Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

Ciasta serowe, serniki

SERNIK MASCARPONE Z BRZOSKWINIAMI

dagmara_65

Sernik mascarpone z brzoskwiniami, którego przepis przedstawiam poniżej to sernik na zimno. Spód stanowi mieszanka ciastek hit o smaku czekoladowym, amarantusa ekspandowanego, puffinek, czyli chrupiącej pszenicy durum w miodzie i to wszystko  zatopione jest w czekoladzie deserowej. Warstwa serowa wykonana jest z serka mascarpone, bitej śmietany, galaretki pomarańczowej i tutaj również zatopione są puffinki. Wierzch sernika wieńczy warstwa galaretki, a w niej kawałeczki brzoskwiń. 

Ten sernik mascarpone nie wymagający pieczenia jest smaczny, nie jest za słodki, prosty, dość szybki w wykonaniu, uda się każdemu, kto zechce go zrobić. Jest to mój kolejny kulinarny eksperyment. Polecam :)

 

sernik mascarpone z brzoskwiniami

 

Składniki na spód (mała tortownica o średnicy 26 cm):

  • 1½ szklanki puffinek (chrupiącej pszenicy durum w miodzie)
  • 7 szt. ciastek hit o smaku czekoladowym (ok.100g)
  • 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
  • 100g  czekolady deserowej
  • 8 łyżek mleka

 

 Składniki masy serowej:

  • 250g sera mascarpone (najlepiej domowej roboty)*
  • 330ml śmietanki 30%
  • 2 szklanki puffinek
  • 1 galaretka pomarańczowa + 1 szklanka wrzątku
  • ½ szklanki cukru pudru 

 *http://wkuchennymoknie.blox.pl/2016/09/DOMOWY-SEREK-MASCARPONE.html

 

 Składniki warstwy owocowej:

  • 1 puszka brzoskwiń (820g)
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 500ml wrzącej wody

 

Wykonanie spodu:

Ciastka kroimy na drobno, mieszamy z amarantusem i puffinkami. Czekoladę dzielimy na kawałki, zalewamy mlekiem, podgrzewamy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gdy  czekolada rozpuści się, mieszamy stale do częściowego przestudzenia, dodajemy mieszankę sypkich składników i dalej mieszamy do uzyskania zwartej konsystencji. Wylepiamy dno tortownicy i odstawiamy.

 

Wykonanie masy serowej

Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Gdyby nie chciała całkowicie rozpuścić się, delikatnie podgrzewamy (nie gotujemy!). Ser mascarpone miksujemy. Dobrze schłodzoną śmietanę miksujemy na sztywno i dodajemy porcjami do sera, mieszając łyżką tylko do połączenia się składników. Dodajemy cukier puder, delikatnie mieszamy. Wlewamy cienkim strumieniem gęstniejącą galaretkę i delikatnie mieszamy łyżką, nie za długo, tylko do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy puffinki, mieszamy i całość wykładamy na przygotowany wcześniej spód. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

 

Wykonanie warstwy owocowej:

Galaretkę rozpuszczamy wg instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do chwili, aż zacznie gęstnieć ( można dać do lodówki). Brzoskwinie osączamy z syropu, kroimy w półksiężyce i układamy po okręgu tak, aby nieco na siebie nakładały się. Gęstniejącą  galaretkę wykładamy łyżką na brzoskwinie. Tak przygotowany sernik umieszczamy w lodówce. 

 

sernik mascarpone z brzoskwiniami 

 

 

 sernik mascarpone z brzoskwiniami

 

 

 sernik mascarpone z brzoskwiniami

 

 

 sernik mascarpone z brzoskwiniami

 

 

 

Polecam również:

 

Sernik czekoladowy z kremem wafelkowym i musem malinowym   Ciasto a'la tiramisu z truskawkamiCiasto tiramisu z brzoskwiniami  Sernik czekoladowy na zimno

 

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

SERNIK CZEKOLADOWY Z KREMEM WAFELKOWYM I MUSEM MALINOWYM

dagmara_65

Sernik czekoladowy, którego przepis przedstawiam poniżej  to mój kolejny eksperyment kulinarny. Przepis na to ciasto jest dosyć łatwy.

Kakaowy blat nasączony jest alkoholizowanym ponczem czekoladowym. Drugą warstwę stanowi masa wykonana z nutelli i drobno pokrojonych wafelków, wzbogacona dodatkiem wódki. Kolejna warstwa to masa czekoladowa z serkiem mascarpone i bitej śmietany.  

Wierzchnią warstwą sernika czekoladowego z kremem wafelkowym  jest mus malinowy zagęszczony malinową galaretką udekorowany wiórkami białej czekolady.

Ten wykwintny, smaczny  sernik czekoladowy na zimno  jest dość kaloryczny, a więc  dla zaspokojenia apetytu na słodkości wystarczy delektować się raczej jego małą porcją.

 

sernik czekoladowy z kremem wafelkowym i musem malinowym 

 

Składniki biszkoptu (na formę o wym. 27 x 35 cm):

  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki  proszku do pieczenia

 

Składniki ponczu:

  • 60g czekolady gorzkiej
  • 10 łyżek wody (wrzątek)
  • 8 łyżek wódki 40% 

 

Składniki kremu wafelkowego:

  • 8 wafelków przekładanych kremem kakaowym w czekoladzie (8x36g) 
  • 300g kremu czekoladowego typu nutella
  • 3/4 szklanki wódki 40% 

 

Składniki masy serowej

  • 500g serka mascarpone ( najlepiej własnej roboty*)
  • 2 czekolady mleczne
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 l śmietanki do ciast i deserów 30%
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny

 

 * http://wkuchennymoknie.blox.pl/2016/09/DOMOWY-SEREK-MASCARPONE.html

 

Składniki musu malinowego

  • 500g malin
  • 1/2 l wody (wrzątek)
  • 2 galaretki malinowe
  • 1/2 szklanki cukru

 

dodatkowo:

  • wiórki białej czekolady 

 

Wykonanie biszkoptu:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy, aż cukier prawie rozpuści się.  Dodajemy  żółtka stale ubijając do uzyskania puszystej, jednolitej masy.
Wsiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.

Delikatnie, najlepiej ręcznie,  za pomocą dużej łyżki bądź łopatki mieszamy.
Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180°C.

Po upieczeniu pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Ściągamy wierzchnią warstwę (skórkę).  

 

 

Wykonanie ponczu:

Czekoladę łamiemy na kawałki, zalewamy wrzątkiem, mieszamy do jej  rozpuszczenia (ewentualnie lekko podgrzewamy).

Po przestudzeniu wlewamy wódkę, dokładnie mieszamy i nasączamy równomiernie cała powierzchnię  ciasta.

 

Wykonanie kremu wafelkowego

Wafelki kroimy nożem na cieniutkie kawałeczki, dodajemy nutellę, wódkę i dokładnie mieszamy. Krem dokładnie rozprowadzamy na powierzchni ciasta.

 

Wykonanie masy serowej

Czekolady łamiemy na małe kawałki, dajemy do rondelka o grubym dnie i zalewamy mlekiem. Podgrzewamy na małym ogniu, na płytce do rozpuszczenia się czekolady, prawie stale mieszając. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do przestudzenia. 

Serek miksujemy na małych obrotach (krótko), wlewamy porcjami czekoladę i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i odstawiamy, aż osiągnie temperaturę pokojową.

Śmietankę dodajemy porcjami do serka, mieszamy łyżką nie za długo, do uzyskania jednolitej masy.

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy niewielką ilością wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia (gdyby nie chciała się rozpuścić podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania).

Cienkim strumieniem wlewamy jeszcze ciepłą żelatynę do masy serowej, stale mieszając robotem na najmniejszych obrotach lub łyżką. 

Natychmiast wykładamy na warstwę kremu wafelkowego, wyrównujemy powierzchnię, schładzamy w lodówce. 

 

Wykonanie musu malinowego

Maliny płuczemy, odstawiamy do osiąkniecia z wody, zasypujemy cukrem, rozgniatamy owoce i przecieramy przez sitko.

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku (ewentualnie podgrzewamy, nie gotujemy!).

Dodajemy mus malinowy, mieszamy i odstawiamy do chwili, aż zacznie gęstnieć (można schłodzić w lodówce).

Wykładamy gęstniejący mus na schłodzoną masę serową i ponownie umieszczamy w lodówce. Przed podaniem posypujemy wiórkami białej czekolady. 

 

 

 sernik czekoladowy z kremem wafelkowym i musem malinowym

 

 

sernik czekoladowy z kremem wafelkowym i musem malinowym

 

 

sernik czekoladowy z kremem wafelkowym i musem malinowym

 

 

sernik czekoladowy z kremem wafelkowym i musem malinowym

 

 

 

 

Polecam również

 

domowy serek mascarponeCiasto a'la tiramisu z truskawkamiCiasto tiramisu z brzoskwiniami  Ciasto kakaowo-makowe z wiśniami i kremem kakaowym

 

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

SERNIK MORELOWY

dagmara_65

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam przepis na sernik z  morelami. Jest to  mój kolejny kulinarny eksperyment.

Spód sernika stanowi ciasto babkowe kakaowe. 

Warstwa serowa wykonana jest tym razem z gotowego sera twarogowego z naturalną wanilią, wzbogacona połówkami moreli.  Całość zwieńczona  musem morelowym zagęszczonym galaretką brzoskwiniową. 

Sernik morelowy  okazał się bardzo smaczny. Nie jest za słodki, wilgotny i bardzo  aromatyczny za sprawą moreli. Polecam!

 

sernik z morelami 

 

Składniki spodu (na formę o wym. 28x40cm):

  • 3 jajka (M)
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • ½ szklanki śmietany

 

Składniki warstwy serowo - morelowej

  • 1 kg sera twarogowego waniliowego (z wiaderka)
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 budynie śmietankowe
  • ½ szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 600g moreli

 

Składniki musu morelowego:

  • 400g moreli
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 600 ml wrzątku

 

Wykonanie spodu:

Białka ubjamy, pod koniec dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy na sztywno.

Dodajemy po jednym żółtku, stale miksując na średnich obrotach robotem ręcznym.

Wlewamy porcjami olej, a następnie śmietanę i dalej mieszamy na tych samych obrotach (tylko do połączenia się składników).

Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, kakao i wsiewamy porcjami stale mieszając robotem na małych obrotach lub ręcznie, dużą łyżką, nie za długo, tylko do połączenia się składników.

Ciasto wykładamy do dużej, prostokątnej formy o wym 28x40cm i równomiernie rozprowadzamy. 

 

 

Wykonanie warstwy serowo - morelowej:

Wszystkie morele myjemy w zimnej wodzie i wycieramy z wilgoci ściereczką lub papierowym ręcznikiem. Przepoławiamy wzdłuz i usuwamy pestki. 

Jajka, żółtka i cukier puder ucieramy do białości.

Dodajemy budynie z proszkiem do pieczenia, a następnie porcjami ser i  blendujemy do chwili uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Na końcu dodajemy olej, krótko blendujemy do uzyskania jednolitej masy i wylewamy na ciasto.

Na wierzchu układamy wcześniej przygotowane połówki moreli skórką do spodu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 50 - 60 minut na jasnobrązowy kolor. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy sernik jest upieczony, jeżeli tak wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i po ok. 15 minutach wyjmujemy. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. 

 

 

Wykonanie musu morelowego

Pozostałe morele dzielimy na mniejsze części, mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy ½ szklanki cukru, blendujemy i ewentualnie przecieramy przez sitko, gdy przeszkadza nam rozdrobniona skórka.

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku (ewentualnie podgrzewamy, gdyby nie chciały się rozpuścić, ale nie gotujemy!).

Dodajemy do musu  morelowego, krótko podgrzewamy, stale mieszając ( nie gotujemy!). Ewentualnie dodajemy jeszcze cukier do smaku. 

Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Schładzamy w lodówce, aby lekko stężała i wykładamy na  ostudzony sernik i ponownie umieszczamy w  lodówce do całkowitego stężenia musu. 

 

 

sernik z morelami

 

 

 sernik z morelami

 

 

sernik z morelami 

 

 

sernik z morelami 

 

 

 

 

Polecam również

 

SERNIK Z AJERKONIAKIEM I OWOCAMI Sernik jabłkowy z sosem toffi  Ciasto czekoladowo-serowe  Harataniec

 

 

 

 

 

SERNIK Z MUSEM MALINOWYM

dagmara_65

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam kolejną modyfikację  mojego ulubionego sernika z brzoskwiniami i pianką bezową, który zawsze się udaje i jest bardzo smaczny. 

Piankę bezową z brzoskwiniami zastąpiłam musem malinowym, a kruchy spód kakowym ciastem babkowym. Modyfikacja okazała się bardzo smaczna. Sernik nie jest za słodki, aromatyczny, wilgotny. Polecam!  

 

sernik z musem malinowym

 

Składniki spodu (na formę o wym. 28x40cm):

  • 3 jajka (M)
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • ½ szklanki śmietany

 

Składniki warstwy serowej:

  • 1 kg sera półtłustego 
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 1½ szklanki cukru pudru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 aromat śmietankowy

 

Składniki musu malinowego:

  • 600g malin
  • ½ - ¾ szklanki cukru
  • 2 galaretki malinowe
  • ½ l wrzątku

 

Wykonanie spodu:

Białka ubjamy, pod koniec dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy na sztywno.

Dodajemy po jednym żółtku, stale miksując na średnich obrotach robotem ręcznym.

Wlewamy porcjami olej, a następnie śmietanę i dalej mieszamy na tych samych obrotach (tylko do połączenia się składników).

Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, kakao i wsiewamy porcjami stale mieszając robotem na małych obrotach lub ręcznie, dużą łyżką, nie za długo, tylko do połączenia się składników.

Ciasto wykładamy do dużej, prostokątnej formy o wym 28x40cm i równomiernie rozprowadzamy. 

 

 

Wykonanie warstwy serowej:

Jajka, żółtka i cukier puder ucieramy do białości.

Dodajemy budynie z proszkiem do pieczenia, a następnie porcjami ser.

Gdy masa stanie się gęsta rozrzedzamy mlekiem i blendujemy, dodając pozostały ser. Wlewamy resztę mleka porcjami i dalej blendujemy do chwili uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Na końcu dodajemy olej i aromat śmietankowy.

Masa serowa powinna być rzadka. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 50 - 60 minut na jasnobrązowy kolor. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy sernik jest upieczony, jeżeli tak wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i po ok. 15 minutach wyjmujemy. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. 

 

 

Wykonanie musu malinowego

Maliny płuczemy, odstawiamy do osiąknięcia z wody.

Mieszamy z ½ szklanki cukru, blendujemy i przecieramy przez sitko.

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku (ewentualnie podgrzewamy, gdyby nie chciały się rozpuścić, ale nie gotujemy!).

Dodajemy do przetartych malin, krótko podgrzewamy, stale mieszając ( nie gotujemy!). Ewentualnie dodajemy cukier do smaku. 

Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Wkładamy do lodówki, aby lekko stężała i wykładamy na  ostudzony sernik. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia musu. 

 

 

sernik z musem malinowym

 

 

sernik z musem malinowym

 

 

sernik z musem malinowym

 

 

sernik z musem malinowym

 

 

sernik z musem malinowym

 

 

 

Polecam również:

 

Sernik w cieście kakaowym Puszysty sernik z bakaliami na herbatnikach   Harataniec Sernik z brzoskwiniami i pianką bezową

 

 

 


 

CIASTO A'LA TIRAMISU Z TRUSKAWKAMI

dagmara_65

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam ciasto a'la tiramisu z dodatkiem zmiksowanych truskawek zagęszczonych galaretką truskawkową. Spód stanowi biszkopt,

a wierzch uwieńczony jest warstwą biszkoptów nasączonych rumem i obficie posypanych kakao. Na warstwie truskawkowej położona jest warstwa masy serowej z dodatkiem bitej śmietany, kakao, kawy i rumu. 

Jest to mój kolejny kulinarny eksperyment, który mogę zaliczyć do bardzo udanych.

Ciasto jest smaczne, lekkie w jedzeniu, nie za słodkie. Polecam  :)

 

 ciasto a'la tiramisu z truskawkami

 

 

Składniki biszkoptu (forma o wym. 28x40 cm):

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny lub ¾ łyżki octu 10% 

 

Składniki warstwy truskawkowej:

  • 1 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 4 łyżki cukru 
  • 1 szklanka wrzątku 

 

Składniki warstwy serowej:

  • 1 kg serka o smaku waniliowym Vitello
  • 330 ml śmietanki 30% 
  • ½ - ¾  szklanki rumu
  • 4 - 5 płaskich łyżeczek żelatyny
  • 6 łyżek kakao
  • 2 łyżeczki kawy espresso + 1 łyżeczka cukru

 

ponadto:

  • 35 szt. okrągłych biszkoptów o średnicy ok. 52 mmm 
  • ¾ szklanki rumu
  • ¾ szklanki wody mineralnej niegazowanej
  • kakao do posypania  

 

 

 Wykonanie biszkoptu:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier, a następnie utarte z 1 łyżką soku z cytryny żółtka.
Mąkę dokładnie mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli wsiewamy małymi porcjami

do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając dużym widelcem lub łyżką.

Ciasto wykładamy do dużej prostokątnej formy o wym. 28 x 40 cm wyścielonej papierem

do pieczenia. Pieczemy w temp. 180°C ok. 30 min.

Po całkowitym przestudzeniu ścinamy delikatnie wierzch biszkoptu. 

 

 

Wykonanie warstwy truskawkowej

 

Truskawki płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody.

Przekładamy do naczynia, mieszamy z cukrem i rozgniatamy  za pomocą tłuczka

do ziemniaków.

Galaretki zalewamy wrzątkiem i mieszamy. Gdyby nie chciały całkowicie rozpuścić się, podgrzewamy na mały ogniu tylko do rozpuszczenia się żelatyny (nie gotujemy!). 

Natychmiast dodajemy do rozpuszczonych galaretek rozgniecione truskawki i jeszcze ok. 5 min. podgrzewamy na małym ogniu ( nie gotujemy!). Odstawiamy, aby  częściowo stężała (gdy będzie chłodna, można umieścić w lodówce, aby przyśpieszyć proces).

Gęstniejącą masę truskawkową wykładamy na biszkopt i równomiernie rozprowadzamy

na całej powierzchni. Schładzamy w lodówce.

 

 

Wykonanie warstwy serowej

 

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. 

Serek miksujemy, wlewając małymi porcjami rum, następnie wsiewamy małymi porcjami kakao, stale mieszając na najmniejszych obrotach. Kawę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku, dodajemy cukier, przez chwilę gotujemy i po całkowitym ostudzeniu wlewamy cienkim strumieniem do masy serowej, stale mieszając. Dodajemy porcjami  ubitą śmietankę, delikatnie mieszając łyżką lub robotem na najmniejszych obrotach. 

Odstawiamy otrzymaną masę, aby osiągnęła temperaturę pokojową. 

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy niewielką ilością wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia (gdyby nie chciała się rozpuścić podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania).

Cienkim strumieniem wlewamy jeszcze ciepłą żelatynę do masy serowej, stale mieszając robotem na najmniejszych obrotach lub łyżką.

Wylewamy na  stężałą warstwę truskawkową, równomiernie rozprowadzamy i schładzamy

w lodówce.

 

Wykonanie wierzchniej warstwy ciasta

 

Rum rozcieńczamy wodą mineralną  i  na krótko zanurzamy w nim pojedynczo biszkopty

z obu stron. Układamy od razu jeden przy drugim na warstwie serowej.  

Posypujemy obficie kakao.

Smacznego! 

 

 

 ciasto a'la tiramisu z truskawkami

 

 

ciasto a'la tiramisu z truskawkami 

 

 

 

Polecam również

 

 Ciasto fale dunaju z wiśniami  Torcik jagodowy z ajerkoniakiem   Torcik stracciatella z truskawkami  Szybki sernik na zimno z ajerkoniakiem i ciasteczkami amaretti

 

 

 

 

 

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci