Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

dodatki do ciast i deserów

POLEWA CZEKOLADOWA

dagmara_65

Polewa czekoladowa to bardzo popularny dodatek do ciast i ciasteczek, który nadaje wypiekom nie tylko estetycznego wyglądu, ale i poprawia ich walory smakowe. Przedstawiam Wam dzisiaj przepis na lśniącą, nie łamiącą się, o delikatnej konsystencji polewę czekoladową, która zawsze się udaje. Polecam :)

 

 

polewa czekoladowa 

 

Składniki:

  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek wody
  • 50 g  masła
  • 1 tabliczka czekolady deserowej lub mlecznej (100g)

 

Wykonanie:

Do rondelka wsypujemy cukier puder, kakao i dokładnie mieszamy. Dodajemy wodę stawiamy na małym ogniu i stale mieszając ogrzewamy do zagotowania. Zmniejszamy do minimum ogrzewanie, dodajemy masło i dalej mieszamy do jego rozpuszczenia się.  Następnie dajemy połamaną na małe kawałki czekoladę, stale mieszamy, a gdy się rozpuści zdejmujemy z ognia i dalej mieszamy do ostudzenia się masy. Gdy polewa zrobi się gęsta natychmiast polewamy ciasto równomiernie rozprowadzając po całej powierzchni szpatułką.

 

 

polewa czekoladowa

 

 

polewa czekoladowa

 

 

 

 

Polecam również

 

polewa czekoladowa z żelatyną skórka pomarańczowa kandyzowana  domowa przyprawa do piernika

 

 

 

 

 

DOMOWA PRZYPRAWA DO PIERNIKA

dagmara_65

Warto zrobić sobie  domową przyprawę do piernika. Sporządzona ze świeżo zmielonych składników jest znacznie  bardziej aromatyczna, niż ta zakupiona w sklepie.

Warto eksperymentować w doborze ilości składników jak również użyć tylko tych, które nam smakowo odpowiadają. 

Moja przyprawa do piernika właśnie w ten sposób powstała. Zachęcam do takiego domowego jej sporządzania,  a piernikowe wypieki odpłacą się nam wspaniałym smakiem i niepowtarzalnym aromatem :) 

 

przyprawa do piernika

 

Składniki:

  • 4 łyżeczki mielonego cynamonu ( 2 - 3 kawałki kory ok. 14 g) 
  • 3 łyżeczki mielonych goździków ( 2,5 łyżeczki całych)
  • 3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 3 łyżeczki  świeżo startej gałki muszkatołowej (ok. 2 gałki)
  • 2,5 łyżeczki kardamonu  ( 1,5 łyżeczki wyłuskanych nasion) 
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego (ok. 20 dużych ziaren )
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry ( 3/4 łyżeczki nasion )
  • 1/5 łyżeczki mielonego kminku (4 szczypty) 
  • 3 - 4 szczypty mielonego anyżu ( 2 - 3 ziarnka wyłuskane z gwiazdek ) 

 

Wykonanie

Cynamon owijamy w ściereczkę i rozgniatamy za pomocą wałka lub rozbijamy tłuczkiem. Nasiona kardamonu wyłuskujemy z łupinek. Z gwiazdki anyżu wyłuskujemy ziarenka, owijamy w ściereczkę i rozbijamy tłuczkiem.

Gałkę muszkatołową ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Pozostałe składniki mielemy kolejno za pomocą młynka ręcznego lub rozcieramy w moździeżu.

Możemy również posłużyć się elektrycznym młynkiem do mielenia kawy, pamietając jednak o tym, że jego wnętrze nabiera intensywnego aromatu mielonych przypraw. Ale jeżeli lubimy kawę z nutą piernikową, to  po sprawie. Z czasem aromat zanika. Możemy również zmielić nieco ryżu, który częściowo eliminuje zapach.

Jeżeli korzystamy z moździeża, wówczas  roztarte składniki przesiewamy przez sitko i to co nam zostanie na nim ponownie rozcieramy.

Zmielone składniki dokładnie mieszamy, przesypujemy do słoiczka i szczelnie zamykamy.

Z podanych wyżej ilości otrzymujemy 45g przyprawy (7 łyżek).

 

przyprawa do piernika 

 

 przyprawa do piernika

 

przyprawa do piernika

 

 

 

Polecam również: 

 

polewa czekoladowa z żelatyną skórka pomarańczowa kandyzowana

 

 

 

 

 

POLEWA CZEKOLADOWA Z ŻELATYNĄ

dagmara_65

Polewa, która zawsze się udaje. Jest lśniąca i elastyczna za sprawą dodatku żelatyny.  Przepis znany mi od dawna, ale jakoś tak poszedł w zapomnienie. Warto było odświeżyć !

 

 polewa czekoladowa z żelatyną

 

Składniki:

  • 125 g dobrego, naturalnego masła lub margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao 
  • 3 łyżki mleka 
  • 2 łyżeczki żelatyny 
  • 3 łyżki zimnej wody
  • ½ - 1 łyżeczka spirytusu (opcjonalnie)
  • kilka kropel aromatu rumowego (opcjonalnie)  

 

Wykonanie:

Cukier mieszamy z kakao, dodajemy mleko i ucieramy łyżką na papkę. Żelatynę moczymy w małym garnuszku  w zimnej wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Delikatnie ogrzewamy, tylko do jej rozpuszczenia, dodajemy masło. Dalej delikatnie ogrzewamy do rozpuszczenia się masła i natychmiast zdejmujemy z ognia.  Wlewamy do kakaowej papki gorące jeszcze masło z żelatyną i stale mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy ewentualnie aromat i spirytus. Gdy nieco ostygnie, ale nie za dużo, wylewamy na ciasto. Gdyby zrobiła się zbyt gęsta i nie dała się ładnie rozprowadzać, dodajemy 1 łyzke mleka i ponownie leciutko podgrzewamy, zestawiamy z ognia i po lekim ostygnięciu pokrywamy powierzchnię ciasta. 

Uwaga: czasami polewa nie trzyma się dobrze powierzchni ciasta, zwłaszcza gdy posypiemy zbyt dużą ilością cukru pudru. Nadmiar cukru dobrze jest usunąć za pomocą pędzelka. Można też powierzchnię ciasta powlec cieniutką warstwą rozgrzanej konfitury lub dżemu i dopiero dać polewę, wówczas ładnie przywiera i nie odchodzi od ciasta. 

 

 

polewa czekoladowa z żelatyną

 

 

 polewa czekoladowa z żelatyną

 

 

 

 

BRANDY Z MORELAMI I ANYŻKIEM

dagmara_65

 

Świetny deserowy dodatek do lodów, kremów, ciast lub do kawy. W tym roku mogę pozwolić sobie na różnego rodzaju wariacje z tymi pysznymi owocami. Pomimo niesprzyjających warunków pogodowych zebraliśmy mnóstwo owoców z jedynego w naszym ogrodzie drzewa i jeszcze nadal wiszą sobie na gałęziach , ale już niestety pojedyncze sztuki. Więc jak było nie zrobić tej pysznej nalewki z połówkami owoców.

Przepis pochodzi z Wielkiej Kolekcji Kulinarnej 2006 "Akademia Dobrej Kuchni". Trochę zmodyfikowałam. 

 

 

brandy z morelami i anyżkiem

 

Składniki:

  • 500g świeżych moreli lub puszka moreli lub brzoskwiń w zalewie
  • kilka gwiazdek anyżku 
  • 250 ml  brandy lub whisky 

 

Wykonanie:

Świeże morele płuczemy, delikatnie nacinamy, zalewamy wrzątkiem, po upływie 1 minuty wyjmujemy, obieramy ze skórki, kroimy na pół i usuwamy pestki. W przypadku owoców z puszki osączamy z zalewy.

Do kilku połówek  wkładamy gwiazdki anyżku. Owoce układamy ściśle w szklanym słoiku i zalewamy brandy, szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.

 

 

brandy z morelami i anyżkiem 

 

brandy z morelami i anyżkiem 

 

 

Polecam również: 

 

 

ciasteczka serowe z morelamiplacuszki cynamonowe z morelamitort jogurtowo - morelowyterrina brzoskwiniowo-porzeczkowa

 

 

 

W kuchni na wesoło:

 

Młoda żona pyta męża  podając mu obiad:

- Co dostanę jeżeli codziennie będę tak gotować?

- Rentę po mnie! - odpowiada mąż. 

 

 

 

SKÓRKA POMARAŃCZOWA KANDYZOWANA

dagmara_65

Ten apetyczny dodatek do ciast kandyzuję w okresie zimowym.  Właśnie ten czas wydaje mi się najodpowiedniejszy na domową produkcję kandyzowanej skórki pomarańczowej. Jest ona teraz bardzo aromatyczna, smaczna i przede wszystkim nie czuje się tak bardzo chemii, która całkowicie psuje ich smak. Kandyzowaną skórkę przechowuję w szczelnych plastikowych pojemniczkach w zamrażalniku lodówki. Zachowuje świeżość przez kilka miesięcy, a nawet i dłużej. Przed użyciem rozmrażam i  kroję w drobną kosteczkę lub nadaję inne kształty w zależności od potrzeb.

 

skórka pomarańczowa kandyzowana

 

Składniki:

  • skórki pomarańczowe (z 6 sztuk średniej wielkości pomarańczy)
  • 2 szklanki cukru
  • 1½ szklanki wody
  • 1 łyżka octu 10%

 

Wykonanie:

Skórki pomarańczowe dokładnie myjemy szczoteczką zanim zostaną usunięte z owoców. Moczymy w zimnej wodzie przez ok. 48 godzin, zmieniajac kilkakrotnie wodę. Po tym czasie płuczemy (nie usuwamy albedo, no chyba, że jest gruba warstwa) i gotujemy w wodzie z dodatkiem 1 łyżki octu przez 15 minut. Odlewamy wodę. W niskim rondelku zagotowujemy wodę z cukrem i wkładamy skórki. Gotujemy bez pokrywki, na wolnym ogniu  do chwili, aż staną się przezroczyste (przez ok. 45 minut, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliły od spodu). Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Przekładamy do plastikowych pojemniczków ze szczelnym zamknięciem i przechowujemy w zamrażalniku lodówki (na szybkie zużycie nie ma potrzeby zamrażać, spokojnie można umieścić na półce w lodówce). Można też  wraz z syropem przełożyć do słoiczków i zapasteryzować.

 

 

skórka pomarańczowa kandyzowana

skórka pomarańczowa kandyzowana

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci