Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

desery

SEMIFREDDO MALINOWE Z BEZAMI

dagmara_65

 

Ten smaczny, delikatny i półzimny deser mijającego już lata gościł u nas  bardzo często. Konsystencją i smakiem przypomina lody. Bita śmietana nadaje deserowi puszystej, kremowej konsystencji. Można stosować różne owoce, najlepiej te swoje ulubione. Przepis pochodzi z czasopisma "moje Gotowanie" lipiec 2011. Zmodyfikowałam go dostosowując do własnych upodobań.

  semifreddo malinowe z bezami

 Czytaj więcej .....

KREM ANANASOWY Z JEŻYNAMI

dagmara_65

 

Ekspresowy w wykonaniu, delikatny w smaku deser owocowy. Ponieważ  pojawiły się w moim ogrodzie jeżyny postanowiłam go zrobić. Jezeli ich nie mamy i trudno je nabyć, można zastąpić malinami lub innymi owocami jak: porzeczki, truskawki, poziomki, jagody. Krem wykonany jest z serka mascarpone ze zmiksowanymi ananasami. Dodatek bitej śmietany sprawia, że krem jest puszysty i lekki. Prażone płatki migdałowe dobrze komponują z całością deseru.

Przepis pochodzi z czasopisma "Ciasta i desery z owocami" nr 6/2010.  Nieznacznie zmodyfikowałam. 

Krem ananasowy z jeżynami 

Czytaj więcej .....

DESER GREJPFRUTOWY

dagmara_65

 

Delikatny i orzeźwiający deser. Moooże... raczej wskazany na letnie upały....

Nie wiem jak u Was, ale niejednokrotnie w moim domu mamy apetyt na coś orzeźwiającego również i teraz, zimową porą. Grejpfruty dostępne są niemal przez cały rok, a więc na wykonanie takiego deseru nie ma ograniczeń czasowych.

Przepis pochodzi z czasopisma " Smacznego! " nr 4/2011. Trochę zmodyfikowałam.

 

 

deser grejpfrutowy 

 

Składniki (na 4 pucharki o poj. 300ml) :

  • 2 żółte grejpruty lub 300 ml gotowego soku grejpfrutowego
  • 2 czerwone grejpfruty
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 50 - 80 g cukru
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego 
  • 300 ml śmietany  kremówki
  • świeża mięta lub melisa do dekoracji 

 

Wykonanie:

Czerwony grejpfrut sparzamy i kroimy na pół. Małą łyżeczką  delikatnie wydrążamy miąższ, starając się zachować cząstki w całości. Z żółtego grejpfruta wyciskamy sok lub odmierzamy 300 ml gotowego soku.

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, a gdy napęcznieje rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku.

 Jogurt naturalny łączymy z sokiem z żóltego grejpfruta, cukrem i cukrem wanilinowym. Stale mieszając dolewamy cienkim strumieniem lekko ciepłą   żelatynę.

Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy porcjami przygotowany  mus jogurtowo-grejfrutowy.

Do pucharków wkładamy kawałki czerwonego grejpfruta (zostawiamy trochę do dekoracji) oraz przygotowany krem śmietanowy.  Gdy deser nieco stężeje zanurzamy pozostałe kawałeczki grejpfruta.  Pucharki wstawiamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki, aby deser dobrze się schłodził i stężał. Przed podaniem na stół dekorujemy listkami świeżej mięty lub melisy. 

 

deser grejpfrutowy 

 

 deser grejpfrutowy

 

 

 

Polecam również:

 

 

Deser exotic .....na dzień dobry !Słoneczny deser z mango Deser truskawkowy z jagodamiDeser truskawkowy z ajerkoniakiem

 

 

 

W kuchni na wesoło

 

Dwie koleżanki wybrały się w podróż pociągiem. Na drogę wzięły banany.

Gdy jedna zaczęła jeść, pociąg wjechał do tunelu.

Ugryzłaś już swojego banana? - pyta przerażona koleżanka.

- Nie, jeszcze nie.

- To nie zaczynaj, bo ja ugryzłam i oślepłam. 

 

 


 

TRUSKAWKI ZAPIEKANE W ZABAJONE

dagmara_65

Bardzo apetyczny, łatwy i expresowy w wykonaniu deser. Truskawki niestety są owocem sezonowym i zbliża się już kres ich królowania na grządkach. Co prawda w sprzedaży będzie można je w dalszym ciągu spotkać, nawet i zimową porą, ale z własnego ogródka są najsmaczniejsze. Jakiś czas temu gościłam na blogu  Zielony stolik i właśnie  stąd pochodzi przepis na tą słodkość. Autorka o wdzięcznym nicku Trzcinowisko dodała płatki migdałowe, ja natomiast trochę białego rumu. Z pewnością z migdałami deser jest pyszny, ale nie miałam ich w swoich kuchennych zapasach. Aha  .... zrobiłam z podwójnej porcji i bardzo dobrze, bo smakowało wybornie.

 

truskawki zapiekane w zabajone Czytaj więcej ....

KASZA MANNA Z TRUSKAWKAMI

dagmara_65

Znakomita potrawa dietetyczna zarówno na śniadanie jak i na deser. Generalnie znana chyba każdemu od maleńkości. Goszcząc jakiś czas temu u Andzi na blogu Pyszne jedzonko natknęłam się właśnie na truskawkową kaszę manną . Szczerze mówiąc jadłam przeróżne wersje tej kaszki, ale..... co aż mnie zdziwiło.... z truskawkami jeszcze nie.... ;)))  No i koniecznie musiałam zrobić, póki truskawki są jeszcze w ogródku. Manna z tymi apetycznymi  owocami jest tak pyszna, że robiłam ją przez kilka kolejnych dni na śniadanie. 

 

kasza manna z truskawkami 

 

 Składniki (na 4 porcje):

  • 12 łyżek  (180 ml) kaszy manny błyskawicznej (użyłam Lubelli)
  • ¼ szklanki wody + ok. 1 szklanka wody z zalania manny
  • 1000 ml mleka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 3 płaskie łyżeczki cukru 
  • 2 łyżeczki masła
  • cukier z naturalną wanilią lub cukier wanilinowy
  • ok. 500g truskawek + cukier do smaku 

 

Wykonanie:

Połowę truskawek miksujemy z cukrem (do smaku), a pozostałą część kroimy wzdłuż na ćwiartki. 

Na dno rondelka wlewamy ¼ szklanki wody. Gdy zacznie się gotować wlewamy mleko. W tym czasie kaszę manną zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy do momentu, aż opadnie na dno naczynia. Zlewamy wodę. Ponownie zalewamy wodą , mieszamy, odstawiamy i zlewamy wodę do uzyskania objętości mieszaniny równej 400 ml. Do mleka dajemy 1 łyżeczkę soli i 3 łyżeczki cukru. Kaszę mieszamy i wylewamy na gotujące się mleko stale mieszając, aby nie powstały grudki i aby nie przywarła do dna. Gotujemy ok. 3 minuty. Zestawiamy z ognia, dajemy masło i mieszamy do jego rozpuszczenia się. 

Bezpośrednio po ugotowaniu rozlewamy do miseczek. Posypujemy do smaku cukrem z wanilią, dajemy kleksy zmiksowanych z cukrem truskawek. Dekorujemy ćwiartkami truskawek i listkami melisy. 

 

 kasza manna z truskawkami

 

 kasza manna z truskawkami

 

 

Polecam również

 

 

deser truskawkowy z jagodamiterrina brzoskwiniowo-porzeczkowa placuszki z truskawkamideser exotic

 

 

 

 W kuchni na wesoło: 

 

- Jesteś taki humorzasty, niekonsekwentny - narzeka żona do męża. 

- W poniedziałek chętnie jadłeś bób,  we wtorek też,  w środę i czwartek nie    odmówiłeś.

- A nagle w piątek nie chcesz jeść! Kto z tobą wytrzyma! 

 

 

 

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci