Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

DOMOWY TWARÓG (biały ser)

dagmara_65

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam jak zrobić domowy twaróg ze świeżego mleka. Przepis jest prosty i dość szybki w wykonaniu, że aż nie warto sięgać po wszelkie twarogi jakie nam oferują handlowcy. Zapewniam Was, że jest o wiele lepszy pod każdym względem od kupionego, a serniki z takiego sera są o wiele smaczniejsze, pulchne i wilgotne. Nie ma potrzeby mielenia twarogu na sernik.

Twaróg domowej roboty  jest tak pyszny, że z pewnością nie raz będziecie sobie sami jego produkować.

 

  domowy twaróg (biały ser)


 

Składniki:

  • 1 l mleka świeżego 2% lub 3,2%
  • 200 ml kwaśnej śmietany 12% lub 18%

 

Wykonanie:

Mleko miksujemy ze śmietaną w garnku najlepiej o grubym dnie.

Stawiamy na płytce i ogrzewamy powoli na małym ogniu, prawie do zagotowania.

Gdy wytrącą się grudki twarogu, a serwatka stanie się klarowna, dobrze jest po prostu  spróbować ser, aby mieć pewność, że należy przerwać ogrzewanie.

Jeżeli nie jest mazisty, możemy mieć pewność, że będzie dobry.

Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Wylewamy całość na sitko wyścielone podwójną gazą.

Gdy serwatka przestanie ściekać zawiązujemy przeciwległe rogi gazy i zawieszamy np. na trzonku drewnianej łyżki, tak aby serwatka swobodnie ściekała. Jeżeli potrzebujemy ser niezbyt odciśnięty, jest gotowy, jeżeli potrzebujemy bardziej zwarty dajemy między dwie deseczki i obciążamy, aby wycisnąć pozostałą serwatkę.

Zdejmujemy gazę, umieszczamy w pojemniku z zamknięciem. Otrzymujemy z tej ilości składników ok. 300 g twarogu. Przechowujemy w lodówce.  

 

domowy twaróg (biały ser)  

 

 domowy twaróg (biały ser)

 

domowy twaróg (biały ser)

 

 

 domowy twaróg (biały ser)

 

 

domowy twaróg (biały ser)

 

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

ŁATWA I SZYBKA SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ >

< SERNIK MASCARPONE Z BRZOSKWINIAMI



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (4)

Dodaj komentarz
  • izaa_a

    bardzo lubie i często robię troche inaczej, ale następnym razem skorzystam z Twojego przepisu

  • Gość: [magda] *.dynamic.mm.pl

    Ja zamiast śmietany łączę mleko z kefirem albo maślanką (proporcje takie jak u Ciebie) i odstawiam na jakąś dobę aby naturalne bakterie mlekowe dobrze zakwasiły całe mleko. Potem tak samo jak u Ciebie - szybkie gotowanie i gotowe. Przy okazji powstaje niesamowicie zdrowa serwatka - dla osób aktywnych fizycznie rewelacyjny produkt w regeneracji :) Tak naprawdę u mnie serwatka jest produktem nr jeden a ten serek to produkt uboczny - ale jakże pyszny - już nie kupuje zwykłego twarogu w sklepie :) Jeśli tak zakwasimy mleko to nawet z chudego 0,5 % UHT mi wyszło ale trzeba dać wtedy więcej czasu bakteriom aby "przepracowały" "wysterylizowane" mleko. Wtedy ser jest chudy i trochę bardziej kwaśny - taka powiedzmy wersja fit ;)

  • Gość: [kAs] *.customer.cdi.no

    Witajcie !

    Taki twaróg nadaje się na pierogi ruskie ? ;p

  • dagmara_65

    Iza warto wypróbować :)
    Magda też kiedyś tak robiłam, podobnie robiła moja Mama. Dobrze, że mi przypomniałaś. Serwatka jak najbardziej, jest zdrowa i smaczna (zwłaszcza po schłodzeniu, latem bardzo orzeźwiająca.)
    Gościu jak najbardziej !

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci