Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

ŁATWA I SZYBKA SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ

dagmara_65

Surówkę z kapusty pekińskiej często podaję do obiadu. Jest znacznie delikatniejsza od białej kapusty i  łatwa do wykonania. W zasadzie nie korzystam z przepisów, zdaję się na własną kreatywność i  jak do tej pory nie miałam żadnych krytycznych uwag pod jej adresem.

Ta prosta i szybka surówka jest jak dla mnie jednym z najsmaczniejszych dodatków do drugiego dania i ostatnio dość często gości na moim stole. Przepis postanowiłam zapisać w tymże miejscu, aby służył nie tylko mi, gdyby uleciał  z głowy, ale także  i Wam gdybyście ewentualnie zechcieli z niego skorzystać :)  

 

 łatwa i szybka surówka z kapusty pekińskiej

 

 

Składniki:

  • 400g kapusty pekińskiej
  • 200-250g kolorowej papryki (czerwona, żółta, zielona)
  • 300-400g jabłek słodko - winnych
  • 1-1½ płaskiej łyżeczki soli
  • 2-3 płaskie łyżeczki  cukru
  • 2 -3 łyżki soku z cytryny
  • 2 -3 łyżki oleju 

 

Wykonanie:

Kapustę pekińską płuczemy, osuszamy i kroimy nożem w jak najcieńsze paseczki. Paprykę płuczemy, usuwamy gniazda nasienne i tniemy w bardzo drobne wiórki najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw typu julienne i  mieszamy z kapustą.

Dodajemy 1 łyżeczkę soli, 2 płaskie łyżeczki cukru, 2 łyżki soku z cytryny i dokładnie mieszamy. Jabłka po umyciu i osuszeniu (możemy obrać ze skórki, ale niekoniecznie, jak kto woli), ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do warzyw.

Wlewamy olej, ponownie mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie próbujemy surówkę i ewentualnie dodajemy sól, cukier i sok z cytryny. Odstawiamy do tzw. przegryzienia się składników (nie trzeba długo czekać).

  

łatwa i szybka surówka z kapusty pekińskiej 

 

 

łatwa i szybka surówka z kapusty pekińskiej

 

 

łatwa i szybka surówka z kapusty pekińskiej

 

 

 

Polecam również: 

 

 Surówka z kapusty pekińskiej z pomarańczą, marchewką i chrzanem Surówka z kapusty pekińskiej,papryką i pestkami granatu  Surówka z kapusty pekińskiej z ananasem i chrzanemSurówka z kapusty pekińskiej z brzoskwiniami i rodzynkami

 

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

PROSTA SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE >

< DOMOWY TWARÓG (biały ser)



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (5)

Dodaj komentarz
  • smacznegodnia

    Proste są najlepsze a ta taka jest i wygląda na smaczną. Zajrzyj do mnie też mam proste i ciekawe przepisy. Pozdrawiam

  • izaa_a

    lubię takie suróweczki

  • ewa-r

    Bardzo apetyczna i lekka surówka :)

  • Gość: [marta311274] *.dip0.t-ipconnect.de

    wypróbuję za tydzień :)

  • dagmara_65

    Dziękuję Wam za miłe komentarze i pozdrawiam :)

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci