Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

PROSTA SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE

dagmara_65

Znanych  jest mi wiele przepisów na szarlotki i wiele z nich wypróbowałam, ale ta dosyć szybka w wykonaniu, prosta szarlotka jest  wśród nich  najlepsza pod każdym względem. Dlatego też poszukując stale idealnej szarlotki, powracam jednak do właśnie tego przepisu z książki Barbary Bytnerowiczowej "Ciasta domowe", książki sprzed wielu lat, bo wydanej w 1990r. Przepis nieco zmodyfikowałam dostosowując do własnych upodobań. 

Ta łatwa szarlotka  wykonana jest na kruchym cieście i jest bardzo smaczna.

Ciasto jest bardzo kruchutkie, rozpływajace się w ustach, aromatu dodaje dodatek otartej skórki cytrynowej. Nadzienie jabłkowe natomiast aromatyzowane jest kandyzowaną skórką pomarańczową i cynamonem. Polecam :) 

 

prosta i szybka szarlotka na kruchym cieście 

 

 

Składniki ciasta kruchego ( na formę o wym. 27x35 cm):

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 - 1 szklanka cukru drobnego kryształu
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 3 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
  • ewentualnie 1-2 łyżki gęstej śmietany 12 lub 18 %
  • 3 łyżki tartej bułki

 

Składniki nadzienia jabłkowego

  • ok. 2 kg jabłek (np. antonówka, szara reneta, koksa królewska)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3  dag kandyzowanej skórki pomarańczowej

 

ponadto:

  • cukier puder z naturalną wanilią do posypania wierzchu ciasta

 

 Wykonanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy na stolnicę lub do miski. Dobrze schłodzone masło siekamy z mąką nożem, siekaczem do kruchych ciast lub ścieramy na tarce o grubych oczkach  wprost do mąki.  Ścierałam na tarce, po czym dłońmi delikatnie rozcierałam powstałe grudki. 

Dodajemy cukier, skórkę otartą z wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem cytryny oraz jajka. Szybko zagniatamy ciasto, dodając  ewentualnie 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej  śmietany, aby uzyskać właściwą konsystencję.

Ciasto powinno być gęste i  nie powinno zbytnio kleić się do rąk.

Robimy gruby wałek  i dzielimy na dwie części ( 2/3 ciasta + 1/3 ciasta). Większą część ciasta schładzamy w lodówce, mniejszą w zamrażalniku (co najmniej 2 godziny).

W tym czasie przygotowujemy nadzienie jabłkowe.

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy delikatnie nadmiar soku, dodajemy drobno pokrojoną skórkę pomarańczową, cukier i cynamon. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem.

Większą część ciasta (2/3) kroimy na plastry i wykładamy nim spód formy wyścielonej papierem do pieczenia, sklejamy palcami brzegi, aby powstał jednolity placek.

Ciasto posypujemy bułką tartą i nakładamy wcześniej przygotowane nadzienie jabłkowe, lekko dociskamy. 

Schłodzoną w zamrażalniku  drugą część ciasta ścieramy na tarce z dużymi oczkami, bezpośrednio na jabłka, tak aby placek był równomiernie pokryty powstałą w ten sposób kruszonką.

Pieczemy w środkowej części piekarnika nagrzanego do temp. 200°C przez 20 minut, po czym zmniejszamy temp. do 180°C i pieczemy przez kolejne 25 minut na jasnozłoty kolor.

Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem z naturalną wanilią. 

 

prosta i szybka szarlotka na kruchym cieście

 

 

prosta i szybka szarlotka na kruchym cieście

 

 

prosta i szybka szarlotka na kruchym cieście

 

 

prosta i szybka szarlotka na kruchym cieście

 

 

Polecam również

 

Szarlotka z kruszonką i pianką kisielową    Szarlotka królewska    Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową   Jabłecznik z kremem cappuccino

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Komentarze (5)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Cukry Proste] *.dynamic.chello.pl

    Smakowity jesienny klasyk:)

  • izaa_a

    ale bym sobie zjadła mniammm

  • agattekh

    Typowo jesienne ciasto :-) wygląda mega pysznie :-)

  • Gość: [Anielica] *.dip0.t-ipconnect.de

    Mi wyszło przepyszne. Dziekuje :)

  • dagmara_65

    Dziękuję Wam za miłe komentarze i pozdrawiam :)

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci