Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

CIASTO AMBASADOR

dagmara_65

Ciasto ambasador to jedno z moich ulubionych ciast. Na biszkopcie położone są dwie warstwy masy budyniowej jasna i ciemna. Nie jest to taka zwykła, tradycyjna masa budyniowa. Dodatek żółtek,  świeżego soku cytrynowego i alkoholu sprawia, że masa staje się wyrazista w swoim smaku, wykwintna.

Dodatkowo jasną masę wzbogaca dodatek ananasów, najlepiej świeżych, bo te z puszki, moim zdaniem od jakiegoś czasu, bardzo straciły na swojej jakości. Ciemna warstwa kakaowa zawiera rodzynki, ale można dać również rozdrobnione orzechy i kawałeczki czekolady.

Przed laty opublikowałam na blogu przepis na tort ambasador, dzisiejszy przepis to jego modyfikacja.

Ciasto ambasador jest przepyszne, atrakcyjnie prezentuje się na stole, jak najbardziej polecam na różne domowe przyjęcia. 

 

ciasto ambasador 

 Czytaj więcej .....

Zapisz

Komentarze (9)

Dodaj komentarz
  • agattekh

    Pięknie się prezentuje :-)

  • dagmara_65

    Agattekh dzięki za miłe słowa :)

  • izaa_a

    przepyszne ciasto!!!! Ja znam przepis na ambasadora z galarteką i brzoskwiniami na górze

  • mikimama

    Ale apetyczne!

  • ewa-r

    Bardzo apetyczne ciasto :)

  • Gość: [Irka] *.dynamic.mm.pl

    Można zamiast spirytusu dodać rum lub wódkę cytrynową?

  • Gość: [Anngie] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Witam,
    ile ciasto musi być w lodówce? mi coś słabo te dwie masy się zsiadają.

  • dagmara_65

    Dziękuję Wam za miłe komentarze i pozdrawiam :)
    Iza też słyszałam o takiej wersji, ale jeszcze nie robiłam.
    Irka myślę, że to rzecz gustu, jeżeli bardziej Ci odpowiada wódka cytrynowa lub rum to warto spróbować.
    Anngie u mnie zwykle wystarczy 2-3 godziny, ale pozostawienie na noc daje z pewnością 100% gwarancji, że zsiądzie się.

  • Gość: [Pełnia Smaków] *.bb.sky.com

    Pycha! Wygląda obłędnie :)

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci