Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.
środa, 24 września 2014

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE coś dla smakoszy ciast drożdżowych. Ciasto wzbogacone jest masa serową i zatopionymi w nim malinami. 

To ciasto  drożdżowe wykonałam na podstawie przepisu zamieszczonego w miesięczniku Babeczka nr 7/2005. Wprowadziłam modyfikacje dostosowując do własnych upodobań.

Drożdzówka z serem i malinami to ciasto dość łatwe w wykonaniu,  lekkie i aromatyczne. Polecam :)

 

drożdżówka z serem i malinami

 

Składniki ciasta (na formę o wym. 28x40 cm) :

  • 500 g mąki pszennej
  • ¾ szklanki mleka
  • 50 g  masła
  • 50 g świeżych drożdży 
  • 2 żółtka i 1 jajko (duże, L)
  • 2/3 szklanki cukru
  • ¼ łyżeczki soli

 

Składniki masy serowej

  • 2 szklanki mleka
  • ¾ szklanki cukru
  • 500 g sera białego półtłustego 
  • 1 budyń waniliowy na ½ l mleka
  • 4 jajka 
  • sok ( 30 -40 ml) i otarta skórka z ½ dużej cytryny (dokładnie wyszorowanej szczoteczką i sparzonej wrzątkiem )
  • 300 g malin świeżych lub mrożonych 

 

Wykonanie ciasta

Wykonujemy rozczyn mieszając drożdże z 1 łyżką mąki, 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mleka. Odstawiamy naczynie z rozczynem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W tym czasie ucieramy 2  żółtka i 1 jajko  z cukrem i solą do białości. Do przesianej mąki dodajemy utarte żółtka i wyrośnięty rozczyn.

Wyrabiamy ciasto ręcznie lub robotem z końcówkami do ugniatania wlewając lekko ciepłe mleko, a następnie schłodzone do temp. pokojowej roztopione masło. Wyrabiamy ciasto do chwili, aż przestanie się przyklejać do rąk lub naczynia.  

Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

 

Wykonanie masy serowej:

Maliny płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody i osuszenia. Jeżeli używamy mrożonych nie rozmrażamy ich.

Gotujemy na mleku budyń wg przepisu na opakowaniu i pozostawiamy do ostudzenia.  

Ser dwukrotnie mielemy i dodajemy do niego po 1 żółtku i porcjami cukier, ucierając mikserem na gładką masę.

Dodajemy po 1 łyżce ostudzonego budyniu, a następnie sok i otartą skórkę z cytryny.

Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy porcjami do masy serowej delikatnie mieszając.

 

Wykonanie drożdżówki: 

Wyrośnięte ciasto  wykładamy do dużej formy (28x40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia równomiernie rozprowadzamy po dnie.

Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Na wyrośnięte ciasto wykładamy masę serową i posypujemy  malinami.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180ºC ok. 45 minut na jasnozłoty kolor. 

 

drożdżówka z serem i malinami

 

 drożdżówka z serem i malinami

 

 

 

 

Polecam również: 

 

 Drożdżówki z dżemem morelowym  Ciasto drożdżowe z kremem grysikowym i śliwkami  Ciasto drożdżowe ze   śliwkami i kruszonką Ciasto drożdżowe z jabłkami

 

 

 

 

 

sobota, 20 września 2014
sobota, 13 września 2014

Dzisiaj przedstawiam Wam  W KUCHENNYM OKNIE przepis na dość łatwe w wykonaniu ciasto, lekkie, mięciutkie, lekko winne, niezbyt słodkie. Jest aromatyczne  za sprawą owoców jakimi są maliny.   Jeżeli użyjemy do ciasta wcześniej przygotowany krem malinowy (a może poleżeć w lodówce nawet do tygodnia) można je stosunkowo szybko zrobić. Polecam!

 

karpatka z masą malinową 

 

Składniki ciasta (na formę o wym. 28x40 cm):

  • 1 szklanka wody
  • 80g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 4 duże jajka (L) 
  • szczypta soli 

 

Składniki masy malinowej

  • 700ml śmietanki do ciast i tortów 30%
  • 700 g malin (ok. 700 ml soku)
  • 1 cytryna ( ok. 50 ml soku)
  • 200 g masła
  • 2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 5 łyżeczek żelatyny 
  • ew. cukier puder wg. uznania

 

dodatkowo:

  • cukier puder do posypania ciasta 

 

 

Wykonanie ciasta

W rondlu zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli. Wsypujemy mąkę i dokładnie rozcieramy drewnianą pałką zaparzając ciasto 3 - 4 minuty na mały ogniu.

Zdejmujemy rondel z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Do schłodzonego ciasta dodajemy po 1 jajku i ucieramy mikserem na  jednolitą masę.

Dwie duże formy (28x40 cm) lekko natluszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto dzielimy na dwie równe części i rozprowadzamy po dnie obu form. Możemy ciasto rozprowadzić równomiernie, ale gdy nam zależy na dużych wzniesieniach robimy nierówności. 

Pieczemy każdy blat oddzielnie w piekarniku nagrzanym do temp. 200ºC  ok. 30 minut na złoty kolor. Należy pamiętać, aby na początku przez ok. 15 minut nie otwierać piekarnika, ponieważ ciasto opadnie. 

Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i zaraz po wykonaniu masy możemy przekładać. 

 

 

Wykonanie masy malinowej

Maliny płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody. Miksujemy i przecieramy przez gęste sitko.

Odlewamy ok. ½ szklanki. 

Do garnka o grubym dnie wkładamy masło, stawiamy na płytce i ogrzewamy na małym ogniu.

Gdy masło rozpuści się, uruchamiamy końcówki miksujące robota ręcznego (średnia prędkość) i wlewamy cienkim strumieniem sok z cytryny przelany przez gęste sitko,

a następnie pozostały przecier malinowy.

Po upływie 2 min. wsypujemy porcjami cukier nie przerywając miksowania, a gdy się rozpuści (po ok. 2 min.) wlewamy cienkim strumieniem zmiksowane wcześniej jajka

z żółtkami i miksujemy jeszcze ok. 1 min.

Odstawiamy miksowanie mechaniczne i dalej często  mieszamy (np. dużą łyżką) ok. 20 min. (krem powinien zgęstnieć i uzyskać konsystencje kisielu). 

Garnek  z kremem  odstawiamy do ostudzenia.

Przekładamy do pojemniczka lub słoika, zamykamy i schładzamy w lodówce przynajmniej kilka godzin a najlepiej pozostawiamy na noc. Na krótko przed dalszym wykonywaniem masy wyjmujemy z lodówki, aby nie był zbyt zimny i uzyskał temp. zbliżoną do ubitej śmietanki.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.  Żelatynę zalewamy ok. ½ szklanki odlanego przecieru malinowego i pozostawiamy do napęcznienia, a następnie wlewamy jak najmniejszą ilość wrzątku i mieszamy. Gdyby żelatyna nie rozpuściła się całkowicie, podgrzewamy na bardzo małym ogniu, stale mieszając (nie gotujemy!).

Do kremu malinowego dodajemy porcjami bitą śmietanę i delikatnie mieszamy łyżką. Ewentualnie dosładzamy cukrem pudrem wg. uznania (ja nie dosładzałam). 

Na koniec wlewamy cienkim strumieniem lekko ciepłą żelatynę i mieszamy łyżką na jednolitą masę.

Natychmiast wykładamy masę malinową na jeden z blatów ptysiowych, równomiernie rozprowadzamy i przykrywamy drugim blatem. Wierzch ciasta lekko dociskamy i  wstawiamy do lodówki do zatężenia masy.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. 

 

 

karpatka z masą malinową

 

karpatka z masą malinową 

 

 

 

Polecam również

 

Rolada biszkoptowa z kremem malinowym  krem malinowy (raspberry curd) Przecier malinowy mrożonyTort malinowy ślimaczek

 

 

 

 

 

piątek, 12 września 2014

KREM MALINOWY raspberry curd to  nie tylko pyszny dodatek do pieczywa, ale i  wspaniały składnik mas tortowych lub deserów. Najlepszy ze świeżych owoców, ale gdy zabezpieczymy się na zimę w przecier malinowy, możemy się nim delektować również i zimową porą. Polecam!

 

Krem malinowy (Raspberry curd)

 

 

Składniki:

  • 600 - 700g malin (ok. 600 ml soku)
  • 1 cytryna ( ok. 50 ml soku)
  • 200 g masła
  • 2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 żółtka

 

Wykonanie:

Maliny płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody. Miksujemy i przecieramy przez gęste sitko. Do garnka o grubym dnie wkładamy masło, stawiamy na płytce i ogrzewamy na małym ogniu. Gdy masło rozpuści się, uruchamiamy końcówki miksujące robota ręcznego (średnia prędkość) i wlewamy cienkim strumieniem sok z cytryny przelany przez gęste sitko, a następnie przecier malinowy.

Po upływie 2 minut wsypujemy porcjami cukier nie przerywając miksowania, a gdy się rozpuści (po ok. 2 minutach) wlewamy cienkim strumieniem zmiksowane wcześniej jajka z żółtkami i miksujemy jeszcze ok.1 minuty.

Odstawiamy miksowanie mechaniczne i dalej często  mieszamy (np. dużą łyżką) ok. 20 minut (krem powinien zgęstnieć i uzyskać konsystencje kisielu). 

Garnek  z kremem  odstawiamy do ostudzenia. Jeżeli uznamy, że krem nawet po schłodzeniu w lodówce będzie za rzadki ponownie ogrzewamy 10 - 20 minut. Przecieramy ewentualnie przez sitko jeszcze ciepły, bo później jest bardzo trudno przecierać.  Krem przekładamy do słoiczka, zamykamy i wstawiamy do lodówki.

Krem zaraz po przygotowaniu może wydawać sie zbyt słodki, ale po schłodzeniu w lodówce i "przegryzieniu się" składników nabiera pysznego, słodko-winnego smaku i malinowego aromatu. Tak schłodzony  znacznie gęstnieje.

Krem możemy przechowywać w lodówce ponad tydzień, ale u smakoszy tego specyjału z pewnością tyle nie postoi.

 

Krem malinowy (Raspberry curd)

 

Krem malinowy (Raspberry curd)

 

Krem malinowy (Raspberry curd) 

 

 

 

 

Polecam również

 

 Rolada biszkoptowa z kremem malinowym  Tort malinowy ślimaczek Przecier malinowy mrożonyLemon curd krem cytrynowy

 

 

 

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 104

Uwaga autorska:

Zamieszczone na tym blogu zdjęcia i teksty są mojego autorstwa. Kopiowanie ich i jakiekolwiek wykorzystywanie  na  stronach internetowych lub w innych środkach publicznego przekazu bez mojej zgody jest zabronione w myśl Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83).




 ciasta z owocami

 

przepisy na ciasta i inne słodkości z jabłkami


 

przepisy na ciasta przekładane

 

przepisy na ciasta i desry z jagodami, malinami i porzeczkami

 

 

przepisy na pączki, oponki i faworki(chrusty)


przepisy na torty i torciki

 

 

ogórki, cukinia-potrawy i przetwory

 

szbkie i proste dania

 przepisy na szybkie i łatwe ciasta

 

pomidory,papryka-potrawy i przetwory

 

Przepisy na ciasta bez pieczenia

 

kapusta, kalafior, brokuły -  przepisy kulinarne

 

zupy-przepisy


Przepisy na sałatki

 

przepisy na surówki

 

przepisy na serniki i ciasta z serem

 

przepisy na ciasta z kremem, masą


Przepisy na placuszki


naleśniki-przepisy

 






kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 








Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi