Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.
sobota, 13 września 2014

Dzisiaj przedstawiam Wam  W KUCHENNYM OKNIE przepis na dość łatwe w wykonaniu ciasto, lekkie, mięciutkie, lekko winne, niezbyt słodkie. Jest aromatyczne  za sprawą owoców jakimi są maliny.   Jeżeli użyjemy do ciasta wcześniej przygotowany krem malinowy (a może poleżeć w lodówce nawet do tygodnia) można je stosunkowo szybko zrobić. Polecam!

 

karpatka z masą malinową 

 

Składniki ciasta (na formę o wym. 28x40 cm):

  • 1 szklanka wody
  • 80g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 4 duże jajka (L) 
  • szczypta soli 

 

Składniki masy malinowej

  • 700ml śmietanki do ciast i tortów 30%
  • 700 g malin (ok. 700 ml soku)
  • 1 cytryna ( ok. 50 ml soku)
  • 200 g masła
  • 2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 5 łyżeczek żelatyny 
  • ew. cukier puder wg. uznania

 

dodatkowo:

  • cukier puder do posypania ciasta 

 

 

Wykonanie ciasta

W rondlu zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli. Wsypujemy mąkę i dokładnie rozcieramy drewnianą pałką zaparzając ciasto 3 - 4 minuty na mały ogniu.

Zdejmujemy rondel z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Do schłodzonego ciasta dodajemy po 1 jajku i ucieramy mikserem na  jednolitą masę.

Dwie duże formy (28x40 cm) lekko natluszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto dzielimy na dwie równe części i rozprowadzamy po dnie obu form. Możemy ciasto rozprowadzić równomiernie, ale gdy nam zależy na dużych wzniesieniach robimy nierówności. 

Pieczemy każdy blat oddzielnie w piekarniku nagrzanym do temp. 200ºC  ok. 30 minut na złoty kolor. Należy pamiętać, aby na początku przez ok. 15 minut nie otwierać piekarnika, ponieważ ciasto opadnie. 

Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i zaraz po wykonaniu masy możemy przekładać. 

 

 

Wykonanie masy malinowej

Maliny płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody. Miksujemy i przecieramy przez gęste sitko.

Odlewamy ok. ½ szklanki. 

Do garnka o grubym dnie wkładamy masło, stawiamy na płytce i ogrzewamy na małym ogniu.

Gdy masło rozpuści się, uruchamiamy końcówki miksujące robota ręcznego (średnia prędkość) i wlewamy cienkim strumieniem sok z cytryny przelany przez gęste sitko,

a następnie pozostały przecier malinowy.

Po upływie 2 min. wsypujemy porcjami cukier nie przerywając miksowania, a gdy się rozpuści (po ok. 2 min.) wlewamy cienkim strumieniem zmiksowane wcześniej jajka

z żółtkami i miksujemy jeszcze ok. 1 min.

Odstawiamy miksowanie mechaniczne i dalej często  mieszamy (np. dużą łyżką) ok. 20 min. (krem powinien zgęstnieć i uzyskać konsystencje kisielu). 

Garnek  z kremem  odstawiamy do ostudzenia.

Przekładamy do pojemniczka lub słoika, zamykamy i schładzamy w lodówce przynajmniej kilka godzin a najlepiej pozostawiamy na noc. Na krótko przed dalszym wykonywaniem masy wyjmujemy z lodówki, aby nie był zbyt zimny i uzyskał temp. zbliżoną do ubitej śmietanki.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.  Żelatynę zalewamy ok. ½ szklanki odlanego przecieru malinowego i pozostawiamy do napęcznienia, a następnie wlewamy jak najmniejszą ilość wrzątku i mieszamy. Gdyby żelatyna nie rozpuściła się całkowicie, podgrzewamy na bardzo małym ogniu, stale mieszając (nie gotujemy!).

Do kremu malinowego dodajemy porcjami bitą śmietanę i delikatnie mieszamy łyżką. Ewentualnie dosładzamy cukrem pudrem wg. uznania (ja nie dosładzałam). 

Na koniec wlewamy cienkim strumieniem lekko ciepłą żelatynę i mieszamy łyżką na jednolitą masę.

Natychmiast wykładamy masę malinową na jeden z blatów ptysiowych, równomiernie rozprowadzamy i przykrywamy drugim blatem. Wierzch ciasta lekko dociskamy i  wstawiamy do lodówki do zatężenia masy.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. 

 

 

karpatka z masą malinową

 

karpatka z masą malinową 

 

 

 

Polecam również

 

Rolada biszkoptowa z kremem malinowym  krem malinowy (raspberry curd) Przecier malinowy mrożonyTort malinowy ślimaczek

 

 

 

 

 

piątek, 12 września 2014

KREM MALINOWY raspberry curd to  nie tylko pyszny dodatek do pieczywa, ale i  wspaniały składnik mas tortowych lub deserów. Najlepszy ze świeżych owoców, ale gdy zabezpieczymy się na zimę w przecier malinowy, możemy się nim delektować również i zimową porą. Polecam!

 

Krem malinowy (Raspberry curd)

 

 

Składniki:

  • 600 - 700g malin (ok. 600 ml soku)
  • 1 cytryna ( ok. 50 ml soku)
  • 200 g masła
  • 2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 żółtka

 

Wykonanie:

Maliny płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody. Miksujemy i przecieramy przez gęste sitko. Do garnka o grubym dnie wkładamy masło, stawiamy na płytce i ogrzewamy na małym ogniu. Gdy masło rozpuści się, uruchamiamy końcówki miksujące robota ręcznego (średnia prędkość) i wlewamy cienkim strumieniem sok z cytryny przelany przez gęste sitko, a następnie przecier malinowy.

Po upływie 2 minut wsypujemy porcjami cukier nie przerywając miksowania, a gdy się rozpuści (po ok. 2 minutach) wlewamy cienkim strumieniem zmiksowane wcześniej jajka z żółtkami i miksujemy jeszcze ok.1 minuty.

Odstawiamy miksowanie mechaniczne i dalej często  mieszamy (np. dużą łyżką) ok. 20 minut (krem powinien zgęstnieć i uzyskać konsystencje kisielu). 

Garnek  z kremem  odstawiamy do ostudzenia. Jeżeli uznamy, że krem nawet po schłodzeniu w lodówce będzie za rzadki ponownie ogrzewamy 10 - 20 minut. Przecieramy ewentualnie przez sitko jeszcze ciepły, bo później jest bardzo trudno przecierać.  Krem przekładamy do słoiczka, zamykamy i wstawiamy do lodówki.

Krem zaraz po przygotowaniu może wydawać sie zbyt słodki, ale po schłodzeniu w lodówce i "przegryzieniu się" składników nabiera pysznego, słodko-winnego smaku i malinowego aromatu. Tak schłodzony  znacznie gęstnieje.

Krem możemy przechowywać w lodówce ponad tydzień, ale u smakoszy tego specyjału z pewnością tyle nie postoi.

 

Krem malinowy (Raspberry curd)

 

Krem malinowy (Raspberry curd)

 

Krem malinowy (Raspberry curd) 

 

 

 

 

Polecam również

 

 Rolada biszkoptowa z kremem malinowym  Tort malinowy ślimaczek Przecier malinowy mrożonyLemon curd krem cytrynowy

 

 

 

 

 

czwartek, 11 września 2014

Maliny to jedne z tych owoców, które  na zimę warto zamrozić. Maliny mrożone, zwłaszcza przecier, zimową porą  świetnie sprawdzają się w kremach, ciastach, kisielach, galaretkach, polewach itp. Dlatego część malin zamrażam w całości, a część od razu miksuję z cukrem, przecieram przez sitko, wlewam uzyskany przecier do pojemniczków  i umieszczam w zamrażalniku. Jak zauważyłam są one dużo smaczniejsze od tych zmiksowanych po rozmrożeniu. Polecam !

 

Przecier malinowy(mrożony) 

 

Składniki:

  • 600g malin
  • 1 szklanka cukru 

lub w innej proporcji wg uznania

 

Wykonanie:  

Maliny płuczemy, pozostawiamy do osiąkniecia z wody. Wkładamy do naczynia i zasypujemy cukrem. Dokładnie miksujemy i przecieramy przez sitko. Rozlewamy do pojemniczków do zamrażania (można wykorzystać kubeczki po jogurcie, śmietanie, czy lodach szczelnie zamknięte) i umieszczamy w zamrażalniku lodówki lub zamrażarce.

 

 

Przecier malinowy(mrożony)

 

Przecier malinowy(mrożony)

 

Przecier malinowy(mrożony)

 

Przecier malinowy(mrożony)

 

 

 

wtorek, 09 września 2014

Przeglądając jakiś czas temu kulinarne zapiski mojej Mamy znalazłam   na to ciasto przepis, które przed laty często jadłam, a które jakoś tak poszło w zapomnienie.  

Placek amerykański,  to kakaowe ciasto z jabłkami.   Znane jest również pod nazwą ciasto salceson lub wiewiórka ( z dodatkiem rozdrobnionych orzechów). 

Placek amerykański to pyszne, wilgotne, bardzo puszyste ciasto, które jest bardzo łatwe do wykonania, szybko się robi i zawsze się udaje. Polecam !

 

placek amerykański(ciasto salceson) 

 

Składniki (na formę o wym. 28x40cm):

  • 5 jajek
  • 1½ szklanki cukru
  • 2½ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki oleju
  • 2 - 3 łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 0,7 - 1 kg jabłek pokrojonych w kostkę
  • ewentualnie 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki wody 

 

Wykonanie

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec porcjami cukier i po 1 żółtku. Mąkę łączymy z kakao i ewentualnie cynamonem, wsiewamy do masy jajecznej mieszając łyżką. Sodę mieszamy z wodą, wlewamy do ciasta i  mieszamy łyżką. Wlewamy olej, mieszamy. Na końcu dodajemy jabłka pokrojone w kostkę, delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy do formy o wym. 28x40 cm i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temp. 150°C. Tuż po włożeniu ciasta zwiększamy temp. do 190°C i pieczemy ok. 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone, jeżeli tak, to jeszcze przez ok. 5 minut trzymamy ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, po czym wyjmujemy i po lekkim ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

placek amerykański(ciasto salceson)

 

placek amerykański(ciasto salceson)

 

placek amerykański(ciasto salceson)

 

 

 

Polecam również:

 

  Placek ze śliwkamiCiasto marchewkowe  Szybkie ciasto łaciate z morelami (śliwkami)    Ciasto Zebra

 

 

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 103

Uwaga autorska:

Zamieszczone na tym blogu zdjęcia i teksty są mojego autorstwa. Kopiowanie ich i jakiekolwiek wykorzystywanie  na  stronach internetowych lub w innych środkach publicznego przekazu bez mojej zgody jest zabronione w myśl Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83).




 ciasta z owocami

 

przepisy na ciasta i inne słodkości z jabłkami


 

przepisy na ciasta i desry z jagodami, malinami i porzeczkami

 

 

przepisy na pączki, oponki i faworki(chrusty)


przepisy na torty i torciki

 

 

ogórki, cukinia-potrawy i przetwory

 

szbkie i proste dania

 przepisy na szybkie i łatwe ciasta

 

pomidory,papryka-potrawy i przetwory

 

Przepisy na ciasta bez pieczenia

 

kapusta, kalafior, brokuły -  przepisy kulinarne

 

zupy-przepisy


Przepisy na sałatki

 

przepisy na surówki

 

przepisy na serniki i ciasta z serem

 

przepisy na ciasta z kremem, masą


Przepisy na placuszki


naleśniki-przepisy

 






kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 








Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi