Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

CIASTO JABŁKOWE

dagmara_65

Jest to kolorowe, szybkie w przygotowaniu i niezwykle dekoracyjne ciasto. Nie jest za słodkie, lekkie, delikatnie aromatyczne, bardzo smaczne i z tego powodu szybko znika ze stołu.

Przepis pochodzi z magazynu kulinarno-rozrywkowego "Babeczka" nr 3/2000.

 

ciasto_jabkowe7 smaczne, łatwe do wykonania, aromatyczne, tanie

 

Składniki ciasta biszkoptowego:

  • 3 jajka (XL)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Składniki kremu jabłkowego:

  • 200 g masła
  • 1 kg jabłek
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 4 żółtka


Składniki pianki:

  • 4 białka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 galaretka truskawkowa


Na wierzch:

  • 2 galaretki pomarańczowe
  • płatki migdałowe


Wykonanie ciasta biszkoptowego:

Całe jajka ubijamy z cukrem na gęstą, puszystą masę. Dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do dużej, prostokątnej formy posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem. Pieczemy w temp. 180⁰C na złoty kolor (ok. 25 minut). Sprawdzamy patyczkiem i jeżeli jest suchy, ciasto jest upieczone. Po lekkim ostudzeniu okrawamy brzegi ciasta nożem i wykładamy na deseczkę do góry papierem. Zdejmujemy papier. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.

 

Wykonanie masy:

Oddzielamy żółtka jaj od białek. Masło ucieramy do białości, dodajemy cukier puder i nadal ucierając po 1 żółtku. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach i odciskamy sok. Do utartego masła dodajemy małymi porcjami jabłka i nadal ucieramy do połączenia się składników.

Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody (ewentualnie podgrzewamy, nie gotujemy!) i odstawiamy do ostudzenia. Lekko tężejącą, cienkim strumieniem wlewamy do masy jabłkowej. (Galaretkę możemy rozpuścić nieco wcześniej np. przed obieraniem jabłek).

Wszystko razem dokładnie mieszamy i wykładamy na biszkopt.

Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia.

Białka ubijamy mikserem ręcznym na sztywną pianę, dodajemy 3 łyżki cukru, nadal ubijając wlewamy lekko tężejącą galaretkę truskawkową. Całość delikatnie, dokładnie mieszamy i wylewamy na masę jabłkową. Schładzamy w lodówce.

Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, a gdy zaczynają tężeć, wylewamy na stężałą piankę. Wierzch galaretki posypujemy płatkami migdałowymi.

 

ciasto_jabkowe9, smaczne, łatwe do wykonania, aromatyczne, tanie

 

 ciasto_jabkowe8  smaczne, łatwe do wykonania, aromatyczne, tanie

   

 

Polecam również:


 

szarlotka z kruszonką i pianką kisielowąCiasto z masą serowo-krówkową i jabłkami na herbatnikach(bez pieczenia)szarlotka królewskaciasto drożdżowe z jabłkami

Komentarze (5)

Dodaj komentarz
  • izaa_a

    genialnie wygląda to ciasto

  • dagmara_65

    Iza dzięki za miłe słowa :)

  • mikimama

    Ciekawy jest ten krem jabłkowy!

  • windykator123

    Wygląda cudownie, przyznam szczerze, że po raz kolejny skorzystam z Twojego przepisu i zapewne po raz kolejny się nie zawiodę :) dam jutro znać czy smakowało!

  • Gość: [Thomas] *.25.157.171.static.3s.pl

    Polecam zamiast jabłek dodać gruszkę

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci