Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

Ciasta tortowe, rolady, torty, przekładańce

CIASTO AMBASADOR

dagmara_65

Ciasto ambasador to jedno z moich ulubionych ciast. Na biszkopcie położone są dwie warstwy masy budyniowej jasna i ciemna. Nie jest to taka zwykła, tradycyjna masa budyniowa. Dodatek żółtek,  świeżego soku cytrynowego i alkoholu sprawia, że masa staje się wyrazista w swoim smaku, wykwintna.

Dodatkowo jasną masę wzbogaca dodatek ananasów, najlepiej świeżych, bo te z puszki, moim zdaniem od jakiegoś czasu, bardzo straciły na swojej jakości. Ciemna warstwa kakaowa zawiera rodzynki, ale można dać również rozdrobnione orzechy i kawałeczki czekolady.

Przed laty opublikowałam na blogu przepis na tort ambasador, dzisiejszy przepis to jego modyfikacja.

Ciasto ambasador jest przepyszne, atrakcyjnie prezentuje się na stole, jak najbardziej polecam na różne domowe przyjęcia. 

 

ciasto ambasador 

 

Składniki biszkoptu (na formę o wym. 32 x 24 cm):

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4/szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki masy budyniowo-żółtkowej:

  • 6 żółtek
  • 2½ szklanki mleka
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1½ szklanki cukru
  • 400 g masła
  • 100 ml soku cytrynowego (2 cytryny)
  • 100 - 125 ml spirytusu 96%
  • 2 -3 łyżki ciemnego kakao
  • ok. 250 g ananasa świeżego (ew. z puszki)
  • 100 g rodzynek ( przepłukane na sitku wrzątkiem i dokładnie osączone z wody)

 

 

Składniki polewy czekoladowej:

  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 -2 łyżki kakao
  • 15 g masła
  • 6 łyżek mleka

 

dodatkowo do ozdobienia:

  • wąskie paseczki świeżej skórki cytrynowej
  • cząsteczki kandyzowanej żurawiny 

 

 

Wykonanie ciasta biszkoptowego:

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy, aż cukier prawie rozpuści się. Dodajemy żółtka, stale ubijając do uzyskania puszystej, jednolitej masy.
Wsiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy delikatnie, najlepiej ręcznie za pomocą dużej łyżki, bądź łopatki.
Ciasto wykładamy do prostokątnej formy i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180°C.

Po upieczeniu odkładamy do całkowitego  ostudzenia. Możemy lekko ściąć nożem wierzch ciasta.

 

Wykonanie masy budyniowo-żółtkowej:

Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z ½ szklanki cukru. Odlewamy ok. ½ szklanki zimnego mleka, mieszamy w nim mąkę ziemniaczaną, wlewamy do utartych żółtek i dokładnie miksujemy. Pozostałe mleko gotujemy, dodajemy pod koniec 1 szklankę cukru, a następnie zawiesinę mączno-żółtkową, stale mieszając. Gdy otrzymany budyń straci smak surowizny, zestawiamy z ognia i pozostawiamy pod pokrywką do całkowitego ostudzenia.

Masło ucieramy do białości i dodajemy porcjami przestudzony budyń. Pamiętajmy, aby wszystkie składniki masy miały mniej więcej jednakową temperaturę. Pod koniec ucierania wlewamy małymi porcjami sok z cytryny, a następnie spirytus. Całość mieszamy nie za długo, tylko do uzyskania jednolitej masy.

Masę dzielimy na dwie mniej więcej równe części. Do jednej dodajemy pokrojonego w drobną kostkę ananasa i rozprowadzamy równomiernie na powierzchni biszkoptu. Formę z ciastem wkładamy do lodówki.

Do drugiej części wsiewamy kakao i miksujemy lub mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy rodzynki przepłukane  na sitku wrzątkiem (dokładnie osączone z wody), mieszamy i wykładamy na jasna masę. Formę z ciastem ponownie umieszczamy w lodówce.

 

Wykonanie polewy czekoladowej:

Do rondelka wsypujemy cukier puder, kakao, zalewamy mlekiem, mieszamy i podgrzewamy do zagotowania się mieszaniny. Dajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia masła. Wyłączamy ogrzewanie, wrzucamy kostki czekolady i stale mieszamy do jej rozpuszczenia.

Przestudzoną polewę rozprowadzamy równomiernie na powierzchni ciasta, najlepiej za pomocą dekoratora do ciast lub rękawa cukierniczego i ponownie umieszczamy w lodówce.

Przed podaniem ozdabiamy wąskimi paseczkami skórki cytrynowej i kandyzowaną żurawiną.

 

 ciasto ambasador

 

 

 ciasto ambasador

 

 

 ciasto ambasador 

 

 

ciasto ambasador

 

 

Polecam również:

 

Ciasto kakaowo-makowe z wiśniami i kremem kakaowym  Sernik czekoladowy z kremem wafelkowym i musem malinowym Ciasto tiramisu z brzoskwiniami Tort ambasador

 

 

Zapisz

CIASTO KRÓLEWIEC Z BRZOSKWINIAMI

dagmara_65

Ciasto Królewiec to jedno z dawnych, dość popularnych ciast. Zwykle wierzch Królewca wieńczy polewa czekoladowa. Chcąc przełamać jego słodycz dodałam na wierzchu owoce, brzoskwinie i pestki granatu i  ... wyszło pyszne ciasto :)

Czyniąc taką dekorację zasugerowałam się zdjęciem zamieszczonym w  czasopiśmie Ciasta Domowe nr 169. Ponadto ciasto miodowe wykonałam również wg przepisu tam zamieszczonego. 

Pozostała część przepisu na to dość łatwe ciasto  Królewiec to własna inwencja.

Polecam :) 

 

ciasto królewiec z brzoskwiniami

 

Składniki ciasta miodowego (na formę o wym. 29x42 cm):

  • 3  szklanki mąki pszennej
  • 2/3  szklanki cukru
  • 250g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu naturalnego płynnego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Składniki  ciasta biszkoptowego:

  • 4 jajka
  • 3/4  szklanki cukru
  • 3/4  szklanki mąki pszennej
  • 3/4  łyżeczki proszku do pieczenia 

 

Składniki masy:

  • 3 szklanki mleka
  • 300g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1½ łyżki mąki pszennej
  • 2-3 łyżeczki cukru z naturalną wanilią
  • sok z połowy  cytryny (ok.25 ml)

 

Ponadto

  • 1 puszka brzoskwiń (820g) 
  • 1 owoc granatu
  • płatki czekoladowe 

 

 Wykonanie ciasta miodowego:

Mąkę mieszamy z sodą. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce  o grubych oczkach wprost do mąki i szybko rozcieramy dłońmi, aby jak najbardziej je rozdrobnić i połączyć z mąką. Czynność tą robimy nie za długo, aby zbytnio nie ogrzać dłońmi masła. Dodajemy cukier, mieszamy, następnie żółtko, miód i zagniatamy tylko do połączenia się składników. 

Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część ciasta przekładamy do formy o wym. 29x42 cm wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozwałkowujemy ( lub wylepiamy ręcznie). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 15-20 minut. 

Druga część ciasta pieczemy w ten sam sposób. 

Oba blaty odkładamy do całkowitego ostudzenia. 

 

Wykonanie ciasta biszkoptowego:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy, aż cukier prawie rozpuści się. Dodajemy żółtka, stale ubijając do uzyskania puszystej, jednolitej masy.
Wsiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie najlepiej ręcznie za pomocą dużej łyżki bądź łopatki mieszamy.
Ciasto wykładamy do dużej prostokątnej formy i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180°C.

Po upieczeniu odkładamy do całkowitego  ostudzenia.

 

Wykonanie masy budyniowej:

Obie mąki mieszamy, wsypujemy do ¾ szklanki zimnego mleka i miksujemy. Pozostałe mleko gotujemy, dodajemy oba cukry, mieszamy do ich rozpuszczenia, po czym wlewamy zawiesinę mączną, gotujemy, stale mieszając do utraty surowizny.

Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do przestudzenia.

Masło ucieramy do białości, dodajemy porcjami przestudzony budyń, na koniec sok z cytryny, stale ucierając. Masę dzielimy na trzy części,  dwie części jednakowe , trzecia nieco mniejsza, na wierzch  ciasta.

 

Przekładanie placka:

Jeden z blatów miodowych smarujemy jedną z dwóch jednakowych części masy budyniowej, przykrywamy ciastem biszkoptowym, lekko dociskamy, smarujemy drugą częścią masy. Dajemy drugi blat miodowy, lekko dociskamy i rozprowadzamy na nim pozostałą część masy.

Ciasto przechowujemy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy.  

Połówki brzoskwiń osączamy z syropu, kroimy na mniejsze kawałki i układamy wzdłuż (jak na zdjęciach), posypujemy płatkami czekoladowymi, a między rzędami brzoskwiń posypujemy pestki granatu.  

  

ciasto królewiec z brzoskwiniami

 

 

ciasto królewiec z brzoskwiniami

 

 

ciasto królewiec z brzoskwiniami

 

 

ciasto królewiec z brzoskwiniami

 

 

ciasto królewiec z brzoskwiniami 

 

 

 

Polecam również

 

 Ciasto wawelskieCiasto orzechowe z jabłkami i bitą śmietaną Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową Kora orzechowa

 

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

CIASTO KOKOSOWE Z CZARNĄ PORZECZKĄ, KREMEM CYTRYNOWYM I BEZĄ

dagmara_65

 Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam przepis na ciasto będące moim kolejnym kulinarnym eksperymentem.

Spód stanowi blat kokosowy. Na nim położona jest warstwa musu z czarnej porzeczki.

Kolejna warstwa to lekki, puszysty krem cytrynowy. Całość wieńczą pokruszone, kruchutkie bezy, kolorowe porzeczki i kleksy białej czekolady z cząstkami mango.

Ciasto jest smaczne, lekkie, aromatyczne. Lekko kwaśny smak musu porzeczkowego przełamuje słodycz  bezów i  czekolady. Cząstki mango zawarte w czekoladzie dodają apetycznego aromatu. Polecam

 

ciasto kokosowe z czarną porzeczką  kremem cytrynowym i bezą

 

Składniki ciasta kokosowego:

  • 150g wiórków kokosowych
  • 100g cukru pudru
  • 50g masła
  • 4 jajka
  • 120g kruchych ciasteczek o smaku czekoladowym
  • ¼ szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki musu porzeczkowego:

  • 400g czarnej porzeczki
  • ½ - ¾ szklanki cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny + zimna woda + wrzątek

 

Składniki kremu cytrynowego:

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 szklanka wrzątku
  • 660ml dobrze schłodzonej śmietanki 30% do deserów
  • 300g serka twarogowego waniliowego (z wiaderka)

 

Ponadto:

  • 1 tabliczka czekolady białej z cząstkami mango i chrupkami
  • pokruszone bezy
  • porzeczki czerwone i czarne do ozdoby

 

 

Wykonanie ciasta kokosowego:

 

Włączamy piekarnik na 190°C. Masło, cukier puder i żółtka ucieramy. Dodajemy wiórki kokosowe, drobno pokruszone ciasteczka wymieszane z proszkiem do pieczenia, mleko i dalej ucieramy ( ale nie za długo, tak do dokładnego połączenia się składników). Białka ubijamy na sztywno i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy z masą kokosową.

Wykładamy do formy (28x40cm) wyścielonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C  ok. 15 minut do lekkiego zarumienienia.

Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. 

 

Wykonanie musu porzeczkowego:

 

Opłukane wcześniej porzeczki, po osiąknięciu z wody rozgniatamy z cukrem,

blendujemy i ewentualnie przecieramy przez sitko, jeżeli przeszkadzają nam pesteczki.

Żelatynę zalewamy jak najmniejszą ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia, po czym rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku ( podgrzewamy, ale nie gotujemy, jeżeli żelatyna nie zechce nam rozpuścić się)

Jeszcze ciepłą żelatynę wlewamy cienkim strumieniem do zblendowanych porzeczek, dokładnie mieszamy i odstawiamy do schłodzenia w lodówce do momentu lekkiego zgęstnienia.

Wykładamy na ciasto kokosowe i schładzamy w lodówce do zakrzepniecia musu.

 

Wykonanie kremu cytrynowego:

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku (gdyby nie chciała się rozpuścić podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania).  Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i odstawiamy, aby osiągnęła temperaturę pokojową. 

Serek miksujemy i wlewamy cienkim strumieniem galaretkę. 

Delikatnie mieszamy z bitą śmietaną i natychmiast wykładamy na mus porzeczkowy.

Wstawiamy formę z ciastem do lodówki.

Przez podaniem posypujemy pokruszonymi bezami, porzeczkami i polewamy kleksami roztopionej, schłodzonej, ale jeszcze płynnej czekolady*. 

 

* Czekoladę łamiemy na kostki.

Zalewamy w naczyniu 4 łyżkami mleka i umieszczamy w drugim naczyniu z ciepłą wodą. Stawiamy na ogniu i delikatnie podgrzewamy stale mieszając.

Po rozpuszczeniu się  czekolady, zdejmujemy z ognia i dalej mieszamy. Gdy czekolada zacznie gęstnieć polewamy ciasto.  

 

 

ciasto kokosowe z czarną porzeczką  kremem cytrynowym i bezą

 

 

ciasto kokosowe z czarną porzeczką  kremem cytrynowym i bezą

 

 

ciasto kokosowe z czarną porzeczką  kremem cytrynowym i bezą

 

 

 ciasto kokosowe z czarną porzeczką  kremem cytrynowym i bezą

 

 

 

 

Polecam również:

 

SERNIK CHAŁWOWO - CZEKOLADOWY Z BRZOSKWINIAMI (na zimno) Torcik jagodowy z ajerkoniakiem  Torcik śmietankowo-malinowy z porzeczkami  Sernik z czarną porzeczką (na zimno)

 

 

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

CIASTO KAKAOWO-MAKOWE Z WIŚNIAMI I KREMEM KAKAOWYM

dagmara_65

Ciasto kakaowo-makowe z wiśniami i kremem kakaowym to mój kolejny kulinarny eksperyment , który mogę zaliczyć do bardzo udanych.

Jak wiadomo wiśnie w czekoladzie z dodatkiem alkoholu są bardzo kuszące.

Dlatego też postanowiłam sprawdzić jak to będzie się miało w przypadku ciasta z tym apetycznym dodatkiem.

Ciasto jest babkowe dwukolorowe kakaowo- makowe. W nim zanurzone są wiśnie, lekko nasączone rumem. Na ciasto dany jest krem kakaowy z dodatkiem spirytusu. Całość posypana wiórkami gorzkiej czekolady. 

Można oczywiście wykonać ciasto bezalkoholowe, ale to już nie ten smak !

 

 ciasto kakaowo-makowe z wiśniami i kremem kakaowym

 

 

Składniki ciasta kakaowo-makowego:

  • 4 jajka (duże, L)
  • 1½ szklanki cukru
  • 2½ szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki oleju
  • ¾ szklanki  kwaśnej śmietany 12% 
  • 2-3 łyżki kakao
  • 5 łyżek suchego maku
  • ½ szklanki rumu
  • ok.600g wydrylowanych wiśni

 

Składniki kremu kakaowego:

  • 4 żółtka (duże, L)
  • 1 szklanka cukru
  • 300g masła
  • 2 szklanki mleka
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok z 1 cytryny
  • 100ml spirytusu
  • 4 -5 łyżek kakao

 

Ponadto:

  • wiórki czekolady gorzkiej

 

 

Wykonanie ciasta kakaowo-makowego:

Białka ubijamy, pod koniec dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy na sztywno. Dodajemy po jednym żółtku, stale miksując na średnich obrotach robotem ręcznym.

Wlewamy porcjami olej, a następnie śmietanę i dalej miksujemy na tych samych obrotach. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy porcjami stale ucierając na małych obrotach lub ręcznie, dużą łyżką, nie za długo, tylko do połączenia się składników.

Odkładamy trochę więcej niż połowę ciasta. Do pozostałej części wsiewamy porcjami kakao i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej barwy. Ciasto wykładamy do dużej formy (28x40cm) wyścielonej papierem do pieczenia (o ile jest to konieczne) i równomiernie rozprowadzamy.

Do pozostałej części wsypujemy porcjami mak, krótko mieszamy i wylewamy na ciasto kakaowe. Na wierzchu układamy wydrylowane wiśnie w małych odstępach jedna od drugiej na całej powierzchni ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp.190°C ok. 45 minut.

Sprawdzamy patyczkiem czy upieczone, jeżeli tak, wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i po 5 minutach wyjmujemy formę z ciastem. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Nasączamy ciasto rumem.

 

 Wykonanie kremu kakaowego:

Mleko gotujemy z cukrem. Żółtka miksujemy z zimnym mlekiem, dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy. Na gotujące się mleko wlewamy zaprawę budyniową i stale mieszamy, szczególnie zwracając uwagę, aby gęstniejący budyń nie przywarł do dna.

Gdy zatraci już smak surowizny, odstawiamy do wystudzenia pod przykryciem, aby nie dopuścić do powstania powierzchownej skórki.

W tym czasie miksujemy robotem ręcznym  masło do białości.

Wystudzony budyń dodajemy porcjami do masła i miksujemy na zmniejszonych obrotach.

Dodajemy stopniowo sok z cytryny, wlewamy strumieniem spirytus, a na końcu wsiewamy kakao stale miksując na zmniejszonych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Wylewamy (masa jest dość rzadka) na ciasto, równomiernie rozprowadzamy i schładzamy w lodówce (krem wówczas krzepnie).

Przed podaniem posypujemy wiórkami gorzkiej czekolady.

 

 

ciasto kakaowo-makowe z wiśniami i kremem kakaowym

 

 

 

ciasto kakaowo-makowe z wiśniami i kremem kakaowym 

 

 

ciasto kakaowo-makowe z wiśniami i kremem kakaowym

 

 

ciasto kakaowo-makowe z wiśniami i kremem kakaowym 

 

 

 ciasto kakaowo-makowe z wiśniami i kremem kakaowym

 

 

 

Polecam również

 

 Ciasto fale dunaju z wiśniami   Tort czekoladowy z gruszkami  Ciasto Nocka  Torcik cappucino z wiśniami

 

 

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

LEKKIE CIASTO Z MUSEM MALINOWYM I NUTELLĄ

dagmara_65

W sezonie na świeże maliny najczęściej robię ciasta właśnie z nimi. Warto na maxa je wykorzystać  właśnie teraz, bo takie są najlepsze, najsmaczniejsze. 

Sięgam po wypróbowane przepisy, ale dla urozmaicenia menu  i zaspokojenia ciekawości eksperymentuję. 

Lekkie ciasto z musem malinowym i nutellą jest takim moim kolejnym, kulinarnym eksperymentem.

Ciasto jest lekkie w jedzeniu, wręcz delikatne, nie za słodkie, aromatyczne. Polecam 

 

lekkie ciasto z musem malinowym i nutellą

 

 

Składniki blatów biszkoptowych (forma o wym. 28x40cm):

  • 4 jajka
  • 4 łyżki wrzątku
  • 120g cukru
  • 65g mąki 
  • szczypta soli

 

Składniki kremu śmietanowo- rumowego:

  • 800ml śmietany kremowej 30% do deserów (dobrze schłodzonej)
  • ¼ - ½ szklanki cukru pudru
  • 7 łyżek rumu
  • 4 łyżeczki żelatyny

 

Składniki musu malinowego:

  • 500g malin
  • ¼ - ½ szklanki cukru
  • 1 galaretka malinowa
  • ½ szklanki wrzątku

 

Ponadto

  • krem nutella
  • herbatniki prostokątne (30-40 szt)

 

 

Wykonanie blatów biszkoptowych:

Żółtka oddzielamy od białek, posypujemy cukrem i dajemy 4 łyżki gorącej wody. Miksujemy na krem. Wsiewamy małymi porcjami mąkę, delikatnie mieszając łyżką. 
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z ciastem.

Ciasto dzielimy na dwie równe części i wykładamy do dwóch jednakowych, prostokatnych form o wym. 28x40cm, wyłożonych papierem do pieczenia i wyrównujemy powierzchnie za pomocą szpatułki. 
Pieczemy ok. 15 minut w temp. 180°C na środkowym poziomie piekarnika na jasnozłoty kolor, oddzielnie każdy blat lub jednocześnie oba (piekłam oddzielnie). Zaraz po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i po odwróceniu ciasta zdejmujemy delikatnie papier.  Odkładamy do przestudzenia.

 

 

Wykonanie musu malinowego:

Opłukane wcześniej maliny, po osiąknięciu z wody rozgniatamy z cukrem,

blendujemy i przecieramy przez sitko. 

Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku (ewentualnie podgrzewamy, nie gotujemy!)

i dokładnie mieszamy z przetartymi malinami. Dzielimy na dwie równe części. Jedną schładzamy do lekkiego zagęstnienia  (najlepiej w lodówce), a po krótkim czasie drugą. 

 

 

Wykonanie kremu śmietanowo-rumowego:

Dobrze schłodzoną śmietanę kremową ubijamy na sztywno mikserem ręcznym, dodając porcjami pod koniec cukier puder, a następnie wlewając po 1 łyżce rum.

Krem dzielimy na dwie równe części i odstawiamy do osiągnięcia temperatury pokojowej.

2 łyżeczki żelatyny zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy niewielką ilością wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia  żelatyny (ewentualnie podgrzewamy, nie gotujemy!). Żelatynę wlewamy do jednej porcji kremu cienkim strumieniem, mieszając robotem ręcznym na małych obrotach. Natychmiast wykładamy na jeden z blatów biszkoptówych, rownomiernie rozprowadzamy i wykonujemy za pomocą okrągłej łyżeczki deserowej niezbyt głębokie rowki,  wzdłuż, w niewielkiej odległości jeden obok drugiego.

 

 

Układanie warstw:

Każdy rowek wypełniamy lekko gestniejącym musem i wkładamy formę do lodówki, do całkowitego zgęstnienia musu. Wyjmujemy formę, nakładamy drugi blat biszkoptowy

i postępujemy podobnie jak wcześniej, przy pierwszej warstwie kremu ( czynność zapisana niebieską czcionką).

Na tak przygotowane ciasto układamy prostokątne herbatniki, ściśle, jeden obok drugiego. Nakładamy na nie cieniutką warstwę nutelli (temp. pokojowa, łatwiej rozsmarowuje się).

Na wierzch  ciasta  wykładamy wrównomiernie pozostały mus malinowy i całość schładzamy w lodówce.

 

lekkie ciasto z musem malinowym i nutellą

 

 

lekkie ciasto z musem malinowym i nutellą  

 

 

lekkie ciasto z musem malinowym i nutellą

 

 

lekkie ciasto z musem malinowym i nutellą

 

 

 

Polecam również

 

Rolada biszkoptowa z kremem malinowym   Torcik śmietankowo-malinowy z porzeczkami  Biszkopt kakaowy z masą budyniowo-jabłkową Tort malinowy ślimaczek

 

 

 

 

 

 

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci