Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

GROCHÓWKA WOJSKOWA

dagmara_65

Grochówka wojskowa to apetyczna i bardzo pożywna zupa. Koniecznie musi być pożywna, z wkładką mięsną, zwłaszcza dla tych, co na poligonie ćwiczą w mroźne dni zimowe.

Dla tych co na poligonie nie ćwiczą, grochówkę można nieco odchudzić i podać bez wkładki mięsnej.

Przepis na grochówkę jaki przedstawiam poniżej pochodzi z dawnych domowych zapisków kulinarnych i zwykle nim się posługuję, gdy tylko nas nachodzi apetyt na tą smaczną zupę. Grochówkę gotuję na boczku wędzonym i cienkiej wędzonej kiełbasie, dodaję ziemniaki i niedużą marchewkę, no i koniecznie z dodatkiem czosnku i majeranku. Okres zimowy to właśnie ten czas, kiedy mamy na nią największy apetyt.

Grochówka wojskowa jest rozgrzewająca, sycąca, aromatyczna, przepyszna. Polecam :)

 

 grochówka wojskowa na boczku i kiełbasie

 

 

Składniki:

  • 400g grochu łuskanego (połówki)
  • 400 - 500g chudego boczku wędzonego
  • ok. 300 g chudej, cienkiej kiełbasy wędzonej
  • 1 marchewka (100g)
  • 500g ziemniaków
  • 1 duży ząb czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku tartego  (lepszy jest świeży)
  • sól, pieprz czarny mielony do smaku
  • woda

 

Wykonanie:

Groch przebieramy, dokładnie myjemy, zalewamy w dużym garnku (ok. 6 litrowym)  zimną wodą.  Odstawiamy na ok. 1 godzinę  (można też na noc, ale nie jest to konieczne w przypadku połówek grochu łuskanego).

Uzupełniamy wodą do obj. ok.4 litrów, stawiamy na ogniu i mieszając od czasu do czasu gotujemy ok. 90 minut, bez pokrywki (wytwarzająca się piana białkowa lubi kipieć! , można ją zbierać, ale ja tego nie robię).

Gdy groch stanie się miękki i wyraźnie rozleci się możemy zmiksować i przetrzeć przez sitko, ale możemy pominąć tę czynność, gdy uznamy, że nie jest to konieczne. Uzupełniamy ciepłą wodą do obj. ok. 4 litrów i dalej gotujemy.

Marchewkę  kroimy w półkrążki, ziemniaki w drobną kostkę i wrzucamy do zupy.

Gdy warzywa będą półmiękkie, dodajemy boczek pokrojony  w wąskie paseczki, kiełbasę pokrojoną w półkrążki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec dodajemy przyprawy tzn. majeranek, sól i pieprz czarny mielony do smaku. Jeszcze przez chwilę gotujemy,  zdejmujemy z ognia i przykrywamy pokrywką.

I w zasadzie można już jeść, ale  lepiej smakuje, gdy postoi. Najsmaczniejsza jest na drugi dzień.

 

 

pyszna zupa grochówka wojskowa na boczku i kiełbasie 

 

 

pyszna zupa grochówka wojskowa na boczku i kiełbasie

 

 

pyszna zupa grochówka wojskowa na boczku i kiełbasie

 

 

Polecam również:

 

krupnik rosółKapuśniak z kiszonej kapusty - dziadKartoflanka z boczkiem i kiełbasą

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

MOJE CIASTA NOWOŚCI >

< CIASTO AMBASADOR



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (9)

Dodaj komentarz
  • izaa_a

    całe wieki nie jadlam grochowki, ale mi smaku zrobiłas

  • dagmara_65

    Iza właśnie mi o to chodziło, aby Ci smaku zrobić na grochówkę :)

  • Gość: [Słodkie okruszki] *.devices.net.pl

    Ojej, jak dawno nie jadłam. Ostatnio na jakiś wyjeździe ;)

  • dagmara_65

    Słodkie okruszki to przytrafia się wielu ludziom jak zauważyłam (mi też), że ulatują nam z pamięci potrawy, które nam bardzo smakują :)

  • cudawiankikuchenne

    Długo nie pisałaś Dagmaro. Zupa wygląda przepysznie.

  • dagmara_65

    cudawiankikuchenne to fakt, długo nie pisałam, mam nadzieję, że to się zmieni na lepsze i częściej będę od teraz zamieszczać przepisy. Dzięki za miłe słowa i pozdrawiam :)

  • Gość: [Kamila] *.podkarpacki.net

    Jak mówi stare porzekadło najlepsze jest chłopskie jadło:)

    Jak napisałam mojemu mężowi, że dzisiaj będzie grochówka to oszalał z zachwytu!


    Oczywiście zapraszam również do siebie na bloga ja dopiero raczkuję ale staram się jak mogę:)

    Pozdrawiam
    Kamila
    aptekapanaboga.blogspot.com/

  • ewa-r

    Pyszna zupa :), akurat dziś też gotuję grochówkę. Ja jeszcze dodaję małą pietruszkę i cebulkę podsmażoną.

  • dagmara_65

    Kamila to fakt, jest najlepsze! Życzę Ci radości i sukcesów w blogowaniu :)
    Ewa-r Twoja wersja brzmi zachęcająco!
    Pozdrawiam Was cieplutko :)

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci