamy do częściowego stężenia ( gdy ostygnie możemy wstawić do lodówki, jeżeli zależy nam na czasie, a gdy zacznie tężeć wyjmujemy).

 

Dno formy wyścielonej papierem do pieczenia wykładamy warstwą herbatników.

Na herbatniki dajemy połowę masy  krówkowej (najlepiej, gdy jest jeszcze lekko ciepła, wówczas łatwiej się rozsmarowuje), równomiernie rozprowadzamy i przykrywamy warstwą herbatników.

 

Odkładamy ok. 5 łyżek tężejącej masy jabłkowej, a pozostałą dzielimy na dwie równe części.

Jedną część rozprowadzamy równomiernie na herbatnikach przykrywających masę  krówkową i dajemy do lodówki.

 

Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Odkładamy ⅓ jej obj. i dajemy do lodówki. Pozostałą odstawiamy, aby osiągnęła temp. pokojową. 

 

Do serka (wyjętego wcześniej z lodówki, aby osiągnął temp. pokojową) dodajemy małymi porcjami pozostałą masę krówkową ( temp. pokojowa) i delikatnie mieszamy najlepiej łyżką.

Uzyskaną masę serowo-krówkową dodajemy małymi porcjami do ubitej śmietany i delikatnie mieszamy  łyżką, nie za długo, tylko do połączenia składników.

 

Żelatynę (3 łyżeczki) zalewamy jak najmniejszą ilością zimnej wody i odstawiamy na krótko, aby napęczniała.

Następnie dodajemy jak najmniejszą ilość wrzątku (ok. ¼ szklanki) i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny. Jeżeli się nie rozpuści, podgrzewamy delikatnie, stale mieszając ( nie gotujemy!), aż do całkowitego rozpuszczenia. 

Schłodzoną, ale jeszcze płynną żelatynę wlewamy cienkim strumieniem do masy serowo-krówkowej, delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

 

Połowę ilości masy serowo-krówkowej wykładamy na jabłka i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. 

Na herbatnikach rozprowadzamy równomiernie drugą część masy jabłkowej, na niej pozostałą masę serowo- krówkową, a następnie kolejną warstwę herbatników.

 

Herbatniki pokrywamy cienką warstwą odłożonej masy jabłkowej (5 łyżek).

 

1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy tak jak powyżej i cienkim strumieniem wlewamy do pozostałej ubitej śmietany (z lodówki), dokładnie mieszamy i natychmiast równomiernie rozprowadzamy na warstwie jabłkowej.

 

Wierzch ciasta posypujemy tartą czekoladą i schładzamy w lodówce.

 

 

 ciasto z masą serowo-krówkową i jabłkami na herbatnikach

 

 

 ciasto z masą serowo-krówkową i jabłkami na herbatnikach

 

 

ciasto z masą serowo-krówkową i jabłkami na herbatnikach

 

 

 

 

Polecam również: 

 

Sernik chałwowo- czekoladowy z brzoskwiniami (na zimno)   Sernik cappuccino z pomarańcząCiasto Nocka  Szybki sernik na zimno z ajerkoniakiem i ciasteczkami amaretti

 

 

 

 

 

 

środa, 12 listopada 2014
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 106
| < Kwiecień 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

uwaga autorska





 

 przepisy kulinarne na Wielki Post

przepisy na ciasta przekładane

przepisy na serniki i ciasta z serem

przepisy na torty i torciki

przepisy na pączki, oponki i faworki

przepisy na ciasta bez pieczenia

przepisy na ciasta z kremem, masą

przepisy na ciasta i inne wypieki drożdżowe

przepisy na ciasta biszkoptowe

przepisy na ciasta z owocami

przepisy na ciasta i inne słodkości z jabłkami

przepisy na zupy

przepisy na szybkie i proste dania

przepisy na sałatki

przepisy na surówki

przepisy na placuszki

przepisy na dania z makaronem

przepisy na naleśniki

 

 






kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 






Akcja: Nie kradnij zdjęć!





Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi