Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

SOS MEKSYKAŃSKI - przepis do słoików i na teraz

dagmara_65

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam jak zrobić domowy sos meksykański. Przepis jest prosty, wymaga jednak trochę czasu, aby go sporządzić.  

Jeżeli ten sos nam smakuje i  mamy apetyt na wielokrotną jego konsumpcję, warto zrobić do słoików na zimę, wówczas zaoszczędzamy czas przy każdym jego zastosowaniu.

Sos meksykański ma wyrazisty, lekko ostry smak. Świetnie smakuje do mięsa pieczonego zwłaszcza drobiu.

Sos meksykański dobrze smakuje z ryżem, makaronem. Sprawdza się wyśmienicie jako dodatek do tortilli czy nuggetsów. Polecam :)

 

sos meksykański - przepis do słoików i na teraz

  

Składniki:

  • 3 kg pomidorów
  • 2 kg papryki kolorowej (czerwona, żółta, zielona)
  • 1 puszka brzoskwiń  (820g)     bez syropu
  • 1 puszka ananasów  (565g)     + syrop
  • 1 puszka  czerwonej fasoli  kidney w zalewie  
  • 300 g cebuli zwykłej
  • 400 g cebuli cukrowej
  • 2 strąki papryczki ostrej (ok.50g)
  • 2 ząbki czosnku (ok.10g) 
  • 8 - 10 łyżek oleju
  • 1-2 łyżki przyprawy meksykańskiej
  • 1/2 łyżeczki  pieprzu cayenne
  • 2 łyżki soli
  • 5-6 łyżek cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

Wykonanie:

Pomidory myjemy,  kroimy na małe kawałki, gotujemy  przez 8 -10 minut i odstawiamy do przestudzenia.

Cebulę obieramy i kroimy w mała kostkę (posiekałam w rozdrabniaczu).

Na patelnię wlewamy olej i podduszamy na nim cebulę do chwili jej zeszklenia.

Do dużego rondla  dajemy przetarte na sitku pomidory (przecier), cebulę i gotujemy bez pokrywki  ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając drewnianą łopatką.

Paprykę kolorową i ostre papryczki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę (ostrą kroimy w cieniutkie półobrączki).

Ananasy i brzoskwinie  odcedzamy z syropu i  kroimy w kostkę.

Kukurydzę  odcedzamy, fasolkę odcedzamy i przepłukujemy na sitku wodą.

Wszystkie tak przygotowane  składniki dajemy do gotujących się pomidorów z cebulą, dodajemy sól, cukier, syrop z ananasów, sok z cytryny i pozostawiamy na ogniu  jeszcze ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając i szurając po dnie, aby zapobiec ewentualnemu przywieraniu warzyw. 

W czasie gotowania dajemy pozostałe składniki: przepuszczony przez praskę czosnek, przyprawę meksykańską, pieprz cayenne i ewentualnie sól, cukier do smaku. Dokładnie mieszamy i jeszcze przez chwilę gotujemy. 

Przekładamy do wyparzonych słoików, zamykamy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.  Pasteryzujemy 30 minut. Po całkowitym ostudzeniu odstawiamy w chłodne miejsce.  

  

sos meksykański - przepis do słoików i na teraz 

 

 

sos meksykański - przepis do słoików i na teraz 

 

 

sos meksykański - przepis do słoików i na teraz

 

 

sos meksykański - przepis do słoików i na teraz

 

 

 

Polecam również

 

 Cukinia z papryką i parówkami  Przecier pomidorowy Sos słodko-kwaśny do słoików i na teraz   Leczo z cukinią do słoików na zimę

 

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

CIASTO KRÓLEWIEC Z BRZOSKWINIAMI >

< PRZEPISY NA CIASTA Z MASĄ BUDYNIOWĄ



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (4)

Dodaj komentarz
  • smacznegodnia

    O też w jesiennym klimacie jak mój bigos, fajny przepis. Pozdrawiam
    Adam

  • Gość: [etnocafe] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    uwielbiam ten sosik tylko nie dodaję nigdy fasoli czerwonej bo okrutnie jej nie lubię :D

  • izaa_a

    lubię takie sosiki

  • dagmara_65

    Adam dzięki za miłe słowa :) , chętnie poznałabym przepis na Twój bigos. Dziękuję za pozdrowienia i odwzajemniam :)
    etnocafe faktycznie bez fasoli też jest smaczny, bo i taki robiłam :)
    Iza ja też :)

    Pozdrawiam Was cieplutko :)

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci