Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

CIASTO AMBASADOR

dagmara_65

Ciasto ambasador to jedno z moich ulubionych ciast. Na biszkopcie położone są dwie warstwy masy budyniowej jasna i ciemna. Nie jest to taka zwykła, tradycyjna masa budyniowa. Dodatek żółtek,  świeżego soku cytrynowego i alkoholu sprawia, że masa staje się wyrazista w swoim smaku, wykwintna.

Dodatkowo jasną masę wzbogaca dodatek ananasów, najlepiej świeżych, bo te z puszki, moim zdaniem od jakiegoś czasu, bardzo straciły na swojej jakości. Ciemna warstwa kakaowa zawiera rodzynki, ale można dać również rozdrobnione orzechy i kawałeczki czekolady.

Przed laty opublikowałam na blogu przepis na tort ambasador, dzisiejszy przepis to jego modyfikacja.

Ciasto ambasador jest przepyszne, atrakcyjnie prezentuje się na stole, jak najbardziej polecam na różne domowe przyjęcia. 

 

ciasto ambasador 

 

Składniki biszkoptu (na formę o wym. 32 x 24 cm):

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4/szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki masy budyniowo-żółtkowej:

  • 6 żółtek
  • 2½ szklanki mleka
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1½ szklanki cukru
  • 400 g masła
  • 100 ml soku cytrynowego (2 cytryny)
  • 100 - 125 ml spirytusu 96%
  • 2 -3 łyżki ciemnego kakao
  • ok. 250 g ananasa świeżego (ew. z puszki)
  • 100 g rodzynek ( przepłukane na sitku wrzątkiem i dokładnie osączone z wody)

 

 

Składniki polewy czekoladowej:

  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 -2 łyżki kakao
  • 15 g masła
  • 6 łyżek mleka

 

dodatkowo do ozdobienia:

  • wąskie paseczki świeżej skórki cytrynowej
  • cząsteczki kandyzowanej żurawiny 

 

 

Wykonanie ciasta biszkoptowego:

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy, aż cukier prawie rozpuści się. Dodajemy żółtka, stale ubijając do uzyskania puszystej, jednolitej masy.
Wsiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy delikatnie, najlepiej ręcznie za pomocą dużej łyżki, bądź łopatki.
Ciasto wykładamy do prostokątnej formy i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180°C.

Po upieczeniu odkładamy do całkowitego  ostudzenia. Możemy lekko ściąć nożem wierzch ciasta.

 

Wykonanie masy budyniowo-żółtkowej:

Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z ½ szklanki cukru. Odlewamy ok. ½ szklanki zimnego mleka, mieszamy w nim mąkę ziemniaczaną, wlewamy do utartych żółtek i dokładnie miksujemy. Pozostałe mleko gotujemy, dodajemy pod koniec 1 szklankę cukru, a następnie zawiesinę mączno-żółtkową, stale mieszając. Gdy otrzymany budyń straci smak surowizny, zestawiamy z ognia i pozostawiamy pod pokrywką do całkowitego ostudzenia.

Masło ucieramy do białości i dodajemy porcjami przestudzony budyń. Pamiętajmy, aby wszystkie składniki masy miały mniej więcej jednakową temperaturę. Pod koniec ucierania wlewamy małymi porcjami sok z cytryny, a następnie spirytus. Całość mieszamy nie za długo, tylko do uzyskania jednolitej masy.

Masę dzielimy na dwie mniej więcej równe części. Do jednej dodajemy pokrojonego w drobną kostkę ananasa i rozprowadzamy równomiernie na powierzchni biszkoptu. Formę z ciastem wkładamy do lodówki.

Do drugiej części wsiewamy kakao i miksujemy lub mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy rodzynki przepłukane  na sitku wrzątkiem (dokładnie osączone z wody), mieszamy i wykładamy na jasna masę. Formę z ciastem ponownie umieszczamy w lodówce.

 

Wykonanie polewy czekoladowej:

Do rondelka wsypujemy cukier puder, kakao, zalewamy mlekiem, mieszamy i podgrzewamy do zagotowania się mieszaniny. Dajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia masła. Wyłączamy ogrzewanie, wrzucamy kostki czekolady i stale mieszamy do jej rozpuszczenia.

Przestudzoną polewę rozprowadzamy równomiernie na powierzchni ciasta, najlepiej za pomocą dekoratora do ciast lub rękawa cukierniczego i ponownie umieszczamy w lodówce.

Przed podaniem ozdabiamy wąskimi paseczkami skórki cytrynowej i kandyzowaną żurawiną.

 

 ciasto ambasador

 

 

 ciasto ambasador

 

 

 ciasto ambasador 

 

 

ciasto ambasador

 

 

Polecam również:

 

Ciasto kakaowo-makowe z wiśniami i kremem kakaowym  Sernik czekoladowy z kremem wafelkowym i musem malinowym Ciasto tiramisu z brzoskwiniami Tort ambasador

 

 

Zapisz

GROCHÓWKA WOJSKOWA >

< PLACUSZKI NA JOGURCIE Z DŻEMEM (KONFITURĄ)



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (4)

Dodaj komentarz
  • agattekh

    Pięknie się prezentuje :-)

  • dagmara_65

    Agattekh dzięki za miłe słowa :)

  • izaa_a

    przepyszne ciasto!!!! Ja znam przepis na ambasadora z galarteką i brzoskwiniami na górze

  • mikimama

    Ale apetyczne!

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci