Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

Ciasta serowe, serniki

SERNIK MASCARPONE Z BRZOSKWINIAMI

dagmara_65

Sernik mascarpone z brzoskwiniami, którego przepis przedstawiam poniżej to sernik na zimno. Spód stanowi mieszanka ciastek hit o smaku czekoladowym, amarantusa ekspandowanego, puffinek, czyli chrupiącej pszenicy durum w miodzie i to wszystko  zatopione jest w czekoladzie deserowej. Warstwa serowa wykonana jest z serka mascarpone, bitej śmietany, galaretki pomarańczowej i tutaj również zatopione są puffinki. Wierzch sernika wieńczy warstwa galaretki, a w niej kawałeczki brzoskwiń. 

Ten sernik mascarpone nie wymagający pieczenia jest smaczny, nie jest za słodki, prosty, dość szybki w wykonaniu, uda się każdemu, kto zechce go zrobić. Jest to mój kolejny kulinarny eksperyment. Polecam :)

 

sernik mascarpone z brzoskwiniami

 

Składniki na spód (mała tortownica o średnicy 26 cm):

  • 1½ szklanki puffinek (chrupiącej pszenicy durum w miodzie)
  • 7 szt. ciastek hit o smaku czekoladowym (ok.100g)
  • 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
  • 100g  czekolady deserowej
  • 8 łyżek mleka

 

 Składniki masy serowej:

  • 250g sera mascarpone (najlepiej domowej roboty)*
  • 330ml śmietanki 30%
  • 2 szklanki puffinek
  • 1 galaretka pomarańczowa + 1 szklanka wrzątku
  • ½ szklanki cukru pudru 

 *http://wkuchennymoknie.blox.pl/2016/09/DOMOWY-SEREK-MASCARPONE.html

 

 Składniki warstwy owocowej:

  • 1 puszka brzoskwiń (820g)
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 500ml wrzącej wody

 

Wykonanie spodu:

Ciastka kroimy na drobno, mieszamy z amarantusem i puffinkami. Czekoladę dzielimy na kawałki, zalewamy mlekiem, podgrzewamy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gdy  czekolada rozpuści się, mieszamy stale do częściowego przestudzenia, dodajemy mieszankę sypkich składników i dalej mieszamy do uzyskania zwartej konsystencji. Wylepiamy dno tortownicy i odstawiamy.

 

Wykonanie masy serowej

Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Gdyby nie chciała całkowicie rozpuścić się, delikatnie podgrzewamy (nie gotujemy!). Ser mascarpone miksujemy. Dobrze schłodzoną śmietanę miksujemy na sztywno i dodajemy porcjami do sera, mieszając łyżką tylko do połączenia się składników. Dodajemy cukier puder, delikatnie mieszamy. Wlewamy cienkim strumieniem gęstniejącą galaretkę i delikatnie mieszamy łyżką, nie za długo, tylko do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy puffinki, mieszamy i całość wykładamy na przygotowany wcześniej spód. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

 

Wykonanie warstwy owocowej:

Galaretkę rozpuszczamy wg instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do chwili, aż zacznie gęstnieć ( można dać do lodówki). Brzoskwinie osączamy z syropu, kroimy w półksiężyce i układamy po okręgu tak, aby nieco na siebie nakładały się. Gęstniejącą  galaretkę wykładamy łyżką na brzoskwinie. Tak przygotowany sernik umieszczamy w lodówce. 

 

sernik mascarpone z brzoskwiniami 

 

 

 sernik mascarpone z brzoskwiniami

 

 

 sernik mascarpone z brzoskwiniami

 

 

 sernik mascarpone z brzoskwiniami

 

 

 

Polecam również:

 

Sernik czekoladowy z kremem wafelkowym i musem malinowym   Ciasto a'la tiramisu z truskawkamiCiasto tiramisu z brzoskwiniami  Sernik czekoladowy na zimno

 

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

SERNIK CZEKOLADOWY Z KREMEM WAFELKOWYM I MUSEM MALINOWYM

dagmara_65

Sernik czekoladowy, którego przepis przedstawiam poniżej  to mój kolejny eksperyment kulinarny. Przepis na to ciasto jest dosyć łatwy.

Kakaowy blat nasączony jest alkoholizowanym ponczem czekoladowym. Drugą warstwę stanowi masa wykonana z nutelli i drobno pokrojonych wafelków, wzbogacona dodatkiem wódki. Kolejna warstwa to masa czekoladowa z serkiem mascarpone i bitej śmietany.  

Wierzchnią warstwą sernika czekoladowego z kremem wafelkowym  jest mus malinowy zagęszczony malinową galaretką udekorowany wiórkami białej czekolady.

Ten wykwintny, smaczny  sernik czekoladowy na zimno  jest dość kaloryczny, a więc  dla zaspokojenia apetytu na słodkości wystarczy delektować się raczej jego małą porcją.

 

sernik czekoladowy z kremem wafelkowym i musem malinowym 

 Czytaj więcej ......

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

SERNIK MORELOWY

dagmara_65

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam przepis na sernik z  morelami. Jest to  mój kolejny kulinarny eksperyment.

Spód sernika stanowi ciasto babkowe kakaowe. 

Warstwa serowa wykonana jest tym razem z gotowego sera twarogowego z naturalną wanilią, wzbogacona połówkami moreli.  Całość zwieńczona  musem morelowym zagęszczonym galaretką brzoskwiniową. 

Sernik morelowy  okazał się bardzo smaczny. Nie jest za słodki, wilgotny i bardzo  aromatyczny za sprawą moreli. Polecam!

 

sernik z morelami 

 Czytaj więcej......

CIASTO A'LA TIRAMISU Z TRUSKAWKAMI

dagmara_65

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam ciasto a'la tiramisu z dodatkiem zmiksowanych truskawek zagęszczonych galaretką truskawkową. Spód stanowi biszkopt,

a wierzch uwieńczony jest warstwą biszkoptów nasączonych rumem i obficie posypanych kakao. Na warstwie truskawkowej położona jest warstwa masy serowej z dodatkiem bitej śmietany, kakao, kawy i rumu. 

Jest to mój kolejny kulinarny eksperyment, który mogę zaliczyć do bardzo udanych.

Ciasto jest smaczne, lekkie w jedzeniu, nie za słodkie. Polecam  :)

 

 ciasto a'la tiramisu z truskawkami

Czytaj więcej ......

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci