Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

Placuszki na słodko

PLACUSZKI NA JOGURCIE Z DŻEMEM (KONFITURĄ)

dagmara_65

Placuszki na jogurcie są przede wszystkim bardzo puszyste i wcale nie wymagają spulchniaczy.

Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Te placuszki są bardzo smaczne i szybko znikają ze stołu, zwłaszcza gdy będą podane z ulubionym dżemem lub konfiturą.

A w tego typu dodatki  zostałam ostatnio obficie wyposażona dzięki firmie Stovit.

 

placuszki na jogurcie z dżemem (konfiturą)

 

Składniki (na ok. 12 sztuk) :

  • 3 jajka (duże, L )
  • 1 i 1/2  -  2 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki gęstego naturalnego jogurtu
  • dżem lub konfitura (użyłam z firmy Stovit)
  • olej do smażenia

 

Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier i sól, a następnie dajemy po jednym żółtku. Jogurt dokładnie mieszamy i dodajemy małymi porcjami do ubitych jajek, delikatnie mieszając łyżką.

Mąkę wsiewamy porcjami i dalej mieszamy (delikatnie i nie za długo, tylko do uzyskania jednolitego ciasta o konsystencji jak na biszkopt).

Rozgrzewamy olej na patelni (np. do pancakes, do naleśników lub zwykłej) i delikatnie wykładamy porcje ciasta. Smażymy na małym ogniu z obu stron na złoty kolor.

Po usmażeniu wykładamy na papierowy ręcznik dla osiąknięcia z nadmiaru tłuszczu.

Podajemy z ulubionym dodatkiem.

Użyłam produkty  firmy Stovit:

  • Konfiturę z malin
  • Konfiturę z moreli
  • Dżem z kiwi z limonką i białym winogronem

 

placuszki na jogurcie z dżemem (konfiturą)

 

 

placuszki na jogurcie z dżemem (konfiturą)

 

Jako dodatek do naleśników, omletów, placuszków, gofrów, ciast, deserów, do smarowania pieczywa mogą posłużyć również inne produkty firmy Stovit.

Są to:

  • Śliwka prażona z czekoladą
  • Powidła korzenne
  • Dżem z wiśni
  • Dżem pomarańczowy z imbirem, kardamonem i cynamonem
  • Dżem z czarnych porzeczek
  • Dżem z truskawek
  • Dżem figa z pomarańczą
  • Dżem malina z aronią

 

produkty firmy Stovit

 

 Stovit proponuje również dodatki:

 —  do mięs i serów, a są to:

  • Czerwoną cebula
  • Jarzębina
  • Borówka

— oraz jako dystrybutor hiszpańskich smaków:

  • Oliwki czarne drylowane
  • Paprykę Piri Piri

 

produkty firmy Stovit i Bulerias

 

Produkty firmy Stovit są smaczne i aromatyczne:

 

produkty firmy Stovit i Bulerias

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

PLACUSZKI NA SODZIE I MAŚLANCE

dagmara_65

 

Te placuszki to jedne ze smaków mojego dzieciństwa. Puszyste, lekkie w jedzeniu, smakowite. Lubią je zarówno dzieci jak i dorośli. Generalnie znane, ale zamieszczam je jako kolejny wpis porządkujący moje kulinarne zapiski. A może przyda się również tym,  którzy ich jeszcze nie smakowali ?   

 

placuszki na sodzie i maślance 

 

 

Składniki ( na 30-40 średniej wielkości placuszków) :

  • 500 ml maślanki lub zsiadłego mleka
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej 

 

dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder
  • dżem owocowy

 

Wykonanie:

Maślankę miksujemy z jajkami, cukrem, solą i sodą. Wsiewamy stopniowo mąkę stale miksując. Odstawiamy na ok. 30 minut, aby mące dać czas "rozkleić się". Ciasto nie powinno być zbyt gęste, powinno lekko rozpływać się po nałożeniu jego porcji na patelnię. Smażymy na rozgrzanym oleju średniej wielkości placuszki z obu stron na złoty kolor. Podajemy bezpośrednio po usmażeniu posypane cukrem pudrem i dodatkiem kleksów dżemu owocowego.

 

 

placuszki na sodzie i maślance

 

placuszki na sodzie i maślance

 

 

Polecam również

 

 Placuszki jajeczne z kiełbasą Puszysty omlet z brokułami  Placuszki z truskawkamiPlacuszki biszkoptowe z rabarbarem

 

 

 

W kuchni na wesoło:

 

Wchodzi chłop do restauracji i siada przy stoliku.

- Szampan?

Nie, z żoną. 

 

 

 

PLACUSZKI BISZKOPTOWE Z KAKI

dagmara_65

Lubię placuszki i lubię kaki (persymonę). Pomyślałam więc .... dlaczego by nie połączyć ich ze sobą i powiększyć  swój jadłospis o kolejny wariant placuszków na słodko. Tak też zrobiłam i mogę śmiało rzec, że wyszły mi całkiem niezłe! Ponieważ kaki jest owocem dość słodkim, a nawet trochę mdławym, skropiłam już pokrojone w talarki sokiem z cytryny (być może sok z pomarańczy byłby też dobry). No i  miałam na uwadze to, że owoce powinny być dobrze dojrzałe, bo tylko wtedy są smaczne. Tak więc po zakupieniu ich poleżały sobie ze 3 dni zanim je użyłam do wykonania tychże placuszków.

 

placuszki biszkoptowe z kaki

 

Składniki (na 12 placuszków) :

  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki wody
  • kilka kropli esencji cytrynowej
  • 1-2 dobrze dojrzałe owoce kaki
  • sok z cytryny

 

dodatkowo:

  • konfitura brzoskwiniowa
  • olej do natłuszczenia patelni

 

Wykonanie:

Kaki obieramy, kroimy na cienkie talarki i skrapiamy sokiem z cytryny. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Wsiewamy małymi porcjami mąkę, stale mieszając. Dodajemy śmietanę, wodę i esencję cytrynową. Całość delikatnie mieszamy na jednolitą masę. Na rozgrzaną, natłuszczoną niewielką ilością oleju patelnię (najlepiej do jaj sadzonych, wówczas placuszki mają ładniejszy kształt)  kładziemy łyżką małe porcje ciasta. Na każdą dajemy cienki talarek kaki i ponownie ciasto, tylko tyle, aby przykryć owoc. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy polane podgrzaną konfiturą brzoskwiniową. Najlepsze są zaraz po usmażeniu.

 

placuszki biszkoptowe z kaki

 

placuszki biszkoptowe z kaki

 

placuszki biszkoptowe z kaki

PLACUSZKI CYNAMONOWE Z MORELAMI

dagmara_65

Placuszki robię na różne sposoby. Nie mogło  zabraknąć i tych z morelami. Choć w tym roku w moim ogrodzie nie ma urodzaju na te pyszne owoce, to jednak pokusiłam się na wykorzystanie ich nie tylko na surowo. Usmażyłam na niedzielne śniadanie takie oto placuszki. Będzie też niebawem obiecane wcześniej ciasto.

 

placuszki cynamonowe z morelami

 

Składniki: (na 14 sztuk średniej wielkości placuszków)

  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • ¹⁄³ łyżeczki soli
  • 10 dag mąki pszennej
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki (mleka)
  • 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 - 3 morele

 

ponadto:

  • cukier puder do obsypania placuszków
  • olej do smażenia

 

placuszki cynamonowe z morelami

 

 

Wykonanie:

Morele sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie paseczki. Mąkę mieszamy z cynamonem. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę . Dodajemy sól, cukier i ubijamy. Dajemy po 1 żółtku i  dalej ubijamy. Wsiewamy mąkę z cynamonem mieszając delikatnie łyżką. Dodajemy śmietankę, delikatnie mieszamy. Na rozgrzany olej kładziemy małymi porcjami ciasto, po kilka kawałeczków moreli, a na nie niewielkie porcje ciasta. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są zaraz po usmażeniu, czyli jeszcze ciepłe.

 

 

placuszki cynamonowe z morelami

PLACUSZKI Z TRUSKAWKAMI

dagmara_65

Bardzo smaczne placuszki z wykorzystaniem sezonowych owoców jakimi są truskawki. Robię je obecnie bardzo często, bo najsmaczniejsze są ze świeżymi owocami. Są pulchne, biszkoptowe. Aby dodać im jeszcze więcej truskawkowego smaku polewam je musem z tych jakże pysznych owoców.


placuszki z truskawkami

 

Składniki na placuszki (14 sztuk) :

  • 3 jajka
  • 14 dag mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 20 dag truskawek
  • 5-6 kropel esencji migdałowej

 

Składniki  musu truskawkowego:

  • 30 dag truskawek zmiksowanych truskawek
  • cukier do smaku

 

ponadto:

  • cukier puder do posypania placuszków
  • olej do smażenia

 

Wykonanie:

Odszypułkowane i umyte truskawki kroimy w talarki o grubości ½ cm. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku.

Odstawiamy mikser i wsiewamy małymi porcjami mąkę, stale mieszając łyżką. Dodajemy śmietanę, całość jeszcze raz mieszamy na jednolitą masę. Na rozgrzaną patelnię z olejem kładziemy łyżką małe porcje ciasta.

Na każdą dajemy po kilka talarków truskawek i ponownie ciasto, tylko tyle, aby przykryć truskawki. Smażymy na złoty kolor.

Natomiast stronę z truskawkami znacznie krócej, aby nie wysmażyć soku. Podajemy posypane cukrem pudrem i polane musem truskawkowym.

 

placuszki z truskawkami

 

placuszki z truskawkami

 

placuszki z truskawkami

 

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci